|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?
ale i nie wszystko jest też w takich ciemnych barwach jak o tym mówisz. Wszystko zależy od firmy, do której zamówienia nikt nikogo nie zmusza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
BAN stały
|
To wobec tego spróbujmy wszytsko podliczyć.
Jesli organizujesz wszytsko na własną rekę: - po pierwsze - tracisz dużo czasu - to też kostuje, - po drugie - musisz dzwonić, jeździć przez wiele miesięcy aby wreszcie zdecydować się na osoby, które mają dla Ciebie w ten dzień pracować. Już mamy oszczędność podwójną. - po trzecie - firma organizująca śluby i wesela ma rabaty u swoich podwykonawców a poza tym podwykonawcy ci są pewni, musza się starać aby mieć kolejne zlecenia u tej firmy...nie moga nic sknocić, nic zepsuć, o niczym zapomnieć! No i są rzeczy bezcenne takie jak: - nieograniczona pomoc przez całe trwanie przygotowań i w Ten Ddzień od rana do rana... - fachowa rada - najlepsi podwykonawcy w kraju - wyszukane firmy, sprawdzone, rzetelne ...wiele by wymieniać... ![]() reasumując kwota, która trzeba na konsultnatka wydać - np 5000zł zwróci się ponieważ tyle pieniędzy, tyle stresów, tyle adrenaliny, nieprzyjemności może kosztować Cię organizacja wesela na własną rękę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nieorganizować wesela samemu, jeśli: - DJ - znajomy (wziął od nas tylko połowę stawki), - dekoracje weselne - kolega ma market weselny (policzył nas po kosztach własnych), - alkohol i napoje - siostra przyrodnia TŻa prowadzi hurtownię, więc wszystko było w cenach hurtowych, a w dodatku to, co zostało, można było zwrócić, - sala i noclegi - koleżanka miała tam wesele, więc tylko telefon i spotkanie z kierowniczką i rok przed ślubem było to miejsce wybrane, a pół roku przed podpisana umowa, - samochód - szwagier TŻa, - transport gości - wszyscy zmieścili się do samochodów tych gości, którzy przyjechali własnymi samochodami, - zaproszenia, winietki - zrobione przeze mnie, - suknia - trafiłam na nową suknię w salonie za 1/3 ceny, - garnitur TŻa - w naszym mieście jest producent garniturów i w sklepie sprzedają w cenach producenckich, czyli bez marży. Podsumowując: przyjemność z organizowania na własną rękę wesela bezcenna. A stres? A kto go nie ma przed własnym ślubem? ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
BAN stały
|
W niczym to co wymieniłas nie przeszkadza... Wielu naszych klientów ma swoje znajomości, wczesniej zamówione niektóe elementy.
Poza tym nie każdy ma zanjomości. Trzeba wszytsko robić z głową. A stres jest duzo mniejszy gdy jest ktos pod reką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
No i tak było, wszystko pomału było robione w swoim czasie i ze wszystkim zdążyliśmy i dlatego nie było stresu.
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ważne jest, aby umieć sobie rozplanować sposób działania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
Marta jestes przeciwna i naprawde nie rozumiem dlaczego.
Wiadomo, że ja nie jestem obiektywna ale... jak chcesz zorganizować pogrzeb to nie robisz tego sama tylko idziesz do firmy, któa się tym zajmuje... sorry za porównanie. Za granicą to jest tak oczywiste jak to, że słońce świeci. Ludzie tylko i wyłącznie organizują swoje wesela przez takie firmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w Polsce nie jest to przyjęte, może kiedyś ![]() i śluby i wesela też można zrobić samemu bardzo udane Nie wiem Clinique, czego tutaj nie rozumiesz? Przecież dziewczyny piszą jasno i logicznie: można sobie zrobić udane wesele i czerpać z tego niesamowitą satysfakcję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ad po drugie: ja ani nei wydzwaniałam ani nie dzwoniłam przez wiele miesięcy. Fotograf, kamerzysta, restauracja wszystko od ręki. Słucham, znam opinie, po prostu wybrałam. Argument grubo przesadzony. Ad po trzecie: Rabaty?! Sama mogę wynegocjować, po drugie nawet sprawdzony podwykonawca konsultanta może coś sknocić. Poza tym podwykonawcy starają się nawet kiedy nie zatrudnia ich konsultant... Czemu? Bo najbardziej polegamy na poleceniach znajomych, jak ktoś mi mówi że tu i tu było niezbyt to tam nie idę! Sam internet jest zbiorem opini i poleceń. Potrzebuje pomocy rady? Mam rodzinę, które mi podpowie, pomoże, doradzi więc wynajem konsultanta jak dla mnie mija się z celem. Co więcej każdy z nas bywa na weselach, wie co chciałby inaczej a co tak samo. Twierdzę, że kwota wydana na konsultanta nie zwróci mi się. Nie dam sobie również wmówić, że wesele to tyle stresu. Zestresowana będę przed złożeniem przysiegi, to wszystko. Cytat:
Jeśli ktoś chce proszę bardzo, ale ja jestem na NIE |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
BAN stały
|
OK, widzę, że argumenty nie trafiają.
Mimo wszytsko uważam za nieporównywalną przyjemność i niewobrażalna korzyść organizowania sobie wesela z konsultantem ![]() Nikogo nie zmuszam i nie krytykuję za to, że robi sobie wszytsko sam...ale to takie typowo polskie. Sam sobie wszytsko zrobi najlepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Ale jakie argumenty..? Ja widzę tylko te mocno przesadzone. Dla mnie różnica jest taka, że moje decyzje muszą przejść przez dodatkową osobę. Wiedziałam jakiego chce fotografa, kamerzyste, sale, tort etc. No i w moim przypadku po co mi konsultant? Żeby ulec modzie z Zachodu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ja jednego nie rozumiem. Dlaczego tak sie czepiacie? Przecież nikt tu nie mówił o weselach każdego rodzaju. to, że wy macie znajomości, czy znajomych, ktorzy brali gdzieś śluby itd to nie znaczy, że wszyscy tak mają. Ja na przykład, nie znam jeszcze tak Warszawy, żeby móc zorganizować wesele samej. i gdybym robiła wesele, to bym pewnie zatrudniła taką osobę. Bo nie każdy chce oszczędzać na ślubie, wiecie? I nie każdy lubi załatwiać takie rzeczy jak muzyka, sala, torty itp. Ja mam awersję niesamowitą jeżeli chodzi o telefony. Nie lubię nawet zamawiać pizzy a co do piero dzwonić w miejsce, które jest tak ażne jak sala, kamerzysta. Miejsce, gdzie musiałabym sie wypytać o wszystko. I nikt nie oskarża ludzi o to, że nie zatrudniają specjalisty od organizacji. Skoro nie chcą, to nie. Ale moje trzy koleżanki, kóre robiły swoje wesela (400 osób, 400 osob i 280 osób) bardzo się cieszyły, że ktoś im pomagał wtedy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
W dworze Lwowskim w Bogucinie http://www.dworlwowski.pl/ Cytat:
Może cie zaskocze ale ....jestem Polką. Mój mąż jest Polakiem, nasi rodzice sa Polakami i slub też był w Polsce. Nie mam z tego powodu kompleksów. Co więcej mój maż bardzo chciał mieć tradycyjne polskie wesele w najlepszym tego słowa znaczeniu(tj dobre jedzonko, dobra muzyka, dużo ludzi, zabawa do rana, oczywiscie bez chamstwa i pijanstwa) i takie było.
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Ja się nie czepiam, udowadniam, że przedstawione argumenty są przesadzone.
To już jakaś napaść ![]() Poza tym to argumenty ZA mówiły przede wszystkim o oszczędzaniu: rabaty konsultantów itd. Poprostu twierdzę, że nie trzeba ulegać modzie na konsultantów. Bo i w mediach nakręca się spirala: tylko konsultant stworzy Ci wymarzony ślub, doradzi, pomoże etc. Można taki efekt stworzyć i bez niego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
Rozeznanie
|
To ja może postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie, jako że jakiś czas temu sama się "czepnęłam"
![]() Cytat:
Cytat:
![]() "OK, widzę, że argumenty nie trafiają. Mimo wszytsko uważam za nieporównywalną przyjemność i niewobrażalna korzyść organizowania sobie wesela z konsultantem ![]() Nikogo nie zmuszam i nie krytykuję za to, że robi sobie wszytsko sam...ale to takie typowo polskie. Sam sobie wszytsko zrobi najlepiej." i jeszcze: "Za granicą to jest tak oczywiste jak to, że słońce świeci. Ludzie tylko i wyłącznie organizują swoje wesela przez takie firmy." Nie wiem, co chciałaś przez takie wypowiedzi osiągnąć, ale napewno nie sympatię i zaufanie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zatem mogę mieć prawo nie chcieć skorzystać z takiej firmy zajmującej się przygotowywaniem wesel. Jakoś jak wcześniej podawałam argumenty przeciw takim firmom nie zostały one obalone. I dodam po raz kolejny, że żeby znaleźć dobrą firmę też trzeba stracić czas na dzwonienie, umawianie się na spotkania itp. Z drugiej strony jestem bardzo uczulona na krypto reklamę a psik!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat: Napisane przez CliniqueSimply ![]() O kim mówisz? Bo chyba nie o moim fotografie? Byłoby śmiesznie... Widzę, że Clinique pojawiła się też na innym wątku. Dawno jej nie było. A tu proszę, reklama ![]() Dam Ci radę, jeśli chcesz znaleźć klientów, to może nie takimi tekstami. Bo pisanie, że organizowanie wesela na własną rękę jest "be", a przez konsultantkę "cacy" i że zdjęcia "Twojego fotografa" nie mogą być określane jako "średnie" tylko może zniechęcić. __________________ Jak to miło, że ktoś myśli podobnie jak ja ![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
No Dziewczyny, wracamy do tematu, bo robi się jakoś nieprzyjemnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Gdyby organizacja wesela nie sprawiala mi takiej frajdy,jaka mi sprawia,to tak.Moja siostra,kiedy widzi ile telefonow wykonalam,ile czasu spedzam na necie itd,itd,to juz dzis wie,ze na swoj slub skorzysta z czyjejs pomocy,bo jak mowi,nie znosi tego calego "zamieszania" o jedna noc
![]() A ja uwielbiam ta slubna bieganine i JESTEM NA NIE! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdecydowanie sie zgadzam,chyba nie wynajelabym profesjonalnej firmy do przygotowania slubu,bo dla mnie to troche ograniczanie panstwa mlodych mimo wszystko..bo firma niby zna sie lepiej,wiec co jest na topie i takie tam bla bla bla,a w dodatku ile kosztuje pewnie... sama przyjemnoscia byloby dla mnie to cale przedslubne zamieszanie,te przygotowywania i przerozne wybory! co prawda jeszcze nie jestem zareczona,ale powoli powolutku..... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Sama jestem jak profesjonalna firma
![]() Nie wynajęłabym takiej firmy, bo i po co? Gdyby zorganizowanie tego wszystkiego graniczyło z cudem, to może... Ale to w końcu nie jest takie skomplikowane. Mam trochę czasu, więc damy sobie radę sami ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
Nie uprawiam kryptoreklamy.
Nie wymieniam nazwy mojej firmy i nie zamierzam. Rozmawiam o zawodzie konsultanta ślubnego, tłumaczę jego pracę...to wszystko. Wolno mi. Nie szukam klientów ani wsparcia. Rozmawiam w wolnej chwili z Wami wizazankami. Nikogo nie krytykuję ani do niczego nie zmuszam. Apropo polskości... jestem Polką znającą dobrze historię naszego kraju, dumną z mojego kraju i zawsze bronię Polaków i naszej kultury ale mówiąc typowo polskie miałam na mysli naszą polską wadę jaka jest własnie taka postawa jak większości z Was... zrobic samemu, najlepiej samemu, nikt sie na niczym nie zna, ja znam sie najlepiej i dlatego każdy Polak jest znawcą polityki i lekarzem ![]() Prowokuje dyskusję i jeśli komus wątek się nie podoba to nie musi w nim uczestniczyć. Ja nie atakuje tych co konsultantów nie wybierają i prosze aby nie atakowac niesłusznie tych co skorzystaliby z takiej firmy lub rozumieją chociaż taki zawód. Wspominając o fotografie, nie miałam na mysli 'mój podwykonawca" tylko 'mój wymieniony przeze mnie fotograf" na odp koleżanki, która wymieniał swojego fotografa! serdeczności, clinique |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
perfect moments
Czy ktos zna lub korzystal z uslug tej firmy ? Bede wdzieczna za odpowiedz.
nie rozumiem , dlaczego moj watek zostal przesuniety ![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-06-18 o 16:12 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Dot.: perfect moments
przesunięty został, bo należało go założyć właśnie na tym forum
![]() a najlepiej dołączyć do wątku głównego na temat firm organizujących śluby i wesela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci, że przeczytałam cały wątek i tak, jak chwilami zaczęłam się zastanawiać nad taką firmą, tak wypowiedz "ależ czemu, przecież w usa/ za granicą KAżDY tak robi..." skutecznie mnie odstraszyły. A o tym pogrzebie to już na początku pisałaś i dziewczyny już Ci odp, że to jednakowoż 2 różne kwestie. Cytat:
No bez przesady! żadna z dziewczyna (a zapewniam przeczytałam każdą wypowiedź, nawet wcześniejszą swoją) nie psiała, ze ten zawód jest niepotrzebny. Zadałaś pytanie, to ludzie odpowiadają, a moim odczuciem jest, że Ty swoimi wypowiedziami próbujesz koniecznie zmienić ich zdania, bo się nie znają, bo "co one wiedzą".
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tej "naszej polskiej wady" to ja akurat uważam to za atut bo skoro osoba ambitna, inteligentna potrafi wszystko załatwić i zorganizować sama to według mnie zasługuje na pochwałę a nie krytykowanie że nie potrafi zrzucić wszystkiego na barki firmy organizującej wesela. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Myślę dziewczyny, że nie ma sensu pisać już na tym wątku. My wszystkie rozumiemy nasze wypowiedzi, a te, które nie wynajęłyby firmy organizującej ślub, tak samo odczytują słowa CliniqueSimply. Jednak w drugą stronę to nie działa.
![]()
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Ze ślubem jak z ogrodem:
Jedni lubia się babrać w ogródku i założą go sobie sami, inni nie bardzo to lubią lub brakuje im wiedzy, ale chcą miec ładny ogródek - wtedy wynajma profesjonalistę. Nie ma co się obrażać jedni na drugich. Ja ze swego doświadczenia już wiem, ze organizacja samodzielna wesela nie jest specjalnie trudna, ale pochłaniająca czas i niekoniecznie interesująca. I ja osobiście wybrałabym firme, gdybym nie liczyła kazdej złotówki. Bo niestety w przedziale finansowy, ktorym dysponuje, wynajecie firmy się nie zwraca.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.