Nałogowe kosmetykoholiczki - część 3 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-30, 15:44   #3871
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Nałogowe kosmetykoholiczki - część 3

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Podsumowanie mojej matury:
polski: ustny 85%, pisemny (P) 91%
francuski: ustny (P) 100%, pisemny (R) 85%
geografia (R) 82%

To co.. dostanę się na studia? Dzienne? Ja? Aż się boję o tym myśleć..
GRATULACJE Em Spisałaś się na medal

Cytat:
Napisane przez gayenka Pokaż wiadomość
Mam male pytanko..chce kupic cos antycellulitowego ,wyszczuplajacego i wogole wlasnie koncze erioswe serum i jest takie sobie..myslalam o ktoryms z tych produktow:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ycellulit.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...cellulitu.html

Bo ja uzywam ego typu rzeczy raczej profilaktycznie..

I teraz nie wiem :kupic ktorys z nich a moze lepiej Evelinke...? bo mam oliwke antycellulitowa z ziaji i jest fajna...
Ja bardzo lubię serum antycellulitowe i serum przeciw rozstępom Eveline Przy regularnym stosowaniu (rano i wieczór) już pod koniec tubki (czyli po ok 2 -3 tyg) efekty były zauważalne.

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość
Wróciłam Prawda że za mną szalenie tęskniłyście?
Oczywiście (że nie )

Cytat:
Odwykowe Dziewczęta, jak tam? Wytrzymałyście? ja oczywiście nie, ale w sumie nie było najgorzej
Ja nie wytrzymałam niestety Co prawda o wiele mniej kupiłam niż w maju, ale z drugiej strony o wiele więcej niż zakładane 3-4 kosmetyki. Może w lipcu będzie lepiej

Cytat:
16.07 lecę z TŻ do Turcji
Super. Ja będe się kisić w blokowisku - ewentualnie tylko wypad na działkę, nad rzekę, lub na baseny na Słowację (ok 40 min drogi) wchodzą w grę ...

Cytat:
Napisane przez 0306 Pokaż wiadomość
Witam po kilkudniowej przerwie . Od piątku do niedzieli zrobiłam na rowerze ponad 230 km. . Ponieważ jeździłam w mini szortach i górze od stroju kąpielowego ślady bokserki zniknęły z moich pleców (jeszcze jeden peeling i będzie git) . Niestety pomimo ciągłego smarowania wysokimi filtrami moje ciało przypomina czekoladkę (na razie mleczną, ale jeszcze ze dwa takie wyjazdy i będę brązowa ). Że też muszę się tak szybko opalać . Jedynie buzia pozostała blada (albo taka się wydaje przy reszcie)- bo nie zdejmowałam z głowy okularów i czapeczki z daszkiem .
Póki co, w tym roku na rowerze byłam tylko 3 razy Na taki upał nie lubię jeździć

Cytat:
Hosenko, myślę że od ub. roku (czyli od czasu, kiedy po raz ostatni czytałam KP) w tej kwestii niewiele się zmieniło i wygląda to tak:
- okres studiów (ale max. 5 lat) wlicza się do okresu zatrudnienia, ale jako okres nieskładkowy, czyli zwiększa na starcie zawodowym ilość przysługujących dni urlopu, ale nie przyspiesza prawa do jego otrzymania,
- należny urlop oblicza się na podstawie okresu zatrudnienia (w sumie, nie w jednej firmie), czyli w Twoim wypadku należne min. plus 5 lat za studia,
- wg KP masz prawo do 1/12 urlopu po pierwszym przepracowanym miesiącu (czyli np. jeśli przysługuje Ci 24 dni urlopu w roku, po pierwszym miesiącu należą się 2 dni wolnego), ale w różnych firmach różnie to wygląda (np. policjant, o ile się nie mylę, ma prawo do pierwszego urlopu dopiero po półrocznej służbie - bo to reguluje ich wewnętrzna ustawa),
- bez względu na okres zatrudnienia masz prawo do tzw. "urlopu na żądanie" - teraz to chyba max 3 dni, oraz urlopu okolicznościowego (np. z powodu śmierci teścia to teraz chyba jeden dzień),
- niektóre instytucje przyznają dodatkowy urlop naukowy, należy się on studentom w czasie sesji, jest niezależny od ustawowego, a jego wymiar określa pracodawca (kiedyś na podstawie skierowania, teraz to dobra wola pracodawcy).
.
Dzięki Dziś słyszałam, że obecnie studia nie liczą się do niczego Wezmę KP i poczytam na spokojnie - wypadałoby się wkońcu tym zainteresować

Cytat:
Napisane przez cmoksia Pokaż wiadomość
padłam dzisiaj
mój kolega, syn psiapsióły Mamy, był w technikum i teraz pisał mature.
Przed maturą był w miarę spokojny, teraz mało nie mdlał ze stresu, w ogóle mega panika, że on nie zda, co on zrobi itd itd
Kilka minut po 12 dzwoni jego mama do mojej zapłakana i mówi, że dyrektor ze szkoły dzwonił, że Piotrek ma szybko przyjechać do szkoły, bo napisał mature najlepiej ze szkoły i ma dostać nagrode

Cytat:
emememsik jak sie dostaniesz do jakiejś grupy językowej (pewnie masz jakąś podstawową i zaawansowaną), to potem nie będziesz już jej mogła zmienić nielzależnie od tego czy uznasz w trakcie, że poziom jest dla Ciebie za niski czy za wysoki
U mnie było tak, że we wrześniu pisało się test, który kwalifikował do odpowiedniej grupy zaawansowania. Test był banalny (typu: she wear/wears a dress ), specjalnie zrobiłam pare błędów bo obawiałam się tego najwyższego poziomu. Można było się przepisać z niższego na wyższy, ale na odwrót już nie.

Byłam na Upper Intermediate - tak się niby nazywał, ale był bardzo kiepski. Cofnełam się w angielskim niestety Prowadząca nic od nas nie wymagała, nikt zadań nie robił, a jak przyszło do rozmowy po ang. to nikt nie chciał się wypowiadać, więc zrezygnowanym głosem mówła: " powiedzcie coś państwo, COKOLWIEK", więc zdarzało się zę ktoś odpowiedział : "The sun is shining" i to już babkę satyskacjonowało, to nic że temat dotyczył np. jakiś rzadkich gatunków zwierząt

Przez studia nie nauczyłam się niczego nowego z angielskiego - z wyjątkiem paru słówek...

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze dodam, że wg. mnie języki to chyba najłatwiejsze przedmioty na studiach(jeśli się nie jest oczywiście na jakiejś filologii i trzeba znać język perfect ).
Potwierdzam.

Poza tym, bardzo żałuję że mieliśmy tylko 1 język i to nawet bez możliwości wybory - angielski i koniec Juz setny raz powtórze że UJ to najbardziej do uczelnia ...

Cytat:
Napisane przez madziarra Pokaż wiadomość
Zdałam dzisiejszą psychologię na 4 ! 1 pkt do 4+, ale i tak nie jest źle Mój ostatni examin, wszystko już pozaliczane, jeszcze drobne poprawki w pr.lic. , wydrukować i złożyć do dziekanatu. Ale mam czas do piątku więc dziś nie robię nic
Gratuluję - NK to jednak zdolne bestie

Cytat:
PS. Burza do mnie idzie
U mnie była burza, ale trwała może z poł godziny. "złapała" mnie, jak wracałam z UP (miałam ostatnie formalności do załatwienia w związku z wcześniejsyzm zakończeniem stażu) - miałam japonki i letnią sukieneczkę - wróciłam całkiem przemoczona ...

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 15:48   #3872
droga A
Zadomowienie

Cytat:
pod wpływem wątku, który przywołała Ziz, na którym to piętnuje się najpłodniejsze recenzentki KWC wlazłam w ów katalog, by nadrobić zaległości (i będę to robić, póki nie opiszę wszystkiego, co pamiętam, że używałam ), ale nie o tym chciałam.
Zerknęłam na nowości i http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=25208
Chcem to cudo! Kocham wszelkie olejki Clarinsa, ED to mój faworyt wśród olejków do ciała, ale to zapowiada się jeszcze lepiej. Czy któraś go już gdzieś widziała? Gdzie mogę go dorwać?
Ha, ha. Ja też się tam wczoraj wpisałam I zaczynam nadrabiać zaległości KWC, jakoś zawsze ciężko mi oceniać kolorówkę więc większość u mnie wisi w poczekalni. Zapachów też nie umiem - w każdym razie w zakładkach do oceniania mam ok. 200 kosmetyków. Czy to tak trudno zrozumieć, że ktoś może mieć hobby kosmetykowe?

A ja ostatnio zachwycam się kosmetykami Sanoflore - piękne naturalne zapachy, fajne działanie, nawet pozgłaszałam kilka do KWC, ale jeszcze nie są zatwierdone.

Em,
gratuluję
U mnie w klasie niestety 4 osoby wyszły smutne...
droga A jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 15:54   #3873
pakosta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez droga A Pokaż wiadomość
Ha, ha. Ja też się tam wczoraj wpisałam I zaczynam nadrabiać zaległości KWC, jakoś zawsze ciężko mi oceniać kolorówkę więc większość u mnie wisi w poczekalni. Zapachów też nie umiem - w każdym razie w zakładkach do oceniania mam ok. 200 kosmetyków. Czy to tak trudno zrozumieć, że ktoś może mieć hobby kosmetykowe?

A ja ostatnio zachwycam się kosmetykami Sanoflore - piękne naturalne zapachy, fajne działanie, nawet pozgłaszałam kilka do KWC, ale jeszcze nie są zatwierdone.

Em,
gratuluję
O jakim wątku mowa

Wymiana
pakosta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 15:57   #3874
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:

Ja się nimi kiedyś mocno zainteresowałam, ale brak było recenzji w KWC. Napisałam więc do producenta (korzystając z odpowiedniej zakładki na ich stronie) z prośbą o przesłanie kilku próbek. Niestety pomimo dwukrotnej prośby zostałam całkowicie zignorowana . Zatem odpuściłam sobie, bo przy mojej skłonności do alergii i podrażnień nie wyobrażam sobie kupna kosmetyków bez możliwości wcześniejszego ich przetestowania.
Do dziś zapychają mi tylko skrzynkę spamem

0306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 15:57   #3875
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pakosta Pokaż wiadomość
O jakim wątku mowa
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=262539
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 16:08   #3876
droga A
Zadomowienie

Cytat:
Ja się nimi kiedyś mocno zainteresowałam, ale brak było recenzji w KWC. Napisałam więc do producenta (korzystając z odpowiedniej zakładki na ich stronie) z prośbą o przesłanie kilku próbek. Niestety pomimo dwukrotnej prośby zostałam całkowicie zignorowana . Zatem odpuściłam sobie, bo przy mojej skłonności do alergii i podrażnień nie wyobrażam sobie kupna kosmetyków bez możliwości wcześniejszego ich przetestowania.
Ja kupiłam w ciemno, ale rzadko zdarzają mi się podrażnienia po użyciu jakiegoś kosmetyku, więc jak najbardziej mogę eksperymentować na sobie .
Najpierw nabyłam wodę pomarańczową i krem na dzień, wczoraj wodę chabrową na zmęczone oczy. Dostałam przy tym próbki kremu matującego i pod oczy. Matujący też mi się podoba
Stary 2008-06-30, 16:11   #3877
zizou
Zakorzenienie

woda poamranczowa? ja wczoraj wyczytalam, ze dobra jest dla cery bulgarska woda rozana, zamierzam przywiezc sobie tego troche.
Stary 2008-06-30, 16:17   #3878
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Dzięki Dziś słyszałam, że obecnie studia nie liczą się do niczego Wezmę KP i poczytam na spokojnie - wypadałoby się wkońcu tym zainteresować
Tu masz wszystko nt. temat: http://www.praca.info/kodeks-pracy.m...kowe&ak=kodeks

Zatem nieprawdą jest, że Ci się nie liczą. Ja pokręciłam tylko długość tych okresów nieskładkowych (np. za studia jest teraz do ośmiu lat), no i wlicza się jednak LO.
Pogadaj z kadrową, bo Ty zdaje się masz 2 kierunki? Jeśli tak, to przysługuje Ci już pełny wymiar urlopu, czyli 26 dni/rocznie.

EDIT: doczytałam, nie przysługuje jeszcze pełen wymiar, ale za dwa lata owszem.

Stary 2008-06-30, 16:21   #3879
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Tu masz wszystko nt. temat: http://www.praca.info/kodeks-pracy.m...kowe&ak=kodeks

Zatem nieprawdą jest, że Ci się nie liczą. Ja pokręciłam tylko długość tych okresów nieskładkowych (np. za studia jest teraz do ośmiu lat), no i wlicza się jednak LO.
Pogadaj z kadrową, bo Ty zdaje się masz 2 kierunki? Jeśli tak, to przysługuje Ci już pełny wymiar urlopu, czyli 26 dni/rocznie.
Dzięki Aguś

Jestem po magisterskich studiach, a obecnie robię zaocznie drugi kierunek, ale to tylko w szkole policealnej i skończyłam I semestr dopiero. 4 miesiace stazu tez mi cię chyba liczą?

Edycja: przeczytałam: "Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu" czyli to znaczy, że nie mam już 9 lat "pracy" - 4 lat LO + 5 lat studiów? Mam zatem 8 lat które wliczają się po ukończeniu studiów?

Cytat:
Napisane przez KP
Art. 155.

§ 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:

1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,

2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,

3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,

4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,

5) szkoły policealnej - 6 lat,

6) szkoły wyższej - 8 lat.

Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.

Instagram

Stary 2008-06-30, 16:24   #3880
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Dzięki Aguś

Jestem po magisterskich studiach, a obecnie robię zaocznie drugi kierunek, ale to tylko w szkole policealnej i skończyłam I semestr dopiero. 4 miesiace stazu tez mi cię chyba liczą?
NMZC
Moim zdaniem tak, ale doczytaj, ew. dopytaj kadrowej. Te 4 miesiące stażu i tak na razie niczego nie zmienia, ale skraca okres zatrudnienia potrzebny do pełnego wymiaru.

Stary 2008-06-30, 16:24   #3881
droga A
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zizou Pokaż wiadomość
woda poamranczowa? ja wczoraj wyczytalam, ze dobra jest dla cery bulgarska woda rozana, zamierzam przywiezc sobie tego troche.
No, mozna ją stosować jako tonik lub jako mgiełkę do ciała. Pachnie Neroli i nie lepi się na skórze. Zabiorę ją sobie na wakacje, będę miała dwa w jednym.
W tym roku zazdroszczę Wam wyjadzów zagranicznych i buszowania po zagranicznych drogeriach. Mnie się nic nie szykuje, no może oprócz wyjazdu do Niemiec, a i tak cieszy mnie perspektywa dobrze zaopatrzonych sklepów z kosmetykami
Stary 2008-06-30, 17:00   #3882
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

czy któraś z Was jeździła np do Berlina na same zakupy? Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, że byśmy się tak wybrały pociągiem (długo to by z Wawy trwało?) na jakieś 2-3 dni, tylko się zastanawiamy narazie jakby to technicznie wyglądało
Stary 2008-06-30, 17:18   #3883
rzyrafka
Zakorzenienie

w Berlinie planowałyśmy nawet zrobić zlot nk zakupowy w którymś ze starych wątków
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 17:22   #3884
Estella
Zakorzenienie

Cytat:
Mam male pytanko..chce kupic cos antycellulitowego ,wyszczuplajacego i wogole wlasnie koncze erioswe serum i jest takie sobie..myslalam o ktoryms z tych produktow:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ycellulit.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...cellulitu.html

Bo ja uzywam ego typu rzeczy raczej profilaktycznie..

I teraz nie wiem :kupic ktorys z nich a moze lepiej Evelinke...? bo mam oliwke antycellulitowa z ziaji i jest fajna...

Prosze o rady
Cytat:
Napisane przez Organzza Pokaż wiadomość
Edit: Gayenko, ten "reduktor cellulitu" ma chyba Estella, jeśli dobrze pamiętam
Cytat:
Estello dopomóz!
Dobrze pamietasz
Ziaja pachnie anyżem, trochę aptecznie, ale mojej mamie się ten zapach bardzo podoba. Ja nie przepadam za anyżkiem, ale tu jest do zniesienia. Trochę napina skórę, muszę zacząć go stosować regularnie, bo ostatnio przestałam. Cellulitu nie zlikwiduje, ale to pewnie wiesz
Eveline chłodzi, Ziaji pomarańczowej nie miałam - miałam peeling z tej serii i pięknie pachniał.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja kupiłam w ciemno, ale rzadko zdarzają mi się podrażnienia po użyciu jakiegoś kosmetyku, więc jak najbardziej mogę eksperymentować na sobie .
Najpierw nabyłam wodę pomarańczową i krem na dzień, wczoraj wodę chabrową na zmęczone oczy. Dostałam przy tym próbki kremu matującego i pod oczy. Matujący też mi się podoba
Ooo też się nimi interesowałam, mam chyba ze dwie czy trzy próbki, ale jeszcze nietknięte. Woda chabrowa brzmi zachęcająco. Jeszcze dziś nie wchodziłam do bazy, potem zajrzę
Aga a patrzyłaś w aptekach? Bo oni mają na pewno próbki tych kosmetyków.

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 17:25   #3885
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Napisane przez Estella Pokaż wiadomość
Aga a patrzyłaś w aptekach? Bo oni mają na pewno próbki tych kosmetyków.
Patrzyłam stacjonarne, które odwiedzam nie prowadzą, zaś internetowa w której kupuję jeszcze nie ma

Stary 2008-06-30, 17:33   #3886
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

Cytat:
Napisane przez rzyrafka Pokaż wiadomość
w Berlinie planowałyśmy nawet zrobić zlot nk zakupowy w którymś ze starych wątków
takie popularne są wyjazdy zakupowe do Berlina? to napiszcie o nich coś więcej
Stary 2008-06-30, 18:58   #3887
isa666
Zakorzenienie

Ufff...mam dość, przegrzebuję KWC od kilku h, bo chcę sobie kupić jakiś nowy balsam, tylko nie mam zielonego pojęcia jaki chcę Nie wiem czy kupić zapach owocowy, pudrowy, czy może cytrusowy Wiem tylko, że nie kupię nic tak intensywnego jak karmel&cynamon Farmony, bo mnie rodzice chyba z domu wymeldują(drażni ich ten zapach i wietrzą cały dom jak się wysmaruję ).

BTW. Czy miała któraś z Was jakieś kosmetyki do ciala H&M(w KWC mało produktów i opinii)?
Chodzi mi o smarowidła do ciała i żele pod prysznic, bo mnie kusiły ostatnio(takie ładne mają opakowania ), ale nie wiem jak z jakością(moja skóra wiele nie wymaga, bo nie jest sucha, ale z drugiej strony nie chciałabym sobie zrobić kuku ).
Kolorówka H&M mi pasuje, ale z pielęgnacji jeszcze nie miałam nic.
Stary 2008-06-30, 19:01   #3888
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Ice dziekuje za rade...faktycznie skuteczne toto? bo ja mam wrazenie ze te wszystkie drogasne specyfiki ( w sensie powyzej 20 zl) to pic na wode i fotomontaz...
Skuteczne, ujędrnia, chociaż zaczynam się zastanawiać, czy na pewno mi to ujędrnianie potrzebne.

Cytat:
Napisane przez madziarra Pokaż wiadomość
Zdałam dzisiejszą psychologię na 4 ! 1 pkt do 4+, ale i tak nie jest źle Mój ostatni examin, wszystko już pozaliczane, jeszcze drobne poprawki w pr.lic. , wydrukować i złożyć do dziekanatu. Ale mam czas do piątku więc dziś nie robię nic
Gratuluję.

Cytat:
Super. Ja będe się kisić w blokowisku - ewentualnie tylko wypad na działkę, nad rzekę, lub na baseny na Słowację (ok 40 min drogi) wchodzą w grę ...
Nie martw się, ja też się będę kisić i w zasadzie to nawet powinnam się uczyć, bo oblałam w tej sesji chyba prawie wszystko (z większości wyniki dopiero ok. 10 lipca, ale i tak niewiele się spodziewam po moich wybitnych wyczynach naukowych). Jedyne miejsce, w które się wybieram, to Berlin póki co.

Cytat:
Miałam próbkę kremu pod oczy (i jeszcze jakiegoś do twarzy, ale zgubiłam) i mi nie podszedł, ściągnął mi skórę, to zdecydowanie nie na moje potrzeby.

Cytat:
czy któraś z Was jeździła np do Berlina na same zakupy? Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, że byśmy się tak wybrały pociągiem (długo to by z Wawy trwało?) na jakieś 2-3 dni, tylko się zastanawiamy narazie jakby to technicznie wyglądało
Z Warszawy pociągiem jedzie się coś między 4 a 6 godz. (nie wiem dokładnie) - moja siostra czasami jeździ z Berlina do Krakowa przez Warszawę.

---

Mam wakacje.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 19:11   #3889
madziarra
Zakorzenienie

GG do madziarra

Cytat:
Napisane przez Organzza Pokaż wiadomość
I Tobie należą się gratulacje
Cytat:
Napisane przez pakosta Pokaż wiadomość

Gratuluję
Cytat:
Brawo!
Też bym tak chciała
Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Gratuluję.
Dzięki

Cytat:
Mam wakacje.

Właśnie wróciłam z zakupów z 4 parami butów. Niereformowalna jestem

Enough optimism to sustain hope
and enough pessimism to motivate concern.
madziarra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 19:15   #3890
droga A
Zadomowienie

Cytat:
Ja jestem w Berlinie co najmniej raz w roku. Staram się zorganizować uczniowski wyjazd na Wyspę Muzeów. Pomiędzy doznaniami estetycznymi mamy zawsze trochę czasu na posiłek we własnym zakresie i zakupy jak starczy nam czasu. Wtedy biegam po wszystkich drogeriach w zasięgu kilkuset metrów i czasem co nieco przywiozę. Poza tym raz w roku namawiam męża na zawiezienie mnie do Niemiec na zakupy w DM i innych drogeriach, ale to już gdzieś bliżej granicy.
Stary 2008-06-30, 19:53   #3891
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Pożarłam sie właśnie z TZtem . Poszło o to, że nie potrafię zwindykować swojej należności od jednego z kontrahentów i nie chcę przekazać sprawy w jego ręce, by mógł załatwić to "po swojemu".
Brak mi słów do niego. Zawsze cwaniakuje nie tam gdzie trzeba, a jak już może wytknąć mi jakiś feler to pastwi się niemiłosiernie.
Miałam próbować, ale najzwyczajniej w świecie nie mam ochoty .
Może sobie cwaniakować i zgrywać wielkiego mądralę przed takimi, jak ta jego ex-kochanka: zakompleksiona i podstarzała nimfomanka, w dodatku głupia jak but
z lewej nogi, która łyka jak młody pelikan każde jego kłamstwo. Może też opowiadać jej nadal niestworzone historie na mój temat, by się wybielić, ja i tak nie zniżę się do jego poziomu

Stary 2008-06-30, 20:49   #3892
emememsik
po prostu Em :)

rzyrafka, pakosta, madziarra, Hosenka*, droga A, dziękuję.
Cytat:
Napisane przez rzyrafka Pokaż wiadomość
Ja bym jednak celowała wyżej, z doświadczenie wiem, że poziom językowy wiekszośći nie jest zbyt wysoki, więc nazwy grup są z zasady wyższe niż poziom w nich nauczany
Ale właśnie chodzi o to, że zobaczyłam "plan nauczania" w tej najwyższej grupie i odpadłam.

Cytat:
pemememsik jak sie dostaniesz do jakiejś grupy językowej (pewnie masz jakąś podstawową i zaawansowaną), to potem nie będziesz już jej mogła zmienić nielzależnie od tego czy uznasz w trakcie, że poziom jest dla Ciebie za niski czy za wysoki
Ale czemu inne dziewczyny piszą coś innego?

Cytat:
Em, rzyrafka dobrze radzi, ja też celowałabym wyżej . Fakt, że w opisach grup zawsze zawyżają poziom, a nawet jeśli okaże się on dlaCiebie ciut za wysoki (w co szczerze wątpię), to będziesz miała dodatkową mobilizacjędo nauki. Wierz mi, w dzisiejszym świecie nic istotniejszego od znajomości języków. Studia skończysz i jak Ci się poszczęści będziesz pracowała w zawodzie, a jeśli podzielisz los większości, jedyne co z wiedzy wyniesionej ze studiów przyda Ci się w pracy, to znajomość języków właśnie i umiejętność samodzielnego myślenia/nauki.
Dzięki, przemyślę to.

Cytat:
BTW. U mnie taki przeskok był z gimnazjum do liceum(w gimnazjum miałam same młode nauczycielki tuż po studiach, więc nam kładły do mózgów tysiące niepotrzebnych, drobiazgowych informacji a w liceum to był luzik ).
U mnie też z gimnazjum do liceum. Po klasie dwujęzycznej, lekcje po polsku wydały mi się prawdziwym odpoczynkiem. A i uczyłam się trzy razy mniej (nie licząc tego roku).

Cytat:
Em a ja zmienilam nie tylko poziom a nawet jezykbylam na niemieckim a przenioslam sie na angielski poszukaj jakiegos forum studentow twojego wymarzonego kierunku oni ci pewnie pomoga powiedziec gdzie jest jaki poziom i co warto wybrac..
Rzeczywiście, poszukam jakiegoś forum UE.
A to jest tak, że języki są poza kierunkami? To znaczy, mieszają się na nich różni ludzie?

Cytat:
U mnie było tak, że we wrześniu pisało się test, który kwalifikował do odpowiedniej grupy zaawansowania. Test był banalny (typu: she wear/wears a dress ), specjalnie zrobiłam pare błędów bo obawiałam się tego najwyższego poziomu. Można było się przepisać z niższego na wyższy, ale na odwrót już nie.
A dlaczego można było tylko w jedną stronę?

Cytat:
To znaczy nie zdały?

Cytat:
BTW. Czy miała któraś z Was jakieś kosmetyki do ciala H&M(w KWC mało produktów i opinii)?
Dla mnie cała pielęgnacja H&M strasznie śmierdzi.

Cytat:
Mam wakacje.
Super.
Stary 2008-06-30, 20:54   #3893
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
A dlaczego można było tylko w jedną stronę?
A no nie wiem "oficjalnie" czemu. Może chodziło o to, żeby osoby kiepsko radzące sobie na wyższym poziomie nie przechodziły do nizszej grupy i nie miały przez to lepszych ocen Ale to UJ, więc wszystko jest możliwe .

Co ciekawe, okazało się, że osoby na nizszym poziomie więcej się nauczyły niż na tym "moim" - mieli "ambitną" prowadzącą, która na zajęciach nie uznawała polskiego, była wymagająca itd.

Instagram

Stary 2008-06-30, 21:10   #3894
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Cytat:
Hosenko, myślę że od ub. roku (czyli od czasu, kiedy po raz ostatni czytałam KP) w tej kwestii niewiele się zmieniło i wygląda to tak:
- okres studiów (ale max. 5 lat) wlicza się do okresu zatrudnienia, ale jako okres nieskładkowy, czyli zwiększa na starcie zawodowym ilość przysługujących dni urlopu, ale nie przyspiesza prawa do jego otrzymania,
- należny urlop oblicza się na podstawie okresu zatrudnienia (w sumie, nie w jednej firmie), czyli w Twoim wypadku należne min. plus 5 lat za studia,
- wg KP masz prawo do 1/12 urlopu po pierwszym przepracowanym miesiącu (czyli np. jeśli przysługuje Ci 24 dni urlopu w roku, po pierwszym miesiącu należą się 2 dni wolnego), ale w różnych firmach różnie to wygląda (np. policjant, o ile się nie mylę, ma prawo do pierwszego urlopu dopiero po półrocznej służbie - bo to reguluje ich wewnętrzna ustawa),
- bez względu na okres zatrudnienia masz prawo do tzw. "urlopu na żądanie" - teraz to chyba max 3 dni, oraz urlopu okolicznościowego (np. z powodu śmierci teścia to teraz chyba jeden dzień),
- niektóre instytucje przyznają dodatkowy urlop naukowy, należy się on studentom w czasie sesji, jest niezależny od ustawowego, a jego wymiar określa pracodawca (kiedyś na podstawie skierowania, teraz to dobra wola pracodawcy).
Prawie dobrze, ale nie do końca...
Jeśli studia są zakończone tytułem (licencjat lub magister), to dolicza się 8 lat do stażu pracy. To rzeczywiście okres bezskładkowy.
Jeśli jednak ktoś pracował w trakcie studiów, to musi wybrać co mu się bardziej opłaca - staż pracy (tylko na etat), czy staż studiowy (wcześniej za szkołę średnią jest 4 lub 5 lat, jeśli była matura odpowiednio za liceum i technikum). Lat za edukację się nie sumuje, tylko wybiera okres najdłuższy.

Jeśli staż pracy jest krótszy niż 10 lat - należy się 20 dni urlopu/rok. Jeśli dłuższy - 26. Pierwszy urlop można wziąć po przepracowaniu 30 dni (będą to dwa dni, bo zaokrągla się).

Urlop na żądanie to 4 dni, ale nie można ich wziąć, jeśli nie należy się nam urlop (czyli w pierwszej pracy nie można go wziąć przez pierwszy miesiąc, a po pierwszym miesiącu można wziąć dwa, a nie cztery).

Urlop naukowy jest należny tylko gdy pracodawca kieruje na studia - w innym wypadku jest to jego dobra wola i raczej rzadko spotykana.
http://www.jobpilot.pl/content/journ...nik_urlop.html
Stary 2008-06-30, 21:14   #3895
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
Prawie dobrze, ale nie do końca...
Jeśli studia są zakończone tytułem (licencjat lub magister), to dolicza się 8 lat do stażu pracy. To rzeczywiście okres bezskładkowy.
Jeśli jednak ktoś pracował w trakcie studiów, to musi wybrać co mu się bardziej opłaca - staż pracy (tylko na etat), czy staż studiowy (wcześniej za szkołę średnią jest 4 lub 5 lat, jeśli była matura odpowiednio za liceum i technikum). Lat za edukację się nie sumuje, tylko wybiera okres najdłuższy.

Jeśli staż pracy jest krótszy niż 10 lat - należy się 20 dni urlopu/rok. Jeśli dłuższy - 26. Pierwszy urlop można wziąć po przepracowaniu 30 dni (będą to dwa dni, bo zaokrągla się).

Urlop na żądanie to 4 dni, ale nie można ich wziąć, jeśli nie należy się nam urlop (czyli w pierwszej pracy nie można go wziąć przez pierwszy miesiąc, a po pierwszym miesiącu można wziąć dwa, a nie cztery).

Urlop naukowy jest należny tylko gdy pracodawca kieruje na studia - w innym wypadku jest to jego dobra wola i raczej rzadko spotykana.
http://www.jobpilot.pl/content/journ...nik_urlop.html
No to z urlopem wychodzi tak jak w trakcie stażu (chodzi mi o wymiar urlopu przed upływem 10 lat) - po kolejnych 30 dniach dochodzą 2 dni wolnego i tez pierwsze wolne przysługiwało po I miesiącu.

Zaczełam właśnie tego szukac, bo ktoś mnie nastraszył że przez rok nie można wziąć wolnego Niezbyt prawdopodobne mi się to wydało (nawet u nas w Pl ) ...

Instagram

Stary 2008-06-30, 21:36   #3896
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Cytat:
Zaczełam właśnie tego szukac, bo ktoś mnie nastraszył że przez rok nie można wziąć wolnego Niezbyt prawdopodobne mi się to wydało (nawet u nas w Pl ) ...
Nie, kiedyś tak było, ale to wiele lat temu
Stary 2008-06-30, 21:40   #3897
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
No to z urlopem wychodzi tak jak w trakcie stażu (chodzi mi o wymiar urlopu przed upływem 10 lat) - po kolejnych 30 dniach dochodzą 2 dni wolnego i tez pierwsze wolne przysługiwało po I miesiącu.

Hosenko, nie wiem czy dobrze nas zrozumiałaś. Po pierwszym miesiącu po prostu masz prawo do pierwszego urlopu (czyli tych dwóch dni), nie przysługują Ci dodatkowe dni.

Ann, doczytałam, że za studia jest 8 lat (kiedyś było 5), co do tego urlopu na żądanie to muszę poczytać tekst ustawy po ubiegłorocznej nowelizacji, chociaż mogłam się pomylić - taki urlop może przysługiwać np. komuś kto zaczyna pracę w nowej firmie, ale ma już za sobą jakiś okres składkowy. Zaintrygowałaś mnie , pędzę się doszkolić

Stary 2008-06-30, 22:07   #3898
zizou
Zakorzenienie

Dziewczyny z krakowa - potrzebuje pomocy. nawet nie ja, ale parka kotow. Kot, Felek ma okolo 1,5 roku, kotka - Zosia, okolo roku. szukam im domu na okolo 3 miesiace. ich pan wyjezdza i nie ma sie kto nimi zaopiekowac. kociaki sa cudowne, rozkoszne. mozecie popytac znajomych, czy ktos nie przygarnalby ich od 10 lipca do konca wrzesnia? to bardzo wazne!
Stary 2008-06-30, 22:08   #3899
agnieska
Zakorzenienie

Em gratuluję, świetny wynik

Isa pielęgnacji H&M nie opłaca się brać zupełnie - spójrz na składy, nawet osoba która nie ma o tym pojęcia zobaczy tam tylko parafinę, perfumy, jakieś barwiniki... i w gruncie rzeczy tyle to już lepiej Ziaję wziąć
agnieska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 22:12   #3900
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez zizou Pokaż wiadomość
Dziewczyny z krakowa - potrzebuje pomocy. nawet nie ja, ale parka kotow. Kot, Felek ma okolo 1,5 roku, kotka - Zosia, okolo roku. szukam im domu na okolo 3 miesiace. ich pan wyjezdza i nie ma sie kto nimi zaopiekowac. kociaki sa cudowne, rozkoszne. mozecie popytac znajomych, czy ktos nie przygarnalby ich od 10 lipca do konca wrzesnia? to bardzo wazne!
Ja nie mogę. Moja kota by chyba się już do mnie nigdy nie odezwała.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości