Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-21, 11:52   #1441
asia1905
Zakorzenienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami

Cytat:
Napisane przez pestycyda Pokaż wiadomość
Obrot z brzucha na plecy jest trudniejszy dla dzieci i przypada na okolice 6 miesiąca

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Uspokoilyscie mnie. Nie wiem.czemu myslalam, ze wszystkie Wasze dzieci to robia matkawariatka
Cytat:
Pochwal się ja widziałam fajny zestaw na allegro (poza kubkiem):

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5382209953

Podobają mi się też te małe plastikowe naczynia z Ikea takie kolorowe tylko po co mi aż tyle bo tam chyba z 24 elementy

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Nie kumam tylko dlaczego to wszystko 7+

Też mi sie z ikei podobaja.

Przy wyborze naczyn radze poczytacbo naczyniach bambusowych, podobno nie powinno podawac sie w nich cieplych rzeczy.
Cytat:
Napisane przez siilmariien Pokaż wiadomość
Macie jakiś sposób na oczyszczenie noska z kataru bez odciągania?? Przyłożenie aspiratora do nosa Lu to ostatnio mission impossible, a ma katar

Co do sliniaków z rękawami to moja siostra zadowolona jest z tego z ikei.

Łucja nosi 74, 68 jest na styk - wyrosła z dnia na dzień z 62! Widziałam parę razy jak obracała się z brzuszka na plecy, a czasem zaraz po tym znów z pleców na brzuch - wyglądało to jak małe turlanie się. Ale jednak zwykle z pleców na brzuch przede wszystkim. Więc nie wiem na ile te drugie obroty są świadome. Coś tam sobie ćwiczy może. Teraz chyba zaczęła się skupiać na przemieszczaniu. Wokół własnej osi już swobodnie jej idzie jak leży na brzuszku.

Pestycyda no w najbliższym czasie nie Ale potem jak się uda to tak, jak najbardziej. Brawo za nockę!

Baby2 dla Ciebie też brawo za noc i poranek!

Carolles i dla Was też brawa za nockę Nie pozwólcie teściowej wbić Wam się na Wigilię! Fajnie będzie tak we trójkę

Xzora nie, nie słyszałam o tym, że trzeba leżeć... Ja w 2 fazie byłam w wannie, choć rzeczywiście musiałam wtedy położyć się na plecach - no ale położna musiała kontrolować czy wszystko ok z Łucją i w innej pozycji nie mogła... Kciuki za Twoje przesyłki żeby dzisiaj-jutro doszły! Do mnie na szczęście wczoraj 3 ostatnie przyszły, tylko taki kubek specjalny dla teściowej przyjdzie do niej do domu po świętach - bo nie zauważyłam, że jest długi czas oczekiwania :/

Morelle śliczne zakupy Też mamy ten kolor doidy

U nas to samo z tym odciaganiem nosa. Nogami trzymam nogi Jaska, zeby chociaz minimalnie dac rade. Ja robie tak ze wkrapiam sol, klade na.brzuch na chwile i na plecy i wtedy szybko wychodzi i to chwila dyskomfortu tylko

asia1905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:17   #1442
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Jakie piękne kolory! Super ten zestaw! Jakoś nie patrzyłam na allegro.

Najdłużej myślałam nad łyżeczkami bo czytałam, że lepsze są twarde. Odnośnie wymowy itd. Jednak nie jestem przekonana, więc wzięłam różne.

Talerzyki z jednorożcem są na później. Brakowało mi do darmowej dostawy.

Ale super ! Ze ja wcześniej nie pomyślałam o ruchu talerzykach zarzyczyla bym sobie na święta od kogos ... Ale to nic kupi się . Co do łyżeczek to ja nawet słyszałam że dobre są nawet metalowe coś kiedyś mówiła na live mamalekarz coś chodzilo o temperature . Ja na razie się nie rozgladalam mam aby te z hipp Popatrze co wy kupujecie i coś wybiore :p

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Ja też jestem nauczona do dużych wigilli więc ja nie chcę się nigdy spędzać sama wigilli nawet z rodzicami godze się na wigilię u tz ale zaraz po jedziemy do moich dziadków gdzie jest około 15 osób

Stary 2017-12-21, 12:20   #1443
taedio
MerDer 4ever

Morelle moja siostra chora ale dzisiaj mąż wziął pracownikom tylko 50 paczek, za niedługo powinien byc w domu
Stary 2017-12-21, 12:21   #1444
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

W ogóle u tz jest dziwnie bo rodzice zawsze obchodzili wigilię z dziećmi swoimi ale odkąd siostra tz wyszła za mąż to jej chyba na wigili u nich nie było nie rozumiem tego trochę ... Bo ja bym nie chciała wigili spędzać co roku z teściami nawet gdybym ich bardzo lubiala ...

Stary 2017-12-21, 12:24   #1445
xzora
Zakorzenienie

Carolles! Kciuki za paczki. Moja paczka juz czeka na szczęście w paczkomacie. Tylko maty nie ma ani odp od sprzedawcy czy wyslal.

Morelle - super zakupy! Widzę, ze cześć rzeczy ogladalam.

Taedio - co ty tak na ostatnią chwile? przypomniało mi sie, jak pisałaś ze buty w dzien chrztu kupiłaś, tak? Tak w ogole to ślicznie wyglądałaś.

Siilmariien - to moze zrob jej inhalacje? Moja na początku lubiła aspirator a ostatnio broniła sie przed nim. Zwrócę uwagę na ten śliniak z rekawkami z Ikea. Moze w koncu tam kupie miseczki i talerzyki, bo widzę ze jednak taniej wychodzą.
Dobrze, ze masz juz odebrane przesyłki.

Lubię jak Wigilia ma w sobie cos uroczystego, ale jakoś kolędowanie mnie nie kręci.

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:25   #1446
emmos
Zakorzenienie

Hej U nas noc ok, tylko ta pobudka po 6

Cytat:
Napisane przez anusia1990 Pokaż wiadomość
Moja dziennie zjada 30 ml puree z warzywa i jak dotąd nie zauważyłam zmniejszenia ilosci mleka. Chociaz dzisiaj jak zjadła mleko o 14 (210ml) i marchewke z ziemniakiem o 16 (staram się podawać między posiłkami mlecznymi a je co 3h) to o 17 jak usnęła to zjadła dopiero o 20

Dzięki.

Cytat:
Napisane przez baby2 Pokaż wiadomość
emmos wiesz co nie zauważyłam żeby piła mniej mleka, zawsze po ,,obiadku,, jest pierś i ciągnie jak zawsze długo i chętnie. Póki co dałam jej na raz najwięcej pół słoiczka, wydaje mi się że to dla niej za mało do najedzenia się , szczególnie że po karmieniu słoiczkiem widzę po niej że ,,czuć malizną,,. Ja mam porównanie ile ona zjada mleka bo mąż na noc karmi ją butelką z moim mlekiem , potrafi wciągnąć 210-240, więc myślę sobie że takie pół słoiczka gramatury 125 to ona nawet nie poczuje No i mam nadzieje że to nie zaburzy mi laktacji

Dzięki za odp.

Cytat:
Napisane przez calineczka3 Pokaż wiadomość
U nas za uszami już jest ok, ale suche miejsca na buzi są nadal. I od kilku dni mega suchy brzuszek. Pediatra twierdzi, że takie zmiany są normalne

Oby pediatra miała rację. U mnie fizjo była w domu ostatnio za 90zł.

Cytat:
Hehehe może i coś w tym jest ;D Choć jeśli drugie dziecko okazuje się być prostsze w obsłudze od pierwszego i ogólnie wszystko przebiega łatwiej, pojawia się ta pokusa, że może z trzecim będzie jeszcze łatwiej Heh niestety to może być też pułapka

A propos trzeciego dziecka przypomniała mi się ciekawostka, którą jakiś czas temu czytałam u Juula, że rodzice przenoszą cechy swojej osobowości na dzieci i gdy ma się jedno dziecko istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie pod względem osobowości bardzo podobne do jednego z rodziców. Gdy jest dwoje dzieci, to podobieństwo podzieli się prawdopodobnie na dwie strony, a dopiero trzecie, czwarte lub piąte dziecko ma większą przestrzeń do kształtowania siebie niezależnie od cech rodziców. Napisał też, że nieprzypadkowo najbardziej kreatywne jednostki to najczęściej trzeci potomek

Mnie też się marzy 3, ale nie w tej chwili oczywiście, kiedyś tam w przyszłości. Za to u Ciebie niewiele trzeba, by stało się to faktem

Cytat:
Napisane przez Carolles Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Nie mam czasu ostatnio byc na bieżąco Nela potrzebuje multum uwagi i czytanie wizazu jest przez to utrudnione. Miałyśmy kilka ciężkich dni gdzie N chyba zęby dokuczały bo marudzila przeokropnie. Noce tez nie były kolorowe. W dodatku pękło jej naczynko w oczku. Dzis juz lepiej to wyglada ale przez dwa dni była duza czerwona plamka w rogu oczka
Dzisiejsza noc za to była super. Co prawda N zasnela o 23 ale pobudka byla jedna o 4 i po karmieniu dospala do 7. W dodatku spała całą noc w łóżeczku Właśnie znowu zasnęła.

Mówiłam Wam że mój tż zaproponował żebyśmy spędzili Wigilię we trójkę tylko w tym roku? Bez jeżdżenia do rodzicow jednych i drugich bo raz to dwa różne kierunki a dwa to i tak do mojej mamy jedziemy w pierwszy dzień świąt a do teściów w drugi. Mnie to odpowiada bo to jedyny dzień Świąt który spędzimy razem. Dzwoni jego mama kilka dni temu co tam u nas itd, i pyta jak spedzamy wigilię. To tż jej mówi, że w domu we trójkę. Ona zawiedziona ze nie jedziemy do nich (ale wcale nas na wigilię nie zapraszała) i pyta czy mogą przyjechać do nas w wigilię tż mówi ale przecież widzimy sie w drugi dzień świąt i pyta czy się chce opłatkiem podzielić na to ona ze nie ale sie za Nelą stesknila to on mowi do niej zeby przyjechała na tygodniu a ona ze nie ma czasu...

Rok temu mieliśmy zbiorowa wigilię u mojej mamy na 25 osób. Wigilia u mnie w domu to jest taka typowa z czytaniem Pisma Świętego, modlitwą i opłatkiem. Potem pojechaliśmy na Wigilię do teściów i mimo ze byliśmy z nimi umówieni to nie czekali na nas "bo teść był głodny" tesciowa zrobiła herbatę i pyta czy coś zjemy... Mnie zatkało bo sie spodziewałam zastawionego stołu, opłatka itd No i pytam czy się podzielimy opłatkiem chociaż i wyjęłam swój opłatek a oni ze juz sie dzielili bla bla bla tak od biedy złożylismy sobie z nimi życzenia. Teściowej sie głupio zrobiło i przyniosła jakieś pierogi i coś tam jeszcze.
Także taka dziwna była ta Wigilia u nich..

Nie no przegina ta Twoja T z tym wpraszaniem. A Wigilia faktycznie mało wigilijna...

Cytat:
Napisane przez akada Pokaż wiadomość

Mam te same sklepy jak jadę do mamy i zostawiam młodą, normalnie szaleństwo pepco, biedra i ross

U mnie to samo

Cytat:
Napisane przez asia1905 Pokaż wiadomość

A czy wszystkie dzieci przekraczające sie na brzuch przekecaja sie na plecy?

Nie.

Cytat:
Napisane przez baby2 Pokaż wiadomość
Z cyklu nie do wiary

Majka przespała dziś całą noc bez pobudki, od 21 do 6 , rano zjadła, przebrałam ja i do kołyski, pogugała, pobawiła się pałąkiem z zabawkami i przed 8 zasnęła sama bez marudzenia

A starszak też dobry, wczorajsza drzemka w ciągu dnia trwała 3 godziny 40 minut, o 21 poszedł spac na noc, o 8 go mąż obudził a ten maruda mówi że się nie wyspał bo mało spał Teraz leży na kanapie i ogląda bajki.

Ktoś mi dzieci podmienił

Hehe niezle.

Cytat:

Najdłużej myślałam nad łyżeczkami bo czytałam, że lepsze są twarde. Odnośnie wymowy itd. Jednak nie jestem przekonana, więc wzięłam różne.

Super zakupy.

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Dzieki za info o krzesełku. Ja myśle o tej wkładce pod katem lata i pocenia.
Kurcze, drodzy ci fizjo u ciebie. Ja płaciłam 70zl za konsultacje bez dojazdu.
Z ubrankami H&M nieźle. Ja juz wszystkie 56 pochowałam, ale jeszcze niektóre body z H&M 62 jej zakładam.

Musiałabym zajrzeć na skład. Kasze jaglaną będziesz miała naturalnie bez glutenu.

Ryzykanta z Ciebie z tym trzecim dzieckiem ciekawe z tymi cechami i ciezko mi powiedzieć czy to prawda bo zazwyczaj obserwuje rodziny z dwójką. U mojego TZ - mąż ma charakter po ojcu, a brat po mamie. Ja z kolei jestem jedynaczką i cześć cech mam po mamie, cześć po tacie. Moja mama ma charakter po swojej babci....
dobrze, ze u lekarza ok!

Czy ty miałaś info, ze w szpitalu w którym rodziłyśmy można rodzic wertykalnie w drugiej fazie? Bo ja myślałam, ze tak jest i z takim zamiarem tam pojechałam. Wczoraj rzucił mi sie post na FB i podobno w drugiej fazie każą leżeć.

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Pestycyda, Baby - dobrze, ze wasze noce udane. U mnie tez dobrze.
Carolles - oby Neli juz tak ząbki nie dokuczały. Super, ze dała ci pospać tej nocy. Rzeczywiście dziwna ta wigilia u twoich teściów... to jak my do babci zapowiedzieliśmy sie tylko na dzielenie opłatkiem podkreślając ze zaraz idziemy do teściów to i tak trzeba było barszczu skonsultować czy rybę i pierogi zjeść

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Kurcze, obawiam sie ze sprzedawca z Allegro od maty do jogi zrobił mnie w jako o tej maty nie wysłał! Do tego koszulka z H&M tez nie przyjdzie (dobrze, ze książkę jeszcze zamówiłam). Jeszcze na tą świeczkę i szatkę czekam - powinna byc dzisiaj. W ten sam dzien zostały paczkomatem wysłane swetry i były u mnie juz wczoraj.

Mam nadzieję, że jadnak dojdzie wszystko na czas.

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Sill dzięki nocka lepsza ale kręgosłup do wymiany :/

Akada a starasz sie trzymać jakos rytmu dnia? U mnie tak samo ze spaniem, jedynym stałym punktem jest drzemka około 11. A potem hulaj dusza.
Haha najlepsze sklepy!

Carolles mam nadzieje, że teściowa nie właśnie jednak w wigilie :p w razie czego nie wyjmujcie dodatkowego talerza dla niespodziewanego gościa
U nas tez wigilia z pismem świętym, modlitwa i opłatkiem. Ciekawe jak bedzie u teściów.
Dzięki mam nadzieje, że autko bedzie do odebrania szybciej niż narazie sie zapowiada

Asia mój przekręca sie na brzuch jak tylko go położę. Na plecy ze 3 razy sie odwrócił.

Morelle fajne gadżety!

Wiecie, że ja dalej nie mam prezentu dla męża? i nie mam jak kupić bo mi auto zabiera

Duzo czasu to Ci nie zostało koleżanko

Cytat:
Macie jakiś sposób na oczyszczenie noska z kataru bez odciągania?? Przyłożenie aspiratora do nosa Lu to ostatnio mission impossible, a ma katar

U nas też jest krzyk i wykręcanie głowy , nie znoszę tego odciągania, no ale muszę przecież

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2017-12-21, 12:33   #1447
taedio
MerDer 4ever

Xzora ja to wszystko na ostatnia chwile ale bez auta mi cieżko :/ a buty tak kupowałam bo okazało sie, że poprzednie wyrzuciłam a w szpilkach jednak za zimno :p
Dziekuje

Emmos
Stary 2017-12-21, 12:34   #1448
akada
Zadomowienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami

Cytat:
A czy wszystkie dzieci przekraczające sie na brzuch przekecaja sie na plecy?

Moja juz tak, nawet ma przy tym dobrą zabawę i co chwile się kręci, dziś w ostatnim momencie ją złapałam bo już wypada z maty od pierwszego obrotu na brzuch z miesiąc czekaliśmy aż wróci na plecy, jak się zmęczyła to ryk o pomoc był

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Właśnie szykowałam się na spacer chciałam Wiki nakarmić przed wyjściem a ona mi zasnęła przy piersi.
Witaj w klubie, ale mi to pasuje bo nie chce już 3 h chodzić po dworze jak się teraz wyśpi to spacer będzie max 2h Pada ?

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Sill dzięki nocka lepsza ale kręgosłup do wymiany :/

Akada a starasz sie trzymać jakos rytmu dnia? U mnie tak samo ze spaniem, jedynym stałym punktem jest drzemka około 11. A potem hulaj dusza.
Haha najlepsze sklepy!

Wiecie, że ja dalej nie mam prezentu dla męża? i nie mam jak kupić bo mi auto zabiera
Staram się wieczorem i czest mi się udaje ze ok 20 śpi A w ciągu dnia kiedyś tz wychodził do pracy i ok 9 pierwsza drzemka,ale te czasy dawno za nami teraz nawet do 12 wytrzymuje od 7!
Do niedzieli zdążysz gdzieś podjechać

Cytat:

Moja jak miała etap,że nie lubiła to dawałam palec do ssania w trakcie odkurzania nosa, trochę mniej się wyrywała Inaczej tego nie widze Zdrówka !
akada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:37   #1449
emmos
Zakorzenienie

Morelle, a z jakiej strony zamawiałaś? Ze smyka?

U nas całe życie Wigilia była u Babci. Były wszystkie jej dzieci ze swoimi rodzinami. Potem od kiedy Mama wzięła Babcię do nas to jest u nas w rodzinnym domu. A że jest jedyną córka to zaprasza też braci z rodzinami. Z tym, że właśnie w tym roku będzie pierwszy raz w mniejszym gronie, poodmawiali, bo ich dzieci podorastały, mają narzeczonych itp. i chyba nie chcą mojej Mamie zwalać się wszyscy, bo nie dość, że Mama pracuje to jeszcze Babcią się zajmuje. Mama chyba poczuła ulgę, ale może się okazać, że jednak będzie nam brakować tego gwaru. I też jest opłatek, modlitwa, kolędy. U teściowej podobnie, z tą różnicą, że u nas opłatkiem dzieli się każdy z każdym, a tam ogólne życzenia.

Stary 2017-12-21, 12:40   #1450
asia1905
Zakorzenienie

U.nas też wigilia jest uroczysta nie wyobrazam sobie wigilii bez oplatka i wspolnej kolacji. Sa tez koledy w tym roku bardzo zaluje ze nie pojde na pasterke.

asia1905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:43   #1451
pestycyda
Zakorzenienie

Sili, żeby nie odciągać można zakropili solą fizjologiczna, obrócić Lu na brzuszek położyć na Twoich kolanach głową troszkę niżej i oklepac.

My jak odciąganie nos to w dwie osoby. Inaczej nie daje rady:/ dlatego robię to coraz rzadziej. Kataru nie ma więc chyba nie ma potrzeby go stresować? Zakrapiam czasem tylko solą i czekam aż wypłynie żeby nawilżyć nosek.

Morelle, skąd te wszystkie wspaniałe gadżety ?

pestycyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:44   #1452
xzora
Zakorzenienie

Anusia - zajrzałam na skład tej kaszki z Hipp i rzeczywiście jest dobry. Kolejny plus, ze zboża z ekologicznej hodowli, a jak kupisz zwykła kasze jaglaną to juz bedzie wiecej chemii i zanieczyszczenia z innych zbóż. Minus, ze muszą dodawać wit b1, ktora jest juz sztuczna - jakis bzdurny przepis urzędniczy.

Stary 2017-12-21, 12:51   #1453
akada
Zadomowienie

Cytat:
Anusia - zajrzałam na skład tej kaszki z Hipp i rzeczywiście jest dobry. Kolejny plus, ze zboża z ekologicznej hodowli, a jak kupisz zwykła kasze jaglaną to juz bedzie wiecej chemii i zanieczyszczenia z innych zbóż. Minus, ze muszą dodawać wit b1, ktora jest juz sztuczna - jakis bzdurny przepis urzędniczy.

Fajnie, że piszesz,że jest ok Nie znam się na składach, ale jakoś ufam Hipp, używamy kosmetyków i w przyszlošci też ich słoiczaczki chce podawać
Stary 2017-12-21, 12:52   #1454
morelle_
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny, zamawiałam z malama bo tam jest kod z newslettera -10% i 4kidspoint (doidy + łyżeczki w promocji ). Nie było na malama.

Te ezpz są super bo do mikrofali i zmywarki. Skip hop zoo ma bardzo różne zwierzątka. Chciałam jeszcze kubek niewysypek, ale niedostępny. Te talerze są duże. Także to na potem

Taedio trzymam kciuki, żebyś zdążyla. Moje szklanki do whisky z grawerem czekają nas poczcie. Tz nie ma jeszcze dla mnie prezentu,
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 12:55   #1455
pestycyda
Zakorzenienie

Cytat:

Ja chyba będę zamawiała hurtem wszystkie kaszę tu :

http://marketbio.pl/kaszka-kukurydzi...io-planet.html

Stary 2017-12-21, 13:00   #1456
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chyba będę zamawiała hurtem wszystkie kaszę tu :

http://marketbio.pl/kaszka-kukurydzi...io-planet.html

O, dobrze ze piszesz, bo ja i tak zamawiam z tego sklepu

Stary 2017-12-21, 13:07   #1457
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Xzora my zawsze jemy razem obiad i kolację, śniadanie nie, bo Tż do pracy idzie, a w weekendy wcześnie wstaje. Dla mnie to ważne żebyśmy razem jedli, bo w tygodniu Tż jest w pracy, jak wraca to pomaga mi przy Małym a ja coś innego robię i te wspólne posiłki to jedyny czas kiedy możemy pogadać na spokojnie.

Morelle śliczne rzeczy zamówiłaś talerzyki z jednorożcem bomba

Akada długo Twoja córka wytrzymuje bez spania, mój co 2h, max 2,5h musi walnąć drzemkę, chociaż 30min

Taedio a wiesz co kupić Tż? Ja nie lubię tak na ostatnią chwilę

U nas jak byłam mała Wigilia była u dziadków też na kilkanaście osób, ale kiedy dziadek zmarł to każda rodzina osobno zaczęła robić. Teraz u mnie w domu jest 10 osób na Wigilii, rodzina się rozrasta . Też zawsze z opłatkiem i kolędami, za dzieciaka grałam kolędy z kuzynką na flecie i czekaliśmy na pierwszą gwiazdkę. U teściów skromniej, bo mniej osób ale też jest opłatek, a w tym roku ma być Gwiazdor!

Stary 2017-12-21, 13:17   #1458
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas to samo z tym odciaganiem nosa. Nogami trzymam nogi Jaska, zeby chociaz minimalnie dac rade. Ja robie tak ze wkrapiam sol, klade na.brzuch na chwile i na plecy i wtedy szybko wychodzi i to chwila dyskomfortu tylko
Dzięki

Cytat:
Siilmariien - to moze zrob jej inhalacje? Moja na początku lubiła aspirator a ostatnio broniła sie przed nim. Zwrócę uwagę na ten śliniak z rekawkami z Ikea. Moze w koncu tam kupie miseczki i talerzyki, bo widzę ze jednak taniej wychodzą.
Dobrze, ze masz juz odebrane przesyłki.

Lubię jak Wigilia ma w sobie cos uroczystego, ale jakoś kolędowanie mnie nie kręci.
Moja rodzinka jest rozśpiewana, zwłaszcza najmłodsi brat i siostra mojej mamy wprowadzają radosną atmosferę do kolędowania, są zawsze instrumenty gitara, pianino, grzechotki itd., niektóre kolędy doczekały się już małych aranżacji z naszej strony Zawsze podczas Wigilii przez te parę godzin głównie śpiewamy Od dziecka na kolędowanie bardziej czekałam niż na prezenty, bo jest bardzo wesoło wtedy. Brakuje mi tej atmosfery u teściów i wolę jak jesteśmy na święta u mnie, bo chciałabym żeby Li&Lu też miały takie wspomnienia jak ja No ale mąż też musi czasem ze swoją rodziną Raz zrobiliśmy tak (jak jeszcze Lili nie było), że Wigilia u mnie, a potem te niecałe 400km w BN do teściów, ale to była masakra, święta w samochodzie

Cytat:
Napisane przez emmos Pokaż wiadomość
Mnie też się marzy 3, ale nie w tej chwili oczywiście, kiedyś tam w przyszłości. Za to u Ciebie niewiele trzeba, by stało się to faktem
Noo, myślę że jak Lu skończy 2 lata to zadziałamy, chyba że jakaś wpadka będzie wcześniej ;D

Cytat:
Moja jak miała etap,że nie lubiła to dawałam palec do ssania w trakcie odkurzania nosa, trochę mniej się wyrywała Inaczej tego nie widze Zdrówka !
Dzięki, spróbuję

Cytat:
U nas całe życie Wigilia była u Babci. Były wszystkie jej dzieci ze swoimi rodzinami. Potem od kiedy Mama wzięła Babcię do nas to jest u nas w rodzinnym domu. A że jest jedyną córka to zaprasza też braci z rodzinami. Z tym, że właśnie w tym roku będzie pierwszy raz w mniejszym gronie, poodmawiali, bo ich dzieci podorastały, mają narzeczonych itp. i chyba nie chcą mojej Mamie zwalać się wszyscy, bo nie dość, że Mama pracuje to jeszcze Babcią się zajmuje. Mama chyba poczuła ulgę, ale może się okazać, że jednak będzie nam brakować tego gwaru. I też jest opłatek, modlitwa, kolędy. U teściowej podobnie, z tą różnicą, że u nas opłatkiem dzieli się każdy z każdym, a tam ogólne życzenia.
To podobnie macie i u nas też życzenia każdy z każdym, trwa to chyba z godzinę Ale fakt, że jest ciężko w tak dużym gronie, tyle ludzi, jedzenia itd. U nas jeszcze było losowanie i każdy jednej osobie kupował większy prezent, ale w zeszłym roku zrezygnowalismy z tego i teraz tylko dla dzieci są prezenty. Trochę jest spokojniej dzięki temu Ale też chcemy odchodzić od takich dużych imprez rodzinnych (Wigilia może akurat by została), tylko ze względu na babcię ciagniemy to jeszcze...

Cytat:
Sili, żeby nie odciągać można zakropili solą fizjologiczna, obrócić Lu na brzuszek położyć na Twoich kolanach głową troszkę niżej i oklepac.

My jak odciąganie nos to w dwie osoby. Inaczej nie daje rady:/ dlatego robię to coraz rzadziej. Kataru nie ma więc chyba nie ma potrzeby go stresować? Zakrapiam czasem tylko solą i czekam aż wypłynie żeby nawilżyć nosek.
Ooo dzięki Pestycyda przypomniałaś mi o oklepywaniu, koleżanka mówiła mi że w szpitalu jej to zalecali na katar, ale zapomniałam o tym My w 2 osoby właśnie nie dajemy rady, tak rzuca głową na boki że masakra ją utrzymać
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 13:23   #1459
taedio
MerDer 4ever

Akada My wieczorem tez staramy sie kapać i usypiać o jednej porze ale różnie to bywa.

Morelle dzięki Tz mi kupił wczoraj podobno ale ja ma sie auto to nie problem

Jon nie

Ja za dziecka grałam kolędy na keyboardzie, do tej pory mama mi wypomina ze juz nie gram
Stary 2017-12-21, 13:26   #1460
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jon_Snow Pokaż wiadomość
Xzora my zawsze jemy razem obiad i kolację, śniadanie nie, bo Tż do pracy idzie, a w weekendy wcześnie wstaje. Dla mnie to ważne żebyśmy razem jedli, bo w tygodniu Tż jest w pracy, jak wraca to pomaga mi przy Małym a ja coś innego robię i te wspólne posiłki to jedyny czas kiedy możemy pogadać na spokojnie.

Morelle śliczne rzeczy zamówiłaś talerzyki z jednorożcem bomba

Akada długo Twoja córka wytrzymuje bez spania, mój co 2h, max 2,5h musi walnąć drzemkę, chociaż 30min

Taedio a wiesz co kupić Tż? Ja nie lubię tak na ostatnią chwilę

U nas jak byłam mała Wigilia była u dziadków też na kilkanaście osób, ale kiedy dziadek zmarł to każda rodzina osobno zaczęła robić. Teraz u mnie w domu jest 10 osób na Wigilii, rodzina się rozrasta . Też zawsze z opłatkiem i kolędami, za dzieciaka grałam kolędy z kuzynką na flecie i czekaliśmy na pierwszą gwiazdkę. U teściów skromniej, bo mniej osób ale też jest opłatek, a w tym roku ma być Gwiazdor!

U nas też było czekanie na pierwszą gwiazdkę. Szkoda, że teraz już tak nie jest

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Ja się zastanawiam kto w tym roku znajdzie migdala
Stary 2017-12-21, 13:28   #1461
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas jest identyko.

siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 13:42   #1462
pestycyda
Zakorzenienie

Morelle, jakiego migdała o.O? Nie znam chyba tej tradycji

Stary 2017-12-21, 13:43   #1463
akada
Zadomowienie

Cytat:

U nas też tak było, moja jest prawie miesiąc starsza to na razie ogromna różnica
Stary 2017-12-21, 14:23   #1464
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas jest identyko.

Ah te terminowe bliźniaki
Cytat:
U nas też tak było, moja jest prawie miesiąc starsza to na razie ogromna różnica
To fakt, a od kiedy tyle czasu nie śpi?

Morelle właśnie jakiego migdała?

Stary 2017-12-21, 15:21   #1465
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Morelle, jakiego migdała o.O? Nie znam chyba tej tradycji

A pisalam wam w zeszłym roku - u nas w 1 uszku jest schowany migdał. Kto go znajdzie będzie miał pieniądze i szczęście cały rok.

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Zawsze znajduje mój mąż i sis na przemian. W zeszłym roku ja miałam. I się spełniło
Stary 2017-12-21, 16:12   #1466
emmos
Zakorzenienie

Kurcze, moje dziecko łapie drugą drzemkę, a ja siedzę i nic nie robię. Jakiegoś lenia mam dzisiaj.

Stary 2017-12-21, 16:57   #1467
Carolles
Zadomowienie

Cytat:
Kurcze, moje dziecko łapie drugą drzemkę, a ja siedzę i nic nie robię. Jakiegoś lenia mam dzisiaj.

Hahahaha piona 😂 czekam na tżta i bedziemy wcinać lasagne 😎
Ale wczoraj za to zrobiłam pierogi na Wigilię. Przygotowałam sobie śledzie i posprzątalam trochę garderobę.

Carolles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 16:59   #1468
akada
Zadomowienie

Cytat:
To fakt, a od kiedy tyle czasu nie śpi?

Już od zeszłego tygodnia coraz później robi pierwszą drzemkę Dziewczyny kiedy to się w końcu unormuje ? ciężko cokolwiek z nią planować ;-)))
Stary 2017-12-21, 17:08   #1469
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Moja juz tak, nawet ma przy tym dobrą zabawę i co chwile się kręci, dziś w ostatnim momencie ją złapałam bo już wypada z maty od pierwszego obrotu na brzuch z miesiąc czekaliśmy aż wróci na plecy, jak się zmęczyła to ryk o pomoc był

Witaj w klubie, ale mi to pasuje bo nie chce już 3 h chodzić po dworze jak się teraz wyśpi to spacer będzie max 2h Pada ?

Staram się wieczorem i czest mi się udaje ze ok 20 śpi A w ciągu dnia kiedyś tz wychodził do pracy i ok 9 pierwsza drzemka,ale te czasy dawno za nami teraz nawet do 12 wytrzymuje od 7!
Do niedzieli zdążysz gdzieś podjechać

Wiki obudziła się z płaczem po 15 minutach wziełam ją na ręce to jej się odbiło i troszkę zwymiotowała więc pewnie ją męczyło. Cgwile ponosiłam ją i poszłyśmy na dwór. Nie patrzyłam ile spała ale wrociłysmy po 13.

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:

Super zakupy
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-21, 17:12   #1470
morelle_
Zakorzenienie

Kurcze Anastazja na zatwardzenie po enfamilu

Też czekam na tż bo pojechał po fotelik i odebrać prezenty dla dzieci. Dziś w końcu wracamy do domu! A w ndz od nowa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości