|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2401 |
Konto usunięte
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Jakich osób? Jęczybuł, które nie kiwną palcem w bucie, żeby zmienić swoją sytuację na lepsze?
W dziwnym środowisku się obracasz zaiste, bo takie osoby jak Ty to pojedyncze egzemplarze, a nie żadna większość. |
![]() ![]() |
![]() |
#2402 |
Zakorzenienie
|
Biorąc pod uwagę obecną ilość osób studiujących, to raczej mniej niż więcej.
#2403 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2404 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
A tak w ogóle to chciałabym wierzyć ze to troll, tyle że takich "mi jest tak ciężko, nie to co tym wykształciuchom co siedzą i pierdzą w stołek 8 godzin i milijony mają za nic" jest pełno
![]()
#2405 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7949088 1]
Onaaa, myślę, że może byłoby Ci trochę łatwiej w życiu jeśli w końcu przyznasz sama przed sobą, że to nie kwestie finansowe stały i stoją na drodze do Twojego wykształcenia. Co naturalnie nie oznacza, że nie możesz być wartościowym człowiekiem i dobrym pracownikiem i bez tego.[/QUOTE] nieprawda, to wina PO i upadku komuny. |
![]() ![]() |
![]() |
#2406 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7949105 6]AKADEMIK KOSZTUJE 230-300ZŁ. Jakimi wołami do Ciebie pisać żebyś raczyła przeczytać?[/QUOTE]
No ale jak to tak w zapierdzianym akademiku na kupie z jakimiś niemotami co zostaną bezrobotne po magistrze. To nie warunki do studiowania. ![]()
#2407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2408 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7949036 6]Nie do mnie ale mogę Ci powiedzieć jak to na ogół działa. Trzeba mieć tylko dwie i aż dwie rzeczy, niestety nie wszystkim dostępne:
- Kapitał intelektualny, którym Bozia niestety nie wszystkich szczodrze obdarzyła, oraz - Chęć do pracy. Po dobrze zdanej maturze, w zależności od miasta delikwent ma jedną lub dwie opcje: 1) jeśli mieszka w mieście uniwersyteckim, może wybrać studia na miejscu i nieco obniżyć koszty mieszkając w domu rodzinnym, lub 2) wyjechać do innego miasta, wynająć skromny pokoik lub wystąpić o miejsce w akademiku. 2) jest dla niektórych osób jedyną opcją, ale to nie jest koniec świata. Jeśli musisz zarabiać, aby móc studiować to po odebraniu legitymacji studenckiej, zgłaszasz się w maku czy innym kfc gdzie na 99% dostajesz pracę. Ustalasz sobie grafik na weekendy, w ciągu tygodnia studiujesz jak Pan Bóg przykazał, w weekendy zarabiasz na opłacenie akademika/stancji i żarcia. Bum. Niestety, nie jest to droga dla osób mało inteligentych i leniwych.[/QUOTE] Jeszcze trzeba mieć zdrowie, którym też Bozie wszystkich nie obdarzyła. |
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2410 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2411 |
BAN stały
|
Biedni robotnicy strajkowali, a zostali oszukani przy okrągłym stole, kiedy przywódcy Solidarności dogadali się z komuną (najpierw Magdalenka). A potem jeszcze plan Balcerowicza, gdzie kilka milinów ludzi zostało ograbionych z dorobku życia, a niektórzy na stałe wykluczonych ze społeczeństwa - pracownicy PGR-ów na przykład. A ile zakładów zostało sprzedanych za bezcen, ile ludzi popełniło samobójstwo, bo nagle po 30-latch pracy zostali zwolnieni, bez żadnej ochrony socjalnej, a nowej pracy nie mogli znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2412 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7948680 6]Ale o jakim w miarę dobrym życiu mowa ? O życiu, w którym za kawałkiem ścierwa trzeba było stać w kilometrowej kolejce, że na półkach był ocet i musztarda, że robiły się komitety kolejkowe na tygodnie, żeby głupią szafę kupić ? Co z tego, że miało się w portfelu miliony kiedy gónwo można było za to kupić ? A jak wtedy wyglądała opieka zdrowotna ? Na wyrostek ludzie potrafili wykorkować, nic nie było w szpitalach i przychodniach - nawet igły i strzykawki wielorazowe. Na ulicach samochodów było tyle co teraz z Korei, Trabant to był ekstra wóz. Na mieszkanie czekało się 20 - 30 lat, a jak się już doczekało, to najpierw trzeba było wyprostwać ściany i podłogi ![]() Wyjazdy zagraniczne dla najbardziej zasłużonych przodowników partii i pracy, ewentualnie dla esbeków i kapusiów. Albo za pomocą wszechobecnej i akceptowanej łapówki, nic nie szło załatwić bez posmarowania "komu trzeba". Dzieciom i młodzieży proponuję pooglądać filmy Barei na początek żeby zobaczyły (na wesoło) jak pachniało to cudowne życie w PRLu. Dziadek i babcia to już wiadomo - demencja te sprawy no i tęsknota za młodością.[/QUOTE] Po ostatnich zachwytach nad komuną tutaj zapytałam dziadka - mieszkanie dostał po 27 latach ![]() Cytat:
Cytat:
I te wczasy, gdzie człowiek musiał liczyć, że łaskawie paszport dostanie na wyjazd do Bułgarii. A teraz tanie loty, przekraczanie granicy na paszport i możliwość wymiany waluty jak tylko się chce. No a już stan wojenny był w ogóle super, na pewno mojej mamie się podobało, jak obudziła się rano i zobaczyła czołgi pod oknami. Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2413 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracownicy PGRów to sa ofiary _załozenia_ robaczywych tworów jakimi PGRy były. To ich istnienie zdegenerowało i wpędziło w ubóstwo i marazm polską wieś. Te molochy były tworami od początku sztucznym, ludzie po ich upadku sobie nie poradzili, bo byli stadnie oduczeni pracy, dbałosci o majątek, własność, samostanowienia, dbałości o własny los. Mój dziadek był rolnikiem we wsi po pGRrze i jakoś nie ucierpiał, a nawet w końcu mógł się odbić i wzbogacić. Ale to był zawsze twardy pracowity chłop, a nie tylko z ręką wyciągnięta po :daj, załatw, zadecyduj za mnie. Latami opowiadał jakie marnotrastwo, olewactwo, niszczycielstwo, złodziejstwo panowało w PGRze w którym pracował. BTW, jakby słuchali Balcerowicza, to byśmy te parę kroków dalej byli. Mówił ze się gospodarka przegrzeje i trzeba przeciwdziałać? No i mamy. Ciekawe co teraz.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-12-07 o 11:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2415 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2416 |
Zakorzenienie
|
Tu pojadę po bandzie ale niestety większość tych rodzin żyje w takich a nie innych warunkach bo na potęgę rok po roku odwiedza ich bocian mimo że nie mają do tego kompletnie warunków. Brak łazienki, pracy i wykształcenia? Walnijmy sobie 6 rumianych - jakoś to będzie. I jest - bylejak. A i duża część pracą się nie skala. Także co innego wypadek losowy, a co innego bieda na którą ktoś sobie sam latami pracuje.
#2417 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2418 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2419 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2420 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2421 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2422 | |
BAN stały
|
Cytat:
To chyba inne odcinki widziałam,zazwyczaj jak większa rodzina to ktoś niepełnosprawny,albo jedna osoba wychowuje dwójkę dzieci,no tak najlepiej sprzedać dom i wyprowadzić się do większego miasta za praca,dużo tych rodzin to prawie same wioski gdzie pracy zero. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2423 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2426 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2427 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało zaradnym zasadniczo zawsze jest lepiej, jak każdemu rozdadza według potrzeb, niż wtedy, kiedy trzeba sobie zapracować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
Polecam.
![]() |
#2428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2429 | |
BAN stały
|
No to super to miałyście szczęście
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
Co do środowiska mało zaradnego nie wiem,większość osób możliwe dała coś od siebie ale pracy znaleźć nie może albo ma pracę za najniższa możliwa pensje,każdy taki leniwy,że woli mieszkać w swoim mieście ewentualnie wyjeżdża z Polski pracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2430 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Według Ciebie nie można mieszkać taniej niż 650zł? ![]() W mieście, w którym ja studiowałam za 400zł można było znaleźć obskurną jedynkę lub bardzo przyzwoitą dwójkę. Miejsce w akademiku to koszt rzędu 230-300zł. Odliczając zatem to i ewentualny bilet miesięczny (koszt 50-70zł dla studenta?) zostaje Ci 1000zł miesięcznie. Bieda tak bardzo. Onaaa, myślę, że może byłoby Ci trochę łatwiej w życiu jeśli w końcu przyznasz sama przed sobą, że to nie kwestie finansowe stały i stoją na drodze do Twojego wykształcenia. Co naturalnie nie oznacza, że nie możesz być wartościowym człowiekiem i dobrym pracownikiem i bez tego. Sprawdziłam właśnie dwie uczelnie - w tym roku akademickim jak najbardziej są miejsca po 280 i 300zł. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.