Pierwszy raz samolotem - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 20:57   #1381
nicole697
Zadomowienie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

To jeszcze ja się o coś zapytam, tylko nie bijcie jak się już powtórzyło

Już doczytalam, że w podręcznym może byc tylko 100 ml płynów i jeśli chodzi o kosmetyki to też i muszą byc w woreczkach specjalnych, tak? Jeśli nie to mnie poprawcie.

A teraz jeśli chodzi o bagaż główny, to mogę wziąc tam więcej kosmetyków? Chodzi mi nie tyle o kosmetyki do makijażu ale o produkty do paznokci - przede wszystkim żele UV - oraz o sprzęt do robienia paznokci - lampę UV. Jestem kosmetyczką i niedługo lecę do Irlandii no i mam pewne obawy czy mogę to wszystko ze sobą zabrac czy nie ma szans? Bo domyślam się że cążek ani innych metalowych narzędzi wziąc nie bedę mogła?
nicole697 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:16   #1382
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nicole697 Pokaż wiadomość
To jeszcze ja się o coś zapytam, tylko nie bijcie jak się już powtórzyło

Już doczytalam, że w podręcznym może byc tylko 100 ml płynów i jeśli chodzi o kosmetyki to też i muszą byc w woreczkach specjalnych, tak? Jeśli nie to mnie poprawcie.

A teraz jeśli chodzi o bagaż główny, to mogę wziąc tam więcej kosmetyków? Chodzi mi nie tyle o kosmetyki do makijażu ale o produkty do paznokci - przede wszystkim żele UV - oraz o sprzęt do robienia paznokci - lampę UV. Jestem kosmetyczką i niedługo lecę do Irlandii no i mam pewne obawy czy mogę to wszystko ze sobą zabrac czy nie ma szans? Bo domyślam się że cążek ani innych metalowych narzędzi wziąc nie bedę mogła?
tak, wszystko co płynne w podręcznym, musi być w woreczkach.
A kosmetyki, płynne, nie płynne, lampę uv, możesz to wszystko wziąć do głównego bagażu! Nożyczki, cążki też. Do bagażu głównego nie masz bezpośrednio dostępu w czasie lotu, dlatego można włożyć tam wszystkiego ostre rzeczy nie wiem jak np. z nożami, ale wiem że jest coś o tym na stronie linii lotniczych.

Kiedy masz lot?

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:21   #1383
Aniaxc
Przyczajenie

Smile Dot.: Pierwszy raz samolotem

Cążki mozesz wziasc ale do bagazu glownego do podrecznego- bron boze skonfiskuja jak nic Lampy tez mozesz wziasc ale tez do glownego tylko dobrze to zapakuj bo moze sie uszkodzic.
Aniaxc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:29   #1384
nicole697
Zadomowienie

Ojej to teraz mi humor poprawiłyście Czyli cążki naprawdę mogę wziąc? Tyle się tam naczytałam na stronie ryanaira czego nie można zabierac to aż się przeżegnałam W sumie z metalowych rzeczy, które chciałabym zabrac to właśnie cążki tylko, kopytko (to do odsuwania skórek), no i pensetę w sumie, a że są metalowe i ostre to się już z nimi pożegnałam prawie

A lece 9 sierpnia i nie dośc, że lecę pierwszy raz to w dodatku całkiem sama...
Stary 2008-06-24, 22:42   #1385
smallfemme
Przyczajenie

na jakiejś stronie trafiłam, że właśnie zalecali sprzęt elektroniczny do podręcznego, ale nie pamiętam gdzie. boję się, żeby prostownica nie uszkodziła się w głównym, jak będą nim rzucali... specjalnie na wyjazd ją pożyczyłam.
smallfemme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 22:51   #1386
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smallfemme Pokaż wiadomość
na jakiejś stronie trafiłam, że właśnie zalecali sprzęt elektroniczny do podręcznego, ale nie pamiętam gdzie. boję się, żeby prostownica nie uszkodziła się w głównym, jak będą nim rzucali... specjalnie na wyjazd ją pożyczyłam.
jak spakujesz prostownicę pomiędzy ubrania, na styk, to nic jej się nie powinno stać
Cytat:
A lece 9 sierpnia i nie dośc, że lecę pierwszy raz to w dodatku całkiem sama...
a na dlugo?

Stary 2008-06-24, 23:19   #1387
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tass822 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny
ja chyba nienormalna jestem w następny poniedziałek będę lecieć pierwszy raz samolotem, ale wcale się nie stresuję, nawet o tym nie myślę, co i jak itd...
nawet nie myślę co spakować, ale to chyba dlatego, że jeszcze kupa egzaminów przede mną (akurat w sobotę i w niedzielę) a w poniedziałek już wylot

Ja będę lecieć pod koniec września i na razie się nie stresuję i przypuszczam, że nie będę . Wiem mniej więcej co i jak, inni ludzie latają i jakoś nie "błądzą" więc myślę pozytywnie
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 23:25   #1388
zizuś
Przyczajenie

Mnie czeka to już w czwartek,praktycznie wszystko zapięte na ostatni guzik,a jak będzie w praktyce to się okaże,ale nie ukrywam że panicznie się boje

Poczuj dziś jaką siłę masz

26.06-17.07 - Edynburg,Newcastle,
Sunderland
zizuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 00:43   #1389
smallfemme
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zizuś Pokaż wiadomość
Mnie czeka to już w czwartek,praktycznie wszystko zapięte na ostatni guzik,a jak będzie w praktyce to się okaże,ale nie ukrywam że panicznie się boje
ja lecę w piątek i nie mam nic będzie ciężko. jak na razie mam wrażenie, że moja walizka będzie pusta o! a pewnie i tak wezmę za dużo rzeczy a wszyscy krzyczą, że mam nie czytać wizaża bo tu o samych tragediach jest
Stary 2008-06-25, 08:43   #1390
nicole697
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
a na dlugo?
to się okaże - na rok na dwa zobaczymy nie jade na wczasy tylko do pracy

Cytat:
a wszyscy krzyczą, że mam nie czytać wizaża bo tu o samych tragediach jest
ach tam zaraz, ja o tragediach nie czytam
w ogole ich nie słuchaj
Stary 2008-06-25, 09:24   #1391
berruska
Rozeznanie

ja tu nie widziałam dużo o tragediach, raczej sporo o strachu
jeśli lecicie np. do Irlandii to polecam mydło, żele do mycia, szampony itd, kupić tam na miejscu, bo te nasze niedobrze się tam pienią. Cenowo wyjdzie podobnie i do bagażu można włożyć więcej w tamtą stronę

13dni..

Stary 2008-06-25, 10:40   #1392
Anecka
Zakorzenienie

Ja juz jutro..
Pobudka o 5.50, wyjscie z domu - 6.45, marsz do busa (niestety piechotką, ale daleko nie mam), odjazd 7.30.. no i nie wiem w ile sie dojezdza z Londynu [Ealing Broadway] na Stansted.. a o 13.30 ODLOOOOOOOOOOOOT jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Moj TŻ wogole tak nie przezywa, on mówi, że chce tylko bezpiecznie dolecieć to tez jego 1 lot :/ No nie wiem ja tam chce zobaczyc lotniskoo, samolott i poleciec Neta w Polsce chyba nie bede miec bo w domu mam odlaczonego, ale jakos to zalatwie, bo w sumie wracam do Londynu 2 lipca a 5 lub 6 wracam na stale do Polski.. szkoda ze we wtorek nie moge jechac ale juz mamy mieszkanie wymówione.. a we wtorek bilet 0 Funtów :/

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 11:40   #1393
Aralia83
Raczkowanie

Dziewczyny, nie krzyczcie jeśli już było (szukałam, nie znalazłam).
Zakupiłam sobie właśnie bilet do Madrytu i jest to etix. Nie mam pojęcia jak się nim posługiwać.
Jakiś kod trzeba podać, czy numer, ale nie wiem który to?
Pomocy!
Aralia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 12:09   #1394
Anecka
Zakorzenienie

Znalazlam taka foliowa torebke zamykana u siebie w domu ale jest wielkosci A4, moze byc? [Ryanair] Jezuu juz sie niecierpliwie
Kurde wzielam rexone kulke [50ml] i antidral 50ml no i juz mam 100ml a co z fluidem :/ bez niego nie lece , leki moge miec w zwyklej reklamowce czy tez w woreczku? bo troche tego mam

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2008-06-25 o 20:31
Stary 2008-06-26, 11:32   #1395
smallfemme
Przyczajenie

Ja nigdy jeszcze nie leciałam, ale czytałam, że te torebki powinny być nie większe niż 20 x 20 cm chyba :/ czyli a4 troche za duże. Na stronie lotniska to jest:
Cytat:
We strongly advise you to pack any liquids that you don’t need whilst onboard the aircraft in your hold baggage. However, if you do need to travel with liquids, please be aware of the following restrictions which apply to all liquids you wish to carry through an airport security checkpoint:
All liquids must be in individual containers not greater than 100ml capacity. They must be placed in one transparent re-sealable transparent bag, no larger than 20cm x 20cm (8" x 8") in size, and fit comfortably inside the bag so it can be fastened closed.
Only one bag per passenger is allowed. The bag must be clear and re-sealable, such as ‘ziplock’ bags or bags with pressable seals. Larger bags or bags that are sealable, such as fold-over sandwich bags are not allowed.
Each passenger must remove their clear plastic bag from their hand baggage and place it in on the conveyor belt for X-ray screening.
Liquids in containers of more than 100ml capacity can be packed in your hold baggage
Stary 2008-06-26, 12:17   #1396
Klaudiacb
Raczkowanie

ta terebka musi miec pojemnosc nie wieksza niz 1 lirt.
Stary 2008-06-26, 22:00   #1397
smallfemme
Przyczajenie

chyba suma plynow w torebce nie może być większa niż litr??
Stary 2008-06-26, 22:52   #1398
Gwiazdka86ms
Przyczajenie

Witajcie forumowiczki!
Już za 4 dni lecę z Krakowa do Irlandii, do Dublina liniami Ryanair. Będzie to mój pierwszy lot w życiu i w związku z tym mam pewne pytania. (Jeżeli coś sie powtarza to z góry przepraszam, ale nie zdążyłam przeczytać całego wątku). Oto moje pytanka:
1. Rezerwowałam bilet przez Internet i wydrukowałam potwierdzenie rezerwacji. Czy z tym potwierdzeniem udaje się do odprawy?? Tam dostanę kartę pokładową tak??
2. Czy muszę gdzieś jeszcze potwierdzać lot zanim udam sie na lotnisko?
3. Czy do bagażu podręcznego mogę wsadzić mała parasolkę?
4. Czy w bagażu podręcznym mogę mieć zupki w proszku, zupki chińskie? (Dzieki nim chce przeżyć pierwsze dni w Irlandi więc nie chcę żeby mi je zabrali)
5. Czy w bagażu podręcznym mogę mieć prostownicę?
6. Czy mogę do podręcznego wsadzić jakąś cięższą odzież (typu kurtka) i buty?
7. Czy Ryanair rygorystycznie przestrzega wagę bagażu rejestrowanego? Czy będę musiała płacić za nadbagaż jeśli troszkę przekroczę jego wagę??
To już chyba wszystkie moje pytania.
Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto leciał Ryanairem.
Z góry dzięki
Pozdrowionka

P.S. Troszkę mnie przeraża mój pierwszy lot!!!
Gwiazdka86ms jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 23:01   #1399
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdka86ms Pokaż wiadomość
Witajcie forumowiczki!
Już za 4 dni lecę z Krakowa do Irlandii, do Dublina liniami Ryanair. Będzie to mój pierwszy lot w życiu i w związku z tym mam pewne pytania. (Jeżeli coś sie powtarza to z góry przepraszam, ale nie zdążyłam przeczytać całego wątku). Oto moje pytanka:
1. Rezerwowałam bilet przez Internet i wydrukowałam potwierdzenie rezerwacji. Czy z tym potwierdzeniem udaje się do odprawy?? Tam dostanę kartę pokładową tak??
4. Czy w bagażu podręcznym mogę mieć zupki w proszku, zupki chińskie? (Dzieki nim chce przeżyć pierwsze dni w Irlandi więc nie chcę żeby mi je zabrali)
7. Czy Ryanair rygorystycznie przestrzega wagę bagażu rejestrowanego? Czy będę musiała płacić za nadbagaż jeśli troszkę przekroczę jego wagę??
Z góry dzięki
Pozdrowionka

1. Tak, dokładnie tak robisz. Przy odprawie bagażowej dostaniesz kartę pokładową
2. Nie, nie musisz.
3.Tego nie wiem. Poczytaj ich stronę. Na pewno jest napisane.
Ale jeśli będzie ona w środku bagażu, to na 100% możesz.
4. Tak, możesz.
5.Poczytaj listę przedmiotów niedozwolonych.
Ja osobiście bym nie brała.
6. Tak.
7. Z tego co wiem, to tak. Każą płacić.

Pozdrawiam
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-27, 08:38   #1400
smallfemme
Przyczajenie

Jeśli chodzi o prostownicę to ja ryzykuję i dziś biorę. Mam nadzieję, że mi puszczą. Ale lece innymi liniami, więc w Ryanairem może być ineczej..

[Dziewczyny, trzeba zrobić zbiór najważniejszych pytań i odpowiedzi na jednej stronie, sama bym się tym zajęła, ale to dopiero za jakiś miesiąc jak wrócę Wiem, że nikt nie ma siły i czasu, ale może łatwiej, by było odesłać na stronę gdzie wszystko byłoby dokładnie opisane niż odpowiadać po raz 10 ]
Stary 2008-06-27, 08:51   #1401
nicole697
Zadomowienie

Cytat:
Już za 4 dni lecę z Krakowa do Irlandii, do Dublina liniami Ryanair.

Wydrukowałaś sobie tego całego maila, którego od nich dostałaś, zaraz po rezerwacji? Bo z tego, co tam przeczytałam to potrzebny był tylko jeden numer, i ja sobie tylko ten nr wydrukowałam... Czy później dostałaś jeszcze jakieś inne potwierdzenie?
Bo już teraz sama nie wiem z czym mam tam iśc
Stary 2008-06-27, 09:23   #1402
tass822
Zadomowienie

cześc dziewczyny
ja już w poniedziałek lecę
na razie się nie boję, bardziej mnie przerażają egzaminy, które jeszcze przed wylotem zostały mi do napisania
a panikować pewnie zacznę w poniedziałek
lecę na tydzień i jak wrócę dam znać co i jak
tass822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-27, 10:07   #1403
moniolla
Raczkowanie

GG do moniolla

Cytat:
Witajcie forumowiczki!
Z góry dzięki
Pozdrowionka

Witam.ja całkiem niedawno lecialam własnie Ryanerem do dublina i z powrotem.bylo bardzo spokojnie -mimo tego ze podrózowalismy z niesfornym 4ro latkiem
na lotnisku przy odprawie nie chcieli zadnego numeru(mialam napisany na wypadek jakby chcieli)tylko pokazalismy paszporty.co do wagi bagazu my odprawialismy 3 torby -waga zadnej nie przekroczyla 15 kg -ale na dobra sprawe nawet tego dokladnie nie sprawdzali -pani tylko zapytala czy nasze torby maja dopuszczalna wage...podręcznego w ogole nie wazyli-mialam spora torbe,mąż plecak i tylko przeswietlili.z tego co widzialam na pokladzie to niektorzy mieli olbrzymi bagaz podręczny plus torebka plus laptop i nikt nic nie mowił.
kurtke mozesz wziąsc na ręke,albo obwiązac sie w pasie -ja tak zrobilam i dzieki temu zaoszczedzilam miejsce w torbie.polozylam jedynie kutke na tasme i przejechala sobie pod "rentgenem".
mozesz miec przy sobie kanapki słodycze -jedynie napoje tylko te kupione na bezcłówce.
nastaw się na ciasnote w samolocie ...ryaner ma bardzo niewygodne samoloty -mój 2metrowy mąz mial problem z ulokowaniem nóg,ja do kurdupli nie naleze i rowniez nie uwazam zeby bylo wygodnie.jak zalezy ci na jakims konkretnym miejscu to staraj się ustawic z poczatku kolejki(chyba ze masz wykupione pierwszenstwo wejscia na pokład).te linie nie maja numerowanych miejsc i siadasz gdzie jest wolne...
przygotuj sie na długą wedrowke na lotnisku w dublinie z płyty gdzie wylądujecie do miejsca gdzie odbierzesz bagaz -idzie sie dobre 10-15 minut korytarzami...idzie sie i idzie...dobrze ze momentami są ruchome podlogo wiec mozna odpoczac.nasz maluch o malo nie zasnał bo wylądowalismy przed północą.potem troche czasu trzeba czekac az bahaże pojawią się na ruchomej taśmie i wypatrywać swojego.jak masz jakąs malo charakterystyczna torbe to oznacz ją sobie .ja np. na każdą z naszych toreb przykleiłam karteczke z adresem docelowym w jaskrawo-pomarańczowym kolorze i dzieki temu p[oznalam nasze torby od razu-a było mnóstwo podobnych.jak masz mozliwosc to zabezpiecz suwaki jakąs kłódeczką.zdarza się ze giną rzeczy...hmmmmm niestety chyba ci od ładowania bagazu z pokładu chcą się obłowic.siostrze raz zginał wagon papierosów -raz kosmetyczka....wartosciow sze reczy raczej wsadz wgłab.
to chyba tyle -jak cos jeszcze chcesz wiedziec to pytaj -jestem na świezo
Stary 2008-06-27, 11:23   #1404
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli chodzi o prostownicę to ja ryzykuję i dziś biorę. Mam nadzieję, że mi puszczą. Ale lece innymi liniami, więc w Ryanairem może być ineczej..

[Dziewczyny, trzeba zrobić zbiór najważniejszych pytań i odpowiedzi na jednej stronie, sama bym się tym zajęła, ale to dopiero za jakiś miesiąc jak wrócę Wiem, że nikt nie ma siły i czasu, ale może łatwiej, by było odesłać na stronę gdzie wszystko byłoby dokładnie opisane niż odpowiadać po raz 10 ]
ja teraz mam sporo czasu wiec mogę się tym zająć. Troszkę to zajmie wiec proszę o cierpliwosc. Co Wy na to?

Edytowane przez berruska
Czas edycji: 2008-06-27 o 16:38
Stary 2008-06-27, 11:50   #1405
Gwiazdka86ms
Przyczajenie

Cytat:
Wydrukowałaś sobie tego całego maila, którego od nich dostałaś, zaraz po rezerwacji? Bo z tego, co tam przeczytałam to potrzebny był tylko jeden numer, i ja sobie tylko ten nr wydrukowałam... Czy później dostałaś jeszcze jakieś inne potwierdzenie?
Bo już teraz sama nie wiem z czym mam tam iśc
Po zakończeniu rezerwacji na ostatniej stronie był napis drukuj. Więc w niego kliknęłam i wydrukowałam to wszystko ( w sumie 3 strony, z czego 2 to chyba jakieś warunki, regulaminy itp.), z ważnych informacji to jest tam numer rezerwacji, napis,że rezerwacja potwierdzona, wypisane loty (jako, że mam blet w dwie strony).
Potem jeszcze przyszło mi to samo na maila (z tym że w języku angielskim)-tego już nie drukowałam.

Moniolla wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Stary 2008-06-27, 13:22   #1406
Anecka
Zakorzenienie

Dziewczyny.. przezylam lot Ale bylo wypasnie W ogole 1 raz na oczy lotnisko widzialam na zywo Ale dalo sie polapac, przyjechalam z Tżtem, posiedzielismy z godzine, potem przeszlismy przez kontrole.. i tu ZONK! jestem wsciekla, bo zabralam swoj plyn do demakijazu Biodermę, myslalam ze przejdzie bo w nim bylo tylko gdzies juz 1/5 to mniej niz 50ml!!! aale gosc mi powiedzial, ze to BUTELKA musi byc max 100ml a ja do niego mowie, no ale ta jest pusta myslalam ze o plyny chodzi, to w sumie nie wiedzial co powiedziec i mowi ze takie sa przepisy. To powiedzialam ze to bzdura zeby nawet prawie pustej butelki nie mozna bylo przewiezc. Dziewczyny ja tam mialam moze na 4 dni do demakijzu tego plynu :/ no i wyrzucil to chamiec :P

Bylam tak zbulwersowana, ze przestalam sie cieszyc lotem :P

Potem oczekiwanie przed bramą, usiedlismy sobie spokojnie bo mielismy pierwszenstwo wejscia.. Jak powiedzieli ze zaraz otworzą wejscie, to ludzie sie rzucili jak Hieny a my dalej.. siedzielismy potem poproszono ludzi z pierwszenstwem wiec wstalismy, przeszlismy i juz siedzielismy w samolocie a samolot maly, myslalam ze to te takie normalne duze :P

Lot sie opoznil o 40 minut.

A same wrazenia z lotu? No wiec tak.. kolowanie, no normalka, wgniotlo mnie w siedzenie bo tak nagle zaczal szybko jechac a potem wznos do góry i tu mialam takie dziwne uczucie w srodku ze nie wiem jak to opisac No bo jak jechalismy po pasie to czuc bylo predkosc a jak sie zaczal wzbijac to tak jakby tracil ta predkosc, bo i ja juz nie widzialam jak szybko mi tam np drzewa lecą, czulam jakbysmy stali w miejscu nagle i czulam lęk :P mojego tż'ta zimny pot oblal

No a pozniej widoki... super, takze 2 lipca wracam do Londynu samolotem, i 5 lipca znow do Polski.. ale nie wiem jakim srodkiem transportu, bo jeszcze wczoraj byly bilety za 0Funtow na 5-7 lipca no ale wczoraj nie moglam zamowic, a dzisiaj juz sa za 20F

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-06-27, 16:41   #1407
berruska
Rozeznanie

Anecka skąd lecialas i jakimi liniami?
a co do służbisty przy odprawie.. coz, muszą sie trzymać przepisow

Stary 2008-06-27, 21:23   #1408
Gwiazdka86ms
Przyczajenie

Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące bagażu podręcznego: czy mogę do niego wsadzić żelazko turystyczne? Czy jest ono uznawane za przedmiot stanoiwiący zagrożenie i musi trafić do bagażu rejestrowanego?
Stary 2008-06-27, 22:07   #1409
wertusia
Zakorzenienie

Hej
dopiero co lecialam do Dublina, a juz za 2 tyg wracam Znow bede leciec ryanairem juz sie nie moge doczekac lotu .
Ktos tu napisal o lotnisku w Dublinie, że długo sie idzie ... -to prawda. Po wyjsciu z samolotu idzie sie dlugimi korytarzami ... masakra ! Czasem byly tasmy po ktorych bylo mozna jechac, ale one wolno "chodza" wiec i tak kazdy po nich szedl

Berusska pisalas o tym by nie brac szamponow zeli itp. -mialam probki szamponu z Polski i normalnie sie spłukiwal A ceny to tak różnie ;/ Tez tu wszystko kupowalam .. i jednak tu 3 euro, tam 4 euro, i tak sie uzbieralo sporo ;p A jeszcze na początku wszystko na polskie przeliczalam
Proszek do prania pudełko takie male normalne kosztuje okolo 5 euro ..
Wiec ceny w sumie są porównywalne do Polski ;p -np w polsce sól kosztuje 80 groszy a tu 80 centow. I przy zarabianiu tu w IR to te ceny nie są drogie, ale gdy przyjezdza si ena poczatku to wszystko jednak jest drogie.
Ale są sklepy tupu euroshop, ze wszystko jest po 2 euro. I tam sobie kupilam paste do zębów, szampon itp itd
No to tyle, bo znow odbieglam od tematu ..

I wszystkim lecacym do IR do pracy mówie, bo od razu robili nr PPS-bo do kazdej pracy jest potrzebny.

UDANEGO lotu wszystkim zycze papa

PS. przypomnialo mi sie- moj tz w ryanairze mial nadbagaz 0,8kg- bo jego walizka wazyla 15,8kg i nic mu nie powiedziala takze to chyba zalezy nakogo sie trafi

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 11:11   #1410
berruska
Rozeznanie

wertusia szampon tez mi sie spłukiwał, z mydłem było gorzej, a pozniej porownalam i szampon kupiony w Irlandii lepiej się spłukiwał.
Raczej o nadbagaż czepiają się od pełnego kg. Ja miałam nadbagaż 4,5 kg to mi policzyli za 4kg. Pewnie zależy od osoby, jedna czepi sie od 1kg, druga w ogole.

Już wracasz? szybko, nie planowalas byc dluzej? znalazlas jakas prace?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości