|
|
#3751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
To dobrze
mega dziwne uczucie dlatego wolałam się dopytać trzeci tydzień w aparacie a zęby rozruszane ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam już gotowa i miałam zrobione zdjęcia to umówiłam się na kolejną wizytę, gdzie zrobiłam wyciski i powiedziałam na jaki typ aparatu się decyduję. Po wyciskach chyba po tygodniu albo po dwóch poszłam na założenie pierwszego łuku. Żeby ósemki powyrywać to i tak potrzebujesz skierowania od ortodonty/dentysty i chirurg musi ocenić czy faktycznie jest sens od razu się ciąć. U mnie przed założeniem drugiego łuku byłam na konsultacji u chirurga - dowiedziałam się, że górnych w ogóle nie widzi sensu ruszać, dolne usunie tylko ze skierowaniem. Skierowanie, wizyta, usunięcie - poszło w miarę szybko, ale i tak od lipca usunęłam dopiero jedną z dwóch przeznaczonych do usunięcia, bo jednak powoli dochodziłam do siebie po zabiegu, ale wiadomo, zależy od człowieka. Nazwisko mojej ortodontki i gabinet podam Ci na priv.
|
|
#3753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie wiem czy iść i mówić że chcę zdjęcie i rezygnuję z jej usług czy pójść do orto żeby mi dał skierowanie i znów iść się naświetlać ![]() Wolałabym najpierw usuwać ósemki a dopiero później zakładać aparat żeby sobie bólu nie dokładać na jeden raz ![]() Będę bardzo wdzięczna za namiary!
|
|
|
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
Usuwalam ósemki w aparacie i nie miało to znaczenia (miesiąc po założeniu).
Aby nie robić tego w pierwszym tygodniu po założeniu i dzień po zmianie łuku. A tak to luzik Nie chciałam opóźniać zakładania aparatu i usuwać ich przed.Dobry chirurg sobie poradzi. Ja mam panią chirurg u mojej orto, więc ładnie współpracują ![]() A zdjęć nie miałam przed konsultacja. W sumie możesz zrobić jak chcesz ![]() Ja już wolałam wszystko robić w jednym miejscu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3755 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie trzy rosną w bok, a chirurg i tak powiedział, że górnych nie ruszamy.
![]() A zdjęcie możliwe, że i tak będziesz potrzebowała jeszcze jedno. Jeśli Ci sie nie spieszy z zakładaniem aparatu to spoko - bo usuwanie ósemek to może nawet i pół roku potrwać, bo musisz mieć jakaś przerwę między zabiegami. No i dalej pozostaje kwestia skierowania.
|
#3756 |
|
Zakorzenienie
|
Prywatnie nie potrzebuje skierowania.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3757 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, to nie będe wracac do stomatologa po to zdjęcie tylko najpierw się umówię na konsultację.
A powiedzcie mi jeszcze, długo się przyzwyczajałyście do aparatu? Mam pracę taką że sporo mówię i są to rozmowy z klientami/osobami z zewnątrz więc nie chciałbym seplenić Pewnie to kwestia indywidualna no ale jednak chciałabym wiedzieć jak to z Wami było Do tego stopnia mnie to nurtuje że zastanawiam się czy aparatu nie założyć tuż przed świętami bo będe miała 1,5 tygodnia urlopu ale też wtedy pewnie nie pojem sobie w święta
|
|
|
|
#3759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Chciałam szybko, dobrze i u chirurga, któremu nie przeszkadza aparat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam taki luksus, że wszystko załatwiłam w gabinecie
zrobili mi zdjęcia (orto w kilka chwil miał wszystko w komputerze) i usunęłam ósemki na nfz bez oczekiwania miesiącami na wizytę A co do przyzwyczajenia... ja po tygodniu już całkiem nieźle funkcjonowałam a trzy tygodnie po założeniu jadłam steki xD
|
|
|
|
#3762 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
W mówieniu mi zupełnie nie przeszkadza, przyzwyczajenie się do nowego łuku zajmuje kilka dni.Aktualnie nie ma żadnego. Dostałam plan i tam też ortodontka nic nie zapisała o tym, by te górne ruszać - tylko 38, 48 czyli dolne. Nie wiem za bardzo co z tym robić, bo najwyraźniej nikt nie myśli o tym, o czym ja myślę - a co jak się ruszą po zdjęciu aparatu. No ale nie wiem, przecież nie zmuszę nikogo, żeby mi zęby wyrywał. Cytat:
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie chodzi o aparat, ósemki rosnące w bok mogą się przyczynić do wielu innych problemów, więc bardzo dziwne, że nikt Ci nie sugeruje usunięcia.
|
|
|
|
#3764 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno górne sprawiają mniej problemów niż dolne, więc zakładam, że gdyby miały się wyrzynać to będzie je też prościej usunąć. Ale będę jeszcze o to na pewno pytać.
|
#3765 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przyzwyczaiłam po kilku dniach do górnego łuku, dolnego praktycznie od razu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w dzień założenia (mam oba łuki od początku) jadłam normalny obiad i czekałam na ten ból, który nie nadszedł
![]() Za to teraz po wymianach łuku, dwa dni mi trochę ciężej gryźć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3767 |
|
Zakorzenienie
|
aparat sam w sobie nigdy nie powodował u mnie seplenienia, takie atrakcje masz zapewnione przy łukach podniebiennych :P i ja z takim łukiem musiałam chodzić do pracy, ale szybko zaczęłam mówić normalnie.
|
#3768 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie :d Dzięki
|
|
|
|
#3769 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzień po założeniu chyba ciut sepleniłam
Troszkę inaczej mowilam po prostu. Ale to szybko mija. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3770 |
|
Zadomowienie
|
Rany... bylam dzis na kontroli, babka przeklejala mi dwa zamki - nie.wiedziałam,ze to tak boli :/ myslalam,ze zęby mi powyrywa. Nie wiem jak ja wysiedze,jak przyjdzie czas na zdjecie go...
|
|
|
#3771 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 04:17 ---------- Poprzedni post napisano o 04:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3773 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam dziś czyszczenie zębów z kamienia i polerowanie (albo piaskowanie, nie znam się). Niezbyt przyjemne, ale ząbki wyczyszczone.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2017-09-26 o 12:02 |
|
|
|
#3774 |
|
Raczkowanie
|
Ja po pół roku mam już zupełnie inny uśmiech
a miałam mnóstwo wad...
|
|
|
|
#3775 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam do grona zadrutowanych
![]() Dziś rano założyłam aparat (to już mój drugi stały. Poprzedni nosiłam w wielu ok. 13-14 lat, ale niestety po czasie zęby się stłoczyły do czego zapewne przyczyniły się ósemki...). Wada nie jest jakaś ogromna jeśli chodzi o zgryz, ale stłoczenie zębów paskudne. W każdym razie po długim czasie życia z kompleksami na punkcie swojego uśmiechu wreszcie postanowiłam się z tym rozprawić. Założyłam Damon clear na górę i dół. Przewidywany czas leczenia ok. półtora roku (+/- 3 miesiące). Mam nadzieję, że z moim aparatem się polubimy. Póki co jest...dziwnie.
|
#3776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, że drugi raz musisz nosić. Ale często o tym słyszę, jeśli ktoś nie usunął ósemek. Również mam Damona, ale zwykłego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3777 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej, wymieniono drut i pierścienie. Od tej pory w okolicy jednego z pierścieni odczuwam uciskowy ból szczęki, jak przy seperatorach, tak jakby był on za ciasny? Nie wiem czy to przejdzie,mam nadzieję, że tak bo ciężko wytrzymać ..
Edytowane przez Anonimka1988 Czas edycji: 2017-09-29 o 21:58 |
|
|
|
#3778 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O Chryste, ale cena. Chyba byłam zupełnie bez pojęcia jakie to będą koszty. Liczyłam, ze się w 4/5 tysiach zmieszczę Z tym, że sporo osób Ortomix poleca.---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- A jaki jest koszt comiesięcznych wizyt? Chyba jeszcze dochodzi zdjęcie aparatu i szyna retencyjna tak? Edytowane przez notsunset Czas edycji: 2017-09-30 o 09:14 |
|
|
|
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w koszty wliczyłam także wymienianie plomb/usuwanie kamienia/zakup szczoteczki sonicznej i irygatora (bez tego koszt o wiele niższy :P).
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.

trzeci tydzień w aparacie a zęby rozruszane 
I nie wiem czy iść i mówić że chcę zdjęcie i rezygnuję z jej usług czy pójść do orto żeby mi dał skierowanie i znów iść się naświetlać 

Pewnie to kwestia indywidualna no ale jednak chciałabym wiedzieć jak to z Wami było

Z tym, że sporo osób Ortomix poleca.