|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść II .
Toffiee- brak odpisywania zamierzony nie był, po prostu wcześniej rzadko wchodziłam na KZ i trochę umykało mi czytanie postów.
![]() W kwestii przytycia,owszem byłabym za tym ,gdyby doszły jakieś ćwiczenia na mięśnie, bardziej zbilansowana białkowa dieta,w chwili obecnej martwię się trochę ,że waga wzrośnie jedynie w tkance tłuszczowej,którą przyznam ,że posiadam zamiast mięśni na udach i ramionach,a w inne partie nic równomiernie rozłożyć się nie chce W sumie pogodziłam się z tym,że tendencji do określonej budowy sylwetki nie zmienię nie miałam nawet zamiaru katować się sportem itd. Matce oznajmiłam dziś ,jeśli uwielbiała krytykować każdą mą postawę/czyn to niech teraz zaakceptuje fakt ,że postaram utyć max 3-4kg, w sumie wtedy czułam się najlepiej. Pod warunkiem,że naturalnie bez ćpania czegokolwiek i wytwarzania atmosfery psychozy wokół mej osoby na oddziale. O dziwo,jak na ten typ charakteru się z tym pogodziła ![]() |
|
|
|
#2582 |
|
Wtajemniczenie
|
Okropny dzień, humoru już coraz mniej, a dopiero przed 14:00..
Na szczęście niedługo koniec roku szkolnego, będę miała chociaż spokój.. Orzeszku- jesteś naprawdę szczupła, w ed każdy siebie spostrzega grubiej, zastanów się- skoro tyle osób ci to mówi, czemu jeszcze nie chcesz nawet w to uwierzyć ? Agness- również nie rozumiem po co się tak katujesz. Szczupła dziewczyna, a tylko zmarnujesz sie tym... Moniczko może rzeczywiście powinnaś sobie zrobić tą przerwę od Wizażu? I, przepraszam, ale ten twój atak? A cóż to było? Nie utyjesz od tego, przecież codziennie jesz tak malutko...
" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład, a i tak potrafimy tylko źle wybrać. " Edytowane przez EwelkaaS Czas edycji: 2008-06-06 o 15:13 |
|
|
|
#2583 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde uwalilam dzisiaj egzamin na prawko
|
#2584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2585 |
|
Wtajemniczenie
|
po 1: rozstępy nie zależą od tego czy ktoś jest gruby czy szczupły ; pp a gdy schudniesz możesz ich mieć nawet więcej, niestety.
po 2: zawsze znajdziemy kogoś, kto będzie od nas grubszy czy chudszy. ty jesteś w sam raz, a przecież nie każdy jest taki sam. ja chudłam i chudłam, a wciąż nie zauważałam, że jestem za chuda i nadal się sobie nie podobałam. nie życzę, aby i z tobą tak było. pomyśl o tym trochę, proszę.
|
#2586 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2587 |
|
Rozeznanie
|
hej czytam Was ostatnio i chyba będę tutaj zaglądać częściej. Średnio ze mną...
Jeszcze nic poważnego, myślę, że to nie jest ED - ale moje codzienne myśli zaczęły się coraz bardziej koncentrować na temacie jedzenia, tego co zjadłam, co jem i będę jadła. Zauważyłam, że coraz bardziej zaczynam obcinać kcal - chociaż racjonalnie wiem, że nie da to żadnego efektu redukcyjnego (a przynajmniej nie taki jaki bym chciała). Ostatni tydzień był dla mnie po prostu koszmarny - codziennie dół i wieczorem płacz w poduszkę, że za dużo zjadłam, że nigdy nie schudnę, że jestem grubasem, że mam wielki brzuch...Mój TŻ chociaż na początku bardzo mnie wspierał w odchudzaniu i mówił, że ślicznie wyglądam coraz bardziej, zaczął się poważnie o mnie martwić. Ostatnimi czasy humor siadał mi coraz bardziej no a zeszły tydzień jak już pisałam - masakra. Najbardziej niepokoi mnie chyba to, że ja naprawdę WIDZĘ u siebie wielki, obrzydliwy brzuch i tłuste uda, a TŻ i inni ludzie twierdzą, że absolutnie nie ma o czymś takim mowy - rodzina TŻta nawet stwierdziła, że jestem 'chuda' - ale do mnie takie komentarze zupełnie nie trafiają, bo jestem przekonana, że są przesadzone. Na pewno nie jestem 'chuda' ewentualnie przyjmuję do wiadomości, że nie jestem gruba - ale chuda na pewno nie. Nie lubię jak mi się tak mówi, to takie pocieszanie mnie na siłę... W każdym razie po przemyśleniu sprawy postanowiłam zrezygnować z R i spróbować jeść normalniej - tzn. tak, jak przed redukcją. Myślałam, że będzie prosto - i tu się pomyliłam. I właśnie dlatego tutaj jestem, bo mobilizujecie bardzo do normlanego jedzenia, a ja się boję, że zaczyna się ze mną dziać coś złego - nie chcę się w to wpakować, naprawdę. A jednocześnie cały czas mam ogromne kompleksy, wagę omijam szerokim łukiem i nie patrzę na siebie w lustrze, bo boję się, że zacznę płakać i znowu pojawi się ta 'konieczność' nie jedzenia. Nigdy tak ze mną nie było - zawsze lubiłam siebie. nawet jak ważyłam 10 kg więcej - lubiłam siebie. Może nie byłam w pelni zadowolona z tego jak wyglądam, ale cieszyłam się z życia. A ostatnimi czasy (a przecież jestem szczuplejsza!) po prostu czuję do siebie ogromne obrzydzenie. Wręcz nienawidzę tego, jak wyglądam, nie potrafię myśleć o sobie pozytywnie. Całe moje poczucie własnej wartości runęło - cała moja wartość ograniczyła się nagle to tego ile ważę - a raczej do tego okropnego brzucha. ![]() Dzisiaj czuję się trochę lepiej. TŻ cały dzień mnie pilnował, żebym jadła, dzisiaj wysłał mnie na zakupy i kazał kupić mnóstwo kalorycznych rzeczy. I wiecie co? Poszłam do sklepu i chciałam kupić masę czekolady i tego typu... I wróciłam z koszykiem truskawek, kefirem i dwoma jabłkami. Po prostu nie mogłam kupić nic innego. Tak jak zawsze kochałam słodkie to teraz... Wierzę, że potrafię się zmusić jeszcze do kalorycznego jedzenia - wczoraj nawet zjadłam loda (i dzisiaj oczywiście mam wyrzuty sumienia, ale jakoś staram się je zagłuszyć rozsądkiem) - ale najbardziej nie radzę sobie z tą okropną samooceną i prześladującą mnie wręcz obsesyjnie myślą o tym, że jestem gruba i wszystko co zjem sprawi, że znowu będę gruba...
|
#2588 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem siris co Ci poradzic, bo ja mam podobnie. U mnie kazdy mowi, ze jestem szczupla, ja wiem, ze gruba nie jestem az tak, no ale szczupla? W zyciu, a kazdy mowi, ze nawet za chuda. Ale nie mozna byc za chudym majac 55 cm w udach, 95 w biodrach. Moze rece mam chude, talie w miare, ale brzuch i tylek to porazka, gruby, za gruby. Tez nikomu nie wierze, kazdy mi to chyba na zlosc mowi, bo przeciez widze, jak wygladam. A jaki masz wzrost i wymiary? To cos Ci doradzimy, ale widzac, ze wazysz 49 to na pewno jestes chudziutka
Ale podaj, to Ci powiemy.
|
#2589 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
biust - 84 talia -> 59 brzuch -> 73 biodra -> 87 udo -> 50 a ze wzrostem sama nie wiem. Zawsze myślałam, że 153 - tak mnie ktoś kiedyś zmierzył - ale ostatnio moja koleżanka (niższa ode mnie) powiedziała, że ma 155 (mierzyła się poprzedniego dnia) i nie wiem teraz sama Poproszę TŻta jak wróci, żeby mnie zmierzył...A 49 to na pewno po wczorajszym jedzeniu wzrosło...
|
|
#2590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2591 |
|
Wtajemniczenie
|
Siris, sama nie wiem co ci poradzić. Jedno jest pewne- rób wszystko, aby nie wpaść w to bagno.
|
#2592 |
|
Wtajemniczenie
|
Siris masz idealne (!) wymiary, fajnego TŻ-ta i szczera rodzinke, lepiej szybko zapomnij o tych wszystkich dietach, byc nie popadla w obsesje, w Ed tak, jak my. Z tego bardzo ciezko jest wyjsc, dlugo sie to leczy, czesto latami. Bądź szczesliwa tak, jak dotychczas. Na pewno korci Cie odchudzanie, ale to nie jest juz odchudanie, tylko obsesja. Nie wpadnij w to, tylko uciekaj od tych glupich, niepotrzebnych i komplikujacych zycie `diet`.
|
#2593 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja się nie czuję gruba, ani chuda, tylko właśnie szczupła
Przytyłam 4 kg jakieś (a od krytycznej wagi 7) i nikt nie zauważył tego Koleżanka miała urodziny i nie przyniosła cukierków jak mamy w zwyczaju, to ja do niej: No co Ty sobie robisz? (w tym czasie przebierałam się w strój do TKD) a na to mój kumpel: No właśnie, Tobie Ania to by się przydały, wyglądasz jakbyś głodowała w domu. Ja: Ejjj... ja już 4 kg przytyłam! on: Co? no co ty! chyba żartujesz? nic nie widać! ![]() Inni mówią, że po prostu wyglądam jakoś lepiej z twarzy. Przeze mnie moja przyjaciółka miała okropne kompleksy. Bo ja przy swoim 179/54 mówiłam, że jestem gruba, a ona ma 168 i 72 (wygląda zarąbiście swoją drogą). A teraz obie jesteśmy zadowolone. Dzisiaj powiedziała, że się odchudza (wcześniej świrowała trochę jak my). A ja jej na to, że jak zacznie coś kombinować to też się będę odchudzać i... na następnej przerwie poszłyśmy na princessę :P Za to druga kumpelka wyszła z anoreksji (albo inaczej. utyła), a teraz znowu głoduje. Gadam jej, tłumaczę i nic. Dobrze, że ona jest chociaż pełna życia. Ona swoje 'wiem wiem' a na pytanie co jadłaś? Nic. Powiedziałam, że jej w ten za przeproszeniem głupi łeb w końcu pitolnę. Dzisiaj chyba nawet jej co nieco przetłumaczyłam. Nie pozwolę, żeby jakakolwiek moja koleżanka wpakowała się w ED. I to przeze mnie (ja to zaczęłam ;/ ) U mnie w klasie: 2x anoreksja, 1x bulimia i jak dla mnie 2 z początkowym ED. Ogólnie humor jak zawsze fajny tylko gardło mnie boli (kolega z anginą przyszedł do szkoły). Pozdrawiam
|
|
|
|
#2594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2596 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykro mi, to będzie punkt karny... Na razie. I bardzo proszę, nie forsuj tutaj takich tez, że przy Twoich wymiarach jest się grubym, a musli z jogurtem to jakieś nieprzyzwoicie wielkie śniadanie... Okej? Cytat:
Znów zmuszacie mnie do wlepiania punktów... dziewczyny, proszę Was. Więcej napiszę poniżej.* Cytat:
--- * Dziewczyny drogie, pora pogadać. Gdy z Dietetyki wydzielono to podforum i uzgodniono, że będę je moderować, za najważniejszy cel uznałam ZERO SAMONAKRĘCANIA. To jest Wizaż - porządne, dobre forum promujące zdrowie i normalność, a nie jakieś chore ruchy proana. Miałam nadzieję, że nie będzie większych problemów, tymczasem... Tymczasem ostatnio niemal codziennie muszę tu interweniować. Bardzo niedobrze, że w zgrabnie skomponowanych i w gruncie rzeczy niby niewinnych wypowiedziach, żalach przemycacie - świadomie lub nie - bardzo niepożądane treści. Wiem, zdecydowana większośc z Was pewnie wcale nie ma tego na celu, a Wasze posty odzwierciedlają jedynie (niestety!) taki a nie inny sposób myślenia o samej sobie. Jednak ja nie mogę tego tolerować w trosce o inne użytkowniczki. Pomyślcie o nich - jak poczuje się dziewczyna z ED czytając, że jedna z Wizażanek ma 61 cm w talii i uważa się za grubą? Że inna była piękna w czasach any? (To tylko przykłady, można by je mnożyć.) Reasumując: jeśli takie przypadki będą się powtarzały, nie wykluczam zamknięcia wątku, a tego chyba nie chcecie. Ten topic zawsze wymagał dużej uwagi i bacznego obserwowania, ale mam nadzieję, że to chwilowy kryzys. Nie szkodźcie samym sobie i innym dziewczynom. Za wszelkie sugestie i opinie będę bardzo wdzięczna.
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2598 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Festiwali zazdroszczę, ja tak naprawdę nie mam się z kim wybrać, bo klimat nie ten, a mnie tak naprawdę odpowiada wszystko prócz disco-polo i przy wszystkim potrafię się bawić ![]() ![]() Praktyczny? Kurcze, teraz oblewają za byle pierdołę Moja kumpela nie zdała, bo... Nie sprawdziła klaksonu, paranoja. Mnie też to za jakiś czas czeka, ech...Cytat:
Poza tym pokaż mi choć jedną dziewczynę bez rozstępów i cellulitu- nie znam. Cytat:
Cytat:
______ A dzisiaj mój mały sukces Staram się jeść bardziej spontanicznie i bez większego planowania, na dodatek pozwoliłam sobie na słodycze i... powiedzialam stop, nie pochłonęlam tabliczki czekolady
|
|
#2599 |
|
Wtajemniczenie
|
Zooosiu prosze Cię
!Siris wiesz mnie tez się często wydaje, że mam niewiadomo jak gruby brzuch i w ogóle, ale to nie prawda. Mam mniej więcej podobne wymiary w talii jak ty i w takim razie nie możesz mieć wielkiego brzucha. Tak często się wydaje, ale to tylko iluzja. Uwierz mi
|
|
|
|
#2600 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomysl, chociaż fizycznie jestes w tanie konstruktywnie myslec, bo wiem jak to jest przy takiej dużej niedowadze. O niczym nie mysli sie tylko o głodzie, bólu przy siadaniu leżeniu, mdości nawet przy picuu. Pomysl, teraz chociaz pod względem fizycznym doszłas do normy. To jest sukeces i ciągle miała zagrożenie zycia. A Ty potrzebujesz tylko czasu. Nie poddawaj sie, bo nie dajesz sobie szansy na wygranąCytat:
|
||
|
|
|
#2601 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mogę edytować posta
więc napiszę nowego. (modki wybaczycie mi ? )Krytia świetne buty i reszta też ![]() Plameczko nie łam się, podejdziesz drugi raz i zdasz ! Agatko strasznie Ci zazdroszczę tych festiwali, moja ulubiona muzyka... ![]() Maggie_90 To fajnie, że nie było napadu, oby tak dalej! |
|
|
|
#2602 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze zgadzam się z Ludową
![]() A tytul tego watku to Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść .wlasnie ...a czy Wy chcecie z tego wyjsc? Oczywiscie nie mowie tu do wszystkich nie chce nikogo urazic bo kazdy ma lepsze i gorsze dni ,ale niektore teksty sa bnaprawde smutne... Maggie_90; Tobie kchana gratuluje za wszystko Annie1441: O widze drugaa rozsadna dziewczyne Kurcze a smutne ejst wlasnie to ze coraz wiecej osob ma problemy z ED z otoczenia. U mnie jest to samo w szkole. Do dzis pani przewodniczaca ktorej zachcialo sie byc takiej jak ja wcina sobie lyzeczka malutka activie i to jest jej 1 i 2 sniaddanie. Nie mam zamiaru juz ejj nic tlumaczyc. Mzoe wkoncu zmadrzeje. orzeszek01: Nie patrz na nas ! Nie porownuj sie do nikogo. Ja tez z tym skonczylam. Kazdy ejst inny. Dochodze do wniosku ze Tobie nie pomaga patrzenie sie na fotki innych Ale smutno sie tu porobilo Co jest dzewczyny? Idzie lato. MAcie zamiar siedziec w domu w dresie i zastanawiac sie czy macie cm za duzo? Lepiej wyjsc gdzies w kiecce. Mlodosc nie jest wieczna. Za parenascie lat nie bedzie Wam juz to pasowało. Korzystacie z twgo zycua,no ! Buziam wszystkie slicznotki |
|
|
|
#2603 |
|
Rozeznanie
|
to jest okropne, coraz bardziej dociera do mnie, że to wszystko siedzi w mojej głowie, bo przecież faktycznie - z takimi wymiarami obiektywnie WIEM, że nie mogę być gruba, to po prostu fizycznie niemożliwe... A jednak ja to widzę. Nie wiem co mam zrobić, żeby jakoś poprawić mój obraz samej siebie
![]() Chyba nic do mnie nie dociera. Ale grzecznie staram się jeść normalnie i jakoś wychodzi - tzn, wydaje mi się, że wychodzi...
|
#2604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja powiem jedno. Truskawki sa warte tych 2,5 kg Nie wyobrażam być sobie teraz na typowym R, kiedy owoców jest tyle wokoło... To wręcz niewykonalne...
|
|
#2605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W końcu są tak krótko, że musze się nimi nacieszyć (a pomyśleć, że jeszcze pół roku temu uważałam, że wszystkie owoce są Be z wyjątkiem jabłek )
|
|
|
|
|
#2606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pycha Owoce to chyba jedyne słodkie które jem bez wyrzutów sumienia...BTW zmierzył mnie TŻ. Mam 162 cm! To 10 cm więcej niż myślałam wiecie, to dziwne uczucie tak nagle urosnąć
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, ze większosc ma rozstępy, ale ja mam ich pełno i wszędzie, na biodrach, udach, pupie, ramionach, piersiach...
|
#2608 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie przejmuj się, moja koleżanka zdała za piątym razem
![]() Cytat:
Boże, masz super wymiaryCytat:
Hypnotic, a u Ciebie chyba coraz lepiej?
|
|
|
#2609 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Agatko,już wyzdrowiałam A jak u Ciebie?Ludzia masz rację coraz więcej zaczyna być tutaj nakręcania się wzajemnie... Śniadania typu jabłko i podawanie wymiarów,zaczyna tutaj się robić licytacja która ma mniejsze wymiary.. No cóż czasem też mało jem ale wtedy nic nie piszę bo nie chcę nakręcać innych,wymiarów też nie podam bo ja przy Was to grubasek ![]() Tyle ode mnie,buzi dla wszstkich
|
|
#2610 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję![]() A Ty się nie przejmuj tymi 2kg Cytat:
Dziękuję Aniu Cytat:
I dziękuję za miłe słowa Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie w sumie dzisiaj lepiej . Podbudowały mnie Wasze posty Jak na razie zjadłam około 1250kcal,chyba sobie zrobię takie U lekkie. Dziękuję jeszcze raz Wam za miłe słowa na temat mojej sylwetki
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

Ale podaj, to Ci powiemy.
Koleżanka miała urodziny i nie przyniosła cukierków jak mamy w zwyczaju, to ja do niej: No co Ty sobie robisz? (w tym czasie przebierałam się w strój do TKD) a na to mój kumpel: No właśnie, Tobie Ania to by się przydały, wyglądasz jakbyś głodowała w domu. Ja: Ejjj... ja już 4 kg przytyłam! on: Co? no co ty! chyba żartujesz? nic nie widać! 

Poza tym pokaż mi choć jedną dziewczynę bez rozstępów i cellulitu- nie znam.
więc napiszę nowego. (modki wybaczycie mi ?
)
wiecie, to dziwne uczucie tak nagle urosnąć