|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1771 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1772 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1773 |
Zakorzenienie
|
a ja bym się martwiła, ponieważ ludzie kupują sobie po lodzie, tu fryteczki, tam kolka. jak ktoś ma ulubioną knajpę w galerii, to pójdzie do niej nawet jak krefura mu zamkną, bo nie chadza do niej przy okazji. no ale jednak jest cała masa ludzi, którzy do jakiejś budy z hotdogami czy sokami chodzą przy okazji. zakaz handlu w niedziele to "przy okazji" zlikwiduje. ja np. przy okazji zakupów lubię sobie wziąć sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (pomijam niekoniecznie zdrowy aspekt tej zachciewajki). jak mi zamkną kerfura, to nie będę jechać do galerii specjalnie po tenże sok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1774 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7923936 6]A w piatek nie mozna spedzic czasu? Weekend zaczynalny sie w piatek, a konczyl w sobote. W niedziele do szkoly i pracy.[/QUOTE]
Ale niedziela jest ~*święta*~ ![]() Im więcej czytam o tej ustawie o zamknięciu sklepów w niedziele, tym bardziej jest to absurdalne. "Dworzec autobusowy PKS działa wewnątrz centrum handlowego Wroclavia. Tym samym, teoretycznie, sama galeria mogłaby być czynna mimo zakazu. Ponieważ otwarte będą mogły być wszystkie placówki obsługujące podróżnych. Przepis jest nieprecyzyjny, ponieważ podróżujący oprócz biletu może chcieć kupić sobie bułkę w markecie, zimową kurtkę w sklepie odzieżowym lub film do oglądania w trakcie podróży." A co np. z Galerią Krakowską, która jest połączona tunelem z dworcem? ![]() "Ustawa o zakazie handlu w niedzielę zawiera kolejne wyjątki. Ograniczenia nie obejmą bowiem piekarni, cukierni i lodziarni. Tymczasem własne piekarnie ulokowane na terenie sklepu ma większość sklepów sieci Lidl, Biedronka, Carrefour, Piotr i Paweł etc. Tym samym niewykluczone, że markety będą tak naprawdę obchodzić zakaz handlu w niedzielę." Czyli bułę można kupić, bo to po bożemu, ale telewizora już nie. "Zezwolono także na sprzedaż w niedziele przez platformy internetowe, ale już nie przez aplikacje mobilne – to tylko kilka wad, na które wskazuje FOR." Bo internet internetowi nierówny. Paranoja. http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,22702878,wroclavi a-lidl-biedronka-zakaz-handlu-w-niedziele-ich-nie.html
#1775 | |
BAN stały
|
Cytat:
Osobiście mnie koncept wolnej niedzieli się nie podoba, sztuczny twór i tyle, ale za chinskiego boga mi nie wmówisz ze rytm pracy i życia 2-1, praca, wolne, spotkałoby się z dzikim entuzjazmem. A przypomnę że od tego się zaczęło, od wyższości środka tygodnia nad łikendem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;79239396]Ja już pisałam, my jesteśmy w stanie zrobić większe zakupy tylko w weekend. TZ w tygodniu jest na to zbyt wykończony. Już się raz zdarzyło, że odczuliśmy skutki takiego kupowania czegoś na szybko o godzinie 19 i nigdy więcej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] finansowo opłacają się niestety większe zakupy w jakimś większym sklepie. ja mam same wypierdki u siebie w okolicy, jakbym miała codziennie po kilka głupot tam kupować, to wydatki mocno skoczyłyby mi w górę. poradzę sobie z zakazem handlu, owszem, będę robić zakupy na totalnym zmęczeniu wieczorem w pt albo w sb, ale aż robi mi się samej siebie żal, jak pomyślę, ile ludzi będzie w sklepach. bo to chyba logiczne, że będzie ich więcej. trudno, najwyżej przerzucę się na zakupy internetowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#1777 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#1778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety wolne niedziele nie oznaczają automatycznie dwóch dni wolnych pod rząd. drugi dzień wolny może pracownikowi przypadać na wtorek, środę czy czwartek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1779 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;79239746]No na sobotę pewnie będzie potrzebne większe obłożenie, bo przecież u nas jak na jeden dzień mają zamknąć sklep, to ludzie się szykują jak na wojnę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ojesu, jak pomyślę o tych kolejkach... i zestresowanych ludziach... oby im to szybko przeszło, człowiek na szczęście do wszystkiego może się przyzwyczaić. |
![]() ![]() |
![]() |
#1781 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;79239746]No na sobotę pewnie będzie potrzebne większe obłożenie, bo przecież u nas jak na jeden dzień mają zamknąć sklep, to ludzie się szykują jak na wojnę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] I tak będzie. Zamiast weekendu wolnego zwiększone obłożenie przed i po wolnym. Ja chyba zrezygnuję z zakupów w sobotę, bo będą się działy sceny dantejskie :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1782 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mnie się nie chce gotować i szkoda mi na to czasu więc olewam, a są ludzie którzy codziennie gotują obiad i też nie lansują, że obiad gotują tylko kiedy mają wolne. ![]() ![]() A zróżnicowanie bardziej pozwala człowiekowi od 7-23: pracować, zajać się dziećmi, pójść na sport czy mieć hobby. Tak samo może być 16 godzin aktywności a różnica diametralna. ![]() I naprawdę zakupuj się kiedy Tobie pasuje, ale gdy coś uważam za absurdalne, jak sporo twierdzen w tym wątku, to za takie uważam. Tyle. ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Zakorzenienie
|
Placa minimalna to chyba ok 1500 euro, to jest tez podzielone na branze. Kindergeld na pierwsze i drugie dziecko to 192 euro, na trzecie 198 a na kolejne ok 200 euro.
#1784 | |
BAN stały
|
Cytat:
tak jak niezdrowe jest siedzenie po nocach i niedosypianie czy zupki z proszku lub gołe kostki w zimie bo modnie. ![]() Ale to nie rowna się temu, że uważałabym, że należy pozabierać żarówki. ![]() Jasne że fajnie jest móc na spokojnie w tyg coś załatwić ale nie oszukujmy się, nikt normalnie nie chodzi co tydzien do urzędu, banku czy lekarza. ![]() poza tym nie wiem gdzie wy mieszkacie że jest aż taki lans z tym pełnym luzikiem w tygodniu bo jak dla mnie jak się wyskoczy na miasto to tłumy są dzikie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1785 |
Konto usunięte
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Odnoszę się do tego niepracowania w godzinach 7-23. No nie, tak nikt nie pracuje, ale nie każdy ma pracę pod domem, ludzie dojeżdżają godzinę albo i więcej w jedną stronę, więc nie dziwię się, że telewizor za miliony monet wolą kupić w dniu, kiedy mają spokój. My właśnie raz się tak nacięliśmy, robiąc takie zakupy po pracy. Przecież nie chodzi mi o kupienie chleba i bananów.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wow. 1500 EUR minimalnej i 200 EUR kindergeld, a u nas 2000zł minimalnej i 500zł na dziecko. całkowicie różne proporcje. szczerze - nie miałabym nic do kasy na dziecko, gdyby u nas proporcje były podobne jak w Niemczech. ------- tak sobie jeszcze pomyślałam, nie wiem, jak jest u Was z galeriami, ale w stolicy te galerie organizują w weekendy fajne eventy. a to przyjeżdżają ludzie z wyrobami regionalnymi, a to polscy producenci ubrań. szkoda, że zamiast dwóch dni, w które będą mogli się wystawiać, dostaną zaledwie jeden. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1787 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;79240581]Odnoszę się do tego niepracowania w godzinach 7-23. No nie, tak nikt nie pracuje, ale nie każdy ma pracę pod domem, ludzie dojeżdżają godzinę albo i więcej w jedną stronę, więc nie dziwię się, że telewizor za miliony monet wolą kupić w dniu, kiedy mają spokój. My właśnie raz się tak nacięliśmy, robiąc takie zakupy po pracy. Przecież nie chodzi mi o kupienie chleba i bananów.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A jak czesto kupujesz telewizor? Pralke czy zmywarke? Serio to w ogole piszesz? ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1788 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą u nas (więc nie rozwijam tego w tym wątku) dotyczy to również zakupów np. ciuchowych, butów itd., ale to głównie dlatego, że TŻ dużo siedzi w pracy, często robi nadgodziny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na większości sklepów będzie potrzebna większa obstawa w soboty i poniedziałki,nikt pracy nie straci ![]() Na wątku 500 plus też większość osób się wypowiadało,że będzie duże bezrobocie a jest u mnie w województwie najniższe od wielu lat.Wydaje mi się,że do tych wolnych niedziel też każdy w końcu się przyzwyczai ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Zakorzenienie
|
U mnie wszystkie sklepy sa zamkniete, te z dewocjonaliami (jesli w ogole jakies sa
![]()
#1792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- paczę, co piszą w necie i chyba chodzi o kwotę brutto. bo stawka godzinowa brutto to 8,84 EUR. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1793 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Brutto. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2017-11-28 o 18:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1794 |
BAN stały
|
To dlaczego część Europy może mieć te niedziele wolne a my nie?Nasz rząd popiera dużo innych krajów i to co robią więc coś jest na rzeczy ![]() Poprzednia partia nie robiła nic to chociaż ta zrobi porządek ![]() Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2017-11-28 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 |
Konto usunięte
|
Być może tak zostało to ustalone w demokratycznej publicznej debacie, istniało takie realne społeczne zapotrzebowanie oraz sytuacja ekonomiczna tych krajów na to pozwoliła.
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Niee kochana, nie sprowokujesz mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie nie kloce, ze sila nabywcza jest inna, bo jest, widac golym okiem. Chodzilo mi raczej o to, zeby nie przeliczac wszystkiego jak leci na zlotowki.
![]() |
#1797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sprawie obywatelskiego projektu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1798 |
BAN stały
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7924144 1]Być może tak zostało to ustalone w demokratycznej publicznej debacie, istniało takie realne społeczne zapotrzebowanie oraz sytuacja ekonomiczna tych krajów na to pozwoliła.
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Niee kochana, nie sprowokujesz mnie.[/QUOTE] Rozumiem ale co się zmieni jak te sklepy zamkną? 500 plus miało doprowadzić do kryzysu a ma się całkiem ok,czy to wszystko czasami to nie jakaś propaganda i ten jeden dzień wolny też będzie miał się całkiem dobrze i nic się nie zmieni ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1800 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7924144 1]Być może tak zostało to ustalone w demokratycznej publicznej debacie, istniało takie realne społeczne zapotrzebowanie oraz sytuacja ekonomiczna tych krajów na to pozwoliła.
[/QUOTE] A jestes pewna, ze spoleczenstwo by sie wypowiedzialo przeciwko wolnym niedzielom w handlu? Bo ja to nie wiem w sumie, w koncu pis ma te czterdziesci ponad procent poparcia. Ale co racja to racja, jakas debata publiczna bylaby nie od rzeczy, w Niemczech duzy wplyw na ustalenie wolnych od handlu niedziel mialy zwiazki zawodowe, a w Polsce co mowia zwiazki?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.