|
|
#1771 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2
Cytat:
Kurcze, muszę się ogarnąć. Podpisuje kontrakty gdzie nie mogę się pomylić nawet o 1grosz. Cytat:
Nie wiem, w którym szpitalu leżysz, ale traktowanie pacjentek jest poniżej pasa. Cytat:
Cytat:
Juz wymiękam
|
||||
|
|
|
#1772 |
|
Zadomowienie
|
Witam sie
Uffff w końcu nadrobilam. Tyle pisać Wczoraj ogarnął nas szał zakupowy. Mamy lodówkę i pralkę. (To czego nam brakowało). Dziś jedziemy po farby. ![]() Gratuluję udanych wizyt za dzisiejsze wizyty Ja jeszcze tyle muszę czekać do usg 14.09 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1773 |
|
Zadomowienie
|
Wśród naszych znajomych teraz się zaczęły ciążę i dzieci. No tylko, ze my juz jesteśmy po 30 i to trochę
My jako pierwsi mieliśmy dziecko, nie licząc mojej przyjaciółki, która urodziła mając 21lat, tyle że u nich była wpadka. Teraz granica wiekowa mocno się przesunęła do gory. Normą jest, że kobiety w wieku 30-35 lat rodzą swoje pierwsze dziecko. No ale życie jest inne. Każdy chce najpierw się w miarę ustawić, mieć jakąś stabilizację mieszkaniowa i finansową przede wszystkim. Mało kto to osiąga w wieku dwudziestu lat. |
|
|
|
#1774 |
|
Rozeznanie
|
Wsrod moich polskich znajomych dzieciatych na razie nie duzo, ale juz troche jest. Wiekszosc moich szwedzkich znajomych jest duzo starsza, wiec maja dzieci w tym samym wieku
Jeden z moich szefow na przyklad ma najstarsza corke tylko pare lat mlodsza ode mnie, a najmlodsza tylko rok starsza od mojej. Z druga zona
|
|
|
|
#1775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obyś jednak dzisiaj wyszła Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1776 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#1778 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a jak to jest z kosmetykami w ciąży? sprawdzacie składy tych, co macie w domu?
|
|
|
|
#1779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam zdanie, że jeśli nie mamy odlozonych minimum 50.000 pln na "wszelki wypadek" , kupionego mieszkania za gotowke (bron buk w kredycie!) plus z naszych pensji nie wychodzi minimum po 5.000 netto na głowę miesięcznie to nas nie stać na dziecko no ale mi się bzdurały w głowie podróże z małym dzieckiem do Azji i ogólnie chciałam żyć na poziomie który teraz wydaje mi sie absurdalny.Potem się okazało że jestem w ciąży...a mieszkanie wynajmowane, oszczędności może są ale szybko się rozejdą...a i z tą piątką miesięcznie na głowę to raczej nie wyszło. Prędzej piątka na całą rodzinę...i jakoś sie udało. Co prawda mieszkanie na kredyt, co prawda nie do Azji na wakacje, a po Europie na "lastach" , samochód służbowy a nie nowe mini prosto z salonu...no ale syn jest! I jakoś po urodzeniu młodego priorytety nam się zmieniły. Znaczy- wiadomo kasa fajna rzecz i dobrze mieć...ale już na luzie podchodzimy do tak zwanych dóbr doczesnych. Bardzo mnie cieszy, że syn nam tak we łbach przestawił. No ale tak czy inaczej- chciałoby się coś tym dzieciakom pokazać w życiu, zabrać w ciekawe miejsca i nauczyć przydatnych umiejętności a to wszystko kosztuje i pochłania czas. Mi w sumie najbardziej brakuje czasu- jak jestem teraz na L4 to mam dziecko dopilnowane, zje porządny obiad domowy, czasem ze mną ugotuje, poczyta, coś ciekawego mu opowiem, nauczę czegoś nowego...po prostu mam czas, głupie wyklejanki zrobimy czy naszyjnik z makaronu A jak chodzę do pracy to jest wieczna gonitwa-rano tylko szybciej- szybciej do przedszkola/po południu na piłkę/ basen/szybko- szybko...dzieciak niedojedzony bo nie ma czasu, albo je byle kanapki, nie ma czasu na nauke czytania/ opowiadanie sobie dnia / rozmowy " o zyciu"...ciagle jesteśmy w biegu. Ledwo zdążę bo go odebrać z przedszkola (tuż przed 17), już trzeba jechać na piłkę, kanapka w zęby i jedzenie w drodze...po piłce- padnięty nawet trzech zdań nie zamieni z nami bo zasypia na stojąco...a następnego dnia będzie tak samo. I zostaje tylko weekend. W sumie najbardziej dobija mnie właśnie ten pośpiech i brak czasu dla dziecka, trochę się martwię jak to będzie przy dwójce...z trójką chyba bym nie ogarnęła. I naprawdę podziwiam tych którzy mają więcej dzieci i te dzieciaki są zaopiekowane, mają więź z rodzicami a nie tylko są przepychane z domu do szkoły/ przedszkola i z powrotem. Generalnie chciałabym dobę rozciągnąć ze 2 razy Ale się wyżaliłam. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1781 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to w mojej rodzinie są "Stare matki" i jakoś nikt nigdy tego nie krytykował, ale też rodziły się zdrowe dzieci, nawet tym ciotkom po 40stce. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Jak urodziłam córę to mi hormony walnęły i chciałam mieć 3 dzieci a później to już coraz trudniej było mi się zdecydować na to drugie. Tak w 100% szczerze to zrobiłam to dla córeczki żeby miała rodzeństwo, to był priorytet. 3 dziecka na 99% nie będzie. Nie mówię, że na 100% bo nie wiem czy za kilka lat mnie instynkt np nie przyciśnie Ja też już po 30tce... ale mam koleżankę która ma 37 lat i jeszcze chce mieć dwójkę dzieci Mi się bardzo mocno wydaje, że na dwójce już zakończymy "produkcję" ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- I też mam jak cześć z Was - dzieci kocham, ale swoje. Innych nawet za bardzo nie lubię
|
#1783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam balsam ciążowy palmersa, używam od niechcenia raz na tydzień. I tyle. Szampony muszę posprawdzac. No i niestety moje ulubione kremy wybielajace odpadają w ciąży ![]() Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1785 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od zawsze dzieci uwielbialam. Chodzilam do cioc i zajmowalam sie ich dziecmi. Potem moja mama urodzila siostre w wieku 45lat i to bylo w ogole dla mnie super
spacerki i takie tam. Mialam ledwie 13 lat. Ale dobrze sobie radzilam i sama sie nia zajmowalam tez. No i moim marzeniem byla 2 dzieci do 30. Slub bralam majac 25, corke urodzilam 2 lata pozniej. No i to zmienilo wszystko. Cale nasze zycie wywrocone jest do gory nogami. Musialam zrezygnowac z pracy i tak od ponad 4 lat siedze z nia w domu. I teraz jak jestem faktycznie w ciazy to zaczynam sie bac jak to wszystko ogarne. Ale z drugiej strony wiem jak dobrze rodzenstwo corze zrobi.
|
|
|
|
#1786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli zrobisz sobie z fusów od kawy i np.cukru albo solny- pewnie że można. Btw- polecam kawowy z jogurtem i miodem. Cud- miód na rozstępy i celulit Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1788 |
|
Rozeznanie
|
Nigdy nie myslalam o tym, czy nas stac na dziecko, to pewnie znak tego, ze nas stac po prostu
O nowym samochodzie z salonu nawet nie marze, mieszkanie oczywiscie, ze na kredyt, ale nie narzekamy. Dla mnie najwazniejsze to kilka razy w roku odwiedzic rodzine w Polsce, to byl moj warunek kiedy wyjezdzalismy, troche wydajemy na loty. Na normalnych wakacjach dawno nie bylismy, ale co zrobic, urlopu nie starcza.A zeby spedzac z mala wiecej czasu pracowalam do tej pory 85%, nie chce zeby dwulatka siedziala w przedszkolu dluzej niz do 16... Od tego tygodnia mam 90%, odbieram ja tak o 16:20 i juz mam ogromne wyrzuty sumienia. Na szczescie jej ulubiona kolezanka zawsze siedzi jeszcze dluzej... Ale tak bedzie tylko przez te pol roku do porodu, a moze w ostatnich miesiacach znowu troche zmniejsze czas pracy. Jak bede w domu z drugim to ona moze chodzic do przedszkola tylko na 15 godzin tygodniowo, wiec jeszcze pospedzamy razem troche czasu |
|
|
|
#1789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1790 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1792 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ciekawią mnie te zagadnienia, jak to wygląda w innych krajach. np. w Belgii wiem, że urlop macierzyński trwa tylko 3 miesiące i potem kobieta wraca do pracy, a dziecko idzie do żłobkaCytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1793 |
|
Zadomowienie
|
Ja nigdy nie myślałam pod kątem czy mnie stać na dziecko.
To jest bardzo względne pojęcie wg mnie. Dla niektórych będzie ok jeśli starczy na mleko, pieluchy i parę ciuszkow, a dla innych wyznacznikiem tego "ok" będą firmowe ubranka, wózek za 5tys i tego typu rzeczy. ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Jesli chodzi o wydatki, to my sporadycznie jemy na mieście, mój mąż bardzo dobrze gotuje i to lubi . Teraz nie imprezujemy, wiec jest to jakas tam oszczędność. Za to lubię wyskoczyc na weekend gdzieś do spa, no i ja ogólnie wydaje dużo pieniędzy niestety Często na nową torebkę czy buty, ale też nie mogę się powstrzymać przed zakupami dla młodego
|
|
|
|
#1794 |
|
Zakorzenienie
|
Lecę na shopping z dwoma koleżankami
Zależy mi, żeby kupić jakieś jesienne buty bo na spacerach z psem robi mi się chłodno a mam dwie pary cieplejszych butów na słupku - płaskie musiałam wywalić
|
|
|
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lecę do tego starostwa oh oh nie chce mi się
A w klubie fotka brzucha ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1503483700125.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1798 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj wychodzę ze szpitala
![]() ___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
|
|
|
|
#1799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.

moja siora tez ciagle cos miesza teraz a jest w II trymestrze.
serduszko bije. Lekarz mało przyjemny przy usg. Mówi, że krwiak się zmniejsza. No to pytam co z dzieckiem czy wszystko ok. On mi na to, że usg mi przecież tego nie pokaże. No to pytam, że chodzi mi o to czy rośnie czy bije serduszko o podstawy. No to łaskawie odpowiedział, że tak
___

za dzisiejsze wizyty
14.09

no ale mi się bzdurały w głowie podróże z małym dzieckiem do Azji i ogólnie chciałam żyć na poziomie który teraz wydaje mi sie absurdalny.

ciekawią mnie te zagadnienia, jak to wygląda w innych krajach. np. w Belgii wiem, że urlop macierzyński trwa tylko 3 miesiące i potem kobieta wraca do pracy, a dziecko idzie do żłobka
13.03.2008