Terminacja ciąży cz.2 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-13, 15:13   #4381
Rosietherobot
Raczkowanie

Dot.: Terminacja ciąży cz.2

Cytat:
Napisane przez Pchelka216 Pokaż wiadomość
Rosie, dopiero zaczynam. Już mam umówionego hematologa a potem próbuję do genetyka. Wiem jedno, że jak na nfz będą terminy dłuższe niż m-c to robię wszystko komercyjnie. Po prostu w lutym chcę wiedzieć na czym stoję.
Rozumiem, też bym chciała... Dlatego trochę mnie zasmuciła wypowiedź dra Pierzyńskiego na naszym-bocianie: "Powtarzające się poronienia to trudny temat także i dla lekarza. Większość ginekologów powie Państwu, że nawracające poronienia rozpoznaje się po 3 poronieniach a nie po dwóch, ale wiem, że odstąpienie od diagnostyki jest bardzo trudne do zaakceptowania. Trzeba jednak mieć świadomość, że najprawdopodbniej kosztowna diagnostyka nie przyniesie konkluzji (tzn badania będą prawidłowe), a ewentualne leczenie zazwyczaj jest leczeniem „na wyrost"."

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Boc Pokaż wiadomość
Jestem w podobnej sytuacji jak Pani. Najpierw zespół Edwardsa , po terminacji szybka ciaza z której mam zdrowe prawie roczne maleństwo. Niecale dwa miesiące po porodzie znów ciaza (planowana chcieliśmy szybko następne bo mam problemy z zajściem w ciążę ) niestety w 6 tyg okazalo sie ze ciąża blizniacza ale jedno puste jajo a w drugie zbyt wolna akcja

Serca. N

Lekarz powedzial ze to mogl byc zly podzial a nie Koniecznie wada genetyczna

Nie wiem co mam zrobić chcialabym miec jeszcze jedno maleństwo.
Nie ma się co licytować, ale to jednak lepsza sytuacja niż moja Ciąża terminowana była moją pierwszą, ta- najprawdopodobniej poroniona- drugą. Ta terminowana ciąża u mnie też początkowo była mnoga (jednojajowa), najpierw obumarł jeden zarodek, potem okazało się, że drugi płód ma ZD.
Rosietherobot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-13, 16:16   #4382
Boc
Przyczajenie

Nie chodzi mi o to kto jest w gorszej sytuacji. Boje sie po prostu kolejnej ciąży o ile w nia znajdę. Chciałabym zeby moje dziecko miało rodzeństwo. Mam nadzieje ze uda mam się być mamusiami zdrowych maluszków.
Boc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-13, 16:22   #4383
fioleciasto
Zakorzenienie

Moja pierwsza ciąża poroniona też była bliźniacza. Drugą tracę już na tak późnym etapie, że serce pęka na kawałki. Boję się jak diabli kiedyś w przyszłości trzeciej.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-13, 16:36   #4384
wynn
Zadomowienie

Ja strasznie się boję, że albo nie będę miała dziecka wcale albo urodzę dziecko z poważną wadą. Z jednej strony jestem pewna, że chcę działać, z drugiej wpadam w panikę i nie wyobrażam sobie 9mc w ciąży w ciągłym stresie. Baa, jestem pewna, że po urodzeniu dziecka moje obawy się nie skończą, bo przecież pewne choroby wychodzą na pozniejszym etapie. W tym momencie wydaje mi się, ze gdybym była już szczęśliwą posiadaczką jednego malucha to nie zdecydowalabym się na drugie. Niestety nie bylo mi dane przejść pierwszej ciąży w spokoju i szczęściu, strasznie mnie to dołuje.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
wynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-13, 17:11   #4385
Nina2809
Raczkowanie

Rosietherobot u mnie póki co to świeża sprawa, moja gin powiedziała, że mam przyjść do niej za około 2 tygodnie jak będę mieć wyniki badania histopatologicznego (choć nie wiem po co jej, jak podobno one nic nie mówią). Mam wizytę 4 stycznia i powiedziała, że spróbuję nam dać skierowanie do Rudy Śląskiej na badania genetyczne. I mam nadzieję, że się uda bo bez tego będę się bała zajść w kolejną ciążę a żeby je zrobić prywatnie to narazie niestety mnie nie stać. A tak bardzo pragnę tego dzieciątka, zresztą jak każda z was tutaj na pewno.
Nina2809 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-13, 18:04   #4386
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Moja pierwsza ciąża poroniona też była bliźniacza. Drugą tracę już na tak późnym etapie, że serce pęka na kawałki. Boję się jak diabli kiedyś w przyszłości trzeciej.
Ja się kompletnie miotam. Na myśl o tym, że mam mieć za tydzień czy dwa kolejne łyżeczkowanie robi mi się słabo. Od kiedy się dowiedziałam o tej ciąży dwa tygodnie temu nie śpię, czuję ucisk w klatce piersiowej i mam kompletny paraliż. W tej chwili najbardziej chciałabym po prostu poronić i nigdy więcej nie być w ciąży, bo boję się że tego po prostu psychicznie nie wytrzymam i skończę w psychiatryku- a za godzinę będę obsesyjnie guglować wymiary pęcherzyków w nadziei, że coś się tam może jeszcze za ten tydzień objawi. Koszmar.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Nina2809 Pokaż wiadomość
Rosietherobot u mnie póki co to świeża sprawa, moja gin powiedziała, że mam przyjść do niej za około 2 tygodnie jak będę mieć wyniki badania histopatologicznego (choć nie wiem po co jej, jak podobno one nic nie mówią). Mam wizytę 4 stycznia i powiedziała, że spróbuję nam dać skierowanie do Rudy Śląskiej na badania genetyczne. I mam nadzieję, że się uda bo bez tego będę się bała zajść w kolejną ciążę a żeby je zrobić prywatnie to narazie niestety mnie nie stać. A tak bardzo pragnę tego dzieciątka, zresztą jak każda z was tutaj na pewno.
Rozumiem. To dawaj znać, jak poszło ze skierowaniem. Ja, jak napisałam wyżej, to najbardziej pragnę wyskoczyć przez okno :/ Przepraszam, że wypytuję- ale mnie to stresuje: czy jak miałaś teraz łyżeczkowanie to to jest taka sama procedura jak w przypadku T., czyli najpierw tabletki do skutku, czy od razu na zabieg?

Edytowane przez Rosietherobot
Czas edycji: 2017-12-13 o 18:05
Stary 2017-12-13, 18:40   #4387
fioleciasto
Zakorzenienie

Rosie, ja jak miałam łyżeczkowanie przy pustym pęcherzyku to rano dali mi tabletki, a wieczorem miałam zabieg. Nie podaje się tabletek aż do skutku w tak wczesnym etapie ciąży.

Ale ja wierzę, że w Twoim pęcherzyku jeszcze pojawi się Maluszek!

Stary 2017-12-13, 19:15   #4388
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Rosie, ja jak miałam łyżeczkowanie przy pustym pęcherzyku to rano dali mi tabletki, a wieczorem miałam zabieg. Nie podaje się tabletek aż do skutku w tak wczesnym etapie ciąży.

Ale ja wierzę, że w Twoim pęcherzyku jeszcze pojawi się Maluszek!
Dzięki kochana <3 Ale ja już nie wierzę A jak Twoje sprawy? Kiedy będziesz wiedzieć, czy udało się ze Szczecinem?
Stary 2017-12-14, 08:07   #4389
Nina2809
Raczkowanie

Rosietherobot u mnie w ogóle nie podawali żadnych tabletek. Rano mnie przyjęli do szpitala, w międzyczasie pobrali krew do badań, około 13:00 wzięli mnie na salę zabiegową, uspali a po 20 min wybudzili i było już po wszystkim a wieczorem wyszłam do domu.

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

A dodam, że to był już 10 tydzień
Nina2809 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-14, 08:43   #4390
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosietherobot Pokaż wiadomość
Dzięki kochana <3 Ale ja już nie wierzę A jak Twoje sprawy? Kiedy będziesz wiedzieć, czy udało się ze Szczecinem?
Jutro wcześnie rano jedziemy do Szczecina, lekarz potwierdził ze powinni mnie przyjąć.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Rosietherobot u mnie w ogóle nie podawali żadnych tabletek. Rano mnie przyjęli do szpitala, w międzyczasie pobrali krew do badań, około 13:00 wzięli mnie na salę zabiegową, uspali a po 20 min wybudzili i było już po wszystkim a wieczorem wyszłam do domu.

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Tabletki głównie maja rozszerzyć szyjkę macicy ale może nie wszędzie się to stosuje.

Stary 2017-12-14, 09:06   #4391
gynvael
Raczkowanie

Nina jak ja byłam w szpitalu w marcu to była że mną dziewczyna w 10tc ale z ciążą na etapie 5tygodnia. Dosłownie kilka mm. A mimo to miała podawany cytotec aż sama poronila a potem lyzeczkowanie. Podobno takie mechaniczne rozszerzanie szyjki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale jak widać co szpital to inna praktyka.

gynvael jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-14, 09:23   #4392
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:

Oby u mnie było tak samo, dzięki za info.
Fioleciasto, trzymam kciuki!!

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez gynvael Pokaż wiadomość
Nina jak ja byłam w szpitalu w marcu to była że mną dziewczyna w 10tc ale z ciążą na etapie 5tygodnia. Dosłownie kilka mm. A mimo to miała podawany cytotec aż sama poronila a potem lyzeczkowanie. Podobno takie mechaniczne rozszerzanie szyjki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale jak widać co szpital to inna praktyka.

Właśnie tego się obawiam. Po prostu marzę o powtórce z rozrywki, świętach w szpitalu i dwóch dniach zwijania się z bólu w oczekiwaniu na poronienie.
Stary 2017-12-14, 09:28   #4393
gynvael
Raczkowanie

Rosie, na tak wczesnym etapie to podobno szybko idzie. U tej dziewczyny co wspomniałam skończyło się na 2 podaniach leku. A samo krwawienie było jak na @. I po wszystkim. Także bólowo było podobnie jak na @. Zresztą poczekaj do wizyty. Jeszcze nic nie jest pewne. Trzymam kciuki za dobre wieści 😊

gynvael jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-14, 09:41   #4394
fioleciasto
Zakorzenienie

Ja na takim wczesnym etapie, wyszłam ze szpitala na drugi dzień. Tabletki miałam podane tylko raz rano, zabieg wieczorem i na drugi dzień rano do domu.

Stary 2017-12-14, 09:47   #4395
swiatelko11312
Przyczajenie

u mnie w szpitalu dziewczyna w dziesiatym tyg nie dostala tabl od razu wzieli ja na lyzeczkowanie po 2 godz poszla do domu ,ale ja bylam w 16 tygodniu pomimo ze moja kruszynka malutkabyla,ja dostalam cytotek czekalam do wieczora nic sie nie dzialo zadnych boli ani krwawien po badaniu jednak pani doktor wziela mnie na sale i wykonala lyzeczkowanie dostalam znieczulenie do kregoslupa pamietam slowa pani doktor ze nie uda jej sie wyciagnac plodu w calosci...[potem dostalam tez lek na zatrzymanie laktacji ale bardzo zle sie czulam po nim doprowadzal moj organizm do omdlen i go odstawilam sama sobie poradzilam .
dziewczyny chcialam was zapytac co myslicie o wykonaniu badania na celiakie,robilyscie jest w tym sens?
ja dzis zrobilam sobie morfologie nie pokoi mnie niski poziom PLT utrzymuje sie juz tak od poczatku ciazy i po lyzeczkowaniu tez taki czytalam ze moze swiadczyc o niedokrwistosci,ja na nic nie chorowalam w ciazy nawet przeziebienia witaminy i folik zaczelam brac pol roku przed ciaza bo dlugo sie staralismy to chyba niepokojace?zrobilam badania bo za tydzien mam wizyte u mojego gin , a jak bylam w szpitalu wszystko mialam ponizej normy,moze z powodu zabiegu. moze teraz sie cos poprawi jak nie wole wiedziec juz ,mam nadzieje ze wszystko ladnie sie oczyscilo i nie bede musiala wracac do szpitala zaczynam sie bac tej wizyty.
swiatelko11312 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-14, 09:56   #4396
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gynvael Pokaż wiadomość
Rosie, na tak wczesnym etapie to podobno szybko idzie. U tej dziewczyny co wspomniałam skończyło się na 2 podaniach leku. A samo krwawienie było jak na @. I po wszystkim. Także bólowo było podobnie jak na @. Zresztą poczekaj do wizyty. Jeszcze nic nie jest pewne. Trzymam kciuki za dobre wieści 😊

Dzięki za info i dobre słowo
Stary 2017-12-14, 12:56   #4397
fioleciasto
Zakorzenienie

Jestem przerażona tym co mnie jutro czeka To wszystko to jest jakiś koszmar.

Stary 2017-12-14, 15:40   #4398
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Jestem przerażona tym co mnie jutro czeka To wszystko to jest jakiś koszmar.
A jesteś już w szpitalu? Nie bój się, da się to przeżyć. Już niedługo będziesz z powrotem w domu.
Stary 2017-12-14, 15:55   #4399
fioleciasto
Zakorzenienie

Jutro rano dopiero jedziemy.

Stary 2017-12-14, 21:12   #4400
Monka33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosietherobuot Pokaż wiadomość
Dzięki za info i dobre słowo
Rosie w 12/13 tyg miałam podane dwie dawki, jeszcze tego samego dnia urodziłam, odczucia jak na bolesną miesiączkę. Ale jeszcze wszystkiego nie przesądzaj, trzymaj się.
Monka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-15, 08:53   #4401
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Trzymam kciuki, żeby wszystko szybko poszło i żebyś miała dobrą opiekę. Dawaj znać, jeśli będziesz na siłach.

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Monka33 Pokaż wiadomość
Rosie w 12/13 tyg miałam podane dwie dawki, jeszcze tego samego dnia urodziłam, odczucia jak na bolesną miesiączkę. Ale jeszcze wszystkiego nie przesądzaj, trzymaj się.
Dzięki Monka. Staram się przynajmniej dopuszczać taką możliwość, że to się jeszcze może dobrze skończyć, ale niestety poprzednia ciąża skutecznie wyleczyła mnie z optymizmu. No nic, byle do wtorku...
Stary 2017-12-15, 21:24   #4402
Monka33
Raczkowanie

Cytat:
Trzymaj się dziewczyno.
Stary 2017-12-15, 21:58   #4403
Pchelka216
Raczkowanie

Fioleciasto trzymaj się. Nie wiem czy Ci to pomoże, ale pamiętaj: to jest fizjologia, wiele kobiet to przechodzi w szpitalach, na co dzień tego nie widzimy, więc boimy się tego co nie znane. Boisz się, bo nie wiesz co Cię czeka, ale lekarze wiedzą co robią. Psychicznie wiem kochana i wszystkie my tu, co to jest, więc nawet nie próbuję Cię pocieszać. Jedynie, że czas i przepracowanie tego finalnie przynajmniej przywróci Cię do równowagi.
Pchelka216 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-15, 22:12   #4404
fioleciasto
Zakorzenienie

Od rana jestem w szpitalu. Rano podali mi tabletki, przed 17 mocno odpłynęły mi wody, ale od tamtej pory nic się nie wydarzyło

Ide spać i oby jutro to się skończyło.

Stary 2017-12-16, 20:06   #4405
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Od rana jestem w szpitalu. Rano podali mi tabletki, przed 17 mocno odpłynęły mi wody, ale od tamtej pory nic się nie wydarzyło

Ide spać i oby jutro to się skończyło.

Mam nadzieję, że już jesteś po. Trzymam kciuki.
Stary 2017-12-17, 02:37   #4406
Selvia
Przyczajenie

Hej. Jestem tu nowa - 19 tc. 1 ciąża. W poniedziałek czeka mnie T że względu na zd i wadę serca. Jestem przerazona... wszystko to w lodzi w mp....czy któraś z Was przeżyła to właśnie tam? Jestem psychicznie wykończona A najgorsze przede mną- to wszystko jak jakiś zły sen...
Selvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-17, 09:35   #4407
fioleciasto
Zakorzenienie

Już jesteśmy w domu. Wczoraj w nocy przyszła na świat nasza córeczka, całe 120g Łzy leją się jedna za drugą, ale gorąco wierzę, że przyszły rok przyniesie nam więcej dobrego. Już starczy tego doświadczania, starczy smutku i łez.
W czwartek pogrzeb, malutka idzie do grobu moich ukochanych dziadków, lżej mi ze nie będzie sama. Nigdy o niej nie zapomnimy, zawsze zostanie w naszych sercach. Przeżycia straszne, ale jakby nie bylo, to zawsze będzie nasza córeczka. Oby nikt więcej za szybko do niej nie dołączył, bo czuje ze więcej nie uniesiemy.

Selvia bardzo mi przykro, że tu dołączyłaś

Stary 2017-12-17, 09:42   #4408
Selvia
Przyczajenie

Fioleciasto - Dziękuję. Jesteś dzielna że dałaś radę z tym wszystkim. Powiedz mi czy dostałaś jakieś środki znieczulajace? Byłaś cewnikowana? Jestem z Tobą myślami i trzymam kciuki żebyśmy obie przetrwały ten ciężki okres..😘 😔
Selvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-17, 09:58   #4409
Rosietherobot
Raczkowanie

Cytat:
Już jesteśmy w domu. Wczoraj w nocy przyszła na świat nasza córeczka, całe 120g Łzy leją się jedna za drugą, ale gorąco wierzę, że przyszły rok przyniesie nam więcej dobrego. Już starczy tego doświadczania, starczy smutku i łez.
W czwartek pogrzeb, malutka idzie do grobu moich ukochanych dziadków, lżej mi ze nie będzie sama. Nigdy o niej nie zapomnimy, zawsze zostanie w naszych sercach. Przeżycia straszne, ale jakby nie bylo, to zawsze będzie nasza córeczka. Oby nikt więcej za szybko do niej nie dołączył, bo czuje ze więcej nie uniesiemy.

Selvia bardzo mi przykro, że tu dołączyłaś

Dobrze, że już jesteś po. Przytulam.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Selvia Pokaż wiadomość
Fioleciasto - Dziękuję. Jesteś dzielna że dałaś radę z tym wszystkim. Powiedz mi czy dostałaś jakieś środki znieczulajace? Byłaś cewnikowana? Jestem z Tobą myślami i trzymam kciuki żebyśmy obie przetrwały ten ciężki okres..😘 😔
Hej Selvia, z doświadczeń swoich i innych dziewczyn, które tu piszą, wynika, że z grubsza ta "procedura" zawsze wygląda tak samo- bez cewnikowania, leki znieczulające bez problemu i na życzenie. Nie bój się, będzie dobrze. Najważniejsze, że masz miejsce w szpitalu, bo z tym zdaje się bywa ostatnio coraz większy problem.
Stary 2017-12-17, 10:15   #4410
Monka33
Raczkowanie

Sylvia ja byłam na Piorogowa, w dawnym Madurowiczu, na Wileńskiej.

Fioleciasto kochana ryczę z Tobą...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości