Mamusie marcowe 2018 cz. 2 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-09-11, 11:45   #4561
Lunak
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Mi np.dzisiaj tak drastycznie brzuch zmalał że tego nie ogarniam wczoraj typowo ciążowy a dzisiaj jak przed ciążą. Dziwne to wszystko

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Cytat:
Napisane przez Nicole`_ Pokaż wiadomość
Wieczorem będzie balonik, mam to samo
Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
Chyba nigdy

Do porodu daleeeko jeszcze ale na sama myśl mi słabo :P

To prawda z tymi ruchami No ale wtedy i tak łatwiej, jak tez brzuszek jest i rośnie to jakos tak spokojniej sie robi ja póki co zauważyłam ze lekko mnie wywaliło nad pępkiem, waga taka sama to 15 tydzien, pierwsza ciąża, takze myśle ze poczekam na widoczny brzuszek jeszcze troche
U mnie nic brzucha nie widać. Ale dziś po raz pierwszy założyłam spodnie ciążowe i czułam różnicę. W starych się ledwo dopinałam i siedzenie było uciążliwe, a teraz luz blues.
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 11:56   #4562
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:
Też tak mam I jak ubiore spodnie ciążowe to też bardziej widać

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:08   #4563
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyllek90 Pokaż wiadomość
A czym go karmicie?
Teraz Taste of the wild z rybką i o ile przestał pierdzieć to zdarzają mu się kupki o brzydszej konsystencji. Teraz wzięłam Select gold z jagnięciną, łososiem i ziemniakiem - używa jej właścicielka innego corgi i mi poleciła

Widzę uratowałam dwa zwierzątka od głodu

Ale się wkurzyłam na Męża Zapytał mnie czy jadę z tą zapomnianą przez niego sałatką i napisałam że tak, na co jak przyjechałam pod jego pracę to odzywała się poczta głosowa, stanąć za bardzo nie miałam gdzie bo wszystkie miejsca pozajmowane a ten sobie beztrosko poszedł na spotkanie które mu nagle wpadło bez telefonu Gdzie na ich recepcji nie wpuszczają z dworu walniętych ciężarnych z pudełkiem sałatki, trzeba mieć pikacz Potem jeszcze znalazłam miejsce i ktoś mnie zastawił i prawie przy tym walnął, no myślałam że wyjdę z siebie i stanę obok a na pewno wezmę rozwód ! Ugh ! Jak już napisałam wrednego sms-a co ma jeść zamiast sałatki to skończyło mu się to spotkanie i zszedł :P

Aha a miejsc pod naszym blokiem już nie ma więc będziemy do końca mieszkania tu zaiwaniać spod drugiego bloku :P

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2017-09-11 o 12:10
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:08   #4564
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Dolly Pokaż wiadomość
Nicole` to witam w klubie dopijam herbatę, dojadam ciasteczka ogarnęłam kuchnię dla zabicia wyrzutów sumienia
Dzisiaj wizytuję o 16... tradycyjnie się stresuję czy to kiedyś mija?...
za wizytę

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Kciuki trzymamy ! I za Pretty tez
Mi się wydaje że stres nigdy nie minie oczywiscie w moim przypadku. Są dziwczyny które podchodzą do wszystkiego czemu miałoby być coś nie tak. Eh zazdroszczę im

może dziwnie to zabrzmi, ale ja się chyba przestałam stresować... Albo mam przerwę
Pappa wyszła super, młody rośnie książkowo.
A może to kwestia tego, że widzę jak z dnia na dzień rośnie mi brzuch
Stary 2017-09-11, 12:16   #4565
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Teraz Taste of the wild z rybką i o ile przestał pierdzieć to zdarzają mu się kupki o brzydszej konsystencji. Teraz wzięłam Select gold z jagnięciną, łososiem i ziemniakiem - używa jej właścicielka innego corgi i mi poleciła

Ale się wkurzyłam na Męża Zapytał mnie czy jadę z tą zapomnianą przez niego sałatką i napisałam że tak, na co jak przyjechałam pod jego pracę to odzywała się poczta głosowa, stanąć za bardzo nie miałam gdzie bo wszystkie miejsca pozajmowane a ten sobie beztrosko poszedł na spotkanie które mu nagle wpadło bez telefonu Gdzie na ich recepcji nie wpuszczają z dworu walniętych ciężarnych z pudełkiem sałatki, trzeba mieć pikacz Potem jeszcze znalazłam miejsce i ktoś mnie zastawił i prawie przy tym walnął, no myślałam że wyjdę z siebie i stanę obok a na pewno wezmę rozwód ! Ugh ! Jak już napisałam wrednego sms-a co ma jeść zamiast sałatki to skończyło mu się to spotkanie i zszedł :P

Aha a miejsc pod naszym blokiem już nie ma więc będziemy do końca mieszkania tu zaiwaniać spod drugiego bloku :P
Ty to masz przygody zawsze

Nie ma szans żeby kiedyś jakieś miejsce się zwolniło? Może ktoś będzie chciał wynająć i udałoby się Wam wziąć. Chyba, że to tylko spółdzielnia wynajmuje. W sumie to ja się na tym nie znam. Wiem tyle, że kiedyś właśnie tak wynajmowałam od kogoś kto kupił dwa.
Stary 2017-09-11, 12:20   #4566
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Nie ma szans żeby kiedyś jakieś miejsce się zwolniło? Może ktoś będzie chciał wynająć i udałoby się Wam wziąć. Chyba, że to tylko spółdzielnia wynajmuje. W sumie to ja się na tym nie znam. Wiem tyle, że kiedyś właśnie tak wynajmowałam od kogoś kto kupił dwa.
No właśnie spółdzielnia wynajmuje a gdyby ktoś kupił dwa to by było jakieś ogłoszenie No trudno, jak trzeba wnieść jakieś duże zakupy to i tak przystajemy na chwilę na inwalidzie na dworze

Stary 2017-09-11, 12:29   #4567
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
A Grycan Ci nie smakuje? Czekoladowe są takie (moim zdaniem) prawdziwie czekoladowe, bez sztuczności z kawałkami czekolady. KOCHAM obsypać je borówkami i malinami, jezzzu odlot
Czekoladowe z grycana mogą być, lubię w nich dużą ilość dużych kawałków czekolady. I wszystkie wariacje na ich temat np fajne były czekoladowe z suszoną śliwką albo truflowe. I owoce leśne jeszcze są dobre.
Ale np. wanilia lub pistacja bleee... przesłodzone na maksa.
Grycan ma u mnie plusa za duży wybór sorbetów choć ja wolę te śmietankowe.

Cytat:
Z takich masowej produkcji lodów to polecam grycany albo "Lody jak dawniej". Tradycyjne smaki tj czekolada, śmietanka czy truskawki są mega pyszne
Jeśli masz n myśli "Lody jak dawniej" firmy Bracia Koral to mieliśmy truskawkowe i nie smakowały mi wogóle Były dla mnie sztuczne, jak wszystkie inne przemysłowe
A lody tradycyjne o których pisałam to to:
http://krytykakulinarna.com/lodowa-m...i-lody-jadowa/
Jeśli ktoś zawędruje przypadkiem na wschodnie obrzeża stolicy to polecam
Cytat:
Ja z brzuchem też tak mam
Stary 2017-09-11, 12:29   #4568
ScarlettO
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie nic brzucha nie widać. Ale dziś po raz pierwszy założyłam spodnie ciążowe i czułam różnicę. W starych się ledwo dopinałam i siedzenie było uciążliwe, a teraz luz blues.
Ja tez nie widziałabym różnicy ale zaczęłam robić zdjecia i różnice widać bo wchodzę we wszystkie ubrania sprzed ciąży i nie czuje szyby mnie spodnie uciekały itp. A jednak cos tam rośnie

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Też tak mam I jak ubiore spodnie ciążowe to też bardziej widać

Ciążowe to najwygodniejsze spodnie jakie miałam

Cytat:
No właśnie spółdzielnia wynajmuje a gdyby ktoś kupił dwa to by było jakieś ogłoszenie No trudno, jak trzeba wnieść jakieś duże zakupy to i tak przystajemy na chwilę na inwalidzie na dworze
Ehh, bez sensu z tymi miejscami parkingowymi... choc my mamy niby parking pod blokiem i przysługuje nam jedno miejsce to i tak często bywa problem z miejscem, a teraz to juz w szczególności bo blok ocieplają i cześć miejsc zastawiona styropianem...
ScarlettO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:36   #4569
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
Ja tez nie widziałabym różnicy ale zaczęłam robić zdjecia i różnice widać bo wchodzę we wszystkie ubrania sprzed ciąży i nie czuje szyby mnie spodnie uciekały itp. A jednak cos tam rośnie

Ciążowe to najwygodniejsze spodnie jakie miałam

Ehh, bez sensu z tymi miejscami parkingowymi... choc my mamy niby parking pod blokiem i przysługuje nam jedno miejsce to i tak często bywa problem z miejscem, a teraz to juz w szczególności bo blok ocieplają i cześć miejsc zastawiona styropianem...
O! Nie wpadłam na pomysł robienia sobie zdjęć żeby zobaczyć różnicę. Świetny pomysł.

Interwencja do spółdzielni o zastawione miejsca, bo nie powinni zostawiać materiałów na miejscach parkingowych
Stary 2017-09-11, 12:36   #4570
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:

Ale się wkurzyłam na Męża Zapytał mnie czy jadę z tą zapomnianą przez niego sałatką i napisałam że tak, na co jak przyjechałam pod jego pracę to odzywała się poczta głosowa, stanąć za bardzo nie miałam gdzie bo wszystkie miejsca pozajmowane a ten sobie beztrosko poszedł na spotkanie które mu nagle wpadło bez telefonu Gdzie na ich recepcji nie wpuszczają z dworu walniętych ciężarnych z pudełkiem sałatki, trzeba mieć pikacz Potem jeszcze znalazłam miejsce i ktoś mnie zastawił i prawie przy tym walnął, no myślałam że wyjdę z siebie i stanę obok a na pewno wezmę rozwód ! Ugh ! Jak już napisałam wrednego sms-a co ma jeść zamiast sałatki to skończyło mu się to spotkanie i zszedł

Mój też to miał Ale średnio mu podchodził. Teraz mu dajemy brat od Cate z jagnięcina a wogole najbardziej mu smakuje acana Ale dużo droższa jest niestety. Jesl i twój lubi karmę z ryba to polecam też fish for dogs z białą ryba.

motyllek90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:43   #4571
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
O! Nie wpadłam na pomysł robienia sobie zdjęć żeby zobaczyć różnicę. Świetny pomysł.

Interwencja do spółdzielni o zastawione miejsca, bo nie powinni zostawiać materiałów na miejscach parkingowych
Fajne są takie zdjęcia, później można z tego zrobić ciekawą pamiątkę Na koniec jeszcze dodałabym zdjęcie z dzieciaczkiem
Ja już zaczęłam robić takie fotki, szkoda że na razie mam tylko jedną i zaczęłam od 3ciego miesiąca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0453-zdjecia-w-ciazy-miesiac-po-miesiacu.jpg (37,8 KB, 51 załadowań)

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:45   #4572
dustinthewind
Rozeznanie

Nasz zajada Brit care sensitive dziczyzna i ziemniaki. Zajada to za wiele powiedziane, pochłania, połyka Jadł inne, ale żadna karma się nie sprawdzała tak, jak ta.
dustinthewind jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:47   #4573
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyllek90 Pokaż wiadomość
Mój też to miał Ale średnio mu podchodził. Teraz mu dajemy brat od Cate z jagnięcina a wogole najbardziej mu smakuje acana Ale dużo droższa jest niestety. Jesl i twój lubi karmę z ryba to polecam też fish for dogs z białą ryba.
Acany jeszcze nie próbowałam, może tym razem zamówię. Szukam jeszcze ideału, póki co wcina Taste Of The Wild właśnie i smakuje mu Kupy też ok.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez dustinthewind Pokaż wiadomość
Nasz zajada Brit care sensitive dziczyzna i ziemniaki. Zajada to za wiele powiedziane, pochłania, połyka Jadł inne, ale żadna karma się nie sprawdzała tak, jak ta.
Psy są wybredne, mój na Brit kręci nosem Mój to w ogóle lubi zmiany karmy, jak coś nowego jest to się rzuca od razu.

A mój poprzedni pies jadł przez 17 lat FROLIC z supermarketu i trzymał się super.

Stary 2017-09-11, 12:49   #4574
dustinthewind
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alleyezonme Pokaż wiadomość
Acany jeszcze nie próbowałam, może tym razem zamówię. Szukam jeszcze ideału, póki co wcina Taste Of The Wild właśnie i smakuje mu Kupy też ok.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Psy są wybredne, mój na Brit kręci nosem Mój to w ogóle lubi zmiany karmy, jak coś nowego jest to się rzuca od razu.

A mój poprzedni pies jadł przez 17 lat FROLIC z supermarketu i trzymał się super.
Mój ostatnio wziął się za worek ze śmieciami pod naszą nieobecność. Wyjadł resztkę ziemniaków i buraczki z obiadu byście go widziały, jaki był szczęśliwy, a mordka cała w burakach!
A mieszkanie, jakby przeszło tornado...
Stary 2017-09-11, 12:51   #4575
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:

To prawda. Też właśnie zauważyłam że mu sie nudzi dana Karma i muszę zmieniac;P

motyllek90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:51   #4576
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Mój ostatnio wziął się za worek ze śmieciami pod naszą nieobecność. Wyjadł resztkę ziemniaków i buraczki z obiadu byście go widziały, jaki był szczęśliwy, a mordka cała w burakach!
A mieszkanie, jakby przeszło tornado...

Mojemu na szczęście nic takiego do głowy jeszcze nie przyszło. Kosz mamy zamknięty więc trudno by mu było. Ale jako szczeniak zjadł nam dywan, pół stołu i kilka par moich butów
Raz się też do papieru toaletowego dorwał i rozszarpał całą rolkę

Stary 2017-09-11, 12:54   #4577
Jolinko
Zadomowienie

witam się w poniedziałek

w małopolsce dziś piękny dzień, ale nie taki już jak wczoraj.
Wczoraj przejechałam się 20km rowerem, było cudownie... dziś lub jutro basen (10 dni był nieczynny i miałam przestój).

Mnie też częsty głód męczy, 2h po wypasionym śniadaniu już buszuję po kuchni, ech... Wczoraj mi sukienka się na tyłku zablokowała i ją ledwo zadarłam wyżej, a potem i tak zdjęłam bo mnie ściskała.

A jak zaczynam odczuwać głód a przeciągne posiłek to mi też nie dobrze.

Laski, chyba zaczynamy rosnąć...
Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 12:56   #4578
alleyezonme
Zakorzenienie

Ej Ilsa Lund a gdzie kupiłaś tą karmę Select gold?

Stary 2017-09-11, 12:56   #4579
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
Dziś lub jutro przyjdzie moja poducha
Ja też czekam na swoją Chyba wszystkie mamy te ze smayka
Stary 2017-09-11, 12:57   #4580
dustinthewind
Rozeznanie

Cytat:

Mojemu na szczęście nic takiego do głowy jeszcze nie przyszło. Kosz mamy zamknięty więc trudno by mu było. Ale jako szczeniak zjadł nam dywan, pół stołu i kilka par moich butów
Raz się też do papieru toaletowego dorwał i rozszarpał całą rolkę
Nasz obgryzł nam wszystkie ściany w nowym mieszkaniu, kilka razy, także mamy 3 remonty za sobą. 5 par moich butów... Wygryzł gniazdko ze ściany i listwę przypodłogową łączącą płytki z kuchni z panelami z pokoju
Najlepszy numer odwalił, jak wyszperał z dolnej szafki całe opakowanie tabletek Belissa. Każdą tabletkę po kolei wyciągnął z blistrów i zjadł. 30 tabletek!
Od razu jak to zobaczyłam, zadzwoniłam do weta, powiedział, że nic mu nie będzie i żeby podać 6 tabletek espumisanu. Oczywiście zjadł ze smakiem
Teraz przed wyjściem z domu chowamy dosłownie wszystko.
Stary 2017-09-11, 13:02   #4581
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Ej Ilsa Lund a gdzie kupiłaś tą karmę Select gold?
Ona jest produkowana dla Maxi zoo więc chyba tylko tam można. Jak ta nie przypasuje to kolejnego wypróbujemy Brita. Ech wrażliwiec się znalazł

Stary 2017-09-11, 13:04   #4582
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jolinko Pokaż wiadomość
witam się w poniedziałek

w małopolsce dziś piękny dzień, ale nie taki już jak wczoraj.
Wczoraj przejechałam się 20km rowerem, było cudownie... dziś lub jutro basen (10 dni był nieczynny i miałam przestój).

Mnie też częsty głód męczy, 2h po wypasionym śniadaniu już buszuję po kuchni, ech... Wczoraj mi sukienka się na tyłku zablokowała i ją ledwo zadarłam wyżej, a potem i tak zdjęłam bo mnie ściskała.

A jak zaczynam odczuwać głód a przeciągne posiłek to mi też nie dobrze.

Laski, chyba zaczynamy rosnąć...
Masz siłę jeździć rowerem? Też bym chciała. Tak bardzo stęskniłam się za jazdą, ale nie daję rady nawet po płaskim. Zadyszka i zgon po 5 km
Stary 2017-09-11, 13:05   #4583
katstan
Raczkowanie

Witam się po badaniach prenatalnych. Wszystko ładnie poszło. Jestem zadowolona z usg. Wyniki testu pappa dopiero za tydzeń.
Dziecko ma juz 7,5 cm! No i na 70% będzie chłop
Termin porodu z usg zmienił się na 15.03.2018
katstan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 13:06   #4584
dustinthewind
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katstan Pokaż wiadomość
Witam się po badaniach prenatalnych. Wszystko ładnie poszło. Jestem zadowolona z usg. Wyniki testu pappa dopiero za tydzeń.
huhu, kolejny mężczyzna gratulacje!
Stary 2017-09-11, 13:09   #4585
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratuluję dobrych wieści
Znowu chłop

Wczoraj odliczyłam dni do kolejnej wizyty i wyszło 23. Już się nie mogę doczekać, bo może wtedy się dowiem co się kryje
Stary 2017-09-11, 13:10   #4586
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolinko Pokaż wiadomość
Ja też czekam na swoją Chyba wszystkie mamy te ze smayka
Chyba tak i chyba wszystkie ten sam wzór

Cytat:
Nasz obgryzł nam wszystkie ściany w nowym mieszkaniu, kilka razy, także mamy 3 remonty za sobą. 5 par moich butów... Wygryzł gniazdko ze ściany i listwę przypodłogową łączącą płytki z kuchni z panelami z pokoju
Najlepszy numer odwalił, jak wyszperał z dolnej szafki całe opakowanie tabletek Belissa. Każdą tabletkę po kolei wyciągnął z blistrów i zjadł. 30 tabletek!
Od razu jak to zobaczyłam, zadzwoniłam do weta, powiedział, że nic mu nie będzie i żeby podać 6 tabletek espumisanu. Oczywiście zjadł ze smakiem
Teraz przed wyjściem z domu chowamy dosłownie wszystko.
Niezły agent
Nasz już się uspokoił, teraz jest ułożony i powiedzmy że grzeczny Ale za szczeniaka to bałam się do domu wracać.

Cytat:
Ona jest produkowana dla Maxi zoo więc chyba tylko tam można. Jak ta nie przypasuje to kolejnego wypróbujemy Brita. Ech wrażliwiec się znalazł
Oh i tylko stacjonarnie? Nie ma u mnie tego sklepu a karma wydała mi się interesująca no ale dupa

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Gratulacje !

Jeju, ile facetów Ciekawe jak to się faktycznie skończy

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Ja pół godziny temu się tak najadłam owocami że ledwo siedziałam ... a znowu mnie ssie, jak żyć

Stary 2017-09-11, 13:11   #4587
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Ewidentnie robimy tabelę której się sprawdziła płeć ! Mamy 5 do 13 dla chłopaków

Stary 2017-09-11, 13:14   #4588
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
Mały mężczyzna pięknie. Gratuluję
Stary 2017-09-11, 13:18   #4589
Mecassie
Zakorzenienie

Katstan Gratulacje chłopy rządzą widzę :brawo:

A ja już po wizycie u endo baby z recepcji namieszaly i okazało się ze mogla mnie przyjąć o 9:00 jednak... i jeszcze zapytały czy nie chciałabym przesunąć wizyty z środy na jutro? Zgodzilam się mimo tego że dostanę z☠☠☠*ę od gina że znów nie mam wynikow. Ale zadzwonie mu na następny dzień

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-11, 13:19   #4590
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
Masz siłę jeździć rowerem? Też bym chciała. Tak bardzo stęskniłam się za jazdą, ale nie daję rady nawet po płaskim. Zadyszka i zgon po 5 km
No właśnie przez 1 trymestr nie jeździłam, bo mi siostry zakazały a teraz już niby jest bezpiecznie a nawet i dobrze pojeździć spokojnie i po płaskim. Radości miałam przy tym tyle że łooo, banan na gębie całą drogę, nawet te muchy mnie śmieszyły co się wszędzie wczepiają w czasie jazdy. Tak że polecam gorąco małą rundkę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości