Panny Młode 2009 cz. III - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 19:43   #2401
sas
Wtajemniczenie

Dot.: Panny Młode 2009 cz. III

strippi wspolczuje naprawde i wiem jak to jest sama niedawno stracilam tate ktpry chorowal ok 8 lat i mial zaledwie 49 jak zmarl eh kruche to zycie..ale trzymaj sie mocno jestem z toba

co do reszty poruszancyh tematow ja tez bym nie chciala zeby swiadkowie czy ktoklwiek inny nam placili za wesele...z reszta my z tz juz onad rok mieszkamy razem nio a teraz juz malzneswtem jestesmy wiec kase mamy wspolna i razme odkladamy na wesele...

jaga wez ty normalnie natlucz temu swojemu tz sama bym stracila cierpliwosc ..
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 19:43   #2402
kliwia
Zakorzenienie

Wypada, tańczyć nie musisz.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 19:53   #2403
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Stripii- trzymaj się, na pewno Ci ciężko. Co do tego czy póśc na wesele, moim zdaniem, to zależy jakie zwyczaje panują u Ciebie w rodzinie i jak bardzo byłaś z kuzynem związana. Znam rodziny w których nie praktykuje się czegoś takiego jak żałoba. Ale uważam, że mozesz iśc na wesele. Najważniejsze jest to, co ma się w sercu a nie to co pokazuje się innym ludziom np czarnym strojem.

a co do pozostałych tematów to ja nie słyszałam o czymś takim, żeby świadkowie za cokolwiek płacili....
Jesli chodzi o podział kosztów wesela to my z TŻ nie płacimy po połowie bo ode mnie gości będzie jakieś 80 % więc to by było nie halo troche jakbyśmy płacili po połowie....a moją część wesela finansuja rodzice- stwierdzili, że skoro ich jedyna córka wychodzi za mąż to oni muszą za wesele płacić
jeśli chodzi o to ile dajemy na prezenty- to ja zawsze jakieś 200-300 zł zależy kto akurat bierze ślub a rodzice stosunkowo więcej. a jak mojej mamy chrześniak żenił się w tamtym roku to mama dała mu 1,5 tys - na tyle było nas stać ale młodzi się chyba obrazili, że za mało bo nawet mamie nie przywieźli płyty z wesela (a u mnie w rodzinie jest taki zwyczaj, zę do chrzestnych to potem młodzi osobiście przywożą płytkę i dają na własność).
a w ogóle to doszlismy z TŻ do wniosku, że nie chcemy kamerki na weselu. Bierzemy tylko fotografa
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 19:57   #2404
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość

powiedzcie mi czy wypada isc na wesele 6 sierpnia??
To zalezy od twego sumienia i od tego jak bardzo zrzyta bylas z kuzynem. Jesli uwazasz, ze nie wypada to nie idz. Ja na Twoim miejscu rozwarzylabym pytanie, czy kuzyn chcialby abys z powodu takiej sytuacji nadal sie smucila i odmawiala sobie przyjemnosci, czy zyl dalej normalnym zyciem. Zawsze przeciez bedziesz miala kuzyna w sercu, niezaleznie co by sie stalo. No i pojsc mozesz, ale tanczyc przeciez nikt Cie nie zmusi.

Moj kolega, ktory we wrzesniu robil wesele zastanawial sie czy z normalnego wesela nie zrobic po prostu uroczystosci. Ja mu zadalam to samo pytanie. Chlopak zastanowil sie i mimo wszystko wyprawil normalne wesele. Tylko gdy byly podziekowania rodzicom wszyscy goscie razem z mlodymi odmowili Aniol Panski.

Sas, ja chyba mu niezle na te galy natluke

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 20:12   #2405
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje dziewczyny za slowa otuchy

powiedzcie mi czy wypada isc na wesele 6 sierpnia??
wydaje mi sie ze tak.. wkoncu zalobe nosi sie w sercu a nie na pokaz... przeciez sama niewymyslilas zeby wesele bylo zaraz po takiej stracie... niestety stalo sie.. nad spawami losowymi niezapanujesz... idz i baw sie kuzyn napewno by tego chciall

jaga glowa do gory.ii i mocny prawy sierpowy

a moj tz przed 2 godzinami dobil jak wycofywal do samochodu sasiada.. pekl nasz zderzak ale naszczescie nie tak zeby odpasc.. no ale zderzak sasiada musimy wymienic.. 200 w plecy.. swoj wymienimy za jakis czas bo niespodziewalismy sie dodaktowych wydatkow.. no trudno.. ale niesadzilam ze od takiego slabego uderzenia mogl mu sie rozwalic zderzak... moze byl juz naruszony... no trudno.. wazne ze nikomu nic sie niestalo
Stary 2008-06-24, 20:18   #2406
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emm_Aga Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Czy moge przylaczyc sie do Waszego watku?
Biore slub 15 sierpnia 2009
Pozdrawiam!
Witamy nową pannę młodą.

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość
ja od mojego chrzesnego na 18stke dostałam uwaga: dres.. taki zwykły z targu... wiec na wesele też nie licze na nic ambitnego.. koc ...hmm wcale bym się nie zdziwiła
Uff... a mój chrzestny na moją 18-stkę wogóle nie przyjechał, zadzwonił kilka godzin przed imprezą, że ich nie będzie , bo niby chorzy są... eheś... dziwne tylko, że zawsze jak mają przyjechać to chorują.

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
(...)
a tak na marginesie to jak sie rozliczacie ze slubu i z wesela tzn.chodzi mi o to jaki jest podział kosztów z Waszymi TZ?
my np. z moim tz wkładamy wszystkie koszty do jednego worka ,oczywiście pomijając moją suknię ślubną i dodatki i jego garnitur, robimy kreche i dzielimy na pół ;dodam że zarówno z jego jak i moejej strony jest mniej więcej po tyle samo gości

wiem że w niektórych regionach ,a także kilka lat temu podizła był taki że młoda płaci ogólnie za jedzenie ,a młody za wódkę, orkiestrę,kościół itp.
A u nas jest właśnie tak jak piszesz. Rodzice sponsorują wesele, a podział kosztów jest taki jak napisałaś
PS napisałam na pw a Ty skąd jesteś?

strippi bardzo mi przykro...
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 20:39   #2407
martucha84
Zakorzenienie

wogole to sie niepochwalilam oddalam dzis prace indeks itd.. bylam u mojej promotorki... podpisala mi pracy wszystko jest na cacy.. zbindowalam oddalam do dziekanatu i recenzentce. Recenzentka powiedziala ze tak dobrych prac od strony edytorkiej dawno niewidziala... wiec mysle ze jesli tresciwie bedzie podbnie to nue jest zle...

obrona 8 na 11 wiec mam 2 tygodnie na nauke
Stary 2008-06-24, 20:41   #2408
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
wogole to sie niepochwalilam oddalam dzis prace indeks itd.. bylam u mojej promotorki... podpisala mi pracy wszystko jest na cacy.. zbindowalam oddalam do dziekanatu i recenzentce. Recenzentka powiedziala ze tak dobrych prac od strony edytorkiej dawno niewidziala... wiec mysle ze jesli tresciwie bedzie podbnie to nue jest zle...

Bravo nio to teraz tylko obrana i to napewno na 5 Gratuluje jeszcze raz i teraz zostaje nam trzymanie kciukow za ciebie w dniu oborny
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:07   #2409
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
od kaZdego chrzestnego z osobna 2 tys czyli w sumie 4tysiaki ,

a tak na marginesie to jak sie rozliczacie ze slubu i z wesela tzn.chodzi mi o to jaki jest podział kosztów z Waszymi TZ?
my np. z moim tz wkładamy wszystkie koszty do jednego worka ,oczywiście pomijając moją suknię ślubną i dodatki i jego garnitur, robimy kreche i dzielimy na pół ;dodam że zarówno z jego jak i moejej strony jest mniej więcej po tyle samo gości

wiem że w niektórych regionach ,a także kilka lat temu podizła był taki że młoda płaci ogólnie za jedzenie ,a młody za wódkę, orkiestrę,kościół itp.
u nas kazdy placi sam za swoich gosci, obraczki kupuje tz, a reszta po polowie

Cytat:
Napisane przez baja_86
Trzymam kciuki żeby termin był wolny, z tego co pamiętam masz ślub w piątek, a w ten dzień nie ma za dużo tego typu imprez, więc powinno byc miejsce. A propos namiotów, to mi się zawsze marzył ślub w ogrodziepiękna zielona trawka, dużo świeżych kwiatów i szampan w słonecze popołudnie z tym, że może nie pod namiotem wojskowym
hehe na razie jeszcze jest wolny, w sobote jedziemy zobaczyc jak wyglada wszystko nakryte i mam nadzieje podpisac umowe...

Cytat:
my mamy tak samo

dzis w nocy umarl moj kuzyn

bardzo mi przykro....

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:44   #2410
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

jakas taka bardzo zmeczona jestem. chyba przez ten @ miałam wam cos napsiac ale jak was przeczytałam to zapomniałam co
moze sobie przypomne jeszcze
i mam nadzieje, ze ten głupi okres który dzis dostałam skonczy mi sie na sobote bo ide na wesele a w sukeince mam biała podszewkę i jakby jakas wpadka to bedzie dupa a sukienka bialo czarna z duża czarna kokardą w talii

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:49   #2411
jaga_2001
Zakorzenienie

TZ dzwonil, niby mu sie samochod zepsol... I od razu mu sie telefon rozladowal... Tylko jakim sposobem jego auto stalo pod jego domem, skoro niby samochod od razu zostal postawiony u mechanika? Podejzane... Na szczescie niby groszowa sprawa (ale mimo wszystko wydatek, tak jak u martuchy zupelnie niepotrzebny ), a koles pd video zgodzil sie umowic na czwartek.

No i przy okazji dowiedzialam sie, ze auto, ktore mialam dostac w sumie juz wczoraj (bo od poniedzialku mialo juz stac pod moim blokiem, tak sie TZ ponownie umawial z ojcem), na czas przyjazdu mojej rodziny, czyli do sierpnia, tak predko nie dostane. Byc moze, ze w przyszlym tygodniu dostane, bo tesciu ma niby teraz jakies wazne sprawy do pozalatwiania. W zeszlym tygodniu tez mial wiele waznych spraw... Popijawy w rodzinie kochanki... Tylko autem kochanki nie chcial jechac (opel astra), bo to dla niego nie auto... Ja wiedzialam, ze tak bedzie To bylo do przewidzenia... Widac, ze to nie jest czlowiek, ktory slowa dotrzymuje... Chyba bede musiala z nim porozmawiac na osobnosci, bo tak to ja wogole tego auta nie dostane, a teraz by mi sie przydalo jak nigdy...

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-24, 22:08   #2412
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:

gratulacje 2 tyg na naukę to dużo, na pewno uda ci się obronić na 5

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
hehe na razie jeszcze jest wolny, w sobote jedziemy zobaczyc jak wyglada wszystko nakryte i mam nadzieje podpisac umowe...
no to macie szczęście, że sala wolna oby wam się spodobała w takim razie
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 22:12   #2413
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Witamy nową pannę młodą.

Uff... a mój chrzestny na moją 18-stkę wogóle nie przyjechał, zadzwonił kilka godzin przed imprezą, że ich nie będzie , bo niby chorzy są... eheś... dziwne tylko, że zawsze jak mają przyjechać to chorują.

A u nas jest właśnie tak jak piszesz. Rodzice sponsorują wesele, a podział kosztów jest taki jak napisałaś
PS napisałam na pw a Ty skąd jesteś?

strippi bardzo mi przykro...
piotrków trybunalski
Stary 2008-06-24, 22:13   #2414
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
no to macie szczęście, że sala wolna oby wam się spodobała w takim razie
oj, mi się podoba...troche gorzej chyba z TŻ-em, ale w sumie nie mamy wiecej nic do wyboru wiec pewnie i tak zostanie ta sala

lece ja dziewczynki do łóżka, pęcherza przeziębilam znów ..... kaszmar

Stary 2008-06-24, 23:05   #2415
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez atomufka Pokaż wiadomość
hmm sama nie wiem.Czy to jest Twoja bliska rodzina?
moj najlepszy kuzyn

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
strippi wspolczuje naprawde i wiem jak to jest sama niedawno stracilam tate ktpry chorowal ok 8 lat i mial zaledwie 49 jak zmarl eh kruche to zycie..ale trzymaj sie mocno jestem z toba
dziekuje kochana

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Wypada, tańczyć nie musisz.
no raczej pojade

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
Stripii- trzymaj się, na pewno Ci ciężko. Co do tego czy póśc na wesele, moim zdaniem, to zależy jakie zwyczaje panują u Ciebie w rodzinie i jak bardzo byłaś z kuzynem związana. Znam rodziny w których nie praktykuje się czegoś takiego jak żałoba. Ale uważam, że mozesz iśc na wesele. Najważniejsze jest to, co ma się w sercu a nie to co pokazuje się innym ludziom np czarnym strojem.
no z kuzynem bylam bardzo zwiazana.....ja i on zawsze u babci zostawalismy na cale wakacje i do nich jezdziam....jego siostra blizniaczka jest moja najlepsza kuzynka...no i on najlepszym kuzynem ( ehh
troszku przemyslalam sobie i pogadalam z tz i jednak stwierdzilam ze pojde

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
To zalezy od twego sumienia i od tego jak bardzo zrzyta bylas z kuzynem. Jesli uwazasz, ze nie wypada to nie idz. Ja na Twoim miejscu rozwarzylabym pytanie, czy kuzyn chcialby abys z powodu takiej sytuacji nadal sie smucila i odmawiala sobie przyjemnosci, czy zyl dalej normalnym zyciem. Zawsze przeciez bedziesz miala kuzyna w sercu, niezaleznie co by sie stalo. No i pojsc mozesz, ale tanczyc przeciez nikt Cie nie zmusi.
masz racje

Cytat:
wydaje mi sie ze tak.. wkoncu zalobe nosi sie w sercu a nie na pokaz... przeciez sama niewymyslilas zeby wesele bylo zaraz po takiej stracie... niestety stalo sie.. nad spawami losowymi niezapanujesz... idz i baw sie kuzyn napewno by tego chciall
tez tak mysle
Stary 2008-06-24, 23:12   #2416
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
oj, mi się podoba...troche gorzej chyba z TŻ-em, ale w sumie nie mamy wiecej nic do wyboru wiec pewnie i tak zostanie ta sala

ech, skad ja to znam. Jedyne co moge polecic to termofor miedzy nogami, picie duzych iloci wody, by bakterie wyplukac i lykaj zurawine. Swego czasu lykalam urinal, ale jest malo ekonomiczny. Bardziej oplaca sie kupic uromaxin. Nie dosc, ze wiecej tabletek w opakowaniu to jeszcze tanszy i 1 tabletka ma wiecej zurawiny niz urinal. Ja obecnie lykam jeszcze szczepionke. Chyba pomaga. Aby zadzialala musialam wykupic 3 opakowania, gdzie jedno kosztuje 100 zl. ALe jak mus to mus... Lek nazywa sie uro-vaxom.

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-24, 23:19   #2417
marti86
Zakorzenienie

hej kobietki
przepraszam ze sie nie odzywalam ale w odroznieniu od Was mam ograniczony zasob wolnego czasu przez swojego malego brzdaca...jeszcze jak jest ladna pogoda to juz wogole.w dodatku w wolnej chwili siedze i szukam fotografa ikamerzysty:/i jakos idzie mi to jak krew z nosa:/
chcialabym zdjecia w takim stylu jak na zalacznikach.
dzis bylam podpisac umowe z orkiestra, sala juz zaklepana(nawet nie wiem czy pisalam)na 9 maja.
no i Pan z orkiestry powiedzial mi zebym zastanowila sie nad pierwsza piosenka.jakie wy bierzecie utowry na pierwszy taniec??doradzcie cos bo nie mam zielonego pojecia
pozdrawiam cieplutko

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 01:14   #2418
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
ech, skad ja to znam. Jedyne co moge polecic to termofor miedzy nogami, picie duzych iloci wody, by bakterie wyplukac i lykaj zurawine. Swego czasu lykalam urinal, ale jest malo ekonomiczny. Bardziej oplaca sie kupic uromaxin. Nie dosc, ze wiecej tabletek w opakowaniu to jeszcze tanszy i 1 tabletka ma wiecej zurawiny niz urinal. Ja obecnie lykam jeszcze szczepionke. Chyba pomaga. Aby zadzialala musialam wykupic 3 opakowania, gdzie jedno kosztuje 100 zl. ALe jak mus to mus... Lek nazywa sie uro-vaxom.
dziekuje, jutro , tzn dzis rano sie zaopatrze... z tego wszystkiego nawet spac nie dam rady ;/

Stary 2008-06-25, 07:47   #2419
kliwia
Zakorzenienie

Koleżanka na zapalenie pęcherza brała [na receptę - uwaga - CIPOREX!! mieliśmy lekką polewkę hihihih
Ta przypadłość to jest okropność

buziaki!
Stary 2008-06-25, 08:44   #2420
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

moja kolezanka miała tak, ze po każdym stosunku z chlopakiem swoim miała zapalenie pęcherza wtedy jej pomagał furigan czy jakos tak (na recepte on jest)

ciporex

Stary 2008-06-25, 08:49   #2421
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
moja kolezanka miała tak, ze po każdym stosunku z chlopakiem swoim miała zapalenie pęcherza wtedy jej pomagał furigan czy jakos tak (na recepte on jest)

ciporex
a ja tylko w nogi zmarzne i już gotowa jestem
tez furagin biore i jak na razie jest lepiej, ale dzis nigdzie nie wychodze i bede siedziec caly dzien w cieplym lóżeczku

Stary 2008-06-25, 09:52   #2422
zielony_motylek
Rozeznanie

Cytat:
a moj tz przed 2 godzinami dobil jak wycofywal do samochodu sasiada.. pekl nasz zderzak ale naszczescie nie tak zeby odpasc.. no ale zderzak sasiada musimy wymienic.. 200 w plecy.. swoj wymienimy za jakis czas bo niespodziewalismy sie dodaktowych wydatkow.. no trudno.. ale niesadzilam ze od takiego slabego uderzenia mogl mu sie rozwalic zderzak... moze byl juz naruszony... no trudno.. wazne ze nikomu nic sie niestalo
a ja ostatnio zarysowałam zderzak naszego (mojego i TŻ'ta) wspólnego autka, które jakies 2 tygodnie temu wyszło od lakiernika TŻ przyjął to wyjątkowo spokojnie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
jakas taka bardzo zmeczona jestem. chyba przez ten @ miałam wam cos napsiac ale jak was przeczytałam to zapomniałam co
moze sobie przypomne jeszcze
i mam nadzieje, ze ten głupi okres który dzis dostałam skonczy mi sie na sobote bo ide na wesele a w sukeince mam biała podszewkę i jakby jakas wpadka to bedzie dupa a sukienka bialo czarna z duża czarna kokardą w talii
ja to się najbardziej obawiam @ na ślubie... a nie chce jbrać tabletek, żeby przesunąć..

Cytat:

ojoj współczuje miałam tą przypadłość raz ale normlanie nie mogłam chodzić tak mnie to bolało.. mam nazieje, że szybko przejdzie

marti86 na pierwszy taniec mamy "jesteś blisko mnie" kukulskiej i piaska
Stary 2008-06-25, 10:11   #2423
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:

ja to się najbardziej obawiam @ na ślubie... a nie chce jbrać tabletek, żeby przesunąć..
ooo to by była maskra miec @ na własnym slubie
Cytat:
marti86 na pierwszy taniec mamy "jesteś blisko mnie" kukulskiej i piaska
ooo sliczna jest ta piosenka, tez sie nad nią zastanawiam. choc TZ jeszcze jej nie słyszał

Stary 2008-06-25, 10:27   #2424
popscene
Wtajemniczenie

A oto mój skromny ślubny kolaż. Nie jestem może najlepsza w tych programach graficznych, ale wyprodukowałam coś takiego
Stary 2008-06-25, 12:00   #2425
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

ladnie to zrobilas
Stary 2008-06-25, 12:11   #2426
popscene
Wtajemniczenie

Dzięki Zapomniałam dołożyć zdjęcia sali, kościólka i naszego skromnego ale ukochanego autka, które nas zawiezie
Stary 2008-06-25, 12:15   #2427
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

bardzo ładnie to zrobiłas
dziewczyny a wy bedzie robiły sobie stronkę internetową odnosnie waszego slubu?? bo ja juz sama nie wiem

Stary 2008-06-25, 12:18   #2428
kliwia
Zakorzenienie

nie będe robić takich rzeczy.
Zainteresowani dostaną zdjęcia na płycie cd i już.
Strona www to bardziej dla znajomych - z rodziny starsza data z komputerem nie za bardzo sa w zgodzie A jak jakaś znajoma będzie chciała zobaczyć to niech przyjdzie na kawę z ciastkiem. I przy mnie komentuje fotki, a nie zbierze się watacha przed monitorem i będa komentować - laski takie są
Stary 2008-06-25, 12:25   #2429
popscene
Wtajemniczenie

My też nie będziemy robić żadnych stronek. Rodzina dostanie od nas zdjęcia, albo zdjęcia na płycie a znajomi, tak jak pisała kliwia, zawsze mogą wpaść i obejrzeć zdjęcia u nas.
Znajomi mieli stronę, fajne to było, bo każdy zaproszony miał swój login i hasło i mógł w ten sposób potwierdzić przybycie. Mimo tego na pewno wystarczą nam tradycyjne sposoby
Stary 2008-06-25, 12:29   #2430
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

No w sumie macie racje. tak sie pytałam, bo wiem , ze ostatnio to takie "modne" sie zrobiło ale mój TZ tylko nosem kręci

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości