Pierwszy raz samolotem - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-16, 20:07   #1321
Poemi
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Pytanie techniczne:
Biore ze soba dekoder tv - lece z GB do PL, myslicie, ze lepiej wsadzic go do podrecznego, zeby sie nie poobijal, czy opakowac porzadnie do walizki ? Jesli bagaz przeswietla i sie kapna, ze jest elektroniczne pudlo w srodku, to czy maga mnie za to wywolac ? chyba wtedy bezpieczniej byloby go zabrac do podrecznego, ale nie wiem czy moge to wziac na poklad Jak myslicie ?
Czytałam dzisiaj listę czego nie można brać do samolotu (bagaż podęczny i główny). Dekodera tv tam nie było więc zrób tak jak Ci wygodniej .
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 20:19   #1322
paulina2882
Przyczajenie

Najlepiej to byloby go nie brac bo czy w główny czy w podręczny to sie pewnie uczepią
paulina2882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 20:37   #1323
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez paulina2882 Pokaż wiadomość
Najlepiej to byloby go nie brac bo czy w główny czy w podręczny to sie pewnie uczepią
Wlasnie doskonale zdaje sobie z tego sprawe, ale niestety zostawienie go tutaj nie wchodzi w gre, bo place za niego abonament, a przeprowadzam sie spowrotem do polski, wiec sila rzeczy musze go zabrac. Zrobilabym jak mowi Poemi, jak mi wygodniej i schowala do bagazu, bo byloby bez nerwow przy odprawie celnej. Ale wsadze go do podrecznego, bo w razie jakby sie uczepili to moge im jakos to wyjasnic. Rany zreszta sama nie wiem co lepsze... Najgorsze, ze jest to moj "steny" lot, a denerwuje sie jak glupia. :/

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 18:11   #1324
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

a czy moge wejsc do samolotu w rece z poszuszka 40x45 ??

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 09:49   #1325
Klaudiacb
Raczkowanie

a ja bede leciec jakimis liniam egipskimi i w ogle nie jest podana godzina przylotu samolotu czu odlotu i trzeba dzwonic i sie pytac kiedy bedzie samolot. ze nie o 10 rano a moze 10 wieczorem. masakra. boje sie jeszcze zeby to nie yl jakis samolot gdzie skrzydla lataja i ma jeden silnik.
Klaudiacb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 11:55   #1326
Anecka
Zakorzenienie

Wczoraj wlasnie zamówilam transport na lotnisko.. masakra lot mam o 13.25 a bus bedzie o 7.30 i ma jechac kolo 2h wiec o 9.30 bede na miejscu! Masakra ze tak szybko, ale przynajmniej oswoimy sie z TŻtem na lotnisku hehehe Zwiedzimy troche :P Najgorsze jest to ze przylatuje tu do Londynu 2 lipca.. o 17.25 a busa mam o 18 :/ Nie wiem czy zdarze, wogole nie wiem gdzie on staje.. mam podane ze na parkingu w jakims sektorze obok czegos tam
Juz nie moge sie doczekac

Dziewczyny a gdzie na stronie Ryanaira pisze CO MOZNA zabrac na poklad? Bo chce wziac laptopa z przenosnym dyskiem twardym, pare ubran, buty no i .. kosmetyki a mianowice koncowke mojego plynu z biodermy, atybiotyk na gardlo, witaminę C i jakies tam fervexy...

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 12:04   #1327
Klaudiacb
Raczkowanie

znaczy pamietaj ,ze musisz mies plyny i kosmetyki w tych specjalnych torebkach! i musi byc do 100 ml albo 200 ml. juz nie pamietam. nawet szminka musi byc zapakowana w te opakowanie. a co do laptopa to nie wiem. hmm...to bys musiala wejsc na strone lotniska w londynie i zobaczyc jakie oni maja zastrzezenia. ale ubrania to mozna wziasc i buty. tylko nic ostrego albo wybuchowego ja pamietam kiedys mialam cole w torebce i mi facet wyciagnal i wyzucil. bo zapomnialam ,ze ja mialam. ale jak jest do tych x ml i w opakowaniu to mozesz miec plyny, czy tam kosmetyki. a co do lekarst to chyba trzeba miec jakies pozwolenie, ze "musisz" je miec przy sobie. ale nie wiem czy to od lekarza sie dostaje czy co.
Stary 2008-06-18, 15:36   #1328
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
znaczy pamietaj ,ze musisz mies plyny i kosmetyki w tych specjalnych torebkach! i musi byc do 100 ml albo 200 ml.
A ja mam pytanie - czy to dotyczy tylko bagażu podręcznego, czy "reszty" też ?

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 15:46   #1329
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anja92 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie - czy to dotyczy tylko bagażu podręcznego, czy "reszty" też ?
Dotyczy tylko bagazu podrecznego. Ma nie przekraczac 100ml
Stary 2008-06-18, 15:48   #1330
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Dotyczy tylko bagazu podrecznego. Ma nie przekraczac 100ml
Dziękuję

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 16:45   #1331
Anecka
Zakorzenienie

SKad mam wziac te specjalne torebki? :P
Antybiotyk mam jeszcze z Polski, ale akurat zachorowalam i zaczelam brac a pownnno sie go zazywac kolo 14 dni.. a za 8 lece no i hmmm... mam go w pudelku z ulotka.. musze wziac, najwyzej wyrzuca :/ Laptopa tez musze wziac, w koncu to moje okno na swiat

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-06-18, 18:31   #1332
Klaudiacb
Raczkowanie

hmm w supermarketach. w tych wiekszych. znaczy na opakowaniu jest przewaznie taki samolot.
http://www.cph.dk/NR/rdonlyres/63CF5...685/0/pose.jpg

tutaj chyba ktos troche za duzo nawalij, ale te torebki wygladaj tak. wiec spoko napewno bede w supermarketach, albo moze w drogeriach,papierniczym? ale chyba tez na lotnisku? al nie jestem pewna.
Stary 2008-06-19, 12:17   #1333
styska
Rozeznanie

Mam pytanie czy ktoras z Was ostatnio leciala easyjetem? Jestem w miare juz wprawiona w lataniu, ale ostatnio zabukowalam bilet znajomemu w 2 strony - uk-berlin i spowrotem- z bagazem glownym. W tamta strone lecial z 1 bagazem-nie wiem czy podreczny czy głowny mial tylko a z powrotem z 2 bagazami glowny i podreczny. W powrotnej dordze powiedzieli mu,ze moze miec tylko 1 bagaz i za drugi musial zaplacic 15 euro!! Nie wiem czy cos sie u nich zmienilo. Czy jak sie raz odprawil bez bagazu glownego to i z powrotem nie mogl go wziasc?? Mimo,ze zaplacil za bagaz, sprawdzilam jego rezerwacje. Myslalam,ze moze cos kreci, sprawdzialm rezerwacje jego i pisze ze mogl wziasc jeden bagaz rejestrowany i ze byla uiszczona dodatkowa kwota 15 euro.
Sama lece za 2 tyg i sie zastanawiam o co w tym chodzi.
Dodam,ze jako bagaz mial torbe podróżna duzą jako glowny bagaz i malą torbę jako podreczny.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 13:46   #1334
Anecka
Zakorzenienie

Kurde.. wlasnie chcialam sobie zarezerwowac lot do Polski na 6 lipca.. w jedna strone.. patrze.. cena biletu 4.99F (-20%),, a laczna cena 62F!!!!!!!! podatki ponad 50f! Strasznie zdrozalo!

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-06-19, 13:50   #1335
Klaudiacb
Raczkowanie

nie no, smieszne az. bo bilet w sumie prawie darmo, a podtek :S powinno sie w takim razie placic pace p za papierek(bilet) bo widac na oplacie zarabiaja. tak jak ,ze trzeba placic ,ze przejdziesz pare kokow po okeciu 60 zl. eh te oplaty lotniskowe.
Stary 2008-06-19, 14:01   #1336
Mala kroweczka o imieniu
Zakorzenienie

A w te plastikowe worki trzeba pakować tylko przy podręcznym, tak?
Mala kroweczka o imieniu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 14:08   #1337
Klaudiacb
Raczkowanie

tak tylko przy podrecznym i do 100 ml i pron boze nie biez jakis nozyczek do paznokci czy tych metalowych pilnikow.
Stary 2008-06-19, 16:38   #1338
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudiacb Pokaż wiadomość
tak tylko przy podrecznym i do 100 ml i pron boze nie biez jakis nozyczek do paznokci czy tych metalowych pilnikow.
Klucze do domu moge wziąć? :P Pytam bo mam dosc nietypowy klucz do drzwi frontowych. Jest dosc dlugi i rurkowaty :P do tego mam breloczek ktory zostawie bo jest to mały nożyk schowany w pistolecie :P

Jutro pojde do Sainsburego moze maja te torebki foliowe.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-06-19, 18:24   #1339
styska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Klucze do domu moge wziąć? :P Pytam bo mam dosc nietypowy klucz do drzwi frontowych. Jest dosc dlugi i rurkowaty :P do tego mam breloczek ktory zostawie bo jest to mały nożyk schowany w pistolecie :P

Jutro pojde do Sainsburego moze maja te torebki foliowe.
tak klucze mozesz wziasc, ja nie raz bralam zapalniczke - a ponoc nie mozna i nic mi nie mówili, czasem sie pytaja czy ma sie cos metalowego w srodku to od razu oswiec ich kluczami
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 00:33   #1340
Maga83
Zakorzenienie

Mam pytanie, jak jest w liniach Ryanair z podwójnym bagażem? Zamówiłam bilet i do tego dwa bagaże główne, ale z tego ich regulaminu nie do końca rozumiem czy w sumie w tych dwóch torbach mogę mieć 15kg ?? Bo w życiu się nie zmieszcze w 15kg Specjalnie zamówiłam 2 bagaże żebym mogła wziąć więcej. Czy któraś z was miała taką sytuację? Lecę z Poznania.

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 11:27   #1341
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, jak jest w liniach Ryanair z podwójnym bagażem? Zamówiłam bilet i do tego dwa bagaże główne, ale z tego ich regulaminu nie do końca rozumiem czy w sumie w tych dwóch torbach mogę mieć 15kg ?? Bo w życiu się nie zmieszcze w 15kg Specjalnie zamówiłam 2 bagaże żebym mogła wziąć więcej. Czy któraś z was miała taką sytuację? Lecę z Poznania.
Nie znam się na biletach Ryanair ale jeżeli zapłaciłaś za dwa bagaże to wydaje mi się że możesz zapakować 2X15, ale najbezpieczniej będzie zadzwonić na informację i zapytać czy ten bilet który masz upoważnia Cię do zabrania 30 kg bagażu.

Co do napojów to koleżanka właśnie leciała na Majorkę z Poznania i napoje mogły mieć max 100ml i musiały być zapakowane w oryginalne opakowanie, nie można było mieć np. napoczętej butelki 300ml w której zostało 100ml napoju. Poza tym kazali zdejmować buty i kłaść na taśmę (ciekawe czy dojdzie do tego że do kontroli będizemy rozbierać sie do bielizny)

MagdziaS może z tym dekoderem jeszcze przed odprawą zapytaj gdzie masz go zapakować, bo jak leciałam z Berlina to latarkę nurkową kazali mi przepakować do bagażu podręcznego (na szczęście tam mają wstępną kontrolę przy wejściu na lotnisko i od razu mówią co jest nie tak z bagażem).
Stary 2008-06-21, 11:44   #1342
NiEBiE
Zakorzenienie

Witajcie.
Przejrzałam trochę ten wątek, ale nie znalazłam tego, co mnie interesuje.
W przyszłym tygodniu lecę pierwszy raz samolotem i mam pewne pytanie. Czy wykrywacz metali 'pipczy' na kolczyk w języku? Jest on ze stali chirurgicznej, dlatego się zastanawiam. I tak nie mam zamiaru go wyjąć, ale wolę być na to przygotowana.

NiEBiE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 13:31   #1343
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NiEBiE Pokaż wiadomość
Witajcie.
W przyszłym tygodniu lecę pierwszy raz samolotem i mam pewne pytanie. Czy wykrywacz metali 'pipczy' na kolczyk w języku? Jest on ze stali chirurgicznej, dlatego się zastanawiam. I tak nie mam zamiaru go wyjąć, ale wolę być na to przygotowana.
mój kolczyk w nosie nie piszczał

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 13:35   #1344
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie.
Ja ostatnio jak leciałam, to miałam takie cekinki na bluzce i też mi bramka piszczała i oczywiście sprawdzali mnie jeszcze raz jakimś tam urządzeniem. Może więc w przypadku kolczyka coś wykryć, ale na 100% nie wiem Najwyżej im pokażesz

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 13:41   #1345
NiEBiE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
mój kolczyk w nosie nie piszczał
Ale w nosie masz ze stali chirurgicznej?
Też mam kolczyk w nosie, ale nie jest to stal, tylko jakieś zwykłe srebro.

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio jak leciałam, to miałam takie cekinki na bluzce i też mi bramka piszczała i oczywiście sprawdzali mnie jeszcze raz jakimś tam urządzeniem. Może więc w przypadku kolczyka coś wykryć, ale na 100% nie wiem Najwyżej im pokażesz
No tak, zawsze mogę im pokazać.
A jak ktoś ma kolczyk w miejscu intymnym? Też musi pokazywać?

NiEBiE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 15:41   #1346
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Ale w nosie masz ze stali chirurgicznej?
Też mam kolczyk w nosie, ale nie jest to stal, tylko jakieś zwykłe srebro.

No tak, zawsze mogę im pokazać.
A jak ktoś ma kolczyk w miejscu intymnym? Też musi pokazywać?
myślę że wtedy wystarczy powiedzieć że się tam ma
a moj kolczyk w nosie tez był ze stali chirurgicznej, przed lotem chciałam przekuć sobie chrząstkę w uchu, ale trzęsłam portkami że będę musiała wyjmować przy odprawie i nie przekułam, a jak widać bez problemów mogłam

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 16:49   #1347
trawa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Nie znam się na biletach Ryanair ale jeżeli zapłaciłaś za dwa bagaże to wydaje mi się że możesz zapakować 2X15, ale najbezpieczniej będzie zadzwonić na informację i zapytać czy ten bilet który masz upoważnia Cię do zabrania 30 kg bagażu.

Co do napojów to koleżanka właśnie leciała na Majorkę z Poznania i napoje mogły mieć max 100ml i musiały być zapakowane w oryginalne opakowanie, nie można było mieć np. napoczętej butelki 300ml w której zostało 100ml napoju. Poza tym kazali zdejmować buty i kłaść na taśmę (ciekawe czy dojdzie do tego że do kontroli będizemy rozbierać sie do bielizny)

MagdziaS może z tym dekoderem jeszcze przed odprawą zapytaj gdzie masz go zapakować, bo jak leciałam z Berlina to latarkę nurkową kazali mi przepakować do bagażu podręcznego (na szczęście tam mają wstępną kontrolę przy wejściu na lotnisko i od razu mówią co jest nie tak z bagażem).
Dokąd lecisz Ryanairem? Ja też lecę tymi liniami w tym tygodniu i dziś przeglądałam informacje o bagażu i wydaję mi się, że możesz wziąć łączenie 15 kg. Doczytaj jeszcze dokładnie
trawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 17:52   #1348
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Doskonaly pomysl O tym nie pomyslalam
Dzieki

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 21:41   #1349
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trawa Pokaż wiadomość
Dokąd lecisz Ryanairem? Ja też lecę tymi liniami w tym tygodniu i dziś przeglądałam informacje o bagażu i wydaję mi się, że możesz wziąć łączenie 15 kg. Doczytaj jeszcze dokładnie

Masz racje- 2 sztuki bagazu- 15 kg lacznie.

To taki haczyk linii lotniczych.
Tez sie kiedys na to zlapalam
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-21, 22:18   #1350
Akszeinga
Zadomowienie

a ja mam jeszcze pytanie odnośnie leków, dokładnie tabletek anty.
Czy można je mieć w podręcznym? Jeśli tak musi być jakieś "zezwolenie" od lekarza?

Kochasz zwierzęta ? Uratuj im
życie.To tylko parę zł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości