|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niewybaczalne zachowania gości
Jak dla mnie może nie tyle co niewybaczalnym zachowaniem, a takim przykrym jest wyróżnianie jednych gości kosztem innych. Mówi się, że wypadałoby zamienić kilka słów z gośćmi, chociażby zapytać, jak się bawicie itd. Gorzej, jak Państwo Młodzi uznają, że jedni są ważniejsi i pitolą z nimi cały czas, a drudzy nie zasługują nawet na to głupie pytanie
|
#4772 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4773 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaznaczę, że pisałam z imieniem i nazwiskiem w takich przypadkach, ale rozumiem osoby, które tak nie robią. Myślę, że uważają one, że takie długie związki są trochę "przechodzone" (choć to zależy ile miały lat osoby, gdy zaczęły ze sobą chodzić, bo jest różnica miedzy 20 latkami z 5 letnim stażem, a 35 latkami z takim samym stażem związku. Osobiście znam przypadki, że ktoś miał dziewczynę bardzo długo, związek się rozpadł, poznał nową rok czy dwa i ślub z wielkiej miłości, bo tamto to było nie to i mężczyzna nie chciał się oświadczać, ślubować wierności itp. Po drugie, jeśli strona męża zaprasza jego kuzyna z Kaśką to nie jest ona tam ze względu na siebie czy to zapisana jako OT czy jako Katarzyna Nowak, a ze względu na swojego chłopaka Krzyśka Iksińskiego. Rodzinie Krzyśka przecież powiewa jaką on ma dziewczynę. Edytowane przez angelicja Czas edycji: 2017-12-26 o 16:39 |
|
|
|
|
#4774 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kasi i Zenkowi, którzy są razem 2 lata dadzą zaproszenie "zapraszamy Kasię Nowak i Zenka Kapucyna", ale Basi i Jurkowi, którzy są razem 10 lat ale bez ślubu dadzą z osobą towarzyszącą, bo to przechodzony związek i a nuż Basia przyjdzie z kimś innym? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4776 |
|
Konto usunięte
|
Co to jest "przechodzony związek" i skąd założenie, że każda "poważna" para chce kiedykolwiek wziąć ślub?
|
|
|
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
Ja też.
Szczególnie, że jest to forma zalecana w s-v, a więc o braku kultury trudno tu mówić. Najwyżej o urażeniu ego, że misio-pysio nie został z nazwiska wpisany. OT jest uzupełnieniem właściwego gościa. Zapraszam przyjaciółkę Krysię, chcę żeby się dobrze bawiła więc zapraszam ją z kimś kto jej tę dobrą zabawę zapewni. A czy to będzie misio-pysio, kolega z pracy, koleżanka z jogi to już wybór Krysi. Podstawą przy wypisywaniu zaproszenia powinno być zadanie sobie pytania: czy owego misia bym zapraszała gdyby nie był z Krysią. Jeśli tak- wpisuję oboje z imienia i nazwiska, jeśli nie- wpisuję tylko tę osobę, którą personalnie zapraszam i OT Chyba gdzieś na wizażu dziewczyna pisała, że dostała zaproszenie na ślub przyjaciółki wypisane imiennie dla niej i dla chłopaka (dla przyjaciółki obca osoba), w międzyczasie się rozstali ale chłopak uznał, że skoro jego imię i nazwisko jest na zaproszeniu, to ma się zamiar na imprezie pojawić. W końcu jest oczekiwanym i upragnionym gościem, a nie osobą towarzyszącą... |
|
|
|
#4778 |
|
zuy mod
|
Talian - mężów też to dotyczy?
|
|
#4779 |
|
Zakorzenienie
|
Zasada ogólna jest taka, że imiennie zaprasza się osoby, wobec których ma się zobowiązania towarzyskie.
|
|
|
|
#4780 |
|
Rozeznanie
|
Rozróżnijmy dwie kwestie...
Tak, jest chamstwem wpisanie OT jeśli partnera np. siostry ciotecznej znamy od kilku lat, widujemy się na świętach etc. Skoro znam osobiście człowieka - zapraszam imiennie, niezależnie czy siostra kiedykolwiek planuje ślub, czy chce żyć w związku nieformalnym - nie moja sprawa. Co innego, jeżeli ta siostra niby kogoś ma, ale nie bywa ona gościem na rodzinnych spotkaniach, nie zamieniliśmy z nim nawet słowa, nie do końca też wiemy jak wygląda bo jedyna okazja go zobaczyć to był pogrzeb wuja Zenka ale był tylko na cmentarzu a nie na stypie Wtedy myślę, że wypisanie OT jest ok - bo tak naprawdę tego człowieka nie znamy i tak, choć dla danej siostry może on być całym światem dla jest nas to nieznany człowiek, będący tylko towarzystwem siostry.
|
|
#4781 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4782 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Ale z mężem/żoną też można się rozstać. I też może być głupio, że było zaproszone małżeństwo, a już żadnym małżeństwem nie są. Dla mnie zasada jest prosta - ktoś jest razem od ładnych kilku lat, pojawia się z tą osobą na świętach, rodzinnych uroczystościach - wpisuje nazwisko. Jeśli dana osoba nie ma nikogo, albo spotyka się dopiero od niedawna - OT.
Byliśmy na weselu w czerwcu i widzieliśmy miny PM, którym było najwyraźniej głupio, że wpisali mnie jako OT (a oboje mnie doskonale znali z imienia i nazwiska!), a w międzyczasie ja i TZ się zaręczyliśmy. Nie wiem, ja te zaproszenie wtedy odczytałam jako "a, pewnie się jeszcze rozejdziecie, to nic poważnego", a tu guzik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak na naszym weselu były 2 siostry sioteczne TŻ. Niezamężne i niezaręczone, ale posiadające partnerów. Jednego z nich znamy, bywaliśmy na wspólnych imprezach rodzinnych - dostał zaproszenie imienne. Drugiego nigdy nie widzieliśmy na oczy, to młodzi ludzie i choć są razem od dłuższego czasu i nie kwestionuje poważności ich związku, to do tej pory chłopak nie bywa na świętach, imieninach etc. Jeśli oznacza to że jestem chamem i gburem to trudno
|
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wprawdzie nasza historia jest nietypowa (jak to koleżanka stwierdziła, że wręcz niesamowita), ale to nie zmienia niczego. I nie ocenia się powagi związku po stażu czy po czymkolwiek innym. Albo się uważa dany związek za poważny, albo nie.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już tu kiedyś pisałam, ale od znajomej dostałam na dwa miesiące przed moim ślubem zaproszenie z osobą towarzyszącą Jej ślub był tydzień po moim. Wiedziała o tym doskonale, więc ogólnie dla mnie to było mega faux pas.
|
|
|
|
|
#4787 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co innego jeżeli Ci PM Cię nie znali, nigdy w życiu z Tobą nie rozmawiali. Oni niczego nie oceniają, tak naprawdę nie musi ich obchodzić czy Wasz związek jest poważny czy nie. Po prostu nie wiedzą kim jesteś, bo Cię nie poznali.
|
|
|
#4788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Ale z drugiej strony tak teraz myślę, że w ich przypadku to nie było chamstwo, a raczej lenistwo/brak czasu. Tamta para to byli ludzie, co ze względu na pracę nie mieli czasu na szukanie niczego, więc w efekcie przepłacili w wielu przypadkach, zwłaszcza przepłacili mocno fotografa, który za dość dużą cenę jak na ten region nie zrobił niczego "wow". Ot zdjęcia technicznie poprawne, ale raczej nie patrzylabym na nie z mocnym zachwytem. Tak samo było z wieloma innymi rzeczami. Brali, bo było blisko, bo nie mieli czasu itd. No i niestety, mam wrażenie, że wielu usługodawców to wykorzystało po prostu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4789 |
|
Konto usunięte
|
Ja dostałam od koleżanki zaproszenie z osobą towarzyszącą i mój facet tak samo. Nie pamiętam czy byliśmy już zaręczeni. Nikt nie widział w tym nic niestosownego.
Jak ktoś chce to zawsze sobie znajdzie powód do focha. Nie przyszło by mi do głowy żeby uważać to za faux pas. Jakby teraz mąż dostał zaproszenie z os towarzyszącą to nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby się obrażać. |
|
|
|
#4790 | ||
|
Biała Dama
|
Cytat:
Jeśli sam w sobie jest dla mnie na tyle ważny że bym go zaprosiła na ślub bo mi zależy akurat na nim to bym mu dała imienne zaproszenie. Ale jeśli chcę zaprosić przyjaciółkę z chłopakiem, a że akurat Przemek a nie Maciek jest jej chłopakiem to po prostu piszę że zapraszam przyjaciółkę z osobą towarzyszącą, bo mogę dobrze spędzać czas z Przemkiem przez lata ale dalej nie jest to ktoś kogo bym zaprosiła na ślub z racji naszych więzi koleżeńskich. Taka jest prawda i nie ma się co obrażać że go nie wymieniłam z nazwiska Jeśli Przemek by był w związku małżeńskim z przyjaciółką to wtedy bym zaprosiła po prostu państwa Przemków bo takimi są ale jeśli nie są to sami się godzą na to że nie są "zalegalizowani" to powinni brać na klatę że nie są traktowani jak jedna całość i partner tego mojego gościa jest nadal tylko jego partnerem a nie moim gościem powołanym po nazwisku ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4791 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Imiennie zapraszam tylko te osoby, do których personalnie skierowane jest zaproszenie. Jeśli byś chłopaka siostry zapraszała niezależnie od tego czy by nim był czy nie to piszesz imiennie. W każdym innym wypadku jest tylko osobą towarzyszącą. Zaręczyny, staż związku, wspólne mieszkanie i złota rybka nie mają nic do rzeczy. Oczywiście można się obrażać, ale to świadczy jedynie o naszych brakach w wychowaniu. Oczywiście- miło jest dostać zaproszenie imienne dla wszystkich i dlatego większość jednak tak wypisuje, ale to nie ma nic wspólnego z kulturą. Jest to wręcz odejście od zasad żeby uniknąć fochów |
|||
|
|
|
#4792 |
|
Konto usunięte
|
rozwiązaniem jest wypisanie zaproszenia z OT, a winietke dać już imienną. Przy potwierdzeniu obecności wystarczy zapytać z kim osoba zaproszona przyjdzie.
|
|
|
|
#4793 |
|
Biała Dama
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;79980886]rozwiązaniem jest wypisanie zaproszenia z OT, a winietke dać już imienną. Przy potwierdzeniu obecności wystarczy zapytać z kim osoba zaproszona przyjdzie.[/QUOTE]
Tylko właśnie według niektórych powinna się obrazić i nie przyjść |
|
|
|
#4794 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o jakieś fochanie się czy obrażanie, ale o pewną konsekwencję. Nie może być tak, że jednych gości się wyróżnia, są miesiąc ze sobą i się daje imienne zaproszenie, a drudzy są 10 lat, raczej nie będą brać ślubu, ale jest OT, nawet jak się zna oboje. O czym to świadczy? Bo jeśli zna się dwie strony, to naprawdę ciężko dopytać o nazwisko, jak się nie pamięta czy coś? (U nas była taka sytuacja, wiedzieliśmy, że chłopak siostry TZ-ta ma na imię Mateusz, ale nazwisko nam kompletnie z głowy wyleciało).
Tak samo moja kuzynka, która zaprosiła sobie milion koleżanek kosztem rodziny. Ona była wszędzie zapraszana z narzeczonym bez żadnego "ale", a ona sobie wymyśliła, że z kuzynostwa zaprasza sobie tylko tych najstarszych (nie wiem, skąd takie kryterium, ale ok) i potem zdziwiona, że kupa ludzi odmówiła, jak już przy rozdawaniu zaproszeń było widać, że zaprasza rodzinę, bo "wypada", a nie dlatego, że chce z nią spędzić czas. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4795 |
|
Biała Dama
|
Dlatego jestem za tym żeby wszystkich oprócz małżeństw pisać z OT. Nie będzie rozróźniania, rozkminiania kto jest "bardziej w związku". To zamiast ułatwiać sprawę sprawia jeszcze więcej kłopotów bo ktoś się czuje źle zakwalifikowany, pokrzywdzony, absurdalna sytuacja
|
|
|
|
#4796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4797 |
|
Konto usunięte
|
Według mnie to dalej rozróżnianie - Aśka z Krzyśkiem znają się od trzech lat i pół roku temu wzięli ślub, więc to "państwo", a Gośka z Tomkiem są razem od lat piętnastu, dorobili się wspólnego kredytu i dwójki dzieci, ale Tomek będzie OT, bo obrączki brak. Przecież to jest idiotyczne.
|
|
|
|
#4798 |
|
zuy mod
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7999447 6]Według mnie to dalej rozróżnianie - Aśka z Krzyśkiem znają się od trzech lat i pół roku temu wzięli ślub, więc to "państwo", a Gośka z Tomkiem są razem od lat piętnastu, dorobili się wspólnego kredytu i dwójki dzieci, ale Tomek będzie OT, bo obrączki brak. Przecież to jest idiotyczne.[/QUOTE]
Dokladnie. Niektórzy nie biorą ślubów w ogóle bo nie. Wg mnie powinno się brać pod uwagę to, czy poznaliśmy partnera czy nie. Oczywiście znowu robi się problem jak ktoś zaprasza jakaś piąta wodę po kisielu i widzi kuzynke po raz pierwszy od 15 lat przy dawaniu zaproszenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4799 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#4800 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

szczęśliwa Panna Młoda 

Co innego jeżeli Ci PM Cię nie znali, nigdy w życiu z Tobą nie rozmawiali. Oni niczego nie oceniają, tak naprawdę nie musi ich obchodzić czy Wasz związek jest poważny czy nie. Po prostu nie wiedzą kim jesteś, bo Cię nie poznali.