Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-26, 18:54   #691
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

Właśnie nie chciałam tego pisać, ale skoro Siarka zaczęła... Za 30zł to robiło się prezenty w podstawówce na Mikołajki.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 18:58   #692
WhiteCherry
Zakorzenienie

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Właśnie nie chciałam tego pisać, ale skoro Siarka zaczęła... Za 30zł to robiło się prezenty w podstawówce na Mikołajki.
może to nie pierwszy tego typu prezent i siostra z góry założyła, że woli kasę w kopercie
Stary 2017-12-26, 19:08   #693
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Najbardziej mi żal brata autorki. Znam takich, może się nie zna, nie jest za bardzo wyrobiony i jemu się wydaje, że da coś ekstra.
Nie jest za bardzo wyrobiony w zakresie wiedzy, że prezent od dorosłego człowieka za 30 zł na 18-te urodziny to naprawdę bardzo skromnie i nie ma się czym chwalić?
Stary 2017-12-26, 19:11   #694
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak jemu się spodobało, to dla mnie najważniejsze, że on się cieszył, że siostra będzie miała coś od niego, że nie przewali na alkohol i fajki. Był szczęśliwy, że wybrał jej coś sam.
To jest jego osiemnastka czy jej?
Ja rozumiem, że twój facet, że to, że tamto i zachwyca cię nawet jak kupuje okropne prezenty dla siostry. Ale po pierwsze, nie ma 8 lat żeby wszyscy wpadali w zachwyt, bo o matko jaki ten niuniuś uroczy, prezent siostrze kupił. Po drugie, ten komplet jest paskudny, wcale nie jest ponadczasowy, tylko po prostu jak od starszej cioci Zdzisi. Jak on ma taki gust przy każdej okazji też bym powiedziała żeby lepiej dał mi kasę. Alkohol czy fajki przynajmniej będą takie jak lubię

Cytat:
Napisane przez Talullah Pokaż wiadomość
Ponieważ teść nie raz dawał do zrozumienia że to jego starszy syn miał mieć syna a nie młodszy (mój mąż). A ma córkę.
Pomijam resztę sytuacji, ale to mnie zdziwiło. Serio ma to jakieś wielkie znaczenie, który syn miał jakiej płci dziecko? Rozumiem, że seksizm siedzi mocno zakorzeniony, więc nie dziwiłoby mnie jakby teść chciał wnuka, a miał same wnuczki i pretensje o to, ale w tej sytuacji, kiedy chodzi tylko o to którego syna to dziecko?

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;79950736]Wiesz co, to tak jakbym ja TŻ-owi kupiła sukienkę bo w sumie kto facetowi zabroni w sukience chodzić... jak mu się podoba to niech chodzi Serio tego nie widzicie czy udajecie bardziej poprawne niż trzeba?[/QUOTE]

Ja serio myślę, że jakby twój facet lubił sukienki, to cały wizaż mógłby twierdzić, że nienormalna jesteś, że kupujesz mu sukienki, a i tak zrobiłaś dobrze. Jakbyś mu kupiła chociaż nie nosi i przejmuje się tym co męskie, to wtedy jest to nietrafiony prezent.

Z dzieckiem tak samo, jak nosi różowe rzeczy, to pewnie kotki go zachwycą. Jak nie nosi, to wiocha. (Zresztą ile dziewczynek ma fazę na nielubienie różowego i woli umrzeć niż dostać różowe ciuchy, a wszystkie ciotki i tak te różowe sukienki wpychają do urzygu.) Ale tu widzę jest jakiś głębszy, dziwniejszy problem.
BTW, że krój nie dla chłopca - dajcie spokój, ile to dziecko ma lat? Raczej nie na tyle żeby powiedzieć Boże mamo co ty robisz ubierasz mi legginsy jak babie tfu tfu. Co innego jak ma 10 lat, wtedy może się bardziej przejmować tym żeby wyglądać jak reszta chłopaków.
Stary 2017-12-26, 19:13   #695
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Nie jest za bardzo wyrobiony w zakresie wiedzy, że prezent od dorosłego człowieka za 30 zł na 18-te urodziny to naprawdę bardzo skromnie i nie ma się czym chwalić?
Może on myśli, że złapał okazję? Że ta biżuteria "wygląda bogato" plus prezent sentymentalny bo od brata i to razem jest super?
Stary 2017-12-26, 19:15   #696
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
O jeżu, przypomniałaś mi ten cudny wątek.
BTW czy w tym roku też będzie robiony ranking wątków 2017 roku?
Chyba nie, skoro został mniej niż tydzień, a wątku jeszcze nie ma.
Stary 2017-12-26, 19:17   #697
gryx82
BAN stały

Cytat:
Może on myśli, że złapał okazję? Że ta biżuteria "wygląda bogato" plus prezent sentymentalny bo od brata i to razem jest super?
Nooo, jak platynowy komplet Art Deco z diamentami Tak serio, nie jestem zwolennikiem postawy "zastaw się, a postaw się", ale prezent na osiemnastkę za 30 złotych, od pracującego, starszego brata, to... to trochę smutne i żenujące zarazem.
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:18   #698
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
Chyba nie, skoro został mniej niż tydzień, a wątku jeszcze nie ma.
Dziewczyna od szminki znowu szaleje na Wizażu
Stary 2017-12-26, 19:19   #699
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
O matko, gdzie? To był mój zdecydowany faworyt w tym roku
Stary 2017-12-26, 19:20   #700
visionAM
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1201401

Faux pas w święta? Mój niesmak
Stary 2017-12-26, 19:20   #701
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Nooo, jak platynowy komplet Art Deco z diamentami Tak serio, nie jestem zwolennikiem postawy "zastaw się, a postaw się", ale prezent na osiemnastkę za 30 złotych, od pracującego, starszego brata, to... to trochę smutne i żenujące zarazem.
Z jakiegoś powodu on jest zachwycony tym prezentem. Nie wnikam dlaczego (ale jestem w stanie to sobie wyobrazić). Ale tinker zdaje sobie sprawę z beznadziejności tego prezentu i siedzi cicho. To mi się nie podoba.
Stary 2017-12-26, 19:22   #702
malootka
Zakorzenienie

Ja w jednym przyznaję rację Tinkerbell - dziwnie bym się poczuła po tak ukierunkowanym "jeśli to nie kasa ani samochód, to nawet mi tego nie dawaj", a po tonie relacji tego zdarzenia wnioskuję, że to zdanie nie było wypowiedziane w żartach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
(Na szaro) jeśli znajdzie się ktoś tak uprzejmy to bardzo bym była wdzięczna za podrzucenie linka do wątku o szmince.

malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:22   #703
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Z jakiegoś powodu on jest zachwycony tym prezentem. Nie wnikam dlaczego (ale jestem w stanie to sobie wyobrazić). Ale tinker zdaje sobie sprawę z beznadziejności tego prezentu i siedzi cicho. To mi się nie podoba.
Skąd wiesz, że był zachwycony? Bo powiedział siostrze, że jest super i oczekiwał wdzięczności?

Robienie biednego dzidziusia z dorosłego faceta i przewalanie odpowiedzialności na jego dziewczynę jest śmieszne
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:23   #704
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Ja w jednym przyznaję rację Tinkerbell - dziwnie bym się poczuła po tak ukierunkowanym "jeśli to nie kasa ani samochód, to nawet mi tego nie dawaj", a po tonie relacji tego zdarzenia wnioskuję, że to zdanie nie było wypowiedziane w żartach.
może w szufladzie ma pełno takich "wypasionych" kompletów biżuterii
Stary 2017-12-26, 19:26   #705
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
Skąd wiesz, że był zachwycony? Bo powiedział siostrze, że jest super i oczekiwał wdzięczności?

Robienie biednego dzidziusia z dorosłego faceta i przewalanie odpowiedzialności na jego dziewczynę jest śmieszne
Nie mówię, żeby z niego robić dzidziusia, ale może po prostu on nie zdaje sobie sprawy, że ten prezent nie pasuje i serio myśli, że siostra się ucieszy? a ktoś na zewnątrz mógłby go uświadomić i tutaj akurat znalazłaby się taka osoba.
Stary 2017-12-26, 19:26   #706
cavvythecat
Wtajemniczenie

Wątek o szmince - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1192166
Stary 2017-12-26, 19:27   #707
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1201401

Faux pas w święta? Mój niesmak
O nie, ona powrocila...
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:27   #708
cavvythecat
Wtajemniczenie

Nie wiem czy ta dziewczyna jest trollem czy nie, ale niech dalej zakłada wątki Na wątek o januszach się też idealnie nadaje.
Stary 2017-12-26, 19:37   #709
Bossana
Zadomowienie

Cytat:
Ja mu pozwalam wybierać samemu zabawkę jak dostaje bez okazji. Nie wybiera lalek tylko coś do gotowania, pluszaka, książeczki i auta.

Oddamy. Już rozmawialiśmy po tym jak dostał komin 100%poliestru z nadrukowana reklama diagnostyki (bo akurat to przyniósł przedstawiciel handlowy). Ze jak ma być coś na odwal się to niech to zachowają dla siebie. Wolę naturalne materiały dla Młodego.

Nie martwię się że wyrośnie gej. Akurat predyspozycji do kochania własnej płci jest już w zyciu płodowym, dorosnie to się okaże czy hetero czy homo a ja to zaakceptuje. O coś innego mi chodzi.

Prawie 21 miesięcy. Nie wiem tego.
Ani mąż ani ja nie lubimy tego koloru. Córki jeżeli będziemy mieć to też nie będziemy tak ubierać. Lubimy ubrania unisex, szary, brąz czerwony, granat, zielony, biały, pomarańczowy.
Teście o tym wiedzą a z premedytacją dobierają ubrania dla Młodego typowo na odwrót.

O wreszcie ktoś mnie zrozumiał. Dziękuję. Tak właśnie jest i już mnie zaczyna to wkurzac.
Plus stara, popsuta zabawka zupełnie nie dostosowana dla dziecka.

Nie, ja im to po prostu oddam. Powiem że nie życzę sobie żeby dostawał stare popsute zabawki bo nie jest w niczym gorszy od kuzynki. O ubraniach już się mąż wypowiedział.

Już się zdarzyło więc powoli tracę cierpliwość.

Tak, zwłaszcza że dobrze wiedzą czym lubi się bawić.
Co do Tinker to zgadzam się całkowicie. Wolałabym do tego marca odkładać tak by obdarowany był zadowolony.

Jak sprawa tak się ma, że to nie pierwszy raz, to z racji problemów teściów z pamięcią sprezentowałabym bilobil czy coś podobnego z życzliwie wyrażoną myślą że to z troski i coby pamiętali że to wnuczek a nie wnuczka.
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:39   #710
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dziwi mnie jak mając doktorat z prezentologii można nie tylko wywinąć, ale dalej brnąć w bronienie takiej żeny.

Facet Tinker piętnastu lat nie ma, zarabia, do urodzin zostało jeszcze kilka miesięcy - więc tym bardziej można było odłożyć niechby i tą stówę. Do koperty albo na przyzwoity prezent, a nie coś, co wygląda jak fant zajumany cioci Wiesi.

Ale już pal licho forsę. Żenujące jest według mnie samo podejście - szukanie prezentu na 18-stkę w misce ze starą, nieczyszczoną biżuterią. Skoro budżet zakładał aż całe 30zł, to od biedy można było przecież kupić sam łańcuszek ALBO zawieszkę ALBO kolczyki. Wierzę, że w małym mieście w takiej cenie można znaleźć maleńkie srebrne cudeńko.

Idei telefonowania z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i zapowiedzią jakiego to zayebistego prezentu dla Ciebie nie mamy nie rozumiem kompletnie. A w tej sytuacji to już wręcz kuriozalne.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:39   #711
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Nie mówię, żeby z niego robić dzidziusia, ale może po prostu on nie zdaje sobie sprawy, że ten prezent nie pasuje i serio myśli, że siostra się ucieszy? a ktoś na zewnątrz mógłby go uświadomić i tutaj akurat znalazłaby się taka osoba.
Przecież dziewczyna brata tej osoby pisze o tym wszystkim, ma zdjęcia "kompleciku". Punktem wyjścia był jej niesmak po tekście albo kasa albo samochód, ale niesmak to może budzić takie zapowiadanie prezentu- cuda.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:42   #712
Talullah
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
To jest jego osiemnastka czy jej?
Ja rozumiem, że twój facet, że to, że tamto i zachwyca cię nawet jak kupuje okropne prezenty dla siostry. Ale po pierwsze, nie ma 8 lat żeby wszyscy wpadali w zachwyt, bo o matko jaki ten niuniuś uroczy, prezent siostrze kupił. Po drugie, ten komplet jest paskudny, wcale nie jest ponadczasowy, tylko po prostu jak od starszej cioci Zdzisi. Jak on ma taki gust przy każdej okazji też bym powiedziała żeby lepiej dał mi kasę. Alkohol czy fajki przynajmniej będą takie jak lubię

Pomijam resztę sytuacji, ale to mnie zdziwiło. Serio ma to jakieś wielkie znaczenie, który syn miał jakiej płci dziecko? Rozumiem, że seksizm siedzi mocno zakorzeniony, więc nie dziwiłoby mnie jakby teść chciał wnuka, a miał same wnuczki i pretensje o to, ale w tej sytuacji, kiedy chodzi tylko o to którego syna to dziecko?

Ja serio myślę, że jakby twój facet lubił sukienki, to cały wizaż mógłby twierdzić, że nienormalna jesteś, że kupujesz mu sukienki, a i tak zrobiłaś dobrze. Jakbyś mu kupiła chociaż nie nosi i przejmuje się tym co męskie, to wtedy jest to nietrafiony prezent.

Z dzieckiem tak samo, jak nosi różowe rzeczy, to pewnie kotki go zachwycą. Jak nie nosi, to wiocha. (Zresztą ile dziewczynek ma fazę na nielubienie różowego i woli umrzeć niż dostać różowe ciuchy, a wszystkie ciotki i tak te różowe sukienki wpychają do urzygu.) Ale tu widzę jest jakiś głębszy, dziwniejszy problem.
BTW, że krój nie dla chłopca - dajcie spokój, ile to dziecko ma lat? Raczej nie na tyle żeby powiedzieć Boże mamo co ty robisz ubierasz mi legginsy jak babie tfu tfu. Co innego jak ma 10 lat, wtedy może się bardziej przejmować tym żeby wyglądać jak reszta chłopaków.
No niestety seksizm pełna para. I najstarszy syn najważniejszy, powinien mieć syna
W ogóle to moje dziecko dużego szczęścia to nie ma bo z kolei moja matka powiedziała że tylko dziadek jest dziadkiem a nie ona babcia bo nie wnuczka.
Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
może to nie pierwszy tego typu prezent i siostra z góry założyła, że woli kasę w kopercie
Czasami to lepiej w ogóle nie dostać prezentu niż właśnie taki byle był.
Ja nie widzę nic złego w dawaniu koperty rodzenstwu, zwłaszcza mlodszemu które nie pracuje.

Talullah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:43   #713
invisible_01
Zakorzeniona

No właśnie - nie wierzę, że do marca nie dałoby rady uzbierać choćby i 20 zł, i włożyć do koperty 50 zł. Cała sytuacja kuriozalna.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:47   #714
Czarna2000
Inez

Powiem tak, dla mnie 18 urodziny to jedne z najważniejszych urodzin w życiu. Zwykle ludzie robią z tej okazji duże imprezy, świętują, kupują jakieś konkretniejsze prezenty. Przepraszam, ale dla mnie 30 zł na prezent osiemnastkowy to trochę słabo. Jeśli ktoś kompletnie nie ma pieniędzy to chyba lepiej za te trzy dychy kupić jakieś winko.
Biżuteria niestety ale musi trochę kosztować. Nie da się czegoś z klasą kupić za grosze. Swoją drogą nie wiem co to za srebro w takiej cenie. Strasznie dziwi mnie, że pracujący facet przeznacza 30 zł na prezent dla siostry na tak ważną okazję. Nie wierzę w to, że nie mógł nic odłożyć.
Trochę przykre, że tak olewacie prezent dla tej dziewczyny.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:47   #715
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
No niestety seksizm pełna para. I najstarszy syn najważniejszy, powinien mieć syna
W ogóle to moje dziecko dużego szczęścia to nie ma bo z kolei moja matka powiedziała że tylko dziadek jest dziadkiem a nie ona babcia bo nie wnuczka.
No tak, zdecydowanie twój syn trafił na niecodzienną kombinację dziwnych dziadków
Stary 2017-12-26, 19:50   #716
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Przecież dziewczyna brata tej osoby pisze o tym wszystkim, ma zdjęcia "kompleciku". Punktem wyjścia był jej niesmak po tekście albo kasa albo samochód, ale niesmak to może budzić takie zapowiadanie prezentu- cuda.
Mamy tu z jednej strony faceta, który uważa, że ta biżuteria jest super pomysłem. I mamy dziewczynę, która wie, że to jednak jest nieodpowiednie. I mogłaby tego faceta odrobinę pokierować. Nie wiem, dlaczego ten pan kupił taki prezent. Może ma za słabe relacje z siostrą i jej nie zna, a może jest januszem.

Może facet się z tym wyrwał? U mnie prezenty dawało się na święta za dziecka małego. A tak to? Urodziny, imieniny - nie. 18stki też nie obchodziłam. Co najwyżej kawa i ciastko. Tak naprawdę od siebie to ja np. kupiłam komuś prezent kilka lat temu (ale to ten ktoś się wprosił ze swoją prezentową tradycją).
Stary 2017-12-26, 19:56   #717
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Mnie szczerze mowiac prezent nie przeszkadza. OK, moze nie maja pieniedzy, moze sie nie znaja, nie maja gustu, whatever. Niech juz bedzie jaki jest, poswiecili czas, zeby go poszukac itd. Ale po co chwalic sie, ze na osiemnastke maja ''taki super prezent''? Co to mialo na celu? Pytam serio, Tinker?
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 19:57   #718
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Mamy tu z jednej strony faceta, który uważa, że ta biżuteria jest super pomysłem. I mamy dziewczynę, która wie, że to jednak jest nieodpowiednie. I mogłaby tego faceta odrobinę pokierować. Nie wiem, dlaczego ten pan kupił taki prezent. Może ma za słabe relacje z siostrą i jej nie zna, a może jest januszem.

Może facet się z tym wyrwał? U mnie prezenty dawało się na święta za dziecka małego. A tak to? Urodziny, imieniny - nie. 18stki też nie obchodziłam. Co najwyżej kawa i ciastko. Tak naprawdę od siebie to ja np. kupiłam komuś prezent kilka lat temu (ale to ten ktoś się wprosił ze swoją prezentową tradycją).
pomijając już wątpliwej urody biżuterię, to czy ktokolwiek uważa, że prezent za 30zł może być super prezentem, którym można się chwalić x miesięcy przed okazją, na którą chce się go wręczyć? ja wiem że liczy się pamięć, sam gest bla bla bla, ale gdybym kupiła coś za kwotę 30zł, to nie obwieszczałabym, że ej siostra spadniesz z krzesła, taki wypasiony prezent ci kupiłam raczej bym uznała to za skromny symboliczny prezent.

gdyby to była prababcia 90-letnia, która ze swojej marnej emerytury 600zł wyłuskała parę groszy, żeby prawnuczce sprawić radość + jest to inne pokolenie, które nie przywykło do robienia sobie prezentów, nie zna obecnych "trendów" - zrozumiałabym. Ale facet Tinker to koleś po 20tce? I serio ktoś w tym wieku uważa, że prezent za 30zł to jest coś, co można zapowiadać z wielką pompą kilka miesięcy przed wydarzeniem? Wolałabym dostać 50zl w kopercie

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2017-12-26 o 20:04
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 20:01   #719
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 20:01   #720
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
pomijając już wątpliwej urody biżuterię, to czy ktokolwiek uważa, że prezent za 30zł może być super prezentem, którym można się chwalić x miesięcy przed okazją, na którą chce się go wręczyć? ja wiem że liczy się pamięć, sam gest bla bla bla, ale gdybym kupiła coś za kwotę 30zł, to nie obwieszczałabym, że ej siostra spadniesz z krzesła, taki wypasiony prezent ci kupiłam raczej bym uznała to za skromny symboliczny prezent.
Ale ja się z tym kompletnie zgadzam.
Jeśli to by było fajne - to za 30z symboliczne.
A jeśli kupiłabym za 30zł, mając nadzieję, że wygląda na 200, to na wszelki wypadek też bym się nie wybijała z tym "mam dla Ciebie super prezent"

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości