Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać... - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-17, 20:56   #1711
Hiyori
Zadomowienie

Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale przekonaj starego proboszcza, w dodatku z małej miejscowości. Też się tym mocno zdziwiłam, ale jednak każdy inaczej interpretuje pewne zapisy, na to wygląda. Tak samo jest z tym nieszczęsnym bierzmowaniem. Oficjalnie nie jest ono konieczne, ale w wielu parafiach wymagają.
Więcej posmarować i proboszcz przekonany
Stary 2017-09-18, 14:28   #1712
Moja_Kravica
Raczkowanie

Dopiszę, żeby unikać parafii, gdzie proboszcz to idiota, który na zakrystii zacznie mieszać z błotem świadkową, którą widzi pierwszy raz w życiu, bo ta nie zmieniła nazwiska po ślubie. Wszystko słyszą oczywiście czekający w kościele goście, bo drzwi otwarte, a ego i przeświadczenie o własnej nieomylności u proboszcza wielkie.
Potem niech ten sam klecha powita rodziców panny młodej i pana młodego, gdzie rodzice tej pierwszej nie żyją od prawie dekady. A na koniec niech dorzuci kilka dennych dowcipasów z ambony o tym, że jak młodzi dziecko zrobią w ciągu roku, to za chrzciny skasuje bez vat-u. Boki zrywać...

Wiem, że ładny kościół, to pewnie na zdjęciach i fajnie pokazać, ale nie za wszelką cenę.

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Moja_Kravica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 14:37   #1713
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Moja_Kravica Pokaż wiadomość
Dopiszę, żeby unikać parafii, gdzie proboszcz to idiota, który na zakrystii zacznie mieszać z błotem świadkową, którą widzi pierwszy raz w życiu, bo ta nie zmieniła nazwiska po ślubie. Wszystko słyszą oczywiście czekający w kościele goście, bo drzwi otwarte, a ego i przeświadczenie o własnej nieomylności u proboszcza wielkie.
Potem niech ten sam klecha powita rodziców panny młodej i pana młodego, gdzie rodzice tej pierwszej nie żyją od prawie dekady. A na koniec niech dorzuci kilka dennych dowcipasów z ambony o tym, że jak młodzi dziecko zrobią w ciągu roku, to za chrzciny skasuje bez vat-u. Boki zrywać...

Wiem, że ładny kościół, to pewnie na zdjęciach i fajnie pokazać, ale nie za wszelką cenę.

Matko, gdzie tacy ludzie sie uchowali w XXI wieku. Nie dostałby grosza ode mnie, a jeszcze bym skargę do kurii wniosła za to obrażanie świadka.
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 14:59   #1714
Moja_Kravica
Raczkowanie

[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;77234596]Matko, gdzie tacy ludzie sie uchowali w XXI wieku. Nie dostałby grosza ode mnie, a jeszcze bym skargę do kurii wniosła za to obrażanie świadka.[/QUOTE]

Płatne było raczej z góry, a że do tego kościoła podobno pary pchają się drzwiami i oknami, to "cołaska" tania nie jest. Kuria nic nie zrobi, bo gościa wszyscy znają od dawna i posady trzyma się mocno.

No i w sumie nie jest to pierwszy ślub na jakim byłam, gdzie ksiądz hmmm... popłynął w temacie. Moim "faworytem" był taki, który przez godzinę mszy, co chwilę sadził wtręty, o prokreacji, licznym potomstwie, za którego płodzenie młodzi mogą wziąć się już najbliższego wieczora, a PM po owariektomii. Dziewczyna waliła łzy jak grochy, bynajmniej nie ze szczęścia. Księżulo o wszystkim wiedział, bo parę przesłuchiwał przed ślubem jak CBŚ, ale chyba liczył na cud... lub grubszą kopertę.

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Stary 2017-09-18, 15:15   #1715
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Płatne było raczej z góry, a że do tego kościoła podobno pary pchają się drzwiami i oknami, to "cołaska" tania nie jest. Kuria nic nie zrobi, bo gościa wszyscy znają od dawna i posady trzyma się mocno.

No i w sumie nie jest to pierwszy ślub na jakim byłam, gdzie ksiądz hmmm... popłynął w temacie. Moim "faworytem" był taki, który przez godzinę mszy, co chwilę sadził wtręty, o prokreacji, licznym potomstwie, za którego płodzenie młodzi mogą wziąć się już najbliższego wieczora, a PM po owariektomii. Dziewczyna waliła łzy jak grochy, bynajmniej nie ze szczęścia. Księżulo o wszystkim wiedział, bo parę przesłuchiwał przed ślubem jak CBŚ, ale chyba liczył na cud... lub grubszą kopertę.
Bezczelne po prostu. Mam nadzieję, że u mnie takich cyrkow nie będzie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-09-18, 15:26   #1716
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Płatne było raczej z góry, a że do tego kościoła podobno pary pchają się drzwiami i oknami, to "cołaska" tania nie jest.
Skąd zatem takie zainteresowanie? W pale mi się nie mieści. Za taki numer na ślubie rozpętałabym trzecią wojnę światową i robiła czarny PR gdzie się tylko da.

Inna sprawa, że gdyby kiedykolwiek wpadło mi do głowy brać ślub kościelny, w życiu nie zdałabym się na przypadkowego księdza.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 16:27   #1717
Hiyori
Zadomowienie

Cytat:

To jakaś malutka miejscowość i młodzi i nie mają wyboru? Najgorsze co pamiętam ze ślubów to kazanie polityczne

Edytowane przez Hiyori
Czas edycji: 2017-09-18 o 16:41
Hiyori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 16:30   #1718
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

(Przepraszam, zdublowalam własny post!)

Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Czas edycji: 2017-09-18 o 16:38
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 17:13   #1719
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jakoś nie słyszałam, żeby urzędnik obrażał, namawiał, wytykał... Śluby kościelne w większości to smutne przedstawienie i to za grubą kasę. Ja nie wiem, dlaczego ludzie decydują się na nie. Byłam przez kilka tygodni na grupie ślubnej na fb, ile tam było płaczu, zażaleń, smutku. A bo ksiądz nie chce dać ślubu, a bo ksiądz się nie godzi na ślub w innym kościele (wiedziałyscie, że za ślub w innym kościele niż parafia młodej trzeba płacić proboszczowi tejże tzw. Półslubek?), a bo ksiądz wymaga takich kwiatów, a bo ksiądz nie chce pozwolić na skrzypce/wokalistke/whatever, a bo organista chociaż wyje jak zazynana świnia musi śpiewać a jak nie, to i tak trzeba mu zapłacić, a bo ryżem sypać nie wolno, a bo ksiądz jest wredny i głupie pytania zadaje. Albo "szukam miejsca gdzie zrobię nauki przedmalzenskie szybko, w weekend a najlepiej jakbym w ogóle nie musiała chodzić".
No skoro to wszystko takie złe, to po co ślub kościelny?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 17:19   #1720
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jakoś nie słyszałam, żeby urzędnik obrażał, namawiał, wytykał... Śluby kościelne w większości to smutne przedstawienie i to za grubą kasę. Ja nie wiem, dlaczego ludzie decydują się na nie. Byłam przez kilka tygodni na grupie ślubnej na fb, ile tam było płaczu, zażaleń, smutku. A bo ksiądz nie chce dać ślubu, a bo ksiądz się nie godzi na ślub w innym kościele (wiedziałyscie, że za ślub w innym kościele niż parafia młodej trzeba płacić proboszczowi tejże tzw. Półslubek?), a bo ksiądz wymaga takich kwiatów, a bo ksiądz nie chce pozwolić na skrzypce/wokalistke/whatever, a bo organista chociaż wyje jak zazynana świnia musi śpiewać a jak nie, to i tak trzeba mu zapłacić, a bo ryżem sypać nie wolno, a bo ksiądz jest wredny i głupie pytania zadaje. Albo "szukam miejsca gdzie zrobię nauki przedmalzenskie szybko, w weekend a najlepiej jakbym w ogóle nie musiała chodzić".

"Bo co rodzice/dziadkowie/sąsiedzi powiedzą. Ewentualnie "bo ma być bajkowo i musi być biała suknia"" Jakby tej sukni się nie dało gdzie indziej założyć.
Ogólnie się zgadzam.
Stary 2017-09-18, 17:20   #1721
visionAM
Zakorzenienie

Brałam ślub kościelny. Potrzebna była zgoda na ślub w innej parafii, załatwiona bez problemu i za 0zl. Sam ślub był super, ksiądz przemiły, kazanie pięknie, organista ma świetny głos. Ogólnie z formalnościami ślubnymi nie miałam żadnego problemu, za ślub nie zapłaciłam majątku, więc da się Aczkolwiek niestety czasami księża robią problemy i są nieprzyjemni. Ale jak ktoś wierzy to czemu ma z takiego ślubu rezygnować?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 17:23   #1722
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Brałam ślub kościelny. Potrzebna była zgoda na ślub w innej parafii, załatwiona bez problemu i za 0zl. Sam ślub był super, ksiądz przemiły, kazanie pięknie, organista ma świetny głos. Ogólnie z formalnościami ślubnymi nie miałam żadnego problemu, za ślub nie zapłaciłam majątku, więc da się Aczkolwiek niestety czasami księża robią problemy i są nieprzyjemni. Ale jak ktoś wierzy to czemu ma z takiego ślubu rezygnować?
Nie ma rezygnować

Ale wtedy też chyba nie zadaje pytań w stylu "gdzie zrobię nauki przedmałżeńskie tak aby nie chodzić"?
Stary 2017-09-18, 17:46   #1723
Moja_Kravica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hiyori Pokaż wiadomość
To jakaś malutka miejscowość i młodzi i nie mają wyboru? Najgorsze co pamiętam ze ślubów to kazanie polityczne
Miejscowość malutka, ale przyklejona do większego miasta i to miastowi daty zaklepują przede wszystkim, bo kościół jest ładny i malowniczo położony. Ponoć kolejka jest naprawdę długa.
Ludzie biorą śluby w kościołach często ze względów estetycznych - sama mieszkam obok jednego, który poza sezonem świeci pustkami, ale że jest naprawdę ładny architektonicznie, to w sezonie ślubnym, co sobota, trudno się przecisnąć przez tłum wylewający się stamtąd od rana do wieczora.
Co ludźmi powoduje, to nie wiem, bo sama choć wierząca, świadomie nie chciałam ślubu "kościelnego". I nie przekonało mnie, że na zdjęciach będzie lepiej wyglądać. Tylko ostrzegam, że ładna świątynia nie oznacza z automatu ładnego ślubu.

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Stary 2017-09-18, 20:28   #1724
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość

Ale często to sa ludzie, co na co dzień nie mają nic wspólnego z Kościołem, ale ślub musi być jak z bajki. I potem płacz, bo ksiądz czegoś wymaga (i już nawet nie mówię o pieniadzach). I żeby na nauki to nawet nie chodzić. A zapominają, że to jest sakrament. I potem tak samo jest z chrztem, komunią dzieci itd. A przecież nikt nie każe być katolikiem.

Stary 2017-09-18, 20:31   #1725
narcyzowa
Zakorzenienie

Teraz, kiedy urzędnik może odprawić ślub gdziekolwiek, naprawdę dziwi mnie argument o tym, że w kościele ładniej. Co prawda trochę taka impreza kosztuje (chyba dodatkowy tysiak), ale w kościele też coś tam się płaci.
Właśnie - jaka jest średnia cena ślubu kościelnego?
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 20:46   #1726
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Teraz, kiedy urzędnik może odprawić ślub gdziekolwiek, naprawdę dziwi mnie argument o tym, że w kościele ładniej. Co prawda trochę taka impreza kosztuje (chyba dodatkowy tysiak), ale w kościele też coś tam się płaci.
wydaje mi się, że ok. 500-700zł.

z tym, że bardzo często trzeba osobno zapłacić organiście + ewentualnie za "sprzątanie i przystrojenie kościoła".
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 21:00   #1727
Moja_Kravica
Raczkowanie

Cytat:
Od znajomych z miast średnich i większych słyszałam o cenach od 1500 w górę. Najwięcej było "inni dają nie mniej niż 3000", ale wieść parafialna niosła, że za 5000 dopiero ksiądz nie robi problemów i bardziej się przykłada do kazania. W przypadku jednego kościoła cena była uzależniona od godziny - im później, tym drożej

A co do urody miejsca, to znam sporo USC, które estetyką biją na głowę 90% nowoczesnych kościołów przypominających: pokrojoną cebulę/namiot cyrkowy/zatoniętą arkę Noego/wannę z kolumnadą itp.

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Stary 2017-09-18, 21:02   #1728
MissCath
Zakorzenienie

Mówi się, że stawka za sluby i pogrzeby jest podobna. Dlatego dajemy 500 zł + zapraszamy księdza na obiad.

Stary 2017-09-18, 21:08   #1729
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Mówi się, że stawka za sluby i pogrzeby jest podobna. Dlatego dajemy 500 zł + zapraszamy księdza na obiad.

Jakaś dodatkowa kasa za wystrój/organistę?
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 21:10   #1730
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Od znajomych z miast średnich i większych słyszałam o cenach od 1500 w górę. Najwięcej było "inni dają nie mniej niż 3000", ale wieść parafialna niosła, że za 5000 dopiero ksiądz nie robi problemów i bardziej się przykłada do kazania. W przypadku jednego kościoła cena była uzależniona od godziny - im później, tym drożej

A co do urody miejsca, to znam sporo USC, które estetyką biją na głowę 90% nowoczesnych kościołów przypominających: pokrojoną cebulę/namiot cyrkowy/zatoniętą arkę Noego/wannę z kolumnadą itp.
W życiu nie słyszałam o takich stawkach. Najwyższa, o jakiej wiem, to 1000zl. Ja płaciłam 700zl "ze wszystkim", kwiaty w kościele to już oddzielny koszt, ale wyszedł bardzo niski, bo tego samego dnia były jeszcze trzy śluby i złożyliśmy się na dekoracje.
Cytat:

What? Zaproszenie księdza na wesele to żaden obowiązek ani przymus. Nie jest to też jakoś często praktykowane.
Stary 2017-09-18, 21:20   #1731
Moja_Kravica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
W życiu nie słyszałam o takich stawkach. Najwyższa, o jakiej wiem, to 1000zl. Ja płaciłam 700zl "ze wszystkim", kwiaty w kościele to już oddzielny koszt, ale wyszedł bardzo niski, bo tego samego dnia były jeszcze trzy śluby i złożyliśmy się na dekoracje.

What? Zaproszenie księdza na wesele to żaden obowiązek ani przymus. Nie jest to też jakoś często praktykowane.
Podejrzewam, że stawki mogą się mocno różnić. Tym bardziej, że pytani znajomi brali śluby w "modnych" kościołach, gdzie trzeba było się trochę nagimnastykować, żeby złapać termin. W jednym z droższych kościołów cena obejmowała też jedyną kwiaciarnie, która mogła stroić, a proboszcz zastrzegał, że ma ostatnie słowo w dekoracjach i wychodziło "na bogato" czyli drogo.

Tak czy siak, odpływamy radośnie w ocean offtopu

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Stary 2017-09-18, 21:33   #1732
Konto usunięte

a tak swoją drogą, organiście ile płacicie?
Stary 2017-09-18, 21:42   #1733
visionAM
Zakorzenienie

Też brałam ślub w najbardziej obleganym kościele w mieście. Organista dostał 100zl.
Stary 2017-09-18, 21:44   #1734
bona_fide
Raczkowanie

Śluby cywilne mają swój urok. Fakt, są krótsze, może z mniejszą pompą i zadęciem, ale emocjonalnie potrafią być równie piękne i wzruszające - to ludzie tworzą emocje. A posiadanie wpływu na scenerię daje w ogóle super możliwości w kwestii ślubu jak z bajki (chociaż ostatnio byłam na ślubie kościelnym w plenerze)
bona_fide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 22:24   #1735
xXBlankaXx
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7724637 6]a tak swoją drogą, organiście ile płacicie? [/QUOTE]
100zl. Ale pięknie grał. A za ślub 400zl. W tym już było "przystrojenie" kościoła i naszych miejsc.
Księdza nigdzie nie zapraszałam.
No i prosiłam go o ekspresowa mszę, myślałam tak,że w godzinę się wyrobi i będzie ok. Tak wziął sobie to do serca, że zmieścił się w 35min.
Kazanie miałam piękne do dziś go wspominam. Chociaż strasznie zżyta z kościołem nie jestem i nie przywiązuje do tego wagi. Ale te było piękne.. i nie dlatego,ze był to nasz ślub

A ja... Podczas przysięgi wybuchnęłam śmiechem do mikrofonu

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2017-09-18 o 22:32
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 22:42   #1736
kotzdzisiu
Wtajemniczenie

Jak mi się ksiadz nie podobał to zmieniłam parafię w której brałam ślub. Za 0 złotych. Organista dostał 100, ksiądz w żaden sposób nie sugerował ile mamy dać. Planowaliśmy dac trzysta, w końcu dołożyliśmy 100 bo nie robił na problemów ze spotkaniami nawet w sobotę wieczorem. Lubimy go i zawiezlismy dzień pozniej kawalek tortu, ale myslę, ze sie nie spodziewł. Wystroj kościoła wyszedł po 200 zl, mieliśmy ślub razem z inną parą tego dnia. Myślę że cena za wystrojenie i tak była niższa niż gdybyśmy wzięli ekipę dekoratorską. Myślę ze jeśli komuś zależy to znajdzie sposób jak ominąć upierdliwego ksiedza, bo nie chce wszystkich wybielac, wiem, że zdarzają się księża, którzy skutecznie oddalają od Kościoła.

Uważam, ze ślub cywilny też ma dużo uroku i jest tak samo piękny i wyjątkowy i zupełnie nie rozumiem czemu dorośli ludzie biorą ślub kościelny przysiegajac sobie miłość w obliczu kogoś w kogo w ogóle nie wierzą i w "instytucji", która często gardzą na co dzień. I zupełnie nie rozumiem dlaczego rodzice/ciocie/dziadkowie w jakiś sposób zmuszają parę do ślubu kościelnego jeśli wiedzą, ze zainteresowani nie wierzą w Boga. Jeśli kiedyś uwierzą i poczują taką potrzebę żeby udzielić sobie takiego sakramentu to to zrobią.. Po co zmuszać parę młoda do robienia z tego nic nie znaczącej (z punktu wiary, absolutnie nie mówię tu ze dla osób niewierzących ślub kościelny nic nie znaczy) szopki.

Edytowane przez kotzdzisiu
Czas edycji: 2017-09-18 o 22:51
kotzdzisiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 23:39   #1737
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Jakaś dodatkowa kasa za wystrój/organistę?
Organiscie lub scholi (jeszcze nie wiemy) też coś damy. A kwiaty, dekoracje we własnym zakresie, to dlatego szukam kogoś, kto się podejmie dekoracji i w kościele i na sali weselnej.

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
Napisane przez kotzdzisiu Pokaż wiadomość
Jak mi się ksiadz nie podobał to zmieniłam parafię w której brałam ślub. Za 0 złotych. Organista dostał 100, ksiądz w żaden sposób nie sugerował ile mamy dać. Planowaliśmy dac trzysta, w końcu dołożyliśmy 100 bo nie robił na problemów ze spotkaniami nawet w sobotę wieczorem. Lubimy go i zawiezlismy dzień pozniej kawalek tortu, ale myslę, ze sie nie spodziewł. Wystroj kościoła wyszedł po 200 zl, mieliśmy ślub razem z inną parą tego dnia. Myślę że cena za wystrojenie i tak była niższa niż gdybyśmy wzięli ekipę dekoratorską. Myślę ze jeśli komuś zależy to znajdzie sposób jak ominąć upierdliwego ksiedza, bo nie chce wszystkich wybielac, wiem, że zdarzają się księża, którzy skutecznie oddalają od Kościoła.

Uważam, ze ślub cywilny też ma dużo uroku i jest tak samo piękny i wyjątkowy i zupełnie nie rozumiem czemu dorośli ludzie biorą ślub kościelny przysiegajac sobie miłość w obliczu kogoś w kogo w ogóle nie wierzą i w "instytucji", która często gardzą na co dzień. I zupełnie nie rozumiem dlaczego rodzice/ciocie/dziadkowie w jakiś sposób zmuszają parę do ślubu kościelnego jeśli wiedzą, ze zainteresowani nie wierzą w Boga. Jeśli kiedyś uwierzą i poczują taką potrzebę żeby udzielić sobie takiego sakramentu to to zrobią.. Po co zmuszać parę młoda do robienia z tego nic nie znaczącej (z punktu wiary, absolutnie nie mówię tu ze dla osób niewierzących ślub kościelny nic nie znaczy) szopki.
Też się zgadzam co do ślubu cywilnego. Też może być wyjątkowy. No i po co udawać, że się wierzy, kiedy potem z tą wiarą nie ma się nic wspólnego.

Stary 2017-09-19, 08:36   #1738
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Ja płaciłam 400 zł księdzu i 100 zł organiście. Za dekoracje nic, bo nie robiłam żadnych specjalnych, były zwykłe kościelne. Kościół zabytkowy w Krakowie.
Znajomi w katedrze w Poznaniu dali 1000 zł ze wszystkim.
Wyższe ceny są moim zdaniem wyssane z palca. Znaczy jak ktoś chce to płaci, ale żeby gdzieś był wymóg płacić kilka tysięcy to są marginalne przypadki, o ile w ogóle istnieją.

Podobnie jak was dziwi mnie branie ślubu "bo tak", mimo braku związków z Kościołem a potem użalanie się że nauki trzeba, spowiedź i jeszcze dowolnej piosenki w czasie mszy nie można zagrać...

Tak samo ze złym księdzem. Przecież wystarczy pójść do zakrystii na wstępne spotkanie, zagadać z księdzem i jak widać że cham, to pójść do innego kosciola.
Ale nie, bo tradycja że w parafii panny młodej, więc lepiej sobie krwi napsuć niż nie zachować tradycji...
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-19, 09:11   #1739
turkusowapoziomka
ż o n a i d e a l n a

My daliśmy 600zł księdzu.
200zł ograniście
i 100zł kościelnemu.
Zapowiedzi 2x50zł.
Dekoracja kościoła 1000zł ale z drugą parą na pół więc 500zł.
Także 1500zł pykło.

Ogólnie nie mieliśmy żadnych problemów. Kazanie nie było polityczne i nie było zbierane "na tacę"

Edytowane przez turkusowapoziomka
Czas edycji: 2017-09-19 o 09:14
turkusowapoziomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-19, 09:20   #1740
MissCath
Zakorzenienie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77252486]Ja płaciłam 400 zł księdzu i 100 zł organiście. Za dekoracje nic, bo nie robiłam żadnych specjalnych, były zwykłe kościelne. Kościół zabytkowy w Krakowie.
Znajomi w katedrze w Poznaniu dali 1000 zł ze wszystkim.
Wyższe ceny są moim zdaniem wyssane z palca. Znaczy jak ktoś chce to płaci, ale żeby gdzieś był wymóg płacić kilka tysięcy to są marginalne przypadki, o ile w ogóle istnieją.

Podobnie jak was dziwi mnie branie ślubu "bo tak", mimo braku związków z Kościołem a potem użalanie się że nauki trzeba, spowiedź i jeszcze dowolnej piosenki w czasie mszy nie można zagrać...

Tak samo ze złym księdzem. Przecież wystarczy pójść do zakrystii na wstępne spotkanie, zagadać z księdzem i jak widać że cham, to pójść do innego kosciola.
Ale nie, bo tradycja że w parafii panny młodej, więc lepiej sobie krwi napsuć niż nie zachować tradycji... [/QUOTE]
Nic dodać, nic ująć. Jestem dokładnie tego samego zdania. Wyższe kwoty ludzie sami napedzaja, a potem płacz, że ile księża biorą.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości