![]() |
#181 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem też tego zdania co moje przedmówczynie, że goście dają tyle pieniędzy na ile ich portfel pozwala i nie ma żadnych zasad, że świadkowie, którzy pełnią nie byle jaką funkcję na ślubie to muszą dać więcej niż goście. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny
![]() ale wiecie, że nawet przez moment nie pomyślałam, że mogę dać mniej niż TŻ bo w końcu to nie jest moja rodzina tylko jego? ![]() jestem z moim TŻ 6 lat, widać wczułam się w rolę i czuję się jak u siebie w rodzinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
ja jestem zeszloroczna PM.U nas jedna osoba nic nie dala.Swiadkowie dali nam 300zl(malzenstwo razem dawalo). Goscie dawali po200
-500zl od pary |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
zielony stworek
|
Byłam na weselu,dałam tyle na ile mnie było stać.Byli i tacy,którzy nie dali nic,bo ich stać nie było,ale moi znajomi widać było,że cieszyli się,że przyszliśmy. Kontakt nadal podtrzymujemy więc sie chyba nie obrazili,że się im wesele "nie zwróciło"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
Sama nie oczekuję worka z pieniędzmi i gdyby ktoś, kogo nie stać nie dałby mi nic nie miałabym mu tego za złe. Rozumiem, że są rózne sytuacje w życiu. Jeżeli jednak chodzi o mnie to gdybym nie miała na prezent, to wcale nie poszłabym na wesele, jedynie na ślub do kościoła. Przeszkadzałaby mi świadomość, że młodzi lub ich rodzice zapłacili za mnie a ja nawet w połowie nie potrafię sie im odwdzięczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Ja za miesiąc idę na ślub. Mam zamiar dać 500zł.
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
my mamy pewien problem.. podejrzewamy że siostra TŻa a zarazem nasza świadkowa ze swoim narzeczonym planują zamiast konkretnej kasy na nasz ślub jakąs podróż poślubna nam sprezentować, bo cos tak się wypytywali pod tym katem i czy pojechalibyśmy w taka podróz gdybysmy dostali na prezent. znając ich to takie rozwiazanie najbardziej by im odpowiadało niż dac pieniądze. co najlepsze w przyszłym roku oni biora slub, no i napewno mój TŻ bedzie świadkiem i my bedziemy musieli dac pieniądze i wtedy będzie problem ile...jeżeli oni ta wycieczkę nam dadzą. ogólnie chcemy w delikatny sposób dac im do zrozumienia że nie chcemy nigdzie wyjeżdżacć(bo jak będziemy chcieli to sami sobie zdecydujemy kiedy i gdzie). dziwna ta sytuacja
![]() ![]()
![]() |
#190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trochę głupia sytuacja ja bym chyba zaangażowała w to rodziców, niech ich delikatnie podpytają i ewentualnie nadmienią, że teraz nie w głowie Wam wyjazdy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() może powinniście wprost im powiedzieć, że chcecie w prezencie dostac pieniądze? Wszystko będzie jasne. A oni nie powinni się obrazić. Ja będę też świadkową i młodzi z góry powiedzieli, że "zadowolą" ich pieniądze. A jeśli nie, to wejdźcie na temat tej wycieczki i powiedzcie im, że nie macie ochoty się nigdzie wybierać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
skoro im na rękę ta wycieczka, to zrobią wszystko, żeby właśnie taki prezent Wam sprawić. Musicie wprost im powiedzieć, że dla Was to złe rozwiązanie. Przynajmniej ja innego wyjścia nie widzę...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
nie ma za co
![]() ja życzę powodzenia bo wiem, że jakby nie było, będzie to dla Was trudna rozmowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#198 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
W dzisiejszych czasach ludzie nie mają pieniędzy (chodzi mi o nasz "kochany" kraj...)
Załóżmy, zaproszona rodzina, rodzice, 2 dzieci. Zarobki średnie. Trzeba ubrać siebie, ubrać dzieci. To tez kosztuje i to sporo. Do tego dochodzi prezent. Dlatego niektórzy dają tylko 100zł. Ja nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś tyle włożył do koperty. Rozumiem, że mają ważniejsze wydatki. Jeden da 500 zł a drugi 100. Lepsze te 100 jak wypchana koperta papierem z gazet albo pusta koperta! A tak się zdarza! O zgrozo! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
zgadza się, każdy daje tyle ile może i już. Ja w zeszłym roku gdy z narzeczonym pojechaliśmy na ślub mego kuzyna daliśmy 150zł i nic sie nie stało, on wiedział jaka mamy sytuacje, nawet na poczatku jak wysłał nam zaproszenie to mu powiedziałam że chyba nie przyjadę z powodu pieniędzy, ale on nie chciał tego słuchać. Wszystko zalezy też od wspólnych relacji. Teraz ten mój kuzyn bedzie na moim ślubie świadkiem i wcale mi nie zależy by dał nie wiadomo ile kasy, da tyle ile bedzie mógł.
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Przecież wesele wyprawia się dla gości po to, aby im wynagrodzić to, że zechcieli przyjść w tak ważnym dla nas dniu, na uroczystość ślubną i zaszczycić nas swoją obecnością. Nie można tak przeliczać wszystkiego na pieniądze i oczekiwać, że wesele się zwróci. Bo nie zwróci się nigdy. Jedyne pocieszenie to takie, że nie my jedni tyle włożymy w wesele. To już norma, każda para, która chce się pobrać musi wydać jakieś 25-30 tys. najmniej.
brawurkaaa, jak postępy w rozmowie ze świadkami? ![]() Edytowane przez tass822 Czas edycji: 2008-06-03 o 10:16 Powód: dopis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
brawurkaa niezłą masz tą teściową... masz rację wspomnijcie przy okazji jakiejś rozmowy. Z drugiej strony jeżeli nie dadzą się przekonać, to będziecie mieli darmowe wczasy, zawsze to jakiś plus
![]() ![]() Co do prezentów i sytuacji rodzin to według mnie jest rodzina i rodzina. Wiadomo, że wesele się nie zwróci i raczej nikt na to nie liczy. Jednak jeżeli zapraszamy dalszą rodzinę, z którą nie utrzymujemy bardzo bliskich kontaktów a oni nie cierpia na nadmiar pieniązków to według mnie nie koniecznie muszą zabierać na przykład swoje dorastające dzieci a czasami jeszcze osoby towarzyszące tych dzieci. Wystarczy przedstawicielstwo rodziny. Czasami zdarza się, że przyjedzie jakis tam kuzyn, ktorego 15 lat nie widzieliśmy z rodziną - 8 osob i kupi żelazko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
mój Tż juz nie wytrzymuje w domu.. ciągle ONA mu nadaje.. postanowilismy udac sie na rozmowę, ciekawe co będzie miała do powiedzenia w mojej obecności, bo ostatnio przy mnie nic na temat wesela się nie odzywa.. zobaczymy co dzis zrobi....
![]() |
#205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() ![]()
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz szczerze powiem, chciałabym mieć taki problem jaki masz Ty ![]() Ja jestem chyba jakaś nie z tego świata, bo od świadków nie oczekuję niczego, prócz przybycia, i to że będą przy mnie w tym dniu to będzie dla mnie wielka przyjemność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
dorinka30 ale jej chodzi o to, że może jeszcze wyjdzie tak, że w podróż poślubną zabiorą się z nimi świadkowie
![]() Ja też bym tak nie chciała. A może i inne powody są? Każdy raczej by sie cieszył a skoro tak nie jest, to cos na rzeczy musi być. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#210 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oni nie chcą tej wycieczki z tego powodu: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.