|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
Cytat:
|
|
|
|
#1712 |
|
Raczkowanie
|
Dopiszę, żeby unikać parafii, gdzie proboszcz to idiota, który na zakrystii zacznie mieszać z błotem świadkową, którą widzi pierwszy raz w życiu, bo ta nie zmieniła nazwiska po ślubie. Wszystko słyszą oczywiście czekający w kościele goście, bo drzwi otwarte, a ego i przeświadczenie o własnej nieomylności u proboszcza wielkie.
Potem niech ten sam klecha powita rodziców panny młodej i pana młodego, gdzie rodzice tej pierwszej nie żyją od prawie dekady. A na koniec niech dorzuci kilka dennych dowcipasów z ambony o tym, że jak młodzi dziecko zrobią w ciągu roku, to za chrzciny skasuje bez vat-u. Boki zrywać... Wiem, że ładny kościół, to pewnie na zdjęciach i fajnie pokazać, ale nie za wszelką cenę.
|
|
#1713 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Matko, gdzie tacy ludzie sie uchowali w XXI wieku. Nie dostałby grosza ode mnie, a jeszcze bym skargę do kurii wniosła za to obrażanie świadka. |
|
|
|
|
|
#1714 |
|
Raczkowanie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;77234596]Matko, gdzie tacy ludzie sie uchowali w XXI wieku. Nie dostałby grosza ode mnie, a jeszcze bym skargę do kurii wniosła za to obrażanie świadka.[/QUOTE]
Płatne było raczej z góry, a że do tego kościoła podobno pary pchają się drzwiami i oknami, to "cołaska" tania nie jest. Kuria nic nie zrobi, bo gościa wszyscy znają od dawna i posady trzyma się mocno. No i w sumie nie jest to pierwszy ślub na jakim byłam, gdzie ksiądz hmmm... popłynął w temacie. Moim "faworytem" był taki, który przez godzinę mszy, co chwilę sadził wtręty, o prokreacji, licznym potomstwie, za którego płodzenie młodzi mogą wziąć się już najbliższego wieczora, a PM po owariektomii. Dziewczyna waliła łzy jak grochy, bynajmniej nie ze szczęścia. Księżulo o wszystkim wiedział, bo parę przesłuchiwał przed ślubem jak CBŚ, ale chyba liczył na cud... lub grubszą kopertę.
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1716 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Inna sprawa, że gdyby kiedykolwiek wpadło mi do głowy brać ślub kościelny, w życiu nie zdałabym się na przypadkowego księdza. |
|
|
|
|
|
#1717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Hiyori Czas edycji: 2017-09-18 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#1718 |
|
Konto usunięte
|
Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
(Przepraszam, zdublowalam własny post!)
Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2017-09-18 o 16:38 |
|
|
|
|
#1719 |
|
Konto usunięte
|
Jakoś nie słyszałam, żeby urzędnik obrażał, namawiał, wytykał... Śluby kościelne w większości to smutne przedstawienie i to za grubą kasę. Ja nie wiem, dlaczego ludzie decydują się na nie. Byłam przez kilka tygodni na grupie ślubnej na fb, ile tam było płaczu, zażaleń, smutku. A bo ksiądz nie chce dać ślubu, a bo ksiądz się nie godzi na ślub w innym kościele (wiedziałyscie, że za ślub w innym kościele niż parafia młodej trzeba płacić proboszczowi tejże tzw. Półslubek?), a bo ksiądz wymaga takich kwiatów, a bo ksiądz nie chce pozwolić na skrzypce/wokalistke/whatever, a bo organista chociaż wyje jak zazynana świnia musi śpiewać a jak nie, to i tak trzeba mu zapłacić, a bo ryżem sypać nie wolno, a bo ksiądz jest wredny i głupie pytania zadaje. Albo "szukam miejsca gdzie zrobię nauki przedmalzenskie szybko, w weekend a najlepiej jakbym w ogóle nie musiała chodzić".
No skoro to wszystko takie złe, to po co ślub kościelny? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Bo co rodzice/dziadkowie/sąsiedzi powiedzą. Ewentualnie "bo ma być bajkowo i musi być biała suknia"" Jakby tej sukni się nie dało gdzie indziej założyć. Ogólnie się zgadzam.
|
|
|
#1721 |
|
Zakorzenienie
|
Brałam ślub kościelny. Potrzebna była zgoda na ślub w innej parafii, załatwiona bez problemu i za 0zl. Sam ślub był super, ksiądz przemiły, kazanie pięknie, organista ma świetny głos. Ogólnie z formalnościami ślubnymi nie miałam żadnego problemu, za ślub nie zapłaciłam majątku, więc da się
Aczkolwiek niestety czasami księża robią problemy i są nieprzyjemni. Ale jak ktoś wierzy to czemu ma z takiego ślubu rezygnować?
|
|
|
|
|
#1722 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale wtedy też chyba nie zadaje pytań w stylu "gdzie zrobię nauki przedmałżeńskie tak aby nie chodzić"?
|
|
|
#1723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie biorą śluby w kościołach często ze względów estetycznych - sama mieszkam obok jednego, który poza sezonem świeci pustkami, ale że jest naprawdę ładny architektonicznie, to w sezonie ślubnym, co sobota, trudno się przecisnąć przez tłum wylewający się stamtąd od rana do wieczora. Co ludźmi powoduje, to nie wiem, bo sama choć wierząca, świadomie nie chciałam ślubu "kościelnego". I nie przekonało mnie, że na zdjęciach będzie lepiej wyglądać. Tylko ostrzegam, że ładna świątynia nie oznacza z automatu ładnego ślubu.
|
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1725 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz, kiedy urzędnik może odprawić ślub gdziekolwiek, naprawdę dziwi mnie argument o tym, że w kościele ładniej. Co prawda trochę taka impreza kosztuje (chyba dodatkowy tysiak), ale w kościele też coś tam się płaci.
Właśnie - jaka jest średnia cena ślubu kościelnego? |
|
|
|
|
#1726 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z tym, że bardzo często trzeba osobno zapłacić organiście + ewentualnie za "sprzątanie i przystrojenie kościoła". |
|
|
|
|
|
#1727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do urody miejsca, to znam sporo USC, które estetyką biją na głowę 90% nowoczesnych kościołów przypominających: pokrojoną cebulę/namiot cyrkowy/zatoniętą arkę Noego/wannę z kolumnadą itp.
|
|
|
#1728 |
|
Zakorzenienie
|
Mówi się, że stawka za sluby i pogrzeby jest podobna. Dlatego dajemy 500 zł + zapraszamy księdza na obiad.
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1730 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1731 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak czy siak, odpływamy radośnie w ocean offtopu
|
|
|
#1732 |
|
Konto usunięte
|
a tak swoją drogą, organiście ile płacicie?
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Zakorzenienie
|
Też brałam ślub w najbardziej obleganym kościele w mieście. Organista dostał 100zl.
|
|
|
|
|
#1734 |
|
Raczkowanie
|
Śluby cywilne mają swój urok. Fakt, są krótsze, może z mniejszą pompą i zadęciem, ale emocjonalnie potrafią być równie piękne i wzruszające - to ludzie tworzą emocje. A posiadanie wpływu na scenerię daje w ogóle super możliwości w kwestii ślubu jak z bajki (chociaż ostatnio byłam na ślubie kościelnym w plenerze)
|
|
|
|
|
#1735 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7724637 6]a tak swoją drogą, organiście ile płacicie?
[/QUOTE]100zl. Ale pięknie grał. A za ślub 400zl. W tym już było "przystrojenie" kościoła i naszych miejsc. Księdza nigdzie nie zapraszałam. No i prosiłam go o ekspresowa mszę, myślałam tak,że w godzinę się wyrobi i będzie ok. Tak wziął sobie to do serca, że zmieścił się w 35min. Kazanie miałam piękne do dziś go wspominam. Chociaż strasznie zżyta z kościołem nie jestem i nie przywiązuje do tego wagi. Ale te było piękne.. i nie dlatego,ze był to nasz ślub ![]() A ja... Podczas przysięgi wybuchnęłam śmiechem do mikrofonu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-09-18 o 22:32 |
|
|
|
|
#1736 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak mi się ksiadz nie podobał to zmieniłam parafię w której brałam ślub. Za 0 złotych.
Organista dostał 100, ksiądz w żaden sposób nie sugerował ile mamy dać. Planowaliśmy dac trzysta, w końcu dołożyliśmy 100 bo nie robił na problemów ze spotkaniami nawet w sobotę wieczorem. Lubimy go i zawiezlismy dzień pozniej kawalek tortu, ale myslę, ze sie nie spodziewł. Wystroj kościoła wyszedł po 200 zl, mieliśmy ślub razem z inną parą tego dnia. Myślę że cena za wystrojenie i tak była niższa niż gdybyśmy wzięli ekipę dekoratorską. Myślę ze jeśli komuś zależy to znajdzie sposób jak ominąć upierdliwego ksiedza, bo nie chce wszystkich wybielac, wiem, że zdarzają się księża, którzy skutecznie oddalają od Kościoła.Uważam, ze ślub cywilny też ma dużo uroku i jest tak samo piękny i wyjątkowy i zupełnie nie rozumiem czemu dorośli ludzie biorą ślub kościelny przysiegajac sobie miłość w obliczu kogoś w kogo w ogóle nie wierzą i w "instytucji", która często gardzą na co dzień. I zupełnie nie rozumiem dlaczego rodzice/ciocie/dziadkowie w jakiś sposób zmuszają parę do ślubu kościelnego jeśli wiedzą, ze zainteresowani nie wierzą w Boga. Jeśli kiedyś uwierzą i poczują taką potrzebę żeby udzielić sobie takiego sakramentu to to zrobią.. Po co zmuszać parę młoda do robienia z tego nic nie znaczącej (z punktu wiary, absolutnie nie mówię tu ze dla osób niewierzących ślub kościelny nic nie znaczy) szopki. Edytowane przez kotzdzisiu Czas edycji: 2017-09-18 o 22:51 |
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zakorzenienie
|
Organiscie lub scholi (jeszcze nie wiemy) też coś damy. A kwiaty, dekoracje we własnym zakresie, to dlatego szukam kogoś, kto się podejmie dekoracji i w kościele i na sali weselnej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#1738 |
|
Konto usunięte
|
Ja płaciłam 400 zł księdzu i 100 zł organiście. Za dekoracje nic, bo nie robiłam żadnych specjalnych, były zwykłe kościelne. Kościół zabytkowy w Krakowie.
Znajomi w katedrze w Poznaniu dali 1000 zł ze wszystkim. Wyższe ceny są moim zdaniem wyssane z palca. Znaczy jak ktoś chce to płaci, ale żeby gdzieś był wymóg płacić kilka tysięcy to są marginalne przypadki, o ile w ogóle istnieją. Podobnie jak was dziwi mnie branie ślubu "bo tak", mimo braku związków z Kościołem a potem użalanie się że nauki trzeba, spowiedź i jeszcze dowolnej piosenki w czasie mszy nie można zagrać... Tak samo ze złym księdzem. Przecież wystarczy pójść do zakrystii na wstępne spotkanie, zagadać z księdzem i jak widać że cham, to pójść do innego kosciola. Ale nie, bo tradycja że w parafii panny młodej, więc lepiej sobie krwi napsuć niż nie zachować tradycji...
|
|
|
|
|
#1739 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
My daliśmy 600zł księdzu.
200zł ograniście i 100zł kościelnemu. Zapowiedzi 2x50zł. Dekoracja kościoła 1000zł ale z drugą parą na pół więc 500zł.Także 1500zł pykło. Ogólnie nie mieliśmy żadnych problemów. Kazanie nie było polityczne i nie było zbierane "na tacę"
Edytowane przez turkusowapoziomka Czas edycji: 2017-09-19 o 09:14 |
|
|
|
|
#1740 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77252486]Ja płaciłam 400 zł księdzu i 100 zł organiście. Za dekoracje nic, bo nie robiłam żadnych specjalnych, były zwykłe kościelne. Kościół zabytkowy w Krakowie.
Znajomi w katedrze w Poznaniu dali 1000 zł ze wszystkim. Wyższe ceny są moim zdaniem wyssane z palca. Znaczy jak ktoś chce to płaci, ale żeby gdzieś był wymóg płacić kilka tysięcy to są marginalne przypadki, o ile w ogóle istnieją. Podobnie jak was dziwi mnie branie ślubu "bo tak", mimo braku związków z Kościołem a potem użalanie się że nauki trzeba, spowiedź i jeszcze dowolnej piosenki w czasie mszy nie można zagrać... Tak samo ze złym księdzem. Przecież wystarczy pójść do zakrystii na wstępne spotkanie, zagadać z księdzem i jak widać że cham, to pójść do innego kosciola. Ale nie, bo tradycja że w parafii panny młodej, więc lepiej sobie krwi napsuć niż nie zachować tradycji... [/QUOTE]Nic dodać, nic ująć. Jestem dokładnie tego samego zdania. Wyższe kwoty ludzie sami napedzaja, a potem płacz, że ile księża biorą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

szczęśliwa Panna Młoda