Pierwszy raz samolotem - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-11, 16:12   #1291
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad
Dot.: Pierwszy raz samolotem

Orientujecie się czy parasolkę mogę zabrać do podręcznego?
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 17:16   #1292
gasta18
Wtajemniczenie

No jeszcze w sierpniu i troche wrzesniea TŻ mi pisał, że ostatnio po 40 C jest....
Stary 2008-06-11, 20:59   #1293
kirsa18
Przyczajenie

a czy można wziąśc prostownice do bagazu podręcznego??
czy obuwiee??
kirsa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:03   #1294
Akszeinga
Zadomowienie

a propos prostownicy, gasta18 orientuje się może jak to jest w USA z prądem?Wiem że są inne wtyczki inne natężenie. Są jakieś nakładki czy przedłużacze? Może głupie pytanie ale mój brat w NYC nie używa takiego "sprzętu" więc nie wie co mi poradzić.

Kochasz zwierzęta ? Uratuj im
życie.To tylko parę zł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:14   #1295
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akszeinga Pokaż wiadomość
a propos prostownicy, gasta18 orientuje się może jak to jest w USA z prądem?Wiem że są inne wtyczki inne natężenie. Są jakieś nakładki czy przedłużacze? Może głupie pytanie ale mój brat w NYC nie używa takiego "sprzętu" więc nie wie co mi poradzić.
Jest inne natężenie i można kupić, bo mój TŻ sobie kupił taką przejściówkę. Musisz się popytać w sklepach
Stary 2008-06-11, 21:41   #1296
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kirsa18 Pokaż wiadomość
a czy można wziąśc prostownice do bagazu podręcznego??
czy obuwiee??
obuwie na pewno można. Nie można ostrych rzeczy, ale prostownice chyba mozna wziac

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-12, 21:10   #1297
trawa
Raczkowanie

Witam, ja lece pierwszy raz za dwa tygodnie i stresuje się tym, że sie zgubię lub coś takiego. Lecę linią Ryanair. Podkreślam, że mam głupie pytania i nie mam siły czytać całego wątku! Jak zauważyłam na poprzedniej str, któraś z was latała Ryanairem. Czy po zakupieniu biletu (dostałam tylko swój numer przy zakupie) nie musze już niczego odbierać? Lecę z Balic, dla jasności, żeby niczego nie pominąć: ustawiam się do jednej z kolejek z napisem departure i daje mój bagaż, dostaje kartę pokładową i czekam... i wchodzę do odpowiedniej bramki (ile czasu przed wylotem?). Czy to tyle muszę wykonać. Czekam na opd zeby byyc spokojną Wysokich lotów
trawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-12, 23:24   #1298
styska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez trawa Pokaż wiadomość
Witam, ja lece pierwszy raz za dwa tygodnie i stresuje się tym, że sie zgubię lub coś takiego. Lecę linią Ryanair. Podkreślam, że mam głupie pytania i nie mam siły czytać całego wątku! Jak zauważyłam na poprzedniej str, któraś z was latała Ryanairem. Czy po zakupieniu biletu (dostałam tylko swój numer przy zakupie) nie musze już niczego odbierać? Lecę z Balic, dla jasności, żeby niczego nie pominąć: ustawiam się do jednej z kolejek z napisem departure i daje mój bagaż, dostaje kartę pokładową i czekam... i wchodzę do odpowiedniej bramki (ile czasu przed wylotem?). Czy to tyle muszę wykonać. Czekam na opd zeby byyc spokojną Wysokich lotów
Nie musisz niczego odbierac, jesli lecisz z balic to nie musisz szukac departure bo to jest tez pl lotnisko wiec po polsku bedzie pisac takze wyloty,odloty. Wiec grunt bys poszla do odprawy i podeszla do kolejki z twoim lotem, odprawiasz duzy bagaz i idziesz do kolejki z podrecznym. A takie rzeczy ile przed wyloterm to sa juz podane nawet jak bilet kupujesz, nie musisz szukac na tym watku!!
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 06:00   #1299
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce napięcie wynosi ok. 240 V
natomiast w USA jest ok. 120 V
Czyli można uznać, że napięcie w USA jest o połowę mniejsze od naszego.
Biorąc sprzęt do Ameryki sprzęt będzie działał słabo.
biorąc Z Ameryki - sprzęt się spali.

Dodatkowo są inne wtyczki. Samo urządzenie za 10 zł które zamienia nasze polskie wtyczki na te amerykańskie nie wystarczy.
Potrzebny jest transformator. (nie wiem czy użyłam prawidłowej nazwy)
Trzeba skoczyć do sklepu elektronicznego i spytać się o urządzenie do zmiany napięcia w kontaktach. Wyjaśnić sytuacje.. na pewno pomogą.

Cytat:
Napisane przez trawa Pokaż wiadomość
nie masz sie co denerwowac , napewno sobie poradzisz .. wkoncu bedziesz na lotnisku w PL i jak bys czegos nie rozumialam zawsze mozesz zapytac bo to tam ludzie pracuja
jesli chodzi o to ile wczesniej przed wylotem musisz sie zglosci ... to bede mowic przez glosniki ze pasazerowie danego lotu sa proszeni do odprawy ale postaraj sie godzine przed odlotem wszystko zalatwic ...

a kiedy lecisz?
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 14:25   #1300
berruska
Rozeznanie

W większości linii lotniczych odprawa zaczyna się na 2h przed odlotem. I najlepiej wtedy już przyjechać, ustawić się w kolejce, po co niepotrzebne stresy
Balice są tak małym lotniskiem w porównaniu do np. lotniska w Dublinie, ze naprawdę nie ma co się martwić

Stary 2008-06-13, 17:22   #1301
Akszeinga
Zadomowienie

Dwie godziny przed? Ja mam lot o 5:45, do lotniska mam 1,5 godz wiec o której ja wstanę

Kochasz zwierzęta ? Uratuj im
życie.To tylko parę zł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 17:41   #1302
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Dwie godziny przed? Ja mam lot o 5:45, do lotniska mam 1,5 godz wiec o której ja wstanę
Rano wstaniesz
Stary 2008-06-13, 17:53   #1303
trawa
Raczkowanie

Chyba sie nie położysz Dzięki dziewczyny, ja jestem straszna panikarą... boje się, że nie polecę, bo zapomnę czegoś zrobić, albo po prostu nie będę o czyms wiedziała ale dam radę. Pozdrawiam
Stary 2008-06-13, 19:15   #1304
berruska
Rozeznanie

Cytat:
tak, 2h przed się zaczyna, można być troszkę później.
Pójdź spać w dzień
trawa dasz radę na Balice dojeżdzasz pociągiem?

Stary 2008-06-13, 20:18   #1305
trawa
Raczkowanie

Chyba autobusem,bo na dworzec musiałabym się cofnąć
Stary 2008-06-13, 20:25   #1306
MArtusia000
Raczkowanie

Ja mam pytanie dotyczące notebooka. Wiem, że było już o tym mówione ale chcę się upewnić. Jak zapakuje torbę z notebookiem do bagażu podręcznego, np.plecaka nie przyczepią się? To samo mam zamiar zrobić z torebką schować do plecaka.

"Piękna jak tęcza, gorąca jak promień słońca..."
MArtusia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 20:34   #1307
berruska
Rozeznanie

nie przyczepią się.

Stary 2008-06-13, 21:30   #1308
MArtusia000
Raczkowanie

dzięki jestem już spokojna;]

"Piękna jak tęcza, gorąca jak promień słońca..."
MArtusia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 22:09   #1309
Biedronaa81
Raczkowanie

Takie uroki wczesnych rannych lotów Ja już 3 razy wstawałam o 1 lub 2 w nocy zeby być o 4 na lotnisku jak o 5 miałam samolot. nie spałam w dzień bo nie umie, kładłam się spać o 19 i o 1 już wstawałam, później jeszcze przespałam się w samolocie i było ok
Stary 2008-06-13, 22:23   #1310
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MArtusia000 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie dotyczące notebooka. Wiem, że było już o tym mówione ale chcę się upewnić. Jak zapakuje torbę z notebookiem do bagażu podręcznego, np.plecaka nie przyczepią się? To samo mam zamiar zrobić z torebką schować do plecaka.
To ja mam inne pytanie. Czy jak będę mieć laptopa w bagarzu podręcznym to nie będą sprawdzać co na nim mam (tzn. czy nie mam nielegalnego oprogramowania itp.?). Nie lubię gdy mi ktoś grzebie w laptopie, a moja koleżanka twierdzi, że gdy np. idzie się po mieście z laptopem to policja może sprawdzić co na nim jest.
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 11:54   #1311
trawa
Raczkowanie

Też jestem ciekawa, bo chyba również wezmę ze soba laptopa....
Stary 2008-06-14, 16:44   #1312
berruska
Rozeznanie

policja ma prawo sprawdzać komputery, straż na lotniskach raczej nie.
Poza tym, przy odprawie jest TYLE ludzi, że w życiu nie zdążyliby wszystkich odprawić, posprawdzać co ludzie mają na laptopach (wyjąć laptopa, włączyć, zapytać o hasło, zalogowac sie, poczekac - ile to trwa!) i na płytach
jak dla mnie, nie macie się czym martwić

Stary 2008-06-14, 17:15   #1313
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
policja ma prawo sprawdzać komputery, straż na lotniskach raczej nie.
Poza tym, przy odprawie jest TYLE ludzi, że w życiu nie zdążyliby wszystkich odprawić, posprawdzać co ludzie mają na laptopach (wyjąć laptopa, włączyć, zapytać o hasło, zalogowac sie, poczekac - ile to trwa!) i na płytach
jak dla mnie, nie macie się czym martwić
To fajnie . Powinnam być przyzwyczajona do kontroli zawartości komputerów (mama ma firmę informatyczną), ale wyjątkowo tego nie lubię. Nawet jak mój TŻ troszkę mi "grzebnie" (np. bez pytania zainstaluje mi jakiś program który ponoć jest mi bardzo potrzebny, albo po prostu przegląda moje pliki) to się wściekam . Prędzej dam pogrzebać w torebce (ale to też mi bardzo działa na nerwy) niż w komputerze.
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:20   #1314
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

a mozna brac do samolota kilka wod mineralnych ??

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:35   #1315
oliwia1985
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: Pierwszy raz samolotem

hej!!
opisze Wam moja sytuacje i co mam zrobic jak sie zachowac a wiec:
Po raz pierwszy lecialam z mezem i dzieckiem z geatwick na wczasy.ja przez caly czas opiekowalam sie mala maz wszystko organizowal.W tamta strone maz caly czas zajmowal sie dzieckiem poniewaz ja bardzo zla znosilam lot poniewaz byl w dzien i wszystko bylo widac masakraLot powrotny byl pozno w nocy wiec prawie nic nie bylo widac i to ze wszyscy spalismy ja nie przez caly lot bo bylo nie wygodnie a malutka spala mi narecach bylo nawet ok.zatykalo w uszach troche zle sie czulam jak byly male turbulencje.ale przezylamudalo sie.
Teraz lece do polski z Stansted i to sama z mala boje sie poniewaz nie znam lotniska jak dojsc do wyjscia zeby sie nie zgubic,ja mam taka ceche ze wszystko potrafie poplatac,pomieszac itd.Druga sprawa to to ze boje sie ze jak bede zle sie czuc to ktos pomoze mi przy dzieckubardzo sie denerwuje nie wiem co mam zrobic?a jak sie zgubie a samolot poleci bez nas?jak z tamtad wyjsc?co pozniej z tym bagazem ktory polecial bez nas?maz tylko pomoze odprawic mi bagaz a pozniej jestem zdana sama na siebie a najbardziej boje sie o dziecko.

ODPISZCIE
oliwia1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:36   #1316
oliwia1985
Przyczajenie

zapomnialam dodac ze lot jest w samo poludnie
oliwia1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 22:05   #1317
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwia1985 Pokaż wiadomość
Teraz lece do polski z Stansted i to sama z mala boje sie poniewaz nie znam lotniska jak dojsc do wyjscia zeby sie nie zgubic,ja mam taka ceche ze wszystko potrafie poplatac,pomieszac itd.
Ja tez lece za 1,5 tyg w poludnie i mam ten sam problem bo nie znam lotniska, w ogole nigdy na lotnisku nie bylam.. to bedzie moj 1 lot :/ wlasnie ze Stansted 26 czerwca o 13.20.. masakraaa

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 23:23   #1318
sylwia468
Raczkowanie

i mnie to czeka już za dwa tygodnie ważne by nie bylo reakcji zwrotnej
I dla tej miłości cierpieć i żyć.
sylwia468 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 13:46   #1319
Pckasia
Raczkowanie

kobitki nie martwic sie

pierwszy raz lecialam jak mialam 4 lata i jedyne co pamietam to to, ze tata powiedzial ze koelzanka mi macha na dole, a ja uwierzylam i krzyczalam na samolot "BEATA BEATA"!!

jak mialam 7 lat zacielam sie w toalecie, prawdziwy koszmar, ale jakoś to było
Pckasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 18:56   #1320
magdziaS
Podróżniczka

Pytanie techniczne:
Biore ze soba dekoder tv - lece z GB do PL, myslicie, ze lepiej wsadzic go do podrecznego, zeby sie nie poobijal, czy opakowac porzadnie do walizki ? Jesli bagaz przeswietla i sie kapna, ze jest elektroniczne pudlo w srodku, to czy maga mnie za to wywolac ? chyba wtedy bezpieczniej byloby go zabrac do podrecznego, ale nie wiem czy moge to wziac na poklad Jak myslicie ?

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości