|
|
#181 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Ślubne prezenty.
Cytat:
Błogosławieni ci, którzy nie mają TV - albo potrafią z niego wybiórczo korzystać ![]() Co do plastikowej świnki, to rzeczywiście. Mogliby se już darować w ogóle prezent niż z takim czymś przychodzić. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślubne prezenty.
Wiesz, tutaj chodziło o to, że telewizor młodzi i tak chcieli kupić. Ja mam jakiś spoko i włączam go raz na jakieś dwa miesiące, ale nie zabraniam nikomu innemu oglądać tv. A tutaj wyraźnie byłó powiedziane, że chcą mieć.
Więc ironia była nie na miejscu, ponieważ mogła obraxić wiele osób, dla których telewizor jest ważny, mimo, że nie najważniejszy. |
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy
szczerze mowiac zawsze wydawalo mi sie, ze dawanie 'koperty' na slub to takie pojscie na latwizne. nie trzeba sie zastanowic, co mogloby Mlodej Parze sprawic przyjemnosc. tylko wizyta w bankomacie i tyle.
jednak teraz, gdy sama za niecale 2 miesiace mam slub, zauwazam, ze nie jest to najgorsze rozwiazanie. mamy wspolne mieszkanie, od prawie 3 lat razem mieszkamy, wiec naprawde wszystko juz mamy. jest mala szansa, ze cos z kategorii typowo slubnych prezentow nie znajduje sie juz w naszym domku ![]() tak wiec postawilismy na gotowke!
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mieszkanie odbieramy za kilka miesięcy, więc kasa jak najbardziej sie przyda
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
wczoraj rozwozilismy ostatnie juz zaproszenia. nie obylo sie oczywiscie bez pytan, co chcemy dostac, gdy mowilism, ze gotowke wszystcy wydawali sie byc zadowoleni. odpada im problem z bieganiem po sklepach...
a my tez jestesmy zadowoleni |
|
|
|
|
#186 |
|
Zadomowienie
|
Pozwolę sobie tu zadać pytanie coby nie zaśmiecać Wizażu,jutro idę na ślub i przyjęcie weselne (jest to obiad a nie wesele) do dobrego kolegi.Idę ja i mój TŻ, Państwo Młodzi wyraźnie zażyczyli sobie kasę w prezencie, no i teraz mam dylemat,jak damy 300 zł to będzie dobrze?Ile teraz się daje?
|
|
|
|
|
#187 |
|
BAN stały
|
Będzie dobrze. W sam raz nawet te 300 złotych.
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Za miesiąc mam ślub siostry, znalazłam oferty portretów na allegro, wysłałam ich zdjęcie i niedługo otrzymam ich kolorowy portret A3 pastelą. Przykładowe portrety byłygenialne, prawie 200 pozytywnych komentarzy na temat prac tej artystki, mam nadzieję że portret będzie równie piękny, jutro dostanę podgląd. Moja siostra jest dosyć sentymentalną osobą więc na pewno się ucieszą, w dodatku myślę że to dosyć oryginalny prezent i super pamiątka
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#190 |
|
Zadomowienie
|
Linka nie mogę wrzucić bo nie mam wystarczającej liczby postów, ale wysłałam Ci go na prywatna wiadomosci. Za dwie osoby w formacie A3 zapłaciłam 75zł + wysyłka.
|
|
|
|
|
#191 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajny pomysł z tym. Wrzucisz mi też link na priv?
|
|
|
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
kilka tygodni temu otrzymałam zaproszenie na slub,na ktorym był dopisek,że jesli to ułatwi gościom to młodzi stworzyli liste prezentow dostepna na takiej a takiej www.
Zawsze bylam zwoleniczką takich list, ale... Oniemiałam jak zobaczyłam te listę .Oczywiście dominuje Rosenthal w wszystkich postaciach. W zasadzie ktos kto zaplanował przeznaczyć 500zl i mniej nie ma czego szukać w tym spisie.W desperacji stwierdziłam, że moge kupic dwie filiżanki do kawy za 420 zl, ale choc nietani to jakis taki ten prezent...hmm-nie wydal mi sie zbyt fajny. Moja mama stwierdziła, że to faux pas kierowac liste z tak drogimi prezentami do znajomych.Byc może sprawdza sie to wsrod najbliższej rodziny, chrzestnych, najlepszych przyjaciół itp. Lista powinna zawierac przedmioty z kazdego przedziału cenowego do 200 zl do 500zł do tysiąca i powyżej. Co sądzicie dziewczyny? |
|
|
|
|
#193 |
|
Raczkowanie
|
To rzeczywiście młodzi się nie popisali. Mogłabyś napisać, czy z listy prezentów wynika, że każdy gość ma tam coś wybrać. Bo może pozycji z listy jest mniej niż planowanych gośći, co dałoby Ci furtkę. Wtedy nie musisz się przejmować, że czegoś z niej nie zamówisz, bo zostawisz tą przyjemność dla nieco bardziej majętnych i bliższych narzeczonym gości. A sama dasz pieniążki i do tego może jakiś sentymentalny drobiazg?
To Cię pewnie nie pocieszy, ale Twoja historia przekonała mnie, że dobrze zrobiłam, nie decydując się na listę. Oglądałam przykładowe w internecie i wiedziałam, że szczególnie naszych znajomych, młodych ludzi, nie zawsze niezależnych finansowo nie będzie stać na większość z tych rzeczy. U mnie jest tak, że rodzinie zasugerowaliśmy, by jednak obdarować nas gotówką (jakkolwiek strasznie by to nie brzmiało) a znajomi zdecydowali się na składkowy większy prezent. Innym znajomych, spoza tego ścisłego koła, na pytanie o prezent odpowiadamy, żeby jeśli nie są przekonani do dawania koperty (co ja świetnie rozumiem), przynieśli jakiś drobiazg lub zrobili coś sami. |
|
|
|
|
#194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#195 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a niektórym się wierszyki o kasie zamiast prezentów nie podobają. Jak dla mnie to te wierszyki to pestka przy takiej liście. Poza tym to może jakaś dziwna jestem ale po co komu filiżanki za 420
|
||
|
|
|
|
#196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Są to bardzo fajni ludzie.Z drugiej strony takich ludzi jest mnostwo i coraz wiecej w Polsce- lubią marke jakość, luksus. Ja to rozumiem, kto nie lubi, ale z drugiej strony trzeba sie rozejrzej wkolo siebie popartzec jak zyja sredniacy |
|
|
|
|
|
#197 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się, nie każdego stać na takie wydatki. Chociaż to też chyba zależy od człowieka ja np nawet gdybym miała pieniądze nie wiem czy wydałabym je na filiżanki, nie sądzę. Chyba, że miałabym ich obrzydliwie dużo i już sama nie wiedziałabym co z nimi zrobić. Mnie zwyczajnie takie rzeczy jak np bardzo droga porcelana nie kręcą.
|
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Poza tym kiedyś słyszałam, że prezent powinnien byc tyle minimlanie wart ile młodzi zainwestowali w ugoszczenie nas/lub rownowartosc pieniężna/.Nie wiem jak się do tego odnieść
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Ta - żeby tylko wesele się zwróciło bo inaczej nie warto je robić co nie?
|
|
|
#200 |
|
Wtajemniczenie
|
Niby tak jest przyjęte, chociaż wiadomo, że każdy robi taki prezent lub też daje tyle pieniędzy na ile go stać. Są różne sytuacje.
|
|
|
|
|
#201 |
|
Przyczajenie
|
W lipcu idę na ślub zaprzyjaźnionych znajomych, mam 17 lat i moje oszczędności nie są duże, a więc pomyślałam by kupić ładne duże ręczniki i małe i chcę złożyć z nich słonie, znalazłam któregoś razu na wizaz.pl jak jedna dziewczyna pokazywala jak to zrobić. Pomyślałam ze to dobry pomysł by z dużych rećzników zrobić słoniowa pare młodą, a z małych małego słonika ... jak myślicie? moze byc?
|
|
|
|
|
#202 |
|
BAN stały
|
zgadzam się lista z prezentami nie powinna być bartdzo droga. a jak już chcą coś z drogich rzeczy, to powinny też być na liście rzeczy przystosowane do każdego portfela. my osobiscie nie robimy żadnych list. dostaniemy po dwa żelazka- trudno...
co do śmiesznych prezentów: jak mój brat żenił się parę lat temu, to jego koledzy z uczelni na prezent weselny kupili.... 10 kg landrynek- ładnie to zapakowali, a ciężkie było jak....śmiechu było co nie miara... |
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
jakoś (jeśli kiedykolwiek dojdzie do ślubu) nie chciałabym dostać 10 kg cukierków
Wybacz, ale te 50 zł mogliby mi dać w kopercie, bardziej by mnie pewnie ucieszyło
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oleka pierdeka - to zależy od państwa młodych. Ja z ręczników bym raczej się nie ucieszyła (niezależnie jak byłyby złożone to tak czy inaczej są to ręczniki). Jak już to jakieś eleganckie zestawy świeczek (można nawet samemu świecznik jakiś ładny zrobić). Ja zaprosiłam na ślub 2 znajome mniej więcej w Twoim wieku (może rok starsze czyli takie które ukończyły 18 lat - nie chce żeby siedziały i patrzyły jak inni piją a ich rodzicom nie chce też się tłumaczyć że niepełnoletnie upijam) i mam nadzieje że ręczników nie dostane (ale my jak się wyprowadzaliśmy to ręczników od całej rodziny podostawaliśmy więc nam się mocno "przejadły") :P
|
|
|
|
#205 |
|
Rozeznanie
|
szukam ciekawego pomysłu na prezent - w lipcu wybieram się na ślub i wesele zagranicę, zastanawiam się nad ciekawym prezentem, bo pieniażki akurat wielkiej wartości po przewalutowaniu nie beda miały. reczniki i pościel odpada. pozatym młodzi często się przeprowadzają wiec zależy mi zeby ta pamiatkę ze sobą łatwo zabrać.....
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zadomowienie
|
Moja przyjaciółka idzie niedługo na wesele do kuzynki i chce jej dac 1000zł do koperty. Nie zarabia kokosów, ale jako że mieszka i pracuje w Londynie rodzina tego po niej oczekuje. W związku z tym, że musi dolecieć do Polski itd. to spory wydatek. Dam jej przeczytać ten wątek
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
że co? To jak ktoś mieszka i pracuje za granicą to oznacza, że śpi na pieniądzach Rodzina od niej tego wymaga?Normalnie nie komentuje nawet. |
|
|
|
|
|
#209 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Co myślicie o kartach prezentowych z róznych sklepów. Ja ślub mam za rok w czerwcu i mysle ,ze o to poprosze jeśli ktoś mnie zapyta. Prawie każdy sklep ,meblowy ( Almi Decor ,Ikea ,Praktiker) ,z ubraniami ( Zara, H&M, Mango) ,kosmetyczny ( Sephora ,Douglas) oferują takie karty. Mozna je kupic za dowolną sume .Juz nawet za 50 zł. Ja byłabym bardzo z takiego prezentu zadowolona.
Edytowane przez kaskapo Czas edycji: 2008-07-03 o 01:23 |
|
|
|
|
#210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

ja nie mam i duża część moich znajomych też nie ma (jedni kupili dla świętego spokoju po naganie nauczycielki uczącej ich dziecko-pierwszaka że "ograniczają jego zdolności poznawcze świata" ale i tak tylko zbiera kurz)

.Oczywiście dominuje Rosenthal w wszystkich postaciach. W zasadzie ktos kto zaplanował przeznaczyć 500zl i mniej nie ma czego szukać w tym spisie.