|
|
#61 |
|
CraftMod
|
Dot.: aniołki z masy solnej
Superowe! I na pewno nie Twoje pierwsze. Najbardziej podobają mi sie te z niebieskim kolorem.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Twoje aniołki sa poprostu boskie!!! Masz talent dziewczyno!
malujesz je moze farbami akrylowymi?tak trzymaj! pozdr!
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkim dziękuję za przemiłe słówka. Zostałam porządnie podbudowana!!!
Do nirshya.dwbh: To rzeczywiście nie moje pierwsze Lepię anioły od roku, obdarzam nimi przyjaciół i rodzinę, wstawiam do galerii i sprzedaję przez internet.Do Titania: Maluję je farbami akrylowymi i temperami, a potem lakieruję. A lepienie to świetna zabawa - gorąco Ci polecam. No i czekam na efekty! Wklejam kolejne anielskie postaci. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy mozesz rowniez podac swoj przepis na mase solna? chodzi mi o proporcje moja mama uwielbia zbierac aniolki, bylaby zachwycona gdybym jej takie dawała
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Sukienki to rozwałkowana wałkiem na stolnicy masa. Trzeba ją rozwałkować trochę grubiej jak na makaron i udrapować ręcznie.
Przepisów na masę wypróbowałam mnóstwo, ale taki końcowy mój wynikający z doświadczenie to pół na pół mąka i sól oraz woda. Z tym że nie np. kg mąki i kg soli, ale pół na pół objętościowo, czyli np. kubek mąki i kubek soli. A wody dodaję po trochu wrabiając ją. Nie potrafię powiedzieć ile, bo to zależy od rodzaju mąki i wilgotności pochłoniętej przez sól. Ciasto powinno być takie, że po wyrobieniu, zrobieniu kuli i położeniu nie osiada. Jak mi się zdarzy przesadzić z wodą, dodaję znów trochę mieszanki suchej. Metoda prób i błędów
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zadomowienie
|
No świetne te aniołki!!! Naprawdę piękne i dopracowane!! Gratuluję talentu!
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Jejka jakie ładniusie a już para młoda Aniołkowa obłędna i ten uśmiech ich ,boski.Masz jak widać duży zmysł artystyczny.Zdolniacha z ciebie.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
fantastyczne
i te ciasteczkowe skrzydełka... mniam
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Na początku podglądałam
Teraz jakoś robią się same. Ale też dużo wynika z zamówień, bo każdy ma jakieś pomysły: a to sukienka w serca, a to chłopiec z piłką, panna młoda w błękitnej sukni z granatowym bukietem itd.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Sama doszłas do takiej wprawy czy podejrzalas gdzies na warsztatach?
jedna z moich ciotek, plastyczka, tez takie robi/robiła, kiedys nas obdarowała na swieta takimi aniołkami ale one sie b. szybko połamały! czy ty je czyms utwardzasz? mysle ze twoje dzieła sa baaardzo konkurencyjne!
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Małe aniołki robię z masy, na którą przepis Ci podałam. Do dużych dodaję łyżkę kleju do tapet-są wtedy trwalsze. A najważniejsze to porządnie wypiec (ja piekę minimum trzy godziny) i kilkakrotnie polakierować z każdej strony, bo inaczej wchłaniają wilgoć. Jeśli robię parę, naklejam ją na deseczkę i wtedy mam pewność, że przetrwa.
Nie chodziłam na żadne warsztaty. Pierwsze anioły powstały w ciężkich dla mnie finansowo czasach, gdy zbliżało się Boże Narodzenie, a ja nie miałam za co kupić prezentów dla najbliższych. Jak teraz przypomnę sobie te aniołki, to się rumienię . Rzeczywiście nabrałam wprawy. Robię je z doskoku, bo mam pracę, ale nie ma tygodnia, żebym czegoś nie ulepiła, czy pomalowała. I jeszcze raz dziękuję za miłe słowa-dużo dla mnie znaczą! |
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
I tak trzymaj! na pewno bedziesz miec coraz wiecej klientow
ja kiedys u kogos widziałam wielkanocnego baranka z masy solnej, był bardzo zabawny bo miał siersc taka jak supełki i loczki, chyba zrobiona ja maszynka do makaronu albo do wyciskania ciastek. fajnie to wygladało. tez byl polakierowany. czym lakierujesz swoja mase solna przez pieczeniem? białkiem?
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
Baranki! Robiłam sto sztuk przed Wielkanocą dla pewnej warszawskiej firmy marketingowej. Pozarywanych mnóstwo nocy, bo praca, dom i dziecko. Śniło mi się to pospólstwo nie raz
Wełenkę robiłam wyciskarką do czosnku na początku, ale potem przerzuciłam się na wyciskarkę do ziemniaków, bo mało nie oszalałam. A jakie mięśnie miałam po miesiącu wyciskania hi hi![]() A lakieruję dopiero po upieczeniu i pomalowaniu lakierem bezbarwnym w sprayu. Nakładam trzy warstwy dla pewności. |
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Cool! a oprócz aniołkow i barankow robiłas jeszcze jakies formy? zwierzaki? postacie?
super ze masz zamowienia z firm. powinnas zatrudnic pomocnice albo krecic baranki i aniołki z mezem
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, mąż był i go nie ma. Jestem szczęśliwą rozwódką
A pomocnik syn lepił takie maszkary, że do muzeum prehistorycznego się nadawały... Tak więc lepię sobie sama.
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze Twoj syn chciał ulepic dinusie dla muzeum przyrodniczego? ty zas ze swoimi anielicami mozesz regularnie zaopatrywac koscioły i cepelie ![]() dobrze ze masz takie hobby, zawsze to jakis relaks
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
A mogę gdzieś zobaczyć Twoje szklane dzieła?
A co do męża, nie potrzebnie jest Ci przykro, bo dopiero po rozwodzie zostaliśmy przyjaciółmi. Takie to życie zaskakujące
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozesz zobaczyc moje fotki jesli wejdziesz na moj profil i klikniesz na albumy ( sa 2) musisz koniecznie zalozyc album z fotkami wszystkich swoich aniołkow, pokaz je swiatu!
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Cuda Kochana!!!
Zostałam zauroczona ![]() Magiczne! Chyba rzeczywiście założę album. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość. |
|
|
|
|
#81 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdolna bestia z ciebie
w aniołkach się zakochałam
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Założyłam album
Muszę teraz poszperać w komputerze, pozmniejszać zdjęcia i niebawem znowu coś wkleję.Dziękuję Kochana za podpowiedź. A Malenkiej294 za miłe słowa. |
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
własnie mi przyszło do glowy ze mozesz robic produkty sezonowe np na wiosne piekne solne motyle a na zime mikołaje ![]() to taka tylko sugestia
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Titanio za podpowiedzi. Pomysłów nigdy za wiele
Coś pokombinuję w wolnym czasie. I dziękuję za komentarze pod zdjęciami! Wkleiłam kilka nowych zdjęć do galerii.
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama bylaby wniebowzieta gdybym takie produkowała obdarzylas juz swoich bliskich swoja tworczoscia?
|
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
O tak, chyba już wszyscy znajomi je mają
Poza tym zdobyłam wielu nowych znajomych i przyjaciół wśród tych, którzy u mnie zamówili. Niektórzy robią to nałogowo-dla swoich znajomych, więc krąg się poszerza.A czym wycinam poszczególne części aniołka? Wszystko robię ręcznie. Moje narzędzia to stolnica, wałek do ciasta, nóż i wykałaczka. Musisz koniecznie spróbować. Tylko uważaj: to wciąga
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to bardzo dobrze ze zarazasz ludzi swoja pasja. sama bym chetnie zamówiła pare twoich aniolkow dla siebie i mamy ale mieszkam teraz poza polska. a moze chcesz sie wymienic? malowane szklo za aniołki? a masie solnej juz dawno slyszałam, mam tez farby akrylowe, i od dluzszego czasu planuje sprobowac ale teraz wskoczylo mi malowanie na szkle i jeszcze mi sie nie znudziło własciwie to chyba teraz odkrywam satysfakcję z hobby. skupuje rozne szklo na car boot sales za grosze i potem maluje. czesc dla siebie, czesc oczywiscie pojdzie na prezenty, pare rzeczy dla rodzicow, babci itp, maluje tez malą waze dla kolezanki, w pazdzierniku ma slub wiec pewnie dorzuce cos jeszcze pokazniejszego w domu mam nieotwarte opakowanie glinki do modelowania oraz kupilam sobie takie plastikowe profilowane narzedzia do rzezbienia, ale jak juz mowiłam wczesniej, jeszcze nie miałam okazje tego tknac
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Z przyjemnością się z Tobą wymienię
Uwielbiam malowane szkło! A wysyłka za granicę to nie problem-moje anioły już w niejedno miejsce poleciały.U mnie też leży paczuszka glinki jeszcze nie rozpakowana... I paczka masy papierowej. Czekają na swoją kolej i mam nadzieję, że nie stracą nadziei ![]() Zmykam Kochana spać, bo ciężki dziś miałam dzień w pracy. Odezwę się jutro wieczorkiem. Dobrej nocki |
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ***D'Branoc***
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

malujesz je moze farbami akrylowymi?

Lepię anioły od roku, obdarzam nimi przyjaciół i rodzinę, wstawiam do galerii i sprzedaję przez internet.

czy ty je czyms utwardzasz?