Prezenty ślubne, co zamiast kwiatów - wątek zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 18:14   #181
calkiem-spoko
BAN stały

Dot.: Ślubne prezenty.

Cytat:
Napisane przez AneczkaKoziol Pokaż wiadomość
Nie generalizuj ja nie mam i duża część moich znajomych też nie ma (jedni kupili dla świętego spokoju po naganie nauczycielki uczącej ich dziecko-pierwszaka że "ograniczają jego zdolności poznawcze świata" ale i tak tylko zbiera kurz)
Ja pisałam ironicznie, bo nieco drażni mnie ten kult telewizora w Polsce, zwłaszcza jak przyjdę do kogoś w odwiedziny, ktoś podaje obiad i jemy go przy włączonym TV.
Błogosławieni ci, którzy nie mają TV - albo potrafią z niego wybiórczo korzystać

Co do plastikowej świnki, to rzeczywiście. Mogliby se już darować w ogóle prezent niż z takim czymś przychodzić.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 19:54   #182
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dot.: Ślubne prezenty.

Wiesz, tutaj chodziło o to, że telewizor młodzi i tak chcieli kupić. Ja mam jakiś spoko i włączam go raz na jakieś dwa miesiące, ale nie zabraniam nikomu innemu oglądać tv. A tutaj wyraźnie byłó powiedziane, że chcą mieć.

Więc ironia była nie na miejscu, ponieważ mogła obraxić wiele osób, dla których telewizor jest ważny, mimo, że nie najważniejszy.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:51   #183
aaww
Raczkowanie

Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy

szczerze mowiac zawsze wydawalo mi sie, ze dawanie 'koperty' na slub to takie pojscie na latwizne. nie trzeba sie zastanowic, co mogloby Mlodej Parze sprawic przyjemnosc. tylko wizyta w bankomacie i tyle.
jednak teraz, gdy sama za niecale 2 miesiace mam slub, zauwazam, ze nie jest to najgorsze rozwiazanie.
mamy wspolne mieszkanie, od prawie 3 lat razem mieszkamy, wiec naprawde wszystko juz mamy. jest mala szansa, ze cos z kategorii typowo slubnych prezentow nie znajduje sie juz w naszym domku
tak wiec postawilismy na gotowke!
aaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:56   #184
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez aaww Pokaż wiadomość
szczerze mowiac zawsze wydawalo mi sie, ze dawanie 'koperty' na slub to takie pojscie na latwizne. nie trzeba sie zastanowic, co mogloby Mlodej Parze sprawic przyjemnosc. tylko wizyta w bankomacie i tyle.
jednak teraz, gdy sama za niecale 2 miesiace mam slub, zauwazam, ze nie jest to najgorsze rozwiazanie.
mamy wspolne mieszkanie, od prawie 3 lat razem mieszkamy, wiec naprawde wszystko juz mamy. jest mala szansa, ze cos z kategorii typowo slubnych prezentow nie znajduje sie juz w naszym domku
tak wiec postawilismy na gotowke!
Może to troche niezbyt ładne podejście ale wiesz co wolę jednak owo "pójście na łatwiznę" od stosu zupełnie niepotrzebnych rzeczy.
Mieszkanie odbieramy za kilka miesięcy, więc kasa jak najbardziej sie przyda
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 12:06   #185
aaww
Raczkowanie

wczoraj rozwozilismy ostatnie juz zaproszenia. nie obylo sie oczywiscie bez pytan, co chcemy dostac, gdy mowilism, ze gotowke wszystcy wydawali sie byc zadowoleni. odpada im problem z bieganiem po sklepach...
a my tez jestesmy zadowoleni
aaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 16:56   #186
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad

Pozwolę sobie tu zadać pytanie coby nie zaśmiecać Wizażu,jutro idę na ślub i przyjęcie weselne (jest to obiad a nie wesele) do dobrego kolegi.Idę ja i mój TŻ, Państwo Młodzi wyraźnie zażyczyli sobie kasę w prezencie, no i teraz mam dylemat,jak damy 300 zł to będzie dobrze?Ile teraz się daje?
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 21:34   #187
calkiem-spoko
BAN stały

Będzie dobrze. W sam raz nawet te 300 złotych.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 12:51   #188
Jazzlyn
Zadomowienie

Za miesiąc mam ślub siostry, znalazłam oferty portretów na allegro, wysłałam ich zdjęcie i niedługo otrzymam ich kolorowy portret A3 pastelą. Przykładowe portrety byłygenialne, prawie 200 pozytywnych komentarzy na temat prac tej artystki, mam nadzieję że portret będzie równie piękny, jutro dostanę podgląd. Moja siostra jest dosyć sentymentalną osobą więc na pewno się ucieszą, w dodatku myślę że to dosyć oryginalny prezent i super pamiątka
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 22:25   #189
madziulka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Za miesiąc mam ślub siostry, znalazłam oferty portretów na allegro, wysłałam ich zdjęcie i niedługo otrzymam ich kolorowy portret A3 pastelą. Przykładowe portrety byłygenialne, prawie 200 pozytywnych komentarzy na temat prac tej artystki, mam nadzieję że portret będzie równie piękny, jutro dostanę podgląd. Moja siostra jest dosyć sentymentalną osobą więc na pewno się ucieszą, w dodatku myślę że to dosyć oryginalny prezent i super pamiątka
OO fajny pomysł czy możesz podać jakieś namiary?

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 23:04   #190
Jazzlyn
Zadomowienie

Linka nie mogę wrzucić bo nie mam wystarczającej liczby postów, ale wysłałam Ci go na prywatna wiadomosci. Za dwie osoby w formacie A3 zapłaciłam 75zł + wysyłka.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 23:27   #191
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Linka nie mogę wrzucić bo nie mam wystarczającej liczby postów, ale wysłałam Ci go na prywatna wiadomosci. Za dwie osoby w formacie A3 zapłaciłam 75zł + wysyłka.
Fajny pomysł z tym. Wrzucisz mi też link na priv?
Stary 2008-05-28, 10:28   #192
smokyeyes9
Raczkowanie

Question Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy

kilka tygodni temu otrzymałam zaproszenie na slub,na ktorym był dopisek,że jesli to ułatwi gościom to młodzi stworzyli liste prezentow dostepna na takiej a takiej www.
Zawsze bylam zwoleniczką takich list, ale...
Oniemiałam jak zobaczyłam te listę.Oczywiście dominuje Rosenthal w wszystkich postaciach. W zasadzie ktos kto zaplanował przeznaczyć 500zl i mniej nie ma czego szukać w tym spisie.
W desperacji stwierdziłam, że moge kupic dwie filiżanki do kawy za 420 zl, ale choc nietani to jakis taki ten prezent...hmm-nie wydal mi sie zbyt fajny.

Moja mama stwierdziła, że to faux pas kierowac liste z tak drogimi prezentami do znajomych.Byc może sprawdza sie to wsrod najbliższej rodziny, chrzestnych, najlepszych przyjaciół itp.
Lista powinna zawierac przedmioty z kazdego przedziału cenowego do 200 zl do 500zł do tysiąca i powyżej.
Co sądzicie dziewczyny?
smokyeyes9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 11:13   #193
pepitka
Raczkowanie

To rzeczywiście młodzi się nie popisali. Mogłabyś napisać, czy z listy prezentów wynika, że każdy gość ma tam coś wybrać. Bo może pozycji z listy jest mniej niż planowanych gośći, co dałoby Ci furtkę. Wtedy nie musisz się przejmować, że czegoś z niej nie zamówisz, bo zostawisz tą przyjemność dla nieco bardziej majętnych i bliższych narzeczonym gości. A sama dasz pieniążki i do tego może jakiś sentymentalny drobiazg?

To Cię pewnie nie pocieszy, ale Twoja historia przekonała mnie, że dobrze zrobiłam, nie decydując się na listę. Oglądałam przykładowe w internecie i wiedziałam, że szczególnie naszych znajomych, młodych ludzi, nie zawsze niezależnych finansowo nie będzie stać na większość z tych rzeczy.

U mnie jest tak, że rodzinie zasugerowaliśmy, by jednak obdarować nas gotówką (jakkolwiek strasznie by to nie brzmiało) a znajomi zdecydowali się na składkowy większy prezent. Innym znajomych, spoza tego ścisłego koła, na pytanie o prezent odpowiadamy, żeby jeśli nie są przekonani do dawania koperty (co ja świetnie rozumiem), przynieśli jakiś drobiazg lub zrobili coś sami.
pepitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 11:32   #194
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smokyeyes9 Pokaż wiadomość
kilka tygodni temu otrzymałam zaproszenie na slub,na ktorym był dopisek,że jesli to ułatwi gościom to młodzi stworzyli liste prezentow dostepna na takiej a takiej www.
Oniemiałam jak zobaczyłam te listę.Oczywiście dominuje Rosenthal w wszystkich postaciach. W zasadzie ktos kto zaplanował przeznaczyć 500zl i mniej nie ma czego szukać w tym spisie.
W desperacji stwierdziłam, że moge kupic dwie filiżanki do kawy za 420 zl, ale choc nietani to jakis taki ten prezent...hmm-nie wydal mi sie zbyt fajny.

Moja mama stwierdziła, że to faux pas kierowac liste z tak drogimi prezentami do znajomych.Byc może sprawdza sie to wsrod najbliższej rodziny, chrzestnych, najlepszych przyjaciół itp.
Lista powinna zawierac przedmioty z kazdego przedziału cenowego do 200 zl do 500zł do tysiąca i powyżej.
Co sądzicie dziewczyny?
O ludzie - to ja mam wyrzuty sumienia że chciałabym za 230 zł bo za dużo kasy, a tutaj takie coś ludzie wymyślają. Ogólnie nam znajomi postawili warunek że mamy w sobotę się spotkać i ostateczną odpowiedź odnośnie prezentu dać. Jak dla mnie te całe prezenty to najgorsza rzecz z tego całego ślubu

Moja biżuteria
No i strona

AneczkaKoziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 12:01   #195
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Jeszcze raz dzięki za link
Cytat:

Co sądzicie dziewczyny?
a niektórym się wierszyki o kasie zamiast prezentów nie podobają. Jak dla mnie to te wierszyki to pestka przy takiej liście. Poza tym to może jakaś dziwna jestem ale po co komu filiżanki za 420
Stary 2008-05-28, 12:58   #196
smokyeyes9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
Jeszcze raz dzięki za link

a niektórym się wierszyki o kasie zamiast prezentów nie podobają. Jak dla mnie to te wierszyki to pestka przy takiej liście. Poza tym to może jakaś dziwna jestem ale po co komu filiżanki za 420

Są to bardzo fajni ludzie.Z drugiej strony takich ludzi jest mnostwo i coraz wiecej w Polsce- lubią marke jakość, luksus. Ja to rozumiem, kto nie lubi, ale z drugiej strony trzeba sie rozejrzej wkolo siebie popartzec jak zyja sredniacy
Stary 2008-05-28, 13:51   #197
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Są to bardzo fajni ludzie.Z drugiej strony takich ludzi jest mnostwo i coraz wiecej w Polsce- lubią marke jakość, luksus. Ja to rozumiem, kto nie lubi, ale z drugiej strony trzeba sie rozejrzej wkolo siebie popartzec jak zyja sredniacy
Zgadzam się, nie każdego stać na takie wydatki. Chociaż to też chyba zależy od człowieka ja np nawet gdybym miała pieniądze nie wiem czy wydałabym je na filiżanki, nie sądzę. Chyba, że miałabym ich obrzydliwie dużo i już sama nie wiedziałabym co z nimi zrobić. Mnie zwyczajnie takie rzeczy jak np bardzo droga porcelana nie kręcą.
Stary 2008-05-28, 14:04   #198
smokyeyes9
Raczkowanie

Poza tym kiedyś słyszałam, że prezent powinnien byc tyle minimlanie wart ile młodzi zainwestowali w ugoszczenie nas/lub rownowartosc pieniężna/.Nie wiem jak się do tego odnieść
Stary 2008-05-28, 14:10   #199
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Poza tym kiedyś słyszałam, że prezent powinnien byc tyle minimlanie wart ile młodzi zainwestowali w ugoszczenie nas/lub rownowartosc pieniężna/.Nie wiem jak się do tego odnieść
Ta - żeby tylko wesele się zwróciło bo inaczej nie warto je robić co nie?

Moja biżuteria
No i strona

Stary 2008-05-29, 09:17   #200
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Niby tak jest przyjęte, chociaż wiadomo, że każdy robi taki prezent lub też daje tyle pieniędzy na ile go stać. Są różne sytuacje.
Stary 2008-06-01, 13:35   #201
oleka pierdeka
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy

W lipcu idę na ślub zaprzyjaźnionych znajomych, mam 17 lat i moje oszczędności nie są duże, a więc pomyślałam by kupić ładne duże ręczniki i małe i chcę złożyć z nich słonie, znalazłam któregoś razu na wizaz.pl jak jedna dziewczyna pokazywala jak to zrobić. Pomyślałam ze to dobry pomysł by z dużych rećzników zrobić słoniowa pare młodą, a z małych małego słonika ... jak myślicie? moze byc?
oleka pierdeka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-01, 17:07   #202
edyta1421
BAN stały

zgadzam się lista z prezentami nie powinna być bartdzo droga. a jak już chcą coś z drogich rzeczy, to powinny też być na liście rzeczy przystosowane do każdego portfela. my osobiscie nie robimy żadnych list. dostaniemy po dwa żelazka- trudno...
co do śmiesznych prezentów: jak mój brat żenił się parę lat temu, to jego koledzy z uczelni na prezent weselny kupili.... 10 kg landrynek- ładnie to zapakowali, a ciężkie było jak....śmiechu było co nie miara...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-01, 22:40   #203
chilanes
Zakorzenienie

jakoś (jeśli kiedykolwiek dojdzie do ślubu) nie chciałabym dostać 10 kg cukierków Wybacz, ale te 50 zł mogliby mi dać w kopercie, bardziej by mnie pewnie ucieszyło
Stary 2008-06-02, 08:58   #204
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
jakoś (jeśli kiedykolwiek dojdzie do ślubu) nie chciałabym dostać 10 kg cukierków Wybacz, ale te 50 zł mogliby mi dać w kopercie, bardziej by mnie pewnie ucieszyło
To już osobista kwestia - jedni doceniliby oryginalny prezent (podejrzewam że to nie było jedyne co od nich dostał - albo oni na ślub nie byli zaproszeni i dali tak "od serca" mimo braku zaproszenia) inni będą marudzić że mimo wszystko jedyne co dopuszczalne to kasa.

oleka pierdeka - to zależy od państwa młodych. Ja z ręczników bym raczej się nie ucieszyła (niezależnie jak byłyby złożone to tak czy inaczej są to ręczniki). Jak już to jakieś eleganckie zestawy świeczek (można nawet samemu świecznik jakiś ładny zrobić).
Ja zaprosiłam na ślub 2 znajome mniej więcej w Twoim wieku (może rok starsze czyli takie które ukończyły 18 lat - nie chce żeby siedziały i patrzyły jak inni piją a ich rodzicom nie chce też się tłumaczyć że niepełnoletnie upijam) i mam nadzieje że ręczników nie dostane (ale my jak się wyprowadzaliśmy to ręczników od całej rodziny podostawaliśmy więc nam się mocno "przejadły") :P

Moja biżuteria
No i strona

Stary 2008-06-10, 09:43   #205
_agatka
Rozeznanie

szukam ciekawego pomysłu na prezent - w lipcu wybieram się na ślub i wesele zagranicę, zastanawiam się nad ciekawym prezentem, bo pieniażki akurat wielkiej wartości po przewalutowaniu nie beda miały. reczniki i pościel odpada. pozatym młodzi często się przeprowadzają wiec zależy mi zeby ta pamiatkę ze sobą łatwo zabrać.....
_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-13, 13:42   #206
kalija
Zadomowienie

Moja przyjaciółka idzie niedługo na wesele do kuzynki i chce jej dac 1000zł do koperty. Nie zarabia kokosów, ale jako że mieszka i pracuje w Londynie rodzina tego po niej oczekuje. W związku z tym, że musi dolecieć do Polski itd. to spory wydatek. Dam jej przeczytać ten wątek
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-13, 13:43   #207
kalija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _agatka Pokaż wiadomość
szukam ciekawego pomysłu na prezent - w lipcu wybieram się na ślub i wesele zagranicę, zastanawiam się nad ciekawym prezentem, bo pieniażki akurat wielkiej wartości po przewalutowaniu nie beda miały. reczniki i pościel odpada. pozatym młodzi często się przeprowadzają wiec zależy mi zeby ta pamiatkę ze sobą łatwo zabrać.....
komplet fajnych walizek
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-13, 14:08   #208
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez kalija Pokaż wiadomość
Moja przyjaciółka idzie niedługo na wesele do kuzynki i chce jej dac 1000zł do koperty. Nie zarabia kokosów, ale jako że mieszka i pracuje w Londynie rodzina tego po niej oczekuje. W związku z tym, że musi dolecieć do Polski itd. to spory wydatek. Dam jej przeczytać ten wątek
że co? To jak ktoś mieszka i pracuje za granicą to oznacza, że śpi na pieniądzach Rodzina od niej tego wymaga?
Normalnie nie komentuje nawet.
Stary 2008-06-25, 22:49   #209
kaskapo
Przyczajenie

Witam!
Co myślicie o kartach prezentowych z róznych sklepów. Ja ślub mam za rok w czerwcu i mysle ,ze o to poprosze jeśli ktoś mnie zapyta.
Prawie każdy sklep ,meblowy ( Almi Decor ,Ikea ,Praktiker) ,z ubraniami ( Zara, H&M, Mango) ,kosmetyczny ( Sephora ,Douglas) oferują takie karty. Mozna je kupic za dowolną sume .Juz nawet za 50 zł.
Ja byłabym bardzo z takiego prezentu zadowolona.

Edytowane przez kaskapo
Czas edycji: 2008-07-03 o 01:23
kaskapo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 07:27   #210
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez kaskapo Pokaż wiadomość
Witam!
Co myślicie o kartach prezentowych z róznych sklepów. Ja ślub mam za rok w czerwcu i mysle ,ze o to poprosze jeśli ktoś mnie zapyta.
Prawie każdy sklep ,meblowy ( Almi Decor ,Ikea ,Praktiker) ,z ubraniami ( Zara, H&M, Mango) ,kosmetyczny ( Sephora ,Douglas) oferują takie karty. Mozna je kupic za dowolną sume .Juz nawet za 50 zł.
Ja byłabym bardzo z takiego prezentu zadowolona.
Myślę, że możesz poprosić. To bardzo fajna sprawa, zdecydowanie pomożesz tym, którzy są przeciwnikami dawania gotówki. Nie będą się musieli zastanawiać co kupić. Poza tym, skoro chcesz takie prezenty to dlaczego nie, przynajmniej je w sensowny sposób wykorzystasz.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości