|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Cytat:
ja miałam maturalne ![]() za zapowiedzi płaciliśmy 50 zł, a za protokół to też szok. płaciłam też za nauki przedślubne po 15 zł od osoby--->30 za parę i za poradnię 30 zł od pary też mam w domu odpis, ale w usc powiedzieli że muszę mieć taki za 22zł |
|
|
|
|
#3902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3903 |
|
Wtajemniczenie
|
czyli Katedra rządzi się swoimi prawami.swoją drogą ciekawe czy mają jakiś cennik za udzielenie sakramentu małżeństwa? czy "co łaska"? muszę się dowiedzieć
|
|
|
|
#3904 |
|
Zakorzenienie
|
toverek wspolczuje. my liste gosc iod poczatku ustalamy sami, nikt nam sie nie mieszal. tylko musze sie TZa sisotry zapytac o pare nazwisk zeby gafy nie bylo
![]() a co powiecie na taka sytuacje. TZa brat za 2,5 tyg bierze slub. od poczatku jego przyszla tesciowa mowila ze sfinansuje wesele, zeby on tylko te 3 tys odlozyl na obraczki i garniak. a teraz sie poklocili bo ona nagle powiedziala ze nie doklada pieniedzy i chlopak musi skads wytrzasnac jeszcze 6 tys a najlepsze ze jego dziewczyna zamiast cos poradzic to za mamusia stoi murem. nie wiadomo czy w ogole do slubu dojdzie...
|
#3905 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to fest-sytuacja nie do pozazdroszczenia zachowanie matki jest niepoważne z drugiej strony nie wiadomo o co się pokłócili. Jego narzeczona skoro ma taki dobry kontakt z przyszłą teściową powinna dążyćdo pogodzenia obojga i załagodzenia konfliktu.
|
|
|
|
|
#3906 |
|
Raczkowanie
|
U nas ksiądz nic nie wziął za spisanie protokołu.
za zapowiedzi też nic nie chce, ale powiedział żebyśmy się przygotowali na większe koszta tuż przed ślubem - chciałabym dołączyć do grona chwalących swoje obrączki ślubne i własnie je załaczam- wygrawerowaliśmy sobie" Żyję dla Ciebie ' i imię małżonka |
|
|
|
#3907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3908 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to ciekawe o ile wzrosną koszta? ![]() dzasta110 zazdroszczę Ci "normalnego" proboszcza ![]()
Edytowane przez LilStar Czas edycji: 2008-06-04 o 14:15 Powód: zapomniałam o wpisie:) |
|
|
|
|
#3909 |
|
Raczkowanie
|
dziękiMamy za tydzień pierwsze spotkanie w poradni i jakos nurtuje mnię pytanie do "dnia skupienia" czy jakoś tak, co to wogóle jest? zaliczyłyście już to? |
|
|
|
#3910 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja już po poradni jestem-5 spotkań z księdzem i 3 w poradni i nie było żadnego "dnia skupienia" |
|
|
|
|
#3911 |
|
Wtajemniczenie
|
wiem wiem
![]() naprawdę jest ksiądzem z prawdziwego zdarzenia, tylko szkoda, że już taki staruszek ale za to wikary... wrrrr...
|
|
#3912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w mojej parafii proboszcz rozdzielil zadania: mlody zajmuje sie slubami a on pogrzebami
|
|
|
|
|
#3913 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w wieczór poprzedzający ślub przychodzą sąsiedzi i tłuką pod drzwiami słoiki tak długo, aż im się wódki nie wyniesie. Takie żebractwo, żeby się wódki za darmo nachlać. Koszmar. Najpierw bezczelnie obgadują, a potem to każdy na darmochę przyjdzie. Naprawdę się cieszę, że mnie to wszystko ominie.
![]() A co to teściów, to ja niby mam naprawdę fajnych, ale ostatnio myślałam, że ich powystrzelam. Za calutkie wesele płacimy sami. Postanowiliśmy, że nie robimy poprawin, bo za te 2000 to sobie wolimy potem gdzieś wyjechać. Moi rodzice przyjęli to bez zbędnych komentarzy, w końcu to nasza sprawa. Teściowie natomiast nie mogli pojąć jak to bez poprawin, to przecież nie będzie pełne wesele. Powiedzieli, że nam za te poprawiny zapłacą. Oki, po pewnych konsultacjach się zgodziliśmy. Skoro się upierają, to nie będziemy się na poczatku sprzeczać. Jak im to powiedzieliśmy, to oni, że mamy powiedzieć ile nam zabraknie, to nam dołożą. Paranoja. Jestem wściekła, bo wszystko pozałatwiane i nie da się odkręcić. Tak więc nigdzie w podróż poślubna nie pojedziemy, a od nich ani grosza nie wezmę. Swoją dumę mam. |
|
|
|
#3914 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kina2807 fajny podział obowiązków ciekawe jak z podziałem kasy? ![]() Cytat:
Integra u mnie nie ma takiego zwyczaju, ale ciekawskie spojrzenia mnie nie ominą-mama uparła się żebym wychodziła od nich z domu a nie z mojego i już wiem że połowa w oknach a reszta na ławkach będzie obserwować
|
||
|
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
hehe, no tego niestety nie wiem
|
|
|
|
#3916 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzień skupienia u nas wyglądał tak, że najpierw byl wygloszony temat ostatniej nauki a potem byla od razu msza recytowana (mowiona) i na koncu bylo podpisywanie kartek i pieczatka ksiedza. Niepamietam dokladnie ile to trwalo ale cos ok 2 godz napewno
|
|
#3917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym się wsciekła...a juz na pewno powiedziałabym im o tym...chamstwo
|
|
#3918 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny to moja biżuteria, kolia kolczyki i bransoletke
we włosach też będę mieć cos z cyrkoniami-może podobne do bransoletki ale jeszcze się waham.obejrzę katalog u fryzjerki to coś wybiorę
|
|
|
|
#3919 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie czuje sie wcale urazona bo zdaje sobie sprawe z tego wszytskiego..zastanawiam sie nad tym wszytskim i glowa mi peka bo nie wiem co mam robic....trudna ta cala sytuacja bo naprawde ostatnie tygodnie spedzalismy wspaniale.jak bylo jakies nieporozumienie to spokojna rozmowa i po sprawie a teraz dzieki TESCIOWEJ mam wojne z TZ/.....placze od wczoraj juz mi sie nie chce nawet zyc....gdybym ja spotkala dzis toCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
kupilas ja na allegro?
|
||||
|
|
|
#3920 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kuchnie przerobiłam wg swojego uznania, ale juz z projektowaniem dużego pokoju musiałam się podzielić z TŻ. jeszcze brak efektu finalnego bo czekamy na mebleCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
My nie płaciliśmy nic.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Moi znajomi mieli msze z mega dlugim kazaniem i zajeto im to tez prawie 3 godziny. |
|||||||
|
|
|
#3921 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ech kochane dzionek dzisija deszczowy a ja i tak tylko sloneczko widze...Dzisiaj te nasze 3 latka miaja kolacja juz gotowa trzeba bedzie tylko do piekarnika wstawic...Slodkosci tez zrobilam...ciekakwe czy mu sie spodoba...a jak przyjechal n aobjad to przywiozl mi piekny bukiecik kwiatkow...Powiedzial ze warto bylo ze soba zamieszkac zeby takie rocznice obchodzic...Kochany jest...
toverek83 naprawde bedzie wszytko dobrze...Wiesz tez pomysl o tesciowej poczula sie bezuzyteczna...Ja jej bronboze niebronie....Ale wiesz kobiecinka wydaje syna za druga kobiete...Powiem ci jakos matka chociaz moj jest jeszce maly...Albo nie w ten sposob 3 tygodnie temu tu we wlsozech byla moja mama max moj syn byl nia tak zafascynowany ze ja plakalam kazdy dzien z zazdrosci ze synek nawet nieporsi z rana mnie o kakauko tylko ledw wstanie i leci do babci...A przeciez babcia to najblizsza rodzina...A twoja tesciowka mysli moze podobnie...Moze mysli ze jak skluci was i bedzi emiala zawsze odmienne zdanie to odzyska synka i synek zawsze bedzi eprzy niej...Ogladalas kiedys serial mamuski na polsacie...Jak nie radze poszukac chociaz opis.... Naprawde wieze ze bedzie miedzy wami jak najlepiej to tylko ten okres mi sie zdaje ze ona sie bardzo boi ze zostanie sama...pomimo ze jest tam jeszce jeden syn... a jak niebedzie dobrze to ja przyjezdzam za miesiac do polski to skopiesz mi dupe na 102 ok...Naprawde niemartw sie moze sproboj pogadac z ta jedza ja wiem ze to tak latwo powiedziec,Ale moze warto...trzymam za was kciuki...i ponownie zapraszam na moej forum...NIerobie tu zadnej reklamy ale jakos smutno mi tam ![]() Buziaczki toverek83 jeszcze raz trzymam kciuki i niedaj sie.Wejs sie w garsc...Niemysl o nich jak o wrogach zobaczysz wszytko sie ulozy... A co do tego ze twoj Tz mowi ze sie nieinteresojesz jego domem powiedz ez poki co nieczujesz sie na to gotowa...Ze i na to przyjdzie czasze teraz mas zinne obowiaski...Zwiazane z wami ... Przepraszam ze sie napisalam i zajela duzo strony ![]() P.S. ja sie bede was radzic w grudniu co zrobic z tesciowa bo ja swjej jeszce nieznam...Ale my mieszkamy 2000 km od tesciow wiec neibedzie problemu |
|
|
|
#3922 |
|
Wtajemniczenie
|
toverek83 tak kupiłam na allegro
![]() wysłałam CI linka w PW. główka do góry-ściskam mocno annakacka fajnie, że jestes i tłumaczysz to z perspektywy jpt" jak to widzi mama syna" kłopot w ty, że teściowe nie ingerują zbytnio w życie synów dopóki nie padnie magiczne Mamo zaręczyliśmy się z .....i planujemy ślub- czuję się wtedy zagrożone.paranoja- One nie tracą Syna- Zyskują Córkę
|
|
|
|
#3923 |
|
Zakorzenienie
|
Ładne, ale uważam, że jak to wszystko założysz, to przedobrzysz (bo myślisz jeszcze o czymś z cyrkoniami we włosach). Zrezygnowałabym z bransoletki.
|
#3924 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
niestety to sa tesciowki i nnic na to nieporadzimy...Ciekawe jakie my bedziemy na starosc hmmm.Ja to napewo bede jak te tesciowe z dowcipow...hehe jeszce nic niewiadomo...![]() uciekam wlasnie moj narzeczony samochodem podjezdza...Niepiszcie zaduzo zebym niemiala za duzo do nadrabiania papa |
|
|
|
|
#3925 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
raczej zrezygnuję z ozdoby do włosów, ale jeszcze nie wiem-zdecyduję jak pojadę na przymiarkę w sierpniu.wtedy zobacze końcowy efekt jestem jak sroka-uwielbiam wszystko się błyszczy ale jak choinka nie chcę wyglądać![]() najwyżej wykorzystam do sukienek na czas po oczepinach i na poprawinach
|
|
|
|
|
#3926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale jestem obolała. Niedawno wróciłam z oczyszczania, kto to słyszał, żeby dobrowlonie poddawać się torturom i jeszcze za to płacić
ale co tam, buźka już sie powoli przygotowuje, jeszcze tylko peeling i algi i będzie gites Wprawdzie ryjek mam trochę czerwony i opuchnięty, ale jutro już będzie ok.Byłam dzisiaj spisywać protokół, poszło całkiem gładko, tylko raz musiałam "strzelić minę", gdy ksiądz wysłał mnie po zaświadczenie o bierzmowaniu do organisty, przecież byłam chrzczona w tej samej parafii co ślub, więc nie rozumiem po co tyle zachodu, ale cóż...poszłam. Za spisanie protokołu nic nie płaciliśmy, tylko 50 zł za zapowiedzi i już w najbliższą niedzielę "spadniemy" ![]() Cytat:
Teściowie szkoda słów. Gdyby ktoś mnie tak wrobił i zawisło by nade mną widmo braku podróży poślubnej (a kocham podróże), to chyba wybuchłaby 3 wojna Jak tak można, skoro chcieli poprawiny, to niech płacą.
|
|
|
|
|
#3927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3928 |
|
Rozeznanie
|
oj toverek biedna jestes z tym swoim TZ.......rozumiem co czujesz bo moja siostra ma podobnie ze swoim,ale u niego sytuacja jest inna bo on niby ma "pelna" rodzine i siostre jeszcze ale mamusia kwoka i synek za nia stoi...a do tego rodzinka jakas skapa i na wszystko im szkoda,ale nic nie mowie siostrze bo jej juz przykro, a ona ciagle mu probuje wmowic ze to z nia spedzi zycie a nie z mamusia! troche mu pomogl wyjazd za granice i odcielo to troszke ta pepowine ale czasem jak cos przygadaja jedno i drugie (on z mamusia) to siostra az wyje z rozpaczy
![]() no ale moze nie bede tyle opisywac bo to dolujace takie i pewnie wcale nie pocieszam Cie a wrecz odwrotnie...ale napewno nie obedzie sie bez powaznej rozmowy i mysle ze dobrze by bylo zebyscie we trojke moze porozmawiali, wytlumaczysz mamie i TZ ze Ty wcale nie chcesz ich rozdzielac ale chcialabys zeby on Cie wspieral w decyzjach bo przeciesz to WASZ slub!!!!!!!! dziewczynki a ja sie pochwale, ze zalatwilismy papierki z odpisem aktu chrztu...ale nie obylo sie bez problemów :pojechalismy do parafii TZ i postawilismy samochod obok bo to tak na chwilke tylko,ale okazalo sie ze troche trzeba czekac i w tym czasie przyszly dziewczyny jakies i pytaja nas czy zaparkowalismy samochod kolo kosciola, to my ze tak, a one to sprawdzcie bo straz miejska przyjechala i blokady zakladaja! no i okazalo sie ze juz byl samochod zaklejony....ale na szczescie jakos panowie straznicy dali sie udobruchac i samochod przeparkowalismy, ale wiecie co nam powiedzial: ze ktos "zyczliwy" zadzwonil po nich! a tym zyczliwym byl zapewne proboszcz parafii bo troszke za kosciolem ma swoj prywatny parking!!!!!!!!! ![]() aha i koszt odpisu w tamtej parafii i w mojej to po 50zl, ale u mnie ksiadz powiedzial ze jak nie jestesmy przygotowani na taka kwote to co laska ![]() w przyszlym tygodniu uderzamy na spisanie protokolu z tego co wiem to chyba raczej sie za to nie placi, za nauki tez nie placilismy ani grosza (no moze 4zl za ksiazeczke z poradni) a za zapowiedzi ponoc licza po 100zl, pojdziemy w poniedzialek to sie okaze
...obmyśliłam dla nas dobry plan, razem zestarzejmy się, wciąż tak mało jest dobranych par. Nie ma sensu szukać już, z nikim wcześniej nam nie było tak. Szansę mógł nam dać sam Bóg... 16.08.2008 http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png |
|
|
|
#3929 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też się pochwalę
Byliśmy wczoraj z moimi przyszłymi teściami w mojej sali I jest pięknie! Wyremontowali w międzyczasie, zrobili pokoje-mamy je gratis-w pokoju dla nowożeńcow nawet sauna jest I wszystko w mojej ulubionej tonacji bialo bordowej. Jestem zachwycona bo sale zamawialismy 1,5 roku temu i wygladalo troche inaczej
|
|
|
|
#3930 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() annakacka ja wlasnie wiem o tym wszytskim o czym piszesz bo nasluchalam sie troche jak TZ brat sie ozenil 3 lata temu i tesciowa wylewala do mnie lzy jak jej jest go skzoda ze poszedl z domu ze nie ma go przy niej itp itd....ale teraz ja dostaje niezle baty za to ze biore slub z jej syneczkiem i kiedy ona widzi ze uklada nam sie dobrze ze sie dogadujemy to szuka jakiejs zaczepki byleby cos sie dzialo nie tak..do tej pory krzyczala na TZ ze nie robi nic w domu i kolo domy ze nie maluje okien na wesele(jakby ktos patrzyl w tym dniu czy okna pomalowane )ze nie maluje garazu itd...kiedy powiedzialam jej ze chce wyjechac do Angli jeszcze na chwile przed weselem to mi powiedziala/:jedz ale Tomek musi zostac w domu bo kto to wszytsko zrobi????????????przypomn e tylko ze TZ ma jeszcze brata mlodszefo ma 21 lat i starszego ma 30 lat ale mieszka z zona....od poniedzialku nie widzialam sie z TZ od wieczora kiedt wrocilismy od rodziny.ciagle mi pisze jakies smsy ze to moja wina bo nie interesuje sie tym co z nimi zwiazane a ja mam ich gdzies!!!!!!!!dziewczyny jak tam chodza to musze im pomagac sprzatac musze pomagac ukladac drzewo pomagac przy sadzeniu ziemniakow przy zbieraniu musze plewic w ogrodku,aa ja bym chciala byc traktowana tak jak TZ bratowa-ktora robi tam nic i jest jak bogini.... ![]() mielismy jutro isc dac na zapowiedzi ale czuje w kosciiach ze do jutra sie nie pogodzimy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

maturalne???
szok...

zachowanie matki jest niepoważne z drugiej strony nie wiadomo o co się pokłócili. Jego narzeczona skoro ma taki dobry kontakt z przyszłą teściową powinna dążyćdo pogodzenia obojga i załagodzenia konfliktu.

a mogłam się troszkę popisać, bo kuchnia mo ok. 15-16 m2 i jest dość duży skos...