Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać... - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-28, 09:38   #1831
MissCath
Zakorzenienie

Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

Aż zapytalam TZ-ta czy u niego ktoś z gości jest wegetarianinem. Ot tak to nie kojarzy, ale dopyta. Bo wiem, że dla naszej restauracji przygotowanie dań bezmiesnych to nie problem. Sami chyba zdecydujemy się na wegański tort.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-09-28, 09:40   #1832
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Doba różnica jest taka ze na mięsnych weselach w 90% jestem pytana o dietę i mogę poprosić, że bez panierki i sosu, a nigdy jeszcze nie zadano mi tego pytania na wegetarianskich imprezach (na weselu byłam jednym i skończyło się tym, że po powrocie do domu piekłam na szybko kurczaka, bo myślałam że padnie z glodu).

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 09:46   #1833
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

To nie jest różnica pomiędzy imprezą wege a mięsną, tylko pomiędzy ludzmi, którzy myślą o gościach a tych którzy nie mysla.

Dam wam przykład dla wyobraźni - wyobraźcie sobie, że macie na imprezie Azjatę, który zajada się w psim mięsie. Przyrzadzicie mu je?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 10:13   #1834
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
To nie jest różnica pomiędzy imprezą wege a mięsną, tylko pomiędzy ludzmi, którzy myślą o gościach a tych którzy nie mysla.

Dam wam przykład dla wyobraźni - wyobraźcie sobie, że macie na imprezie Azjatę, który zajada się w psim mięsie. Przyrzadzicie mu je?

Ale takiego mięsa to w PL legalnie nie kupisz nie?
Stary 2017-09-28, 10:14   #1835
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nie pytam o legalność, tylko o moralność. Jak lubisz króliki albo konie to sobie zamień.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 10:26   #1836
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:

W pierwszym zdaniu zawarlaś to o co caly czas mi chodzi. Mięsni myślą o tych wege, a wege w d... maja miesnych. Ot i cala różnica. Ale to jest w imie ideologi wiec jest ok. Miesni nie powinni sie obrazac.

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Lena_94 Pokaż wiadomość
Ale takiego mięsa to w PL legalnie nie kupisz nie?
Dokladnie.

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2017-09-28 o 10:29
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 10:30   #1837
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Wege nie mają w d... miesnych, po prostu nie podają miesa, bo kłóci się to z ich ideologią. Odpowiesz na pytanie z psiną czy będziesz się podpierac aaaa bo to nielegalne?
Można jeść w Szwajcarii. I sprowadzic stamtad tez.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 10:44   #1838
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Wege nie mają w d... miesnych, po prostu nie podają miesa, bo kłóci się to z ich ideologią. Odpowiesz na pytanie z psiną czy będziesz się podpierac aaaa bo to nielegalne?
Można jeść w Szwajcarii. I sprowadzic stamtad tez.

Jezeli daloby sie kupic w kraju? Dlaczego nie? Jesc bym nie jadla.
Jak kupisz legalnie w pl to wtedy bedziemy gadac.
Stary 2017-09-28, 10:46   #1839
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Aha, no widzisz, tym się roznimy. Ja bym psa nie podała bo kłóci się to z moim swiatopogladem.

W PL nie jest zakazana sprzedaż mięsa psa, zakazany jest tak naprawdę tylko ubój i to niewprost.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 10:51   #1840
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:

Jakby to było wesele czyli kucharz to robi, a nie ja to spoko.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 10:52   #1841
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zgadzam się z tym
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 10:55   #1842
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Treść usunięta
No dokładnie, jakby mi ktoś powiedział, że nie będzie dla mnie specjalnie przygotowywał dania wege, bo mam nie narzekać i zrec ziemniaki i surówki to bym nie przyszła.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 10:57   #1843
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
To idac tym tropem, wegetarianin niech nie oczekuje ode mnie ze ja organizujac swoje wesele bede specjalnie zamawiala bezmiesne dla niego. Niech nie przyjdzie. To juz bedzie nie halo?

A na marginesie: na swoim mialam weganina. I wiesz co? Specjalnie dla niego jednego bylo zamowione cos co chce i moze jesc. (Bo jesc to on moze wszystko, tylko nie je bo tak sobie umanil).
Ale faszystowskie podejście.
Sama możesz jeść wszystko tylko zafiksowałaś, że paru godzin bez mięsa nie wytrzymasz na cudzym weselu, na którym jesteś gościem. Gościem, do jasnej anielki!

Wiesz dobrze, że weganie czy wegetarianie najczęściej nie jedzą mięsa, ponieważ nie chcą przyczyniać się do cierpienia zwierząt hodowlanych, więc chyba logiczne, że nie będą szlachtować prosiaka, żeby uczcić swoje wesele.

Dziewczyno, świat nie kręci się wokół Ciebie. Zresztą, po takich wypowiedziach dziwię się, że w ogóle ktoś Cię gdziekolwiek zaprasza. Już widzę jak się ciskasz, bo gospodarz zaserwował nie taki obiad jak byś sobie życzyła.

Edytowane przez Melanchton
Czas edycji: 2017-09-28 o 10:58
Melanchton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 11:08   #1844
visionAM
Zakorzenienie

Już kiedyś była wojna o to na Wizażu, tylko nie wiem w jakim wątku. Znam przykład ślubu wegańskiego. Pół rodziny mówiło, że nie przyjdzie na wesele, bo nie będą całą noc jeść trawy (ostatecznie przyszli) były kłótnie rodziców z młodymi, no cyrk na kółkach. Ostatecznie młodzi stanęli na swoim, zaserwowali dania w 100% wegańskie. Po weselu zebrali masę pozytywnych komentarzy i ciepłych słów, że było super, jedzenie przepyszne. Niektórzy z gości nawet przepraszali za to, że się ciskali wcześniej, że jak to bez mięsa.
Stary 2017-09-28, 11:20   #1845
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Już kiedyś była wojna o to na Wizażu, tylko nie wiem w jakim wątku. Znam przykład ślubu wegańskiego. Pół rodziny mówiło, że nie przyjdzie na wesele, bo nie będą całą noc jeść trawy (ostatecznie przyszli) były kłótnie rodziców z młodymi, no cyrk na kółkach. Ostatecznie młodzi stanęli na swoim, zaserwowali dania w 100% wegańskie. Po weselu zebrali masę pozytywnych komentarzy i ciepłych słów, że było super, jedzenie przepyszne. Niektórzy z gości nawet przepraszali za to, że się ciskali wcześniej, że jak to bez mięsa.
Wydaje mi się, że takie wojny wynikają przede wszystkim z faktu, że ludzie nie mają bladego pojęcia jak wygląda dieta wegańska tak naprawdę. Sama byłam kiedyś niezłym mięsożercą, a dzięki znajomości z weganami stuknie mi za parę tygodni rok wegetarianizmu. Co mnie do tego skłoniło? Z jednej strony współczucie dla zwierząt, ale ważniejszym faktorem było to, że w życiu nie jadłam pyszniejszego żarcia.

Głupotą jest zakładać "nie najem się na wegańskim weselu", bo wszystko zależy od umiejętności kucharza, a nie od składników spożywczych. Sama nie wyobrażam sobie życia np. bez glutenu, ale to nie oznacza, że z góry skreślam bezglutenową imprezę. Tak samo jest z każdym składnikiem spożywczym: z jajkami, z mlekiem. Możesz nawet nie wiedzieć, że jesteś na bezjajecznej czy bezmlecznej imprezie. Podobnie jest z mięsem, które też ma swoje zamienniki. Weganizm to nie tylko jarmuż z rukolą.

PS W ramach obiadu po moim własnym ślubie "mięsni" goście jedli mięso (ale tylko na drugie danie ), ale wynika to bardziej z faktu, że restauracja którą wybraliśmy nie miała żadnych fajnych typowo "obiadowych" nie-mięsnych opcji. O jej wyborze zadecydowały inne czynniki takie jak jakość jedzenia, wystrój, ceny, obsługa, lokalizacja i możliwość pomieszczenia odpowiedniej liczby gości. Nikt nie narzekał ani na cukiniowe roladki ani na brak zupy z kurzych kości tzn. rosołu.

Edytowane przez Melanchton
Czas edycji: 2017-09-28 o 11:25
Melanchton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 11:29   #1846
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość
Sama możesz jeść wszystko tylko zafiksowałaś, że paru godzin bez mięsa nie wytrzymasz na cudzym weselu, na którym jesteś gościem. Gościem, do jasnej anielki!

Wiesz dobrze, że weganie czy wegetarianie najczęściej nie jedzą mięsa, ponieważ nie chcą przyczyniać się do cierpienia zwierząt hodowlanych, więc chyba logiczne, że nie będą szlachtować prosiaka, żeby uczcić swoje wesele.

Dziewczyno, świat nie kręci się wokół Ciebie. Zresztą, po takich wypowiedziach dziwię się, że w ogóle ktoś Cię gdziekolwiek zaprasza. Już widzę jak się ciskasz, bo gospodarz zaserwował nie taki obiad jak byś sobie życzyła.
Dałabym Ci lajka za ten post, w punkt Strasznie egoistyczne podejście.

Sugerowanie, że te dwa przypadki są symetryczne jest wręcz kuriozalne. Poza tym nie znam ani jednej osoby, która od rana do wieczora żywiłaby się tylko i wyłącznie mięsem.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 12:44   #1847
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość

Przeczytaj definicje faszyzmu i dopiero pozniej używaj. A i to z rozmyslem. Bo naduzywanie tego akurat pojecia nie jest wskazane.

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Jestem "gościem" dla ktorego robi sie wesele. Bez gosci nie bedzie wesela. Wiec wiesz.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Poza tym tego typu problemy z wxiete sa tylko tu na wizazu. W życiu realnym jeszcze sie z nimi nie spotkalam. A bylam w ostatnich 6-7 latach dobrze na ponad 20 weselach.
I wsrod gosci weselnych na 150 osob mialam jednego weganina.
Stary 2017-09-28, 12:47   #1848
Konto usunięte

Cytat:
Jestem "gościem" dla ktorego robi sie wesele. Bez gosci nie bedzie wesela. Wiec wiesz.
myślę, że organizatorzy spokojnie by się obeszli bez jednego gościa, którego nie stać nawet na okazanie im szacunku w najważniejszym dniu ich życia.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 13:06   #1849
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Te same dywagacje na ten temat są już po prostu męczace. Zwyczajnie. Dlaczego wszystkożerca ma iść na ugode dla wegetarianina, a wegetarianin dla wszystkozercy nie? Bo co? Bo wegetarianin to inna wyzsza nacja? Lepsza w czyms? Bo wszystkozerca zje i to i to? A moze on woli mieso, kocha je i uwielbia jesc? Skoro wegetarianin wymaga poswiecen w swoja strone to i niech bedzie gotow w druga. A nie bo tamtem moze raz nie zjesc miesa. Moze i może ale jak zechce to nie musi! I skonczmy juz udowadniac wyzszosc wegetarianina nad wszystkozerca. Jak wszystkozerca wymysli sobie jakas ideologie ze on musi jesc mieso w posilku to bedzie jadl. Kazda ideologia od czegos sie zaczela. I wegetarianin powinien tez to uszanowac. Skoro szacunku wymaga od reszty. I tyle.
Już napisałam dlaczego, ale ci tak jakby umknęło. Dlatego, że dla wszystkożercy serwowanie dania bezmięsnego nie jest żadnym odstępstwem od własnej ideologii. I tak, jak weźmiesz ten z dupy wyjęty przykład ideologicznego 100%mięsożercy, to dla niego takim samym ustępstwem będzie zapewne serwowanie roślin, tylko tacy ludzie nie istnieją (albo istnieją, ale krótko). Niemożliwe będzie koegzystowanie na jednej imprezie dwóch wykluczających się ideologii.
Cytat:
Ja miesna specjalnie nie jestem. Owszem lubie dania bezmiesne. Ale zmuszanie mnie do jedzenia przez caly wieczor tylko wegetarianskich budzi moj wewnetrzny sprzeciw. I mowienie mi że raz moge tak zjeść wkurza jeszcze bardziej. Nie, nie mogę. Nie mam na to ochoty. Jedno, góra dwa mogę ale nie wszystko.
Nikt cię wołami na to wesele nie ciągnie, a jak już przyjdziesz, to nie karmi cie na siłę. Możesz po prostu nie przyjść. Ja na przykład w ogóle nie mam ochoty chodzić na wesela. Mam w związku z tym przekonać PM, by zrobili dla mnie osobną imprezę?
Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Ja praktycznie nie mogę jeść wegetariańskiego żarcia. Mam alergie na nabiał. Nie jem glutenu. Nie mogę jeść warte strączkowych ani pomidorów. Źle znoszę soje. Jem w 90% mięso. I dlatego do znajomych wege noszę swoje kanapki, bo jaśnie państwo nie są w stanie tego zrozumieć
Spokojnie da się zrobić jedzenie wegetariańskie niezawierające produktów, które wymieniłaś.
Cytat:
To idac tym tropem, wegetarianin niech nie oczekuje ode mnie ze ja organizujac swoje wesele bede specjalnie zamawiala bezmiesne dla niego. Niech nie przyjdzie. To juz bedzie nie halo?
No ja bym nie przyszła.

Cytat:
A na marginesie: na swoim mialam weganina. I wiesz co? Specjalnie dla niego jednego bylo zamowione cos co chce i moze jesc. (Bo jesc to on moze wszystko, tylko nie je bo tak sobie umanil). Kazdy posilek mial pod siebie. I wiesz co powiedzial? Ze byl po raz pierwszy na takim weselu ze nie musial z obiadu wyjadac surowki lub ziemniakow. Nawet w rodzinie nie mial nic przygotowane chociaz je tak od wielu lat i kazdy o tym wie.
I nie zarzucaj mi ze jestem smieszna i wymyslam z kapelusza. Bo ja uszanowalam jego sposob odzywiania i takiego samego szacunku oczekuje od innych osob w stosunku do siebie. Skoro ja moge to i inni moga. A jezeli wymaganie dwustronnego szacunku jest smieszne to coz moge na to powiedziec? Bez komentarza.
Dla mnie jest jasne: jak Ty traktujesz mnie, tak ja Ciebie. I nie dziw sie potem.
I która twoja życiowa zasada i jaka twoja ideologia musiała zostać porzucona, byś zdobyła się na to poświęcenie?
Cytat:
Co innego dla mnie jak ktoe nie moze czegos jesc ze wzgledow zdrowotnych, uczuleń itp.
Ale jak sobie pistanowisz jesc tylko kapuste to jedz. Ale nie zmuszaj mnie do tego abym i ja jadla ja z toba.
Znowu - nikt cię nie zmusza. Jedz sobie co chcesz. Inna sprawa, że ty tutaj sama stawiasz jedne powody wyżej nad innymi. Ty sobie postanowiłaś, że jesz mięso tak samo jak ktoś innym postanowił, że nie je.
Cytat:
Treść usunięta
Bez PM też nie będzie wesela. Więc wiesz.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 13:13   #1850
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Przeczytaj definicje faszyzmu i dopiero pozniej używaj. A i to z rozmyslem. Bo naduzywanie tego akurat pojecia nie jest wskazane.

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Poza tym tego typu problemy z wxiete sa tylko tu na wizazu. W życiu realnym jeszcze sie z nimi nie spotkalam. A bylam w ostatnich 6-7 latach dobrze na ponad 20 weselach.
I wsrod gosci weselnych na 150 osob mialam jednego weganina.
Absolutnie, wesele bez gości również istnieje xd

Stary 2017-09-28, 13:39   #1851
visionAM
Zakorzenienie

Bardzo nie lubię podejścia, że wesele jest dla gości
Stary 2017-09-28, 13:48   #1852
MissCath
Zakorzenienie

Myślę, że ta cała dyskusja sprowadza się do pytania, czy wesele jest dla młodych czy dla gości. Ja osobiście uważam, że trochę tak, a trochę tak. W końcu jak jestem czyimś gościem, to staram się dostosowywać do zwyczajów gospodarzy, ale też i gospodarz powinien robić wszystko, aby to gość się czuł jak najlepiej. Dlatego na wegańskie wesele bym przyszła, nawet jeśli to nie moja bajka. A nuż mi te dania posmakuja?

Stary 2017-09-28, 14:48   #1853
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Myślę, że ta cała dyskusja sprowadza się do pytania, czy wesele jest dla młodych czy dla gości. Ja osobiście uważam, że trochę tak, a trochę tak. W końcu jak jestem czyimś gościem, to staram się dostosowywać do zwyczajów gospodarzy, ale też i gospodarz powinien robić wszystko, aby to gość się czuł jak najlepiej. Dlatego na wegańskie wesele bym przyszła, nawet jeśli to nie moja bajka. A nuż mi te dania posmakuja?
Dokładnie
Stary 2017-09-28, 15:37   #1854
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ja nie wyobrażam sobie łamać moich zasad dla gosci. Po prostu.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 15:40   #1855
kejtiCe
Zakorzenienie

A ja w ogóle nie tracę swojego życia na takie rozkminy. Jest wesele wegańskie, to jest wegańskie. Zostałam zaproszona, to akceptuję wybór Młodych i idę, i jem to co zostanie podane.
A jakieś pretensje od zaproszonych, że jak to bez mięsa i ktoś nie przyjdzie są dla mnie kompletną abstrakcją..
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 16:25   #1856
narcyzowa
Zakorzenienie

Pamiętam, jak w internetach rozpętała się mini-burza, bo jakiś tam fit koksu trener personalny napisał na portalu społecznościowym, że na wesele w rodzinie wziął ze sobą pudełko z ryżem i kurczakiem czy tam innym swoim zwyczajowym fit daniem
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 16:31   #1857
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja jako wegetarianka 5 lat temu byłam na weselu, gdzie mogłam jeść ciasto, owoce i ziemniaki XDDD gdyby nie to, że to była wieś, to ostentacyjnie zamowilabym pizze.
Osoba ta doskonale wiedziała, że jestem wege i powiedziała, żebym "się nie martwiła, z głodu nie umre"

Stary 2017-09-28, 16:36   #1858
Konto usunięte

umarłaś? nie! da się? da się! xD
Stary 2017-09-28, 16:48   #1859
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jeszcze przed oczepinami poszłam do hotelowej restauracji. I już nie wróciłam na wesele.

Stary 2017-09-28, 20:58   #1860
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
[/COLOR]Jestem "gościem" dla ktorego robi sie wesele. Bez gosci nie bedzie wesela. Wiec wiesz.[COLOR="Silver"]

Skoro wesele jest dla gości to powinnam wziąć ślub kościelny, mimo że nie wierzę w Boga, bo goście tylko taki uznają...?

I jeszcze na jedną rzecz zwrócę uwagę: nie ci goście to inni. Łaski nikomu nie robisz, że się dajesz zaprosić na żarcie czy na żarcie i tańce.

Wiadomo, że imprezę robi się z myślą o zaproszonych na nią ludziach, ale chyba nikomu nie przyszłoby do głowy robić fochy o brak wołowiny na imprezie u Hindusa czy pieczonego prosięcia u Muzułmanów/Żydów i nawet kompletny ateista, z punktu widzenia którego religia to bzdura i absurd byłby w stanie to zrozumieć.

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości