Mamusie marcowe 2018 cz. 4 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-02, 00:08   #3001
_Selina_
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 4

Dobranoc :-* Odezwę się jutro po wizycie w szpitalu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 00:15   #3002
Koma1002
Zadomowienie

Jasne, trzymamy kciuki ja pewnie szybko nie zasne, bo jutro połowkowe i już czuję nerwy...na szczęście też radosne kopniaki w brzuchu i to mnie trochę uspokaja

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 06:28   #3003
Ojoanna29
Zakorzenienie

Dzień dobry

Mocne kciuki za dzisiejsze wizyty!
Poproszę o dopisanie u mnie 21.11 powtórka usg i 23.11 wizyta

Widzę, że wczoraj temat ubezpieczeń - tz nie ma dodatkowego bo zawsze twierdził że mu to niepotrzebne, jeszcze jest na zleceniu czy tam umowie o dzieło, ciekawe czy chociaż jakiś urlop mu się należy na narodziny dziecka
Rozumiem, że wszystkie jesteście pracujące, nie ma żadnej bezrobotnej jak ja? w ogóle nie wiem gdzie pytać co ze mną dalej, w zusie czy urzędzie pracy gdzie jestem zarejestrowana

41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 06:34   #3004
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pannkaka Pokaż wiadomość
Ja tam sie z tego juz nie smieje i tak teraz wstaje. Miesnie brzucha sa i tak mocno przeciazone, a takie dodatkowe "cwiczenia" moga pomoc w nabawieniu sie kontuzji typu rozejscie miesni, czy nawet przepuklina. Nie udalo mi sie po pierwszej ciazy doprowadzic brzucha do pelni formy, wiec teraz dmucham na zimne
decyzja A wczesniej bylo i teraz bedzie 120x60 w naszej sypialni.
Ja też się nie śmieję, absolutnie! I też się staram do tego stosować odkąd o tym usłyszałam Tym bardziej, że z tym wstawaniem naprawdę robi się coraz ciężej...

Puna cieszę się, że wszystko w porządku, trochę mnie wystraszyłaś

Selina czekam z niecierpliwością na wieści, trzymam mocno kciuki ale wiem, że dziś odetchniecie z ulgą i my razem z Wami

Myślę co u Brilliant i jej biednego starszaka...
...

Dziś mogę śmiało powiedzieć, że to była pierwsza noc, kiedy moje własne dziecko nie dało mi porządnie pospać Czasami mam wrażenie, jakby miała na tych swoich rączuniach takie malusie rękawiczki bokserskie, na stópkach glaniki a na głowie hełm... Poza tym chyba trochę naciskała mi na żołądek bo jakoś mnie pobolewał/uciskał. Ale teraz jak wstałam to też jakoś pobolewa więc może jednak coś mi zaszkodziło lub zjadłam za dużo
Stary 2017-11-02, 06:50   #3005
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Widzę, że wczoraj temat ubezpieczeń - tz nie ma dodatkowego bo zawsze twierdził że mu to niepotrzebne, jeszcze jest na zleceniu czy tam umowie o dzieło, ciekawe czy chociaż jakiś urlop mu się należy na narodziny dziecka
Rozumiem, że wszystkie jesteście pracujące, nie ma żadnej bezrobotnej jak ja? w ogóle nie wiem gdzie pytać co ze mną dalej, w zusie czy urzędzie pracy gdzie jestem zarejestrowana

Na początek poczytaj w necie, co Ci przysługuje jeśli macie niskie dochody, z tego co kojarzę to becikowe, kosiniakowe i zasiłek rodzinny. Wtedy będziesz wiedziała do jakich instytucji uderzać o szczegóły.

Dzień dobry, ale mi się nie chce wstać, taka pogoda okropna, a my mamy całe miasto do przejechania

_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:00   #3006
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Na początek poczytaj w necie, co Ci przysługuje jeśli macie niskie dochody, z tego co kojarzę to becikowe, kosiniakowe i zasiłek rodzinny. Wtedy będziesz wiedziała do jakich instytucji uderzać o szczegóły.

Dzień dobry, ale mi się nie chce wstać, taka pogoda okropna, a my mamy całe miasto do przejechania

Właśnie tz jako informatyk zarabia tyle, że mogłam sobie pozwolić na nie przedłużanie umowy po poronieniu.. Nie byłam w stanie wrócić do takiego normalnego życia, a gdyby mi przedłużyli to musiałabym. Potem szybko kolejna ciąża i ooo, po zarejestrowaniu się jako bezrobotna dla ubezpieczenia dostałam zasilek na pół roku w wysokości 500zl nie jesteśmy małżeństwem, może bez udawania samotnego wychowywania, alimentów itp też mi się coś należy, muszę sprawdzić

41/2018
Stary 2017-11-02, 07:03   #3007
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bloody_marry Pokaż wiadomość
Wrrr. Nic mi nie skapnie z tego państwowego stołu.

Ale ponoć z ubezpieczenia jakieś pieniądze się dostaje?

Ja mam prywatne ubezpieczenie wykupione i coś tam wypłacają ale nie wiem ile. Co ciekawe, moi rodzice też mają takie ubezpieczenie i tez dostaną pieniądze za urodzenie wnuka... to musi być jakieś hiper ubezpieczenie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Szybka wizyta, okazało sie że jestem 4 pacjentka z tym samym bolem dzisiaj no ale ja sie na prawde zmartwilam
Wszystko dobrze. Dostalam zastrzyk z nospy i mam brac tez 3 razy dziennie. Lekarka powiedZiala ze to czysta fizjonomia
Ah i jeszcze potwierdzila dziewczynkę. Dziekuje za kciuki

Sent from my iPhone using Tapatalk
Oj to dobrze, może jakieś wpływy pogody albo ciśnienia? Dobrze ze pojechałas, jesteś spokojniejsza
Cytat:
A miałaś wcześniej jakieś problemy z kręgosłupem? Ja nigdy nie miałam a w ciąży jak się narobię np. w kuchni albo przy porządkach to boli mnie w lędźwiach.

Ciekawe czy ja mam takie ubezpieczenie w pracy. Nawet nie wiem.

Ja mam tak samo. Jak za dużo pochodzę albo się poschylam to potem wieczorem czuje mocno kregoslup
Cytat:
Napisane przez ullcia92 Pokaż wiadomość
Mi też dziś jakoś dokucza dol brzucha połączony z twardym brzuchem powyżej. Nawet nie wiem jak to nazwac. To właśnie nie ból tylko takie dziwne uczucie... rozpychania , czegoś ciężkiego w srodku. Jako że ostatnio też spanikowalam bez potrzeby doszłam do wniosku że to raczej normalne, że pewnie macica rośnie albo te więzadła czy cos... Dobrze że u Ciebie nic poważnego A coś jeszcze mówiła dr na ten temat ?

Mam dokładnie to samo ! Zaczęłam od 54 , ostatnio już 58-58.5 , nigdy 6 z przodu nie miałam brzuch zwykle był płaski a teraz leci 19 tydz i mam wrażenie jakbym miała brzuch z 7-8miesiaca. Choć wszyscy mówią dookoła że wcale nie , że jakbym wzdęcie miała i tyle 😁

O to miałam to samo! Dzisiaj już przeszło. Stawiamy ze to normalne co? Ja przyjęłam teorie ze macica się podnosi wiec wszystko ciągnie

Cytat:
Mhm to ja nic dodatkowo nie pamiętam żebym podpisywała. Więc pewnie nie mam.

Z tematów formalnych to chciałabym was jeszcze zapytać jak to jest z L4. Np. Miałam wizytę na poniedziałek i z winy lekarza przełożono na czwartek. A zwolnienie potrzebowałam od poniedziałku. Wzięłam urlop wypoczynkowy na dwa dni. Ale jak to będzie w przyszłości? Dostajecie zwolnienie co miesiąc? I dostarczacie do pracodawcy? Umawiacie wizyty równo w dniu kiedy potrzebujecie nowe zwolnienie?

Moja lekarka wypisuje mi z wizyty na wizytę i będąc u niej w gabinecie ustalamy dzień kolejnej wizyty i ona do tego terminu wypisuje l4. Mogę przyjść wcześniej ale wtedy nie może mi wypisać zwolnienia do przodu wiec musiałabym jechać drugi raz do przychodni specjalnie po nie. Ale w druga stronę to działa czyli jakby mi się skończyło zwolnienie to może mi wypisać 3 dni wstecz

Cytat:
Dzień dobry

Mamy wizytę tego samego dnia tez będę miała jeszcze powtarzane usg ze względu na to ze lekarka nie mogła się dobrze przyjrzeć aorcie

No i witam się rano, zrobiłam juz pranie, zjadłam śniadanie z mężem, wciagnelam suknie ślubną z szafy bo babeczka dziś przychodzi na mierzenie i teraz się szykuje i jadę do mamy na plotki

asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:07   #3008
marcia45
Zadomowienie

Joanna kosiniakowe na pewno. Reszta zasiłków ma już kryteria dochodowe.

Becikowe to coś ok 1922 na osobę, ale uwaga wliczanie w to dziecko. Czyli wasz dochód na 3. I jeśli zaraz po urodzeniu wam nie wyjdzie to mozecie sprawdzić koło października bo wtedy już są dochody za inny rok brane. Nie pamiętam dokładnie, nam teraz przy 5 osobach wyjdzie,ale sygnalizuje żeby nie odpuszczać tylko doczytać. Choć dostaje się 1000 a papierów multum.

I jak urodzicie np 3 marca to przy pit odliczanie już te 3 miesiące z tytułu dziecka, to też chyba jest dla osób w pierwszym progu podatkowym. Ale warto wiedzieć.

Mąż miał dodatkowe ubezpieczenie z PZU i dostał 1000 za urodzenie. Ja nie miałam, teraz oboje nie mamy

Dzień dobry, trzymam kciuki za wizyty

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:19   #3009
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość

Becikowe to coś ok 1922 na osobę, ale uwaga wliczanie w to dziecko. Czyli wasz dochód na 3. I jeśli zaraz po urodzeniu wam nie wyjdzie to mozecie sprawdzić koło października bo wtedy już są dochody za inny rok brane. Nie pamiętam dokładnie, nam teraz przy 5 osobach wyjdzie,ale sygnalizuje żeby nie odpuszczać tylko doczytać. Choć dostaje się 1000 a papierów multum.

I jak urodzicie np 3 marca to przy pit odliczanie już te 3 miesiące z tytułu dziecka, to też chyba jest dla osób w pierwszym progu podatkowym. Ale warto wiedzieć.

Mąż miał dodatkowe ubezpieczenie z PZU i dostał 1000 za urodzenie. Ja nie miałam, teraz oboje nie mamy

Dzień dobry, trzymam kciuki za wizyty

O dziękuję, poczytam, chociaż i tak pewnie nic nam się nie będzie należało może jakby kota doliczyć

41/2018
Stary 2017-11-02, 07:23   #3010
Lunak
Wtajemniczenie

Dzien dobry
Czekam na pobranie krwi. Jestem jedyną osobą opłacało sie dzwonic i pytać czy dzis normalnie robią badania

Czyli tak jak sobie policzyłam, to mnie szanowne państwo nie da nic :/ no cóż. Trzeba liczyć na siebie i tyle.

Punamama, daj znac co i jak. Ściskam Cie mocno doczytałam wlasnie. Cieszę sie, ze wszystko w porzadku trzymaj sie dalej dzielnie.

Ilsa, ostatnio sie śmiałam, ze dla tych co je zwalniają z dniem porodu najlepiej byłoby jakby maluszki sie nie spieszyły na świat

Bloody, ja umawiam wizyty tak jak kończy mi sie zwolnienie. Sama lekarka mi to zaproponowała i dl mnie to wygodne.

Trzymam mocne kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:28   #3011
robinsonka2
Raczkowanie

dzień dobry

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Szybka wizyta, okazało sie że jestem 4 pacjentka z tym samym bolem dzisiaj no ale ja sie na prawde zmartwilam
Wszystko dobrze. Dostalam zastrzyk z nospy i mam brac tez 3 razy dziennie. Lekarka powiedZiala ze to czysta fizjonomia
Ah i jeszcze potwierdzila dziewczynkę. Dziekuje za kciuki
ważne, ze wszystko dobrze

Cytat:
Napisane przez Koma1002 Pokaż wiadomość
Jasne, trzymamy kciuki ja pewnie szybko nie zasne, bo jutro połowkowe i już czuję nerwy...na szczęście też radosne kopniaki w brzuchu i to mnie trochę uspokaja
kciuki

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość

Becikowe to coś ok 1922 na osobę, ale uwaga wliczanie w to dziecko. Czyli wasz dochód na 3.
no waśnie teraz trzeba się przestawić na dzielenie wszystkiego na 3! ale w takim razie dostanę becikowe choć wolałabym gigantyczną podwyżkę
robinsonka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:32   #3012
marcia45
Zadomowienie

Sorry z potem coś pomieszalam. To za rok jakby dziecko się urodziło nawet ostatniego lutego to xa luty się odlicza. Przepraszam kalafior ciążowy.

Na 3 osoby ciężko żeby coś wyszło. Ale czy więcej dzieci już lepiej;p a i dochód netto bo brutto to prawie nikomu nie wyjdzie

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17

Stary 2017-11-02, 07:35   #3013
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Becikowe przysługuje każdemu kto w ciągu roku od narodzin dziecka złoży dokumenty i jego dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto (na rękę), do końca października 2018 składamy dochody za 2016 zaś od listopada 2018 za 2017

500+ przysługuje na drugie i kolejne dziecko bez limitu dochodowego, zaś na pierwsze jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł netto lub w przypadku dziecka niepełnosprawnego 1200 zł

Jeśli jesteś nie pracującą osobą, studentką itp to przez rok przysługuje Ci macierzyński w wysokości 1000 zł.

Są jeszcze świadczenia rodzinne, ale progu nie znam.

Co do ubezpieczeń. W pracy masz ubezpieczenie grupowe i co miesiąc potrącają Ci wcześniej ustaloną kwotę. Nie jest to ubezpieczenie obowiązkowe, więc jeśli nie opłacasz, nie należysz to nie dostaniesz pieniążków z tytułu urodzenia dziecka. Nie wszystkie ubezpieczenia mają pakiet pobyt w szpitalu. Musicie to już sprawdzić. Niektóre firmy ubezpieczeniowe wypłacana za pobyt powyżej 3,5,7 lub 14 dni. Jest opcja, że same sobie prywatnie opłacacie i to tyle.
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:47   #3014
ullcia92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
Ja mam prywatne ubezpieczenie wykupione i coś tam wypłacają ale nie wiem ile. Co ciekawe, moi rodzice też mają takie ubezpieczenie i tez dostaną pieniądze za urodzenie wnuka... to musi być jakieś hiper ubezpieczenie

Oj to dobrze, może jakieś wpływy pogody albo ciśnienia? Dobrze ze pojechałas, jesteś spokojniejsza

Ja mam tak samo. Jak za dużo pochodzę albo się poschylam to potem wieczorem czuje mocno kregoslup

O to miałam to samo! Dzisiaj już przeszło. Stawiamy ze to normalne co? Ja przyjęłam teorie ze macica się podnosi wiec wszystko ciągnie

Moja lekarka wypisuje mi z wizyty na wizytę i będąc u niej w gabinecie ustalamy dzień kolejnej wizyty i ona do tego terminu wypisuje l4. Mogę przyjść wcześniej ale wtedy nie może mi wypisać zwolnienia do przodu wiec musiałabym jechać drugi raz do przychodni specjalnie po nie. Ale w druga stronę to działa czyli jakby mi się skończyło zwolnienie to może mi wypisać 3 dni wstecz

Mamy wizytę tego samego dnia tez będę miała jeszcze powtarzane usg ze względu na to ze lekarka nie mogła się dobrze przyjrzeć aorcie

No i witam się rano, zrobiłam juz pranie, zjadłam śniadanie z mężem, wciagnelam suknie ślubną z szafy bo babeczka dziś przychodzi na mierzenie i teraz się szykuje i jadę do mamy na plotki

Myślę że warto przyjąć ze to norma

Kciuki za wszystkie wizyty !

Pogoda okropna, szaro i leje

ullcia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 07:52   #3015
julietta83
Zakorzenienie

nie mam żadnego dodatkowego ubezpieczenia w pracy
przez 10 lat byłam tylko raz w szpitalu przez tydzień, więc przy miesięcznej składce minimum 50 zł, to nawet przy wypłacie za urodzenie dziecka by mi się nie zwróciło wiadomo, że różne rzeczy mogą się jeszcze zdarzyć, ale jakoś ubezpieczenia zbiorowe mnie nie przekonują, wolę te pieniądze odłożyć na koncie

dobrze wiedzieć z becikowym, pewnie będziemy na granicy dochodów, więc trzeba będzie sprawdzić

czytałam też trochę o macierzyńskim/rodzicielskim
planujecie wybrać się na cały rok?
chciałabym wrócić szybko do pracy, nie uśmiecha mi się 60% pensji aż przez pół roku, utrata wszelkich dodatków i pominięcie przy ewentualnych podwyżkach i premiach (już mnie co nieco ominęło...), choć bardziej dla własnego zdrowia psychicznego, ale pewnie po porodzie trochę mi się zmieni
może po wykorzystaniu części wychowawczego wrócę choć na pół etatu, jeśli oczywiście uda się dostać do żłobka... ech, za dużo mam czasu na rozmyślania...
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:00   #3016
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Żaden ubezpieczyciel nie ma takiej opcji jak urodzenie wnuka, wnuczki.

Któraś pytała gdzie ma się udać jak jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy to właśnie tam. ZUS nic do tego nie ma.

---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Ojoanna29 nie kombinuj z dodatkowymi zaświadczeniami na dziecko, bo teraz jest tak, że musisz wystąpić o alimenty do sądu na dziecko od partnera lub męża. Nawet jak z nim nie mieszkasz lub mieszkasz chcąc otrzymać 500+ wszystko wnikliwie sprawdzają.
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:02   #3017
ullcia92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
nie mam żadnego dodatkowego ubezpieczenia w pracy
przez 10 lat byłam tylko raz w szpitalu przez tydzień, więc przy miesięcznej składce minimum 50 zł, to nawet przy wypłacie za urodzenie dziecka by mi się nie zwróciło wiadomo, że różne rzeczy mogą się jeszcze zdarzyć, ale jakoś ubezpieczenia zbiorowe mnie nie przekonują, wolę te pieniądze odłożyć na koncie

dobrze wiedzieć z becikowym, pewnie będziemy na granicy dochodów, więc trzeba będzie sprawdzić

czytałam też trochę o macierzyńskim/rodzicielskim
planujecie wybrać się na cały rok?
chciałabym wrócić szybko do pracy, nie uśmiecha mi się 60% pensji aż przez pół roku, utrata wszelkich dodatków i pominięcie przy ewentualnych podwyżkach i premiach (już mnie co nieco ominęło...), choć bardziej dla własnego zdrowia psychicznego, ale pewnie po porodzie trochę mi się zmieni
może po wykorzystaniu części wychowawczego wrócę choć na pół etatu, jeśli oczywiście uda się dostać do żłobka... ech, za dużo mam czasu na rozmyślania...
Wychowawczy jest bezpłatny. Płatne są macierzyński i rodzicielski łącznie 80%pensji. Ja idę na cały rok , A słysząc, że w Warszawie na miejsce w żłobku czeka się ok 1.5 - 2 lata nie wiem co zrobię potem.... a prywatne ok 1500zl 😲

Stary 2017-11-02, 08:09   #3018
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kornelciaczek Pokaż wiadomość
Becikowe przysługuje każdemu kto w ciągu roku od narodzin dziecka złoży dokumenty i jego dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto (na rękę), do końca października 2018 składamy dochody za 2016 zaś od listopada 2018 za 2017

500+ przysługuje na drugie i kolejne dziecko bez limitu dochodowego, zaś na pierwsze jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł netto lub w przypadku dziecka niepełnosprawnego 1200 zł

Jeśli jesteś nie pracującą osobą, studentką itp to przez rok przysługuje Ci macierzyński w wysokości 1000 zł.

Są jeszcze świadczenia rodzinne, ale progu nie znam.

Co do ubezpieczeń. W pracy masz ubezpieczenie grupowe i co miesiąc potrącają Ci wcześniej ustaloną kwotę. Nie jest to ubezpieczenie obowiązkowe, więc jeśli nie opłacasz, nie należysz to nie dostaniesz pieniążków z tytułu urodzenia dziecka. Nie wszystkie ubezpieczenia mają pakiet pobyt w szpitalu. Musicie to już sprawdzić. Niektóre firmy ubezpieczeniowe wypłacana za pobyt powyżej 3,5,7 lub 14 dni. Jest opcja, że same sobie prywatnie opłacacie i to tyle.
Łooo, to jak moje dochody z 2016 będą się liczyć to już na 100% nic nie dostaniemy, musiałabym urodzić trojaczki co najmniej chyba że będę mogła wpisać tylko swoje dochody i podzielić na siebie i dziecko.. Jestem jeszcze ciekawa co potem, skończy mi się macierzyński, chciałabym wychowawczy i muszę się już sama ubezpieczyc pewnie.. Nie wiem czy dam radę od razu zajść w drugą ciążę i opiekować się maluchem jakoś będę to musiała sobie poukładać.

41/2018
Stary 2017-11-02, 08:10   #3019
bloody_marry
Rozeznanie

Dzień dobry wszystkim, kciuki za wizyty! A wy trzymajcie za mnie bo dziś wizytuje o 18:30. Jeśli znów przełożą to chyba się zapłacze więc muszę sobie znaleźć zajęcie na dziś żeby nie myśleć za dużo!

bloody_marry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:13   #3020
ullcia92
Raczkowanie

Cytat:
Łooo, to jak moje dochody z 2016 będą się liczyć to już na 100% nic nie dostaniemy, musiałabym urodzić trojaczki co najmniej chyba że będę mogła wpisać tylko swoje dochody i podzielić na siebie i dziecko.. Jestem jeszcze ciekawa co potem, skończy mi się macierzyński, chciałabym wychowawczy i muszę się już sama ubezpieczyc pewnie.. Nie wiem czy dam radę od razu zajść w drugą ciążę i opiekować się maluchem jakoś będę to musiała sobie poukładać.

Na wychowawczym chyba podlegasz pod wszystkie składki w firmie .

A jak to jest z rozdzielnoscia majatkowa I tymi różnymi świadczeniami?

Stary 2017-11-02, 08:13   #3021
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Wychowawczy jest bezpłatny. Płatne są macierzyński i rodzicielski łącznie 80%pensji. Ja idę na cały rok , A słysząc, że w Warszawie na miejsce w żłobku czeka się ok 1.5 - 2 lata nie wiem co zrobię potem.... a prywatne ok 1500zl 😲

wychowawczy to w ogóle nie wchodzi w grę, chyba że mąż zmieni pracę i będzie miał dwa razy tyle co teraz
choć i tak nie wytrzymałabym w domu tyle

nie zdecyduję się od razu na rok, zobaczymy jak sprawy się ułożą - czy mały będzie spokojny, zdrowy i w ogóle
zaraz po urodzeniu złożę wniosek o żłobek, mam nadzieję, że u mnie nie będzie tak źle, prywatny to też wydatek ok. 1000 zł, a babcie nie pomogą
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:14   #3022
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Hej. Ja noc spedzilam w domu ale zanim ogarnelam co mialam to padlam w lozku dzisiaj mam wizyte wiec dlatego w domu jestem. Mam nadzieje ze wszystko jest ok
A u coreczki jest lepiej osluchowo, humorek tez juz ma lepszy, nie spi caly dzien, oglada bajki
Napisze potem co na wizycie
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:15   #3023
marcia45
Zadomowienie

Julietta wybierasz sobie czy chcesz cały rok 80%. Czy podział pół 100% i drugie pół 60%. My się zdecydowaliśmy za pierwszym razem na drugą opcję bo dzieliłam urlop z mężem a mamy różnice w dochodach. Inaczej chyba najlepiej po 80% jak się nie planuje powrotu wcześniej. Wychowawczy jest po roku i niepłatny, jedynie można pobierać zasiłek przy niskich dochodach.

7.7.2012 godz 17

Stary 2017-11-02, 08:18   #3024
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kornelciaczek Pokaż wiadomość
Żaden ubezpieczyciel nie ma takiej opcji jak urodzenie wnuka, wnuczki.

Któraś pytała gdzie ma się udać jak jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy to właśnie tam. ZUS nic do tego nie ma.

---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Ojoanna29 nie kombinuj z dodatkowymi zaświadczeniami na dziecko, bo teraz jest tak, że musisz wystąpić o alimenty do sądu na dziecko od partnera lub męża. Nawet jak z nim nie mieszkasz lub mieszkasz chcąc otrzymać 500+ wszystko wnikliwie sprawdzają.
Jak mam dostawać jakieś grosze i cały czas się stresować czy mnie zaraz nie oskarża o jakieś wyludzenia to wolę się w to nie bawić
Cytat:
Na wychowawczym chyba podlegasz pod wszystkie składki w firmie .

A jak to jest z rozdzielnoscia majatkowa I tymi różnymi świadczeniami?

Ja jestem bezrobotna, więc nie wiem czy wychowawczy mi się w ogóle należy.. Wiem, że żadnych pieniędzy wtedy nie dostanę, ale chciałabym być chociaż ubezpieczona, żeby mi w razie czego nie przysłali rachunku ze szpitala

41/2018
Stary 2017-11-02, 08:21   #3025
ullcia92
Raczkowanie

Cytat:
Jak mam dostawać jakieś grosze i cały czas się stresować czy mnie zaraz nie oskarża o jakieś wyludzenia to wolę się w to nie bawić Ja jestem bezrobotna, więc nie wiem czy wychowawczy mi się w ogóle należy.. Wiem, że żadnych pieniędzy wtedy nie dostanę, ale chciałabym być chociaż ubezpieczona, żeby mi w razie czego nie przysłali rachunku ze szpitala

Skomplikowane to wszystko ale w takim razie wydaje mi się, że jak będziesz zarejestrowana jako bezrobotna to będziesz ubezpieczona.

Chyba że to kwestia tego że wtedy już nie będziesz mogła bo teraz jesteś zarejestrowana i potem Cię wyrejestruja ?

Stary 2017-11-02, 08:31   #3026
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Skomplikowane to wszystko ale w takim razie wydaje mi się, że jak będziesz zarejestrowana jako bezrobotna to będziesz ubezpieczona.

Chyba że to kwestia tego że wtedy już nie będziesz mogła bo teraz jesteś zarejestrowana i potem Cię wyrejestruja ?

Właśnie boję się, że będą mi szukać pracy, nie wiem czy mogę odmówić chodzenia na rozmowy? jeszcze u mnie w urzędzie organizują jakieś szkolenia dla bezrobotnych poniżej 30, no nic trzeba będzie kombinować

41/2018
Stary 2017-11-02, 08:45   #3027
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Selina - trzymam mocno kciuki dzisiaj. Daj znać po wizycie co słychać u jednego z najsilniejszych maluszków na wątku Co do łóżeczka nasze będzie 120×60

Blood_marry - niestety jest kryterium dochodowe tak jak dziewczyny pisaly... 1922 netto/osobę. Liczy się to z poprzedniego roku podatkowego wiec u nas 2017. Tylko nie wiem czy nowonarodzone dziecko też już liczy się jako osoba

Koma - kciuki za polowkowe!

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:48   #3028
Pannkaka
Rozeznanie

Dzien dobry! Ale paskudna pogoda, ledwo wstalam. Maluch dalej kopie, rozkrecil sie w koncu, siostra wczesniej byla taka aktywna

W te dyskusje sie nie wbije, wiadomo u mnie wszystko inaczej. Z ciekawostek to mam prywatne ubezpieczenie ciazowe. Zdecydowalam sie na nie w pierwszej ciazy, bo nie bylo bardzo drogie, a poczytalam, ze miedzy innymi obejmuje wady niewykryte u dziecka przed wykupieniem, czyli np. jesli trzeba zrezygnowac z pracy, zeby sie dzieckiem opiekowac to przez kilka lat cos tam wyplacaja co miesiac. I skorzystalam z niego juz w pierwszej ciazy, bo dostalam odszkodowanie za nieplanowana cesarke, akurat pokrylo koszt ubezpieczenia i pobytu w szpitalu dla meza Tym razem sie nie zastanawialam, przed prenatalnymi wykupilam.

Kciuki za wizyty
Pannkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:49   #3029
bloody_marry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Selina - trzymam mocno kciuki dzisiaj. Daj znać po wizycie co słychać u jednego z najsilniejszych maluszków na wątku Co do łóżeczka nasze będzie 120×60

Blood_marry - niestety jest kryterium dochodowe tak jak dziewczyny pisaly... 1922 netto/osobę. Liczy się to z poprzedniego roku podatkowego wiec u nas 2017. Tylko nie wiem czy nowonarodzone dziecko też już liczy się jako osoba

Koma - kciuki za polowkowe!

Ktoś wcześniej pisał że się liczy i tak na logikę to powinno się liczyć

bloody_marry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 08:58   #3030
marcia45
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pannkaka Pokaż wiadomość
Dzien dobry! Ale paskudna pogoda, ledwo wstalam. Maluch dalej kopie, rozkrecil sie w koncu, siostra wczesniej byla taka aktywna

W te dyskusje sie nie wbije, wiadomo u mnie wszystko inaczej. Z ciekawostek to mam prywatne ubezpieczenie ciazowe. Zdecydowalam sie na nie w pierwszej ciazy, bo nie bylo bardzo drogie, a poczytalam, ze miedzy innymi obejmuje wady niewykryte u dziecka przed wykupieniem, czyli np. jesli trzeba zrezygnowac z pracy, zeby sie dzieckiem opiekowac to przez kilka lat cos tam wyplacaja co miesiac. I skorzystalam z niego juz w pierwszej ciazy, bo dostalam odszkodowanie za nieplanowana cesarke, akurat pokrylo koszt ubezpieczenia i pobytu w szpitalu dla meza Tym razem sie nie zastanawialam, przed prenatalnymi wykupilam.

Kciuki za wizyty
Myślałam że trzeba przed ciążą wykupić. My tym razem planowaliśmy a nie wykupiliśmy i sobie plujemy w brodę teraz.

7.7.2012 godz 17

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości