Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-28, 14:20   #871
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;80000076]A tak w ogóle ile kierowca musi zostawić chodnika, jak przy nim parkuje?[/QUOTE]

1,5 metra

u mnie na osiedlu bardzo wybiórczo traktują ten przepis. mandaty dostają tylko samochody z nie-krakowską rejestracją jakiś czas temu ja i inny nie-krakowski samochód dostaliśmy mandaty za takie parkowanie, a 2 samochody stojące przede mną już nie, chociaż głowę daję, że stały tam cały czas (to samochody 'kościołowe' )
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 14:20   #872
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

Myślę, że dyskusja o winietkach może poprowadzić do jednego wniosku - i tak źle i tak niedobrze, zależy od okoliczności.

Mnie raz posadzili z obcymi wujkami i cóż. Ale mój problem jest taki, że u mnie nie ma moich rówieśników (ok. 10 lat między jednym i drugim pokoleniem, bo oboje moi rodzice byli najmłodszym z rodzeństwa o 8 lat), więc niewiele się da zrobić, jak sama wybieram miejsce rzadko jest lepiej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 14:20   #873
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Na tych wielkich weselach powinien być zatrudniony jakiś inspicjent do ogarnięcia tego spektaklu
Jakiś czas temu byłam na weselu na 250 osób i szczerze mówiąc z niczym nie było problemu. Na początku czułam się trochę dziwnie przez te tłumy, ale ostatecznie bawiłam się super, było miejsce do tańczenia, jedzenie podawali na czas i ciepłe. Tak więc to wszystko kwestia organizacji. Może być duże super zorganizowane wesele, a może być małe, które okaże się organizacyjnym niewypałem.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 14:26   #874
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ale mój problem jest taki, że u mnie nie ma moich rówieśników (ok. 10 lat między jednym i drugim pokoleniem, bo oboje moi rodzice byli najmłodszym z rodzeństwa o 8 lat)
U mnie takie różnice są w rodzinie ze strony ojca. Moja najstarsza kuzynka jest ode mnie starsza o jakieś 30 lat
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu byłam na weselu na 250 osób i szczerze mówiąc z niczym nie było problemu. Na początku czułam się trochę dziwnie przez te tłumy, ale ostatecznie bawiłam się super, było miejsce do tańczenia, jedzenie podawali na czas i ciepłe. Tak więc to wszystko kwestia organizacji. Może być duże super zorganizowane wesele, a może być małe, które okaże się organizacyjnym niewypałem.
To też prawda. Mnie takie tłumy lekko przerażają po prostu
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 14:27   #875
visionAM
Zakorzenienie

Mnie też, ale jakoś z czasem każdy się rozszedł, a to na tańce, na papierosa, część siedziała przy stołach i jakoś się ten tłum rozrzedził
Stary 2017-12-28, 14:35   #876
gryx82
BAN stały

Odpowiednia przestrzeń to podstawa, inaczej robi mi się momentalnie duszno, źle i klaustrofobicznie (no i najlepiej "na wylocie" siedzieć). Większość wychodzi niestety z założenia, że wystarczy krzesło i kawałek stołu do postawienia talerza, każdego się jakoś upchnie
Stary 2017-12-28, 14:59   #877
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Odpowiednia przestrzeń to podstawa, inaczej robi mi się momentalnie duszno, źle i klaustrofobicznie (no i najlepiej "na wylocie" siedzieć). Większość wychodzi niestety z założenia, że wystarczy krzesło i kawałek stołu do postawienia talerza, każdego się jakoś upchnie
Mnie najbardziej przeraża upychanie przy tych podłużnych stołach i ludzi, żeby zmieściło się więcej, i potraw. Strach po kieliszek sięgnąć wtedy
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 15:04   #878
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej przeraża upychanie przy tych podłużnych stołach i ludzi, żeby zmieściło się więcej, i potraw. Strach po kieliszek sięgnąć wtedy
Szczerze mówiąc nie widziałam na żadnym weselu stołu, na którym nie byłoby na nic miejsca czy ciężko byłoby sięgnąć po kieliszek. Od jakiś 3-4 lat mam średnio 4 wesela w roku. Wydaje mi się, że teraz lokale organizujące wesela zdają sobie sprawę, że ludzie cenią wygodę i nie stawiają niewiadomo ile jedzenia na stoły, wolą je po prostu donieść.

Większy problem zauważyłam z krzesłami i wyciskaniem na siłę większej liczby gości niż zmieści się na sali. Kilka razy zdarzyła nam się sytuacja, w której ja musiałam się wysunąć zza stołu żeby mój tż spokojnie zjadł Jak dla mnie ciasnota to najgorsze co może być.

A i jeszcze jedno. Często problemem są wazony z kwiatami, które zasłaniają ludzi siedzących naprzeciwko siebie. U nas na weselu goście bardzo chwalili niskie dekoracje właśnie ze względu na to, że nic im nie zasłaniały i w niczym nie przeszkadzały.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2017-12-28 o 15:05
Stary 2017-12-28, 15:13   #879
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc nie widziałam na żadnym weselu stołu, na którym nie byłoby na nic miejsca czy ciężko byłoby sięgnąć po kieliszek. Od jakiś 3-4 lat mam średnio 4 wesela w roku. Wydaje mi się, że teraz lokale organizujące wesela zdają sobie sprawę, że ludzie cenią wygodę i nie stawiają niewiadomo ile jedzenia na stoły, wolą je po prostu donieść.

Większy problem zauważyłam z krzesłami i wyciskaniem na siłę większej liczby gości niż zmieści się na sali. Kilka razy zdarzyła nam się sytuacja, w której ja musiałam się wysunąć zza stołu żeby mój tż spokojnie zjadł Jak dla mnie ciasnota to najgorsze co może być.

A i jeszcze jedno. Często problemem są wazony z kwiatami, które zasłaniają ludzi siedzących naprzeciwko siebie. U nas na weselu goście bardzo chwalili niskie dekoracje właśnie ze względu na to, że nic im nie zasłaniały i w niczym nie przeszkadzały.
Ja byłam ze trzy lata temu na weselu, gdzie goście rozsuwali kelnerom w miarę możliwości potrawy, bo nie dawali rady wcisnąć. Straszny ścisk, nie ma nic gorszego niż to, nawet nie można wtedy swobodnie majstrować sztućcami, bo trzeba uważać, żeby kogoś nie stuknąć

A wysokie wazony z kwiatami to jakaś masakra, ja już zapowiedziałam, że mało dekoracji i niskie, żeby nie przeszkadzały
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 15:18   #880
visionAM
Zakorzenienie

Polecam małe bukiety w tych takich ażurowych białych doniczkach z Ikei, ewentualnie w innych niskich, fajnie to wygląda
Stary 2017-12-28, 16:20   #881
Limonka2738
Zakorzenienie

Mi sie bardzo podobają takie okrągłe stoły na modłę amerykańską (ostatnio bywam tylko na amerykańskich slubach, może w Polsce też się tak już robi) po 10 osób na jeden. Dużo przyjemniej się siedzi.

Nie lubię jak jest jeden/dwa wielkie dłuuuuugie stoły jak w remizie.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2017-12-28, 17:37   #882
visionAM
Zakorzenienie

Tylko często przy takim okrągłym 10 osobowym stole jest ciężej usadzić niż przy klasycznym długim
Stary 2017-12-28, 18:30   #883
myszka197
BAN stały

,
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 19:11   #884
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Nie powinnyście być zdziwione po całej dyskusji kto u kogo jest Mikołaj, Gwiazdor, Dzieciątko czy Aniołek
Ooo a gdzie to, gdzie?
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 19:17   #885
silesianna
Zakorzenienie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;79976236]To skąd ten Dziadek Mróz? Może dla bezpieczeństwa żeby się władza nie czepiała?[/QUOTE]Dziadek Mróz to nie tylko Podlasie, bywa też w innych regionach, choć faktycznie, raczej szczątkowo https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/co...6NKEcjJdUg.jpg
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 19:51   #886
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Dziadek Mróz to nie tylko Podlasie, bywa też w innych regionach, choć faktycznie, raczej szczątkowo https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/co...6NKEcjJdUg.jpg
Ciekawe jak te mapy mają się do rzeczywistości, w moim powiecie jest zaznaczone, że prezenty przynosi Święty Mikołaj, a z tego co wiem to u większości znajomych w domach był/ dalej jest Gwiazdor Święty Mikołaj odwiedza dzieci w szkołach/ przedszkolach.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 19:59   #887
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 20:12   #888
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:
Byłam w tym roku na weselu na 250 osób, duże rodziny, sporo znajomych plus sąsiedzi i znajomi rodziców z pracy
Znajomi rodziców z pracy... To już szukanie gości na siłę.
Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
Koleżanka z pracy miała ponad 150 osób samej najbliższej rodziny - tj. Własnego rodzeństwa, rodzeństwa rodziców i ich wnuków oraz dzieci. Gdy doszła troszkę dalsza rodzina to wyszło im już koło 200. W sumie wesele miała właśnie na ok. 250 osób.
Może mam patologiczne mniemanie o więzach rodzinnych, ale nie uważam wnuków rodzeństwa rodziców za bliską rodzinę.

Cytat:
Zapewne nigdy się gościom w 100% nie dogodzi usadzeniem, bo zawsze się znajdzie ktoś mniej zadowolony, ale rzeczywiście opisana przez Ciebie sytuacja jest kuriozalna Nadal jednak w moim odczuciu winietki (przygotowane z głową) są lepszą opcją niż ich brak. I racja, że stoły robi się mniejsze niż kiedyś bywało.
Moim zdaniem winietki pozwalają oszczędzić żenujących/krępujacych sytuacji typu unikanie kogoś, przesiadanie się ze względu na kogoś.

Stary 2017-12-28, 21:18   #889
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Znajomi rodziców z pracy... To już szukanie gości na siłę.

Może mam patologiczne mniemanie o więzach rodzinnych, ale nie uważam wnuków rodzeństwa rodziców za bliską rodzinę.

Moim zdaniem winietki pozwalają oszczędzić żenujących/krępujacych sytuacji typu unikanie kogoś, przesiadanie się ze względu na kogoś.

Wnuczka mojego taty siostry to inaczej córka mojej siostry ciotecznej. Dla mnie to jest bliska rodzina.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 21:24   #890
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 22:14   #891
NattiTt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Wnuczka mojego taty siostry to inaczej córka mojej siostry ciotecznej. Dla mnie to jest bliska rodzina.
Dla mnie też, nawet bardzo bliska.
Uwaga, teraz coś szokującego: wnuczęta brata mojego dziadka są dla mnie bliscy! Może nie na tyle, żeby wigilię z nimi urządzać, ale na weselu, nawet jeśli byłoby to około 50 osób, na pewno by się znaleźli.

I to nawet są bliżej na liście moich priorytetów niż znajomi.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 22:27   #892
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Tak, teraz będzie wymienianie "siostra wujka brata kuzynki od strony babci marcysi jest mi bliższa niż rodzona siostra!!!"

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 22:28   #893
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ale to naprawdę nie jest aż tak odległa rodzina, szczególnie, gdy dziadkowe rodzeństwo się trzymało razem.
U mnie na moim mikro 25-osobowym weselu dzieci i wnuk brata mojej babci byli
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 22:32   #894
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;80013956]Ale to naprawdę nie jest aż tak odległa rodzina, szczególnie, gdy dziadkowe rodzeństwo się trzymało razem.
U mnie na moim mikro 25-osobowym weselu dzieci i wnuk brata mojej babci byli [/QUOTE]No pewnie, można mieć super relacje z baaardzo odległą rodziną, bo np. Mieszka się na jednej ulicy od zawsze. Ale jednak to nie są zbyt częste przypadki.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 23:02   #895
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:
Może ja tego nie czuję, bo nie mam rodzeństwa ciotecznego. Wiem, że moja babcia ze swoim dość blisko się trzymała, ale to była bardzo szybko jedyna rodzina, jaka jej została i to i tak nieliczna.
Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Patrzę na moją mamę, bo ona ma rodzeństwo cioteczne. Jej najmłodszy brat cioteczny jest od niej młodszy od 34 lat, więc na szczęście problem zapraszania jego dzieci na wesele by nie istniał Łącznie rodzeństwa ciotecznego ma ponad 20 osób, razem z ich dziećmi robi się już znaczna liczba. Przez znaczną liczebność, rozproszenie po kraju i poza krajem oraz różnice wiekowe z częścią ma bliższe relacje, a z częścią bardzo ograniczone.

Stary 2017-12-28, 23:55   #896
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Ciekawe jak te mapy mają się do rzeczywistości, w moim powiecie jest zaznaczone, że prezenty przynosi Święty Mikołaj, a z tego co wiem to u większości znajomych w domach był/ dalej jest Gwiazdor Święty Mikołaj odwiedza dzieci w szkołach/ przedszkolach.
U mnie też pokazuje Święty Mikołaj, ale w szkołach/przedszkolach i domach znajomych jest Gwiazdor Tylko u mnie w domu jest Święty Mikołaj.

Cytat:
Zależy od rodziny. Dla mnie kuzynostwo w ogóle nie jest bliższą rodziną, ale ja dzieci rodzeństwa moich rodziców widziałam łącznie ze 3 razy w życiu. Ich dzieci to już w ogóle żadna bliska rodzina. Jakbym chciała się zamknąć w określonej liczbie osób na pewno znajomi byliby bardziej priorytetowi niż kuzyni i ich dzieci.
Stary 2017-12-29, 00:17   #897
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie też to bardzo bliska rodzina.

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ----------

Więc wychodzi na to, że u każdego jest inaczej, bo różnie się kontakty utrzymuje, po prostu.

U mnie też znajomi z pracy mamy by się znaleźli, niewielu ale zawsze. Mam jest ginekologiem i jedna z nich mnie wyciagała na porodówce. To moja pierwsza psiapsióła.

Więc zależy od człowieka i jakie ma relacje. ^^

Stary 2017-12-29, 00:28   #898
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Może mam patologiczne mniemanie o więzach rodzinnych, ale nie uważam wnuków rodzeństwa rodziców za bliską rodzinę
Same here Skoro widzimy się raz na 10 lat średnio, to nic dziwnego przecież
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Tak, teraz będzie wymienianie "siostra wujka brata kuzynki od strony babci marcysi jest mi bliższa niż rodzona siostra!!!"
Stary 2017-12-29, 09:09   #899
mariamalaria
BAN stały

Kontakty z rodziną nie są mi potrzebne wcale. Nie brakuje mi spotkań z siostrami ciotecznymi, wujami, cioteczkami. Tylko mama jest wyjątkiem.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-29, 09:49   #900
visionAM
Zakorzenienie

Spotkałam się też z podejściem, że na wesela była zapraszana cała rodzina właśnie po to, żeby się spotkać po latach. Każdy ma inny pomysł na ten dzień i inne priorytety.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości