❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤ - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-25, 18:21   #3481
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Cytat:
Napisane przez whtvrwhtvr Pokaż wiadomość
A z ciekawości, ile wasi biorą za wizytę? Taka standardową z usg ja chodzę prywatnie i płacę 100 zł za wizytę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Wizyta z badaniem ginekologicznym i usg 200 zł
Co do badań to mam je teoretycznie za darmo, bo po wizycie prywatnej umawiam się na wizytę z Polmedu i tam lekarz mi przepisuje badania. Ale za ten pakiet płace miesięcznie 50 zł. Za tyle i tak bym badań nie zrobiła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez M a g d a l e n a
Czas edycji: 2017-08-25 o 18:32
M a g d a l e n a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 18:31   #3482
zVenus
Zakorzenienie

Dot.: ❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Cytat:
Napisane przez Margotka_ Pokaż wiadomość
Widzę, ze kanadyjski standard wyglada całkiem jak duński. Tu również dopiero w 10 tyg lekarz rodzinny zakłada kartę ciąży (po wcześniejszych badaniach krwi). Między 11-14 tyg usg z badaniami prenatalnymi, kolejne usg połówkowe i jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to tyle. Do rozwiązania są jeszcze 2 spotkania z lekarzem rodzinnym i bodajże 3-4 z położna
U mnie tym razem większe zainteresowanie ze względu na bliźniaki, ale poprzednia ciąże przeszłam typowo standardowa duńska opieka
Rany...ja bym chyba nie wytrzymala w takiej niewiedzy...w tym temacie w Pl jest fajny system. W ogóle wiele się zmieniło jeśli chodzi o ciężarne a na przestrzeni 20 30 lat to już w ogóle przepaść. Mamy tyle przywilejów praktycznie 60 % kobiet od początku idzie na L4 a kolejne już w połowie ciąży.
No i potem macierzyński wychowawczy 500+ dużo się zmieniło.

Faktycznie najwięcej wizyt na końcu zawsze a tu takie mrozy pewniebędą i trza się będzie bujać z tym brzuchem i z całą oprawą na badania....

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
A z ciekawości, ile wasi biorą za wizytę? Taka standardową z usg ja chodzę prywatnie i płacę 100 zł za wizytę

U mnie tak samo...no ale wiadomo doliczasz do tego wszystkie badania bo masz prywatnie wszystkie ew leki bez refundacji no i się zbiera. Ja nie liczę bo nawet nie pomyślałam w sumie o tym ale nawet tak na szybko można powiedzieć że jeśli wszystko jest ok to mam jakies 12wizyt za całą ciążę to jest 1200 plus badania pewnie w sumie między 400 a 500zl...więc mogłabym za to kupić wózek

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Trochę szkoda tej kasy ale z drugiej strony to się rozkłada na te 9 mcy i tak człowiek nie liczy bardzo...no zapomnialam jeszcze o prenatalnych ktore np u mnie robi się osobno u innego lekarza....no to moglabym kupić na prawdę fajny wózek

zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 18:35   #3483
LoveMessages
Zakorzenienie

Magdalena brawo za odwagę.

To prawda w Polsce o kobiete ciężarną sie bardzo dba.
U mnie właśnie tak to wygląda. Teraz od stycznia jest wybór macierzyńskiego 12 albo 18 miesięcy, płatne 55% albo 33% przy 18 mc. Tam jakieś dodatki też są ale to oczywiście zależy od dochodów więc na nic nie licze.

LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 18:48   #3484
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Dokładnie tak

A ze mnie taka matka, że miałam przeczucie, że będzie córka Haha

Mamaginekolog umieściła dzisiaj na swoim insta story zalecenia żywieniowe w okresie laktacji mgr Olgi Barbarskiej - dietetyk.

Bierzcie i korzystajcie

Całkiem spoko te zalecenia

Cytat:
Chryste... nie wypłacimy się jak pod koniec będzie wizyta co tydzień

Ja tak chodziłam w pierwszej ciąży od połowy, bo miałam problemy... masakra ile kasy poszło.... choć czasem lekarz już ode mnie nie brał

Cytat:
Też mi się tak wydaje

Powiem Wam, że dzisiaj odważyłam się i w aptece kulturalnie poszłam pierwsza do kasy Jakiś czas temu zamówiłam sobie zestaw od mamyginekolog i wszędzie pomykam z tą torbą. Weszłam do apteki, a tam masa ludzi w kolejce (na szczęście nie było babć i dziadków). Stanęłam na środku i zaczęłam zadawać pytanie "Czy ktoś z Państwa..." i jedna Pani na oko lekko po 60 przerwała i powiedziała, że jeśli o to chodzi to ona jest ostatnia. Grzecznie się uśmiechnęłam i dokończyłam "nie nie, nie o to mi chodziło. Czy ktoś z Państwa oprócz mnie jest w ciąży?", nastąpiła chwila ciszy i ja dalej "w takim razie ja podejdę do kasy jako następna, dobrze?". Chwile odczekałam, Pani podeszła do nieobsługiwanego okienka, sprzedała mi leki i wyszłam. Zdziwiłam się, że nikt nic nie skomentował, nie "parchnął pod nosem". Chyba, że nie widziałam i nie słyszałam
Wydaje mi się, że w takich sytuacjach duże znaczenie ma to, w jaki sposób chcemy zostać obsłużone poza kolejnością (korzystając oczywiście z naszego prawa). Jeszcze po nas ciąży nie widać, więc farmaceuta nas nie wypatrzy w tłumie i nie zawoła. Trzeba się upomnieć, ale grzecznie i kulturalnie

W pierwszej ciąży w 7m w kasie pierwszeństwa w tesco kasjerka do mnie mówi, że za mną stoi kobieta w ciąży. Jej mina jak jej pokazałam brzuch była bezcenna
W drugiej w mojej lokalnej aptece kilka razy zaraz po wejściu otworzono mi okienko. Do dziś uważam, że oni tam obserwują przez kamerkę kto wchodzi. Za to z roczną córką ksiądz mnie puścił
Jednak 2 dni przed porodem, środek zimy wpadam po coś do apteki. 2 osoby przy okienkach więc luz. Za mną wchodzi babcia na oko 70l. Staneła obok (jednak kolejka, więc w teorii powinna stanąć za mną) i przygląda się na brzuch. Jak odszedł pan od okienka to wystartowała sprintem - nie miałam najmniejszej szansy Mina aptekarek była bezcenna Akurat druga osoba też odchodziła, więc luz, ale pani aptekarka jej pokazała co to jest włoski strajk

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Magdalena brawo za odwagę.

To prawda w Polsce o kobiete ciężarną sie bardzo dba.
U mnie właśnie tak to wygląda. Teraz od stycznia jest wybór macierzyńskiego 12 albo 18 miesięcy, płatne 55% albo 33% przy 18 mc. Tam jakieś dodatki też są ale to oczywiście zależy od dochodów więc na nic nie licze.

to lipa taka w porównaniu z pl...

A jak wygląda kwestia porodu? Wybierasz sama gdzie chcesz rodzić? Są domy narodzin czy tylko szpitale? Jaki mają % cc? Jakieś znieczulenia są dostępne?
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 18:55   #3485
karska
Wtajemniczenie

Cytat:

180zl z usg.

W poniedziałek idę na krew, jeśli będzie dużo ludzi to chyba też zapytam kto jest w ciąży i wejdę szybciej. Zawsze czekałam godzinę, albo więcej, na czczo nie jest to zbyt dobre

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 19:17   #3486
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
180zl z usg.

W poniedziałek idę na krew, jeśli będzie dużo ludzi to chyba też zapytam kto jest w ciąży i wejdę szybciej. Zawsze czekałam godzinę, albo więcej, na czczo nie jest to zbyt dobre

Ja 150zl.
U nas w szpitalach jest oddzielna kolejka dla ciezarnych, czekam z 5min, zwykla kolejka to jakies 2h

Stary 2017-08-25, 19:20   #3487
zVenus
Zakorzenienie

Ja nie mam.odwagi tak zapytac kto jest w ciąży...wiem że tu na prowincji by mnie zlinczowano ale jak ktoś mnie przepuszcza to ładnie dziękuję. Myślę że gdybym się np bardzo źle czuła miałabym mniejsze skrupuly. Jednak uważam ze to nasze prawo i jak ktoś ma ochotę to należy korzystać. Gdyby jakaś dziewczyna tak ładnie grzecznie spytala to na pewno bym puściła w kolejce

Stary 2017-08-25, 19:23   #3488
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość

W pierwszej ciąży w 7m w kasie pierwszeństwa w tesco kasjerka do mnie mówi, że za mną stoi kobieta w ciąży. Jej mina jak jej pokazałam brzuch była bezcenna
W drugiej w mojej lokalnej aptece kilka razy zaraz po wejściu otworzono mi okienko. Do dziś uważam, że oni tam obserwują przez kamerkę kto wchodzi. Za to z roczną córką ksiądz mnie puścił
Jednak 2 dni przed porodem, środek zimy wpadam po coś do apteki. 2 osoby przy okienkach więc luz. Za mną wchodzi babcia na oko 70l. Staneła obok (jednak kolejka, więc w teorii powinna stanąć za mną) i przygląda się na brzuch. Jak odszedł pan od okienka to wystartowała sprintem - nie miałam najmniejszej szansy Mina aptekarek była bezcenna Akurat druga osoba też odchodziła, więc luz, ale pani aptekarka jej pokazała co to jest włoski strajk

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

A jak wygląda kwestia porodu? Wybierasz sama gdzie chcesz rodzić? Są domy narodzin czy tylko szpitale? Jaki mają % cc? Jakieś znieczulenia są dostępne?
Z tego co wiem to szpital wybierasz sama . Nie mam pojęcia co to dom narodzin (rodzenie u siebie w domu?) , znieczulenia są dostępne w każdym szpitalu na życzenie.
Ogólnie pisze się plan porodu i położna musi się tego trzymać.
Co do odestka cc to nie mam pojęcia.

Duży plus tego ststemu to że za nic nie płace, jedynie leki, dentysta, okulista i okulary ale to zależy od ubezpieczenia w pracy ile pokrywa.
Cytat:

Stary 2017-08-25, 19:28   #3489
zVenus
Zakorzenienie

Kurczę ale teraz sobie.przypomniałam jak raz przyszłam pobrać krew córce notabene chyba 3miesiecznej która płakała na całą poczekalnie i było już przede mną może 3, 4 osoby bo już wyczekalam ileś tam w tej kolejce ale dziecko coraz głośniej i głośniej płacze więc pytam tych przede mną czy mogę teraz a babka kolo 60 że ona też stoi w kolejce a jest już stara i jej nikt nie przepuszcza że ona moze mnie puścić skoro tak bardzo MUSZĘ już wejść. Więc podziekowalam za laske i powiedziałam że postoje może dziecko 3msczne wytrzyma jeszcze te kilkanascie minut. Pani która była przed tą babka otwarla drzwi do rejestracji i powiedziala do mnie ze teraz moja kolej. A była jej kolejka. I trzymała te drzwi dopóki nie weszłam. Jak wyszłam to mi mówi tak na całą petarde: następnym razem proszę nie stać w kolejce w ogóle tylko od razu wejść dore rejestracji bo kobiety w ciąży i dzieci do 3rz wchodzą bez kolejki. I nie trzeba nikogo pytać czy Pani zrobi łaskę czy nie. I trzasnela drzwiami zamykając je od środka.
Miała rację.

Stary 2017-08-25, 19:29   #3490
figa84
Zakorzenienie

Wink Dot.: ❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Ja nie mam.odwagi tak zapytac kto jest w ciąży...wiem że tu na prowincji by mnie zlinczowano ale jak ktoś mnie przepuszcza to ładnie dziękuję. Myślę że gdybym się np bardzo źle czuła miałabym mniejsze skrupuly. Jednak uważam ze to nasze prawo i jak ktoś ma ochotę to należy korzystać. Gdyby jakaś dziewczyna tak ładnie grzecznie spytala to na pewno bym puściła w kolejce

Ja mam własnie zgrzyt. Z jednej strony to jest prawo i można poprosić, a z drugiej jest cała masa praw za nieprzestrzeganie których są problemy Szkoda, że społeczeństwo różnie do tego podchodzi...
Pamiętam kiedyś na poczcie, żar się z nieba leje, kolejka na 1,5h... przyszła dziewczyna wysoko w ciąży w dodatku na oko z 1,5 roczniakiem. Miałam już podchodzić do okienka, więc jej mówię, żeby podeszła. Ludzie mnie chcieli zlinczować... nasłuchałam się co najmniej jakbym co niektórym zabiła matkę, od dziwek też mnie zwyzywali...
Za to w poprzedniej ciąży poszłam na krzywą cukrową i czekałam 1,5h do samej kolejki do rejestracji, później kolejne 30min do pobrania krwi. Czekałam grzecznie, bo dzień był wyjątkowo parszywy, matki z noworodkami, inne ciężarne, mdlęjące kobiety i dzieci... Jak szłam na kolejne pobranie to niektórzy panowie w okolicy 70 mieli z tym duży problem.... ale najlepszy był jeden dziadek. Przyszedł, stanął na środku, że ma chore serce i idzie bez kolejki. Wepchał się przed wszystkimi, po czym jak sarenka wybiegł z lab...
Stary 2017-08-25, 19:31   #3491
novakia
Zakorzenienie

Moim zdanien warto chodzic prywatnie, chociaż moja siostra trafila na takiego lekarza co przyjmuje na nfz i prywatnie i ona byla na nfz a robil jej usg praktycznie co wizyte. Inna kolezanka sciemniala ze nie czuje ruchów i tez jej co wizyte robili (bez komentarza jej podejscie&#128514. A u nas w mieście 2lara temu byl w szpitalu program unijny i wszystkie badania w ciąży byly za darmo więc placilam tylko za wizyte prywatna. Teraz niestety place ale mam juz np okreslona grupe krwi to nie musze placic chociaz za to😛

Stary 2017-08-25, 19:33   #3492
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem to szpital wybierasz sama . Nie mam pojęcia co to dom narodzin (rodzenie u siebie w domu?) , znieczulenia są dostępne w każdym szpitalu na życzenie.
Ogólnie pisze się plan porodu i położna musi się tego trzymać.
Co do odestka cc to nie mam pojęcia.

Duży plus tego ststemu to że za nic nie płace, jedynie leki, dentysta, okulista i okulary ale to zależy od ubezpieczenia w pracy ile pokrywa.

Domy narodzin są w niektórych krajach (w pl chyba tylko coś takiego funkcjonuje w warszawie), to miejsca najczęściej przy szpitalach, gdzie rodzisz tylko w asyscie położnej. Bez tłumu lekarzy itp na sam koniec. Nie ma możliwości zrobienia cięcia, więc w razie problemów w trakcie porodu zostaje się przewiezionym do szpitala.
Stary 2017-08-25, 19:57   #3493
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Odbiegając od tematu pierwszeństwa w kolejce, podrzucam Wam link do artykułu matkiprawnik, w którym zachęca do składania pisemnie prośby o wyznaczenie terminu wizyty, w przypadku kiedy odmówią nam wizyty w ciągu 7 dni roboczych. W którymś z poprzednich artykułów napisała, że zwróciła się do Ministra Zdrowia z prośbą o opinię czy karta ciąży może stanowić dokument potwierdzający basze uprawnienia.

http://matkaprawnik.pl/skarga-na-odm...dni-roboczych/

http://matkaprawnik.pl/bezplatnie-i-...obiet-w-ciazy/

Stary 2017-08-25, 19:59   #3494
zVenus
Zakorzenienie

A dawniej sie w ogóle usg nie robiło i też było. Ale teraz bym nie wytrzymała...ja ciągle czekam.aż tego kruszka zobaczę tym bardziej póki nie czuję ruchów to chcę widzieć jak się porusza

Stary 2017-08-25, 20:00   #3495
novakia
Zakorzenienie

To jest i matka prawnik?😮 czego to teraz nie ma😄

Stary 2017-08-25, 20:03   #3496
zVenus
Zakorzenienie

Dziś mi się przypomniały ruchy z córką w ciąży. Ona to w ogóle nie kopala. Ja tylko rozpychanie czułam. Nigdy nie dostałam kopniaka pod żebra albo w ogóle żeby zabolało.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
To jest i matka prawnik? czego to teraz nie ma

Hahaha ale czasem to pomocne dla ludzi

Stary 2017-08-25, 20:05   #3497
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
To jest i matka prawnik?😮 czego to teraz nie ma😄

Matka pediatra też jest jak coś I kilka innych matek

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Dziś mi się przypomniały ruchy z córką w ciąży. Ona to w ogóle nie kopala. Ja tylko rozpychanie czułam. Nigdy nie dostałam kopniaka pod żebra albo w ogóle żeby zabolało.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Hahaha ale czasem to pomocne dla ludzi

Przy starszej miałam zasinienie w okolicy żeber... dawała czadu non stop... Młodsza póki nie fikneła dawała czadu w szyjkę, miałam czasem wrażenie, że nogą sobą toruje drogę wyjścia. Aż się bałam co będzie jak się obróci, a ta się obróciła i dawała nogami w prawy bok w próżnie Przynajmniej nie bolało, choć czasem śmiesznie wyglądało
Stary 2017-08-25, 20:08   #3498
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Matka pediatra też jest jak coś I kilka innych matek

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Przy starszej miałam zasinienie w okolicy żeber... dawała czadu non stop... Młodsza póki nie fikneła dawała czadu w szyjkę, miałam czasem wrażenie, że nogą sobą toruje drogę wyjścia. Aż się bałam co będzie jak się obróci, a ta się obróciła i dawała nogami w prawy bok w próżnie Przynajmniej nie bolało, choć czasem śmiesznie wyglądało
Rety poważnie? Zasinienie??? Ja pamiętam ruchy jako takie błogie przesuwanie się tego ciała w moim ciele. Czasem się mocno rozpychala ale nigdy mnie to nie bolało.

Stary 2017-08-25, 20:09   #3499
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

I mama kosmetolog

Ostatnio pod jej zdjęciem na insta zapytałam o olej sojowy w kosmetykach dla ciężarnych. Odpisała mi, że postara się znaleźć jakieś rzetelne, naukowe informacje na ten temat

Stary 2017-08-25, 20:12   #3500
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Rety poważnie? Zasinienie??? Ja pamiętam ruchy jako takie błogie przesuwanie się tego ciała w moim ciele. Czasem się mocno rozpychala ale nigdy mnie to nie bolało.

To i tak luz, bo można dostawać po pęcherzu
O... w nerki parę razy dostałam od młodszej...
Stary 2017-08-25, 20:15   #3501
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
To i tak luz, bo można dostawać po pęcherzu
O... w nerki parę razy dostałam od młodszej...
Nieeeee ja chcę takie ruchy jak były z córką
Ładne miałaś przejście kurcze.

Stary 2017-08-25, 20:25   #3502
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Nieeeee ja chcę takie ruchy jak były z córką
Ładne miałaś przejście kurcze.

Nie wiem od czego to zależy, że tak mi dały w kość. Bo przecież nie jedno dziecko mocno kopie i jest gitara. A jakaś mega nieodporna na ból też nie jestem (z młodszą przy 8cm poczułam, że rodzę ). W drugą stronę jak mi się teraz trafi spokojne dziecko to nie wiem czy nie będę się wiecznie martwić
Stary 2017-08-25, 20:32   #3503
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem od czego to zależy, że tak mi dały w kość. Bo przecież nie jedno dziecko mocno kopie i jest gitara. A jakaś mega nieodporna na ból też nie jestem (z młodszą przy 8cm poczułam, że rodzę ). W drugą stronę jak mi się teraz trafi spokojne dziecko to nie wiem czy nie będę się wiecznie martwić
Tak źle i tak niedobrze
Ja marzę o spokojnym dziecku. Nie tylko w brzuchu przede wszystkim w życiu ☺ moja cora daje w kość codziennie wszystkie bunty w trakcie...także teraz marzy mi się teoretycznie syn ale tak na.prawde spokojne dziecko jakiejkolwiek płci

Stary 2017-08-25, 21:30   #3504
201710041131
Konto usunięte

Mój tez nie kopał, za to wił się jak węgorz, aż brzuch na boki latał
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-25, 21:52   #3505
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Domy narodzin są w niektórych krajach (w pl chyba tylko coś takiego funkcjonuje w warszawie), to miejsca najczęściej przy szpitalach, gdzie rodzisz tylko w asyscie położnej. Bez tłumu lekarzy itp na sam koniec. Nie ma możliwości zrobienia cięcia, więc w razie problemów w trakcie porodu zostaje się przewiezionym do szpitala.
Nigdy o czymś takim nie słyszałam
Cytat:
A dawniej sie w ogóle usg nie robiło i też było. Ale teraz bym nie wytrzymała...ja ciągle czekam.aż tego kruszka zobaczę tym bardziej póki nie czuję ruchów to chcę widzieć jak się porusza

To prawda dawniej nie było nawet płci wiadomo do porodu i też się przeżyło. Ja bym dodała w Kanadzie jedno w 7 tygodniu i później pod koniec a nie tylko dwa przez całą ciąże.

Jeju ja już się tych kopniaków nie umiem doczekać!
Zawsze myślałam, że brzuszek w 15 tygodniu to już bardzo widoczny jest a u mnie zatrzymał się w miejscu. Troche ciasno w spodniach i tyle.

Stary 2017-08-25, 22:07   #3506
Shelby_a
Zadomowienie

Cytat:
Nigdy o czymś takim nie słyszałam

To prawda dawniej nie było nawet płci wiadomo do porodu i też się przeżyło. Ja bym dodała w Kanadzie jedno w 7 tygodniu i później pod koniec a nie tylko dwa przez całą ciąże.

Jeju ja już się tych kopniaków nie umiem doczekać!
Zawsze myślałam, że brzuszek w 15 tygodniu to już bardzo widoczny jest a u mnie zatrzymał się w miejscu. Troche ciasno w spodniach i tyle.

Ja tak samo. Z reszta jak ktos slyszy, ze zaraz zaczynam 5 miesiac to sa bardzo zdziwieni. Zawsze myslalam ze w tym czasie brzuszek jest juz bardzo duzy.

Shelby_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-26, 06:31   #3507
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sonnerin Pokaż wiadomość
To były inne rodzaje tej samej firmy.

Ale już mniejsza o to warto nawet kupować jak jest -40%

Kurczę, muszę się spytać lekarza we wtorek o te zaparcia. To już się robi mało zdrowe i boję się hemoroidów. Zjadłam wszystkie rzeczy, o których pisała mamaginekolog i efekt marny...

A próbowałaś namoczyć suszone śliwki w wodzie i później tą wodę wypić ? Mój siostrzeniec ma problem z zaparciami i to na niego działa

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 06:17 ---------- Poprzedni post napisano o 06:11 ----------

Cytat:
Tu dziewczyny macie listę składników, które nie są wskazane w ciąży i okresie karmienia piersią.

http://www.srokao.pl/2016/07/skadnik...dac-w.html?m=0

A odchodząc od tematu kosmetyków, przedstawiam Wam naszego SYNKA (od dzisiaj na 100%) 10,59 cm i 148 g Wszystko w normie, moje wyniki też są ok (ten spadek TSH nie powoduje niepokoju, dawka zostaje taka jak była). Z dzisiejszego usg termin na 08.02. Nie mam pojęcia czy to się co usg zmienia, czy tylko tak orientacyjnie jest to podawane. Ale jestem szczęśliwa, że wszystko jest dobrze i Maleństwo prawidłowo się rozwija A co do pragnienia córki, może za drugim razem
Załącznik 7207261

Gratulacje synka , jaki już duży

---------- Dopisano o 06:25 ---------- Poprzedni post napisano o 06:17 ----------

Cytat:
Napisane przez ZwariowanaWariatka Pokaż wiadomość
Ja tez mam co miesiąc wizytę

Też mam wizyty co miesiąc , pod koniec jakoś częściej będą

---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ----------

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
U mnie do tej pory na liczniku jest około 1600 zl (wizyty, badania, leki), ciekawe do ilu dobijemy

Ojej sporo to ja na razie 430 zł wydałam bo chodzę też na NFZ do drugiej i od niej dostaje na badania , ale teraz muszę przeciwciała zrobić prywatnie bo mi wyznaczyła termin wizyty wcześniej niż mam na NFZ w sumie za 2,5 tygodnia bo ja łożysko niepokoi i żeby sprawdzić w

---------- Dopisano o 06:31 ---------- Poprzedni post napisano o 06:28 ----------

Cytat:

Moja też za wizytę z szybkim USG ( sprawdzenie serca, łożyska ,szyjki takie podstawy ) też 100 zl

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-26, 10:01   #3508
zVenus
Zakorzenienie

Mój brzuch też się jakoś drastycznie nie powiększa...myślałam że w tym czasie to już będzie tragedia w sensie że w nic nie wejdę... a tu n ic. Nadal chodzę we wszystkich ciuchach z tym że niektóre spodnie właśnie uwieraja. U mnie to po prostu wzdęcia. Od samego początku. Tak na prawde dopiero od niedawna mi się coś ciazowego pojawia. A ja już w 8tc miałam brzuch i myślałam że to ciążowy ☺ ale fakt faktem że w drugiej ciąży, u mnie, ciut szybciej. Bo taki brzuszek miałam ok 25tc dopiero a teraz w 17tc taki. Także coś szybciej ale bez przesady. Jeszcze całkiem łatwo go ukryć. A za tydzień 5miesiac się zaczyna u mnie

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Tylko waga coś franca szwankuje bo mi pokazała o 1.5kg więcej niż tydzień temu...waze się regularnie w pt rano przed śniadaniem i od 7tc mam prawie tą samą wagę z wahnieciami +- 0.5kg a wczoraj 1.5kg więcej niż tydzień temu hmmm?

Stary 2017-08-26, 10:20   #3509
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Dzień dobry w sobotę! Kurczę, ale na interesujący blog trafiłam! Całkiem przypadkiem, bo czytając komentarzem na fejsie pod postem dziewczyny, która chce dziecku kupić chodzik. Pominę fakt dyskusji na temat czy chodzik szkodzi, czy nie. Strona to godmother.pl. Nie wiem czy już na nią trafiłyście, ale mnie zainteresowała i w wolnych chwilach będę podczytywać

http://www.godmother.pl/ - blog

https://www.facebook.com/godmotherpolska/ - profil na Facebook'u

Stary 2017-08-26, 11:18   #3510
sonnerin
Rozeznanie

GG do sonnerin

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
A próbowałaś namoczyć suszone śliwki w wodzie i później tą wodę wypić ? Mój siostrzeniec ma problem z zaparciami i to na niego działa

---------- Dopisano o 06:17 ---------- Poprzedni post napisano o 06:11 ----------

Gratulacje synka , jaki już duży

---------- Dopisano o 06:25 ---------- Poprzedni post napisano o 06:17 ----------

Też mam wizyty co miesiąc , pod koniec jakoś częściej będą

---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ----------

Ojej sporo to ja na razie 430 zł wydałam bo chodzę też na NFZ do drugiej i od niej dostaje na badania , ale teraz muszę przeciwciała zrobić prywatnie bo mi wyznaczyła termin wizyty wcześniej niż mam na NFZ w sumie za 2,5 tygodnia bo ja łożysko niepokoi i żeby sprawdzić w

---------- Dopisano o 06:31 ---------- Poprzedni post napisano o 06:28 ----------

Moja też za wizytę z szybkim USG ( sprawdzenie serca, łożyska ,szyjki takie podstawy ) też 100 zl

Spróbuje, dzięki

sonnerin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości