Mamusie lipcowe 2018 - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-27, 11:15   #3391
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Nooo,koleżanka z mojej poprzedniej grupy kiedys o tym pisała. Takie maluchy to dają jakieś znaki,ze robia siusiu czy kupkę,ale moja teraz to nic nie daje po sobie poznać. Zresztą to troche stresujace tak ciagle obserwować,nagle rzucać wszystko żeby dziecko wysadzić...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jedyny znak jaki zaobserwowałam to blogi uśmiech na twarzy... Ale to już po kupce 😂 więc trochę za późno.

Dla mnie to za bardzo stresujące.. Lecieć z 3tyg maluchem nad ubikacje,zeby do niej zrobiło siku.. Eh..

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 11:18   #3392
Patrycja28100
Rozeznanie

Hej. U mnie troche lepiej z mdlosciami. Dzisiaj u mnie 12+5 wizyte mam 9.01 to bedze 14+4 ale maluszek jest o tydzien mlodszy. Wtedy bede miec pomiary przeziernosci karkowej i kosci nosowej.
Ja jak dostane pieniazki to chce kupic taka poduszke C lub U. Ta co upatrzylam to nawet nie wiem jaka jest ale jest sliczna w sowy i dodatkowo sa jakies butelki w tej paczce koszt okolo 130zl. Czy to duzo? Bo nie wiem czy gdzies sa tansze np w smyku?
W sylwestra siedzimy w domu i przyjezdza siostra z dziecmi i mama z dwoma moimi siostrami. Wiec bedzie wesolo.
Robimy lazanie i papryke z mielonym.
Musze kupic sobie jakies piwno 0%

Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app
Patrycja28100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 11:22   #3393
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Ja dostałam rogal do spania/karmienia cudowny jest..
Wydaje mi się, że 130zl to nie jest dużo.

Stary 2017-12-27, 11:42   #3394
fioletowe okulary
Raczkowanie

Patrycja na allegro są ładne poduszki za 89 zl i gratis jest poduszeczka dla dziecka. Ja chyba zamówię właśnie taka.

Folinka jeden lekarz na mnie nakrzyczal ze jak można zachodzić w ciążę wazac tylko 48 kg, kazał mi iść na zwolnienie, siedzieć w domu (jak dla mnie ta waga jest normalna, nie ma w tym ni dziwnego) i jesc co 2 godziny. Drugi lekarz z kolei powiedział że to żaden problem, wiele dziewczyn zaczyna rosnąć dopiero w 5 miesiącu. Obecnie wymiotuje raz na 2-3 dni
Stary 2017-12-27, 12:31   #3395
cambria04
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sandam13 Pokaż wiadomość
My na sylwestra raczej będziemy w domu bo ja o 22 chodzę ledwo żywa, a w poniedziałek idziemy na urodziny mojej mamy.
Wczoraj rodzina zgodnie uznała, że zaczynam się na brzuchu zaokrąglać.
W pierwsze święto byliśmy u siostry tż jej córka jest z lipca tego roku i jak pomyslalam, że za rok nasz brzdąc też już będzie w tym wieku to trudno mi było w to uwierzyć!

Prosimy o kciuki za dzisiejszą wizytę, jadę na 16 i trochę się stresuję..

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Kciuki za wizytę✊✊✊ będzie dobrze😊

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Witam się w tym szczególnym dniu - nie dość, że usg dziś, to jeszcze wg wszelkich obliczeń zaczęłam II trymestr, 13+0 dziś

Haha, dziękuję pięknie

To poszalałaś, rzeczywiście twarda jesteś! Fajnie, że u Ciebie też nowina tak miło przyjęta.
Kciuki już za usg!

Biedna! Czy rozmawiałaś o tym z lekarzem? Wymiotujesz dużo? Rozumiem, że się martwisz, ale jeśli Twoje wyniki badań nie odbiegają jakoś bardzo od norm, to dziecko wszystko co potrzebujesz weźmie z Twojego organizmu

To rzeczywiście będzie chyba jakaś nauka potrzebna w nowym łóżku. Zastanów się, która metoda Wam odpowiada, znajdź dobry czas i do dzieła
Myślę, że będę miarodajne.

Miłego dnia, Kochane!
Ja to usg i pappa mam o 13:50, a potem zaraz do pracy
Ja dziś też mam 13+0, czyli mówisz, że już zaczynamy II trymestr super😍 powiem Ci, że faktycznie lepsze samopoczucie mi wróciło 😀 na kiedy masz tp? 4 lipca? Trzymam kciuki za USG, ✊✊✊ja jeszcze czekam na całościowe wyniki mojego z testem Pappa...

cambria04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 12:57   #3396
Radena
Zadomowienie

Folinka, Pola i Sandam, mocne kciuki za wizyty :-*

Jejku,ale dzisiaj nie mam mocy

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 13:42   #3397
asiaczek
Zakorzenienie

Dziewczyny,kciuki za wizyty. Czekamy na wieści co u Waszych maluchów

Mój synek wstał dziś z katarem, ma też lekko podwyższoną temperaturę,więc spodziewam się"wesołych" dni.

A sylwestra spędzimy w domu, bo z małym cycocholikiem ciężko gdzieś wyjść. Może kogoś zaprosimy do siebie, sporo znajomych siedzi w domu, bo są albo w ciąży albo już "dzieciaci". Ale to wszystko zależy od tego jak się będę czuła, bo na razie sił brak na szykowanie czegokolwiek

Stary 2017-12-27, 13:43   #3398
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Ja chyba na sylwestra do Holandii albo Belgii wyjadę z M.
Pojedziemy już w sobotę, wrócimy 2.01.
Ale to zależy, czy będzie wyjazd

Stary 2017-12-27, 14:25   #3399
Elaaaa
Wtajemniczenie

Dziewczyny dajcie znać co tam u Waszych dzieciaczków 😊

Stary 2017-12-27, 14:30   #3400
ovejita
Wtajemniczenie

Dzień dobry poświątecznie
U nas święta minęły spokojnie i rodzinnie
Przekazaliśmy obu rodzinom wiadomość o ciąży
W moim domu rodzinnym zdecydowanie mocniej doświadczyłam wzruszenia - daliśmy rodzicom zdjęcia z naszego ślubu (czekali 1,5 roku :brzydal) i w te zdjęcia włożyliśmy białą kopertę ze zdjęciem maluszka. Moja mama jak wyciągnęła zdjęcie z koperty to zalała się łzami, a ja razem z nią. Mój tata podszedł do mnie i mnie wyprzytulał - chyba też mu się łezka w oku zakręciła. Potem mój tato, co chwilę do mnie podchodził i nic nie mówiąc - po prostu mnie przytulał.

U teściów też była ogromna radość
Choć tutaj mój entuzjazm do dzielenia się informacją osłabł przy składaniu życzeń świątecznych. Teściowa to tylko mówiła "Wnuka mi życzcie, wnuka", a babcia Tż do mnie "ja to przed śmiercią chciałabym prawnuka zobaczyć"...
Jestem strasznie przewrażliwiona na punkcie takich tekstów i mimo, że jestem w ciąży to zabolało mnie to. Wyobraziłam sobie jak byłoby mi przykro, gdybym w ciąży nie była, a byśmy się starali od dłuższego czasu. Takie życzenia są zdecydowanie nie na miejscu

Co do Sylwestra to my być może spędzimy go we Wrocławiu. Jutro wybieramy się do Wro i zastanawiamy się, czy zostać do Nowego Roku, czy wracać w sobotę Dla nas to 6-7h jazdy, więc trochę męcząca podróż.
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 14:41   #3401
Anett_s
Raczkowanie

Kiedy zapisujecie się do szkoły rodzenia? Na co zwrócić uwagę zanim się zapisze. Trwają już zapisy do jednej ale wydaje mi się, że za wcześnie jeszcze bo zapomne
Stary 2017-12-27, 14:42   #3402
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anett_s Pokaż wiadomość
Kiedy zapisujecie się do szkoły rodzenia? Na co zwrócić uwagę zanim się zapisze. Trwają już zapisy do jednej ale wydaje mi się, że za wcześnie jeszcze bo zapomne
Ja się nie zapisuje.

Stary 2017-12-27, 14:51   #3403
Anett_s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Ja się nie zapisuje.

czemu tak?
Stary 2017-12-27, 14:58   #3404
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
czemu tak?
Nie widze takiej potrzeby doświadczenie mam w opiece nad dzieckiem, a co do samego porodu, wystarczy mi moja położna, ona mi będzie mówiła na bieżąco co i jak. Zbędny wydatek i szkoda mi czasu.
Szczególnie, że nie chce słuchać o KP itp. Bo karmić planuje, max 3miesiace o ile w ogóle.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2017-12-27 o 15:07
Stary 2017-12-27, 14:59   #3405
fioletowe okulary
Raczkowanie

Ja też się nie zapisuje, czeka mnie cesarka. Podziwiam dziewczyny ze macie takie plany Sylwestrowe, ja w planach mam spędzić wieczór pod kocem, położyć sie normalnie spać, a jak się uda to się obudzę na fajerwerki 😂😂😂😂😂😂
Stary 2017-12-27, 15:12   #3406
asiaczek
Zakorzenienie

Jako że ja chodziłam do szkoły rodzenia to mam już jakieś doświadczenie w tym temacie. Ja nie byłam zbyt zadowolona, ale była to szkoła darmowa i to chyba też miało wpływ na jakość zajęć. Moim zdaniem warto wybrać taką szkołę,która oferuje m.in naukę technik relaksacyjnych w czasie porodu,poprawnego oddechu, figur pomocnych przy porodzie (choć wiadomo,że to będzie też pokazywała położna w czasie porodu). Fajne są też zajęcia z chustonoszenia, może komuś się spodoba i będzie potem wiedział co i jak. My mieliśmy głównie spotkania z nauką opieki nad dzieckiem i jedyne co mi się przydało to technika trzymania dziecka w kąpieli. Tak naprawdę to obsługę dziecka wykonuje się intuicyjnie i trochę też metodą prób i błędów
Fajne mogłyby być też wykłady z radzenia sobie z kolkami, czyli techniki masażu brzuszka, bujania dzidziusia, spowijania

Stary 2017-12-27, 15:15   #3407
Anett_s
Raczkowanie

ja chce się zapisać, mało wiem i chyba dlatego

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Jako że ja chodziłam do szkoły rodzenia to mam już jakieś doświadczenie w tym temacie. Ja nie byłam zbyt zadowolona, ale była to szkoła darmowa i to chyba też miało wpływ na jakość zajęć. Moim zdaniem warto wybrać taką szkołę,która oferuje m.in naukę technik relaksacyjnych w czasie porodu,poprawnego oddechu, figur pomocnych przy porodzie (choć wiadomo,że to będzie też pokazywała położna w czasie porodu). Fajne są też zajęcia z chustonoszenia, może komuś się spodoba i będzie potem wiedział co i jak. My mieliśmy głównie spotkania z nauką opieki nad dzieckiem i jedyne co mi się przydało to technika trzymania dziecka w kąpieli. Tak naprawdę to obsługę dziecka wykonuje się intuicyjnie i trochę też metodą prób i błędów
Fajne mogłyby być też wykłady z radzenia sobie z kolkami, czyli techniki masażu brzuszka, bujania dzidziusia, spowijania

te chusty to jest super sprawa
Stary 2017-12-27, 15:16   #3408
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widze takiej potrzeby doświadczenie mam w opiece nad dzieckiem, a co do samego porodu, wystarczy mi moja położna, ona mi będzie mówiła na bieżąco co i jak. Zbędny wydatek i szkoda mi czasu.
Szczególnie, że nie chce słuchać o KP itp. Bo karmić planuje, max 3miesiace o ile w ogóle.

A mogę zapytać czemu masz takie plany dot.kp? Może pisałaś wcześniej,ale nie jestem z Wami od początku?
Powiem szczerze,że wśród moich znajomych raczej przyszłe mamy albo mają wizję długiego kp (np "magiczny" rok)bądź w ogóle nie mają zdania,bo nie wiedzą jak to będzie

Stary 2017-12-27, 15:31   #3409
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
A mogę zapytać czemu masz takie plany dot.kp? Może pisałaś wcześniej,ale nie jestem z Wami od początku?
Powiem szczerze,że wśród moich znajomych raczej przyszłe mamy albo mają wizję długiego kp (np "magiczny" rok)bądź w ogóle nie mają zdania,bo nie wiedzą jak to będzie

Wiesz, po pierwsze nie widze siebie z dzieckiem przy piersi przez większość dnia,albo dziecka, które nie będzie przyjmować butelki czy smoczka, bo cyc,cyc i tylko cyc.
Za dużo takich przypadków widziałam, z resztą dla mnie w całym kp nie ma nic pięknego, to nie dla mnie po prostu. Nie chcę się bawić przez np. Rok z odciaganiem pokarmu, aby było na wszelki wypadek itp. A i mąż bez problemu będzie wstawać do malucha, aby go nakarmić

Ale najważniejsze dla mnie jest to, że przez moje problemy z kręgosłupem, brałam mocne leki przeciwbólowe i po prostu po ciąży, nie chce się męczyć, bo karmie i nie mogę, chce je brać kiedy zajdzie potrzeba a nie męczyć się w bólu.
Więc dziecko od początku będzie na mieszanym karmieniu, czyli kp i mm. Po 3-4miesiace tylko mm.

Czas edycji: 2017-12-27 o 15:34
Stary 2017-12-27, 15:34   #3410
MalaGosia88
Zakorzenienie

Odebrałam swoje wyniki i jestem załamana mimo tego, że ponad 2 tygodnie brałam końską dawkę żelaza przepisaną jeszcze w szpitalu to prawie zero poprawy, żelazo 28, hemoglobina 8,4
Stary 2017-12-27, 15:42   #3411
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, po pierwsze nie widze siebie z dzieckiem przy piersi przez większość dnia,albo dziecka, które nie będzie przyjmować butelki czy smoczka, bo cyc,cyc i tylko cyc.
Za dużo takich przypadków widziałam, z resztą dla mnie w całym kp nie ma nic pięknego, to nie dla mnie po prostu. Nie chcę się bawić przez np. Rok z odciaganiem pokarmu, aby było na wszelki wypadek itp. A i mąż bez problemu będzie wstawać do malucha, aby go nakarmić

Ale najważniejsze dla mnie jest to, że przez moje problemy z kręgosłupem, brałam mocne leki przeciwbólowe i po prostu po ciąży, nie chce się męczyć, bo karmie i nie mogę, chce je brać kiedy zajdzie potrzeba a nie męczyć się w bólu.
Więc dziecko od początku będzie na mieszanym karmieniu, czyli kp i mm. Po 3-4miesiace tylko mm.

Rozumiem.. to prawda, kp to sporo wyrzeczeń. Wiem coś o tym jako matka karmiąca 1,5 roku dziecko alergiczne z restrykcyjną dietą.
Na szczęście są też dzieci kp, które akceptują i butelkę i smoczka i nie wiszą na piersi cały dzieńinaczej pewnie każda matka by zwariowała.

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Odebrałam swoje wyniki i jestem załamana mimo tego, że ponad 2 tygodnie brałam końską dawkę żelaza przepisaną jeszcze w szpitalu to prawie zero poprawy, żelazo 28, hemoglobina 8,4
Kurczę, to niedobrze. Może źle się wchłanialo? Jadłaś produkty sprzyjające temu?

Stary 2017-12-27, 15:46   #3412
MalaGosia88
Zakorzenienie

Asiaczek też tak myślę, że to kwestia wchłaniania . W poprzedniej ciąży miałam problem ale z tardyferonem - nigdy na mnie nie działał dopiero o dziwo, słabszy żelazek. Myślałam, że jak teraz dostałam typowy lek to będzie lepiej ale nie . Starałam się trzymać diety, ograniczyłam mocno nabiał ale też bez skutku.
Stary 2017-12-27, 15:50   #3413
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem.. to prawda, kp to sporo wyrzeczeń. Wiem coś o tym jako matka karmiąca 1,5 roku dziecko alergiczne z restrykcyjną dietą.
Na szczęście są też dzieci kp, które akceptują i butelkę i smoczka i nie wiszą na piersi cały dzieńinaczej pewnie każda matka by zwariowała.

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Kurczę, to niedobrze. Może źle się wchłanialo? Jadłaś produkty sprzyjające temu?

Ja wiem, że są dzieci które tolerują i butle i smoczek i cyca mój brat ze smoczkiem nie miał problemu, z butla było gorzej, ale też nie wisiał na piersi całymi dniami, szybkie karmienie i spokój.. Mama karmila do roku, ale jej to nie przeszkadzało sama chciała.
Znów dzieci mojej cioci, to była istna tragedia, tylko piers piers i piers. Ciocia po 3miesiach miała dość, bo nigdzie wyjść nie mogła, w domu nic zrobić również. Nie wspomina tego dobrze.
O mojej koleżance nie mówię, bo ona ma chyba depresję przez kp.. Ale akurat tutaj jest duża wina jej męża, on się nie zgadza na mm, a ona się biedna męczy.

Ja mam świadomość tego, że mogę karmić 3miesiace, a mogę karmić 2tyg.
Zmuszać się nie będę, nic na siłę. Wyjdzie w praniu. Cieszę się tylko, że moj mąż zgadza się zemna w tej kwestii i mam jego pełne poparcie w mojej decyzji
Ja po prostu nie mam parcia na kp. Nie chcę ryzykować tego, że przez np. 3miesiace będę karmić tylko kp. Bo fajnie nam to pójdzie, bez problemów, a potem podczas ataku bolu z kręgosłupa zostanę leżeć, bo dziecko butelki mi nie przyjmie, a np. pokarmu nie będę miała na tyle aby mieć zapasy, a leków nie będę mogła zażyć.

Czas edycji: 2017-12-27 o 16:53
Stary 2017-12-27, 16:45   #3414
nesska89
Raczkowanie

Cytat:
Ja termin z synem miałam na koniec sierpnia i od połowy maja chodziłam na zajęcia. Bardzo sobie chwale szkołę, a ćwiczenia oddechowe były super przydatne! ja chodziłam do prywatnej szkoły co tydzień miałam zajęcia. Oprócz porodu i ćwiczenia miałam spotkanie z ratownikiem medycznym, fizjoterapeutka, psychologiem dziecięcym. Może na jakiejś lokalnej grupie popytaj o naprawdę fajna szkołę

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 16:49   #3415
cambria04
Rozeznanie

Cytat:
Oj, to faktycznie kiepsko... Ja tardyferonu też nie wspominam za dobrze... A próbowałaś sok z buraków?

cambria04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 17:03   #3416
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cambria nie, pamietam, że sok z pokrzywy na czczo mi dużo pomagał. A sok z buraków domowy?
Stary 2017-12-27, 17:05   #3417
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Pij pokrzywe.Jedz buraki.Podobno zurawina tez pomaga.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-27, 17:05   #3418
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Cambria nie, pamietam, że sok z pokrzywy na czczo mi dużo pomagał. A sok z buraków domowy?
Tak, moja babcia robi taki lekki zakwas z buraków. Smakuje trochę jak barszcz,tylko kwaśny.
Działa cuda na anemie.

Stary 2017-12-27, 17:22   #3419
MalaGosia88
Zakorzenienie

Nie mam nikogo kto robi domowy sok z buraków. Ale poszukam na necie przepisów
Stary 2017-12-27, 17:23   #3420
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Dzien dobry! Ja bylam dzisiaj w pracy. Glowa juz slabiej dokucza ale jeszcze jest taka, hm.. ciężka. Wszystkim dziewczynom dziekuje za dobre rady

Mam taka wielka poduche, prawie tak duza jak ja 1514391501613.jpg

Jest mega wygodna, ale wymaga przyzwyczajenia. Ja mam z firmy supermami. Mąż wczytywal sie w rozne fora (poswiecil sie chlop zeby czytac ciazowe fora ) i najbardziej polecane sa duze typu C lub typu U. Zdecydowal sie na u, bo ona podpiera tez plecy przy lezeniu na boku. Powiedzial, ze zastanawial sie nad dwoma firmami ale wybral supermami , bo to polskie w Polsce produkowane. Ja sama nie mam porownania z innymi ksztaltami i firmami. Ale wiem, ze te supermami to te z drozszych poduszek dostepnych na rynku. Pewnie u spelni tez swoja role.

Ja jestem aktualnie 12+5 ale jakos nie mam wielkiego brzucha. W poniedzialek byl, ale wczoraj mniej jaflam i juz znow jest normalny

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości