Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść II . - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-09, 20:38   #2851
funky87
Zakorzenienie

Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść II .

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, u mnie dobrze dziękuję za troskę muszę sobie wszystko poukładać w głowie. nie jestem pewna, czy ten wątek dobrze na mnie działa - i dlatego chwilowo robię sobie przerwę. bo nie wiem, czy pisanie tutaj - a tym samym myślenie o jedzeniu, o napadach itp. - nie znaczy dla mnie tyle co krok w tył.

oczywiście będę pisać na pw do Was, bo bardzo polubiłam moje kochane Ślicznotki ( ), a z dietetyki nie odejdę. no a jak już przemyślę to wszystko, może wrócę.

choć podczytywać Was i tak będę pewnie ale postaram się traktować wszystko mniej emocjonalnie.

Całuję i dziękuję za wszystko

(tylko nie myślcie, że to jakieś pożegnanie)

edit: Boże, Annie. aleś Ty śliczna!
Rozumiem Cię Wiosenko i mocno kibicuje
Stary 2008-06-09, 20:40   #2852
agness51
Zakorzenienie

Wiosenko - również kibicuję,podobnie jak Funky ...
obyś chociaż Ty z tego całkowicie wyszła ...

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 20:44   #2853
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hypnotic Eyes Pokaż wiadomość
Superchic(k) prosze cię, masz BMI 19. to nie jest dużo! Z pewnością jesteś szczupła. Musisz się po prostu przyzwyczaić do swojego wyglądu. Trzymam za to kciuki
Bądź co bądź więcej niż 17,36 .

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość

Nie jesteś szczupła?! To jaka jesteś? Gruba? Przy takiej wadze?

S(k), z tego co wiem, chciałaś przytyć do 54 kg. Wcześniej ustaliłaś sobie, że wtedy będziesz wyglądać dobrze, będziesz zadowolona. Przytyłaś niespełna kilogram więcej (w granicach wahania!) i nagle wyglądasz tak tragicznie?

Wybacz, ale nie wierzę. To JEST zachwiany obraz siebie. Wreszcie ważysz tyle, ile powinnaś i wyglądasz jak normalna nastolatka.

Redukcja jest wykluczona.

Powiedz mi, z czego ona ma się odchudzać?

Fakt, mogłam poprosić o podanie wagi na PW. Głupio wyszło.

Superchic(k) - żadnej redukcji! Proszę...
Wiesz, generalnie to ja i tak ważę 54,7 . Ale to w sumie tak jak 55... Najbardziej boję się, że ja już nie przestanę tyć... Nie chcę dojść do 60 kg. No nic, jeśli chodzi o moją decyzję, to nie przeszłam na redukcję .

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
S(K) Kochana, uważam że dziewczyny mają rację, redukcja była by najgorszym wyjściem, wagę masz idealną, odpowiednią do Swojego wzrostu i wieku,nie katuj się odchudzaniem i odmawianiem Sobie, wiesz że byłby to dla Ciebie duży krok do tyłu. myślę ze teraz jest ci cięzko przez sytuację w domu to ona w dużej częsci powoduje że skupiasz sie na wyglądzie i nie akceptujesz go , wszystko wymyka sie z pod kontroli a Ty jej potrzebujesz i dlatego chcesz coś zmienić, S(K) wierzę że nie popełnisz tego błędu.
Dziękuję Funky . Masz rację, ja chcę mieć poczucie, że nad czymś panuję, mam tę kontrolę i chociaż jedna rzecz zależy ode mnie. Strasznie się denerwuję, gdy coś idzie nie po mojej myśli, w ogóle ja okropnie przeżywam porażki (przykład - z polskiego parę tygodni temu pisaliśmy wypracowanie. było kilka form do wyboru - charakterystyka, porównanie dwóch światów w Quo vadis i rozprawka. jedyna z klasy wybrałam rozprawkę, zabrakło mi tylko kilku przecinków i pani postawiła mi +4. przyszłam do domu, popłakałam się i z tej złości... pocięłam rękę i poszłam wymiotować) i nie potrafię radzić sobie z negatywnymi emocjami. U mnie to zawsze jest albo momentalnie redukcja, albo napad, albo rzyganie, albo żyletka.

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość
Dziękuje, pewnie Twoje kciuki Ci pomogły, mam nadzieję, że Tobie moje kciuki też pomogą . U mnie nie był to czas, pomógł mi bardzo wyjazd nad morze. Chwilowe oderwanie się od rzeczywistości. Długie rozmyślania na plaży.. doszłam do wniosku, że nie warto marnować życia na braku samoakceptacji i męczarniach. Stwierdziłam, że skoro inni potrafią to ja też, uwierzyłam w to, że wyglądam dobrze i żadne redukcje nie są mi potrzebne. Potem jakoś samo poszło..

Powodzenia.
Jakbyś chciała to pisz na PW.
Dziękuję . Mi chyba Twoje też pomogły, bo jednak podjęłam dobrą decyzję .

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Superchick - kochana,proszę nie redukuj się
pomyśl sobie,chciałaś przytyć do 54 a masz 55,czy to naprawdę taka wielka różnica ? Kilogram ? Dziewczyno,zastanów się,na pewno jesteś szczuplutka ...
Takie podawanie wagi mnie tylko dobija ...
Sama ważysz parę kilo więcej i ciągle piszesz, że jesteś gruba, Agness.

PS. A Pannę Koffee to znam . Z innego forum... .

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 20:52   #2854
Siris88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Mogę się pochwalić moim parę kg 'grubszym' ciałem? ;>
http://nannus.fotka.pl
zdjęcia w sukience----> 60 kg
(to zimowe, to jakieś 57)

Kupiłam dzisiaj spodnie i dwie bluzki
Enex, mam pytanie. Też chciałam iść na medycynę, ale czytając Twoje posty... hm. Co mogłabym jeszcze robić po biol-chemie w LO? Oprócz bycia nauczycielką... Interesują mnie jakieś doświadczenia itd... Gdzie trzeba iść, żeby badać ślady w miejscu przestępstw?

och masz masę rzeczy do wyobru: psychologie, wszelkiego rodzaju politechniczne rzeczy związane z biologią: biotechnologia np., masa tego jest. Dietetyka, fizjologia, fizjoterapia, psychologia (:P), chemia, technologia chemiczna, inzynieria środowiskowa, wszystko z ochroną środowiska, genetyczne zabawy... cała masa kierynków, i medycznych i uniwesyteckich i politechnicznych.

Siris88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 20:54   #2855
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Annie Ty byś ma modelke mogła iść

S(k) smutno mi czytać o Twoich kolejnych niepowodzeniach Jednocześnie tak dobrze Cie rozumiem. Chodzisz do psychologa? Może to by Ci pomogło? Trzymaj sie kochana
BTW świetny blog, czekam na kolejne przepisy

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 20:56   #2856
agness51
Zakorzenienie

marga - sama nie wiem jak z psychologiem. Boję się trochę,bo nie wiem gdzie najpierw powinnam się udać,czy do lekarza rodzinnego,czy od razu do psychiatryka ...

Superchick - z tym,że ja mam powody,aby tak o sobie mówić,a Ty nie ...
mam nadzieję,że mimo wszystko nie zaczniesz redukcji ...

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2008-06-09, 21:03   #2857
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
S(k) smutno mi czytać o Twoich kolejnych niepowodzeniach Jednocześnie tak dobrze Cie rozumiem. Chodzisz do psychologa? Może to by Ci pomogło? Trzymaj sie kochana
BTW świetny blog, czekam na kolejne przepisy
Ojoj, ja chodzę do psychologa od ponad roku (z tym że z przerwami, a terapię 'intensywną' zaczęłam w grudniu). Pani psycholog mi bardzo pomaga, jednak wizyty nie są zbyt częste . Spotykamy się co dwa tygodnie, o ile dobrze pójdzie, czyli dwa razy w miesiącu... A jak sama wiesz w tak długim czasie to może się dużo wydarzyć.

Aha i dziękuję za miłą opinię . Ostatnio trochę mniej niestety gotuję...

Cytat:
Superchick - z tym,że ja mam powody,aby tak o sobie mówić,a Ty nie ...
mam nadzieję,że mimo wszystko nie zaczniesz redukcji ...
Dowaliłaś! Agness, nie opowiadaj bzdur... "ja mam powody, a Ty nie". Ja też uważam, że mam powody. Widzisz teraz jak Twoja sytuacja wygląda z boku? Wszyscy Ci mówią, że nie potrzebujesz redukcji, a Ty i tak wiesz najlepiej...

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:03   #2858
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
marga - sama nie wiem jak z psychologiem. Boję się trochę,bo nie wiem gdzie najpierw powinnam się udać,czy do lekarza rodzinnego,czy od razu do psychiatryka ...
Aguś tak jak Ci pisałam. Moja mama dzwoniła w Twojej sprawie do rejestracji i tam jej powiedzieli, że jeśli nie masz 18 lat to musisz miec skierowanie od rodzinnego.

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:09   #2859
agness51
Zakorzenienie

Agatko - i posiadając skierowanie wtedy powinnam pojechać do tego szpitala tak ?

Superchick - no nie będę zaprzeczać na swój temat. Że i tak wiem swoje ...

Stary 2008-06-09, 21:12   #2860
kasik30
Raczkowanie

Wiecie ,powiem Wam jedno zanim tu trafiłam gdy widziałam ładne SZCZUPŁE dziewczyny takie jak Wy to zawsze uważałam że kurcze one nie mają żadnych problemów,pewnie nigdy się nie odchudzały,jak ja im zazdroszczę..Tak było dopóki nie weszłam na Wizaż a w szczególności nie zobaczyłam waszych zdjęć.Piękne młode dziewczyny idealnie szczupłe,Wiosenka taka ładna o ślicznej buzi .Agatka śliczna dziewczyna czy Krytia laska z pięknymi włosami i buzią ,Agness która mogłaby być modelką jak i wy wszystkie..mogłabym więcej wymieniać (za dużo tu Was )ale wszystkie jesteście naprawdę śliczne i szczupłe i wiecie teraz gdy widzę na ulicy młodą dziewczynę widzę w niej Was i już wiem że mimo tego że jest szczupła i piękna ona byc może wcale tego nie widzi...
Ogółem chcę powiedzieć że jesteście naprawdę zgrabne i ładne i też zacznijcie tak uważać,troszkę wiary w siebie
Stary 2008-06-09, 21:20   #2861
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasik30 Pokaż wiadomość
Wiecie ,powiem Wam jedno zanim tu trafiłam gdy widziałam ładne SZCZUPŁE dziewczyny takie jak Wy to zawsze uważałam że kurcze one nie mają żadnych problemów,pewnie nigdy się nie odchudzały,jak ja im zazdroszczę..Tak było dopóki nie weszłam na Wizaż a w szczególności nie zobaczyłam waszych zdjęć.Piękne młode dziewczyny idealnie szczupłe,Wiosenka taka ładna o ślicznej buzi .Agatka śliczna dziewczyna czy Krytia laska z pięknymi włosami i buzią ,Agness która mogłaby być modelką jak i wy wszystkie..mogłabym więcej wymieniać (za dużo tu Was )ale wszystkie jesteście naprawdę śliczne i szczupłe i wiecie teraz gdy widzę na ulicy młodą dziewczynę widzę w niej Was i już wiem że mimo tego że jest szczupła i piękna ona byc może wcale tego nie widzi...
Ogółem chcę powiedzieć że jesteście naprawdę zgrabne i ładne i też zacznijcie tak uważać,troszkę wiary w siebie
Najbardziej chyba spodobało mi się to zdanie . Tak to fajnie wszystko ujęłaś,chciałabym aby każda z nas umiała dostrzegać swoje piękno,niekoniecznie te zewnętrzne,jednak w dużej mierze to właśnie wygląd zewnętrzny przesłania nam wszystko i nie dostrzegamy tego co tak naprawdę powinnyśmy zauważać.
Wiem,że mi do tego daleko ...

Stary 2008-06-09, 21:26   #2862
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Agatko- może nie jak w bajce ale myślałaś że ta normalności będzie inna, wymarzona , ja tez niestety się na tym przejechałam ale teraz jest dobrze, Tobie tez się uda to zaakceptować i Siebie ,tylko musisz zacząć terapie, szkoda że przesunęła sie w czasie, ale najważniejsze że pójdziesz.
Dziękuję Ci Sylwuś, że mnie wspierasz, to dla mnie bardzo ważne

Cytat:
Mogę się pochwalić moim parę kg 'grubszym' ciałem? ;>
http://nannus.fotka.pl
zdjęcia w sukience----> 60 kg
(to zimowe, to jakieś 57)
Śliczna jesteś i uwielbiam czytac Twoje posty!! Jesteś tak pogodzona ze sobą, taka radosna, zazdroszczę Ci tego bardzo i serdecznie gratuluję

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, u mnie dobrze dziękuję za troskę muszę sobie wszystko poukładać w głowie. nie jestem pewna, czy ten wątek dobrze na mnie działa - i dlatego chwilowo robię sobie przerwę. bo nie wiem, czy pisanie tutaj - a tym samym myślenie o jedzeniu, o napadach itp. - nie znaczy dla mnie tyle co krok w tył.

oczywiście będę pisać na pw do Was, bo bardzo polubiłam moje kochane Ślicznotki ( ), a z dietetyki nie odejdę. no a jak już przemyślę to wszystko, może wrócę.

choć podczytywać Was i tak będę pewnie ale postaram się traktować wszystko mniej emocjonalnie.

Całuję i dziękuję za wszystko

(tylko nie myślcie, że to jakieś pożegnanie)

edit: Boże, Annie. aleś Ty śliczna!
Jakby co wiesz gdzie nas szukac

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
Agatko nie mów tak jesteś bardzo ładną dziewczyną. A co do schudnięcia to mogą być mięśnie ćwiczyłaś więc mogły ci się rozbudować. Ale różnice że schudłaś na pewno widać tylko ty jej nie widzisz. Przykład ja swojego kota widze codziennie i nie wiem kiedy rośnie ale jak ostatnio byłam z nim u weterynarza to mówiła że nasz kotek bardzo urósł itp.
No fakt, u mnie z kotkami też tak jest. Jak wróciła ze Szkocji to mówię do mamy, że Wiercik jakiś taki malutki, chudziutki się zrobił, a mama mówi, że nie. To prawda, że ja sama nie dostrzegę tego, że schudłam, ale te pieprzone ED mnie wykańcza. Niby jestem teraz o 1 kg. od swojej wymarzonej wagi, a wydaje mi się, że muszę schudnąc jeszcze z 8 kg. jak nie 10 kg.

Cytat:

Agatko przykro mi że Twoje marzenia prysły jednak nie poddawaj się, walcz dalej o lepsze życie
Staram się wlaczyc, ale narazie przegrywam.
A jak u Ciebie? Jest lepiej?

Cytat:
Agatko - i posiadając skierowanie wtedy powinnam pojechać do tego szpitala tak ?
Tak idziesz ze skierowaniem do rejestracji i zapisujesz się do psychologa. Juz Ci pisałam jak się nazywa ta kobieta, bo tylko ona jedna jest tzw. psychologiem dziecięcym.
Cytat:
Ja też kiedyś jak mijałam szczupłe, zadbane dziewczyny to myślałam, jakie one muszą byc szczęśliwe, byłam zazdrosna. Ale teraz wiem, że ogromna częśc z nich może miec takie sama, a nawet gorsze problemy od nas. Po nas też tego nie widac...

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:27   #2863
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siris88 Pokaż wiadomość
och masz masę rzeczy do wyobru: psychologie, wszelkiego rodzaju politechniczne rzeczy związane z biologią: biotechnologia np., masa tego jest. Dietetyka, fizjologia, fizjoterapia, psychologia (:P), chemia, technologia chemiczna, inzynieria środowiskowa, wszystko z ochroną środowiska, genetyczne zabawy... cała masa kierynków, i medycznych i uniwesyteckich i politechnicznych.
Nic dodać nic ująć. Nie wiem co wszystko można w polsce, ale podstawowo cokolwiek z biol i chemią, biochemią jak napisała Siris, nawet po właściwie wydziale pzyrodniczym można robić na medycznym potem, w szpitalu w laboratoriach. Na medycznym albo lekarski, stomatologia, jacyś laboranci stomatologiczni, fizjoterapeuci, pielęgniarki...a co do miejsca zbrodni to oprócz lekarskiego wszystkie te biologiczne - z biologii na genetykę, biochemia, chemia ze specjalizacją na poszczególne jej podtypy...Oczywiście farmacja po biol-chemie....
Ale jak chcesz na lekarski to śmiło idź, tylko się trzeba liczyć z tym, że to ogromne ograniczenie reszty życia - kujesz nieziemsko nietylko podczas sesji, ale przez cały rok, egzaminy to byki straszne, czasami bardziej od inteligencji się będzie liczyła zdoloność siedzieć po 12h dziennie w książkach i ogromna wytrzymałość psychiczna. Ale fakt, że może to mniejsze zło niż siedzieć na wydziale, na którym wybitnie to ciebie nie kręci, choć każdy w to szczerze wątpi podcas sesji jak widzi, że ktoś się na innym wydziale uczy 3dni do egzaminupodczas kiedy ty kujesz 5tygodni...
enex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:29   #2864
kasik30
Raczkowanie

Agness uwierz w siebie,a przynajmniej spróbuj małymi kroczkami pomalutku walczyć o siebie o swoją przyszłosć...
Stary 2008-06-09, 21:34   #2865
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

No to witam Was serdecznie Znów się rozpisałyście, ale ja przez cały dzień podczytywałam i czułam się jak jakiś szpieg, więc teraz zdecydowałam się napisać U mnie coraz lepiej, chyba. Jem całkiem sporo jak na siebie tj. ok. 2000 kcal. Może to mało jak na 13latkę, ale będę się rozkręcać, już sobię trochę brzuszek rozciągnęłam, toteż łatwiej mi zjeść większe porcje jedzenia.
Nie dbam o białko w każdym posiłku, piję soki (narazie głównie te niesłodzone cukrem, ale zawsze coś ), jem węgle na kolację i słodycze Wracam do normalności, a przynajmniej takie mam wrażenie, bo chociaż wiem, że życie jest przewrotne i los pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy to musze się trzymać i być dzielna, bo moje życie leży w moich rękach!
Madlen wiesz tak to jest jak się zmienia szkołę, nie wiadomo jaki wybór podjąć. Ja też zastanawialam się czy iśc z koleżanką do gimnazjum czy mierzyć wyżej do tego najlepszego w Warszawie. Wybrałam tą drugą opcję, najwyżej jeśli się nie dostanę to pójdę tam gdzie moja koleżanka A co do widzenia siebie, to nie martw się, to co widzimy w lustrze to odwrotność tego co jest w rzeczywistości. Ja w dalszym ciągu widzę grube nogi i brzuch, ale wiem, że ważąc 10 kg mniej widziałam to samo i tak będzie dotąt, dokąd nie wyjdę całkowicie z ED.
Annie świetnie wyglądasz Ładna z Ciebie dziewczyna
Siris brawo za spaghetti! To naprawdę świetnie, że się przełamałaś! Takimi malutkimi kroczkami będziesz dochodzić do normalności i tego Ci właśnie życzę!
Agatko myślę, że my EDkowe tak już mamy, że nastawiamy się na to, że sama zmiana otoczenia, albo powrót do miejsca w którym przed ED było fajnie, rozwiąże problemy. Jednak problemy siedzą w naszej głowie, a nie w miejscach w których przebywamy. Ja zawsze sobie myślałam "O, pojadę na mazury, bo jak rok temu byłam tam z rodzicami, to było tak fajnie, tak normalnie, bez ED" a potem klapa, bo chore myśli zostały, a zmieniło się jedynie otoczenie. Zmiany nie przyjdą, jeśli im nie pomożemy
Wiosenko wiesz, rozumiem Cię i szanuję twoją decyzję, tylko powiedz mi jedno... Jakie napady ?
Bo wiesz, jeśli myślisz, że miałaś jakieś napady tooooo i dojdę do Krakowa na piechotę, żeby Ci to wyperswadować
Krytuś ja też chcę zdjęcia mój mail: euphoria#vp.pl (zamiast # wpisz @)

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:34   #2866
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość
Ojoj, ja chodzę do psychologa od ponad roku (z tym że z przerwami, a terapię 'intensywną' zaczęłam w grudniu). Pani psycholog mi bardzo pomaga, jednak wizyty nie są zbyt częste . Spotykamy się co dwa tygodnie, o ile dobrze pójdzie, czyli dwa razy w miesiącu... A jak sama wiesz w tak długim czasie to może się dużo wydarzyć.

Aha i dziękuję za miłą opinię . Ostatnio trochę mniej niestety gotuję...
To tym bardziej mam nadzieję, że to tylko chwilowy kryzys

Agness juz wiesz co i jak teraz czas wreszcie zacząć działać!

Agatko nie rozumiem czemu los sie tak na Ciebie uwziął. Masz tyle dobrych chęci, naprawdę się starasz i robisz wszystko by poprawić swój los... Eh dobremu wiart zawsze w oczy. Mocno trzymam za Ciebie kciuki. Kto jak kto ale Ty na pewno z tego wyjdziesz.

Kasik a Ty to niby jakaś gorsza jesteś? Czemu piszesz Wy? Powinno być my! W końcu ty też jesteś ładna i nieszcześliwa

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:52   #2867
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość

Śliczna jesteś i uwielbiam czytac Twoje posty!! Jesteś tak pogodzona ze sobą, taka radosna, zazdroszczę Ci tego bardzo i serdecznie gratuluję

Jakby co wiesz gdzie nas szukac

No fakt, u mnie z kotkami też tak jest. Jak wróciła ze Szkocji to mówię do mamy, że Wiercik jakiś taki malutki, chudziutki się zrobił, a mama mówi, że nie. To prawda, że ja sama nie dostrzegę tego, że schudłam, ale te pieprzone ED mnie wykańcza. Niby jestem teraz o 1 kg. od swojej wymarzonej wagi, a wydaje mi się, że muszę schudnąc jeszcze z 8 kg. jak nie 10 kg.
No i dlatego idziesz do psychologa

Staram się wlaczyc, ale narazie przegrywam.
A jak u Ciebie? Jest lepiej?

Tak idziesz ze skierowaniem do rejestracji i zapisujesz się do psychologa. Juz Ci pisałam jak się nazywa ta kobieta, bo tylko ona jedna jest tzw. psychologiem dziecięcym.

Ja też kiedyś jak mijałam szczupłe, zadbane dziewczyny to myślałam, jakie one muszą byc szczęśliwe, byłam zazdrosna. Ale teraz wiem, że ogromna częśc z nich może miec takie sama, a nawet gorsze problemy od nas. Po nas też tego nie widac...
Cytat:
No to witam Was serdecznie Znów się rozpisałyście, ale ja przez cały dzień podczytywałam i czułam się jak jakiś szpieg, więc teraz zdecydowałam się napisać U mnie coraz lepiej, chyba. Jem całkiem sporo jak na siebie tj. ok. 2000 kcal. Może to mało jak na 13latkę, ale będę się rozkręcać, już sobię trochę brzuszek rozciągnęłam, toteż łatwiej mi zjeść większe porcje jedzenia.
Nie dbam o białko w każdym posiłku, piję soki (narazie głównie te niesłodzone cukrem, ale zawsze coś ), jem węgle na kolację i słodycze Wracam do normalności, a przynajmniej takie mam wrażenie, bo chociaż wiem, że życie jest przewrotne i los pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy to musze się trzymać i być dzielna, bo moje życie leży w moich rękach!
Madlen wiesz tak to jest jak się zmienia szkołę, nie wiadomo jaki wybór podjąć. Ja też zastanawialam się czy iśc z koleżanką do gimnazjum czy mierzyć wyżej do tego najlepszego w Warszawie. Wybrałam tą drugą opcję, najwyżej jeśli się nie dostanę to pójdę tam gdzie moja koleżanka A co do widzenia siebie, to nie martw się, to co widzimy w lustrze to odwrotność tego co jest w rzeczywistości. Ja w dalszym ciągu widzę grube nogi i brzuch, ale wiem, że ważąc 10 kg mniej widziałam to samo i tak będzie dotąt, dokąd nie wyjdę całkowicie z ED.
Annie świetnie wyglądasz Ładna z Ciebie dziewczyna
Siris brawo za spaghetti! To naprawdę świetnie, że się przełamałaś! Takimi malutkimi kroczkami będziesz dochodzić do normalności i tego Ci właśnie życzę!
Agatko myślę, że my EDkowe tak już mamy, że nastawiamy się na to, że sama zmiana otoczenia, albo powrót do miejsca w którym przed ED było fajnie, rozwiąże problemy. Jednak problemy siedzą w naszej głowie, a nie w miejscach w których przebywamy. Ja zawsze sobie myślałam "O, pojadę na mazury, bo jak rok temu byłam tam z rodzicami, to było tak fajnie, tak normalnie, bez ED" a potem klapa, bo chore myśli zostały, a zmieniło się jedynie otoczenie. Zmiany nie przyjdą, jeśli im nie pomożemy
Wiosenko wiesz, rozumiem Cię i szanuję twoją decyzję, tylko powiedz mi jedno... Jakie napady ?
Bo wiesz, jeśli myślisz, że miałaś jakieś napady tooooo i dojdę do Krakowa na piechotę, żeby Ci to wyperswadować
Krytuś ja też chcę zdjęcia mój mail: euphoria#vp.pl (zamiast # wpisz @)
Wysłałam. Ciesze się że jest dobrze, naprawdę

Cytat:
To tym bardziej mam nadzieję, że to tylko chwilowy kryzys

Agness juz wiesz co i jak teraz czas wreszcie zacząć działać!

Agatko nie rozumiem czemu los sie tak na Ciebie uwziął. Masz tyle dobrych chęci, naprawdę się starasz i robisz wszystko by poprawić swój los... Eh dobremu wiart zawsze w oczy. Mocno trzymam za Ciebie kciuki. Kto jak kto ale Ty na pewno z tego wyjdziesz.

Kasik a Ty to niby jakaś gorsza jesteś? Czemu piszesz Wy? Powinno być my! W końcu ty też jesteś ładna i nieszcześliwa
No właśnie? Ty również jeteś ładna
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 22:25   #2868
201705250937
Konto usunięte

Madlen masz rację, negatywne nastawienie do wszystkich wcale mi nie pomoaga. Ale gdy każdypatrzy tylko na mój wygląd, do czego pewnie ma podstawy, to myslę, że ludzie odwracaja sie odemnie, chcą, żebym była gruba, zdrowo odżywniona w negatywnym tego słowa znaczeniu, po prostu chca żebym była juz inna, nie ta wyjątkowa. A przecież wyjątkowośc nie jest taka łatwa i prosta jak chudość. Widocznie nie potrafię byc wyjątkowa, a moja ambicja nie pozwala mi byc szarą , stojąca gdzieś w cieniu dziewczyną, bo taka chyba jestem, i taki żałosny sposób obrałam

Superchick - bardzo bardzo się zmartwiłam Twoim postem. Jesteś chyba kolejnym przykładam, że przyrost wagi daje tylko zewnętrzyny wyraz, że wszytko już jest ok. Kochana, nie wracaj do wymiotów! Nie ważne czy ażysz 40, 30 , 60 czy 80 kg- gdy wymiotujesz, nigy nie będzie ok, nic nic nic nie bądzie w porządku. Może to, że jestes już szczupła,a nie chorobliwie chudziutka, sprawiło, że uśpiło to czujnośc lekarzy i otoczenia? Poproś ich o pomoc.

A co u mnie.. Fatalnie. Czy Wy tez macie takie okropne lęki, gdy jesteście w szole , między ludźmi? Ja nie potrafię sobie poradzic z takim zniechęceniem do rozmowy po kilku lekcjach spędzonych z osobami, które nie rozumieją czym jest ED. Nie potrafię wdrążyc się w pracę jak kiedys, to wszytko jest takie przygnębiające. Czytam o Waszych bardzo wyskokich średnich i jak każdmy pewnie z boku nie rozumiem jak mozna przejmnowac się, że ma się z czegoś 5 zamiast 6, ale własnie tak samo jest z wyglądem. u inych akceptujemy nawet małe wady w sylwetce, a nasze ciało musi byc nieskazitelne, idelane. Tam gdzie pownny byc mięscie- są, włosy slicznie ułozony, włosy w pieknym kolorze, firmowe ciuchy, we wszytkim najlepsze. A może własnie wady tez są czymś charakterystycznym, co mozna polubić?

Krytia poproszę o fotki toffiee17@wp.pl
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 23:02   #2869
plameczka
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja dzieki temu sie dowartosciowalam Gdy zobaczylam, ze takie ladne, zgrabne dziewczyny narzekaja na swoj wyglad, a kazdy im mowi, ze sa chude badz szczuple i sliczne, tzn, ze moje otoczenie tez mnie prawdopodobnie nie klamie czyli, ze tak naprawde.. jestem ladna i zgrabna i od kilku dni w to wierze

Moge Wam napisac tylko jeden jadlospis ile dzisiaj zjadlam i powiecie czy na U to duzo? Bo nie chce wstawiac na NCJ, jakos nigdy nie wstawialam i sie.. wstydze A to tak tylko ten jeden raz, a potem moze sie przekonam i zaczne wstawiac juz tam. Tylko sie nie przestraszcie, bo dzisiaj zjadlam strasznie niezdrowo, taki slodki dzien i dreczy mnie to..

Śniadanie: płatki czekoladowe i mleko 0,5% (jakos 65-70 g i 150 ml)
II śn. bułka pszenna z szynka
Obiad: 3,5 gofra z cienko posmarowanym dżemem zamiennie z czekolada
Podwieczorek: SPorki kawałek ciasta (Biszkopt z kremem)
Kolacja: Uuu.. tu tez bylo duzo.. 3,5 kromki chleba (nazywa sie `dietetyczny`, taki jakby mieszany, ni to ciemny ni to jasny) z szynka badz serem zoltym + kilka plasterkow szynki samej + rzodkiewki, pomidor, sałata, ogórek

Szczerze i ilościowo (nie jakosciowo) Nie wydaje sie tak duzo od 6.00 do 23.00, ale podliczajac kcal jakos z 2800 wyszlo...

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 23:29   #2870
phenomena
Zakorzenienie

Witam

Będę szczera – nie czytam już tego wątku i nie wiem, co u was słychać. Mam nadzieję, że jest lepiej i jakoś sobie radzicie.
Chciałam powiedzieć, że od kiedy rzadziej zaglądam na wizaż, czuję się o niebo lepiej nie jestem zadowolona ze swojego ciała, ale tego już raczej nie zmienię – nigdy się sobie nie podobałam i pewnie już tak zostanie. Jednak czuje poprawę. Może to zbliżający się wyjazd tak na mnie działa? W każdym razie jem wszystko na co mam ochotę. Może nie zawsze jest to zgodne z moim zapotrzebowanie. Udaję się do lodówki wtedy, gdy czuję głód. Odrywam się też powoli od białka i szukam innych rozwiązań. Od kiedy nie zaglądam regularnie na dietetykę przestałam myśleć ciągle o żarciu.
Na razie jestem naładowana optymizmem.
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 06:52   #2871
Annie1441
Wtajemniczenie

No właśnie, mnie kręci medycyna, ale jak mówisz że to 6 lat wycięte z życiorysu praktycznie... a co się robi po genetyce? ;> O, jeszcze nanotechnolog, to też dobre.
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 07:21   #2872
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Madlen masz rację, negatywne nastawienie do wszystkich wcale mi nie pomoaga. Ale gdy każdypatrzy tylko na mój wygląd, do czego pewnie ma podstawy, to myslę, że ludzie odwracaja sie odemnie, chcą, żebym była gruba, zdrowo odżywniona w negatywnym tego słowa znaczeniu, po prostu chca żebym była juz inna, nie ta wyjątkowa. A przecież wyjątkowośc nie jest taka łatwa i prosta jak chudość. Widocznie nie potrafię byc wyjątkowa, a moja ambicja nie pozwala mi byc szarą , stojąca gdzieś w cieniu dziewczyną, bo taka chyba jestem, i taki żałosny sposób obrałam Czemu nie potrafisz. ?Pobobno każdy na swój sposób jest wyjątkowy i niekoniecznie musisz być strasznie chuda żeby taka być

Superchick - bardzo bardzo się zmartwiłam Twoim postem. Jesteś chyba kolejnym przykładam, że przyrost wagi daje tylko zewnętrzyny wyraz, że wszytko już jest ok. Kochana, nie wracaj do wymiotów! Nie ważne czy ażysz 40, 30 , 60 czy 80 kg- gdy wymiotujesz, nigy nie będzie ok, nic nic nic nie bądzie w porządku. Może to, że jestes już szczupła,a nie chorobliwie chudziutka, sprawiło, że uśpiło to czujnośc lekarzy i otoczenia? Poproś ich o pomoc.

A co u mnie.. Fatalnie. Czy Wy tez macie takie okropne lęki, gdy jesteście w szole , między ludźmi? Ja mam lęk że ktoś powie : o, przytyłaś! Ja nie potrafię sobie poradzic z takim zniechęceniem do rozmowy po kilku lekcjach spędzonych z osobami, które nie rozumieją czym jest ED.U mnie niektóre teraz gadają : "boże jak ja gruba jestem!" a ja się źle przy tym czuje. Ale na szczęście później idą na lody czy coś. Nie potrafię wdrążyc się w pracę jak kiedys, to wszytko jest takie przygnębiające. Czytam o Waszych bardzo wyskokich średnich i jak każdmy pewnie z boku nie rozumiem jak mozna przejmnowac się, że ma się z czegoś 5 zamiast 6, ale własnie tak samo jest z wyglądem. u inych akceptujemy nawet małe wady w sylwetce, a nasze ciało musi byc nieskazitelne, idelane. Tam gdzie pownny byc mięscie- są, włosy slicznie ułozony, włosy w pieknym kolorze, firmowe ciuchy, we wszytkim najlepsze. A może własnie wady tez są czymś charakterystycznym, co mozna polubić?

Wysłane
Toffee ja wcześniej zupełnie nie zwracałam uwagi na wyląd nie kupowałam super ciuchów, a włosy to tylko przeczesywałam, obchodziła mnie tylko wag, waga, i jeszcze raz waga, obchodziła mnie też nauka jak dostałam 4+ zamiast 5 to było mi tak smutno

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
A ja dzieki temu sie dowartosciowalam Gdy zobaczylam, ze takie ladne, zgrabne dziewczyny narzekaja na swoj wyglad, a kazdy im mowi, ze sa chude badz szczuple i sliczne, tzn, ze moje otoczenie tez mnie prawdopodobnie nie klamie czyli, ze tak naprawde.. jestem ladna i zgrabna i od kilku dni w to wierze Plameczko bo to prawda jest

Moge Wam napisac tylko jeden jadlospis ile dzisiaj zjadlam i powiecie czy na U to duzo? Bo nie chce wstawiac na NCJ, jakos nigdy nie wstawialam i sie.. wstydze A to tak tylko ten jeden raz, a potem moze sie przekonam i zaczne wstawiac juz tam. Tylko sie nie przestraszcie, bo dzisiaj zjadlam strasznie niezdrowo, taki slodki dzien i dreczy mnie to..

Śniadanie: płatki czekoladowe i mleko 0,5% (jakos 65-70 g i 150 ml)
II śn. bułka pszenna z szynka
Obiad: 3,5 gofra z cienko posmarowanym dżemem zamiennie z czekolada
Podwieczorek: SPorki kawałek ciasta (Biszkopt z kremem)
Kolacja: Uuu.. tu tez bylo duzo.. 3,5 kromki chleba (nazywa sie `dietetyczny`, taki jakby mieszany, ni to ciemny ni to jasny) z szynka badz serem zoltym + kilka plasterkow szynki samej + rzodkiewki, pomidor, sałata, ogórek

Szczerze i ilościowo (nie jakosciowo) Nie wydaje sie tak duzo od 6.00 do 23.00, ale podliczajac kcal jakos z 2800 wyszlo...
Jak dla mnie to tu nie jest jakoś super dużo. U całkiem fajne i smaaaaczne (bez jakichś kultów białka że na podwieczorek serek wiejski na obiad twarożek a na kolacje twaróg
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 07:28   #2873
Siris88
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie, mnie kręci medycyna, ale jak mówisz że to 6 lat wycięte z życiorysu praktycznie... a co się robi po genetyce? ;> O, jeszcze nanotechnolog, to też dobre.
oj to nie tak że wycięte. Mam wielu ludzi na medycynie i normalnie sobie żyją, chociaż nauki jest sporo. Problem polega na tym, że bardzo rzadko tak Ci się udaje trafić żeby później mieć zyski współmierne do kosztów pracy które musiałaś włożyć w wykształcenie. Bo to nie tylko studia, ale też specjalizacja, a jak chodzi o specjalizację, to teraz jest rzeźnia, wiem na pewno, bo moja znajoma zdawała egzamin w kwietniu i uczyła się od listopada (!) i to uczyła się dzień w dzień, od rana do wieczora, naprawdę. Od listopada do kwietnia, praktycznie nie wychodziła z domu tylko siedziała i kuła. I zdała. Ale z mojego województwa zdały trzy (!) osoby, w tym ona i jej koleżanka - z tymże obie są już po studiach, paru latach pracy i zdawały tylko na 2gi stopień specjalizacji, a teraz trzeba już zdawać podwójną - czyli dwa razy więcej nauki.

Edyt:
a u mnie znowu dołek, naoglądałam się zdjęć dziewczyn ze szczuplutkimi, płaskimi brzuszkami i zastanwiam się - czemu ja nie mogę mieć takiego? Juz nie wiem, czy to jest kwestia tłuszczu? (przecież wiem, że jestem szczupła...), kwestia budowy (??) albo ppo prostu mam jakiś wklęsły ten brzuch więc gdzie indziej wystaje? Nie rozumiem czemu on nie jest płaski tylk otaki pofalowany

Edytowane przez Siris88
Czas edycji: 2008-06-10 o 08:35
Stary 2008-06-10, 08:33   #2874
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość

Dziękuję Funky . Masz rację, ja chcę mieć poczucie, że nad czymś panuję, mam tę kontrolę i chociaż jedna rzecz zależy ode mnie. Strasznie się denerwuję, gdy coś idzie nie po mojej myśli, w ogóle ja okropnie przeżywam porażki (przykład - z polskiego parę tygodni temu pisaliśmy wypracowanie. było kilka form do wyboru - charakterystyka, porównanie dwóch światów w Quo vadis i rozprawka. jedyna z klasy wybrałam rozprawkę, zabrakło mi tylko kilku przecinków i pani postawiła mi +4. przyszłam do domu, popłakałam się i z tej złości... pocięłam rękę i poszłam wymiotować) i nie potrafię radzić sobie z negatywnymi emocjami. U mnie to zawsze jest albo momentalnie redukcja, albo napad, albo rzyganie, albo żyletka.
.
S(K) chyba musisz jeszcze sporo popracować z psycholog nad podejściem do problemów i nauczyć się rozwiązywać je na inny sposób, tak aby nie odbijało sie to na Twoim zdrowiu, a powiem Ci szczerze jest to do zrobienia, ja widze ogromną zmianę w moim postrzeganiu bliskich, kiedyś nie do pomyślenia a teraz, Ci sami ludzie, te same problemy ale moje odczucia diametralnie inne.

Cytat:
A Kasi tez by się trochę wiary w Siebie przydało bo śliczna Dziewczyna z niej (widzialam na nk i nie stawiać mi sie tu)

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
Agatko , jak mogłabym Cie nie wspierać kiedy Ty tyle dla mnie zrobiłaś Trzymam kciuki za Twoje Szczęście

Cytat:
Nio i super Hypnotic, luz i zdrowe podejście jest najważniejsze

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
A co u mnie.. Fatalnie. Czy Wy tez macie takie okropne lęki, gdy jesteście w szole , między ludźmi? Ja nie potrafię sobie poradzic z takim zniechęceniem do rozmowy po kilku lekcjach spędzonych z osobami, które nie rozumieją czym jest ED. Nie potrafię wdrążyc się w pracę jak kiedys, to wszytko jest takie przygnębiające. Czytam o Waszych bardzo wyskokich średnich i jak każdmy pewnie z boku nie rozumiem jak mozna przejmnowac się, że ma się z czegoś 5 zamiast 6, ale własnie tak samo jest z wyglądem. u inych akceptujemy nawet małe wady w sylwetce, a nasze ciało musi byc nieskazitelne, idelane. Tam gdzie pownny byc mięscie- są, włosy slicznie ułozony, włosy w pieknym kolorze, firmowe ciuchy, we wszytkim najlepsze. A może własnie wady tez są czymś charakterystycznym, co mozna polubić?

Toffi, niestety to typowe dla ed-kowych, ten chory perfekcjonizm, we wszystkim najlepsze, a taka prawda że dla Twoich koleżanek to Ty jesteś chodzącym ideałem a one w głębi czuja sie zakompleksione i zazdroszczą,ą Sobie nawzajem wyglądu, ciuchów itp, ale przecież nie to najważniejsze w życiu, owszem fajnie jest czasem ładnie wyglądać ale jeśli oprócz tego ąłdnego wyglądu nie ma się w środku nic do zaoferowania?? A Ty Toffiee masz, bo jesteś bardzo wrażliwą i mądrą dziewczyną i z tego powinnaś być dumna i zadowolona

Krytuś- ślicznie Ci w grzywce, tylko odrobinkę uśmiechu na twarzy, bo taka smutna jesteś i te oczka tez takie smutne

Plameczka- tam na pewno nie ma 2800 kcal, podliczyłam na oko i wyszło mi o wiele mnie, ogółem wydaje mi się tak w miarę, nie jest tego za wiele ale chyba bardziej na luzie

btw: Miłego dnia Ślicznotki
Stary 2008-06-10, 09:16   #2875
enex
Zakorzenienie

Cytat:
U medycyny zależy od uczelni i od roku na którym jesteś - pierwszy rok to jak widno u was masakra, u nas całkiem się da - szok, że musisz się dużo uczyć, ale możesz w weekend wypaść gdzie na dwa dni i nie robi to większego znaczenia, bo da się wszystko razem połączyć, na drugim roku jest trudniej, ale stale płaci, że o ile nie ma odpytywania w danym tygodniu albo testu to jest całkiem, całkiem - czas sportować, wyskoczyć do kina itp....u nas masakryczny jest trzeci rok - co tydzień ogromne kwanta materiału, egzaminy typu książki telefoniczne, bardzo ciężko już przez semestr, bo cotygodniowo coś masz, po pierwszym miesiącu każdego semestru już jest hard. Czwarty to wyraźnie luźniej - zawsze masz jakby jeden przedmiot u nas - naprzykłd 2miesiące dzień dzień zajęcia z neurologii od 7 do 13 a potem podług wyboru popołudniu - po dwóch miesiącach masz z tego egzamin i zaczyna ci inny blok przedmiotu, koniec i znów inny, czyli jest swobodniej w tym, że uczysz się tylko jednej rzeczy i porządnie zamiast miliona...Piąty rok jest trudny, jest kilka egzaminów takich co trzeba kuć dzień w dzień po ten miesiąc minimalnie przy czym zarazem masz coedziennie zajęcia na oddziale, szósty rok to total hard - na taki egzamin z internistycznego ludzie kują po 3miesiące w kawałku - idziesz na 7 do szpitala, wracasz o 13, idziesz kuć do nocy i tak w kółko macieju nim masz egzamin z tego i potem jeszcze tak kilkakrotnie z tym, że to ciut łatwiejsze examy.
U nas po trzecim roku już corocznie do tego obowiązkowe praktyki letnie w szpitalu, czyli dalszy prawie miesiąc out, bo zazwyczaj jak wracasz z praktyk to masz ochotę iść maksymalnie spać.
Kończysz medycyną i jesteś...NIKIM. Nie masz prawa do żadnej porządnej opieki nad pacientem, bo w świetle medycyny zero umiesz niż zdobędziesz poszczególne stopnie specjalizacji i oczywiście czym wyższa tym lepiej żyjesz niż szara mysz kościelna. Przygotowanie do każdej to kilka lat, czyli może koło 35-40roku życia zaczniesz mieć uczucie, że warty był ten wysiłek...
Może brzmi groźnie, ale sama byłam tak trochu naiwna...jak mi ciotka z wujkiem powiadali niech wybiorę co innego zamiast medycyny to im się w duchu wyśmiała - no co - będę się dużo uczyć i jakoś będzie, ale nie przypuszczałam, że te studia mi tak będą jechały po psychice. Może człowiek ma wolę nauki i bytu, ale i tak nawet chłopów zwalają z nóg po prostu czy chcą czy nie chcą. Kocham je w pewnym sensie, bo nie pociągało by mnie uczenie się niczego innego, ale czasami taka złość mnie bierze jak widzę, że inne wydziały kują po kilka dni, łatwiejsze studia i lepsze zarobki a ty się kroisz żeby przeżyć a czeka ciebie nędza a na studiach przed egzaminami pot i krew...Dużo moich kolegów przedmedycynowego życia się ode mnie odciągnęło...nie mam czasu żeby wiecznie z nimi gdzie latać, poświęcić 4dni na wypad, w lecie miesiąc na spływ a sesja to dla mnie wycięte 2miesiące minimum z życiorysu...i oni tego nie chcą zaakceptować a nawet naśmiewają się ze mnie, żem debil sobie takie wybrała studia, nietórzy, że nie muszę tyle kuć dla celujących...tylko tutej trzeba lichych 3tygodni by w ogóle przeczytać materiał a co dopiero się go nauczyć...
Annie jeśli naprawdę tego chcesz, pasjonuje ciebie życie ludzkie od strony funkcji, pasjonuje wszystko co z tym związane, chcesz zgłębić te wszystkie tajniki Jak? i dlaczego? to idź, tylko przygotuj się tak trochu na gorsze, żeby tylko ewentualnie się nieco miło zaskoczyć...
Stary 2008-06-10, 09:21   #2876
Annie1441
Wtajemniczenie

Łomatkoboska :P Zaczynam szukać innego zawodu przyszłości :P
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 09:26   #2877
Siris88
Rozeznanie

Cytat:
Łomatkoboska :P Zaczynam szukać innego zawodu przyszłości :P
Ej no, ja mam znajomą na medycynie, same piątki i ma jeszcze oprócz tego życie... AŻ tak masakrycznie nie jest

Stary 2008-06-10, 09:32   #2878
enex
Zakorzenienie

Przepaszam za post pod postem, ale nie chciałam jeszcze dłuższeho trzachać.

Genetykiem mam wrażenie można być po studiach przyrodniczych z odpowiednim ukierunkowaniem - jesteś własciwie takim biologiem co się umie bawić chromozomami i widzi w prawa rządzące życiem i śmiercią głębiej od reszty. Jak już pytałaś o te "zbrodnicze"zawody to to by był jeden z nich - pomagasz na sądowym łuskać problemy DNA różnych części z miejsca zbrodni, tak samo jak możech pracować wszędzie, gdzie choroba ma podłoże zmian w materiale genetycznym, tylko nie wiem ile w tych lekarskich jest specjalizacji z lekarza na genetyka czy odwrotnie. Najlepiej poczytać w ofertach uczelń, wydziałów, kierunków jakie jest po ukończeniu multuim czy nimultum możliwości pracy. Nanotechnologia to wielki hit, ale była by potrzeba napewno gruntownej fizyki i matematyki mam wrażenie a nie znajdziesz pracy wszędzie, bo jednako nie w każdej wiosze się w nano bawią.
I jeszcze mi się przypomniało jak już pisałaś o biol-chemie o możliwości biotechnologii - szerokie pole do popisu gdzie skończyć, tylko pytanie czy ze swoimi wiadomościami się w polsce opłaci, bo trochu opiniii na temat adekwatnego zatrudnienia studiom się naczytałam na ten temat, choć z drugiej strony niewiele takich specjalizowanych ludzi chyba, bo nie każdy się nadaje. W polsce mam wrażenie że podług uczelni ale wymagano by chyba do biol i chemii matematyki albo fizyki.
Medycynie "podobna"weterynaria się kłania w ramach możliwości biol-chemicznych po maturze, higiena, wszystko co ze żywieniem z bardziej czy mniej technicznej strony....
No u nas wybór łatwy, bo wszędzie trzeba robić egzaminy wstępne na uczelnie i zawsze mamy w tych "książkach telefonicznych"wszystkich uczelni, wydziałów, kierunków i podspecjalizacji napisane z czego są egzaminy wstępne, czyli limituje ciebie to w sensie matury ewentualnie.
Stary 2008-06-10, 09:36   #2879
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siris88 Pokaż wiadomość
Ej no, ja mam znajomą na medycynie, same piątki i ma jeszcze oprócz tego życie... AŻ tak masakrycznie nie jest
Wiesz Siris ty masz "znajomą" ja to studiuję i wiem ile z moich znajomych skończyło w psychiatryku a ilu brało antydepresanty. Popijało guaranę kawą, albo wprost kawę zalewali coca-colą żeby się utrzymać przy życiu i nie byli do jacyś "debile"żeby tyle kuć. Ja sama całkiem lubię ten wydział, ale zmusza on ludzi do strasznych ekstremów...
Stary 2008-06-10, 09:37   #2880
Koffee
Raczkowanie

Cytat:
PS. A Pannę Koffee to znam . Z innego forum... .
a ja mam sklerozę.... ale obie moje szare komórki ciężko pracują, więc ponieważ wątek jest o ed, to domyslam sie o jakie forum chodzi

a rehabilitantka wczoraj powiedziała "o jaka drobina, nie mam gdzie elektrod położyć", a wieczorem zjadłam na grillu bułke z masłem, takim prawdziwym i pachnącym, i wczoraj w ogóle ponad 1000 kcal zjadłam , a dzisiaj owsiankę z masłem - chyba się uzależnie

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości