|
|
#1381 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy raz samolotem
To jeszcze ja się o coś zapytam, tylko nie bijcie jak się już powtórzyło
![]() Już doczytalam, że w podręcznym może byc tylko 100 ml płynów i jeśli chodzi o kosmetyki to też i muszą byc w woreczkach specjalnych, tak? Jeśli nie to mnie poprawcie. A teraz jeśli chodzi o bagaż główny, to mogę wziąc tam więcej kosmetyków? Chodzi mi nie tyle o kosmetyki do makijażu ale o produkty do paznokci - przede wszystkim żele UV - oraz o sprzęt do robienia paznokci - lampę UV. Jestem kosmetyczką i niedługo lecę do Irlandii no i mam pewne obawy czy mogę to wszystko ze sobą zabrac czy nie ma szans? Bo domyślam się że cążek ani innych metalowych narzędzi wziąc nie bedę mogła?
|
|
|
|
#1382 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A kosmetyki, płynne, nie płynne, lampę uv, możesz to wszystko wziąć do głównego bagażu! Nożyczki, cążki też. Do bagażu głównego nie masz bezpośrednio dostępu w czasie lotu, dlatego można włożyć tam wszystkiego ostre rzeczy nie wiem jak np. z nożami, ale wiem że jest coś o tym na stronie linii lotniczych.Kiedy masz lot?
|
|
#1383 |
|
Przyczajenie
|
Cążki mozesz wziasc ale do bagazu glownego do podrecznego- bron boze skonfiskuja jak nic
Lampy tez mozesz wziasc ale tez do glownego tylko dobrze to zapakuj bo moze sie uszkodzic.
|
|
|
|
#1384 |
|
Zadomowienie
|
Ojej to teraz mi humor poprawiłyście
Czyli cążki naprawdę mogę wziąc? Tyle się tam naczytałam na stronie ryanaira czego nie można zabierac to aż się przeżegnałam W sumie z metalowych rzeczy, które chciałabym zabrac to właśnie cążki tylko, kopytko (to do odsuwania skórek), no i pensetę w sumie, a że są metalowe i ostre to się już z nimi pożegnałam prawie ![]() A lece 9 sierpnia i nie dośc, że lecę pierwszy raz to w dodatku całkiem sama...
|
|
|
|
#1385 |
|
Przyczajenie
|
na jakiejś stronie trafiłam, że właśnie zalecali sprzęt elektroniczny do podręcznego, ale nie pamiętam gdzie. boję się, żeby prostownica nie uszkodziła się w głównym, jak będą nim rzucali... specjalnie na wyjazd ją pożyczyłam.
|
|
|
|
#1386 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja będę lecieć pod koniec września i na razie się nie stresuję i przypuszczam, że nie będę . Wiem mniej więcej co i jak, inni ludzie latają i jakoś nie "błądzą" więc myślę pozytywnie
|
|
|
|
|
#1388 |
|
Przyczajenie
|
Mnie czeka to już w czwartek,praktycznie wszystko zapięte na ostatni guzik,a jak będzie w praktyce to się okaże,ale nie ukrywam że panicznie się boje
|
#1389 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
będzie ciężko. jak na razie mam wrażenie, że moja walizka będzie pusta o! a pewnie i tak wezmę za dużo rzeczy a wszyscy krzyczą, że mam nie czytać wizaża bo tu o samych tragediach jest
|
|
|
|
|
#1390 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1391 |
|
Rozeznanie
|
ja tu nie widziałam dużo o tragediach, raczej sporo o strachu
![]() jeśli lecicie np. do Irlandii to polecam mydło, żele do mycia, szampony itd, kupić tam na miejscu, bo te nasze niedobrze się tam pienią. Cenowo wyjdzie podobnie i do bagażu można włożyć więcej w tamtą stronę ![]() 13dni..
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz jutro..
![]() Pobudka o 5.50, wyjscie z domu - 6.45, marsz do busa (niestety piechotką, ale daleko nie mam), odjazd 7.30.. no i nie wiem w ile sie dojezdza z Londynu [Ealing Broadway] na Stansted.. a o 13.30 ODLOOOOOOOOOOOOT jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Moj TŻ wogole tak nie przezywa, on mówi, że chce tylko bezpiecznie dolecieć to tez jego 1 lot :/ No nie wiem ja tam chce zobaczyc lotniskoo, samolott i poleciec Neta w Polsce chyba nie bede miec bo w domu mam odlaczonego, ale jakos to zalatwie, bo w sumie wracam do Londynu 2 lipca a 5 lub 6 wracam na stale do Polski.. szkoda ze we wtorek nie moge jechac ale juz mamy mieszkanie wymówione.. a we wtorek bilet 0 Funtów :/
|
#1393 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie krzyczcie jeśli już było (szukałam, nie znalazłam).
Zakupiłam sobie właśnie bilet do Madrytu i jest to etix. Nie mam pojęcia jak się nim posługiwać. Jakiś kod trzeba podać, czy numer, ale nie wiem który to ?Pomocy !
|
|
|
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazlam taka foliowa torebke zamykana u siebie w domu ale jest wielkosci A4, moze byc? [Ryanair]
Jezuu juz sie niecierpliwie ![]() Kurde wzielam rexone kulke [50ml] i antidral 50ml no i juz mam 100ml a co z fluidem :/ bez niego nie lece , leki moge miec w zwyklej reklamowce czy tez w woreczku? bo troche tego mam
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2008-06-25 o 20:31 |
|
|
|
#1395 | |
|
Przyczajenie
|
Ja nigdy jeszcze nie leciałam, ale czytałam, że te torebki powinny być nie większe niż 20 x 20 cm chyba :/ czyli a4 troche za duże. Na stronie lotniska to jest:
Cytat:
|
|
|
|
|
#1396 |
|
Raczkowanie
|
ta terebka musi miec pojemnosc nie wieksza niz 1 lirt.
|
#1397 |
|
Przyczajenie
|
chyba suma plynow w torebce nie może być większa niż litr??
|
|
|
|
#1398 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie forumowiczki!
Już za 4 dni lecę z Krakowa do Irlandii, do Dublina liniami Ryanair. Będzie to mój pierwszy lot w życiu i w związku z tym mam pewne pytania. (Jeżeli coś sie powtarza to z góry przepraszam, ale nie zdążyłam przeczytać całego wątku). Oto moje pytanka: 1. Rezerwowałam bilet przez Internet i wydrukowałam potwierdzenie rezerwacji. Czy z tym potwierdzeniem udaje się do odprawy?? Tam dostanę kartę pokładową tak?? 2. Czy muszę gdzieś jeszcze potwierdzać lot zanim udam sie na lotnisko? 3. Czy do bagażu podręcznego mogę wsadzić mała parasolkę? 4. Czy w bagażu podręcznym mogę mieć zupki w proszku, zupki chińskie? (Dzieki nim chce przeżyć pierwsze dni w Irlandi więc nie chcę żeby mi je zabrali) 5. Czy w bagażu podręcznym mogę mieć prostownicę? 6. Czy mogę do podręcznego wsadzić jakąś cięższą odzież (typu kurtka) i buty? 7. Czy Ryanair rygorystycznie przestrzega wagę bagażu rejestrowanego? Czy będę musiała płacić za nadbagaż jeśli troszkę przekroczę jego wagę?? To już chyba wszystkie moje pytania. Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto leciał Ryanairem. Z góry dzięki Pozdrowionka P.S. Troszkę mnie przeraża mój pierwszy lot!!! |
|
|
|
#1399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Nie, nie musisz. 3.Tego nie wiem. Poczytaj ich stronę. Na pewno jest napisane. Ale jeśli będzie ona w środku bagażu, to na 100% możesz. 4. Tak, możesz. 5.Poczytaj listę przedmiotów niedozwolonych. Ja osobiście bym nie brała. 6. Tak. 7. Z tego co wiem, to tak. Każą płacić. Pozdrawiam
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#1400 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o prostownicę to ja ryzykuję i dziś biorę. Mam nadzieję, że mi puszczą. Ale lece innymi liniami, więc w Ryanairem może być ineczej..
[Dziewczyny, trzeba zrobić zbiór najważniejszych pytań i odpowiedzi na jednej stronie, sama bym się tym zajęła, ale to dopiero za jakiś miesiąc jak wrócę Wiem, że nikt nie ma siły i czasu, ale może łatwiej, by było odesłać na stronę gdzie wszystko byłoby dokładnie opisane niż odpowiadać po raz 10 ]
|
|
|
|
#1401 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo już teraz sama nie wiem z czym mam tam iśc
|
|
|
|
|
#1402 |
|
Zadomowienie
|
cześc dziewczyny
![]() ja już w poniedziałek lecę ![]() na razie się nie boję, bardziej mnie przerażają egzaminy, które jeszcze przed wylotem zostały mi do napisania ![]() a panikować pewnie zacznę w poniedziałek ![]() lecę na tydzień i jak wrócę dam znać co i jak
|
|
|
|
#1403 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() na lotnisku przy odprawie nie chcieli zadnego numeru(mialam napisany na wypadek jakby chcieli)tylko pokazalismy paszporty.co do wagi bagazu my odprawialismy 3 torby -waga zadnej nie przekroczyla 15 kg -ale na dobra sprawe nawet tego dokladnie nie sprawdzali -pani tylko zapytala czy nasze torby maja dopuszczalna wage...podręcznego w ogole nie wazyli-mialam spora torbe,mąż plecak i tylko przeswietlili.z tego co widzialam na pokladzie to niektorzy mieli olbrzymi bagaz podręczny plus torebka plus laptop i nikt nic nie mowił. kurtke mozesz wziąsc na ręke,albo obwiązac sie w pasie -ja tak zrobilam i dzieki temu zaoszczedzilam miejsce w torbie.polozylam jedynie kutke na tasme i przejechala sobie pod "rentgenem". mozesz miec przy sobie kanapki słodycze -jedynie napoje tylko te kupione na bezcłówce. nastaw się na ciasnote w samolocie ...ryaner ma bardzo niewygodne samoloty -mój 2metrowy mąz mial problem z ulokowaniem nóg,ja do kurdupli nie naleze i rowniez nie uwazam zeby bylo wygodnie.jak zalezy ci na jakims konkretnym miejscu to staraj się ustawic z poczatku kolejki(chyba ze masz wykupione pierwszenstwo wejscia na pokład).te linie nie maja numerowanych miejsc i siadasz gdzie jest wolne... przygotuj sie na długą wedrowke na lotnisku w dublinie z płyty gdzie wylądujecie do miejsca gdzie odbierzesz bagaz -idzie sie dobre 10-15 minut korytarzami...idzie sie i idzie...dobrze ze momentami są ruchome podlogo wiec mozna odpoczac.nasz maluch o malo nie zasnał bo wylądowalismy przed północą.potem troche czasu trzeba czekac az bahaże pojawią się na ruchomej taśmie i wypatrywać swojego.jak masz jakąs malo charakterystyczna torbe to oznacz ją sobie .ja np. na każdą z naszych toreb przykleiłam karteczke z adresem docelowym w jaskrawo-pomarańczowym kolorze i dzieki temu p[oznalam nasze torby od razu-a było mnóstwo podobnych.jak masz mozliwosc to zabezpiecz suwaki jakąs kłódeczką.zdarza się ze giną rzeczy...hmmmmm niestety chyba ci od ładowania bagazu z pokładu chcą się obłowic.siostrze raz zginał wagon papierosów -raz kosmetyczka....wartosciow sze reczy raczej wsadz wgłab. to chyba tyle -jak cos jeszcze chcesz wiedziec to pytaj -jestem na świezo
|
|
#1404 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez berruska Czas edycji: 2008-06-27 o 16:38 |
|
|
|
|
#1405 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Potem jeszcze przyszło mi to samo na maila (z tym że w języku angielskim)-tego już nie drukowałam. Moniolla wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. |
|
|
|
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny.. przezylam lot
Ale bylo wypasnie W ogole 1 raz na oczy lotnisko widzialam na zywo Ale dalo sie polapac, przyjechalam z Tżtem, posiedzielismy z godzine, potem przeszlismy przez kontrole.. i tu ZONK! jestem wsciekla, bo zabralam swoj plyn do demakijazu Biodermę, myslalam ze przejdzie bo w nim bylo tylko gdzies juz 1/5 to mniej niz 50ml!!! aale gosc mi powiedzial, ze to BUTELKA musi byc max 100ml a ja do niego mowie, no ale ta jest pusta myslalam ze o plyny chodzi, to w sumie nie wiedzial co powiedziec i mowi ze takie sa przepisy. To powiedzialam ze to bzdura zeby nawet prawie pustej butelki nie mozna bylo przewiezc. Dziewczyny ja tam mialam moze na 4 dni do demakijzu tego plynu :/ no i wyrzucil to chamiec :PBylam tak zbulwersowana, ze przestalam sie cieszyc lotem :P Potem oczekiwanie przed bramą, usiedlismy sobie spokojnie bo mielismy pierwszenstwo wejscia.. Jak powiedzieli ze zaraz otworzą wejscie, to ludzie sie rzucili jak Hieny a my dalej.. siedzielismy potem poproszono ludzi z pierwszenstwem wiec wstalismy, przeszlismy i juz siedzielismy w samolocie a samolot maly, myslalam ze to te takie normalne duze :PLot sie opoznil o 40 minut. A same wrazenia z lotu? No wiec tak.. kolowanie, no normalka, wgniotlo mnie w siedzenie bo tak nagle zaczal szybko jechac a potem wznos do góry i tu mialam takie dziwne uczucie w srodku ze nie wiem jak to opisac No bo jak jechalismy po pasie to czuc bylo predkosc a jak sie zaczal wzbijac to tak jakby tracil ta predkosc, bo i ja juz nie widzialam jak szybko mi tam np drzewa lecą, czulam jakbysmy stali w miejscu nagle i czulam lęk :P mojego tż'ta zimny pot oblal ![]() ![]() No a pozniej widoki... super, takze 2 lipca wracam do Londynu samolotem, i 5 lipca znow do Polski.. ale nie wiem jakim srodkiem transportu, bo jeszcze wczoraj byly bilety za 0Funtow na 5-7 lipca no ale wczoraj nie moglam zamowic, a dzisiaj juz sa za 20F
|
#1407 |
|
Rozeznanie
|
Anecka skąd lecialas i jakimi liniami?
a co do służbisty przy odprawie.. coz, muszą sie trzymać przepisow
|
#1408 |
|
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące bagażu podręcznego: czy mogę do niego wsadzić żelazko turystyczne? Czy jest ono uznawane za przedmiot stanoiwiący zagrożenie i musi trafić do bagażu rejestrowanego?
|
|
|
|
#1409 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
dopiero co lecialam do Dublina, a juz za 2 tyg wracam Znow bede leciec ryanairem juz sie nie moge doczekac lotu .Ktos tu napisal o lotnisku w Dublinie, że długo sie idzie ... -to prawda. Po wyjsciu z samolotu idzie sie dlugimi korytarzami ... masakra ! Czasem byly tasmy po ktorych bylo mozna jechac, ale one wolno "chodza" wiec i tak kazdy po nich szedl ![]() Berusska pisalas o tym by nie brac szamponow zeli itp. -mialam probki szamponu z Polski i normalnie sie spłukiwal A ceny to tak różnie ;/ Tez tu wszystko kupowalam .. i jednak tu 3 euro, tam 4 euro, i tak sie uzbieralo sporo ;p A jeszcze na początku wszystko na polskie przeliczalam ![]() Proszek do prania pudełko takie male normalne kosztuje okolo 5 euro .. Wiec ceny w sumie są porównywalne do Polski ;p -np w polsce sól kosztuje 80 groszy a tu 80 centow. I przy zarabianiu tu w IR to te ceny nie są drogie, ale gdy przyjezdza si ena poczatku to wszystko jednak jest drogie. Ale są sklepy tupu euroshop, ze wszystko jest po 2 euro. I tam sobie kupilam paste do zębów, szampon itp itd ![]() No to tyle, bo znow odbieglam od tematu .. ![]() I wszystkim lecacym do IR do pracy mówie, bo od razu robili nr PPS-bo do kazdej pracy jest potrzebny. UDANEGO lotu wszystkim zycze papa ![]() PS. przypomnialo mi sie- moj tz w ryanairze mial nadbagaz 0,8kg- bo jego walizka wazyla 15,8kg i nic mu nie powiedziala takze to chyba zalezy nakogo sie trafi
|
#1410 |
|
Rozeznanie
|
wertusia szampon tez mi sie spłukiwał, z mydłem było gorzej, a pozniej porownalam i szampon kupiony w Irlandii lepiej się spłukiwał.
![]() Raczej o nadbagaż czepiają się od pełnego kg. Ja miałam nadbagaż 4,5 kg to mi policzyli za 4kg. Pewnie zależy od osoby, jedna czepi sie od 1kg, druga w ogole. Już wracasz? szybko, nie planowalas byc dluzej? znalazlas jakas prace?
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

nie wiem jak np. z nożami, ale wiem że jest coś o tym na stronie linii lotniczych.
w następny poniedziałek będę lecieć pierwszy raz samolotem, ale wcale się nie stresuję, nawet o tym nie myślę, co i jak itd... 

?