|
|
#2371 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2009 cz. III
ivo - no ciekawe ile moi chrzestni sprezentują
liczę może też na to że będę szyć kieckę po kosztach u chrzestnej. ![]() No my też mamy wspólny budżet i wspólne konto więc i koszty są wspólne, nieważne czy ktoś od z nas z rodziny się dołożył, i czy ktoś dał więcej.Moja mama już nam przelała uzbieraną kwotę. A tata Tż, zapewne da albo w dniu ślubu albo jakoś krótko przed. Oby nie po, bo nie mamy debetu na koncie, i nie będziemy mieć tyle kasy by za wszystko zapłacić. ![]() ja mam w sierpniu dwa wesela to sie pobawie i potańczę. i popodglądam
|
|
|
|
#2372 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też mam dwa i się zastanawiam czy głupio będę z notatnikiem wyglądać
|
|
|
|
#2373 |
|
Wtajemniczenie
|
Jaga pierwsze słyszę, żeby obowiązkiem świadków było kupowanie czegoś na wesela albo dekoracja auta. Uważam, że młodzi nie mają prawa wymagać tego od innych i jeszcze wymagać nie wiadomo ile kasy na prezent.
Z tą kasą to jest różnie. Ostatnio gadałam z koleżanką i ona mi mówiła, że jej chrzestna zapowiedziała już jej, że na ślub dostanie 4 tysiące na prezent ![]() ![]() W szoku byłam, a ona mówi, że u nich w rodzinie to normalne, że chrzestni dają po 4- nawet 7 tyś. I to nie jest jakaś super bogata rodzina, tylko taka normalna przeciętna, nie wiem, oni chyba kredyty biorą.
|
|
|
|
#2374 |
|
Zakorzenienie
|
4-7 tys
od chrzestnych?? jestem w szoku
|
|
|
|
#2375 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do prezentów to każdy powinien dać tyle, na ile go stać, ale faktycznie niesktórzy goście zachowują się nieładnie dając pustą kopertę, albo przychodząc bez prezentu. Gdybym nie miała pieniędzy na prezent to bym w ogóle na wesele się nie wybrała. Co do kosztów związanych z byciem świadkową to mnie poraziłaś, u nas niczego się właściwie nie wymaga od świadków, jedynie tego żeby byli przy parze młodej, pomagali podczas wesela zbierać prezenty, kwiaty, świadek ma roznosić alkohol, a świadkowa dbać o wygląd panny młodej i to właściwie tyle. Nikt nie oczekuje od nich, że pomogą finansowo w załatwianiu niektórych rzeczy jak właśnie bukiety, kotyliony, dekoracje itd. Nigdy bym nie zapłaciła za takie coś, owszem służyłabym pomocą w organizacji przyjęcia, mogłabym ewentualnie zapłacić za swój bukiet, bo i tak czy siak musiałabym jakiś mieć gdybym się wybierała na wesele. Ta para młoda to ewidentnie was wykorzytała, w głowie mi się to nie mieści jak tak można ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie smutaj się problem z poprawinami jakoś się rozwiąze. Dużo musicie dopłacac za poprawiny?Cytat:
piękna zielona trawka, dużo świeżych kwiatów i szampan w słonecze popołudnie z tym, że może nie pod namiotem wojskowym![]() Cytat:
Co do bukietu ślubnego to suszy się go i pali w 1 rocznice ślubu. Cytat:
Cytat:
myślę, że notatnik nie będzie konieczny, dobrze zapamiętasz jak coś się ci nie spodoba
|
|||||||||
|
|
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez ide na wesele w te sobotę
zobaczymy jak bedzie
|
|
|
|
#2377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis w nocy umarl moj kuzyn ![]()
|
|
|
#2378 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejku co się stało? Ile miał lat?
Bardzo mi przykro strippi :/ |
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
strippi bardzo mi przykro
|
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
24 lata
od 2 lat chorowal na bialaczke dziekuje
|
|
#2381 |
|
Zakorzenienie
|
strippi współczuję
edit doczytałam kochana bardzo mi przykro, trzymajce się, wiem jakie to straszne gdy umiera młody człowiek |
|
|
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
tak bialaczka
ehh chemia go wykonczyla..szpik sie nie przyjal... u tż w rodzinie slub jest 6 sierpnia...teraz nie wiem czy pojde
|
|
#2383 |
|
Wtajemniczenie
|
W głowie mi się nie mieści, że tacy młodzi ludzie tak szybko odchodzą...
|
|
|
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze to w moim wieku. bardzo współczuje.
|
|
|
|
#2385 |
|
Zakorzenienie
|
Oficjalnie rodzicom powiedzielismy, ze kazdy placi za swoich gosci (moich jest o polowe mniej iz jego, wiec trudno by bylo, zebym miala sie do jego gosci dokladac...) i za stroje. Natomiast reszta wydatkow dzielimy na pol.
Ale obecnie mamy i tak jeden budzet i z tego jednego budzetu bedziemy placic wszystko. ![]() Ja od chrzestnej nie licze na zbyt wiele, bo kobieta i tak ma ciezko... Za to moj chrzestny jest ciekawy. Mnie jacho chrzesniaczke jeszcze uwaza, ale moja druga siostre cioteczna, ktora tez jest jego chrzesniaczka juz nie. Gdy dowiedzial sie, ze bierze slub ze swoim chlopakiem (byla o tym mowa dwa lata temu; mowili, ze w tym roku maja wziac slub, pozniej mialo byc w przyszlym; teraz wogole nie wiadomo czy w przyszlym roku wezma slub, bo jeszcze nic nie maja zalatwione... ) to powiedzial, ze w przeciagu roku umrze, bo mu tak lekarz powiedzial. Dwa lata minely a on czuje sie swietnie. ![]() Strippi, przykro mi. Kurcze, w moim wieku. Zal czlowieka, szczegolnie tak mlodego. ALe coz zrobic... WIdac Bog mial dla niego wazne zadanie do spelnienia tam w gorze...
|
#2386 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no cóż co region to inna tradycja... ale niektórzy to chyba ją troszke naciągają... dlaczego musiałyście być tak samo ubrane? to też tradycja czy panna młoda tak sobie zarzyczyła?Cytat:
Zaliczki które już powpłacaliśmy to też wszystko po połowie i wszystko mam ładnie pozapisywane, żeby później wiedzieć ile nas wszystko wyszło ![]() Cytat:
![]() ![]() 4tys. strasznie dużo... jak ktoś ma dużo chrześniaków to się troche wykosztuje ![]() Cytat:
a jeśli chodzi o poprawiny to byłby to koszt tak 1/3 tego co za normlane wesele zapłacimy, bo trzeba ich wszystkich gdzieś przenocować, no i poprawiny.. mam nadzieje, że znajdziemy jakieś optymalne rozwiązanie, tzn. rozwiązanie już jest byle mama TŻ'ta je zaakceptowała.. strippi współczuje ostanio jakoś dużo czytałam o nowotworach... życie ludzkie jest takie kruche przeraża mnie to...
|
|
#2387 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
![]() ![]() My w niedziele podpisaliśmy umowy z Kamerzystą i zespołem ![]() Kamerzysta nam sie trafił na prawde świetny fachowiec, płacimy 1.200zł za cały pakiet tz filmowanie, zdjęcia plenerowe w foto-książce i prezentacja multimedialna na której jest 200zdjęć z całego wesela ![]() a zespół też mamy świetny młodzi i ambitni biorą 2.500zł z poprawinami (troche drogo ale warto ) oto ich strinka: www.debiut.blo.pl
|
|
|
|
#2388 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy za 150zł/os. za wesele plus poprawiny - z tymże na poprawiny nie liczę, to raczej zjedzenie śniadanka, pogadanie i rozjechanie się. Z muzyką z płyty w tle.
Jedzenie jest to co zostało, nawet nie wiem czy robią jakieś dodatkowe śniadanie np. jajeczniczkę. AAAaaa musimy przynieść dodatkową kawę na poprawiny. ![]() ps. ania20m, witam koleżankę z regionu
|
|
|
|
#2389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie dzownił Tż., że był w pralni odebrać moją sukienkę - tą co miałam na ost. weselu. Jednym słowem babka obsługująca pralnię to jakąś tępota!!
Nie dość, że się na sukience, jej satynowej spodniej części, pojawiły jakieś dziwne brązowe kropki, to w dotatku dotknęła ją już upraną i suchą - gotową do oddania - mokrymi rękoma!!! przecież na satynie wszystko zostaje, nawet jak to czysta woda. Na szczęście bez gadania suknię wypiorą jeszcze raz, żeby te kropki usunąć.Ech! sukienka - http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1206470045 tak wiem, że ceny moga wzrosnąć.
|
|
|
|
#2391 |
|
Zakorzenienie
|
Koles, u ktorego robimy wesele mowil, ze normalnie od ludzi bedzie bral po 120 zl/os. Tylko nam spuscil z ceny o 30 zl, bo TZ im ta sale wybudowal.
Ale my poprawin robic nie bedziemy. TZ tak sie ten dworek sposobal, ze powiedzial, ze nam dom w takim stylu wybuduje... ![]() ania20m, fajny ten zespol. Super, ze nie ograniczaja sie do polskiego repertuaru Ja swojego slucham kiedy tylko moge (jestem baaaardzo zadowolona, ze ich mamy). Mam 3 ulubione piosenki z ich repertuaru. "Nie zmogla go kula", "Hej baby, baby", "Wszystko chlopcy jest OK" i chce aby te piosenki byly na moim weselu (tu mozna przesluchac te piosenki http://www.time.net.pl/wesela.php ). Za cyganskimi piosenkami jakos nie przepadam... ALe jak sobie pomysle, jak TZ mnie wezmie w obroty to kiecka bedzie sie "majtac" na maxa Ech, juz nie moge sie doczekac...![]() kliwia, super ta kiecunka, dodatki tez fajnie dobrane. Na pewno extra w niej wygladasz. No i szkoda, ze taka chale odwalili w pralni...
|
#2392 |
|
Zakorzenienie
|
jak mi PM sprezentuje w końcu płyte z fotkami z wesela to Wam wkleję
Do tego jest jeszcze jasno-kremowe bolerko z grubszej satyny, które fajnie roświetla całość. ![]() A wczoraj chodziłam jak osa normlalnie, aż tż się zorientował. Normlanie takiego humoru przed okresem to dawno nie miałam. |
|
|
|
#2393 |
|
Wtajemniczenie
|
[quote=jaga_2001;7982059] Fajny masz ten zespół bardzo mi sie podoba
a z kąd oni są?? ile biorą za wesele?
|
|
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oni sa z Bielska Podlaskiego. Za granie na weselu biora 3 tys + ew. dojazd. Od nas za dojazd wzieli 100 zl.
|
|
#2396 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaga wspolczuje... wyrolowali was jednym slowem.... Cytat:
Cytat:
wspolczuje
|
|
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
strippi - współczuje
|
|
|
|
#2398 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem zla na TZ. Wczoraj mu mowilam, ze na dzis, na 19 (z reszta tak chcial, bo wczesniej by sie nie wyrobil przez prace) umowilam nas z tym drugim kamerzysta, nad ktorym sie zastanawiamy. Obiecywal wczoraj, ze przyjedzie. Jest juz 11 po 19 a jego nadal nie ma. Nie odbiera telefonow (wylaczony). Zadzwonilam do jego ojca, ale ten mowil, ze juz dawno w domu siedzi, wiec i on tez u siebie powinien byc. U brata tez go nie ma. U drugiego tez. Za to ten drugi, hjakoze mieszka na przeciw domu TZ zauwazyl, ze auto stoi. Jednak okazalo sie, ze dom jest pusty. To gdzie on jest?
A ja jak zwykle za niego musze swieci oczami i za niego przepraszac.
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje dziewczyny za slowa otuchy
powiedzcie mi czy wypada isc na wesele 6 sierpnia??
|
|
#2400 |
|
Zakorzenienie
|
hmm sama nie wiem.Czy to jest Twoja bliska rodzina?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.

Wakacje, jupi!!!
Na koniec dostalismy od mlodego dwie flaszki wodki (jak mloda to widziala to myslelismy z TZ, ze mu oczy za to wydrapie). Wyjechali zaraz za granice, ale juz nie raz przyjezdzali. Myslicie, ze nas do siebie zaprosili? Nie. Mloda od tygodnia siedzi w domu i tez nie raczy zaproic. 
generalnie wolałabym nie robić poprawin, a chyba nie ma wyjścia bo 35 osób jest przyjezdnych 

Kupowałam kotyliony na 500osób, dwa torty, ubranie do proszenia( gdyż zapraszałam gości razem z panną młodą, i "musiałyśmy" być tak samo ubrane),ubranie samochodu młodych i balony dla samochodów gości, oprócz tego oczywiście prezent,poza tym też trzeba było się ubrać- 2 sukienki, bo wesele dwudniowe...Doszłam do wniosku, że już więcej nie chcę być starszą...Oczywiście swojej starszej nie mam zamiaru obciążać takimi kosztami...