|
|
#2191 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II
Plameczka, następnym razem się uda, wierzymy w Ciebie
![]() Ja dzisiaj miałam drugą jazdę z nowym instruktorem i coraz bardziej utwierdzam się w słuszności zmiany. Tylko jeden problem mam. Parkowanie równoległe. Z poprzednią instruktorką jakoś mi wychodziło. Robiłam to takim sposobem: kiedy w tylnej bocznej szybie widziałam 1/3 tyłka samochodu za którym miałam parkować, kręciłam kierownicą w prawo, potem, kiedy w prawym lusterku zaczynał mi 'uciekać' krawężnik, kręciłam w lewo i ot, wsjo. A nowy instruktor każe mi to robić całkiem inaczej, szczerze mówiąc, nawet nie bardzo rozumiem i oczywiście mi nie wyszło. Potem pozwolił mi spróbować starą metodą i, za przeproszeniem, dupa ![]() A Wy, jak robicie to parkowanie? Jakiś sposób, czy raczej na wyczucie? Aha, jako że ze mnie straszna panikara, a na wszelakich egzaminach to już wogóle, zakupiłam sobie dzisiaj Persen :P Na następnej jeździe muszę przetestować. Mam nadzieję, że mnie nie przymuli, a tylko poskromi nerwy
|
|
|
|
#2192 | |
|
Zadomowienie
|
Plameczka
Cytat:
. Równoległe robię tak, że jak w tylnej szybce samochodu widzę koniec stojącego to kręcę kierownicą do końca, potem jak mam kąt ok. 45 stopni to odkręcam jeden pełen obrót, a jak już minę lusterkiem samochód to odkręcam do końca. |
|
|
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Równoległe lubię najbardziej i najlepiej mi idzie. Ja robię tak. Jak zobaczę w tylnej szybie tył samochodu, za którym mam zaparkować, kręcę na maksa w prawo, potem patrzę w lewe lusterko i jak zobaczę cały samochód, przed którym mam zaparkować, odkręcam dwa razy koła. A potem patrzę w lewe tylne okno i jak się moje lewe światło zrówna z tamtego lewym przednim, kręcę na maksa w lewo. Pamiętaj tylko, żeby wszystkie manewry robić powoli. Wtedy masz czas na reakcje i w najgorszym razie odbijesz się od krawężnika. Dusia, Yen, Plamecza, to się łatwo mówi prawda? A ja się stresuję bardziej, niż za pierwszym razem. Rozkminiłam już chyba, o co chodzi z tym zawracaniem. III byłam z tatą sprawdzić co i jak z bagnetem, i akurat jakiś młody koleś podjechał Yariską, więc go zahaczyliśmy .
|
|
#2194 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ale następnym razem sie uda ![]() hmmm.. a gdzie nasza Ir ;>?
|
|
#2195 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Ale opanowanie nerwów na egzaminie jest bardzo ważne - dlatego spróbuj z nimi powalczyć jakoś: ja widziałam jaka ogromna była różnica w jeżdżeniu kiedy nerwy mnie zjadały a kiedy sobie z nimi jakoś radziłam Czemu stresujesz się bardziej niż za pierwszym razem, teraz masz umiejętności prawdopodobnie wieksze niż wtedy Postaraj sie nie traktować tego egzaminu jako ostatniej szansy czy czegoś w tym stylu, bo to Ci nie pomoże Wiem, pomyślisz sobie że ja to teraz sobie mogę tak gadać, bo mam to za sobą, ale przed egzaminem szłam z nastawieniem że technicznie umiem jeździć, tylko muszę opanować stres ... A jeśli się nie uda, to trudno, zdam może kolejnym razem, ale nie będę kupować już tylu jazd bo nie czułam żeby to było mi potrzebne ... Stres był - owszem, ale chyba jednak mniejszy niż za pierwszym razem ... |
|
|
|
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
Dusiu, ja wiem, że lepiej sie jeździ na luzie. Bo wiem, jak jeździłam np. z instruktorem, który mnie stresował, a jak z innym. Dzisiaj np. zaraz przed samym wyjściem z domu miałam awanturę i mimo że dojeżdżam ponad godzinę do miasta, gdzie studiuję i uczę się jeździć, to myślę, że wszystko się ponakładało.
Nie wiem, czemu teraz się boję bardziej. Chyba najbardziej sie boje, że zrobię jakąś głupotę na placu, że obleję na *******e. Teraz, to już mi sie wydaje, że nic nie umiem, nic nie wiem, nie pamiętam znaków, mieszają mi się linie (zawsze mi sie mieszają ). Że ruszę na dwójce, nie włączę świateł, puszczę sprzęgło, przy pokazywaniu wstecznego albo dotknę słupka na łuku. Najbardziej boję się czekania tam. Bo to jest najgorsze. ![]() Ale powtórzę jeszcze światła i płyny, pójdę umyć włosy i idę spać. Nie ma co siedzieć.
|
#2197 | |||||||
|
Konto usunięte
|
IR wlasnie wrocila
![]() Cytat:
i witamy![]() Cytat:
Witaj Kocimietka i powodzenia![]() Cytat:
![]() Cytat:
witamy i pwodzenia![]() Cytat:
tez dwa razy oblalam, ale jak to sie mowi "do trzech razy sztuka" rozumie jak to jest, bo po 2 egzm jak wyszlam, bo powiedzialam, ze za Chiny nie bede juz zdawac zobaczysz, ze Ci sie uda![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2198 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale jakoś tak pomyślałam w tym momencie o tych wszystkich osobach które tutaj trzymały za mnie kciuki i tak mi się fajnie miło zrobiło i jakoś ten stres tak czułam że odchodzi ... Nie przejęłam się że znów mi się ten gorszy łuk trafił, spokojnie jakoś przygotowałam co trzeba, nie patrzyłam co robi egzaminator i pojechałam. Przy cofaniu jakoś tak mnie olśniło że nawet bez lusterek tym razem rozpoznałam "moje" tyczki, ale i tak na wszelki wypadek skontrolowałam w lusterku. ![]() I potem górka, wyjazd na miasto i pierwsze jakieś metry na mieście i wtedy poczułam się taka szczęśliwa że jadę na mieście ... ![]() Jak się zachować w czasie czekania na egzamin - to zależy od tego co wolisz, ja póki nie musiałam, nie patrzyłam akurat w tym dniu jak inni zdają. Potem czekaliśmy na egzaminatora, to tak staliśmy sobie w małej grupce, ale nikt jakoś nie panikował. Potem poszliśmy na plac, to tam już patrzyłam jak inni z mojej grupy jadą ... Jeśli cię uspokoi muzyka to weż mp3 i odetnij się od innych, jeśli wolisz towarzystwo, idź z kimś i gadaj o czymś zupełnie innym niż egzamin. Na pewno wszystko umiesz, tylko w zdenerwowaniu nie pamiętasz: przypomni ci się we właściwym momencie ... Nie myśl ile i jakich błędów możesz popełnić, bo tego trochę jest ... Spróbuj się maksymalnie skoncentrować i robić wszystko dokładnie tak jak się uczyłaś na jazdach. Nie myśl że za chwilę możesz oblać bo jedziesz gdzieś tam, myśl tylko: jak fajnie że sobie mogę pojeździć .Powodzenia |
|
|
|
|
#2199 |
|
Raczkowanie
|
Witam ;*. Ja miałam już 3 egzaminy. Dwa pierwsze oblałam na łuku =\. Zawsze mi ładnie wychodziło, nawet nie bałam się o plac,a tu <szok> i tak dwa razy. Za trzecim razem plac ładnie, wyjechałam na miasto, korki straszne. Dwa razy na jednokierunkowej skręciłam w lewo jakoś tak bardziej od środka=\. Taki błąd;(. Bym dojechała do WORD'u sama z nadzieją, że zdane, ale pod koniec jeszcze wymusiłam pierszeństwo i zostałam pod ośrodek odwieziona. Samochód mi często gasł, ale to nie problem podobno. Ogólnie egzaminator mnie chwalił, mam nadzieję, że następnym razem też będę miała z nim, to może nie dam się złapać na jednokierunkowych ;P. A kolejny exam 2 lipca. Gorzej, jak znowu na placu obleję =\. Jak uczono Was robienia łuku? Jakimi samochodami macie egzaminy? My jeździmy Citroenami C3. Pozdrawiam i życzę powodzenia ;*.
|
|
|
|
#2200 |
|
Wtajemniczenie
|
Ir a ja poproszę o dodanie mnie na 10.06
(1 raz )
|
#2201 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na egzaminie niestety tak bywa że rzeczy ktore na jazdach wychodzą idealnie akurat nie wyjdą .Życzę powodzenia w przyszłym podejściu, nie idź z nastawieniem że możesz oblać, tylko z nastawieniem że dlaczego miałabym nie zdać Kilka osób akurat dzisiaj pisało o swoich sposobach na łuk i na jakich samochodach zdają - przejrzyj to co już jest, a może jeszcze ktoś się dopisze
|
|
|
|
|
#2202 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, Dusia;*. Przejrzałam poprzednie strony. Robię podobnie jak niektóre dziewczyny. Może opiszę jazdę do tyłu. Przy drugim słupku po prawej stronie, który pojawia się w tej małej trójkątnej szybce, robię obrót kierownicą w lewo (kierownicę ustawiam na dźwigni biegów, czasami tyci dalej). I tak jadę przez łuk, potem mocno się wychylam pomiędzy siedzenia i patrzę, kiedy ten środkowy pachołek na końcu koperty pojawi się pomiędzy zagłówkami- wtedy prostuję koła. Sposób w sumie dobry, co było widać na 3 egzaminie. ; ). Aha, i cały czas patrzę w tylną szybę.
|
|
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7793528]nataliaa ja też jeździłam łuk na wyczucie i na pierwszym egzaminie na nim oblałam, choć zawsze wychodził mi bez problemu
. Pomyliły mi sie słupki z dwóch łuków które u nas są bardzo blisko .Egzaminator podpowiedział mi że mogłam sobie na chwilkę zerknąc w lusterko, to widziałabym co sie dzieje Po egzaminie nauczyłam się kontrolować sytuację w lusterku (wcześniej w ogóle na łuku w lusterka nie patrzyłam). Dalej jeździłam na wyczucie, trzymając sie wewnętrznych słupków, kontrolując sytuację w lusterku - teraz wyszło bez problemu Innej rady poza kontrolą w lusterku nie mam, bo dalej jeździłam na wyczucie, jak na samym poczatku próbowałam "na sposób" - to mi nie wychodziło .Może inne dziewczyny coś Ci jeszcze podpowiedzą, życzę powodzenia na egzaminie beoneself mam nadzieję że jeden z tych instruktorów okaże sie super i pomoże Ci wszystko dopracować [/QUOTE]Dusia widzę, że zdawałaś chyba w Katowicach? Też robię luk na wyczucie i przestraszyłam się teraz tymi slupkami, które podobno czesto się mylą W ogóle jak tak czytam to mam wrażenie, że tylu rzeczy jeszcze nie potrafię... Teraz będę miała prawie miesiąc przerwy w jazdach, bo egzamin dopiero w sierpniu... Cytat:
|
|
|
|
|
#2204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale następnym razem uda Ci się
|
|
#2205 |
|
Moderatoreska
|
Plameczka następnym razem na pewno się uda
Martini trzymam mocno
|
|
|
|
#2206 |
|
Zakorzenienie
|
Również trzymam kciuki
|
|
|
|
#2207 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam swój egzamin 16 lipca, mimo tego napisałam podanie o przyspieszenie i nie wiem czy je rozpatrzą
to już mój 4 egzamin i powoli trace siły, i strasznie mi zależy żeby zdać tym razem i już nigdy nie wracać to tego WORD'U !Ja również trzymam kciuki!
|
|
|
|
#2208 |
|
Rozeznanie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;7799992]IR wlasnie wrocila
![]() E tam nie ma sie czym przejmowac. Tez ciagle slyszalam takie docinki od brata,a teraz co? "Zawiez mnie tu, zawiezm mnie tam..." Siostra ma prawko?jesli nie to jeszcze Ci zazdroscic bedzie ![]() Ojej [/quote]Siostra j-e-s-z-c-z-e nie ma prawa jazdy. Piszę jeszcze, bo ona robi równolegle ze mną. Ceną za milecznie było wykupienie kursu także dla niej. Cena niezbyt wygórowana (przeliczając na buty wyszłoby drożej Niestety nie wiem jak jej idzie, bo w tej szkole każdy kursant ma lekcje indywidualne. a Instruktor nie wypowiada się na temat umięjętności swoich kursantów (nawet jeżeli to to rodzina) nie widziem jej za kółkiem... nie wiem jak jej idzie... (ponoć łuk bardzo dobrze, a testów nauczyła się w dwa dni - zresztą to zawsze był "dziobak". Właśnie wróciłem z 2 godzin jazd. wczoraj odwołał, ale za to zadzwonił, że może pojeździmy dzisiaj, bo akurat miał "okienko" mmiędzy 9.00 a 11.00. To moje drugie jazdy z nowym instruktorem no i uczucia są mieszane. Bo:
No i niestety była jedna rzecz, która mi się nie podoba... zdarza mu się powiedzieć pod nosem „ja *******ę” jak mi coś nie wychodzi... ale biorąc pod uwagę wszystkie plusy i ten minus, to i tak chyba warto sie poświęcić... Aby była jasność. Nie jestem z tych osób, które obruszają się na słowo „pier...” a jak słyszą „qrw... mać” to zakrywają uszy, ale jeżeli instruktor mruczy sobie coś takiego... to ja zaraz jeszcze bardziej się spinam i zaczynam robić coraz głupsze błędy...
|
|
#2209 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam w poniedziałek o 8 ,tyle, że pierwsze podejście.. U mnie na łuku jezdzi sie na sposób- są dwa - jeden na pande, jeden na yariske(bo nie wiesz co trafisz na egzaminie..;/ Cytat:
![]() [1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;7799992] Prosze bardzo Witaj Kocimietka i powodzenia![]() [/quote] No dzięki.. ![]()
|
|
|
#2210 |
|
Rozeznanie
|
Byłam dzisiaj zapisać się na egzamin z teorii - najbliższy wolny termin 26.VI tak więc troszeczkę sobie poczekam.
|
|
#2211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
trafi na glupiego instruktora lub stres ja zje i klapa. A co do gadania pod nosem to z jednej strony nawet dobrze, bo przyzwyczaisz sie do takich tekstow i gadanie egzminatora nie bedzie Cie ruszalo. Poza tym to tez czlowiek i ma prawo cos tam mruczen, nie koniecznie przeklinac. W koncu to nie tylko my sie stresujemy, ale on rowniez...
|
|
|
|
|
#2212 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zdawałam akurat w Tychach - tam łuki są bardzo blisko siebie (tak 50-70 cm na oko) i są tak nieszczęśliwie usytuowane, że słupki są parami jakby .W Katowicach wygląda to lepiej, bo byłam zobaczy tak dla porównania: tam są i owszem dwa łuki obok siebie, tyczki tych samych kolorów, ale jednak te łuku są od siebie dalej niż w Tychach (tak z 150 cm - połowa szerokości koperty); te łuki tez są inaczej przesunięte - tyczki się nie pokrywają - tak że pod tym względem jest lepiej Jedyne co warto wiedzieć, to te łuki w Katowicach mają przy końcach spadek w kierunku słupków końcowych - wiec trzeba ostrożnie żeby nie zjechać (i koperta początkowa i koperta końcowa ) Ale jest tutaj pewnie też ktoś kto zdaje lub zdawał w Katowicach - na pewno Ratatuj, czy ktoś jeszcze nie kojarzę w tej chwili .Ty jeszcze troszkę się douczysz jak pojeździsz przed egzaminem i będzie dobrze, teraz się tym nie przejmuj Cytat:
.Poza tym to co niektórzy odbierają jako: jak ja super jeżdżę, bez problemów zdam ten egzamin, to inni umiejętności na tym samym poziomie odbierają: o kurcze, nic nie umiem, ile jeszcze muszę się nauczyć .Instruktora uważam że masz w porządku: przede wszystkim uczy Cię intensywnie i całkiem nieźle Ci wychodzi z tego co piszesz A że sobie tam coś pod nosem ***** , tym się nie przejmuj, mój ten dodatkowy to przeważnie głośno wyrażał swoje niezadowolenie z moich poszczególnych manewrów, kazał się tłumaczyć czemu tak a nie inaczej, pod nosem też coś tam gadał, nie były to teksty ******, ale może dlatego że jednak jestem kobietą to mu nie wypadało . Na początku to był lekki szok, ale potem zobaczyłam że on ma taki styl bycia, zresztą gadał że mam sie tym nie przejmować i było ok Za to później jak szłam na egzamin to miałam przeświadczenie że gdyby trafił się egzaminator jakiś taki niezbyt, to będę umiała olewać to co sobie tam gada. A tłumaczyć niektóre zachowania na egzaminie też musiałam, więc ta nauka z jazd też się przydała Tak że ucz sie pilnie wszystkich manewrów, nie zwracaj uwagi na siostrę i czekamy na Twój termin egzaminu żeby było wiadomo kiedy ściskać te kciuki ![]() A poza tym to super że coraz więcej nowych osób sie pojawia na tym wątku, witam i pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w czasie jazd i później na egzaminie |
||
|
|
|
#2213 |
|
Zakorzenienie
|
błenos dijas evrybody
"europa da się lubić" ![]() Dusia z pracą kiszka, ale szukam dalej maxymilian musiałeś wykupić kurs też dla siostry??? matko i córko, to nadziany koleś jesteś a czemu Ci aż tak zależy, żeby nikt nie wiedział???Ja powiedziałam rodzinie i znajomym, żeby niejako odciąć sobie drogę ucieczki(istniało ryzyko, że jednak się wycofam), poza tym ja nie byłabym w stanie tego ukrywać, bo jak już pisałam-u mnie co na sercu, to na języku, czyli muszę się "wygadać" ![]() No i najważniejsze-jakbym nikomu nie powiedziała, to zapewne nie trafiłabym do tej szkoły, bo oni się nie reklamują. A tak kolega mi polecił i normalnie chyba go wycałuję za to bo jest z czego być zadowolonym-obaj instruktorzy są świetni, trochę się różnią charakterami i metodami nauczania, ale to bardzo dobrze, bo się uzupełniająprzede wszystkim spokój i kultura żadne tam pi pi pi nie lecą to już prędzej mnie się wyrwie jakaś "dupa jaś", gorzej nie mówię,choć czasem mam ochotę, ale nie wypadajest na prawdę miła atmosfera, wczoraj zabrałam się kawałek z panem W. po zajęciach i trochę się pożaliłam, że mi się nie układa, pracy szukam i chyba to sprawia, że nie mogę się skoncentrować na jazdach(zresztą na już zajęciach byłam jak śnięta ryba ), to powiedział-"nic się nie martw, nie denerwuj, znajdziesz lepszą pracę, raz jest lepiej, raz gorzej-jak to w życiu, w jednej chwili potrafi się wszystko posypać a za chwilę już jest lepiej" itd itd, tak że można powiedzieć, że jest tak...ludzko![]() chociaż jak ma gorszy dzień , to też pomrukuje albo powie coś w stylu-"ale ty zdolna jesteś! z dwójki umiesz ruszyć!" co wcale nie jest pochwałą :/ ale ja i tak uważam, że zawsze ma rację jak fuka, więc dodaję jeszcze swoje komentarze i jadę dalej ![]() Martilla heeeej no w końcu do nas zajrzałaś
|
#2214 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej prosze dopisac do listy ze mam poprawke 7.07
![]() Macie jakis sposob na parkowania? Ja mam tylko na rownolegle, ale i tak ostatnio przestalo mi wychodzic, a reszte robie z wyczuciem..
|
#2215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() życzę powodzenia dzis byłam sobie na placyku i wypróbowałam sposób... (ja jeżdzę na renault clio) i za każdym razem mi wyszło ) wiem że zawsze może się zdażyć na egzaminie że się nie uda ale jestem dobrej myśli (jeśli chodzi o plac)no i proszę o wpisanie mnie na listę zdających 9.06. 2 raz
Edytowane przez nataliaa Czas edycji: 2008-06-07 o 16:15 Powód: literówka |
|
|
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
Zdarza się gdzieś Wam jeździć "nielegalnie"? Na placu czy gdzieś?
Z tatą, chłopakiem czy coś? |
|
|
|
#2217 |
|
Wtajemniczenie
|
TAK! Kiedys wracalam 12 km ze wsi do mojego miasta, tata mi dal poprowadzic normalnie
Ale zdarza sie tez po slamsach u mnie w miescie, albo do domu jezdnią, z tata
|
#2218 |
|
BAN stały
|
cos dawno mnie tu nie bylo
ups..1 gratuluje tym co zdali 2 zycze powodzenie tym ktorym sie nie udalo.. no i glowa do gory 3 trzymam kciuki za tych ktorzy maja niedlugo egzamin ![]() no a ja w czw mam pierwsza jazde ![]() a juz zdazylam sie poklocic praktycznie z instruktorem ![]() mam nadzieje ze przydziela mi innego... bardzo szybko spamujecie ![]() jeszcze nie zdazylam wszystkiego nadrobic...ale obiecuje wezme sie za siebie
|
|
|
|
#2219 |
|
BAN stały
|
ja nielegalnie jechałam raz z tatą, ale sie po tym 1 razie poddał, potem namówiłam mamę ale też po 1 razie podziękowała
![]() teraz 17 zaczynam kurs i tak sie zastanawiam po ilu jazdach wymięknie instruktor ^^ |
|
|
|
#2220 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
szukaj dalej, na pewno coś się trafi: nie może być ciągle kiepsko - kiedyś wreszcie się to wszystko odwraca i wszystko się układa U Ciebie też tak będzie, życzę Ci żeby jak najszybciej Ci się wszystkie problemy porozwiązywały, żebyś na spokojnie mogła sobie jeździć Cytat:
Będę trzymać kciuki za powodzenie Cytat:
mam nadzieję że dzisiaj martini powiększyła grono wizażowych kierowców ![]() powodzenia na pierwszej jeździe .Cytat:
Nic sie nie martw instruktorem - to jego praca i na pewno jest przyzwyczajony do tego że nie każdy od początku jeździ jak Kubica ![]() Będzie dobrze - miłych początków na kursie i potem za kierownicą |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

.
A ja się stresuję bardziej, niż za pierwszym razem.
A u mnei w mieście i w Płocku jeżdżą same Pandy, teraz jeszcze trochę yarisek.. Hmm ,dziwne,takie rozbieżności w samochodach..
ale następnym razem sie uda 

i witamy

matko i córko, to nadziany koleś jesteś