Mamusie marcowe 2018 cz. 4 - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-02, 10:46   #3061
muszkaaa8
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 4

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość

czytałam też trochę o macierzyńskim/rodzicielskim
planujecie wybrać się na cały rok?
chciałabym wrócić szybko do pracy, nie uśmiecha mi się 60% pensji aż przez pół roku, utrata wszelkich dodatków i pominięcie przy ewentualnych podwyżkach i premiach (już mnie co nieco ominęło...), choć bardziej dla własnego zdrowia psychicznego, ale pewnie po porodzie trochę mi się zmieni
może po wykorzystaniu części wychowawczego wrócę choć na pół etatu, jeśli oczywiście uda się dostać do żłobka... ech, za dużo mam czasu na rozmyślania...
Ja idę na pewno na rok

20.05.2017
muszkaaa8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 10:48   #3062
bloody_marry
Rozeznanie

Słuchajcie, to są jakieś jaja... Dostałam smsa z rejestracji że zapraszają mnie na JUTRZEJSZĄ wizytę!!! A ja mam dzisiaj! Dzwonię i dowiaduje się że zapisali mnie na jutro! czy oni chcą mnie wykończyć nerwowo?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
bloody_marry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 10:52   #3063
muszkaaa8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Jeszcze raz dzień dobry.
Wykluczono wszystkie wady na które były robione badania. Doktor powiedział, że to oczywiście nie wyklucza wszystkich wad na świecie, ale te które były sprawdzane. Uff
Powiem Wam, że mimo tej wady serduszka jestem dobrej myśli.
Dzisiaj jedziemy kupić malutkiej pierwszą zabawkę, tak symbolicznie. :wzruszona:
Dziękujemy Wam bardzo za wszystko, za całe wsparcie za kciuki, za dobre słowa. Jesteście cudowne :-*

Super wiadomości

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość

Mam głupie pytanie: czy to możliwe, ze po dha odbija mi sie rybą? Bo od jakiegoś czasu zauważyłam, ze nawet jak nie jem ryb to mam rybny posmak w ustach
Taaaaak, najgorsze uczucie na świecie Ja tak miałam kilka razy. Tabletka jest duża i jak ją sobie źle połknę to później mi się tak okropnie odbija rybą

20.05.2017
Stary 2017-11-02, 10:53   #3064
ScarlettO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bloody_marry Pokaż wiadomość
Słuchajcie, to są jakieś jaja... Dostałam smsa z rejestracji że zapraszają mnie na JUTRZEJSZĄ wizytę!!! A ja mam dzisiaj! Dzwonię i dowiaduje się że zapisali mnie na jutro! czy oni chcą mnie wykończyć nerwowo?

Zrobiłabym tam chyba porządna awanturę
ScarlettO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:00   #3065
bloody_marry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
Zrobiłabym tam chyba porządna awanturę
Chętnie bym zrobiła ale recepcja pracuje do 14:00 a lekarz który nie jest winny, jest od 15:00... Pojadę i zapytam czy mnie przyjmie

Stary 2017-11-02, 11:07   #3066
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Dzień dobry
Pochmurno u nas. Dzis jedziemy jeszcze na dwa cmentarze. Mąż wczoraj nie chciał stać w tych korkach.
Jedziemy niedlugo do tesciowej na obiad

Kiwi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:09   #3067
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Selina - super, bardzo sie ciesze z Toba

U mnie po wizycie ok, maly poki co lezy glowa do gory, na szczescie jeszcze ma gdzie fikolajki robic to mam nadzieje zr sie obroci. Wszystko pasuje na 19+1, czyli wszystko zgodnie z wiekiem ciazy wazy 277 gram, w normie, ale patrzac na Wasze dzieci to taki maly sie wydaje no i w srode polowkowe
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:12   #3068
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Selina - trzymam mocno kciuki dzisiaj. Daj znać po wizycie co słychać u jednego z najsilniejszych maluszków na wątku Co do łóżeczka nasze będzie 120×60

Blood_marry - niestety jest kryterium dochodowe tak jak dziewczyny pisaly... 1922 netto/osobę. Liczy się to z poprzedniego roku podatkowego wiec u nas 2017. Tylko nie wiem czy nowonarodzone dziecko też już liczy się jako osoba

Koma - kciuki za polowkowe!

Kochana, nie jest tak jak twierdzisz. Jeśli złożysz dokumenty do 31.10.2018 r. to próg dochodowy jest brany za 2016 r., zaś od 01.11.2018 r. złożone dokumenty do np.. 28.02.2019 r. (i tak wątpię, że będziecie czekać ze złożeniem dokumentów przez 12 miesięcy), wtedy próg dochodowy jest za 2017 r.
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:15   #3069
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brilliant Girl Pokaż wiadomość

U mnie po wizycie ok, maly poki co lezy glowa do gory, na szczescie jeszcze ma gdzie fikolajki robic to mam nadzieje zr sie obroci. Wszystko pasuje na 19+1, czyli wszystko zgodnie z wiekiem ciazy wazy 277 gram, w normie, ale patrzac na Wasze dzieci to taki maly sie wydaje no i w srode polowkowe
Bardzo dobre wiesci!
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:16   #3070
Mecassie
Zakorzenienie

Lunak również po DHA odbija mi się rybą, nawet mężowi o tym miałam bo to dziwne było. Dlatego zaczęłam jeść wieczorem tabletki

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:17   #3071
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pannkaka Pokaż wiadomość
Dzien dobry! Ale paskudna pogoda, ledwo wstalam. Maluch dalej kopie, rozkrecil sie w koncu, siostra wczesniej byla taka aktywna

W te dyskusje sie nie wbije, wiadomo u mnie wszystko inaczej. Z ciekawostek to mam prywatne ubezpieczenie ciazowe. Zdecydowalam sie na nie w pierwszej ciazy, bo nie bylo bardzo drogie, a poczytalam, ze miedzy innymi obejmuje wady niewykryte u dziecka przed wykupieniem, czyli np. jesli trzeba zrezygnowac z pracy, zeby sie dzieckiem opiekowac to przez kilka lat cos tam wyplacaja co miesiac. I skorzystalam z niego juz w pierwszej ciazy, bo dostalam odszkodowanie za nieplanowana cesarke, akurat pokrylo koszt ubezpieczenia i pobytu w szpitalu dla meza Tym razem sie nie zastanawialam, przed prenatalnymi wykupilam.

Kciuki za wizyty
Sprawdź jaki jest okres karencji. Wszelakie nowe ubezpieczenia i dokupowane pakiety dotyczące ciąży mają karencję 9 miesięcy.
Stary 2017-11-02, 11:20   #3072
lelowa
Zakorzenienie

Mi sie nie odbija ryba Moje dha jest z alg.
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:20   #3073
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do urlopu ja biorę macierzynski i rodzicielski od razu na rok,ake zastanawiam się czy po 10 miesiącach nie wrócić na pół etatu. Zobaczymy jeszcze

blood_marry - kciuki!

Julietta - ja decyduje sie od razu na rok. Ostatnio dowiedziałam się, że jak ide na pół roku to po pol roku albo wracam do pracy albo przedluzam o kokejne pol roku i wtedy moge wrocic dopiero po skonczonym okresie. A jak biore na rok to mogę wrócić wcześniej na pol etatu i pracodawca musi sie wtedy zgodzic. Załóżmy ze wracam po 10 miesiacach na pol etatu i wtedy kolejne 4 miesiace moge praciwac na pol etatu i dostaje wyplate z pracy za te 20 godzin i drugi przelew za polowe rodzicielskiego

Korneliaczek - to znartwilas mnie, że becikowe bierze dochód za 2016. Na pewno sie nie załapiemy. Od 2017 mąż jest na własnej działalnosci wiec mimo że przychód większy to dochód mamy mniejszy No to my też nic nie dostaniemy

A w czym problem złożysz o becikowe dopiero po 01.11.2018 r. i wtedy wezmą dochód za 2017 r.
Stary 2017-11-02, 11:21   #3074
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:

zrób tak właśnie jak piszesz, jedź dzisiaj może lekarz Cię przyjmie.
Cytat:

Kruszynka to twoje dziecie

Stary 2017-11-02, 11:22   #3075
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Parapet, ale ja jutro zaczynam 22 tydzień
Stary 2017-11-02, 11:23   #3076
Mecassie
Zakorzenienie

Ilsa dopisz mi proszę kolejną wizytę na 28.11
Cytat:
Napisane przez Kornelciaczek Pokaż wiadomość
Sprawdź jaki jest okres karencji. Wszelakie nowe ubezpieczenia i dokupowane pakiety dotyczące ciąży mają karencję 9 miesięcy.
U mojego męża okres karencji to 4miesiące czy jeżeli chodzi o ciążę to jest inaczej ?
orca-image-1509441985106.jpg_1509441985519.jpeg

Stary 2017-11-02, 11:35   #3077
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muszkaaa8 Pokaż wiadomość
Dobrze, że wszystko ok

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Ja też tego nie ogarniam za bardzo
Tż we wtorek przyniósł do domu jakieś dodatkowe ubezpieczenie z pracy i się zdecydujemy, bo płacąc od stycznia około 250 zł, dostaniemy po urodzeniu dzidka łącznie jakieś 5tys + za pobyt w szpitalu
Sprawdź uważnie albo dopytaj czy nie ma karencji, bo wątpię, że na dwa miesiące przed narodzinami dziecka będzie można ot tak zmienić. Firmy ubezpieczeniowe nie dają się wydymać. Prędzej swoich klientów.

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość

U mojego męża okres karencji to 4miesiące czy jeżeli chodzi o ciążę to jest inaczej ?
Załącznik 7297506

Dopytaj firmę, która ubezpiecza Twojego męża. Sprawdź czy jest zapis o ciąż, czy narodzinach dziecka itp. Kiedyś było tak, że można było mieć x ubezpieczeń i nie było żadnej karencji, w ten sposób ludzie dostawali po kilkadziesiąt tysięcy złotych, stąd ta karencja. W PZU to na pewno wiem, nie odpuszczą nawet dwóch tygodni brakujących.
Stary 2017-11-02, 11:35   #3078
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:

Super! Malutki ma jeszcze sporo czasu żeby sie odwrócić. A co do wagi - zobaczysz jak teraz ekspresowo zacznie przybierac na wadze Ja nie mogę uwierzyć, że moja niedawno ważyła 300g a teraz ponad pół kilo
Cytat:
Kochana, nie jest tak jak twierdzisz. Jeśli złożysz dokumenty do 31.10.2018 r. to próg dochodowy jest brany za 2016 r., zaś od 01.11.2018 r. złożone dokumenty do np.. 28.02.2019 r. (i tak wątpię, że będziecie czekać ze złożeniem dokumentów przez 12 miesięcy), wtedy próg dochodowy jest za 2017 r.
Doczytałam już w Twojej wcześniejszej wiadomosci Zobaczymy, może na styk uda się wbić z 2017 roku Ale ogólnie przy 2 osobach pracujacych normalnie to strasznie niskie są te progi

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:35   #3079
Koma1002
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie!! I tym sposobem powinnam urodzić w kwietniu, żeby cokolwiek dostać ale kto się spodziewał, że tak szybko zajdę w ciążę no nic, mąż był ubezpieczony od dawna więc od niego nam coś skapnie

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:35   #3080
muszkaaa8
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawdź uważnie albo dopytaj czy nie ma karencji, bo wątpię, że na dwa miesiące przed narodzinami dziecka będzie można ot tak zmienić. Firmy ubezpieczeniowe nie dają się wydymać. Prędzej swoich klientów.
Tż pytał u siebie w pracy i w tej konkretnej opcji nie ma karencji właśnie. Też mi się to wydawało zbyt piękne no ale podobno dopytał. Po urodzeniu ja mogę zrezygnować a TŻ przejdzie na niższe ubezpieczenie rodzinne.

20.05.2017
Stary 2017-11-02, 11:38   #3081
Koma1002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość

Załącznik 7297506

Wydaje mi się, że jest inaczej. Chyba że przystepujesz do ubezpieczenia w momencie ogólnej zmiany warunków (np.podniesienie kwoty stawek) to wtedy ubezpieczyciel może zaoferować przystąpienie nowego członka bez zachowania okresu karencji. Tak to było u mnie w pracy.

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:41   #3082
ScarlettO
Wtajemniczenie

Cytat:

Mój w 19t0 ważył 301 g takze podobnie ciekawe ile bedzie ważył we wtorek, to bedzie dokładnie 23t0 ale urósł na pewno, bo cześciej i wyraźniej go czuje, ale nie sa to nadal kopniaki. Choc wczoraj to ruszał mi sie w dole brzucha i to było nieprzyjemne, jak skrobanie po tablicy

Cytat:
Super! Malutki ma jeszcze sporo czasu żeby sie odwrócić. A co do wagi - zobaczysz jak teraz ekspresowo zacznie przybierac na wadze Ja nie mogę uwierzyć, że moja niedawno ważyła 300g a teraz ponad pół kilo Doczytałam już w Twojej wcześniejszej wiadomosci Zobaczymy, może na styk uda się wbić z 2017 roku Ale ogólnie przy 2 osobach pracujacych normalnie to strasznie niskie są te progi

Tak, lekarz mi mowil, ze główka w dół dziecko powinno byc od ok 30tc, takze jeszcze sporo czasu
ScarlettO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:44   #3083
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muszkaaa8 Pokaż wiadomość
Tż pytał u siebie w pracy i w tej konkretnej opcji nie ma karencji właśnie. Też mi się to wydawało zbyt piękne no ale podobno dopytał. Po urodzeniu ja mogę zrezygnować a TŻ przejdzie na niższe ubezpieczenie rodzinne.
Ja bym dla pewności zadzwoniła do firmy, która ubezpiecza męża lub agenta z wizytówki.

Mojego męża bratowa miała ciągłość kilku letnią ubezpieczenia i tylko zmienili stawki i coś tam w pakietach doszło, ale okazało się, że jest nowa 3miesięczna karencja i po urodzeniu dziecka zabrakło jej 12 dni i nic nie dostała, tylko za pobyt w szpitalu, a żeby została przy starej, niższej kwocie owszem by otrzymała za narodziny dziecka. Więc radzę pytać u źródła, czyli ubezpieczyciela.

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
Mój w 19t0 ważył 301 g takze podobnie ciekawe ile bedzie ważył we wtorek, to bedzie dokładnie 23t0 ale urósł na pewno, bo cześciej i wyraźniej go czuje, ale nie sa to nadal kopniaki. Choc wczoraj to ruszał mi sie w dole brzucha i to było nieprzyjemne, jak skrobanie po tablicy

Tak, lekarz mi mowil, ze główka w dół dziecko powinno byc od ok 30tc, takze jeszcze sporo czasu
19tydzien i 6dzien, dzidziuś ważył 360 g, lekarz stwierdził, że całkiem normalna waga.
To prawda, dziecko ma czas do 30 tc by się odwrócić główką w dół. Moje póki co jest źle ułożone. Poza tym, TŻ liczy, że będę mieć cesarkę.
Stary 2017-11-02, 11:49   #3084
Lunak
Wtajemniczenie

Bloody dasz radę jechać tam wczesniej? Przeciez juz Ci raz przełożyli wizytę. Jedz i to wyjaśnij. Ja bym im zrobiła awanturę i zapytała kto za całe zamieszanie odpowiada

Brilliant gratuluje dobrych wiesci o maluszku. Nic sie nie przejmuj, ze mały. Mój na połówkowych 19+0 ważył 278 i lekarz zapewniał mnie ze to norma jest.
Teraz możesz spokojnie czekaj ma środę.

Mój na ostatniej wizycie leżał w poprzek i nic go nie ruszyło zeby sie przestawił

Jeszcze zdrówka dla starszej siostrzyczki życzę obyście szybko mogli ją zabrać do domu

Mecassie, mnie nie zawsze ryba sie odbije, ale zwróciłam na to dzis uwagę, bo dawno nic rybnego nie jadłam a tu taka niespodzianka.

Kornelciaczek, ale Ty jesteś super zorientowana w tych wszystkich formalnych urzędowych sprawach. Podziwiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 11:58   #3085
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Szybka wizyta, okazało sie że jestem 4 pacjentka z tym samym bolem dzisiaj no ale ja sie na prawde zmartwilam
Wszystko dobrze. Dostalam zastrzyk z nospy i mam brac tez 3 razy dziennie. Lekarka powiedZiala ze to czysta fizjonomia
Ah i jeszcze potwierdzila dziewczynkę. Dziekuje za kciuki

Sent from my iPhone using Tapatalk
Cieszę się że wszytko dobrze

Selina tylko pamiętaj że jak materacyk w łóżku ma 120x60 cm to i tak trzeba doliczyć do wymiarów jakieś 5-10 cm na ramę łóżka

Hej ale popisalyscie lecę nadrabiać i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Też się podpisuje pod pytaniem... Aż wstyd że nie wiem takich podstawowych rzeczy :/ ale pogodziłam się że nie dla mnie te wszystkie świadczenia i że nic nie dostanę.

Tu chodzi o dodatkowe ubezpieczenie grupowe lub indywidualne, nie to obowiązkowe z ZUS.
My z mężem mamy chyba w PZU i dostaniemy po 1500 zł jakoś za poród

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 12:05   #3086
bloody_marry
Rozeznanie

Lunak , dam radę, pojadę na 15:00 i wejdę z pierwszą pacjentką zapytać czy mnie dziś przyjmie. Wezmę go na litość. Z recepcją nie mam siły się kłócić bo nic nie ugram. A lekarz mi coś powie, może mnie nawet przyjść na końcu o 19:30, aby dzisiaj bo że stresu nie wytrzymam

Stary 2017-11-02, 12:06   #3087
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 12:11   #3088
robinsonka2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lelowa Pokaż wiadomość
Mi sie nie odbija ryba Moje dha jest z alg.
mogę prosić nazwę?

jeśli chodzi o ubezpieczenie, również polecam sprawdzić, czy nie obowiązuje jakiś okres karencji mi po zmianie pracy proponowali i była jakaś promocja, że właśnie bez tego okresu...ale jak już się dowiedziałam, że będzie nas więcej, to się skończyła... standardowy okres karencji 6 mc a w przypadku ciąży to właśnie 9 mc i o to trzeba było dopytać!...i
robinsonka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 12:21   #3089
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:

Super! I trzymamy kciuki za polowkowe!
Teraz jak juz czuć nasze dzieciaczki to wydaje mi się, że te wizyty są mniej stresujace

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-02, 12:25   #3090
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Dopytaj firmę, która ubezpiecza Twojego męża. Sprawdź czy jest zapis o ciąż, czy narodzinach dziecka itp. Kiedyś było tak, że można było mieć x ubezpieczeń i nie było żadnej karencji, w ten sposób ludzie dostawali po kilkadziesiąt tysięcy złotych, stąd ta karencja. W PZU to na pewno wiem, nie odpuszczą nawet dwóch tygodni brakujących.
Tak zrobię no ale na umowie nie ma żadnego punktu odnośnie wydłużenia okresu karencji w przypadku ciąży. Pisze tylko o tych 4miesiacach a z tyłu podane są kwoty jakie i za co wyplacają

Cytat:
Napisane przez Koma1002 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że jest inaczej. Chyba że przystepujesz do ubezpieczenia w momencie ogólnej zmiany warunków (np.podniesienie kwoty stawek) to wtedy ubezpieczyciel może zaoferować przystąpienie nowego członka bez zachowania okresu karencji. Tak to było u mnie w pracy.

Kurde jak się okaże ze jest to 9miesięcy to się nie załapie raczej albo bedzie wszystko na styk bo mąż zaczął pracę połowa czerwca a to ubezpieczenie na 99% od lipca.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości