![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
studia doktoranckie
Watek dla zainteresowanych tematem. Mam pytanie jakie uczelnie, kierunki polecacie, w jaki sposob dostawaliscie sie na takie studia (czy ktos Wam proponowal?), w jakim trybie robicie takie studia - wiem, ze mozna zarowno pracowac na etacie na uczelni, jak i otworzyc przewod doktorski i pracowac zupelnie gdzies indziej, a uczelni placic.
Ile trwaja studia (mi sie obilo o uszy, ze az 4 lata, ale ten czas mnie przeraza lekko - dla mnie to dlugo), czy mozna go jakos skrocic itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: studia doktoranckie
4 lata, można ten czas skrócić, bądź wydłużyć na wyraźną prośbę
nie wiem, jak jest na innym uczelniach, Ale na UAM w Poznaniu jest się studentem bez etatu i bez gwarancji, że ten etat będzie egzaminy wstępne są dość ciężkie, jeśli się dostaniesz, musisz być w zasadzie w pełni dyspozycyjna, stypendium comiesięczne 1040 zł. Jeśli wybierzesz płatne studia doktoranckie, nie dostajesz stypendium, ale nie musisz też przesiadywać na uczelni i mieć zajęć ze studentami, ważne żeby zrobić minimum obowiązkowych zajęć i zebrać zaliczenia, za otwarcie przewodu i obronę płacisz: koszt to ok. 10 tys. zł, jesteś studentem doktorantem, masz legitymację, ALE: ubezpieczasz się sama do 26 roku życia (albo rodzic albo małżonek) bo uczelnia Cię ubezpieczy, ale tylko po 26 roku życia i tylko jeśli poprosisz. Ponadto nie masz prawie nigdzie zniżek (kino itp.), czasem można się załapać na tańsze bilety miejskim transportem, jak to jest w Poznaniu. reasumując: lekko nie jest, nie masz statusu pracownika uczelni, ani de facto praw studenta, więc opłaca się chyba pracować, a doktorat robić dodatkowo. Ja się tak przynajmniej przymierzam, bo o wiele bardziej liczy się dla mnie praca i doświadczenie zawodowe tu gdzie jestem niż kolejny tytuł przed nazwiskiem. Kilka przydatnych informacji: http://amu.edu.pl/index.php?linkid=2984 http://amu.edu.pl/index.php?linkid=280 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Taverney - o jakim kierunku myslisz?
Z tym egzaminem to domyslalam sie, ze jest, ale zastanawiam sie czy wystarczy od tak zlozyc papiery i pojsc zdawac ![]() Nie planuje rezygnowac z zycia zawodowego tym samym ubezpieczenia itp. nie sa mi jest jakos krytycznie niezbedne, ale znizki na komunikacje miejska i pkp, to bylby mily gadzet (tylko ciekawe jak sie ma 28 lat czy by mi przyslugiwaly ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Reno, plan i tak układa Ci uczelnia i to, czy z kim masz zajęcia nie jest do końca pewne.
Ja się przymierzam do doktoratu z terroryzmu albo Stosunkach Międzynarodowych na UAM w Poznaniu bo mam najbliżej, albo na Akademii Humanistycznej w Pułtusku bo tam pracują najlepsi fachowcy z branży. Zobaczymy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Na razie patrzylam tutaj - http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/dokto...erta.php?id=21
zeby w ogole od czegos zaczac. No i jest adnotacja, ze nalezy dostarczyc: Cytat:
Z terrorymu? To strach sie bac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam, że robienie doktoratu trwa najkrócej 4 lata, drugą opcją jest 8 lat pracy naukowej! Ale jak to teraz jest to nie wiem, może się coś zmieniło?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja moge tylko potwierdzic co napisala Taverney. Wlasnie koncze pisanie pracy i szykuje do obrony. Jest ciezko i kiepsko. Skrocic studia jak najbardziej mozna ale wydluzyc (na UL przynajmniej) tylko o rok.
Nat
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nat, a jaki kierunek konczysz? Powodzenia na obronie i gratuluje samozaparcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nat
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Z doktoratem nie jest tak kolorowo jak mogłoby się wydawać. Na UG to przynajmniej 4 lata i rzadko ssię zdarza, żeby ktoś obronił się w tym czasie. Doktoeat to jak normalna praca. Prowadzisz swoje badania (do twojego dr a czyjejś habilitacji) i prowadzisz zajęcia dydaktyczne ze studentami no i jeszcze chodzisz na swoje wykłady. Czy jesteś na uczelni 8, 12, 16 godzin to i tak zawsze jest za mało. No i wiadomo z kasą marnie, a żeby podjąć jakąś pracę to doba musiałaby mieć 30 h.
No ale tytuł kusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Z doswiadczenia i z obserwacji zauwazylam, ze mowienie "wszystko jest na wczoraj", "zawsze za malo" wynika raczej z charakteru czlowieka niz ze stanu faktycznego. ![]() http://www.sgh.waw.pl/ksztalcenie/doktoranckie/ - tutaj znalazlam taka oferte 3-letnich studiow, ale cena jest wysoka i nie ma kierunku, ktory by mnie interesowal. Wyglada na to, ze na roznych uczelniach jest bardzo roznie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Latwiej znajdziesz przeszukujac moje posty po kliknieciu w "Pokaz profil" - ja juz nawet nie pamietam w ktorej edycji Scent Baru to bylo. A w sumie nie napisalam nic nowego w sprawie - pokrywa sie to w duzej mierze z tym co juz tu napisaly przedmowczynie.
Nat
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Rena- ja już skończyłam studia. Biologia molekularna ( to mój kierunek) nie należy do najłatwiejszych przedmiotów, ale jest pasjonująca i niesamowicie wciąga. Dużo czasu spędzaa się w labie i nad publikacjami, ponieważ wszystko się tak szybko zmienia i ujawnia się coraz więcej nowinek szczególnie w zakresie genetyki, a trzeba być na bierząco i doktorat nie polega na napisaniu 300 stron czyichś wypocin (przepraszam jeśli obrażam hu,manistów, ale tak właśnie sobie wyobrażam prace z filologi). Więc to jest na prawdę ciężka praca, która nie kończy się o 16-ej. Więc trzeba się dobrze zastanowić podejmując decyzję a to jest jeszcze trudniejsze, bo przecież to decyzja na całe życie...i jak je sobie wyobrażasz.
Najlepiej popytaj znajomych i tych którzy robią doktoraty bądż już je ukończyli. A zapewniam Cię, że zdania będą bardzo podzielone. Zastanów się do czego Ci ten doktorat potrzebny, czy chcesz zostać na uczelni czy też pracować, bo wtedy wybór też będzie inny. Pozdrawiam ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Vanilla - ja sie zgadzam z tym co napisalas
![]() A co do wypocin - z kazda praca, czy mgr czy dr - zawsze powinno sie isc na jakosc a nie na ilosc. ![]() ![]() Co do pisania pracy - u mnie same badania i zbieranie materialow zajelo okolo 3 lat i pochlonelo ciezkie pieniadze (z mojej wlasnej kieszeni niestety). Praca na pewno nie konczaca sie o 16 ![]() Jedno co warto wziac pod uwage to to, ze doktorat to tez pewnego rodzaju inwestycja (czasu, wysilku i pieniedzy), ktora moze sie nie zwrocic. Nat
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja polecam studiowanie przez całe życie. Na studia doktoranckie trzeba mieć pomysł, chyba, że wybierzesz studiowanie w takim trybie za granicą. Teraz jest wiele interesujących możliwości zwłaszcza w naukach biologiczno-chemicznych. W Polsce dobrze jest mieć pomysł bo wtedy możesz przygotować odpowiednie dokumenty na egzamin, tak by mieć szansę zachwycić komisję. Przyda się dobra średnia, dodatkowy kierunek skończony, certyfikaty językowe, zaświadczania o odbytych stypendiach itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
a czy to prawda, że po doktoracie łatwiej znaleźć pracę? ja z robienia doktoratu zrezygnowałam, wybrałam drugi kierunek, bo chcę wreszcie mieć konkretny zawód, ale słyszę teraz opinie od tych, którzy na doktorat poszli, że im będzie duuużo łatwiej znaleźć pracę z tytułem "dr" przed nazwiskiem niż wszystkim innym z "mgr"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nat
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Judyta- z tą pracą nie jest tak jak mówisz, bo ja skolei słyszałam, że z doktoratem trudniej o pracę i że niektórzy muszą go chować, niestety, do szuflady. Smutne, ale prawdziwe
![]() A propos studiów zagranicą, to o wiele łatwiej jest wyjechać na postdocka do USA niż na sam doktorat. No chyba, ze na rok w trakcie doktoratu jak się jest dobrym no i oczywiście ma się DOBREGO promotora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Aha i jeszcze cos studiowac cale zycie mozna, jesli sponsorują cię rodzice bądz mąż. Z doktoratu nie ma kokosów, ale i tu oczywiście jest wyjście: jeśli zatrudnisz się w firmie, która dba o swoj rozwój sama wyśle cię na doktorat i ci pokryje wszystkie koszty...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Finiszuję doktorat i nikt mnie nie sponsorował. Najpierw dostawałam stypendium a kiedy zaczęłam zarabiać na drugim roku poza uczelnią to problemem było tylko zmieszczenie się w czasie i pogodzenie zająć z pracą i wychowaniem córki. Zgodnie z ogólnoeuropejskim trendem studia trzeciego stopnia mają być coraz bardziej popularne w konsekwencji procesu bolońskiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
kończę I rok doktoratu i niestety podpisuję się pod wypowiedziami D'ou vient le vent.
nie jest łatwo, uczelnia wymaga prowadzania zajęć, angażowania się w życie instytutu, w zamian niestety nie oferuje nic. udzielam się więc "społecznie". na szczęście znalazłam pracę, w której szefowie poszli mi na rękę i mam jeden dzień wolny w tyg, który poświęcam uczelni.
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, jestem "jezykowcem" i za rok skoncze magisterskie studia na Trinity College w Dublinie. Marzy mi sie doktorat i praca wykladowcy i w zwiazku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest otworzenie przewodu doktorskiego na jednej uczelni (takiej ktora ma do tego uprawniania) a praca na innej?
Dzieki z gory za odpowiedz
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nat
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
![]() No widzisz sek w tym, ze na Trinity moge tylko jakos nie bardzo mi sie chce TU siedziec jeszcze kolejne 4 lata. Dlatego rozwazam rozpoczecie doktoratu tutaj co to sie nazywa tzw "research", i wtedy nie trzeba pracowac na uczelni. Chcialabym wtedy wrocic do Polski i podjac prace jako wykladowca a do Dublina wracac w razie potrzeby... Musze sie zastanowic. Poki co skoncentruje sie na magisterce ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Im wiecej czytam Wasze wypowiedzi tym bardziej widze jak podkreslacie czas poswiecony na badania itp. Z tego co wiem to chyba nie na kazdym kierunku cos takiego w ogole istnieje
![]() Teraz pomyslalam, ze najlatwiej czasowo byloby mi pogodzic taki doktorat, ktory bylby po poprostu na temat tego czym sie zajmuje w pracy. Zwlaszcza, ze widzialam niedawno calkiem studia podyplomowe o tematyce dokladnie takiej. Patrze wlasnie czy moze gdzies sa doktoranckie. marthinisa - ja Cie rozumie. Mysle podobnie, ze najchetniej wlasnie robilabym doktorat w Krakowie, z podobnych wzgledow wlasnie - bo to decyzja na kilka lat, mimo iz teraz wiecej czasow spedzam w stolicy. judyta~ - no co Ty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zdania nie sa podzielone wlasnie - prawie wszyscy mowia, ze po prostu ktos im zaproponowal i ze robili je na tej samej uczelni co mgr.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie mam w głowie taki plan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zależy od wielu rzeczy a głównie od dogadania się z promotorem ![]() Wszystkie osoby które znam a robią doktorat pracują równocześnie , przecież to stypendium wynosi około 1000zl więc nie da się za to utrzymać . No a rodzice nie zawsze mają czy chcą pomogać (albo ktoś może mieć ambicje utrzymać się samemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
na mojej uczelni nie przysługuje stypendium doktoranckie.... konieczność podjęcia pracy to oczywistość, choć nie dla wszystkich promotorów
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.