szybciutki kurs lepienia aniołków... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-28, 07:43   #61
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: aniołki z masy solnej

Superowe! I na pewno nie Twoje pierwsze. Najbardziej podobają mi sie te z niebieskim kolorem.

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 12:13   #62
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Twoje aniołki sa poprostu boskie!!! Masz talent dziewczyno! chyba sama sie kiedys skusze na te mase solna malujesz je moze farbami akrylowymi?

tak trzymaj!

pozdr!
Stary 2008-05-28, 15:05   #63
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Wszystkim dziękuję za przemiłe słówka. Zostałam porządnie podbudowana!!!
Do nirshya.dwbh: To rzeczywiście nie moje pierwsze Lepię anioły od roku, obdarzam nimi przyjaciół i rodzinę, wstawiam do galerii i sprzedaję przez internet.
Do Titania: Maluję je farbami akrylowymi i temperami, a potem lakieruję. A lepienie to świetna zabawa - gorąco Ci polecam. No i czekam na efekty!
Wklejam kolejne anielskie postaci.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz.JPG (53,6 KB, 158 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz (1).jpg (93,8 KB, 163 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz (2).jpg (247,7 KB, 207 załadowań)
monikuccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 15:21   #64
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez monikuccia Pokaż wiadomość
Wszystkim dziękuję za przemiłe słówka. Zostałam porządnie podbudowana!!!
Do nirshya.dwbh: To rzeczywiście nie moje pierwsze Lepię anioły od roku, obdarzam nimi przyjaciół i rodzinę, wstawiam do galerii i sprzedaję przez internet.
Do Titania: Maluję je farbami akrylowymi i temperami, a potem lakieruję. A lepienie to świetna zabawa - gorąco Ci polecam. No i czekam na efekty!
Wklejam kolejne anielskie postaci.
No prosze, ten aniołek w dzinsach jest swietny! Brawo! Gratuluje pomysłow i wielu stylow. Bardzo ciekawie wychodza te wszystkie szczegoly na twarzach i ubraniach aniołkow, np falbanki. w jaki sposob robi sie takie faliste zwiewne sukieneczki? recznie czy jakas maszynka/narzedziem?
czy mozesz rowniez podac swoj przepis na mase solna? chodzi mi o proporcje moja mama uwielbia zbierac aniolki, bylaby zachwycona gdybym jej takie dawała
Stary 2008-05-28, 15:59   #65
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Sukienki to rozwałkowana wałkiem na stolnicy masa. Trzeba ją rozwałkować trochę grubiej jak na makaron i udrapować ręcznie.
Przepisów na masę wypróbowałam mnóstwo, ale taki końcowy mój wynikający z doświadczenie to pół na pół mąka i sól oraz woda. Z tym że nie np. kg mąki i kg soli, ale pół na pół objętościowo, czyli np. kubek mąki i kubek soli. A wody dodaję po trochu wrabiając ją. Nie potrafię powiedzieć ile, bo to zależy od rodzaju mąki i wilgotności pochłoniętej przez sól. Ciasto powinno być takie, że po wyrobieniu, zrobieniu kuli i położeniu nie osiada. Jak mi się zdarzy przesadzić z wodą, dodaję znów trochę mieszanki suchej.
Metoda prób i błędów
Stary 2008-05-28, 16:03   #66
castilia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do castilia

No świetne te aniołki!!! Naprawdę piękne i dopracowane!! Gratuluję talentu!
castilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 16:07   #67
misia2
Zakorzenienie

Jejka jakie ładniusie a już para młoda Aniołkowa obłędna i ten uśmiech ich ,boski.Masz jak widać duży zmysł artystyczny.Zdolniacha z ciebie.
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 16:27   #68
elianka
Zakorzenienie

fantastyczne i te ciasteczkowe skrzydełka... mniam
Stary 2008-05-28, 17:11   #69
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Sukienki to rozwałkowana wałkiem na stolnicy masa. Trzeba ją rozwałkować trochę grubiej jak na makaron i udrapować ręcznie.
Przepisów na masę wypróbowałam mnóstwo, ale taki końcowy mój wynikający z doświadczenie to pół na pół mąka i sól oraz woda. Z tym że nie np. kg mąki i kg soli, ale pół na pół objętościowo, czyli np. kubek mąki i kubek soli. A wody dodaję po trochu wrabiając ją. Nie potrafię powiedzieć ile, bo to zależy od rodzaju mąki i wilgotności pochłoniętej przez sól. Ciasto powinno być takie, że po wyrobieniu, zrobieniu kuli i położeniu nie osiada. Jak mi się zdarzy przesadzić z wodą, dodaję znów trochę mieszanki suchej.
Metoda prób i błędów
tak myslalam ze to przy pomocy wałka do ciasta ale nie byłam pewna. bardzo fajnie wychodza z masy te falbanki, sukienki aniołkow zyskuja na lekkosci. skad czerpiesz inspiracje i style?
Stary 2008-05-28, 18:19   #70
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Na początku podglądałam Teraz jakoś robią się same. Ale też dużo wynika z zamówień, bo każdy ma jakieś pomysły: a to sukienka w serca, a to chłopiec z piłką, panna młoda w błękitnej sukni z granatowym bukietem itd.
Stary 2008-05-28, 18:27   #71
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Sama doszłas do takiej wprawy czy podejrzalas gdzies na warsztatach?
jedna z moich ciotek, plastyczka, tez takie robi/robiła, kiedys nas obdarowała na swieta takimi aniołkami ale one sie b. szybko połamały! czy ty je czyms utwardzasz?
mysle ze twoje dzieła sa baaardzo konkurencyjne!
Stary 2008-05-28, 18:56   #72
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Małe aniołki robię z masy, na którą przepis Ci podałam. Do dużych dodaję łyżkę kleju do tapet-są wtedy trwalsze. A najważniejsze to porządnie wypiec (ja piekę minimum trzy godziny) i kilkakrotnie polakierować z każdej strony, bo inaczej wchłaniają wilgoć. Jeśli robię parę, naklejam ją na deseczkę i wtedy mam pewność, że przetrwa.
Nie chodziłam na żadne warsztaty. Pierwsze anioły powstały w ciężkich dla mnie finansowo czasach, gdy zbliżało się Boże Narodzenie, a ja nie miałam za co kupić prezentów dla najbliższych. Jak teraz przypomnę sobie te aniołki, to się rumienię. Rzeczywiście nabrałam wprawy. Robię je z doskoku, bo mam pracę, ale nie ma tygodnia, żebym czegoś nie ulepiła, czy pomalowała.
I jeszcze raz dziękuję za miłe słowa-dużo dla mnie znaczą!
Stary 2008-05-28, 19:09   #73
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

I tak trzymaj! na pewno bedziesz miec coraz wiecej klientow

ja kiedys u kogos widziałam wielkanocnego baranka z masy solnej, był bardzo zabawny bo miał siersc taka jak supełki i loczki, chyba zrobiona ja maszynka do makaronu albo do wyciskania ciastek. fajnie to wygladało.
tez byl polakierowany.
czym lakierujesz swoja mase solna przez pieczeniem? białkiem?
Stary 2008-05-28, 19:19   #74
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Baranki! Robiłam sto sztuk przed Wielkanocą dla pewnej warszawskiej firmy marketingowej. Pozarywanych mnóstwo nocy, bo praca, dom i dziecko. Śniło mi się to pospólstwo nie raz Wełenkę robiłam wyciskarką do czosnku na początku, ale potem przerzuciłam się na wyciskarkę do ziemniaków, bo mało nie oszalałam. A jakie mięśnie miałam po miesiącu wyciskania hi hi
A lakieruję dopiero po upieczeniu i pomalowaniu lakierem bezbarwnym w sprayu. Nakładam trzy warstwy dla pewności.
Stary 2008-05-28, 19:24   #75
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cool! a oprócz aniołkow i barankow robiłas jeszcze jakies formy? zwierzaki? postacie?
super ze masz zamowienia z firm. powinnas zatrudnic pomocnice albo krecic baranki i aniołki z mezem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-28, 20:49   #76
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

No cóż, mąż był i go nie ma. Jestem szczęśliwą rozwódką A pomocnik syn lepił takie maszkary, że do muzeum prehistorycznego się nadawały... Tak więc lepię sobie sama.
Stary 2008-05-28, 21:07   #77
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
No cóż, mąż był i go nie ma. Jestem szczęśliwą rozwódką A pomocnik syn lepił takie maszkary, że do muzeum prehistorycznego się nadawały... Tak więc lepię sobie sama.
Przykro mi z powodu meza

moze Twoj syn chciał ulepic dinusie dla muzeum przyrodniczego? ty zas ze swoimi anielicami mozesz regularnie zaopatrywac koscioły i cepelie
dobrze ze masz takie hobby, zawsze to jakis relaks ja narazie siedzie w malowaniu na szkle, jeszcze mi sie nie znudziło, ale jak mi sie znudzi to sprobuje masy solnej i gliny
Stary 2008-05-28, 21:16   #78
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

A mogę gdzieś zobaczyć Twoje szklane dzieła?
A co do męża, nie potrzebnie jest Ci przykro, bo dopiero po rozwodzie zostaliśmy przyjaciółmi. Takie to życie zaskakujące
Stary 2008-05-28, 21:19   #79
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
A mogę gdzieś zobaczyć Twoje szklane dzieła?
A co do męża, nie potrzebnie jest Ci przykro, bo dopiero po rozwodzie zostaliśmy przyjaciółmi. Takie to życie zaskakujące
to ładnie ze rozstaliscie sie w zgodzie, malo ludzi to dzis potrafi.

mozesz zobaczyc moje fotki jesli wejdziesz na moj profil i klikniesz na albumy ( sa 2)
musisz koniecznie zalozyc album z fotkami wszystkich swoich aniołkow, pokaz je swiatu!
Stary 2008-05-28, 21:31   #80
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Cuda Kochana!!!
Zostałam zauroczona
Magiczne!
Chyba rzeczywiście założę album. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość.
Stary 2008-05-28, 21:32   #81
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

Zdolna bestia z ciebiew aniołkach się zakochałam

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę

malenka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 21:34   #82
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Cuda Kochana!!!
Zostałam zauroczona
Magiczne!
Chyba rzeczywiście założę album. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość.
oczywiscie ze jest. albumy mozesz tworzyc jakie tylko chcesz. i na pewno sa na wizazu ludzie, ktorzy tez sie bawia w mase solna
Stary 2008-05-28, 22:00   #83
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Założyłam albumMuszę teraz poszperać w komputerze, pozmniejszać zdjęcia i niebawem znowu coś wkleję.
Dziękuję Kochana za podpowiedź.
A Malenkiej294 za miłe słowa.
Stary 2008-05-29, 14:30   #84
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Założyłam albumMuszę teraz poszperać w komputerze, pozmniejszać zdjęcia i niebawem znowu coś wkleję.
Dziękuję Kochana za podpowiedź.
A Malenkiej294 za miłe słowa.
prosze bardzo. ciesze sie ze ci wychodzi na wizazu wrzuc tyle fotek ile mozesz, chetnie poogladamy kolejne kreacje własnie mi przyszło do glowy ze mozesz robic produkty sezonowe np na wiosne piekne solne motyle a na zime mikołaje
to taka tylko sugestia
Stary 2008-05-29, 19:25   #85
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Dziękuję Titanio za podpowiedzi. Pomysłów nigdy za wiele Coś pokombinuję w wolnym czasie. I dziękuję za komentarze pod zdjęciami! Wkleiłam kilka nowych zdjęć do galerii.
Stary 2008-05-29, 21:07   #86
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Dziękuję Titanio za podpowiedzi. Pomysłów nigdy za wiele Coś pokombinuję w wolnym czasie. I dziękuję za komentarze pod zdjęciami! Wkleiłam kilka nowych zdjęć do galerii.
super! byłam, widziałam bardzo faaajne! troche ci zazdroszcze tych artystycznych aniołkow i talentu do takiego precyzyjnego malowania. czym wycinasz poszczegolne czesci aniolkow? nozykami? specjalnymi narzedziami do rzeźbienia?
moja mama bylaby wniebowzieta gdybym takie produkowała ona je kolekcjonuje totaz zawsze jak gdzies natrafie na jakies fajne to kupuje. ostatnio 2 kredowe na sciane jej kupiłam i zamierzam wysłac w paczce. czasami dorzucam tez swoje malowane na szkle lub twardej folii, jak tylko znajde jakis fajny szablon to zaraz maluje i wysyłam
obdarzylas juz swoich bliskich swoja tworczoscia?
Stary 2008-05-29, 22:11   #87
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

O tak, chyba już wszyscy znajomi je mają Poza tym zdobyłam wielu nowych znajomych i przyjaciół wśród tych, którzy u mnie zamówili. Niektórzy robią to nałogowo-dla swoich znajomych, więc krąg się poszerza.
A czym wycinam poszczególne części aniołka? Wszystko robię ręcznie. Moje narzędzia to stolnica, wałek do ciasta, nóż i wykałaczka. Musisz koniecznie spróbować. Tylko uważaj: to wciąga
Stary 2008-05-29, 22:48   #88
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
O tak, chyba już wszyscy znajomi je mają Poza tym zdobyłam wielu nowych znajomych i przyjaciół wśród tych, którzy u mnie zamówili. Niektórzy robią to nałogowo-dla swoich znajomych, więc krąg się poszerza.
A czym wycinam poszczególne części aniołka? Wszystko robię ręcznie. Moje narzędzia to stolnica, wałek do ciasta, nóż i wykałaczka. Musisz koniecznie spróbować. Tylko uważaj: to wciąga
wiec widze, ze sie nie nudzisz to bardzo dobrze ze zarazasz ludzi swoja pasja. sama bym chetnie zamówiła pare twoich aniolkow dla siebie i mamy ale mieszkam teraz poza polska. a moze chcesz sie wymienic? malowane szklo za aniołki?
a masie solnej juz dawno slyszałam, mam tez farby akrylowe, i od dluzszego czasu planuje sprobowac ale teraz wskoczylo mi malowanie na szkle i jeszcze mi sie nie znudziło własciwie to chyba teraz odkrywam satysfakcję z hobby. skupuje rozne szklo na car boot sales za grosze i potem maluje. czesc dla siebie, czesc oczywiscie pojdzie na prezenty, pare rzeczy dla rodzicow, babci itp, maluje tez malą waze dla kolezanki, w pazdzierniku ma slub wiec pewnie dorzuce cos jeszcze pokazniejszego

w domu mam nieotwarte opakowanie glinki do modelowania oraz kupilam sobie takie plastikowe profilowane narzedzia do rzezbienia, ale jak juz mowiłam wczesniej, jeszcze nie miałam okazje tego tknac
Stary 2008-05-29, 23:18   #89
monikuccia
Raczkowanie

GG do monikuccia

Z przyjemnością się z Tobą wymienię Uwielbiam malowane szkło! A wysyłka za granicę to nie problem-moje anioły już w niejedno miejsce poleciały.
U mnie też leży paczuszka glinki jeszcze nie rozpakowana... I paczka masy papierowej. Czekają na swoją kolej i mam nadzieję, że nie stracą nadziei
Zmykam Kochana spać, bo ciężki dziś miałam dzień w pracy. Odezwę się jutro wieczorkiem.
Dobrej nocki
Stary 2008-05-29, 23:20   #90
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Z przyjemnością się z Tobą wymienię Uwielbiam malowane szkło! A wysyłka za granicę to nie problem-moje anioły już w niejedno miejsce poleciały.
U mnie też leży paczuszka glinki jeszcze nie rozpakowana... I paczka masy papierowej. Czekają na swoją kolej i mam nadzieję, że nie stracą nadziei
Zmykam Kochana spać, bo ciężki dziś miałam dzień w pracy. Odezwę się jutro wieczorkiem.
Dobrej nocki
super! dogadamy sie!
***D'Branoc***

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości