Nasze codzienne jadłospisy, część V - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-07, 18:43   #2431
deMitia
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V

Cytat:
Napisane przez agusiencja Pokaż wiadomość
Dziękuję

Najzwyklejsze (płatki owsiane, kukurydziane itd.) z suszonymi owocami, podejrzewam, że ok. 50 g? nie jestem do końca pewna.
A to dobrze czy źle? takie zestawienie ich jak powyżej, nadaje się na I śniadanie?
pytam, bo na R lepiej zamieni gotowe mieszanki musli na platki owsiane, badz taka mieszanke zrobic wlasnorecznie. Te "sklepowe" maja zazwyczaj duzo cukru i czesto dodatki, ktore na R nie są polecane- np. rodzynki. wybieraj wiec albo musli nieslodzone, albo platki owsiane same, albo sama skomponuj miesznke. A tak w ogole to platki, to najlepszy pomysl na sniadanie!
Cytat:
Napisane przez schism_ Pokaż wiadomość
Po okresie namysłów zdecydowałam się na lekkie i stopniowe P
(planuję 'przyrost ' o ok.3kg w górę,pod jaką postacią one będą zobaczymy,acz ćwiczeń na mięśnie et.c zwyczajnie nie chce mi sie wykonywać _^_)

I.(śpieszyłam się :P) 50gr bułki wieloziarnistej białej z szynką,serem żółtym,Gorący Kubek makaron w sosie serowo-śmietanowym,pomidor-510
II.McFlurry z czekoladą,Daim, Capuccino-400
III.1/2 średniej paczki Cheetos'ów o smaku pizzy ;>, duszone warzywa na patelnię, 200gr. Pangi zapiekanej w folii z dod.oliwy- 400
IV.Mały karton Popcornu, butelka (również niewielka )Redds'a znowuż 400 (chyba,że Popcorn liczy się inaczej;P)

V. 2 cukierki Lindor, 3 gałki lodów we waflu:malaga,czekoladowe, tiramisu-340

VI.bułka maślana przyprawiona czosnkiem,ziołami z wędliną salami,serem, twarożek domowy z Gerberem warzywnym, garść nerkowców i orzechów laskowych -700

cóż pogoda upalna toteż większymi ilościami 'katować'żołądka nie będę
najzdrowsze to to Twoje przytcie nie jest... jesz mało wartościowych, zdrowych produktów.
Stary 2008-06-07, 18:45   #2432
Djapira
Zadomowienie

R:

Śniadanie: 2jajka, 50g chudego twarogu, duży pomidor;

II śniadanie: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2ogórki gruntowe (po ćw.);

Obiad: pół dużego fileta z dorsza, miseczka brokuła, 15 orzechów nerkowca;

Podwieczorek: duży pomidor, 4różyczki brokuła; mieszanka kiełków; kwaśny serek wiejski(lekki), ocet;

Kolacja: hmm, nie wiem czy będzie.. (dziewczyny pomóżcie, zjadłam podwieczorek przed chwilą, czyli o 19:30 i mam opory, żeby jeść kolacje 0,5-1h przed snem Po prostu sie boje)

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 18:47   #2433
Siris88
Rozeznanie

Dzisiejsze U

Śniadnie:
bułka pszenna
posmarowana serkiem topionym
pomidor

2 Śniadanie:
1/2 jogobelli truskawkowej (dużej)
banan
parę truskawek
2 garści muesli

Obiad:
1/3 szklanki pełnoziarnistego ryżu
ok 250 g filetu z kurczaka w sosie śmietanowo - ziołowym (100 ml śmietany 12% + zioła, warzywa itp)
smażona na 1 łyżce oliwy

Podwieczorek:
waniliowy homo
marchewka
garść pestek ze słonecznika

Kolacja:
twaróg chudy
kefir trochę
pomidor

<---- nie za dużo na U?

Siris88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 18:57   #2434
principita
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny! Jestem tu nowa i nie za bardzo wiem, jak to wszystko działa Znalazłam tylko ten wątek i chciałam wam zadać jedno pytanie. Czy to możliwe, żebym w 2 tygodnie schudła 5-6 kilogramów? Gdybym od jutra zaczęła dietę ? Bardzo mi na tym zależy. Dzisiaj nie miałam zbyt apetytu, ponieważ wczoraj zjadłam dużo i dziś też zjadłam bardzo niezdrowo, bo były to tylko truskawki, 2 jabłka, 250g sera chudego i 10 muffinek, ale właśnie od jutra chciałam rozpocząć dietę. Czy jest możliwość, że schudnę te 5 - 6 kg. W 2-3 tygodnie? Czytałam wątki podwieszone, bardzo proszę o odpowiedź
principita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:07   #2435
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiencja Pokaż wiadomość
Witam Panie
Podaje moje R i bardzo proszę o komentarz jakieś poprawki itd. ponieważ dopiero się "rozkręcam" i nie wiem jakie błędy popełniam.

I Śniadanie:
Pół grejpfruta, miseczka jogurtu naturalnego 0% z musli. mało białka, jogurt naturalny zastąp serkiem homo/ serkiem wiejskim, jakie musli?

II Śniadanie: Miseczka truskawek z jogurtem naturalnym 0% i łyżeczką cukru. cukier ograniczamy do minimum

Obiad: Zawijana pierś z kurczaka, w środku z pieczarkami, 7 kopytek, surówka z kapusty pekińskiej z porem, szczypiorkiem, marchewką, sałatka z pomidorów i ogórka, dwa liście sałaty zawijane w środku z warzywami; rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem, łyżką wieśniaka. (Obiady nie ja gotuje, ale staram się coś w nich modyfikować) kopytka to nie bardzo na R, w jaki sposób były przyrządzone ?

Podwieczorek: Kilka truskawek (Wiem, że owoców nie powinno się jeść w drugiej części dnia, ale byłam na działce, dlatego tu padł mój wybór) kiepski ten podwieczorek

Kolacja: Kilka liści sałaty, 100 g wieśniaka z pomidorem, szklanka truskawkowej maślanki. może być, jednak maślankę truskawkową zamień na normalną

Proszę o jakieś komentarze, czego powinnam unikać, co zostawić? Z góry dziękuje.
Aha, do tego powyższego dochodzi w ciągu dnia ok 1-1,5 litra wody i kilka kubków czerwonej herbaty.
Jw. Pamiętaj o nnkt.

Cytat:
Napisane przez fhancuzeczka Pokaż wiadomość
R:

Śniadanie: dwie kromki chleba razowego z polędwicą indycza, 1 jajkiem na twardo i 1 duzym pomidorem ok

II sniadanie: duza garsc truskawek polana spora iloscia jogurtu naturalnego, mała młoda marchewka, 6 orzechow ziemnych na R nie należy łączyć węgli z tłuszczami

(20 min. joggingu)

obiad: dwa kotlety drobiowe (wielkosci dloni) i 4 duuuuze lyzki salatki z kapusty pekinskiej i marchewki (polana oliwa z oliwek) ok

podwieczorek: 50g twarogu z 1 duzym pomidorem, szczypiorkiem i 1 rzodkiewka mogło być 100 gr tego twarogu

kolacja: 1 młoda marchweka, kawałek ogorka szklarniowego, 2 lyzki jogurtu naturalnego kiepska kolacja, mało białka
jw.

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
P. ^^

Śniadanie:
1/2 szklanki płatków owsianych, szklanka mleka, homo truskawkowy 150 g, sporo wkrojonych truskawek, Granola owocowa ok

II śniadanie:
Dwa tosty pełnoziarniste z opiekacza z masłem, mozzarellą, polędwicą sopocką i pomidorem
Jabłko
Orzeszki
ile orzeszków?

III śniadanie:
Banan
Parę migdałowych ciastek
co to za ciastka ?

Obiad:
Zupa jarzynowa zabielana
Dwa kotlety mielone
Kilka ziemniaków z masłem
Surówka z marchewki
ok

Deser:
Lody waniliowe i truskawkowe, w sumie tak ze 3 gałki
Kawa z mlekiem
ok

Podwieczorek:
Grahamka z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Dwa ciastka "brzydkie a dobre"
Brzoskwinia
ok

Kolacja:
domowa pizza in progress mhm

nooo, zjedzona, wyszła pyyyszna 4 rodzaje: z gorgonzolą i pomidorami; z szynką; z pepperoni; margherita z chili - w sumie z sześć kawałków zjadłam takich niedużych, na cienkim cieście, do tego czerwone wino. I love this P.
Całkiem ładnie

Cytat:
Napisane przez Koffee Pokaż wiadomość
czy ktoś mógłby ocenić mój wczorajszy? bardzo proszę jeszcze raz wkleję, dla ułatwienia

R/U
  • owsianka (25 g owsianych górskich, 100 ml mleka, 100 ml wody, sól) rzodkiewka, różyczka kalafiora mało białka
  • Lu Go!, jabłko (na mieście byłam) kiepskie to drugie śniadanie
  • pół małej moreli, kromka pieczywa chrupkiego 7 zbóż mało
  • 50 g razowego spaghetti, sos brokułowo-pieczarkowy z czosnkiem, 400 g kefiru mało
  • 60 g łososia wędzonego, jajko sadzone, marchewka, pomidor z solą ok
Taki sobie ten jadłospis. Mało białka, nie ma NNKT.
dzisiejszym się nie pochwalę, bo był kompuls, ale wpiszę planowane jutrzejsze U sponsorowane przez urodziny brata - również proszę o ocenę
  • 15 g owsianych, 15 g orkiszowych, 5 g otrąb, 5 g płatków jęczmiennych, 200 ml chudego mleka, marchewka mało białka
  • ryżowe wafle i jabłko kiepskie śniadanie, zamiast wafli pieczywo pełnoziarniste i jakąś kanapkę wykombinuj
  • kawałek tortu truskawkowego (no nie mogę tego zagryźć selerem, nooo ) ok
  • kanapka z wieśniakiem, szczypiorkiem, pomidorem, wędzonym łososiem - chleb razowy ok
  • jedzonko z grilla - pieczarki, cukinia, łosoś, brokuł; do tego kromka razowego chleba alboziemniaki, i szklanka soku może być
ale i witamin więcej...?
jw.

Cytat:
Napisane przez Siris88 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U

Śniadnie:
bułka pszenna
posmarowana serkiem topionym
pomidor
mogłaś dorzucić jakiś owoc czy coś

2 Śniadanie:
1/2 jogobelli truskawkowej (dużej)
banan
parę truskawek
2 garści muesli
ok

Obiad:
1/3 szklanki pełnoziarnistego ryżu
ok 250 g filetu z kurczaka w sosie śmietanowo - ziołowym (100 ml śmietany 12% + zioła, warzywa itp)
smażona na 1 łyżce oliwy
ok

czemu nie ma deseru?

Podwieczorek:
waniliowy homo
marchewka
garść pestek ze słonecznika
ok
Kolacja:
twaróg chudy
kefir trochę
pomidor
ok

<---- nie za dużo na U?
Nie

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
R:

Śniadanie: 2jajka, 50g chudego twarogu, duży pomidor; ok

II śniadanie: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2ogórki gruntowe (po ćw.); ok

Obiad: pół dużego fileta z dorsza, miseczka brokuła, 15 orzechów nerkowca; ok

Podwieczorek: duży pomidor, 4różyczki brokuła; mieszanka kiełków; kwaśny serek wiejski(lekki), ocet; ok

Kolacja: hmm, nie wiem czy będzie.. (dziewczyny pomóżcie, zjadłam podwieczorek przed chwilą, czyli o 19:30 i mam opory, żeby jeść kolacje 0,5-1h przed snem Po prostu sie boje)
Nie bój nic zjedź jakąś białkową
Ładna R.

smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:12   #2436
Siris88
Rozeznanie

Deser na U? Myślałam, że tylko na P... Myślisz, że to dobry pomysł? Nie chcę przytyć...

Siris88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:13   #2437
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Siris88 Pokaż wiadomość
Deser na U? Myślałam, że tylko na P... Myślisz, że to dobry pomysł? Nie chcę przytyć...
Ja też jestem na U i jem deser i nie tyję. No ale skoro to pierwsze dni U, to nie wiem zrobisz jak uważasz.

Stary 2008-06-07, 19:42   #2438
Noc(nik)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gaia Pokaż wiadomość
Noc(nik) jak dla mnie twój sposób odzywiania jest normalny i zawiera chyba wszystko co potrzebne dla organizmu ale specjalistką nie jestem.
Nie jest idealny bo na 95% mam jakieś niedobory[prawdopodobnie cynku].

Cytat:
Napisane przez gaia Pokaż wiadomość
Może odzywiasz się zbyt monotonie od około 2 lat jesz prawie to samo. Pozwol sobie czasem na szaleństwo.
Dziękuję za sugestie. To nie jest tak, że dzień w dzień jem to samo od 2 lat. Mój jadłospis jest elastyczny. Po prostu od 2 lat odżywiam się racjonalnie. Oczywiście zdarza się lód czy nutella, ale bardzo rzadko[jak zacznę jeść słodycze mam problemy z zatrzymaniem przynajmniej tak było kiedyś]. Moja żywieniowa przeszłość jest tragiczna. Uboga w składniki dieta dziecka + dużo ciastek[paczka Delicji to była norma, potem pół dnia w łazience = zmasakrowany żołądek] + dużo słodzonych napoji + częściowe zwolnienie z w-f + komp, tv. I tak miałam wtedy super przemiane materii, że nie stałam się okropnym grubasem. Dzięki Ci Panie
Noc(nik) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:44   #2439
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Dzisiaj owocowo i zakupowo:

Śn. fitella pomarańczowo-czekoladowa,100g linessy waniliowej, 3 kromki razowca, 1 z wędliną sojową i ogórkiem zielonym, 2 z twarogiem i szczypiorkiem, 3 z dżemem ns brzoskwiniowym, szklanka truskawek, 5 czereśni

zakupy

2ŚN. kinder bueno white, 2 gałki lodów: truflowa i g-power(smakowało na cytronowo-limetkową)
po jakiejś godzine: kawa latte macchiato z likierem amretto

zakupy, mnóstwo zakupów

Ob. 50g makaronu graham, 50g makaronu razowego () 100g tofu czosnkowego, łyżeczka masła z nerkowców, 75g jogurtu naturalnego z mnóstwem przypraw
3 wafle ryżowe
i wzięło mnie na warzywa(ogromny kubek): kukurydza, groszek, fasolka szparagowa, kapusta kwaszona, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe (wymieszane ze sobą) <--- czy tylko ja mam takie odpały?

Dciii...) 400g czereśni i taka malutka pastylka miodowa

P: 600g truskawek, homo brzoskwiniowy, garść musli fruit, 10g poduszek z toffee

K: grahamka, pół z linessą waniliową, pół zdżemem jagodowym (słodzonym fruktozą), twarożek z cynamonem, 3 wafle ryżowe, łyżeczka masła z nerkowców

razem :3100, a banan cały czas się psuje
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:55   #2440
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
Dzisiaj owocowo i zakupowo:

Śn. fitella pomarańczowo-czekoladowa,100g linessy waniliowej, 3 kromki razowca, 1 z wędliną sojową i ogórkiem zielonym, 2 z twarogiem i szczypiorkiem, 3 z dżemem ns brzoskwiniowym, szklanka truskawek, 5 czereśni ładnie : ))

zakupy

2ŚN. kinder bueno white, 2 gałki lodów: truflowa i g-power(smakowało na cytronowo-limetkową)
po jakiejś godzine: kawa latte macchiato z likierem amretto
ok

zakupy, mnóstwo zakupów

Ob. 50g makaronu graham, 50g makaronu razowego () 100g tofu czosnkowego, łyżeczka masła z nerkowców, 75g jogurtu naturalnego z mnóstwem przypraw
3 wafle ryżowe
i wzięło mnie na warzywa(ogromny kubek): kukurydza, groszek, fasolka szparagowa, kapusta kwaszona, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe (wymieszane ze sobą) <--- czy tylko ja mam takie odpały? no ciekawie, nie powiem

Dciii...) 400g czereśni i taka malutka pastylka miodowa ok

P: 600g truskawek, homo brzoskwiniowy, garść musli fruit, 10g poduszek z toffee ok

K: grahamka, pół z linessą waniliową, pół zdżemem jagodowym (słodzonym fruktozą), twarożek z cynamonem, 3 wafle ryżowe, łyżeczka masła z nerkowców ok, dawaj tu tego banana do kolacji

razem :3100, a banan cały czas się psuje
Bardzo ładnie
Co kupiłaś ?

Stary 2008-06-07, 20:14   #2441
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie
Co kupiłaś ?
ciii mały OT

spodnie, bluzke, opaske, rzemyki, okulary słoneczne i jedzonko
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 20:21   #2442
nimk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nimk Pokaż wiadomość
Witam. Nadaje się na U (świeże U, wychodzę z R)?

śniadanie:
granola owocowa z mlekiem 2%
kanapka na chlebie razowym z pasztetem sojowym, pół pomidora

podwieczorek:
kawałek ciasta rabarbarowego
koktail z truskawek [na kefirze]

obiad:
jeden samos z groszkiem, ziemniakami i soczewicą
surówka
sok pomidorowy 150 ml

kolacja:
kanapka na chlebie razowym z pasztetem sojowym
sok pomidorowy 100ml
hmm, ocenicie?
nimk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 20:37   #2443
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
śn.kawa z mlekiem 2%
2 kanapki z razowcem,1 z masłem i sosem ostrym pomidorowym,a druga z serem żóltym i pomidorem
budyń-1/3 mleka+2/3 wody

2śn
kanapka z masłem i pastę kawiorową
2 szkl wody
kubek herbaty zielonej o smaku malinowym

2kanapki-z masłem i dżemem
3plasterki sera żółtego

kawa z mlekiem
obiad:zupa na kostce rosołowej z warzywami bez śmietany
nie wiem co na kolację były truskawki i pół ziemniaka

dziewczyny,ile tu może być kcal???
jedyne co dziś będę ćwiczyła to pewnie znowu a6w czyli jakieś 25minut+może z 10 min innych ćw

będę bardzo wdzięczna za pomoc chcę jeść mniej,ale dziś jest mi tak nijak,że jem po to,żeby się czymś zająć i nie myśleć...
poza tym było z pól kg truskawek

no i jak,pomoże mi któraś z dziewczyn?

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 20:54   #2444
summertime
Raczkowanie

Wczoraj zjadłam 1,5kg tuskawek, wiec nawet nie chce mi sie pisac jakie moje R było nędzne. Dzisiejsze nieco lepsze:

Wstałam dopiero koło 11, wiec miałam problem z 2 śniadaniem.

1. 3 łyzki owsianki, 1 łyżka otrębów pszennych, garść Zdrowy Błonnik, truskawki, serek homo nat 150g, marchewka

2. Chuda karkówka smażona z warzywami na patelnie na oliwie, pomidor, ogórek

3. 40dag twarogu chudego, ok. 100g jogurtu nat, i truskawki (sporo, nie wiem dokładnie ile), migdały

4. ok 10dag polędwicy (4 plasterki), pomidor, odrobina ketchupu.

5. Teraz właśnie do domu przyszłam i mam zamiar zjeść parę listków sałaty, homo naturalny z cynamonem.
summertime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 08:22   #2445
principita
Raczkowanie

Moje podejście do R, mam nadzieję, że nie zostanę pominięta

śniadanie:
150g wiejskiego lekkiego, pół pomidora, pół ogórka.

II śniadanie:
100g sera białego chudego, pół ogórka.

obiad:
150g piersi z kurczaka gotowanej, sałatka z pomidora, cebuli, ogórka i łyżki wiejskiego.

podwieczorek:
wiejski lekki + łyżka oliwy z oliwek.

kolacja:
tuńczyk wsw.

Przez dzień wypijam około 2 litry wody + czasem zielona herbata.
Dziewczyny i ponawiam jeszcze pytanie, czy uda mi się schudnąć 5 kg w 2-3 tygodnie?
Aa, i jeszcze jedno, moją dietą będzie chyba SB, więc nie jem węgli. Ewentualnie dieta wysoko-białkowa.
Proszę o ocenę i o poprawki
4.07.08
2.08.08
czy to możliwe
.58_57_56_55_54_53_52.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-08, 09:05   #2446
brak-nicka
Raczkowanie

Wczorajsze truskawkowe U:
I Serek homogenizowany naturalny z fitellą pomarańczową; kalarepa; cappuccino o smaku brandy.
II 200 g jogurtu z truskawkami i 30 g migdałów.
III Makaron z truskawkami (jogurt naturalny, twaróg, truskawki -> zmiksowane). Deser: 5 suszonych daktyli.
IV Danio intenso o smaku makowca; miseczka truskawek.
V Serek wiejski truskawkowy, kromka razowca; marchewka.
brak-nicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 10:11   #2447
Carmel Choco
Rozeznanie

U

1. duużoo truskawek + 200g wieśniaka + 250 ml mleka 0,5%
kawa z mlekiem 0,5%

2. tuńczyk w sosie słodko-kwasnym 185g
OGROMNA MICHA TRUSKAWEK [padam :P ale pyychaaa były]

3.grahamka z szynką, pomidorem, salata i ogorkiem na ciepło
herbata waniliowa bez cukru

4. koktajl z kefiru 400g i truskawek

5. wieśniak + kromka czarnuszka z bakaliami
Carmel Choco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 10:12   #2448
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Strasznie dawno już tu nie pisalam, mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie
To mój wczorajszy jadłospis, powiedzmy, że U
Isn: bulka pur-pur posmarowana linessa light z ogorkiem i szczypiorkiem, serek homo kokosowy (150g)
IIsn: taka sama bulka tylko z pomidorem, jablko
O: 200g (po ugotowaniu) makaronu pelnoziarnistego z sosem (truskawki zmiskowane z jogurtem nat.) i truskawkami
D: szklanka w/w sosu, 50g jabłecznika
K: miseczka truskawek, 2 jajka na twardo

Proszę o ocenę. Czy to nie za mało jak na U?

Edit: Brak-nicka czyżbyśmy miały to samo na obiad?

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 10:23   #2449
smak6malin
Wtajemniczenie

Dygotka8

rozumiem, że to R?

śn.kawa z mlekiem 2%
2 kanapki z razowcem,1 z masłem i sosem ostrym pomidorowym,a druga z serem żóltym i pomidorem
budyń-1/3 mleka+2/3 wody
jeśli to R to zamień mleko na mleko o mniejszej zawartości tłuszczu, na R unikamy masła, nie łączymy tłuszczy z węglami, ser żółty to też nie najlepszy pomysł, budyń na R to radzę jeść sporadycznie, nie dawałaś do niego cukru?

2śn
2 szkl wody
znowu masło, znowu łączysz węgle z tłuszczami

3plasterki sera żółtego
kawa z mlekiem
dżem na R raczej odpada, ser tak samo
obiad:zupa na kostce rosołowej z warzywami bez śmietany ile tej zupy?

nie wiem co na kolację były truskawki i pół ziemniaka kiepska kolacja, owoce w pierwszej części dnia, najlepiej zjeść jakieś białko

jedyne co dziś będę ćwiczyła to pewnie znowu a6w czyli jakieś 25minut+może z 10 min innych ćw

będę bardzo wdzięczna za pomoc chcę jeść mniej,ale dziś jest mi tak nijak,że jem po to,żeby się czymś zająć i nie myśleć...
Kiepski jadłospis, poczytaj wątki podwieszone.

Nimk
Witam. Nadaje się na U (świeże U, wychodzę z R)?

śniadanie:
granola owocowa z mlekiem 2% ile tej granoli ? mogłaś dorzucić serek homo
kanapka na chlebie razowym z pasztetem sojowym, pół pomidora

podwieczorek:
kawałek ciasta rabarbarowego
koktail z truskawek [na kefirze]
ok

obiad:
jeden samos z groszkiem, ziemniakami i soczewicą
surówka ile?
sok pomidorowy 150 ml
co to jest samos?

kolacja:
kanapka na chlebie razowym z pasztetem sojowym
sok pomidorowy 100ml
może być

Czemu tylko 4 posiłki? Nie ma NNKT, mogło by być więcej białka.

Cytat:
Napisane przez Carmel Choco Pokaż wiadomość
U

1. duużoo truskawek + 200g wieśniaka + 250 ml mleka 0,5%
kawa z mlekiem 0,5% ok

2. tuńczyk w sosie słodko-kwasnym 185g dodaj jakieś pieczywo, warzywa

3.grahamka z szynką, pomidorem, salata i ogorkiem na ciepło
herbata waniliowa bez cukru ok

4. koktajl z kefiru 400g i truskawek ok

5. wieśniak + kromka czarnuszka z bakaliami ok
Pamiętaj o NNKT.

Cytat:
Napisane przez brak-nicka Pokaż wiadomość
Wczorajsze truskawkowe U:
I Serek homogenizowany naturalny z fitellą pomarańczową; kalarepa; cappuccino o smaku brandy.
II 200 g jogurtu z truskawkami i 30 g migdałów.
III Makaron z truskawkami (jogurt naturalny, twaróg, truskawki -> zmiksowane). Deser: 5 suszonych daktyli.
IV Danio intenso o smaku makowca; miseczka truskawek.
V Serek wiejski truskawkowy, kromka razowca; marchewka.
Ładne U

Cytat:
Napisane przez principita Pokaż wiadomość

śniadanie:
ok

II śniadanie:
100g sera białego chudego, pół ogórka. ok

obiad:
150g piersi z kurczaka gotowanej, sałatka z pomidora, cebuli, ogórka i łyżki wiejskiego. ok

podwieczorek:
wiejski lekki + łyżka oliwy z oliwek. hm, do serka dałaś oliwę z oliwek? jak to smakowało? brakuje warzyw

kolacja:
tuńczyk wsw. tu też mogłaś dodać jakieś warzywa

Dziewczyny i ponawiam jeszcze pytanie, czy uda mi się schudnąć 5 kg w 2-3 tygodnie? nie wiem, każdy organizm jest inny
Aa, i jeszcze jedno, moją dietą będzie chyba SB, więc nie jem węgli. Ewentualnie dieta wysoko-białkowa.
Mało urozmaicony ten jadłospis, mogłaś byś dodać jeszcze NNKT.

Cytat:
Napisane przez summertime Pokaż wiadomość
Wczoraj zjadłam 1,5kg tuskawek, wiec nawet nie chce mi sie pisac jakie moje R było nędzne. Dzisiejsze nieco lepsze:

1. 3 łyzki owsianki, 1 łyżka otrębów pszennych, garść Zdrowy Błonnik, truskawki, serek homo nat 150g, marchewka ok

ok

3. 40dag twarogu chudego, ok. 100g jogurtu nat, i truskawki (sporo, nie wiem dokładnie ile), migdały na R nie łączymy węgli z tłuszczami

4. ok 10dag polędwicy (4 plasterki), pomidor, odrobina ketchupu. ok

5. Teraz właśnie do domu przyszłam i mam zamiar zjeść parę listków sałaty, homo naturalny z cynamonem. ok
Jw. Całkiem ładnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-08, 10:25   #2450
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
Strasznie dawno już tu nie pisalam, mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie
To mój wczorajszy jadłospis, powiedzmy, że U
Isn: bulka pur-pur posmarowana linessa light z ogorkiem i szczypiorkiem, serek homo kokosowy (150g) ok, mogłaś dorzucić jakieś owoce
IIsn: taka sama bulka tylko z pomidorem, jablko mogłaś dorzucić serek żółty, szynkę
O: 200g (po ugotowaniu) makaronu pelnoziarnistego z sosem (truskawki zmiskowane z jogurtem nat.) i truskawkami ok
D: szklanka w/w sosu, 50g jabłecznika ok
a podwieczorek
K: miseczka truskawek, 2 jajka na twardo mogłaś dodać jakąś kanapkę

Proszę o ocenę. Czy to nie za mało jak na U?

Edit: Brak-nicka czyżbyśmy miały to samo na obiad?
Jw. Moim zdaniem powinno być więcej No ale nie wiem jakie jestTwoje zapotrzebowanie i w ogóle. Pamiętaj o NNKT.

Stary 2008-06-08, 10:33   #2451
deMitia
Rozeznanie

Cytat:

śniadanie:
Brak węglowodanów, w śniadaniu nalezy je uwzględnić- w innych posiłkach już niekoniecznie. Śniadanie węglowodanowe zabezpiecza nas przed napdami głodu wieczorem i daje enegrię na cały dzień
II śniadanie:
100g sera białego chudego, pół ogórka. ok

obiad:
150g piersi z kurczaka gotowanej, sałatka z pomidora, cebuli, ogórka i łyżki wiejskiego. ok

podwieczorek:
wiejski lekki + łyżka oliwy z oliwek. ok- choć jeśli chodzi o żródło nnkt to mogłabyś pokusić się o coś bardziej... smacznego ;-) brak warzyw

kolacja:
tuńczyk wsw. brak warzyw

Dziewczyny i ponawiam jeszcze pytanie, czy uda mi się schudnąć 5 kg w 2-3 tygodnie?
zdecywdowanie poniżej zapotrzebowania kalorycznego, daj sobie więcej luzu. j.w.

[quote=summertime;7807905]Wczoraj zjadłam 1,5kg tuskawek, wiec nawet nie chce mi sie pisac jakie moje R było nędzne. Dzisiejsze nieco lepsze:

1. 3 łyzki owsianki, 1 łyżka otrębów pszennych, garść Zdrowy Błonnik, truskawki, serek homo nat 150g, marchewka ok

ok
3. 40dag twarogu chudego, ok. 100g jogurtu nat, i truskawki (sporo, nie wiem dokładnie ile), migdały
ok
4. ok 10dag polędwicy (4 plasterki), pomidor, odrobina ketchupu.
a czemu tylko tyle tej polędiwcy?
5. Teraz właśnie do domu przyszłam i mam zamiar zjeść parę listków sałaty, homo naturalny z cynamonem. ok[/quote] no ładnie, ale zwiększ porcję, bo to poniżej zapotrzebowania jest

Moje U- dziejsze, sponsorowane przez literkę S, jak sernik
1) standardowowo- owsianko-otrębianka, 4 kawałki sernika

2) bułka krajzerka razowa, 2 białka z jajek, pomidor, trochę kukuryczy i papryki

3) naleśnik meksykański w wersji lihgt (ciasto zwykłe nalesnikowe posypane otrębiami, schab pieczony w kostce z przyprawą do gyrosa, mieszanka warzyw: pekińska, kukurycza, ogórek, pomidory itd, itd...)- wersja nie-light to wersja z sosoem majonezowo-jogurtowym

4) serki się skończyły, więc pewnie bedzie białko jajka z pomidorem, marchewka

5) serek wiejski, kromka razowca i jakieś warzywko
Stary 2008-06-08, 10:35   #2452
principita
Raczkowanie

smak6malin, dziękuję bardzo za ocenkę ;* oliwa z serkiem smakuje dobrze mi przynajmniej bardzo no właśnie nie mam żadnych orzechów w domu, to dałam tej oliwy chociaż troszkę czyli jest szansa ? he he to dobrze
dziękuję jeszcze raz
4.07.08
2.08.08
czy to możliwe
.58_57_56_55_54_53_52.

Stary 2008-06-08, 10:51   #2453
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Jw. Moim zdaniem powinno być więcej No ale nie wiem jakie jestTwoje zapotrzebowanie i w ogóle. Pamiętaj o NNKT.
Martynko dziekuję Wczoraj tak wyszło, że zamiast podwieczorka był deser Moje zapotrzebowanie to na pewno ponad 2000 kcal zależy wg jakiego kalkulatora. A byłabys tak dobra i powiedziała mi ile było tam gdzieś kcal?

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-08, 11:05   #2454
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Wczorajsze R :

Ś. 2 kanapki razowego z sałatą lodową 1/3 tuńczyka wsw. , 3 rzodkiewki, koktajl truskawkowy na kefirze i kawka

Ś2. pół wieśniaka + koperek + 3łyżeczki tuńczyka - dobre było

O. pół woreczka brązowego ryżu ( ile można go jeść ?) + pierś z kurczaka w carry na 2 łyżkach oliwy + cebula + przyprawy (carry, imbir, słodka papryka) + 3/4 szklanki jogurtu - zjadłam jakieś 10 kosteczek kurczaka (był pokrojony w kawałeczki)

P. jabłko

K. kawa + 2 kanapki razowego z almette (cieniutko posmarowane nie było nic innego w domku ) + 3 rzodkiewki + pucha tuńczyka wsw.
natalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 11:12   #2455
Applepie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Applepie Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze U:

1. ok. 60 g płatków owsianych z 60 ml mleka i łyżeczką miodu + 50 g serka wiejskiego z łyżeczką miodu + 1 wafel ryżowy z pastą grzybową, pomidorem i sałatą + banan

2. wielka, 120 gramowa bułka ciemna z ziarnami z pastą grzybową, pomidorem i sałatą

3. ok. 100 g gotowanej pszenicy (100 g przed ugotowaniem ) + kiełbaska sojowa + biała fasola + szparagi + gotowana marchewka

4. 100 g serka wiejskiego z ok. 20 g muesli + 15 g mieszanki studenckiej + wafel ryżowy

5. ta sama wielka bułka co w 2. , pół z serkiem wiejskim i szczypiorkiem, pół z pastą grzybową, pomidorem i sałatą
mógłby ktoś ocenić..?
Applepie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 11:57   #2456
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalli Pokaż wiadomość
Wczorajsze R :

Ś. 2 kanapki razowego z sałatą lodową 1/3 tuńczyka wsw. , 3 rzodkiewki, koktajl truskawkowy na kefirze i kawka ok

Ś2. pół wieśniaka + koperek + 3łyżeczki tuńczyka - dobre było ok

O. pół woreczka brązowego ryżu ( ile można go jeść ?) + pierś z kurczaka w carry na 2 łyżkach oliwy + cebula + przyprawy (carry, imbir, słodka papryka) + 3/4 szklanki jogurtu - zjadłam jakieś 10 kosteczek kurczaka (był pokrojony w kawałeczki) myślę, że na obiad jako dodatek to nie więcej niż pół woreczka, no ale jakbyś zjadła kiedyś więcej to przecież nic się nie stanie, super by było jeszcze jakby jakaś sałatka była do tego kurczaka i ryżu

P. jabłko to nie posiłek!

K. kawa + 2 kanapki razowego z almette (cieniutko posmarowane nie było nic innego w domku ) + 3 rzodkiewki + pucha tuńczyka wsw. kawa na noc? almette niezbyt na R, sporo tłuszczu ma, poza tym może być
Gdyby nie ten podwieczorek.. Dodaj jeszcze jakieś NNKT.

Cytat:
smak6malin, dziękuję bardzo za ocenkę ;* oliwa z serkiem smakuje dobrze mi przynajmniej bardzo no właśnie nie mam żadnych orzechów w domu, to dałam tej oliwy chociaż troszkę czyli jest szansa ? he he to dobrze
dziękuję jeszcze raz
Proszę bardzo. To śmigaj do sklepu. Myślę, że będzie dobrze, ale pamiętaj, żeby jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym. Zmniejszenie ilości jedzenia może i przyczyni się do tego, że schudniesz szybciej, jednak możesz się spodziewać efektu jojo. Więc pomału, ze zdrowym rozsądkiem i zobaczysz czy się uda. Czemu akurat 2-3 tygodnie?

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
Martynko dziekuję Wczoraj tak wyszło, że zamiast podwieczorka był deser Moje zapotrzebowanie to na pewno ponad 2000 kcal zależy wg jakiego kalkulatora. A byłabys tak dobra i powiedziała mi ile było tam gdzieś kcal?
Proszę, 2000 kcal tam na pewno nie ma, nie jestem zbyt dobra w liczeniu kalorii, więc może ktoś kto bardziej się w tym orientuje policzy Ci ile było tam tych kcal. Może jak wieczorem będę miała czas, to policzę.
Nie mam pojęcia co to za bułka ze śniadania? Ile ma kalorii?

Cytat:
Napisane przez Applepie Pokaż wiadomość
mógłby ktoś ocenić..?
1. ok. 60 g płatków owsianych z 60 ml mleka i łyżeczką miodu + 50 g serka wiejskiego z łyżeczką miodu + 1 wafel ryżowy z pastą grzybową, pomidorem i sałatą + banan

2. wielka, 120 gramowa bułka ciemna z ziarnami z pastą grzybową, pomidorem i sałatą

3. ok. 100 g gotowanej pszenicy (100 g przed ugotowaniem ) + kiełbaska sojowa + biała fasola + szparagi + gotowana marchewka

4. 100 g serka wiejskiego z ok. 20 g muesli + 15 g mieszanki studenckiej + wafel ryżowy

5. ta sama wielka bułka co w 2. , pół z serkiem wiejskim i szczypiorkiem, pół z pastą grzybową, pomidorem i sałatą
Całkiem ładne U

Stary 2008-06-08, 12:05   #2457
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

smak6malin - dziękuje bardzo za ocenke .. Coraz bardziej mi się podoba to jedzonko .. Podwieczorek był bardzo skromny bo w ZOO ,a kawa wieczorem tak mnie naszło jakoś ale bede tego unikać. Dzisiaj już zakupiłam awokado więc nadrobie NNKT . Jeszcze mam pytanko jeśli po kolacji najdzie mnie żeby coś przegryść co było by najmniej szkodliwe ?? Tak mniej więce j ile kcal wczoraj było ???
natalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 12:11   #2458
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Dygotka8

rozumiem, że to R?

śn.kawa z mlekiem 2%
budyń-1/3 mleka+2/3 wody
jeśli to R to zamień mleko na mleko o mniejszej zawartości tłuszczu, na R unikamy masła, nie łączymy tłuszczy z węglami, ser żółty to też nie najlepszy pomysł, budyń na R to radzę jeść sporadycznie, nie dawałaś do niego cukru?

2śn
2 szkl wody
znowu masło, znowu łączysz węgle z tłuszczami

3plasterki sera żółtego
kawa z mlekiem
dżem na R raczej odpada, ser tak samo
obiad:zupa na kostce rosołowej z warzywami bez śmietany ile tej zupy?

nie wiem co na kolację były truskawki i pół ziemniaka kiepska kolacja, owoce w pierwszej części dnia, najlepiej zjeść jakieś białko

Kiepski jadłospis, poczytaj wątki podwieszone.
dzięki
bardziej mi chodzi o ilość spożytych kalorii niż o łączenie produktów wątki podwieszone czytałam i mniej więcej wiem co i jak jeść.
Muszę jednak jeść to co mam w domu bo ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić na zakup produktów tylko z myślą o sobie bo nie mieszkam sama.Chcę schudnąć,ale aktualnie wracam do starych nawyków żywieniowych-znaczy się-jem wszystko,ale z umiarem(trudno mi będzie porcyjki zmniejszać) ponieważ starając się stosować do rad w tym wątku,będąc na U i jedząc co około 4 godz przybył mi 1 kg w 2 tyg Mam jednak problem z policzeniem kalorii-bo trudno jest mi określić ile co waży??proszę o policzenie co ile ma kcal, i może w jakiś prosty sposób wytłumaczenie mi jak liczy się kcal będę bardzo wdzięczna.

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 12:44   #2459
principita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
dzięki
bardziej mi chodzi o ilość spożytych kalorii niż o łączenie produktów wątki podwieszone czytałam i mniej więcej wiem co i jak jeść.
Muszę jednak jeść to co mam w domu bo ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić na zakup produktów tylko z myślą o sobie bo nie mieszkam sama.Chcę schudnąć,ale aktualnie wracam do starych nawyków żywieniowych-znaczy się-jem wszystko,ale z umiarem(trudno mi będzie porcyjki zmniejszać) ponieważ starając się stosować do rad w tym wątku,będąc na U i jedząc co około 4 godz przybył mi 1 kg w 2 tyg Mam jednak problem z policzeniem kalorii-bo trudno jest mi określić ile co waży??proszę o policzenie co ile ma kcal, i może w jakiś prosty sposób wytłumaczenie mi jak liczy się kcal będę bardzo wdzięczna.
Może nie znam się na tym najlepiej, ale jeśli np. kupujesz tak żeby wszystkim było ok no to sobie możesz odmówić masła, albo zjeść kanapkę z serkiem białym, chyba że u Ciebie nikt nie je. Gdy np. rodzinie smażysz - sobie możesz gotować
Kcal liczy się z tabeli lub z tabeli na danym produkcie, na 100g.
4.07.08
2.08.08
czy to możliwe
.58_57_56_55_54_53_52.

Stary 2008-06-08, 12:48   #2460
principita
Raczkowanie

Cytat:
Proszę bardzo. To śmigaj do sklepu. Myślę, że będzie dobrze, ale pamiętaj, żeby jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym. Zmniejszenie ilości jedzenia może i przyczyni się do tego, że schudniesz szybciej, jednak możesz się spodziewać efektu jojo. Więc pomału, ze zdrowym rozsądkiem i zobaczysz czy się uda. Czemu akurat 2-3 tygodnie?
Dlatego, że za 3 tygodnie mam wesele siostry, a poza tym wakacje się zaczynają i chciałabym jakoś wyglądać w bikini Już kupiłam orzechy włoskie
4.07.08
2.08.08
czy to możliwe
.58_57_56_55_54_53_52.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości