Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-09-24, 11:19   #3751
kaaarii
Zakorzenienie

Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?

Cytat:
Napisane przez trustmyself Pokaż wiadomość
Po prostu ząb Ci się rozruszał, to normalne
To dobrze mega dziwne uczucie dlatego wolałam się dopytać trzeci tydzień w aparacie a zęby rozruszane

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
kaaarii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 15:03   #3752
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak szłyście na pierwsza wizytę to już ze zdjęciami? Czy po prostu tak się skonsultować? Na pewno jedną ósemkę będe miała do wyrwania, a może i więcej i zastanawiam się czy nie lepiej od razu iść ze zdjęciem żeby szybciej zacząć załatwiać usuwanie tych ósemek.
Macie kogoś godnego polecenia w krakowie?
Zależy mi na dobrym kontakcie z ortodontą, raczej nie dogaduję się z paniami po 50 roku życia, które mają wyłączną rację i swoją wizję i nie słuchają pacjenta Płeć obojętna
Ja poszłam najpierw bez zdjęcia, zobaczyć co doktorka mi powie i czy ewentualne koszty nie będą dużo wyższe niż zakładałam. Dostałam od niej zlecenie na zrobienie zdjęć, dała mi cennik aparatów, powiedziała ile mniej więcej będzie trwać leczenie i jak będzie wyglądać i poradziła, gdzie tanio i szybko zrobić rentgen.
Jak byłam już gotowa i miałam zrobione zdjęcia to umówiłam się na kolejną wizytę, gdzie zrobiłam wyciski i powiedziałam na jaki typ aparatu się decyduję. Po wyciskach chyba po tygodniu albo po dwóch poszłam na założenie pierwszego łuku.
Żeby ósemki powyrywać to i tak potrzebujesz skierowania od ortodonty/dentysty i chirurg musi ocenić czy faktycznie jest sens od razu się ciąć. U mnie przed założeniem drugiego łuku byłam na konsultacji u chirurga - dowiedziałam się, że górnych w ogóle nie widzi sensu ruszać, dolne usunie tylko ze skierowaniem.
Skierowanie, wizyta, usunięcie - poszło w miarę szybko, ale i tak od lipca usunęłam dopiero jedną z dwóch przeznaczonych do usunięcia, bo jednak powoli dochodziłam do siebie po zabiegu, ale wiadomo, zależy od człowieka.
Nazwisko mojej ortodontki i gabinet podam Ci na priv.

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 15:17   #3753
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Ja poszłam najpierw bez zdjęcia, zobaczyć co doktorka mi powie i czy ewentualne koszty nie będą dużo wyższe niż zakładałam. Dostałam od niej zlecenie na zrobienie zdjęć, dała mi cennik aparatów, powiedziała ile mniej więcej będzie trwać leczenie i jak będzie wyglądać i poradziła, gdzie tanio i szybko zrobić rentgen.
Jak byłam już gotowa i miałam zrobione zdjęcia to umówiłam się na kolejną wizytę, gdzie zrobiłam wyciski i powiedziałam na jaki typ aparatu się decyduję. Po wyciskach chyba po tygodniu albo po dwóch poszłam na założenie pierwszego łuku.
Żeby ósemki powyrywać to i tak potrzebujesz skierowania od ortodonty/dentysty i chirurg musi ocenić czy faktycznie jest sens od razu się ciąć. U mnie przed założeniem drugiego łuku byłam na konsultacji u chirurga - dowiedziałam się, że górnych w ogóle nie widzi sensu ruszać, dolne usunie tylko ze skierowaniem.
Skierowanie, wizyta, usunięcie - poszło w miarę szybko, ale i tak od lipca usunęłam dopiero jedną z dwóch przeznaczonych do usunięcia, bo jednak powoli dochodziłam do siebie po zabiegu, ale wiadomo, zależy od człowieka.
bNazwisko mojej ortodontki i gabinet podam Ci na priv.
Moja jedna ósemka wyrasta w bok, więc zakładam, że ona na 100% pójdzie do usunięcia. Zdjęcie niedawno robiłam pantomograficzne tylko zostało u dentystki, do której już się nie umówię bo naciąga i mam wrażenie że w balona mnie robi i paragonów nie daje I nie wiem czy iść i mówić że chcę zdjęcie i rezygnuję z jej usług czy pójść do orto żeby mi dał skierowanie i znów iść się naświetlać
Wolałabym najpierw usuwać ósemki a dopiero później zakładać aparat żeby sobie bólu nie dokładać na jeden raz

Będę bardzo wdzięczna za namiary!
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 15:30   #3754
ateris
Zakorzenienie

Usuwalam ósemki w aparacie i nie miało to znaczenia (miesiąc po założeniu).
Aby nie robić tego w pierwszym tygodniu po założeniu i dzień po zmianie łuku. A tak to luzik Nie chciałam opóźniać zakładania aparatu i usuwać ich przed.
Dobry chirurg sobie poradzi. Ja mam panią chirurg u mojej orto, więc ładnie współpracują
A zdjęć nie miałam przed konsultacja.
W sumie możesz zrobić jak chcesz
Ja już wolałam wszystko robić w jednym miejscu.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 15:43   #3755
Micraell
Zakorzenienie

U mnie trzy rosną w bok, a chirurg i tak powiedział, że górnych nie ruszamy.
A zdjęcie możliwe, że i tak będziesz potrzebowała jeszcze jedno.
Jeśli Ci sie nie spieszy z zakładaniem aparatu to spoko - bo usuwanie ósemek to może nawet i pół roku potrwać, bo musisz mieć jakaś przerwę między zabiegami. No i dalej pozostaje kwestia skierowania.

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Stary 2017-09-24, 15:48   #3756
ateris
Zakorzenienie

Prywatnie nie potrzebuje skierowania.

Stary 2017-09-24, 16:23   #3757
agatka36
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Prywatnie nie potrzebuje skierowania.

Prywatnie nie, ale ósemki można usunąć na NFZ, więc po co tracić pieniądze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-09-24, 16:30   #3758
IzzieSt
Zakorzenienie

Dobra, to nie będe wracac do stomatologa po to zdjęcie tylko najpierw się umówię na konsultację.
A powiedzcie mi jeszcze, długo się przyzwyczajałyście do aparatu? Mam pracę taką że sporo mówię i są to rozmowy z klientami/osobami z zewnątrz więc nie chciałbym seplenić Pewnie to kwestia indywidualna no ale jednak chciałabym wiedzieć jak to z Wami było Do tego stopnia mnie to nurtuje że zastanawiam się czy aparatu nie założyć tuż przed świętami bo będe miała 1,5 tygodnia urlopu ale też wtedy pewnie nie pojem sobie w święta
Stary 2017-09-24, 16:58   #3759
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
U mnie trzy rosną w bok, a chirurg i tak powiedział, że górnych nie ruszamy.
A zdjęcie możliwe, że i tak będziesz potrzebowała jeszcze jedno.
Jeśli Ci sie nie spieszy z zakładaniem aparatu to spoko - bo usuwanie ósemek to może nawet i pół roku potrwać, bo musisz mieć jakaś przerwę między zabiegami. No i dalej pozostaje kwestia skierowania.
To jaki jest plan na te rosnące w bok ósemki?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 17:06   #3760
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka36 Pokaż wiadomość
Prywatnie nie, ale ósemki można usunąć na NFZ, więc po co tracić pieniądze

Dla mnie czas, to pieniądz )
Chciałam szybko, dobrze i u chirurga, któremu nie przeszkadza aparat.

Stary 2017-09-24, 17:29   #3761
asik1503
Zakorzenienie

Ja miałam taki luksus, że wszystko załatwiłam w gabinecie zrobili mi zdjęcia (orto w kilka chwil miał wszystko w komputerze) i usunęłam ósemki na nfz bez oczekiwania miesiącami na wizytę
A co do przyzwyczajenia... ja po tygodniu już całkiem nieźle funkcjonowałam a trzy tygodnie po założeniu jadłam steki xD
22.08.18
IG
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-09-24, 17:47   #3762
Micraell
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Dobra, to nie będe wracac do stomatologa po to zdjęcie tylko najpierw się umówię na konsultację.
A powiedzcie mi jeszcze, długo się przyzwyczajałyście do aparatu? Mam pracę taką że sporo mówię i są to rozmowy z klientami/osobami z zewnątrz więc nie chciałbym seplenić Pewnie to kwestia indywidualna no ale jednak chciałabym wiedzieć jak to z Wami było Do tego stopnia mnie to nurtuje że zastanawiam się czy aparatu nie założyć tuż przed świętami bo będe miała 1,5 tygodnia urlopu ale też wtedy pewnie nie pojem sobie w święta
Ja nie sepleniłam w ogóle, ale jak chcesz przed świętami to chociaż z pięć dni przed wigilią, żebyś coś gryźć mogła. W mówieniu mi zupełnie nie przeszkadza, przyzwyczajenie się do nowego łuku zajmuje kilka dni.
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
To jaki jest plan na te rosnące w bok ósemki?
Aktualnie nie ma żadnego. Dostałam plan i tam też ortodontka nic nie zapisała o tym, by te górne ruszać - tylko 38, 48 czyli dolne.
Nie wiem za bardzo co z tym robić, bo najwyraźniej nikt nie myśli o tym, o czym ja myślę - a co jak się ruszą po zdjęciu aparatu. No ale nie wiem, przecież nie zmuszę nikogo, żeby mi zęby wyrywał.

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Dla mnie czas, to pieniądz )
Chciałam szybko, dobrze i u chirurga, któremu nie przeszkadza aparat.

Usuwałam na nfz. Zapisałam się na konsultację w tym samym dniu. Usuwanie umówiłam na za półtora tygodnia, musiałam przesuwać przez miesiączkę, ale dalej - kolejek nie było żadnych dużych, a lekarz ma świetne opinie.

~George Michael

Stary 2017-09-24, 21:05   #3763
visionAM
Zakorzenienie

Nawet nie chodzi o aparat, ósemki rosnące w bok mogą się przyczynić do wielu innych problemów, więc bardzo dziwne, że nikt Ci nie sugeruje usunięcia.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-24, 21:45   #3764
Micraell
Zakorzenienie

Podobno górne sprawiają mniej problemów niż dolne, więc zakładam, że gdyby miały się wyrzynać to będzie je też prościej usunąć. Ale będę jeszcze o to na pewno pytać.

~George Michael

Stary 2017-09-25, 10:48   #3765
a34
Zakorzenienie

Ja się przyzwyczaiłam po kilku dniach do górnego łuku, dolnego praktycznie od razu

Stary 2017-09-25, 12:30   #3766
ateris
Zakorzenienie

Ja w dzień założenia (mam oba łuki od początku) jadłam normalny obiad i czekałam na ten ból, który nie nadszedł
Za to teraz po wymianach łuku, dwa dni mi trochę ciężej gryźć

Stary 2017-09-25, 18:16   #3767
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedzcie mi jeszcze, długo się przyzwyczajałyście do aparatu? Mam pracę taką że sporo mówię i są to rozmowy z klientami/osobami z zewnątrz więc nie chciałbym seplenić Pewnie to kwestia indywidualna no ale jednak chciałabym wiedzieć jak to z Wami było
aparat sam w sobie nigdy nie powodował u mnie seplenienia, takie atrakcje masz zapewnione przy łukach podniebiennych :P i ja z takim łukiem musiałam chodzić do pracy, ale szybko zaczęłam mówić normalnie.
Stary 2017-09-25, 18:42   #3768
IzzieSt
Zakorzenienie

Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie :d Dzięki
Stary 2017-09-25, 20:12   #3769
ateris
Zakorzenienie

Ja dzień po założeniu chyba ciut sepleniłam Troszkę inaczej mowilam po prostu. Ale to szybko mija.

Stary 2017-09-25, 20:22   #3770
87marta78
Zadomowienie

Rany... bylam dzis na kontroli, babka przeklejala mi dwa zamki - nie.wiedziałam,ze to tak boli :/ myslalam,ze zęby mi powyrywa. Nie wiem jak ja wysiedze,jak przyjdzie czas na zdjecie go...

87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-26, 04:17   #3771
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaaarii Pokaż wiadomość
To dobrze mega dziwne uczucie dlatego wolałam się dopytać trzeci tydzień w aparacie a zęby rozruszane

Faktycznie to normalne. Ale co ciekawe, ja w jednym ząbku odczuwałam również coś takiego bez aparatu

---------- Dopisano o 04:17 ---------- Poprzedni post napisano o 04:15 ----------

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Rany... bylam dzis na kontroli, babka przeklejala mi dwa zamki - nie.wiedziałam,ze to tak boli :/ myslalam,ze zęby mi powyrywa. Nie wiem jak ja wysiedze,jak przyjdzie czas na zdjecie go...

To chyba normalne, ząbki są nadwrażliwe przez ucisk jakie wywołuje aparat.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-26, 07:50   #3772
kaaarii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Faktycznie to normalne. Ale co ciekawe, ja w jednym ząbku odczuwałam również coś takiego bez aparatu

---------- Dopisano o 04:17 ---------- Poprzedni post napisano o 04:15 ----------

To chyba normalne, ząbki są nadwrażliwe przez ucisk jakie wywołuje aparat.
Bardzo dziękuję za odpowiedź

kaaarii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-26, 10:45   #3773
ateris
Zakorzenienie

Miałam dziś czyszczenie zębów z kamienia i polerowanie (albo piaskowanie, nie znam się). Niezbyt przyjemne, ale ząbki wyczyszczone.

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2017-09-26 o 11:02
Stary 2017-09-26, 19:21   #3774
Kriss10
Raczkowanie

Ja po pół roku mam już zupełnie inny uśmiech a miałam mnóstwo wad...
Kriss10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-28, 13:16   #3775
kasiekasiek
Zadomowienie

Dołączam do grona zadrutowanych

Dziś rano założyłam aparat (to już mój drugi stały. Poprzedni nosiłam w wielu ok. 13-14 lat, ale niestety po czasie zęby się stłoczyły do czego zapewne przyczyniły się ósemki...). Wada nie jest jakaś ogromna jeśli chodzi o zgryz, ale stłoczenie zębów paskudne.

W każdym razie po długim czasie życia z kompleksami na punkcie swojego uśmiechu wreszcie postanowiłam się z tym rozprawić. Założyłam Damon clear na górę i dół. Przewidywany czas leczenia ok. półtora roku (+/- 3 miesiące).
Mam nadzieję, że z moim aparatem się polubimy. Póki co jest...dziwnie.
Stary 2017-09-28, 16:27   #3776
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiekasiek Pokaż wiadomość
Dołączam do grona zadrutowanych

Dziś rano założyłam aparat (to już mój drugi stały. Poprzedni nosiłam w wielu ok. 13-14 lat, ale niestety po czasie zęby się stłoczyły do czego zapewne przyczyniły się ósemki...). Wada nie jest jakaś ogromna jeśli chodzi o zgryz, ale stłoczenie zębów paskudne.

W każdym razie po długim czasie życia z kompleksami na punkcie swojego uśmiechu wreszcie postanowiłam się z tym rozprawić. Założyłam Damon clear na górę i dół. Przewidywany czas leczenia ok. półtora roku (+/- 3 miesiące).
Mam nadzieję, że z moim aparatem się polubimy. Póki co jest...dziwnie.
Powodzenia Szkoda, że drugi raz musisz nosić. Ale często o tym słyszę, jeśli ktoś nie usunął ósemek.
Również mam Damona, ale zwykłego.

Stary 2017-09-29, 20:55   #3777
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej, wymieniono drut i pierścienie. Od tej pory w okolicy jednego z pierścieni odczuwam uciskowy ból szczęki, jak przy seperatorach, tak jakby był on za ciasny? Nie wiem czy to przejdzie,mam nadzieję, że tak bo ciężko wytrzymać ..

Edytowane przez Anonimka1988
Czas edycji: 2017-09-29 o 20:58
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-09-30, 07:53   #3778
notsunset
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malemalenstwo Pokaż wiadomość
Ja zakladalam w ortomix. Ja za pierwszą wizytę zaplacilam 290zl( konsultacja+wyciski+zdjec ia+ 2zdjecie rtg)
Koszt leczenia 9500zł. Pierwsza wpłata 3500zł, kolejne co miesiąc po 333zl przez 18miesięcy. W tej calej kwocie sa 2aparaty metalowe, 2retencyjne, wizyty co miesięczne, awarie aparatu.
Jestem zadowolona i dr Beata Walawska jest świetnym ortodontą.

Dzięki za odp, dopiero dziś miałam chwilę, żeby się w posty zagłębić.

O Chryste, ale cena. Chyba byłam zupełnie bez pojęcia jakie to będą koszty. Liczyłam, ze się w 4/5 tysiach zmieszczę Z tym, że sporo osób Ortomix poleca.

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Hadise Pokaż wiadomość
Zapomniałam dodać, że w Zana-Dent jeśli chodzi o odklejanie się zamka czy jakąś inną awarię to zazwyczaj się nie płaci.
A jaki jest koszt comiesięcznych wizyt? Chyba jeszcze dochodzi zdjęcie aparatu i szyna retencyjna tak?

Edytowane przez notsunset
Czas edycji: 2017-09-30 o 08:14
notsunset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-30, 08:58   #3779
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Cytat:
Napisane przez notsunset Pokaż wiadomość

O Chryste, ale cena. Chyba byłam zupełnie bez pojęcia jakie to będą koszty. Liczyłam, ze się w 4/5 tysiach zmieszczę Z tym, że sporo osób Ortomix poleca.

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

A jaki jest koszt comiesięcznych wizyt? Chyba jeszcze dochodzi zdjęcie aparatu i szyna retencyjna tak?
Koszty założenia aparatu mogą wynosić 4-5 tysięcy, ale całe leczenie to już spora kwota, z pewnością mogąca dojść do 10 tysięcy, a nawet więcej...

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-30, 11:05   #3780
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez notsunset Pokaż wiadomość

leczenie ortodontyczne to droga zabawa, ja już wydałam prawie 5 tys a mam tylko jeden łuk od pół roku-najzwyklejszy metalowy (zrobiłam sobie tabelkę w excelu) w koszty wliczyłam także wymienianie plomb/usuwanie kamienia/zakup szczoteczki sonicznej i irygatora (bez tego koszt o wiele niższy :P).

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości