![]() |
#2821 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Dot.: Scent Bar IV
to czekam na jakies PW
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2822 | |
Zakorzenienie
|
O tak, zgadzam się z obydwoma stwierdzeniami
![]() Zielona - u mnie była podobna sytuacja z kotą i M. Kotę sprowadziłam do domu nagle, znalazłam na ulicy. M. nie dość, że był przeciwny pierwszemu kotu (wziętemu dwa miesiące wcześniej) to jeszcze dobiłam go tą małą bardzo psotną kotką. Szukaliśmy jej domu i dopiero po kilku tygodniach zgłosił się chętny. Jak powiedziałam M. że jest ktoś chętny do wzięcia kotki, powiedział z oburzeniem "Ty jej chyba nie chcesz oddać!" ![]() Cytat:
![]() ![]() Dzisiaj okazało się, że mam też lęk przed wężami i innymi pełzaczami. Byliśmy w lesie i pies spłoszył leżącego padalca. Wiedziałam, że to nie żmija, ale i tak serce mi zaczęło łomotać. Potem przez całą drogę powrotną do domu patrzałam uważnie pod nogi.
![]() |
#2823 |
Zakorzenienie
|
Agnieszko, zazdroszczę spacerowej niedzieli, ja ososbiście marzę, żeby ten dzień się skończył. Głowa boli jak bolała - nie pomogły 2 ibupromy max, cały dzień przedrzemałam - efekt - mdłości i rozdrażnienie. Niech już się ten dzień skończy
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#2824 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2825 |
Zakorzenienie
|
Co do zwierzaków, na które mam autentyczną fobię i reaguję ugięciem kolan, mdłościami i spoconymi rękami , to są to węże i wielkie pająki.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#2826 | ||
niecnotliwa dziewica
|
Dzięki Hecate
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2827 |
Zakorzenienie
|
Margot- pogoda jest piękna
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i witaminy bierz jakies. (tez mi wlosy leca ze stresu zawsze). Dzis mam dzien lenistwa, oprocz obiadu i zmycia jednej lazienki nic nie zrobilam. Telefonow tez nie odbieram. Na sms nie odpisuje. W sumie jedna sytuacja mnie zirytowala - tydzien temu umowilam sie, ze pojade z kims zalatwic jego sprawy dzis. Caly tydzien cisza, dzis rano wczesniej sie obudzilam ale zero znaku, ze wciaz aktualne. Wiec zajelam sie gotowaniem, praniem, minimalistycznym sprzataniem. A nagle sms, ze za godzine moze bysmy pojechali. Ja z cynkiem na ryju, tlustymi kudlami, w pralce drugie pranie, obiad w piecu. No coz, chamsko moze ale nawet nie odpisalam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2830 |
Zakorzenienie
|
I dlatego nawet nie muszę oglądać prognozy, żeby czuć co się święci ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam nic do węży ale po tym jak parę dni temu,w pobliskim lesie żmija ukąsiła psa od kolegi,zaczynam się ich bać.Tym bardziej,że leśnicy ostrzegają o pladze żmij w okolicznych lasach. Do ilu godzin po ukąszeniu przez żmiję można uratować człowieka i dużego psa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też się dzisiaj zaczęłam zastanawiać nad tym, co by było gdyby mnie, M. lub psa żmija dziabnęła. Wiem, że niektórzy nie mają nawet zbytniego obrzęku i podana surowica wywołuje gorsze skutki. A ci co są wrażliwi na jad to juz gorzej. Czy jest jakiś związek między uczuleniem na jad owadzi a uczuleniem na jad żmijowy? To znaczy, czy jak jestem uczulona na jedno, to czy jest większe prawdopodobieństwo że i na drugie też? Zielona, częściowa odpowiedź na Twoje pytania: "Niebezpieczeństwo śmierci po ukąszeniu zdrwoego dorosłego czlowieka jest nieduże, za to wzrasta wtedy, gdy ukąszone jest dziecko (ilość wstrzykniętego jadu jest ta sama, ale masa ciała mniejsza) . U dzieci poniżej 8 roku (15 - 20 kg) śmiertelność wynosi ok. 50%)." Czyli u psów chyba też niestety duże zagrożenie smiercią. "Co ważne, objawy mogą wystąpić natychmiast, a mogą też pojawić się po kilku godzinach." I jeszcze coś takiego: "W ciągu trzech dni moja firma "obsługiwała" trójkę ukąszonych dzieci, w wieku 8 - 9 - 11 lat. Czas dostarczenia do szpitala wynosił między 40 a 55 minut od powiadomienia. W dwóch przypadkach nie było - poza miejscowym bólem - żadnych objawów, w jednym był silny obrzęk kończyny. U jednego z dzieci "bezobjawowych" na początku, w trzeciej godzinie od ukąszenia pojawiły się objawy niewydolności oddechowej, wymagające intensywnej terapii. U dziecka z obrzękiem wystąpiłą lokalna martwica, wymagająca oprawcowania chirurgicznego (wycięcia martwiej tkanki). Wszystkim dzieciom podano surowicę, ten najciężej poszkodowany trafił późno po ukąszeniu, pozostałą dwójka bez dalszych objawów. " Brzmi pocieszająco. Wyczytałam jeszcze, że nie każde ukąszenie wiąże się ze wstrzyknięciem jadu, moga być ukąszenia zupełnie bez wstrzyknięcia jadu, jak i takie gdzie żmija jest po polowaniu i nie ma aktualnie w zbiorniczku niedużą ilość.
![]() |
#2833 |
Zadomowienie
|
Ja się panicznie boję ciem, chrabąszczy, ważek i tym podobnych latających paskud.
![]()
#2834 | |||||||
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() Najtrudniej pamiętać o kciukach... Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A te lipy w Alejce ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Tak w ogóle to jakaś dziwna jestem - najładniejszą cerę mam właśnie przed okresem ![]() ![]() Dobre ![]() Cytat:
![]() A z wątróbką lepiej nie przedobrzyć (ze względu na hiperwitaminozę A) Wszystko, byle nie romantyzm ![]() Przekłują Ci bez zgody rodziców? To legalne? ![]() Przesyłam energię ![]() Cytat:
![]() Burza wisi w powietrzu. Cytat:
To zależy, czy się założy opaskę uciskową między raną a sercem, żeby toksyna w miarę możliwości nie trafiła do krążenia.
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
Zakorzenienie
|
Podobno pies od razu zaczął robić sie bezwładny(starszy pudel),ukąsiła go w okolice pachwin.Zawieżli go od razu do weterynarza,dostał kroplówkę(i) i już nic mu nie jest.
A pytam się dlatego,ponieważ nie mam samochodu więc i możliwości szybkiego dowiezienia do lekarza. Nastraszył mnie jeszcze pewien pan opowieścią o ukąszonym jamniku,który przez parę dni zdychał w męczarniach bo nie było surowicy . Niby żmija przed atakiem ostrzega ,ale moja wariatka nurkuje nosem w trawy,jak tylko usłyszy,że coś się tam rusza. Truskaweczko,ale jak załozyć opaskę jak ugryzie np w brzuch lub okolice pyska?To ma być mocny ucisk? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z forum Ratownictwo Medyczne: Nigdy nie zakładaliśmy opaski uciskowej przy ukąszeniu, zresztą uważam, że taka wiedza jest conajmniej zbędna w Polsce- bo jedyną żmiją tu żyjącą jest żmija zygzakowata (miałam okazję poznać koleżankę) i nie jest specjalnie groźna chyba że wdepniesz jej w mieszkanko albo na ogonek Ale jeśli już ten temat Cię interesuje. Na tego typu ukąszenia zakładamy opaskę Bier'a, która ma za zadanie zacisnąć powierzchowne naczynia kwionośne. Jest zdecydowanie luźniejsza od opaski uciskowej i bynajmniej nie ma za zadanie zatamować krwotoku (któego tu nie będzie) ale nie dopuścić do rozchodzenia się jadu... Za Jurajskim Klubem Wysokogórskim: Umiesczę tu fragment listu, którym próbowałem przekonać, dlaczego opaska może zaszkodzić, a raczej nie pomoże. "Weź aparat do mierzenia ciśnienia krwi (mój ma mankiet szerokości 10 cm, a więc dwukrotnie szerszy niż proponowany przez Ciebie jako minimalny, więc siły na powierzchnię będą dwukrotnie mniejsze), napompuj do ciśnienia ciut powyżej dolnego (rozkurczowego), jak masz 120/80 to napompuj do 90, czyli tyle, żeby zamnknąć spływ czyli żyłę. Po czym włącz stoper i zanotuj czas, po jakim czasie pojawi się ból a po jakim mrowienie, będące pierwszym sygnałem, że jest niedokrwienie kończyny. Następnie powtórz eksperyment pompując do + 10 nad skurczowe, czyli 130 przy 120/80. Proszę, zrób i napisz jak byłowinking smiley Ja tam jestem facet, więc strasznie wrażliwy - pierwsze objawy niedokrwienia pojawiły się po 1'30 sekundach, ból stawał się trudny do zniesienia po niecałych 4. A gdzie mowa o 2 godzinach! Ktoś to zrobi i nie dość, że doda cierpień - bo to niepotrzebny ból, to jeszcze może spowodować uszkodzenie nerwu obwodowego i to trwałe oraz przy dłuższym niedokrwieniu martwicę mięśni (zrobi się tzw. zespół podpowieziowy i noga /ręka do ucięcia jak nic, mięsień się robi jak wołowina w supermarkecie bez oświetlenia i najlepszy chirurg naczyniowy nie poradzi). Biorąc podd uwagę, że opaska da się skutecznie założyć tylko na ramieniu albo udzie (pojedyńcza kość, na przedramieniu i poudziu są dwie, więc naczynia się schowają ) - to można naprawdę narobić bałaganu. Udzielana jest wobec tego rada, aby co jakiś czas odpuszczać opaskę. No to po co to wszysto, skoro w takim momencie (popuszczenia) z żyły "chluśnie" z powrotem do organizmu. I tak cały jad jest w środku, tylko weź pod uwagę, jakie będa zniszczenia lokalne." Zielona - z tym jamnikiem, w świetle tego co czytałam, to jakieś nieprzekonujące... Mogłaby wystąpic niewydolność oddechowa czy krążeniowa a to chyba tyle czasu nie trwa? Mi po tym dzisiejszym padalcu się odechciało spacerów po lasku. Jeszcze moja Lotka na niego chyba nadepnęła. A gdyby to była żmija? U nas dość sporo ich występuje.
![]() |
#2837 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja niedawno zgubiłam małą kosmetyczkę, którą zawsze noszę w torbie. Żal mi było, bo w sumie nic specjalnego w niej nie miałam, to jednak zawsze szkoda, gdy się coś zgubi. Olśniło mnie, że prawdopodobnie zostawiłam ją w Kruku, gdy szukałam portfela (często muszę wyjmować różne rzeczy żeby dokopać się do pieniędzy). Zadzwoniłam tam po kilku dniach i okazało się, że zgadłam- kosmetyczka czekała tam na odbiór ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mnie również ![]() Margot- poprawy życzę ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czy te lipy są naprawdę ![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2838 | |
Zadomowienie
|
obiecuję we wtorek zdjęcie
![]() ![]() ![]() Żeby piercer miał pewność, że rodzic się zgadza na takie kłucie owy rodzic musiałby być przy zabiegu lub piercer musiałby otrzymać jakąś zgodę podpisaną przy notariuszu czy nie wiem, no bo taki świstek, że rodzic się zgadza to każdy sobie może sam napisać, jak usprawiedliwienie do szkoły, więc niektórzy piercerzy przebijają bez zgody rodziców. Bo takie karteczki, że rodzic się zgadza zasadniczo nie mają żadnej regulacji prawnej i nie znaczą zbyt wiele. Ogólnie w polskim prawie nie ma regulacji dotyczących piercingu, zwłaszcza w przypadku kłucia prywatnie, nie w studio. ![]() ![]() mama w zasadzie już się hmmm zgodziła. ![]() Cytat:
![]() |
#2839 |
Zakorzenienie
|
Mecz na razie nudnawy - ale jaka piękna metafora Z.Bońka
![]() Porównanie do dwóch bokserów, którzy czując do siebie nawzajem respekt, ograniczają jakieś stanowcze zagrania i tylko się lekko miziają - baaardzo adekwatne. Przynajmniej na razie. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mendosito - żebyś wiedziała ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2841 |
Zadomowienie
|
U Was też burza?
#2842 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie, ale sądząc po miejscu twojego zamieszkania ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2843 | |||
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Po prostu przy najbliższym pobycie na uczelni spytam kogoś kompetentnego i napiszę, czego się dowiedziałam, ok? Do tej pory słyszałam o opasce, ale teraz to już nie wiem. Cytat:
![]() A ostatnio jak mi wyskoczył na twarzy wulkan to nic go nie ruszało - aż poszłam na imprezę po której zasnęłam bez demakijażu ![]() ![]() Cytat:
![]() Gryxiu, znalazłam coś, co mogłoby Ci pomóc uporać się z pająkową fobią ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2844 |
Zakorzenienie
|
Lea, ten różowy ćwiek (że tak go nazwę) jest bardzo fajny
![]() ![]() Truskawo - recepta na fobię pająkową godna najlepszego lekarza psychiatry ![]()
#2845 | ||
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ![]() ![]() ![]()
I wanna hurt you just to hear you screaming my name Edytowane przez Margot45 Czas edycji: 2008-06-22 o 20:31 Powód: poprawiłam literówki |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2846 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Madziczko, może zacznij przepowiadać pogodę w telewizji ![]() Cytat:
![]() no niewiele osób zasadniczo ma takie kolce w wargach w Polsce, ale się zdarzają ![]() już się nie mogę doczekać wtorku. ah ![]() mam nadzieję, że zrozumiale napisałam o prawie dotyczącego piercingu ![]() o, ćwiekiem jeszcze tego chyba nikt nie nazwał ![]() dziękuję w imieniu tunelika ![]()
![]() |
#2847 |
Wiedźma
|
Za to sędzia ewidentnie po stronie Włochów. Sukinsyn. Albo dureń.
#2848 |
Zakorzenienie
|
Dobra myśl. Przynajmniej sprawdzalność będzie 100%-owa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2849 |
Zakorzenienie
|
Takie samo wrażenie odnoszę
![]() Włosi nie pokazują nic, Hiszpanie coś tam próbują, ale dużo błędów niestety i nic z tego nie wychodzi. Może się coś zmieni po przerwie. ![]()
#2850 |
Rozeznanie
|
Nie lubię pajęczaków, po tym jak kiedyś w babie lato wyszłam na łąkę, wszystko było w pajęczynach, jakichś kokonach i coś mnie użarło; co prawda +- jak mrówka ale stamtąd zwiałam.
-xyx- Edytowane przez ishtar4 Czas edycji: 2008-06-22 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.