![]() |
#3751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
To dobrze
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam już gotowa i miałam zrobione zdjęcia to umówiłam się na kolejną wizytę, gdzie zrobiłam wyciski i powiedziałam na jaki typ aparatu się decyduję. Po wyciskach chyba po tygodniu albo po dwóch poszłam na założenie pierwszego łuku. Żeby ósemki powyrywać to i tak potrzebujesz skierowania od ortodonty/dentysty i chirurg musi ocenić czy faktycznie jest sens od razu się ciąć. U mnie przed założeniem drugiego łuku byłam na konsultacji u chirurga - dowiedziałam się, że górnych w ogóle nie widzi sensu ruszać, dolne usunie tylko ze skierowaniem. Skierowanie, wizyta, usunięcie - poszło w miarę szybko, ale i tak od lipca usunęłam dopiero jedną z dwóch przeznaczonych do usunięcia, bo jednak powoli dochodziłam do siebie po zabiegu, ale wiadomo, zależy od człowieka. Nazwisko mojej ortodontki i gabinet podam Ci na priv. ![]()
![]() |
#3753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wolałabym najpierw usuwać ósemki a dopiero później zakładać aparat żeby sobie bólu nie dokładać na jeden raz ![]() Będę bardzo wdzięczna za namiary! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3754 |
Zakorzenienie
|
Usuwalam ósemki w aparacie i nie miało to znaczenia (miesiąc po założeniu).
Aby nie robić tego w pierwszym tygodniu po założeniu i dzień po zmianie łuku. A tak to luzik ![]() Dobry chirurg sobie poradzi. Ja mam panią chirurg u mojej orto, więc ładnie współpracują ![]() A zdjęć nie miałam przed konsultacja. W sumie możesz zrobić jak chcesz ![]() Ja już wolałam wszystko robić w jednym miejscu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3755 |
Zakorzenienie
|
U mnie trzy rosną w bok, a chirurg i tak powiedział, że górnych nie ruszamy.
![]() A zdjęcie możliwe, że i tak będziesz potrzebowała jeszcze jedno. Jeśli Ci sie nie spieszy z zakładaniem aparatu to spoko - bo usuwanie ósemek to może nawet i pół roku potrwać, bo musisz mieć jakaś przerwę między zabiegami. No i dalej pozostaje kwestia skierowania.
#3756 |
Zakorzenienie
|
Prywatnie nie potrzebuje skierowania.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3758 |
Zakorzenienie
|
Dobra, to nie będe wracac do stomatologa po to zdjęcie tylko najpierw się umówię na konsultację.
A powiedzcie mi jeszcze, długo się przyzwyczajałyście do aparatu? Mam pracę taką że sporo mówię i są to rozmowy z klientami/osobami z zewnątrz więc nie chciałbym seplenić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chciałam szybko, dobrze i u chirurga, któremu nie przeszkadza aparat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3761 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam taki luksus, że wszystko załatwiłam w gabinecie
![]() ![]() ![]() A co do przyzwyczajenia... ja po tygodniu już całkiem nieźle funkcjonowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3762 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
![]() Aktualnie nie ma żadnego. Dostałam plan i tam też ortodontka nic nie zapisała o tym, by te górne ruszać - tylko 38, 48 czyli dolne. Nie wiem za bardzo co z tym robić, bo najwyraźniej nikt nie myśli o tym, o czym ja myślę - a co jak się ruszą po zdjęciu aparatu. No ale nie wiem, przecież nie zmuszę nikogo, żeby mi zęby wyrywał. Cytat:
![]()
![]() |
#3763 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie chodzi o aparat, ósemki rosnące w bok mogą się przyczynić do wielu innych problemów, więc bardzo dziwne, że nikt Ci nie sugeruje usunięcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3764 |
Zakorzenienie
|
Podobno górne sprawiają mniej problemów niż dolne, więc zakładam, że gdyby miały się wyrzynać to będzie je też prościej usunąć. Ale będę jeszcze o to na pewno pytać.
![]()
#3765 |
Zakorzenienie
|
Ja się przyzwyczaiłam po kilku dniach do górnego łuku, dolnego praktycznie od razu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3766 |
Zakorzenienie
|
Ja w dzień założenia (mam oba łuki od początku) jadłam normalny obiad i czekałam na ten ból, który nie nadszedł
![]() Za to teraz po wymianach łuku, dwa dni mi trochę ciężej gryźć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3767 |
Zakorzenienie
|
aparat sam w sobie nigdy nie powodował u mnie seplenienia, takie atrakcje masz zapewnione przy łukach podniebiennych :P i ja z takim łukiem musiałam chodzić do pracy, ale szybko zaczęłam mówić normalnie.
#3768 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie :d Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3769 |
Zakorzenienie
|
Ja dzień po założeniu chyba ciut sepleniłam
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3770 |
Zadomowienie
|
Rany... bylam dzis na kontroli, babka przeklejala mi dwa zamki - nie.wiedziałam,ze to tak boli :/ myslalam,ze zęby mi powyrywa. Nie wiem jak ja wysiedze,jak przyjdzie czas na zdjecie go...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3771 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 04:17 ---------- Poprzedni post napisano o 04:15 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3773 |
Zakorzenienie
|
Miałam dziś czyszczenie zębów z kamienia i polerowanie (albo piaskowanie, nie znam się). Niezbyt przyjemne, ale ząbki wyczyszczone.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2017-09-26 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3774 |
Raczkowanie
|
Ja po pół roku mam już zupełnie inny uśmiech
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3775 |
Zadomowienie
|
Dołączam do grona zadrutowanych
![]() Dziś rano założyłam aparat (to już mój drugi stały. Poprzedni nosiłam w wielu ok. 13-14 lat, ale niestety po czasie zęby się stłoczyły do czego zapewne przyczyniły się ósemki...). Wada nie jest jakaś ogromna jeśli chodzi o zgryz, ale stłoczenie zębów paskudne. W każdym razie po długim czasie życia z kompleksami na punkcie swojego uśmiechu wreszcie postanowiłam się z tym rozprawić. Założyłam Damon clear na górę i dół. Przewidywany czas leczenia ok. półtora roku (+/- 3 miesiące). Mam nadzieję, że z moim aparatem się polubimy. Póki co jest...dziwnie. ![]()
#3776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Również mam Damona, ale zwykłego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3777 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej, wymieniono drut i pierścienie. Od tej pory w okolicy jednego z pierścieni odczuwam uciskowy ból szczęki, jak przy seperatorach, tak jakby był on za ciasny? Nie wiem czy to przejdzie,mam nadzieję, że tak bo ciężko wytrzymać ..
![]() Edytowane przez Anonimka1988 Czas edycji: 2017-09-29 o 20:58 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3778 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O Chryste, ale cena. Chyba byłam zupełnie bez pojęcia jakie to będą koszty. Liczyłam, ze się w 4/5 tysiach zmieszczę ![]() ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- A jaki jest koszt comiesięcznych wizyt? Chyba jeszcze dochodzi zdjęcie aparatu i szyna retencyjna tak? Edytowane przez notsunset Czas edycji: 2017-09-30 o 08:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.