PM 2018 cz.7 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-22, 10:29   #4741
Asiorexpl
Raczkowanie

Dot.: PM 2018 cz.7

Cytat:
Napisane przez KinderCountry Pokaż wiadomość
Właśnie to mi teraz przyszło do głowy, że przy tej dzisiejszej konwersacji jeszcze bardziej się cieszę, że otaczają mnie ludzie, którzy nikogo nie obgadali po swoich czy innych weselach Przynajmniej nie strach do nich na urodziny przyjść

Można dać 1000zł i obgadać pm że:
-słabe dekoracje
-pm grubo wyglądała
-ryb nie było
-dj nie chciał puścić przez te oczy zielone
-na odwóz do domu trzeba było czekać
-a dlaczego mnie usadzili tak blisko przejścia

Och masakra z tymi pieniędzmi. Skąd się bierze ten tupet w ludziach, że ważni państwo młodzi robio wesele i chyba goście wiedzą, że to drogie, więc niech im się nie naprzykrzają i zwrócą im koszty jakie biedni musieli ponieść Ktoś ich zmusza do wyprawiania wesela i zapraszania 40, 70, 120, 170 osób?
No dokładnie. Jak mnie nie stać to nie robie. Zresztą mój kuzyn powiedział kiedyś wprost że go nie stać na wesele i po ślubie zaprosił tylko braci i siostry swoich rodziców a dla nas tydzień poźniej był grill na ogródku. I impreza była przednia. Nikt sie nie obraził, dostali posciele ręczniki i tego typu rzeczy. Ale postawił sprawe jasno.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Asiorexpl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 10:39   #4742
MrsSeductive
Żona

Kopery - kasa to temat rzeka. U mnie np jest obgadywanie czego nie rozumiem. Ale będąc w tym towarzystwie jakoś już przywykłam. Zauważyłam że u mnie rodzice / dziadkowie patrzą kto ile dał. Nawet po cywilnym były takie pytania skierowane do nas.

MrsSeductive jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 10:43   #4743
aszuelka
Zakorzenienie

A ja miałam wczoraj wielką przyjemność być na cudownej kolacji z przyjaciółmi, objadłam się, pośmialiśmy, wypiliśmy trzy butelki wina i tylko utwierdzam się w przekonaniu, że gej to najlepszy przyjaciel kobiety o takich rzeczach, o jakich wczoraj rozmawialiśmy przy stole, nie sądzę abyśmy mogli poruszyć w towarzystwie hetero mężczyzn.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Manami cudowna sukienka i cudownie w niej wyglądasz bardzo dobry wybór

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 10:55   #4744
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Manami Pokaż wiadomość
Co ty tam wiesz o zyciu

No guzik
Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość

Nie strasz mnie, u Nas komunia za rok

.
Jeśli wolisz spać spokojnie, to zadzwoń do 2-3 restauracji, czy już mają dużo przyjęć na 2019. Jeśli tak i chcesz sobie oszczędzić stresu to może pomyśl o rezerwacji
Cytat:
A ja miałam wczoraj wielką przyjemność być na cudownej kolacji z przyjaciółmi, objadłam się, pośmialiśmy, wypiliśmy trzy butelki wina i tylko utwierdzam się w przekonaniu, że gej to najlepszy przyjaciel kobiety o takich rzeczach, o jakich wczoraj rozmawialiśmy przy stole, nie sądzę abyśmy mogli poruszyć w towarzystwie hetero mężczyzn.
No to prawda, też lubię gejów

Edytowane przez KinderCountry
Czas edycji: 2017-09-22 o 10:56
KinderCountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 11:13   #4745
zwiebel
Raczkowanie

Cytat:
No guzik

Jeśli wolisz spać spokojnie, to zadzwoń do 2-3 restauracji, czy już mają dużo przyjęć na 2019. Jeśli tak i chcesz sobie oszczędzić stresu to może pomyśl o rezerwacji

No to prawda, też lubię gejów
Wg menadżerki knajpy, w której pracowałam latem rynek komunijny jest jeszcze gorszy od ślubnego nie jest to najlepsza restauracja w mieście, ale wszystkie terminy na 2019 są zajęte...
zwiebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 11:22   #4746
MrsSeductive
Żona

Cytat:
Napisane przez zwiebel Pokaż wiadomość
Wg menadżerki knajpy, w której pracowałam latem rynek komunijny jest jeszcze gorszy od ślubnego nie jest to najlepsza restauracja w mieście, ale wszystkie terminy na 2019 są zajęte...
Szok i niedowierzanie.

Stary 2017-09-22, 11:31   #4747
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
No to prawda, bo komunie są w określonym czasie i nie da się przełożyć na sobotę czy piątek czy czerwiec. Moja ciotka robi teraz przyjęcie w piątek a komunia jest 2 dni później, bo nigdzie się nie załapała na termin

Edytowane przez KinderCountry
Czas edycji: 2017-09-22 o 11:33
Stary 2017-09-22, 11:35   #4748
MrsSeductive
Żona

Cytat:
No to prawda, bo komunie są w określonym czasie i nie da się przełożyć na sobotę czy piątek czy czerwiec. Moja ciotka robi teraz przyjęcie w piątek a komunia jest 2 dni później, bo nigdzie się nie załapała na termin
Jakie to chore ale faktycznie jest trochę w tym racji.

Stary 2017-09-22, 11:44   #4749
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MrsSeductive Pokaż wiadomość
Jakie to chore ale faktycznie jest trochę w tym racji.

No jest. Ja nie cierpię załatwiać żadnych spraw: ani urzędowych, ani zaklepywać terminów, dopytywać, dodzwaniać, no nie cierpię tego. Dlatego to odkładałam jak najpóźniej, ale brałam pod uwagę, ze będę musiała wziąć catering do domu
Stary 2017-09-22, 11:46   #4750
MrsSeductive
Żona

Cytat:
No jest. Ja nie cierpię załatwiać żadnych spraw: ani urzędowych, ani zaklepywać terminów, dopytywać, dodzwaniać, no nie cierpię tego. Dlatego to odkładałam jak najpóźniej, ale brałam pod uwagę, ze będę musiała wziąć catering do domu
Kiedyś się w domu robiło a teraz to w się przewraca od dobrobytu

Stary 2017-09-22, 11:46   #4751
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaciupaga Pokaż wiadomość
Na pewno będę chciała tam wrócić tylko bardziej do centrum, gdzie nie ma aż tylu naszych zachodnich sąsiadów Ogólnie plaże piękne, widoki cudowne, czysto schludnie. To były nasze pierwsze wakacje z biurem i na pewno nie ostatnie, teraz co rok chcemy to powtarzać Lecielismy z neckermanem, odczucia mam mieszane bo niby wszystko ok choć nie mieliśmy żadnej opieki. Raz widzieliśmy rezydentke która chyba nie do końca wiedziała o czym mówi Podróż poślubna do Fuerteventura

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Widzę sporo nowych osób, witam wszystkie Jest ktoś może z Podkarpacia? Nie dam rady Was nadrobić bo ledwo wyrabiam być na bieżąco

Dziewczyny, ile się płaci zaliczki za suknie?

Super że się udało w fularze biorą połowę.

goplankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 11:47   #4752
Pauliniak182
Świeżynka :)

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Całe życie. Ostatnio nam proboszcz mówił
A to oczywiste tyle że w niektórych parafiach chcą żeby robić jeszcze raz po upływie jakiegoś terminu

Pauliniak182 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 11:58   #4753
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy jak bardzo pokocham sukienkę 4,5-5tys mam nadzieję nie przekroczyć

Śmiejcie się, ale czytałam jakiś czas temu o obrączkach, które mają wbudowaną bateryjkę i kilka dni przed rocznicą zaczynają się nagrzewać

Dobrze że mówisz, chcę pojechać do Fulary jakoś w połowie października, to powinnam zdążyć, będą mieli miesiąc zapasu jaki model wybrałaś? Można tam stworzyć swoją kiecę, na zasadzie góra X i dół Y?

Ja miałam pomysł, że nie dowiemy się o grawerach aż do ślubu. TŻ wymyśli coś dla mnie, a ja dla niego. Dopiero po ceremonii przeczytamy co zostało napisane. Myślę, że jest to super słodkie, ale znając starego trochę się boję, co może wymyślić
Można nawet modyfikować. Mi w jednej podobała się Góra Ale tył średnio i mi pokazała jak może to wyglądać

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez pinaa Pokaż wiadomość
Można bez problemu kombinować A model Ci napiszę na pw, bo nie chcę publicznie zdradzać

Ja mojego znam na tyle, że już ja wiem co by się tam znalazło
A wiesz czy płaci się więcej za modyfikowanie?

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Holigula Pokaż wiadomość
My nauki zrobimy chyba w połowie listopada dopiero...
My na początku listopada

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Nie sądzę żeby kiedykolwiek udało nam się je dogonić
Oby

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
No wiesz, ja akurat nie jestem Twoim kolegą i w tym czasie nie pracowałam i miałam niemowlę w domu. Nie było mnie stać absolutnie na nic i para młoda wiedziała o tym i zaprosiła nas mimo "strat" za nas Przyjaźń to trochę więcej niż 400zł
Trochę się różnimy, bo ja nie liczę na to, żeby zwróciło mi się za talerzyki, liczę na to, że ludzie będą się ze mną cieszyć i bawić do rana. Decydując się na wesele z góry jestem obciążona kosztami i dla mnie to jest chore mieć pretensje, że kogoś nie stać, zeby mi wyrównać koszty. I byłabym zła nie o 100zł, ale gdyby ktokolwiek mi powiedział, że nie przyjdzie bo go nie stać żeby mi dac kopertę, bo mnie by to obrażało.
Jeśli kogoś nie stać na wesele i koszty z tym związane, to nie powinien go robić, takie jest moje zdanie.
My akurat myślimy ze za talerzyk się zwróci i salę chcemy opłacić z kopert Ale dlatego że po prostu znamy rodzinę. Ci co mają krucho to już dziś mówię że nie wyobrażam sobie dnia bez nich i mają nie dawać jak nie mają. Bo już jedna kumpela mówiła że już odkłada.

Stary 2017-09-22, 12:01   #4754
pinaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goplankowa Pokaż wiadomość
A wiesz czy płaci się więcej za modyfikowanie?

W sumie to nie wiem, bo nie pytałam jako, że mnie to nie interesowało Ale wydaje mi się, że widziałam jakieś ogłoszenie na olx chyba, gdzie dziewczyna pisała, że dopłaciła 100zł za modyfikacje, ale głowy uciąć sobie za to nie dam.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

O to to: https://www.olx.pl/oferta/suknia-slu...tml#9e666b2cc4 że niby 100 zł dała za modyfikacje pleców.
Stary 2017-09-22, 12:02   #4755
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
Calkowicie cie popieram i zawsze jestem w szoku jak ludzie pisza takie rzeczy i komentuja kto za malo dal w kopercie, moim zdaniem to kompletny nietakt i ja robiac wesele wiem ze to moj dzien i nie licze ani na zwrot ani na zarobek. Chocby goscie mieli mi nic nie dac to licze tylko na ich obecnosc i duzo wieksza przykrosc sprawiloby mi odmowienie przyjscia niz maly prezent ale ja to ja, dziwna chyba jestem bo w tych czasach wiekszosc tylko nastawia sie na kase kase kase, przykre to straszliwie.

My w ten weekend mamy dzien skupienia i ostatnie nauki, jeszcze poradnia

Oj tak. Jak pomyślę że odmowilyby mi osoby ważne dla mnie które mają krucho z finansami to smutno się robi. Ja na pewno nie bede mowic ze ktos dal malo czy duzo. Już terwz wiemy mniej więcej kto ile da ale to dlatego ze babcia nam mówi ^^ i tak wiem że po weselu będziemy na zero Ale wisi mi to bo myśląc o weselu myślę o tym że znajomi i rodzina będą będą jednym miejscu z nami i oprocz kościoła tego nie mogę się doczekax <3

Stary 2017-09-22, 12:03   #4756
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:

To żaden dobrobyt, tylko wygoda. Ja bym mogła zrobić w domu, uszyłabym pokrowce komunijne- już miałam plan Ale ja nie chcę spedzić dnia komunii syna w kuchni odgrzewając, nakładając, pomywając i robiąc kawę.
Stary 2017-09-22, 12:05   #4757
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez X_ana_X Pokaż wiadomość
Moja znajoma jak zapraszała ludzi na swoje wesele, to mówiła, że ona zawsze daje 500 zł i po to zaprasza ludzi wcześniej, żeby mogli sobie odłożyć właśnie taką kwotę

No właśnie, a w temacie kasy - ile Waszym zdaniem powinno się mniej więcej dawać?
Ja pier....

Stary 2017-09-22, 12:05   #4758
girlandzia
:)

Cytat:
U mnie w mieście zrobili tak, że w 2018 wszystkie szkoły mają komunie w tym samym dniu. Znajoma rezerwowała salę 40 km od miasta bo nigdzie nie ma już wolnych miejsc.

girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 12:14   #4759
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
Z chrzcinami też jest problem, to jest pierwsza mysl osoby, która zostaje poproszona: dać na chrzest, dać na komunię, dać na ślub, na każde urodziny, święta i przeliczanie czy chce się być obciążonym.

Najpierw zapytać, ile młodzi dają za talerzyk, pomnożyć przez ilość osób na Twoim zaproszeniu, dołożyć 3 stówy, żeby Cię nie obgadali i gotowe
Dokładnie też tak mam teraz jak mam być chrzestna... wiem jaki jest mój kuzyn choć może dla mnie nie.. Ale już babcia mojej mamie powiedziała że da mi więcej więcej urodziny żebym miała na te chrzciny

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Wydaje mi się, że niektórym za dobrze w życiu i nie doceniają tego, co mają. Czasem by się przydało niektórym przejść okres dołku finansowego, że naprawdę nie ma się skąd wziąć kasy. Może wtedy byliby mniej skłonni obgadywać czyjś portfel.
Ja dopiero po 26 latach wyszłam z większego dolka zamieszkujac z tz. Ale niektórym życzę choc 2 miesięcy biednego życia

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
400-500 to chyba dość standardowa kwota. Przynajmniej z tego co słyszę, nie sądze, żebyście kwotą odbiegali od innych w negatywnym sensie

Dziewczyny nie neguję, a osoba, która prosiła ją o świadkowanie raczej się z tym liczyła, skoro to studentka na utrzymaniu rodziców. Ale też nie zawsze tak jest, znam laskę, która tak jak pisałam wyżej-jasno dawała do zrozumienia, ze skoro ludzie na rok do przodu wiedzą o weselu, to mogą przez rok te 500 zł odłożyć. No ja osobiście wstydziłabym się dać mniej niż 400 zł, bo wydaje mi się, ze później to jest dość szeroko komentowane jak ktoś da mniej. Słyszałam od znajomej, że jej kuzynka obgadywała swoją kuzynkę, która przyszła na wesele z mężem, dwójką dzieci i dała 200 zł. Plus przyszła jeszcze całą rodziną na poprawiny, a zarówno ona jak i jej mąż mieli dość dobrą pracę

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Znajoma, o której piszę jest z dość biednej rodziny i często miała problemy z pracą. A swoje wymagania do 500 zł w kopercie zawsze uzasadniała tym, że ona niejednokrotnie miała ciężka sytuację materialną, ale idąc na wesele zawsze odkładała wcześniej właśnie dlatego, bo sama wie jak ciężko przychodzą pieniądze i nie umiałaby nadwyrężyć czyjejś gościnności, cytując ją "pójść i nażreć się za darmo". Także różnie to z ludzmi bywa. Jedni są pazerni na kasę weselną pomimo tego, ze fundują im to w całości rodzice, a inni dlatego bo tej kasy nie mają. Nie ma chyba reguły
To ja gdybym dostala zaproszenie to powiedziałabym że mam ciężko finansowo i nie przyjdę i wtedy czekalabym na reakcje... to nie jest żaden wstyd ! Ja kuzynowi dałam 200 albo 400 zl za 5 osób do koperty. Teraz nie pamiętam ale nie był tp dla mnie wstyd...

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:

Moja ciotka wesele miała w małym mieszkaniu. Siedział jeden na drugim i była to imprezA życia

Stary 2017-09-22, 12:14   #4760
MrsSeductive
Żona

Cytat:
To żaden dobrobyt, tylko wygoda. Ja bym mogła zrobić w domu, uszyłabym pokrowce komunijne- już miałam plan Ale ja nie chcę spedzić dnia komunii syna w kuchni odgrzewając, nakładając, pomywając i robiąc kawę.
Ja wiem tylko się smieje

Stary 2017-09-22, 12:15   #4761
goplankowa
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie to nie wiem, bo nie pytałam jako, że mnie to nie interesowało Ale wydaje mi się, że widziałam jakieś ogłoszenie na olx chyba, gdzie dziewczyna pisała, że dopłaciła 100zł za modyfikacje, ale głowy uciąć sobie za to nie dam.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

O to to: https://www.olx.pl/oferta/suknia-slu...tml#9e666b2cc4 że niby 100 zł dała za modyfikacje pleców.
No właśnie wczoraj to czytałam :<

Stary 2017-09-22, 12:15   #4762
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
U mnie w mieście zrobili tak, że w 2018 wszystkie szkoły mają komunie w tym samym dniu. Znajoma rezerwowała salę 40 km od miasta bo nigdzie nie ma już wolnych miejsc.

No to ich załatwili. U nas we wsi idzie 13 dzieci, więc ta restauracja którą wybrałam miała szansę być wolna, w mieście jest chyba 6 szkół i nie mam pojęcia jak tu z terminami.
Stary 2017-09-22, 12:17   #4763
agaciupaga
Zadomowienie

Cytat:
Moja znajoma jak zapraszała ludzi na swoje wesele, to mówiła, że ona zawsze daje 500 zł i po to zaprasza ludzi wcześniej, żeby mogli sobie odłożyć właśnie taką kwotę

No właśnie, a w temacie kasy - ile Waszym zdaniem powinno się mniej więcej dawać?
Brak słów...

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
A jak nie masz kasy to zastaw mieszkanie ale daj w kopercie oslabia mnie podejscie niektorych osob, serio

Teraz niestety ludzie przesadzaja z tym dawaniem na chrzest czy komunie. Jest taki jakby wyścig kto da więcej...

Stary 2017-09-22, 12:18   #4764
goplankowa
Zakorzenienie

Przyjaciółka zapisała nas do jakiegoś salonu na poniedziałek. Na stronie jak dla mnie beznadzieja same zdjęcia mnie odrzucają Ale na fb kobieta na 4000 polubien i ocenę 4.9. Do tego wczoraj się kaplam ze to ciotka mojej kumpeli i w salonie ma o wiele więcej tego i można swój projekt dac.

Kinder widziałam że lubisz ta Stronę

Stary 2017-09-22, 12:19   #4765
agaciupaga
Zadomowienie

Cytat:
Ja też musiałam nadrabiać
No ja juz dawno temu poległam w nadrabianiu

Stary 2017-09-22, 12:20   #4766
Pauliniak182

Cytat:
Napisane przez goplankowa Pokaż wiadomość
Przyjaciółka zapisała nas do jakiegoś salonu na poniedziałek. Na stronie jak dla mnie beznadzieja same zdjęcia mnie odrzucają Ale na fb kobieta na 4000 polubien i ocenę 4.9. Do tego wczoraj się kaplam ze to ciotka mojej kumpeli i w salonie ma o wiele więcej tego i można swój projekt dac.

Kinder widziałam że lubisz ta Stronę

A gdzie ten salon ?

Stary 2017-09-22, 12:22   #4767
agaciupaga
Zadomowienie

Czy jest ktoś prócz mnie z sierpnia kto jeszcze nie ma sukni? Zaczynam się martwić

Stary 2017-09-22, 12:23   #4768
Pauliniak182

Cytat:
Czy jest ktoś prócz mnie z sierpnia kto jeszcze nie ma sukni? Zaczynam się martwić

Ja

Stary 2017-09-22, 12:24   #4769
agaciupaga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pauliniak182 Pokaż wiadomość
Ja

Dobrze ze nie jestem sama Kiedy się wybierasz po salonach?

Stary 2017-09-22, 12:27   #4770
Pauliniak182

Cytat:
Dobrze ze nie jestem sama Kiedy się wybierasz po salonach?

Pierwszy raz do salonów mam zamiar iść 30 a to dlatego bo to najbliższy wolny termin dla mnie i osób mi towarzyszących ( pracuje też w weekendy) a co z tego wyjdzie... nie wiem raz boję się o ceny, dwa że nic nie znajdę a trzy... pomysłów osób które będą ze mną

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości