|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Mała! Pestycyda - jak Klaudia pozwoli to pokażę zakupy.
Ja z kolei mam jakies przekrwione oczy - kiedyś zrobiłam sobie makijaż, spojrzałam w lustro i kiepsko to wyglądało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1592 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też zwłaszcza rano są czerwone.
Właśnie wcinam owocki kupiłam na targu pyszne trusawki, borowki, nektarynki i melona pycha!Chilli ucichła... i nonie również... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1593 |
|
królikoholiczka
|
Moja mała od 1do 5nie mogła się uspokoić. Wypluwala cycka. Zasnęła na godzinę i znów. Jak zasnęła znów to jak się obudziła wynagrodzila mi wszystko uśmiechami
teraz nakarmiona leży sobie. Pójdziemy niedługo na spacer chyba
|
|
#1594 |
|
Wtajemniczenie
|
Xzora jak nie przejdzie to posmaruj pierś sokiem z naciętego liścia białej kapusty
![]() Serio to najlepszy sposób na zastoje i zapalenie - przerobiłam przy Lili i sok z kapusty + okład z naciętych liści najszybciej pomagał. |
|
|
|
#1595 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny to jest ten leżaczek w którym dziecko może już od początku leżeć? https://minilo.com.pl/pl/lezaczek-ti...appuccino.html
|
|
|
|
#1596 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ciężko te moje dzieci współpracujących ze mną dziś 😕😕 Cytat:
|
|
#1597 |
|
Zakorzenienie
|
Jon
Tak.ja dokładnie ten mam. Etusia Dlatego ja chyba nie bede mrozic... tylko jak najdłużej kp i.tyle. To.chyba.tylko.moj gagatek sie jeszcze nie uśmiecha do mnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1598 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!ja dwa dni mialam klientki na henne i pazury mama bawila mlodego no i ta moja kolezanka ze sr byla na osiedlu do wczoraj wiec chodzilysmy codziennie po 3h na spacery a czasami nawetx2😊 plus oczywiscie dom,gotowanie ale podczytywalam Was😉 My dzis na szczepienia idziemy za godzine 😣mam nadzieje ze Wicek dzielnie zniesie no i zapisalam troche pytan do lekarki .Podaje krople od siory z Austrii antiflat i tfu tfu chyba jest lepiej na pewno kupki juz nie sa wodniste i wiecej bączkow puszcza ale na sniadanie przestalam jesc musli z duzym jogurtem i teraz nie wiem moze za duzo nabialu bylo w mojej diecie ,maly troche spokojniej tez je i troche dluzej ale nie chce chwalic zeby sie nie popsul.Tż moj tez ostatnio jest bardziej tata niz Panem tata jak do tej pory☺no i maly caly dzien tak nawija az milo normalnie dyskusje z nim prowadzimy😆 milego dnia wszystkim.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
Jak Wasze dzieci będą się wybudzac lub przysypiac i mieć już półotwarte oczy to spróbujcie palcem powoli głaskać od czoła przez nosek (ruch w dół) udało mi się i parę razy Mały zamknął oczy i zasnął
|
|
|
|
#1600 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaa czy Wasze dzieci tez sie rozciagaja?moj jak sie budzi to rece do gory nogi proste i meeega rozciaganie smiesznie to wyglada jak taki stary chlop hehe
|
#1601 |
|
Wtajemniczenie
|
1503571228645.jpga tak moje dziecko sie cieszy 😆
|
#1602 |
|
Zadomowienie
|
Witam po dlugiej nieobecności. Czytam Was codziennie ale nie mogę się wbic. Mam wyrzuty sumienia ze moje dziecko takie bezproblemowe i nie chce Was dolowac😝 a i chwalic tez nie chce zeby sie nie zepsula.
Morelle mialam nadzieje ze Twoja Pestka juz sie ustabilizuje a tu ciągle jakies akcje. To okropne że tyle musicie sie nachodzić po lekarzach i malo poprawy jest. Darietta może powinnas zaczac stosowac metodę 5s doktora Karpa? Kolezanka mojej sis miala takie nieodkladalne dziecko i podobno pomoglo. A co do wagi to nie panikuj. Kazde dziecko inaczej przybiera. Wazne ze nie spada z wagi. Emilia strasznie współczuję przejść z teściową, to straszna choroba ale tak jak dziewczyny pisaly Wasze bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu i ja bym chyba sie spakowala i uciekła. Balabym sie ze zrobi cos dziecku nieswiadomie 😞 Czytalam ze juz niektore z Was byly na szczepionkach. Ja ciągle sie waham ale chyba weźmiemy 6w1. Jon tak to ten leżaczek ☺ U nas sie sprawdza fajnie. Trzymam go w kuchni bo rano jak schodzimy na sniadanie to Nela ląduje w nim, ja w spokoju robie śniadanie i sprzątam kuchnie a ona sobie jeszcze drzemie. Chilli cudny Wicus jest ☺ moja tez sie tak przeciaga jak dorosly człowiek 😀 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Ja tez nie ogarniam tego mrożenia mleka. W lodówce mam 60 ml mleka. Sciagane na 3 tury i musze zmarozic dzis. Mamy wesele w sobote i mała zostaje z teściową 😢 na wszelki wypadek musze zostawic mleko. Xzora wspolczuje zastoju. Liście kapusty roztluczone tuczkiem i schłodzone mega ulge dają. Ja mialam kanalik zatkany, taka biala krosta na sutku. Tragediam dopiero sie z tym uporalam a znowu cos sie dzieje z ta sama piersia bo znowu boli przy karmieniu 😭 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1603 | |
|
Wtajemniczenie
|
Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Mój tez a do tego jeszcze puszcza wtedy soczystego pierda ![]() Dzisiaj jestem sama bo TŻ odsypia nocke i udalo nam się znowu wyjść na spacer dosyć szybko! Śpi już 2,5 godziny szooook a w nocy nawet udało mu się pierwszy raz przespac 4 godziny nie sądziłam ze będę się kiedyś cieszyć z przespanych ciągiem 4 godzin ![]() Wysłane z telefonu - wybaczcie literówki
|
|
#1604 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, podczytuję Was, ale co chcę napisać, to mały się budzi
U nas po zastosowaniu otulacza i szumu są maksymalnie dwie pobudki w nocy, więc jest znacznie lepiej (tfu tfu tfu ). Mały w niedzielę skończy 6 tygodni, już zupełnie inne dziecko - karuzela go interesuje, do nas się śmieje, gada sobie pod nosem. Mi unormowała się laktacja i piersi nie są już takie bolesne i twarde, raczej miękkie, ale mały się najada, więc jest ok. Trochę nocą męczą go gazy, ale brzuszek miękki, pierdy odchodzą i kupy też są, wiec widocznie trzeba to po prostu przetrwać.Co do kąpania - my kąpiemy codziennie, czasem co drugi dzień, bo pomaga wlaśnie na brzuszek, ale i wycisza go przed kąpielą. Używamy do kąpieli Bobini Vegan i skóra jest ładna, nawilżona, bez podrażnień. Za to oliwka z Johnsona, którą stosowaliśmy do masażu brzuszka, spowodowała reakcję alergiczną na skórze, więc zmieniliśmy na jakąś organiczną oliwkę z Rossmanna i jest ok. Mały rośnie, ubranka na 62 coraz mniejsze, ale co ciekawe rośnie głównie na długość - szczuplutki jest przy tym. Waży pewnie ok. 4,5 kg obecnie, w środę idziemy na szczepieni, to będzie ważenie. Odnośnie szczepień wybraliśmy 5w1 i bezpłatne pneumokoki. Nie wiem, jak z meningo, ale roty raczej nie będziemy szczepić chyba, bo nie ma kontaktu z dziećmi w wieku przedszkolnym - zobaczymy jeszcze. Jutro mamy wizytę doradcy od chustowania. Ja w przyszłym tygodniu mam wizytę u gina i trochę się obawiam bolesności badania, ale liczę, że będzie ok. Muszę jeszcze zrobić morfologię, żeby wiedzieć, czy po tych krwotokach i łyżeczkowaniu muszę brać jakieś żelazo nadal - oby nie, bo odbarwiło mi zęby i już zaczęło schodzić, wolę bez powtórek... No i USG bioder mały ma we wtorek. |
|
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Siilmariien - dzieki za info o kapuście, wypróbuje
Etusia - nawet nie wiedziałam, ze taki zastój kilka miesięcy moze sie utrzymywać JonSnow - tak, to ten bujaczek Nulka - ja czasami tez stosuje twoją metodą. Jak Klaudia leży przy mnie to oplatam ją kocykiem a potem z tym kocykiem odkładam. Mała! Niedługo na pewno doczekasz sie uśmiechu synka. Chilli - dobrze, ze z synkiem lepiej. Przystojniak ci rosnie. Klaudia czasami sie rozciąga. Poprostu - wypróbuje twoją metodę. Ja z kolei mam sposób jak Klaudia jest płaczliwa przy piersi - zaczynam ją mocno bujać (a właściwie to telepać) podczas karmienia. Wtedy sie uspokaja i często zasypia. Carolles - kolejna polecasz kapustę, muszę z nią podziałać. Mam nadzieje ze u ciebie pierś przestanie bolec. Aggs - super, ze Bartek tak ładnie zaczął spac. Moja Klaudia tez ucięła sobie dłuższą drzemkę przed południem - zdążyłam sie porozciągać, zrobic ćwiczenia na rozejścia mięśni, zjeść drugie śniadanie i zrobic pudding chia na kolacje. A i zmierzyłam obwod brzucha - mam +2cm od ostatniego pomiaru. Albo wcześniej jakoś inaczej centymetr przykładałam albo nie wiem. Nie powinnam rosnąć, ale tez nie maleje niestety. A i od pn dieta czysta, bez słodyczy. Słodycze były zgodnie z założeniem w weekend - sernik od teściowej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1606 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nice ![]() Cytat:
|
|
#1607 |
|
Wtajemniczenie
|
SteveS też się czaję na to bobini vegan, tylko czekam aż babydream mi się skończy
Fajnie że się sprawdza
|
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie siedzę u fryzjera lekko ze stresowana bo maly pierwszy raz na tak długo został z babcią ...
Mam nadzieję że sobie poradzi a mały nie będzie dużo płakał Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1609 |
|
Zakorzenienie
|
Steves - miło czytać, ze u was tak pozytywnie. Kciuki za wasze wizyty lekarskie i żebyś juz mogła odstawić zelazo.
Ja dopiero dzisiaj zobaczyłam, ze moje dziecko urosło. Cały czas mieści sie w Pepcowe pajace 56, ale teraz dostrzegłam ze rękaw w pajacu zrobił sie 7/8. Juz nie bede ich ubierać bo śmiesznie to wyglada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Devileek - kciuki za synka i za fryzurę! Ja jutro zostawiam dziecię samo z TZ... W ogole dzisiaj Klaudia nie jadła mm rano. Wczoraj udało mi sie ściągnąć laktatorem ponad 30ml i dałam jej zamiast mm. Dzisiaj jak pójdzie spac to tez bede ściągać zeby było na jutrzejszego dentystę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1610 |
|
Zakorzenienie
|
Chilli
To super u Was spi Wocek na spacerach? Daj.znac jak.po szczepieniach a ha trzymam kciki. Moj.tez sie rozciąga i zaczyna gadać ale mało jeszcze. Często sie tak cieszy? Kochany smieszek z niego....mij.mie chce sie uśmiechać Buzka! Poprostu Hihi tak.to działa, tp.moj sposób jeszcze za czadow Tymonka hihi. Carolles Super, ze masz grzeczne dziecko nie Zdołujesz nikogo... spokojnie nam.opowiadaj jaka jest![]() Aggs No to super!!! Spacer ibspabko 4 g w nocy! Wow ![]() Steves Hej Trzymam kciuki za szczepienia... ja mam.przedszkolaka a do rota nie jestem.przekonana - sama nie wiem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
My juz po wizytach.
Dostałam bez problemu drugie skierowanie na usg. Usg brzucha: odzwiernik ok. Niestety karmienie bez zageszczacza powoduje wymioty. Mamy zagęszczac wszystkie karmienia. Oby nie było zastoju z kupą. Dziś była pierwszy też żółta! mamy w całości przejść na neocate. Usg nerki: lewa miedniczka niestety jest faktycznie powiększona. Ale żadnego zastoju nie ma. Mam przyjść na kontrole za 1mc. Wtedy do nefrologa. Także mam nadzieję, że zagęszczanie pomoże. Jak ktoś jest wrażliwy niech nie czyta Ja to nie powinnam z domu wychodzić. Ostatnio spałam ze schodów, a dziś. .. wyobraźcie sobie najbardziej obrzydliwa i cuchnaca kupe ala' rozwolnienie. Mam to we włosach. .. Stalysmy na przystanku przy pracy mojej sis. Jakis ptak miał rozwolnienie. Masakra!!!! Moje wlosy, wózek, kocyk, zapinka od smoczka, ubranko, mój żakiet, torebk a. ... wszystko w g... O mało nie zwymiotowalam... Moja sis i mama nic. .. dobrze ze daszek wózka był postawiony. Jeszcze nie jestem w domu tylko u mamy. . Jakiś dramat. .. do księdza mam iść. ..
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
Morelle - super, ze odzwiernik ok i brawa za żółtą kupę! Oby na kontroli z nerką juz wszystko dobrze było.
Co do kupy - podobno jak ptak kogoś osra to to przynosi szczęście ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj spokój to jakoś dramat! Dobrze, że to było pod pracą u sis. Moglysmy skorzystać z wc. ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Jeszcze mam to dalej we włosach. ..tylko je spiełam. Mama nie ma żadnego szamponu bo używa tylko lekarstwo ze względu na łuszczyce.
|
|
#1614 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
xzora, ja też dwa razy miałam takie zastoje - takie gulki pod skórą, z czasem dość bolesne. Mi pomógł ciepły prysznic, potem delikatnie ręcznie ściągnęłam mleko i przystawiłam małego brodą do zastoju, a ten delikatnie rozmasowałam. No i zeszło. |
||
|
|
|
#1615 |
|
Wtajemniczenie
|
A do tego bujaczka można wsadzić takiego malucha w tej pozycji półleżącej? Czy na razie tylko leżącej?
Morelle oby ta kupa ptaka była na szczęście Super że kupka normalna i że usg wyszło w porządku, mam nadzieję że z nerką tez będzie okej ![]() Carolles fajnie że taki spokojny egzemplarz Ci się trafił! Xzora ja ostatnio miałam taką gulkę bolącą ale w ciągu jednego dnia ją rozmasowałam i małego przystawiałam brodą do tej gulki. Spróbowałam głaskać małego jak Poprostu pisała i się obudził na maksa ![]() A ja od początku go odkładam z kocykiem, bo zasypia na mnie, ja go przykrywam i potem tak odkładam ![]() Dzisiaj chyba odsypia wczorajszy dzień.. W nocy spał najpierw 4h potem 3,5h i potem jeszcze 2h. Ja pierwszy raz wstałam przed nim . Jak wstał to może z 40min był aktywny i znowu drzemka, ciągle śpi a jak się budzi to marudzi i płacze i kupy brak póki co... Ale bączki puszcza co chwilęWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1616 |
|
Zakorzenienie
|
Morelle
Dobrze ze badania sa ok ! A ta kupa to.na szczęście ![]() Średnio przyjemne... ale oby się sprawdzilo. Ja sie znowu zdrzemnęlam.z Hugo... kurcze zawsze zasypiam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1617 |
|
Zadomowienie
|
Jon ja kładę tylko w leżącej. Ta druga pozycja raczej dla starszego dziecia.
Morelle trzymam mega kciuki za Was! Mala, Xzora Stevees ja w gopsie ostatnio siedziałam ponad godzinę! Bo nie wiedzialam ze trzeba się ma godzinę konkretna umówić na złożenie wniosku i sobie czekalysmy z Nela do ostatniego "klienta". Dobrze ze byla grzeczna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1618 |
|
Zakorzenienie
|
Karmienie brodą do zastoju? U mnie to by wychodziło tak, ze Klaudia do góry nogami by wisiała. Coś na leżąco pokombinuje, wieczorem po prysznicu zrobię tez kolejny masaż.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1619 |
|
Zadomowienie
|
Aaa i my tez kapiemy codziennie. Nela jest w kąpieli bardzo grzeczna, nawet jak płacze przy rozbieraniu to woda ja zawsze uspokoi wiec nie zmieniamy tego rytuału. Nawet jak śpi to ją na spiocha kapiemy, tak śmiesZnie się wtedy budzi w wodzie 😀
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1620 |
|
Rozeznanie
|
Jestem po szczepieniach.
Ada waży 4770g, mierzy 57cm. W poniedziałek minęło jej 7tygodni. Jeżeli chodzi o szczepienia, to płacz spory, po wzieciu na ręce od razu się uspokajala. Ogólnie źle nie było. Dałam już jej kropelki przeciwbólowe i przeciwgoraczkowe. Teraz leży w łóżeczku i słyszę że trwa debata między nią a grającym ptaszkiem oby tak zostało... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.

kupiłam na targu pyszne trusawki, borowki, nektarynki i melona
pycha!

a w nocy nawet udało mu się pierwszy raz przespac 4 godziny
U nas po zastosowaniu otulacza i szumu są maksymalnie dwie pobudki w nocy, więc jest znacznie lepiej (tfu tfu tfu
Zasnął przed 18, wstał o 20, zjadł i znowu zasnął. W nocy czeka mnie balet. 
I zauważyłam że mocno wyostrzyly jej się zmysły słuchu i wzroku... Dzisiaj nie schodzi z rąk cały dzień.

. Jak wstał to może z 40min był aktywny i znowu drzemka, ciągle śpi a jak się budzi to marudzi i płacze