|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść II .
Chciałam odsunąć się od tego wątku,jednak nie potrafię. Stęskniłam się za Wami wiecie? Brakowało mi pisania tutaj strasznie
.Osiągnęłam mały sukces - mam skierowanie do psychologa Ale ... jestem taka szczęśliwa,że poszłam,nawet nie wiecie jak się denerwowałam kiedy się zarejestrowałam do lekarza. Teraz skierowanie siedzi w torebce .Wszystko byłoby pięknie,gdyby nie ... jedzenie. Dzisiaj np. normalne śniadanie,potem naleśnik,2 lody,piwo i na późną kolację zrobiłam sobie ziemniaki z serkiem wiejskim. Coś mnie podkusiło,aby jeszcze sięgnąć po słodycze i mam wrażenie,że przesadziłam z nimi. Biłam się z myślami,aby nie wsiąść na rowerek,zbierałam się,jednak w końcu zmądrzałam i nie wsiadłam .Stwierdziłam,że dzisiaj i tak dużo chodziłam (spacer,1h drogi na działkę,potem 1h powrotu do domu z działki) więc nawet jeśli wyszło ponad dwa tysiaki,to powinnam spalić sporo. Czytam co tam u Was. Agatko - mam nadzieję,że nastrój się poprawi![]() Ciasteczko - Twój komentarz był nie na miejscu wiesz Mi jest żal Ciebie. Superchick - ...
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#3602 |
|
Zakorzenienie
|
Agness - oby już tylko coraz więcej takich dni na plus
|
|
|
|
#3603 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny. Chciałam się na jakiś czas z Wami pożegnac. Chcę odpocząc od Wizażu, od KZ. Muszę nabrac dystansu, zając się sobą.
Nie będę się rozpisywała, bo to nie jest rozstanie na zawsze. Jak staną trochę na nogi to wrócę. Myślę, że więkoszc z Was zauważyła, że ostatnio jest ze mna coraz gorzej i dlatego chcę się ratowac. Wiem, że chwilowe wakacje od Wizażu mi w tym pomogą. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Strasznie mi na Was zależy. Naprawdę. Zżyłam się z Wami ogromnie i dlatego zwlekałam z tą decyzją. Ale jakimkolwiek tokiem myślenia bym nie szła i tak dochodzę do tego samego wnisoku- muszę się zdystansowac. Kocham Was bardzo mocno!!!! Nie poddawajacie się Słoneczka! Będę z Wami myślami. Trzymam kciuki za Was wszystkie i każdą z osobna. Dziękuję, że mi pomagałyście i wspierałyście ![]() Obiecuję, że wrócę w lepszym nastroju i nową siłą. Ależ to wszystko ckliwie napisałam ![]() ![]() Trzymajcie się cieplutko i dbajcie o siebie
|
#3604 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Superchic(k) słuchaj... Twoje zdjęcie na naszej klasie jest takie cudowne, wyglądasz na nim tak ślicznie, ślicznie, ślicznie, że nie mogę uwierzyć w to, że taka szczupła, urocza dziewczyna może tak postrzegać Siebie. i wiesz co? moim zdaniem nie wyglądasz na te 54 kg, ale to nieważne dla Ciebie zapewne... nie wiem, czy to dobrze, że rezygnujesz z psychologa. Dostałaś dzięki niej okres, bez przytycia nie byłoby to możliwe, a teraz chcesz chudnąć? po co? wiem, że źle się czujesz w swoim ciele, ale co konkretnie Ci przeszkadza? i powiedz, musiałaś zmienić całą garderobę? Cytat:
a jak samopoczucie generalnie?????????? ![]() Toffie piszesz, że czujesz ten 'bulimiczny' głód. ale walczysz, jest dobrze, radzisz sobie, jesteś silna więc nie masz po co tęsknić za wymiotowaniem dziękuję Wam, Dziewczyny, za wsparcie Ludzia, ja Tobie też zazdroszczę... no, charakteru generalnie jesteś świetną babką potrafisz przemówić do rozsądku, jesteś wrażliwa, ale umiesz zachować dystans do tego wszystkiego. a Twoje podejście do jedzenia jest genialne po prostu. Podziwiam Cię.
|
|
|
#3605 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie nieraz też to wkurzło i smuciło. A komentować to się bałam że będą moje ramiona i ekhem brzuch.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3606 |
|
Gość
|
Dziewczyny a ja chcę napisać, że jest dobrze - bo tak jest. Ludziu będę ci do końca życia wdzięczna za ten kubeł zimnej wody.
Jutro zaczynam P. W wrześniu pogadam z panią doktor. Jeśli będzie potrzebny lek na apetyt to poproszę mamę o receptę. I powoli wychodzę z anoreksjiTym co źle się czują to je przytulam i mówię - będzie lepiej ![]() S(k) mam do ciebie jedną prośbę - nie chudnij. Nie będę tu wytaczać wywodów. Mam tylko tą drobną prośbę. Na prośbę monochrome - jutro wpis na NCJ z P. Pozdrawiam Werka P.S. przed ostatecznym wyjściem (choć będę zaglądać obiecuję) wyślę wam po privie P.S.S dobranoc |
|
|
|
#3607 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój humor też kiepski... w sumie, to nie wiem czemu.Chyba psychotropy przestają na mnie działać. Wciąż planuję R, choć wcale nie chcę chudnąć. Też mam tak że przy najniższej wadze ludzie się mną interesowali. A teraz, jestem po prostu przeciętna. Mama się zmieniła tylko na okres wychodzenia z najgorszej fazy- rozmawiała ze mną itd. Teraz tylko udaje, że mnie słucha, tak jakby żyła w swoim świecie. Mówię, mówię- cisza. Mama, słuchasz mnie? Słucham, mówiłaś to i to. To czemu nie odpowiadasz? Bo się zamyśliłam. I tak za każdym razem. Chociaż tata się trochę zmienił na lepsze (jest milszy dla mnie). Żeby pójść gdzieś z moją najlepszą przyjaciółką i naszą paczką, prawie musiałam się wpraszać, bo o mnie zapominali. I w dodatku ja nadal tęsknię za moim TŻ. To takie głupie, a ja myślę o nim prawie co chwila. Nie mam co ze sobą zrobić dosłownie. Będąc na R miałam chociaż jakiś cel.
|
|
|
|
#3608 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem jak mozna sobie marnowac życie JEDZENIEM. Laski!!!! Wy myślicie że ktoś Was bedzie bardziej lubiał albo bedziecie lepsze jak bedziecie miały 5 kg mniej?? Mylicie sie. Schudniecie, i tak wam to bedzie mało ! Cały sęk w Tym, że wy jesteście odbierane i postrzegane przez świat jak sie zachowujecie, wasze wnetrze jest najwazniejsze- czy jestescie uśmiechniete itp a nikt nie patrzy czy ty masz 50 kg czy 55 kg. Tylko faceci PALANCI patrza na figure, kościaste laski. Prawdziwy facet pokocha naet tą co ma 80 kg. ale ma zaje*** poczucie humoru, cieszy sie życiem a nie jak wy UŻALACIE SIE wszystkie nawzajem. DZIEKUJE
|
|
|
|
|
#3609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Długo nad tym myślałaś?!Dobra dziewczyny ja spadam. Nie wiem kiedy do Was wrócę, ale wrócę na pewno
|
|
#3610 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3611 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
szczegolnie ze jesteś taka szczuplutka...Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#3612 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też to kiedyś osiągniesz, wszystkie osiągniecie Cytat:
![]() Eeee? Fajne pocieszenie, swoich przyjaciół też w ten sposób podnosisz na duchu? To musi być pkt karny za atak, te baniaki zryte... ![]() Cytat:
|
|
#3613 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a po drugie nie uważam Was za przyjaciół Co to swojego przypadku, dopiero facet mi uświadomił że jestem już normalna i zgrabna laska a to że jestem gruba, że mam ED to sobie wkrecam. TAK naprawde moge jeśc wszystko . Wystarczy SPORT. |
|
|
|
|
#3614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) Ty masz tak ekstra podejście jak pisze Wiosenka, kurcze naprawdę cię podziwiam byłaś na redukcji a teraz tak przepysznie jesz i nie wpadłaś w paranoje tego że czegoś po R nie wolno .Ehh jeszcze 45mniut temu kiedy gadałam z tatą t się śmiałam i byłam zadowolona teraz poszedł pracować a ja mam ochote się rozryczeć bo wracają wspomnienia
|
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Krytia - mam 22lata i dopiero od zeszłego roku mam s kim tak naprawdę spędzać wakacje. Do tego czasu zero koleżanek i kolegów, bo...bo po prostu nie jestem gwiazdą imprez, nie mogę ich sama w domu robić, nie mam weny do pewnych rzeczy i głównie impry robili zawsze wszyscy w górach albo gdziekolwiek gdzie by dojechać i wrócić było trzeba samochodu a tego mi w domu nie pożyczają. Większość wakacji spędzałam sama. I cóż nie było miło, ale miałam ryczeć po kątach i czekać aż minie ten okres? Może brzmi twardo, ale lepsze spędzać czas samemu z sobą niż w ogóle. Kryciu że aktualnie nie masz z kim spędzić wakacji nie znaczy, że całe życie tak będzie. Nie jest nigdzie pisane, że już nikogo nie poznasz, że nie zawrzesz jakiej przyjaźni, nie znajdzie się jaka nowa bratnia dusza w szkole czy okolicy. W czasach gimnazjum i liceum to nawet te "koleżanki"co w szkole ze mną gadały to tylko tak na oczko - większość tylko dlatego ze mną utrzymywała kontakt, bo byłam im potrzebna naukowo - uczyłam ich matematyki i innyh ścisłych, albo pomagałam z projektami, brali odemnie zadania i ściągi...nie byłam kumpelą na wypad na miasto ani babskie pogaduchy, niestety. Kryciu może by była do dyspozycji jaka praca dorywcza, albo może w jakim schronisku? Przecież nie popsujesz sobie odgórnie całych wakacji tylko dlatego, że ma ich z kim spędzić
.Viveen - a to ci pech z tą dwuosobową rodziną , ale świetnie, że wynajdywujesz sobie zajęcia .Kobitki piękne, urocze, kochane, bo zapomiałam zaraz z rana - pogodnego dzionka wam wszystkim !A ja wracam do książek, bo te 1000stronic tekstu i ponad 1000sladów prezentacji mnie nadal gnębią .
|
|
|
|
#3616 |
|
Gość
|
Dziewczyny! Witajcie z rana! Mam dla was dobre wieści - jestem na P. Humor mi też bardzo dopisuje, przed momentem dosłownie zjadłam śniadanko i jest ok.
Muszę odespać przed OI i Archibaldem. Wszystkie które mają zły chumor przytulam i pozdrawiam wszystkie dobre mordkiPrzesyłam wam przez net dobre fluidy na dziś. |
|
|
|
#3617 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ide poczytać książke na świeżym słoneczku a potem pójde na spacer o!
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem Dziewczyny, że już się tu nie udzielam, ale weszłam aby podczytac i musze napisać jedno: Ciasteczko, a mnie żal Ciebie i jak nie rozumiesz ED to się tu poprostu nie wcinaj.
Wybacz Ludziu, ale musiałam to napisać. Tęsknie za Wami Dziewczyny i... Myslecie co chcecie o mnie, ale bardzo Was wszystkie lubie...
|
|
#3619 |
|
Zakorzenienie
|
Ahh, teraz mi się przypomniało, jak już się tu dzielę wiadomościami
- podobno jak człowiek straci do tej pory wiodący w jego życiu cel to organizm to odczuwa jako ogromny stress i trzeba natychmiast znaleźć sobie coś do roboty. To tak jak student miesiąc kuje i naraz po sesji by nic a nic nie miał do roboty - ani wyjazd, ani spotkania ani żadnej dorywczej to ciało zaczyna szaleć, bo mózg był do tej pory przywykły do jasnego trybu - wstać, jeść, uczyć, jeść, uczyć, jeść, spać...i to wszystko naraz znika. Mogę potwierdzić z praktyki - trzy tygodne gotowałam na spływie ludziom, robiłam od 6rana do północy plus zabawy i etapy na łódce, cały czas coś się robiło i ktoś coś po mnie chciał, przyjechałam do domu i...i naraz cicho. Nic nie musiałam, mogłam spać do której chciałam, robić co chciałam, ale naraz po prostu jak nie miałm co to ogarnęła mnie taka deprecha...chodziłam i ryczałam po domu - nikogo całymi dniami nie było, wszyscy już gdzie indziej wyjechani...no normalnie się rozryczałam ze szczęścia jak po dwóch tygodniach zaczął się rok szkolny i ja mogłam znowu gdzieś się udzielać - kupować zeszyty, książki, planować kółka zainteresowań a tu kapcie kupić a tam to .Człowiek bez celu to jak ryba bez wody - nasze umysły są nauczone ciągle do czegoś dążyć, coś robić, absolutny brak celu i pracy to nawiększa kara można by powiedzieć dla organizmu ludzkiego. Dla wielu z was wystarczającym takim celem było niestety ED - planowanie, główkowanie jak by i co by i ile - chcąc zacząć żyć bez kalkulatora i miary w głowie wyrzekacie się czegoś co było waszym celem i siłą napędową, dlatego takie stany depresyjne i główkowanie nad bytem własnym...w dodatku rok szkolny się skończył - skończyły te małe i wielkie cele szkolne, to do pewnego stopnie naturalne, że jesteście naraz tak jakoś w x-razy większej czarnej rozpaczy niż normalnie .Dlatego piszę żeby czym częściej takie ponure okresy tam bardziej wyszukiwać sobie zainteresowania i zaprzątać czymś umysł innym niż osobą własną .
|
|
|
|
#3620 |
|
Wtajemniczenie
|
Agness- cieszę się, że wreszcie załatwiłaś tą wizytę u psychologa. A słodyczami to się nie przejmuj, każdemu od życia coś się należy
jak to Wiosenka kiedyś mi powiedziała ... ' nie każdy zawsze zna umiar w jedzeniu słodkości ' ![]() Enex- jest mi smutno gdy widzę jak oni cieszą się życiem, razem nocują pod namiotami, jeżdżą na zakupy, na koncerty ..a ja poprostu nie moge. I chociaż zajmuję się też wieloma innymi rzeczami, czasem wracają te wszystkie myśli. Dziś chciałam jechać na zakupy z nimi, ale oczywiście nie mogłam i wczoraj byłam.. z rodzicami. Ale staram się o tym nie myslec, cieszę się, że wogóle mogę się z nimi spotykać ![]() Agatko- rozumiem cię, sama miałam taki mały odwyk od Wizażu . Mam nadzieję, że pozbierasz się z tego wszystkiego i wrócisz do siebie Wronka- to świetnie, tylko oby tak dalej A ja melduję, że moje uda znów mają 52 cm aah, ćwiczenia ? i humorek ogólnie lepszy, z jedzeniem też lepiej. Za chwilkę idę lepić z mamą pierogi to nie obejdzie się bez podjadania czereśni mm Pozdrawiam was i jak najlepszych humorków życzę
|
#3621 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a od kiedy bierzesz psychotropy? musisz to robić?? z tego, co wiem, najlepiej, jeśli chory może obejść się bez nich. kieeedyś u psychologo-psychiatry ( ;p), byłam w strasznie kiepskiej formie psychicznej, ale mimo wszystko nie przepisała mi psychotropów. Może to chwilowe?tzn ja Cię doskonale rozumiem, bo moja mama też na chwilę miała taki okres, że zachowywała się jak Twoja, ale teraz znów jest taka jak dawniej. Może po prostu chce odpocząć albo też przeżywa ciężkie chwile, np. w pracy? Pomyśl też o tym wiem, że edkowe dziewczyny potrzebują wiele uwagi, sama jej potrzebuję, ale inni nie mogą żyć tylko naszymi problemami, bo sami często mają równie poważne i nie mają już siły cały czas powtarzać (często) tego samego. Daj jej trochę czasu oczywiście nie sugeruję, że jesteś egoistką, bo wiem, jaką ed jest chorobą ![]() co do tża pisałaś kiedyś, że cośtam wraca i w ogóle ? ... skoro nie rozumiesz, nie pisz takich ostrych opinii. co do reszty Twojego wywodu, każda z nas wie, że jest, jak mówisz, ale ED jest silniejsze każda chce się wyleczyć i z tego wyjść, nie zawsze się udaje, ale skoro ten problem nie dotknął Cię bezpośrednio - nigdy tego nie zrozumiesz i właściwie nie masz prawa nas obrażać ![]() Cytat:
i pomyśleć, że też kiedyś takie miałam...![]() ![]() ale wielu dziewczynom po odchudzaniu to podejście się zmienia, a Tobie nie i to jest SUPER! respekt Cytat:
Cytat:
nie odpisałam Ci wczoraj, ale po Twoich słowach zrobiło mi się naprawdę miło i lżej u Ciebie tyle kucia, ale ...no właśnie - Twoja poniższa (zacytowana przeze mnie )wypowiedź może jednak podnieść na duchu, prawda? ![]() kiedy masz egzamin? i co potem zamierzasz? mam nadzieję, że znajdziesz chwilę dla siebie, czasem trzeba ![]() Cytat:
|
|
|
#3622 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
iza zawodami sie absolutnie nie przejmuj, czasem zdarza sie przegrana, to normalne, a my i tak wiemy, ze jestes NAJLEPSZA!
|
|
#3623 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3624 |
|
Rozeznanie
|
widzę, że nie tylko u mnie kiepsko? Może to pogoda albo co...
![]() Ja dzisiaj od rana walczę ze sobą - w sumie wczoraj to samo. Jem normalnie, nie wpadam w panikę, uśmiecham się. Ale w środku czuję się obrzydliwie gruba, mam wrażenie, że mój brzuch i uda są ogromne, a jak pomyślę o tym, że za miesiąc będę paradować w kostiumie kąpielowym to chce mi się płakać. Nienawidzę wagi, to najgorsze urządzenie, jakie istnieje. Czuję sie OKROPNIE wręcz gruba. Dzisiaj chciałam przejść na R, nawet zjadłam Rowe śniadanie, ale już się przywołałam do porządku i będę jadła normalnie. Strasznie się miotam między 'jestem gruba, muszę schudnąć to będę szczęśliwa' (emocjonalne) a 'jestem szczupła, odchudzanie nie uczyni mnie weselszą, muszę się zaakceptować' (racjonalne). Boję się, że się cofam - a było tak dobrze. Na razie zagłuszam te emocje, ale nie wiem, jak długo dam radę. są takie momenty, kiedy przychodzi mi do głowy, że najlepiej byłoby w ogóle nie jeść - wtedy bym schudła. Ale to skrajna głupota, wiem o tym i na pewno nie będę tak robiła... piszę to tylko, żeby oddać mój stan psychiczny - czuję się tak fatalnie, że takie skrajne idiotyzmy przychodzą mi do głowy. czuję się cała opuchnięta i autentycznie chce mi się wymiotować - nie wiem czy to moja psychika jest już tak zafiksowana, że wywołuje u mnie taki odruchy? Nie wiem, co mam zrobić, CHCĘ się odchudzać, ale WIEM, że to nie jest sensowna droga, a jednocześnie CZUJĘ się okropnie gruba. niech to szlag.
|
#3625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nadal bez zmian,samopoczucie się nie polepsza.A Ty leczysz się u psychologa,czy nie,bo zapomniałam ?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#3626 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Siris tobie w 100% nie jest potrzebna Redukcja, mnie się bardzo podoba toja figura(szczerzeU mnie jest lepiej nie myśle w tej chwili o przeszłości, byłam na spacerze a teraz ide znów czytać książke
|
|
#3627 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkich, mam pytanko
) czy normalny jest ból zołądka przy odchudzaniu? jest mi niesamowicie nie dobrze mało jem 2 kanapki dziennie, ale jest mi przy tym bardzo nie dobrze. waze 58 kg przy wzroscie 165cm, tragedia.Walcze z jedzeniem, chociaz przyznaje ze jest mi bardzo ciężko.Jestem na kawie i papierosach. kawa zapycha mi zołądek i nie czuje głodu.To chyba nie jest normalne ale czego sie nie robi żeby dobrze wyglądac?? prosze o odpowiedź.
|
|
|
|
#3628 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie jest to normalne. Odchudzanie powinno byc zdrowe, bez uczucia glodu, nalezy dostarczac organizmowi potrzebnych skladnikow, a nie zapychac sie kawa. Poczytaj o zdrowej REDUKCJI i cwiczeniach, a potem o wychodzeniu z diety - tylko tak mozna schudnac zdrowo i bez jojo
|
#3629 |
|
Gość
|
Dziewczyny! Witam ja dziś. Szczęśliwa jestem, jest ok z jedzeniem (patrz NCJ). A więc coraz bliżej końca anoreksji - oby tak zostało. Proszę też o kciuki bym utyła - 14 kg jest mi potrzebne.
Mam 176 cm wzrostu i ważę 50 kg. Pozdrawiam Werka P.S. wagę podałam, dlatego by nie było zaskoczenia. |
|
|
|
#3630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Polecam zajrzeć na Nasze codziennie jadłospisy i zaczerpnąć informacji na temat ZDROWEGO odchudzania. Btw. - twoja waga i wzrost są jak najbardziej w normie - nie widzę powodu do paniki Werka - ojoj, malusio ważysz , mam nadzieję, że sprawnie i zdrowo ci przytycie pójdzie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.

.
mam nadzieję,że nastrój się poprawi

. A z tej babki, która teraz mnie leczy rezygnuję. Jakoś sobie sama radzę, z resztą umiem sobie sama poradzić. A te wizyty były bez sensu. To przez nią przytyłam 5 kg i teraz chcę schudnąć 2 razy tyle.
a jak samopoczucie generalnie??????????

Mnie nieraz też to wkurzło i smuciło. A komentować to się bałam że będą moje ramiona i ekhem brzuch.

Długo nad tym myślałaś?!

?
.
, mam nadzieję, że sprawnie i zdrowo ci przytycie pójdzie