|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
Słuchajcie, to nie o to chodzi, że się szczególnie obraziłam, bo poszłam na wesele. Ale było mi bardzo przykro, nie ukrywam. Bo nie dość, że czuję się nieakceptowana przez rodzinę TŻ-ta, to tutaj też moja pierwsza myśl była taka, że oni chyba myślą, że ten związek to chyba nie jest tak na poważnie (pamiętam, jak nas pierwszy raz zobaczyli razem jako parę, to miny mieli jak na pogrzebie - niestety, miałam takie odczucie w przypadku pewnych ludzi, że albo nam zazdroszczą związku, albo nie dowierzają, że my to tak na serio - w przypadku wielu to mnie ich zdanie niewiele obchodzi, ale brak akceptacji przez rodzinę TŻ-ta jest dla mnie dość bolesny, nie ukrywam). Nie wiem jednak, jak było w przypadku innych gości, choć obstawiam optymistyczną opcję - zwykłe lenistwo, nie chciało im się dopytywać, jak kto się nazywa.
Jeszcze wracając do tematu dzieci, to też zgadzam się z tym zdaniem, że nie wszystko w życiu musi być idealne. A czasem to te nieidealne momenty właśnie są najbardziej zapamiętywane... I nikt nie ma o nic żalu. I też uważam, że nie można wykluczać pewnych osób. Np. zakładałam, że dam swojej babci zaproszenie na ślub i wesele, choć i tak wiem, że nie zjawiłaby się na nim. Ale nie wypadało. Niestety, babcia mojego wesela nie doczekała. A właściwie w dniu mojego ślubu będzie ponad rok po jej śmierci.
|
|
#1682 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;76870786]Ja już opisywałam moją przygodę z OT i "przyjaciółką".
Jestem z TŻ-em ponad 4 lata. Ona ze swoim jakieś 1,5 roku. Właśnie wzięli ślub. Chciała mnie za świadka (spuszczam zasłonę milczenia, że świadek to obcy mi chłopak). I zaproszenie chciała mi dać z OT. U mnie w rodzinie z OT zaprasza się singli lub dzieci tak do 15 r.ż. bo rzeczywiście taki "związek" jest niepewny. Ale nie no, ona mi tłumaczy zawzięcie, że jak nie mam obrączki na palcu to mnie z TŻ-em immiennie nie zaprosi "bo jeszcze możecie się rozstać ". No to nie miała okazji mnie wcale zaprosić w takim razie bo poczułam się jak jakaś gówniara co zmienia facetów jak rękawiczki. No nie, dla mnie to jest chamskie i już. Tym bardziej, że niby miałam być świadkową, czyli jedną z ważniejszych osób na tym ślubie. Nasza 5-letnia przyjaźń poszła do śmietnika o zaproszenie właśnie. Bo Pani poczuła się nagle kimś więcej niż ja panna.[/QUOTE] A to świadkowie muszą się znać? ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1684 |
|
Konto usunięte
|
Nie, ALE u mnie znowu jest przyjęte, że świadkami są albo pary albo single.
Po co świadek i świadkowa, którzy są w związkach mają czuć się choćby odrobinę nie na miejscu? Ja wiem, że zaraz napiszecie, że przecież świadek tylko w kościele (urzędzie) stoi i idzie podpisać papierek i nie ma obowiązku takiego i srakiego, ALE znowu wkrada się, że co w necie to niekoniecznie w świecie. Ja już się tyle naczytałam np. o wodzirejach, że wolałabym nie stwarzać takich krępujących sytuacji, że świadkowie mają osłodzić wódkę, latać między gośćmi, a partner to tylko na doczepkę. Wiem, że wesela są różne, młodzi są różni itd. ale no zawsze gdzieś tam ten świadek jest mimo wszystko jakoś bardziej zaangażowany niż zwykły, szary gość. |
|
|
|
|
#1685 |
|
Zakorzenienie
|
E to ja się takimi nie przejmuje. Zaproszenia z OT Tz dostał dwa niedaleko przed naszym ślubem, który odbywał się przed tamtym. I szczerze? Ani mnie to ziebi ani grzeje, bo to tylko druczek na papierku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Kopnieta: wciąż nie rozumiem w czym problem, a byłam osoba towarzyszącą świadka dwukrotnie. Po prostu spółki zagadywalismy do stolików i dużo tanczylismy z innymi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1686 |
|
Zakorzenienie
|
Na tamtym weselu, na które się skarżę, to akurat świadkowa miała męża, a świadek (brat Pana Młodego) był sam, nawet chyba osoby towarzyszącej nie miał. Wydaje mi się, że PM wybrała na świadkową akurat koleżankę z pracy, mężatkę, bo niestety małe środowisko robi swoje, a siostra ma dziecko, a ślubu nie. Wiem doskonale, że świadek to nie chrzestny, ale przetłumaczcie to księdzu z małego miasta.
|
|
#1687 | |
|
Żona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez MrsSeductive Czas edycji: 2017-09-04 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1689 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1690 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
My kiedyś dostaliśmy zaproszenie od Tż z rodziny: XX z narzeczoną
i nie obraziłam się, że nie chciało im się dowiadywać jak się nazywam Ja napisałam sporo zaproszeń z OT ale już przy potwierdzeniach pytałam o imię i nazwisko osoby towarzyszącej i na winietkach praktycznie wszyscy będą już wypisani "prawilnie" jedynie w przypadku chyba tylko trzech osób mam "przystojny partner/piękna partnerka XX" bo nie dało się wyciągnąć od gościa tych danych
|
|
|
#1691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1692 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:58 |
|
|
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
Albo XY z żoną
a tak poważnie to mimo pewnego żalu i złości to chcemy pokazać klasę i nie chcemy wyjść na jakichś msciwych chamow. Zobaczymy, czy się zjawia, zaproszenie damy.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1694 |
|
Zakorzeniona
|
Pierwsze słyszę o tym, że świadkowie mają się znać. Sama świadkowałam, bywałam na weselach osób z najróżniejszych regionów i panna młoda zawsze wybierała osobe sobie bliską, analogicznie pan młody. Nigdy nie było wybierania specjalnie pary jako świadków.
|
|
|
|
|
#1695 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zostawić pustą i długopisem dopisywać w dniu ślubu?
|
|
|
|
|
|
#1696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przesąd jest taki, że jeśli para świadkuje, to któraś z par odbierze drugiej szczęście ![]() Nawiązując do tematu wątku - największą żenadą jaką widziałam w życiu było zagranie przez orkiestrę na weselu rudej panny młodej (mocno zakompleksionej na punkcie swoich włosów), tego głupawego kawałka disco polo, no wiecie, "ty jesteś ruda, czy na dole też"
Nienawidzę słowa "homofobia". To nie fobia. Ty się nie boisz. Ty jesteś dupkiem. Edytowane przez Nakayama Czas edycji: 2017-09-05 o 10:18 |
|
|
|
|
|
#1698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I u nas też raczej unika się tego, żeby para świadkowała. |
|
|
|
|
|
#1699 |
|
:)
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;76882311]W momencie zamawiania winietek (jakiś miesiąc przed ślubem) jeden z moich gości wciąż nie wiedział z kim przyjdzie, więc przepraszam co miałam na winietce potencjalnej towarzyszki napisać?
![]() Zostawić pustą i długopisem dopisywać w dniu ślubu? [/QUOTE]Zachowaj ironię dla siebie. Pisałam o winietkach nie winietce.Wiadomo, że zdarzają się różne sytuacje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam na weselu, gdzie pannie młodej z dedykacją zagrali "ona leci na pieniadze". A pan młody biedny jak mysz kościelna
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1702 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie odnoszę tego konkretnie do Ciebie, girlandzia, twój post był po prostu pretekstem. ![]() Łatwo usiąść na weselu, zobaczyć że kobieta obok ma winietkę "osoba towarzysząca" i polecieć obsmarować na forum jakie to straszne faux pas młodzi zrobili. A może właśnie nie wiedzieli do ostatniej chwili kto przyjdzie na wesele. |
|
|
|
|
|
#1703 |
|
:)
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;76890921]Chodzi mi o to, że bardzo łatwo kogoś ocenić i obgadać z perspektywy gościa, nie znając w ogóle kontekstu i sytuacji pary młodej.
Nie odnoszę tego konkretnie do Ciebie, girlandzia, twój post był po prostu pretekstem. ![]() Łatwo usiąść na weselu, zobaczyć że kobieta obok ma winietkę "osoba towarzysząca" i polecieć obsmarować na forum jakie to straszne faux pas młodzi zrobili. A może właśnie nie wiedzieli do ostatniej chwili kto przyjdzie na wesele.[/QUOTE] Tak jak pisałam wcześniej rozumiem, że są różne sytuacje. Mój post odnosił się do osób które nie chcą się pofatygować i dowiedzieć kim jest ta osoba towarzysząca i piszą ten zwrot przy większości OT. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale wiadomo każdy wybiera jak mu się podoba. Czasami świadkowie sami się oferują, bo bardzo chcą. A też pamiętam byłam starszą, a nie nie znałam starszego i to też nie ma nic do rzeczy Mój narzeczony wtedy musiał sam dojechać do kościoła, bo my jechaliśmy wszyscy razem i w sumie tyle, plus tam na oczepinach, przy torcie itp. chwilę musiał postać sam, nic wielkiego.
|
|
|
|
#1705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja słyszałam niedawno, że ze wschodu ( Rosja, Ukraina) idzie nawet moda na nagrywanie nocy poślubnych :P |
|
|
|
|
|
#1706 | |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;76872896]Nie, ALE u mnie znowu jest przyjęte, że świadkami są albo pary albo single.
Po co świadek i świadkowa, którzy są w związkach mają czuć się choćby odrobinę nie na miejscu? Ja wiem, że zaraz napiszecie, że przecież świadek tylko w kościele (urzędzie) stoi i idzie podpisać papierek i nie ma obowiązku takiego i srakiego, ALE znowu wkrada się, że co w necie to niekoniecznie w świecie. Ja już się tyle naczytałam np. o wodzirejach, że wolałabym nie stwarzać takich krępujących sytuacji, że świadkowie mają osłodzić wódkę, latać między gośćmi, a partner to tylko na doczepkę. Wiem, że wesela są różne, młodzi są różni itd. ale no zawsze gdzieś tam ten świadek jest mimo wszystko jakoś bardziej zaangażowany niż zwykły, szary gość.[/QUOTE] Od ustalenia zabaw są młodzi więc wystarczy im zasygnalizować, że nie ma się ochoty obcałowywać obcego faceta. Powinno wystarczyć. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;7710895 6]Od ustalenia zabaw są młodzi więc wystarczy im zasygnalizować, że nie ma się ochoty obcałowywać obcego faceta. Powinno wystarczyć.
Co z tego, że siostra ma dziecko a ślubu nie? W prawie kanonicznym nie ma zapisu o tym, by świadek prowadził się zgodnie z normami, które wymagane są przez daną religię. Jedynym wymogiem jest osobiste stawiennictwo i posiadanie dowodu osobistego by móc w protokole poświadczyć odbycie się ślubu. Zapewniam, że to nie jest wiedza tajemna i ksiądz udzielający ślubu o tym wie.[/QUOTE] Ja to wiem, Ty to wiesz, ale przekonaj starego proboszcza, w dodatku z małej miejscowości. Też się tym mocno zdziwiłam, ale jednak każdy inaczej interpretuje pewne zapisy, na to wygląda. Tak samo jest z tym nieszczęsnym bierzmowaniem. Oficjalnie nie jest ono konieczne, ale w wielu parafiach wymagają.
|
|
#1708 |
|
Raczkowanie
|
zły wątek
Edytowane przez nielubiegrzybow Czas edycji: 2017-09-17 o 19:25 |
|
|
|
|
#1709 |
|
Żona
|
Nielubiegrzybow chyba wątki pomieszałaś
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki!
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

szczęśliwa Panna Młoda 

jedynie w przypadku chyba tylko trzech osób mam "przystojny partner/piękna partnerka XX" bo nie dało się wyciągnąć od gościa tych danych

a tak poważnie to mimo pewnego żalu i złości to chcemy pokazać klasę i nie chcemy wyjść na jakichś msciwych chamow. Zobaczymy, czy się zjawia, zaproszenie damy.