![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturalnie o kulturze - na marginesie:)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Paula też się chętnie przyłączy.
![]() ![]() ![]() Jestem licealistką i kończę drugą klasę dziennikarską (co chyba było pomyłką, bo dla własnej wygody lepiej byłoby wybrać coś ścisłego - bo jednak w liceum odkryłam, że to mi lepiej, albo - łatwiej idzie ![]() Jeśli chodzi o kulturę, to najlepiej się (chyba) znam na filmie. Zaczęłam się tym interesować stosunkowo niedawno, ale ciągle nie mam tyle czasu ile bym chciała, aby się coraz bardziej wgłębiać. Tym bardziej, że muszę mieć też czas na czytanie. Do szkoły - lektur obowiązkowych, a dla siebie czegoś, co lubię. Mnie czytać nauczyła "Wielka gra" w wieku 3 lat mniej więcej i od tego momentu żyję w przyjaźni z książkami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widze, ze masz rozlegle horyzonty ksiazkowe ![]() Witaj ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Masz rozlegle zainteresowania - super. Moze polecisz interesujacych autorow, takich z marginesu, o ktorych mniej sie mowi? Jakie masz wrazenia odnosnie Lyonu? Co robisz przebywajac tam (poza pisaniem pracy)? ![]() Cytat:
![]() ![]() Wydaje mi sie, ze teatry w malych miejscowosciach maja swoj specyficzny, unikalny charakter. Mnie np. marzy sie obejrzenie kilku spektakli w takich ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zazdroszczę bardzo! j.w ![]() A czym się zajmuję? Wszystkim, na co mam ochotę i mam nadzieję, że zawsze tak będzie ![]() Dwa lata temu skończyłam filozofię, co sobie bardzo chwalę. Zainteresowanym studiowaniem tego kierunku służę radą. Z kultury interesuje mnie wszystko - film, muzyka, książka, zagadnienia cywilizacyjne. Uwielbiam długo rozmawiać o filmie, który mnie zachwycił, albo tylko zastanowił. Kocham filmy, w których jest ukazany dramat, tragedia, cienka granica między życiem, a śmiercią, miłością a nienawiścią, takie, przy oglądaniu których czuję, że mi w żyłach płynie krew a nie zupa pomidorowa, a ciśnienie skacze jak szalone ![]() Z ciekawostek: jestem bardzo dobrym TEORETYKIEM w dziedzinie horrorów, na oglądanie nie mam już odwagi ![]() Od kilku lat czytam Kinga i zawsze powtarzam, że kto raz przeczyta jego "To", wtedy już nic nie będzie takie samo. Brzmi na wyrost, ale tak na mnie ta powieść podziałała. W muzyce: DM. Amen. ...żartuję oczywiście. Nic nie jest tak ostateczne, ale Depesze są moją miłością. Są pierwsi i ostatni. Pierwsi - nie w sensie czasowym bynajmniej, ale w sensie odkrywania czego lubię słuchać najbardziej, to jak stan świadomości ![]()
Wymienię Edytowane przez cheer Czas edycji: 2008-05-29 o 10:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W połowie czerwca mam egzamin, ale dopiero teoretyczny. ![]() ![]() Słyszałam o teatrze w Zakopanem, ale tutaj nie ma żadnego. No, może jakieś amatorskie grupy teatralne działają. ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
muszę tu być
![]() ![]() książka- jestem żywą reklamą jednej- Mojra Christiana Skrzyposzka. urzekła mnie kilka lat temu i po dzień dzisiejszy do niej wracam. Poza tym, obecnie nie mam wiele czasu na książki inne, niż te konieczne na studiach.. Niedawno obroniłam lic., a już muszę szukać inspiracji w książkach do pracy mgr .. muzyka- jestem obrzydliwie uzależniona od muzyki.. nie rozstaję się z ipodem, i okrzyknięto mnie dzieckiem you tube'a.. ![]() filmy- stare, stare ![]() ponadto odkrywam w sobie fioła na punkcie wschodu, zbieram na podróż koleją transsyberyjską ![]() no. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Ja jeśli chodzi o literaturę, kompletnie nie potrafię się okreslić co lubię
![]() Ostatnio poznaję współczesną literaturę fr- niestety na studiach takiej nie ma... Ale nie czytam teraz jakos strasznie dużo. Pracuję, piszę tą nieszczęsna mgr i tkwię w zachwycie nad moim mężem ![]() A pracuję jako Superniania ![]() Klementynka, a co to za studia? Paula, rozwijaj te ścisłe zdolności, to chyba sie bardziej opłaca i brakuje mądrych ścisłych umysłów w Polsce. Ja czasami żałuję że wybrałam takie studia... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Tak,tak kolejna nowa osoba dopisuje się do tematu
![]() To na początek krótko o sobie: młoda (jeszcze 19-latka) poszukująca swojego miejsca na świecie. Przez ostatni rok miałąm przygodę z fotografią, jednak z tej przygody zrezygnowałam i w tym roku planuje rozwijać się na kierunku dziennikarstwo lub kulturoznawstwo (zależy od tego gdzie mnie zechcą;p). Na codzień odbywam staż, który już wkrótce dobiega końca i wyruszam w świat - tzn. planuje sprawdzić się w większym mieście, jednak nadal w kraju. Wracając do głównego tematu kultury: jeśli chodzi o książki to przede wszystkim Paulo Coelho i jego twórczość, a dalej - to książki wybieram po tym jak np w ksiegarni czy nawet ksiegarni internetowej, przeglądam różne pozycje to między mną a książką musi wytworzyć się pewna "chemia". Jakkolwiek dziwnie to brzmi ![]() ![]() ![]() Film - taki, po którym przez nastepne dwa dni mysle o tym co się w nim działo, bądź przewijają mi się przed oczami różne sceny- i to tyczy się zarówno komedi, horrorów (chociaż tych to nie oglądam bo mi serce nie wytrzymuje ![]() ![]() Muzyka, muzyka .... muzyka to może nie do końca kulturalna bo hip-hop , ale ostatnio znajduje "ukojenie" słuchając starych piosenek - polskich i zagranicznych- zawsze lubie zasypiać przy takiej muzyce. Podróze- uwielbiam - każdy nowy kraj, miasto, wieś , dzielnica - wnosi dużo nowego.... niestety nie zawsze jest tak, że jest taka możliwośc by podróżować - wtedy lubie włączć TV na odpowiednim kanale i słuchać, pochłaniać wszelkie dokumenty o róznych cywilizacjach starozytnych i współczesnych, wierząc że kiedyś samej uda się chociaż część z tego zobaczyć ![]() Nom to tak, chaotycznie, o tym co lubie, mysle ze im wiecej bedziemy pisac , tym lepiej sie poznawac (odkrycie ![]() ![]() ![]()
Lubię poranki. Są tym lepsze im później się zaczynają. ![]() ------------------------------------------------------ Zapuszczam włosy i paznokcie. ![]() Zmieniam styl. ![]() Uczę się akceptować siebie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
oj to faktycznie mamy wiele wspólnego - podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami
![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
tulipanno., wyjazd do Rzymu to mój prezent urodzinowy od Tż. Stwierdził, że po maturach odpoczynek mi się należy
![]() Jedziemy na 5 dni, więc tylko Rzym zdążymy zwiedzić i jak się domyślam- nie całkiem. Wszystko zaplanowaliśmy sami. Jestem swego rodzaju zboczeńcem muzealnym, bo uwielbiam chodzić po muzeach całymi dniami, czego prawie nikt z mojego otoczenia nie potrafi zrozumieć ![]() A teraz staram się nauczyć kilka wyrażeń po włosku :P Witam nowe "twarze" ![]() cheer, pamiętam, jak pisałaś o tym, że studiujesz filozofię na wątku o humanistach ![]() ![]() Kto może mi polecić jakiś dobry kryminał? ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
tulipanna- fakt, jestem dobra z polskiego
![]() ale historię nie za bardzo lubię, choć to też zalicza się do humanistyki^
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Pink.
Aga - typowa humanistka,matoł fiz-mat. Zakochana bez pamięci w książkach,uwielbiam poznawać nowe filmy. Moja tematyka to II WŚ , holocaust, ludobójstwo. Uwielbiam również muzykę - avatar ![]()
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajny watek
![]() To ja sie tez dolaczam tulip! No wiec tak... yyy ![]() Mieszkam w Hiszpanii, bardzo lubie kino skandynawskie (wiem, nie laczy sie ![]() ![]() jak mi sie cos przypomni to dopisze...
................. Edytowane przez syntagma Czas edycji: 2008-05-29 o 20:41 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Syntagmo, jakich jeszcze twórców z nurtu surrealizmu mogłabyś polecić oprócz Dalego rzecz jasna i Fridy Kahlo? Bardzo mi się podoba obraz z Twojego avatara, czyjego jest autorstwa?
--- Czy są tu miłośniczki sztuki H. R. Gigera? ![]()
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
z av - René Magritte... o prosze polskich liter nie mam, ale bez problemu moge akcenty dawac
![]()
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
studia politologiczne ![]() ![]() ale ja planuję studiować do końca życia ![]() ![]() widzę, pola, że mgr się robi (lub też i nie.. u mnie bardziej nie ![]() zaś stricte głównego tematu, to powiem od siebie, iż ostatnio znalazłam w końcu czas, by zaprzyjaźnić się sztuką p. Olgi Tokarczuk (opóźniona jestem z leksza..) no i cóż.. "Dom dzienny, dom nocny" bynajmniej mnie nie zachwycił.. pewnie mi się za to dostanie, bo to podobno taka 'genialna książka'.. (niet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ale nas tu duzo...
![]() ![]() Przepraszam, ze nie przywitam teraz kazdej z osobna tak jak robilam to wczesniej. Mialam dzis straszny dzien, uleciala ze mnie cala energia, podczytuje wizaz (i was), ale nie mam sily dorzucac nic od siebie ![]() ![]() ![]() Klementynko - ja Ci "dom dzienny, dom nocny" wybaczam ![]() Zycze wszystkim dobrej nocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
to ja też się wpisuję, jeśli można
![]() ![]() ![]() z racji zaawansowanej godziny pokrótce tylko o sobie - od małego uwielbiam czytać książki, interesuję się fotografią, lubię ambitne kino (skandynawskie bardzo bardzo - to za syntagmą), umysł humanistyczny, po różnych zawirowaniach dotyczących kierunku studiów (między innymi zahaczając parę lat na filozofii) kończę właśnie dotyczące animacji kultury (czyli czeka mnie wspaniała kariera w zawodzie dawnego kaowca ![]() ![]() ![]() ja może jakąś wielką miłośniczką nie jestem (w sensie, że nie jestem aż tak bardzo obeznana z jego twórczością),ale jego prace robią na mnie wrażenie. Mam gdzieś nawet jego album . Bardzo bym też chciała zobaczyć muzeum (moja siostra była, farciara, a mnie ze sobą nie zabrała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Witam !!!
Bardzo dobry pomysł na wątek. Takie osoby ja choćby ja mogą się przywitać i wejść do "kulturalnego świata wizażu" ;-) To może i ja ??? Studiuję dość popularny kierunek który z kulturą ma niewiele wspólnego... Nie rozstaję się z mp3. Nie potrafiłabym żyć bez muzyki, bez dźwięku. Słucham nie wszystkiego, ma swoje konkretne gusta, uwielbiam jazz, blues, ostatnio namiętnie słucham maleńczuka. Wraz z Stowarzyszeniem w którym aktywnie działam wydajemy czasopismo o tematyce kulturalnej ArtAnons Magazyn Kulturalny +
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry wszystkim
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Witaj Magdo! A jaki kierunek studiujesz? Bardzo zainteresowalo mnie czasopismo, o ktorym wspomnialas. Mozesz napisac o nim cos wiecej? Edytowane przez tulipanna. Czas edycji: 2008-05-30 o 09:10 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Ja polecam sobotni wieczór w Krakowie na Błoniach - plenerowa projekcja filmu Władca Pierścieni z muzyka do filmu na żywo.
Nie wiem czy jeszcze są bilety Tulipanna - studiuje Zarzadzanie i Marketing Nie wiem czy mogłabym tu podać stronę internetową czasopisma. jesteśmy nieregularnym kwartalnikiem. Ukazujemy się jak Pan Bóg da (czyt. Urząd Miasta). Wydajemy około 4 numerów na rok. Ponadto organizujemy spotkania autorskie, spektakle, wernisaże, wspólanimujemy przestrzeń wystawową w pubie. Do tego dochodzi działalność charytatywna na rzecz dzieci z domu dziecka
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Raróg
|
Cytat:
Bo ja się nieprzerwanie raczę od samego rańca ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A w ogóle studiowania juz mam troche dosyć szczerze mówiąc. Fajnie było przez pierwsze trzy lata, mieliśmy entuzjazm, robiliśmy teatr francuski, organizowaliśmy pokazy filmowe i dużo się uczyliśmy. A potem sie zaczęła metodyka i "jak juz będziecie nauczycielami"... (a ja mam jedno mocne postanowienie: JUŻ MI WYSTARCZY PRACY Z DZIEĆMI...) i wszyscy mieli własne życie i skończyło się "okołostudiowanie". A wybór studiów... nie jestem pewna czy w Lublinie jest sens znać francuski czy portugalski... ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do filozofii, to rzuciłam po trzech latach. Dość trudna decyzja, bo byłam już za półmetkiem, ale w sumie nie żałuję. Chociaż chyba nie ma takiego kierunku studiów, który odpowiadałby mi w 100%. Filozofia ma swój klimat, ale niektóre przedmioty były jak z kosmosu ![]() ![]() ja wieczór mało kulturalnie, choć zależy, jak na to spojrzeć-piwko ze znajomymi+kulturalne (a jakże) rozmowy przy tymże trunku w pięknych okolicznościach przyrody ogródka knajpianego w moim mieście ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gdzież, gdzież ta wersja się znajduje??? Na the Singles '86-'98? Znalazłam na YouTube wersję instrumentalną (http://pl.youtube.com/watch?v=2QcyPeq8Stw), ale szukam dalej. Pewnie jest na jakiejś płycie-kompilacji, której ja oczywiście nie znam ![]() Cytat:
http://www.hrgiger.com/frame.htm (po lewej kliknąć na "Museum HR Giger")... ale za to w środku. Zazdroszczę siostrze ![]() Również nie za dobrze znam jego twórczość, w zasadzie dopiero od Aliena (kilka lat temu) sięgnęłam po więcej informacji, choć znałam wcześniej nazwisko, nawet nie wiem skąd. Sama postać Gigera jest dość "interesująca". Czytałam, że trzymał w domu przez jakiś czas zwłoki swojej narzeczonej/dziewczyny...
Wymienię Edytowane przez cheer Czas edycji: 2008-05-30 o 16:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
No ba
![]() ![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
to ja się jeszcze dookreślę. Typowa humanistka, po politologii, w trakcie socjologii, coś tam jeszcze w planie, pewnie psychologia w zarządzaniu albo zzl. Uwielbiam, kocham czytać i pałam ogromną miłością do fantastyki
![]() ![]() a tak serio to w weekend zostaję nianią mojej chrześnicy i czas wypełniony szczelnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.