Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-17, 11:46   #1171
ladyroses
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III

Annika macie już imiona dla parki?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ladyroses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:48   #1172
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tanzanka Pokaż wiadomość
Rosalyn lekarz sam powinien to powiedzieć, ja o nic nie pytałam wszystko po kolei sprawdzał i omawiał
Ale mamy ślubów

I przepraszam ale posmarkałam się na 4ry komory
Ostatnio usłyszałam od dorosłej kobiety, jeżdżącej co miesiąc prywatnie do angiologów z mężem, że UWAGA : mężczyźni maja żyły, a kobiety tętnice -kurtyna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No mam nadzieję, że będzie rozmowny a jak nie to poskarżę się mojej pani doktor i poproszę o skierowanie jeszcze raz.

No oglądam sobie pierścionki zaręczynowe a co?!

ja oczywiście wiem, że mamy 2 komory i 2 przedsionki, raczej miałam na myśli, że lekarz może wypatrzyć brak którejś jamy, ale jakie jeszcze wady są widoczne na tym etapie?
Ten mój dzisiejszy lekarz to ordynator oddziału położniczego z największego szpitala w Gd, bardzo doświadczony położnik, i dlatego na maksa chce wykorzystać spotkanie z nim a boję się, że może być mało rozmowny

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:49   #1173
aaby
Zakorzenienie

annika, ale duże dzieciaczki Jeśli różnica w wadze będzie się utrzymywać mniej więcej na tym samym poziomie tzn. że po prostu jedno będzie większe a drugie drobiazg
A macie jakieś koncepcje imion?

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:52   #1174
ladyroses
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
No mam nadzieję, że będzie rozmowny a jak nie to poskarżę się mojej pani doktor i poproszę o skierowanie jeszcze raz.

ja oczywiście wiem, że mamy 2 komory i 2 przedsionki, raczej miałam na myśli, że lekarz może wypatrzyć brak którejś jamy, ale jakie jeszcze wady są widoczne na tym etapie?
Ten mój dzisiejszy lekarz to ordynator oddziału położniczego z największego szpitala w Gd, bardzo doświadczony położnik, i dlatego na maksa chce wykorzystać spotkanie z nim a boję się, że może być mało rozmowny
Wstaw zdjęcia jakie pierścionki Ci się podobają

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Czy komuś na pierwszej stronie dopisać płeć i imię dziecka?

Stary 2018-01-17, 11:53   #1175
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Może sprawdzić przepływy, zastawki itp. W pierwszej ciąży mój gin na połówkowym wykrył ognisko hyperechogenne i skierował do dalszej diagnostyki. Samo ognisko groźne nie jest, ale dzięki temu mała miała echo po urodzeniu i wyszły inne wrodzone wady serca.

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

Stary 2018-01-17, 11:58   #1176
ladyroses
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
Może sprawdzić przepływy, zastawki itp. W pierwszej ciąży mój gin na połówkowym wykrył ognisko hyperechogenne i skierował do dalszej diagnostyki. Samo ognisko groźne nie jest, ale dzięki temu mała miała echo po urodzeniu i wyszły inne wrodzone wady serca.
Z ciekawości zapytam mieliście już takie przypadki wady serca w rodzinie?

Stary 2018-01-17, 12:00   #1177
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyroses Pokaż wiadomość
Wstaw zdjęcia jakie pierścionki Ci się podobają

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Czy komuś na pierwszej stronie dopisać płeć i imię dziecka?

Screenshot_20180117-115951.pngScreenshot_20180117-115859.pngScreenshot_20180117-115814.png
O w takim stylu

Stary 2018-01-17, 12:03   #1178
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _annika_ Pokaż wiadomość
Dopiero dotarłam do domu Na usg weszłam dopiero o 9...
Ogólnie wszystko w najlepszym porządku. Nadal parka Jedyne co to zwiększyła sie różnica wagi pomiędzy dzieciaczkami 239 i 318, No ale to mogą być błędy pomiarowe, Wiec na razie sie nie martwimy tylko zobaczy sie na następnym usg.

Mocne kciuki za pozostałe wizyty
Super że wizyta udana. U Ciebie maleństwa mają oddzielne łożyska prawda? To w takim przypadku chyba nie ma się co martwić. Do następnej wizyty może się wyrównają

Cytat:

Ja po UG poskarżyłam mojemu ginowi że tamten nic nie chciał gadać Nie chciałam iść do niego na połówkowe ale mój mnie przekonał że to przecież najlepszy specjalista i z całego województwa do niego pacjentki przyjeżdżają.
Olanzapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 12:04   #1179
Guerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Guerka, a i pytałam o ta immunoglobulipne dla Ciebie ale oczywiście nikt nic nie wie. Lekarka z która rozmawiałam mowi ze ona sobie w ogóle tego nie wyobraża, bo te ampułki trzeba jakoś specjalnie przechowywać i po minucie od wyciągnięcia są do wyrzucenia, a POZty ponoć w ogóle nie maja specjalnych lodówek do przechowywania tego.

Tak to juz u nas jest... urzędnicy sobie wymyśla nowy przepis, ale żeby poinformować lekarzy to juz im nie starczyło czasu :/
Dziękuję annika ja jeszcze dopytam jutro, bo dziwne mi się wydaje ze musi być to przechowywane w takich warunkach. Przecież lekarze do tej pory dawali np receptę na to i mozna bylo wykupić w aptece te zastrzyki
A przede wszystkim dobrze ze dzieciaczki zdrowe masz jakieś fotki??

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-01-17, 12:06   #1180
ladyroses
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem też mam zaręczynowy z aparatu to teraz musisz podrzucić te zdjęcia tz

Stary 2018-01-17, 12:11   #1181
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość
Ja po UG poskarżyłam mojemu ginowi że tamten nic nie chciał gadać Nie chciałam iść do niego na połówkowe ale mój mnie przekonał że to przecież najlepszy specjalista i z całego województwa do niego pacjentki przyjeżdżają.
No to właśnie zarezerwowalam wizytę za tydz do lekarza u którego robiliśmy ug i dokładnie wszystko tłumaczył.
A u tego lekarza z dziś też już kiedyś byłam i był ok ale taki oschły.

Stary 2018-01-17, 12:14   #1182
_annika_
Zadomowienie

Cytat:
Annika macie już imiona dla parki?

No właśnie nie! Totalna porażka w tym temacie. Nawet nie mogę powiedzieć, ze sie waham pomiędzy jakimiś kilkoma, po prostu totalnie nic mi nie leży Pociszam sie, ze moi rodzice wymyślili imię dla mojej siostry 2 tyg po porodzie jak był ostatni dzien na rejestracje dziecka

Cytat:
annika, ale duże dzieciaczki Jeśli różnica w wadze będzie się utrzymywać mniej więcej na tym samym poziomie tzn. że po prostu jedno będzie większe a drugie drobiazg
A macie jakieś koncepcje imion?
No właśnie dziwnie z ta waga, bo 2 tyg temu na usg dziewczynka była większa o 20g, a teraz jest niby ta mniejsza. Zwalam na błąd pomiaru. Zobaczymy jak to sie będzie rozwijało dalej.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Guerka Pokaż wiadomość
Dziękuję annika ja jeszcze dopytam jutro, bo dziwne mi się wydaje ze musi być to przechowywane w takich warunkach. Przecież lekarze do tej pory dawali np receptę na to i mozna bylo wykupić w aptece te zastrzyki
A przede wszystkim dobrze ze dzieciaczki zdrowe masz jakieś fotki??

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
To ja juz sie na tym nie znam. Przekazuje co usłyszałam

Fotek mam milion, ale jakoś żadna sie nie nadaje do wrzucenia. Nie mam żadnej fotki całego dzieciaczka, tylko każdy organ osobno, to chyba was zdjecie żołądka nie interesuje. Nawet w sumie nie wiem która z tych plam to akurat żołądek
_annika_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 12:18   #1183
Agnessssa
Rozeznanie

A czy któraś już coś wie o teście obciążenia glukoza? Mi lekarka moja na następną wizytę około 15 lutego kazała zrobić ten test już. Jak sobie przypomnę z pierwszej ciąży rzygać mi się chce na samą myśl o nim. W sumie na następną wizytę będę mieć 25 tydzień więc już czas na obciążenie glukozą ale tak tego nie chce robić
Stary 2018-01-17, 12:18   #1184
_annika_
Zadomowienie

Cytat:
O mi tez sie podobają takie „płaskie”. Nie lubie tych z wystającym oczkiem, bo sie rajstopy drą przez nie :P

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość
Super że wizyta udana. U Ciebie maleństwa mają oddzielne łożyska prawda? To w takim przypadku chyba nie ma się co martwić. Do następnej wizyty może się wyrównają.
2K2O, ale lekarka mówiła, ze nawet w takiej kombinacji moze dojść do sytuacji, ze jeden bliźniak sie lepiej ustawi, łożysko lepiej sie przytwierdzi i drugi na tym traci. Wiec trzeba monitorować. A u Ciebie jest duża różnica?
Stary 2018-01-17, 12:21   #1185
ladyroses
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnessssa Pokaż wiadomość
A czy któraś już coś wie o teście obciążenia glukoza? Mi lekarka moja na następną wizytę około 15 lutego kazała zrobić ten test już. Jak sobie przypomnę z pierwszej ciąży rzygać mi się chce na samą myśl o nim. W sumie na następną wizytę będę mieć 25 tydzień więc już czas na obciążenie glukozą ale tak tego nie chce robić
Ja mam w piątek wizytę więc też się boję, że lekarz mi już każe zrobić.. Chociaż mam nadzieję że nie, bo ponoć to się robi między 24 a 28 tc. Ja chcę jak najpóźniej

Glukozy się pić nie boję, mogę nawet za którąś z was wypić! Boję się trzykrotnego pobrania krwi. To będzie dla mnie trauma

Stary 2018-01-17, 12:26   #1186
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
O mi tez sie podobają takie „płaskie”. Nie lubie tych z wystającym oczkiem, bo sie rajstopy drą przez nie

2K2O, ale lekarka mówiła, ze nawet w takiej kombinacji moze dojść do sytuacji, ze jeden bliźniak sie lepiej ustawi, łożysko lepiej sie przytwierdzi i drugi na tym traci. Wiec trzeba monitorować. A u Ciebie jest duża różnica?
Na ostatniej wizycie było 154g i 161g więc po równo. Zobaczymy za tydzień jak tam sobie radzą.

Stary 2018-01-17, 12:31   #1187
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Z ciekawości zapytam mieliście już takie przypadki wady serca w rodzinie?

Tzn. być może nikt nic o nich nie wie, bo kiedyś tak szczegółowych badań się nie robiło.

Cytat:
Ja już mam za sobą i raczej nie będę musiała powtarzać. Pychota!

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

Stary 2018-01-17, 12:41   #1188
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natus276 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a Wasi TŻowie chodzą z Wami na wizyty??
Bo mój ostatnio miał pretensje bo mu powiedziałam, że pójdzie na połówkowe, a na normalnej wizycie go nie potrzebuję, to stwierdził, że mu przykro, że go nie chcę
Ja chodzę sama na wizyty.
Cytat:

Tzn. być może nikt nic o nich nie wie, bo kiedyś tak szczegółowych badań się nie robiło.

Ja już mam za sobą i raczej nie będę musiała powtarzać. Pychota!
Oczywiście żartujesz, ze pyszne było?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 12:42   #1189
_annika_
Zadomowienie

Cytat:
Ja robiłam w 8 tc i będę powtarzać miedzy 24 a 28 tc. Na razie jeszcze nie brałam skierowania, bo jeszcze jest troche czasu.

Mała uwaga do osob które robią to prywatnie. Od pewnego czasu zmieniły sie przepisy i nawet prywatnie (za piniondze) nie można zrobic tego badania bez skierowania od lekarza. Mi w diagnostyce odmówili i musiałam wracać po skierowanie
Stary 2018-01-17, 12:47   #1190
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
Ja już dawno miałam i dzielnie walczę z cukrzycą Jutro już mam nawet drugą wizytę w poradni diabetologicznej

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Ja robiłam w 8 tc i będę powtarzać miedzy 24 a 28 tc. Na razie jeszcze nie brałam skierowania, bo jeszcze jest troche czasu.

Mała uwaga do osob które robią to prywatnie. Od pewnego czasu zmieniły sie przepisy i nawet prywatnie (za piniondze) nie można zrobic tego badania bez skierowania od lekarza. Mi w diagnostyce odmówili i musiałam wracać po skierowanie
O tak ode mnie też chcieli w labo jakiś kwit od lekarza. Skierowania jako takiego nie miałam ale w karcie ciąży mam zawsze wypisane zalecenia i badania na następną wizytę i mi uznała.
Stary 2018-01-17, 12:49   #1191
frik frik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misiol Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Gratuluję wizyty czyli wyniki też słabsze, że żelazo?
Jakie już duże te dzieciaczki

Ja już się nie mogę doczekać

Pierwszy raz
Całe szczęście spadł śnieg coraz mniej go co roku, nasze wnuki to chyba na zdjęciach będą go oglądać.
U nas ze śniegu to najbardziej się pies cieszy

---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ----------

Pory wstawania też mi się przesunęły czekamy niecierpliwie na wiadomości zdjęcia!
Kiedys pamiętam, ze snieg leżał miesiacami, az sie mialo dosc 😁 w podstawówce, uwielbialam, gorzej, jak trzeba bylo jechac tramwajem do liceum. I bylo tak potwornie zimno.
A teraz na nowo się wszystko przezywa z dzieciakami i wspomina, jak sie bylo takim malutkim 😍
Cytat:
Napisane przez agugus90 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

To zaczynamy oczekiwanie na relacje z wizyt

A ja właśnie zaczynam trzeci tydzień w łóżku, jestem na takim etapie, że wolałabym wziąć antybiotyk i mieć to za sobą :-/

Trzeci... Jeju biedna. Zatoki o ile dobrze pamiętam? 😘 zdrowiej!

frik frik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 13:16   #1192
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Oczywiście żartujesz, ze pyszne było?

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

Stary 2018-01-17, 13:24   #1193
agugus90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez frik frik Pokaż wiadomość
Kiedys pamiętam, ze snieg leżał miesiacami, az sie mialo dosc w podstawówce, uwielbialam, gorzej, jak trzeba bylo jechac tramwajem do liceum. I bylo tak potwornie zimno.
A teraz na nowo się wszystko przezywa z dzieciakami i wspomina, jak sie bylo takim malutkim

Trzeci... Jeju biedna. Zatoki o ile dobrze pamiętam? zdrowiej!

Tak, po ospie przyszły zatoki. Prowadzący pozwolił mi wziąć przeciwkaszlowy sinecod na noc i jak domowe sposoby nic nie zlagodza do pt, to mam iść do innego lekarza w przychodni i powiedzieć, że chcę leki i prowadzący się zgadza, a nie mieć górki i dołki.

Rosalyn, bardzo ładne pierścionki, będzie się super prezentować przy obraczce i chyba jesteś dość zdecydowana na dany typ U mnie najpierw było białe złoto z diamentem, potem zmieniłam na żółte, później z powrotem białe z szafirem, ale na żywo był za ciemny, to myślałam o topazie, bo miałam już kolczyki i przywieszke, na samym końcu widziałam cudny złoty z rubinem, a w końcu TZ miał wybrać, bo rozmiar znał i jest opcja z początku, z kamieniem wystającym, co bywa problematyczne przy rękawiczkach.

agugus90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 13:26   #1194
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Ja mam z wystajacym kamieniem. Obracam go oczkiem w dol i zakladam rekawiczke. Nic mi nie zaczepia wtedy.

019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 13:31   #1195
_annika_
Zadomowienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8058293 1]Ja mam z wystajacym kamieniem. Obracam go oczkiem w dol i zakladam rekawiczke. Nic mi nie zaczepia wtedy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

A ja zawsze jak prowadzę samochod w pierścionku z wystającym oczkiem to sobie musze zadrzeć rajstopy jak robię ostry skręt kierownica. Po prostu ZAWSZE!!! Nie cierpię tych pierścionków, ale to moze jest kwestia tego ze mam za wysoko fotel w aucie
Stary 2018-01-17, 13:47   #1196
pajeczyna
Zadomowienie

A ja tez mam wystajace oczko i nic mi sie nie drze. Ani nie przekrecam do rekawiczek ani nic. No tylko te lateksowe/winylowe sie dra, ale wiadomo ze wtedy sciagam. Nosze z obrączka i dzieki temu jest bardziej stabilnie i sie nie obraca

pajeczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 13:49   #1197
tanzanka
Zadomowienie

Rosalyn wiem, że wiesz! Mamy kalafiory i się zdarza trzymam kciuki, że będzie dobrze, super ekstra
Annika plamy, ani buźki pół?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tanzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 13:51   #1198
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agugus90 Pokaż wiadomość

Rosalyn, bardzo ładne pierścionki, będzie się super prezentować przy obraczce i chyba jesteś dość zdecydowana na dany typ U mnie najpierw było białe złoto z diamentem, potem zmieniłam na żółte, później z powrotem białe z szafirem, ale na żywo był za ciemny, to myślałam o topazie, bo miałam już kolczyki i przywieszke, na samym końcu widziałam cudny złoty z rubinem, a w końcu TZ miał wybrać, bo rozmiar znał i jest opcja z początku, z kamieniem wystającym, co bywa problematyczne przy rękawiczkach.

Ja raczej tylko żółte złoto jeżeli chodzi o kolory. Białego tylko dodatek może być. Nie lubie właśnie jak to oczko tak mocno wystaje dlatego chciałabym coś schowanego w obręczy. Agu pokaż na co się ostatecznie zdecydowałaś

Stary 2018-01-17, 14:08   #1199
ladyroses
Zakorzenienie

Dziewczyny będziecie się wybierać na usg 3 trymestru (między 28tc a 32tc)? To jest to ostatnie usg. Nie wiem czy wiecie, ale te z nas które miały refundowane 1 usg prenatalne (plus pappa) i 2 usg (połówkowe) nie będą miały refundowanego 3 usg (tego właśnie o które pytam). Nie jest ono w żaden sposób refundowane.

U mnie ono kosztuje 280 zł i jeśli UP wyjdzie mi poprawnie i dalej ciąża będzie przebiegać prawidłowo, mój lekarz nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości to na to usg 3 trymestru się nie wybieram a jak u Was?

Stary 2018-01-17, 14:14   #1200
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny będziecie się wybierać na usg 3 trymestru (między 28tc a 32tc)? To jest to ostatnie usg. Nie wiem czy wiecie, ale te z nas które miały refundowane 1 usg prenatalne (plus pappa) i 2 usg (połówkowe) nie będą miały refundowanego 3 usg (tego właśnie o które pytam). Nie jest ono w żaden sposób refundowane.

U mnie ono kosztuje 280 zł i jeśli UP wyjdzie mi poprawnie i dalej ciąża będzie przebiegać prawidłowo, mój lekarz nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości to na to usg 3 trymestru się nie wybieram a jak u Was?

Nie, na żadne dodatkowe się nie wybieram. Wystarczy mi to, co zrobi mój gin.
Wczoraj mój gin tak mi ładnie pokazał wszystko, że też odpuszczam połówkowe dodatkowe u tego, u którego robiłam w 13tc. Chyba, że mąż będzie chciał, bo to chyba jedyna okazja, żeby był i widział (to tak a propo tego, czy mąż jeździ ze mną - nie był ani razu i chyba się nie zapowiada).

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości