|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Cytat:
. Papucki sa bardzo wygodne i cieplutkie.Cytat:
Polecam ci bo ja go stosuje od wiekow na moj pęcherz. Pije zapobiegawczo i od 12 lat nie mam problemów a wczesniej miałam takie ze krwawiłam. |
||
|
|
|
#453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- ja zjadłam lody ale chyba idę po dokładkę... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#454 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale na pewno bede opowiadac o swoich przeżyciach, jezeli ktos bedzie mial podobny problem lub jakies wątpliwości co do badań itp...Cytat:
a jak Twoja impreza w pracy ? Złodzieje cukierków juz wiedzą o ciąży ? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Impreza sie udała ale szybko sie zmylismy. Było z partnerami wiec okropnie tłoczno. Dlatego nikt nawet nie zauważył naszego zniknięcia. Piłam lemoniadę i ludzie Myśleli ze to gin z tonikiem . A najlepsze moja szefowa podeszła do nas i sie pyta jak przyjechaliśmy wiec jej mowie ze autem a ona na to „a tak bo wy to nigdy nie pijecie” . Także nikt nie wie...kryje sie jak moge z brzusiem... w piątek mam usg i jesli wsyztsko wyjdzie ok to jej w przyszłym tygodniu powiem.A złodziej cukierków to mnie dzis wlasnie doprowadził do szewskiej pasji. Po tym jak go wysmialam przed szefem ze mi cukierki podbiera juz nawet nie pyta czy moze jak jestem w pracy... wiecie nie chodzi o same cukierki ale o fakt ze nawet papierków po sobie nie wyrzuci tylko mi w szufladzie zostawia . Fleja jak nic. Jak mu papier wypada z kieszeni to nawet nie podniesie. Śmierdzi mu z buzi okrutnie. A prace wykonuje tak jak wyglada... gdyby mogli to by sie go pozbyli ale tutaj w UK to nie jest takie łatwe...
|
|
|
|
|
#456 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jestem po wizycie. Według lekarza jest wszystko dobrze. Jestem niezadowolona z samej wizyty. Na pytanie, czy powinnam mieć dzisiaj prenatalne odpowiedział, że nie trzeba, bo z dzieckiem wszystko w porządku (pomierzył główkę i brzuszek...), przezierności i kości nosowej nie zbadał. Śmiech na sali. Gdyby nie to, że wynik tych badań i tak niczego by nie zmienił, bo ciąży nie usunę never ever, to byłabym gorzej wkurzona. Dobrze, że chociaż połówkowe porządnie robi.....
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#458 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#459 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Dobry" był też ten, który robił mi kontrolne USG w szpitalu, ostro coś tam pisał, zaznaczał, więc ja się nie odzywam, on też. Ja już zawał, bo co on tak milczy, pewnie coś nie tak. I pytam w końcu czy wszystko w porządku, a on a była pani na prenatalnych? Ja że tak, a on no to CHYBA w porządku i sam z siebie więcej nic, masakra
|
|
|
|
|
#460 | |
|
Zadomowienie
|
Karolina, śliczny brzusio!
![]() Cytat:
Nie dziwię się. Też bym była niezadowolona! Ja tam nie czepiam się, czy usg nazywa się prenatalne, genetyczne czy nijak się nie nazywa, ale pierwsze słyszę, żeby lekarz prowadzący w 12/13 tc nie sprawdził przezierności. Rozumiem Twoje podejście, ale jednak to jest jedna z podstawowych rzeczy, którą lekarz powinien sprawdzić. A skąd wiesz, że połówkowe robi dokładnie? Żeby potem nie okazało się po fakcie, że też jest niezbyt... A na Twoje złe samopoczucie powiedział coś sensownego? Masz nowe skierowanie na badania krwi? cambria znowu gdzieś zniknęła, ale trzymam kciuki za jutro ![]() Radena, dla Ciebie też! Spodziewasz się jutro czegoś ciekawego na wizycie czy dopiero pojutrze na ug? Będziesz mieć teraz już wizytę u lekarza, u którego chcesz prowadzić ciążę?Wierzę, że jutro i pojutrze - ostatnie wyczekane ug to będą same dobre wiadomości! Mam nadzieję, że żadna się tam nie stresuje Już zaciskam!
|
|
#461 |
|
Wtajemniczenie
|
Norciu dobrze dziewczyny mówią, lekarz trochę olał sprawę. To podstawowe badania na tym etapie, jeśli o rozwój dziecka chodzi i powinien to pomierzyć. To lekarz na NFZ? Może rozważ jeszcze wizytę u innego lekarza? Chyba, że wystarcza Ci jego słowa, że wszystko ok. Ale ja bym poddała wątpliwość jego kompetencje, skoro tak podchodzi do sprawy.
Karolina śliczny brzusio 😊😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#462 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poproszę tz by jutro jadąc po mnie do pracy odwiedził sklep zielarski ![]() Cytat:
totalnie nie wiem czego się spodziewać ![]() Jutro/ pojutrze powinny być
|
||
|
|
|
#463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie kwedtionuje tego, ze jest w porzadku, bo na pewno jest, ale ciężko tak uwierzyc mu na slowo bez tych pomiarów ! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wizyty to licze na to,ze mi chociaz powie,ze jest kość nosowa,to jutro już będę szła z lzejszym sercem. Niestety w gabinecie usg takie sobie. Ciekawe,czy będę mieć juz przez brzuch? Ogólnie jak zobaczę dziś,ze dzidzio szaleje to juz będę szczęśliwa 😜 Swoją drogą jestem pod wrażeniem jak Ty Folinko wszystko pamietasz, szacun, :peace: Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#465 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak byłam z wizyta u położnej to ona mnie pytała jakie chce usg w tym 13 tygidniu czy zwykle czy to genetyczne... Oczywiście ze wzięłam genetyczne ale pytając ja jak zwykle kobiety wybierają to ona potwierdziła ze 70% chce genetyczne. Reszta robi zwykle. Czyli w sumie, to wcale niewiele. Może biorąc pod uwagę ze to jedynie statystyka albo są zdeterminowany urodzić dziecko z wadami również. Zastanawiam się co jestem czynnikiem decydującym... |
||
|
|
|
#466 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje Wam wszystkim i każdej z osoba za odzew w mojej sprawie, Kochane, jesteście wielkie!
![]() W moim przypadku tym punktem zwrotnym jest to, że ja tej ciąży nie usunę, czyli generalnie jak Karolinka pisze, powinnam za prenatalne podziękować, jak te 30%. Po prostu chciałoby się wiedzieć. Mały, rosnący nosek widziałam na USG u prywatnego w 10t1d, a gdyby lekarz wczoraj zauważył coś niepokojącego w przezierności, zbyt duża czy nieprawidłowy kształt, to zmierzyłby ją przecież, tak myślę. Toż on ma tyle pacjentek, że głowa mała, niejedno widział i ma porównanie to tysięcy USG. Serduszko bije z prędkością 164 uderzeń na minutę. Jak zmierzył dzidzię, to CRL wyszło 5,28 cm, co daje 12t4d i że waży 61 gram. Tylko coś mnie się wydaje, że on przy pupci za bardzo wyjechał W pewnym momencie, dzieć wykonał ruchy ręką jak bokser! Normalnie tak do przodu, aż lekarz cofnął USG i mówi, żebym zobaczyła co on wyrabia. A wiecie co mnie najbardziej zaciekawiło? Dzieciak był bardzo ruchliwy, myślę sobie "no toż normalne", a lekarz powiedział, że nim tak wstrząca, trzepie, jest baardzo ruchliwy, a ja dodałam jeszcze - telepie? I stwierdził, że mogę mieć niedobory magnezu i stąd taki obraz i zachowanie. Przepisał magnez, do tego potas na receptę i kazał pić duuuuużo wody, że to jest najważniejsze. Po biciu serduszka i ruchach podejrzewa chłopca Ale mówił, że on tylko tako gada, że nie da się narazie nic dopatrzeć.I tu moje pytanie - na mdłości przepisał mi Torecan. Brała któraś z Was?
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-01-18 o 08:00 |
|
|
|
#467 |
|
Zadomowienie
|
Witam, Kobietki!
Podczytuję was od dwóch dni, ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby napisać, bo bałam się, że wyjdzie epopeja i wylewanie żalu nie wiadomo na co, podczas gdy niektóre z was mają większe problemy. Ale trochę ochłonęłam i postaram się streścić jak najkrócej. Przede wszystkim - Zua, cudownie, że zostaliście uspokojeni, duet fachowców zajął się wami i maleństwem jak trzeba i teraz możecie odetchnąć. Reszcie również życzę spokoju i gratuluję udanych wizyt i dobrych wiadomości Strasznie się cieszę! W natłoku ostatnich złych wiadomości nareszcie można naczytać się pozytywów ![]() Mój malec ma się świetnie, powoli kończymy 16 tc, paskudek ma 17 cm i podczas USG chyba sobie drzemał i miał gdzieś moje nerwy, czuję, że będzie ostoją spokoju jak jego tata (OBY!). Coś mu tam sterczało na USG i zdaniem lekarza to albo wiadomo jaki atrybut, albo przerośnięta łechtaczka. Więc chyba poczekamy do UG w 21 tc, może to rozwieje wszelkie wątpliwości. Niestety po wizycie u mojego gina czuję się trochę olana i wyśmiana. W ciągu miesiąca przytyłam 4kg, więc zeszłam z wagi totalnie załamana, a mój gin nie mógł opanować śmiechu. Kiedy mu powiedziałam, że nie wiem, co się dzieje, stwierdził, że: "no tak, bo z pani to taka chudzina była, nie?". Po czym stwierdził, że tycie się bierze z nieustannego biegania do lodówki i do Maka (sic!). Kiedy powiedziałam, że zmieniłam nieco sposób odżywiania, jem trochę więcej, częściej, ale zdecydowanie nie gustuję ani w słodyczach, ani w fast-foodach, zlał mnie ciepłym moczem. Zasugerował, żebym wróciła do nawyków sprzed ciąży. Jest to niewykonalne, bo jadłam mało i przeważnie w pracy zajadałam wafle ryżowe, czasem jakąś sałatkę, a potem główny posiłek w domu i tyle. Nie wyobrażam sobie, żeby tak katować moje dziecko w tym momencie. Przeglądam net w poszukiwaniu jakiegoś dietetyka, ale jakoś w tej naszej dziurze nie mogę znaleźć nikogo, kto poprowadziłby ciężarną wegetariankę. Odstawiłam, na polecenie gina, duphaston, ale z tego, co czytałam nie powoduje on tycia, więc już sama nie wiem. Mój gin ze spokojem ducha przyznał, że mogę przytyć w ciąży nawet do 30kg. I chyba dla niego to żaden problem. Wczoraj z tych nerwów niewiele zjadłam i wróciły koszmarne mdłości, cały dzień z tym walczyłam. Dzisiaj niestety wciąż nie mam apetytu ani pomysłu na to, jak dalej funkcjonować. Tak więc ![]() Ale trochę się wyżaliłam i jest mi odrobinę lepiej, od dziś mówcie do mnie per "grubasku"
|
|
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Summer kończysz 16 tydzień i przytyłaś 4 kg to chyba całkiem normalne???
Gdzieś czytałam ze mówią ze w pierwszych 3 miesiącach tyje się 1,5 kg a później każdy kolejny miesiąc około 2 wiec u Ciebie wychodzi w normie. Jeśli chodzi o wegetarianizm to niewiele poradzę niestety. ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- Sorry Summer doczytałam ze w ciągu miesiąca... ale skoro miałas niedowagę to może organizm nadrabia. Kontroluj teraz! Mnie na każdej wizycie waza i mierzą i ciśnienie. Tutaj chyba są strasznie przewrażliwieni na punkcie wagi bo tylu ludzi ma nadwagę w tym kraju. |
|
|
|
#469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#470 |
|
Wtajemniczenie
|
Norciu najważniejsze, że Ty jesteś spokojna! To się liczy 😘 też dostałam magnez ostatnio, ale nic gin nie mówiła, że dzieć zbyt ruchliwy, bo braki. Może taka uroda 😊
Summer myślę, że nie masz się czym przejmować, jedz po prostu z głową. Jeśli byłaś szczuplutka to musisz jakby nadrobić, dzieci czerpią z zapasów mamy początkiem, a może u Ciebie nie miało z czego? Zwróć uwagę żeby jeść w miarę regularnie, dostarczaj dobre tłuszcze, węgle i pełnowartościowe białko. Wydaje mi się, że to wystarczy, żeby mądrze przejść ciążę, bez nadmiaru zbędnych kg. A nie czujesz po sobie, że może zatrzymałaś wodę? Jeśli dużo solisz to ogranicz troszkę i dużo, dużo wody pij 😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#471 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jak pomarudziłam wczoraj na mojego, to mnie wieczorem posmyrał Dziękuję Tak jakoś staram się ćwiczyć stary mózg i o każdej z Was coś zapamiętać, żeby Was odróżniać Cytat:
Ja też tylko mówię z mojego doświadczenia... Jeszcze 5-10 lat temu, kiedy naprawdę tylko wyjątkowo ze wskazań robiło się badania prenatalne, to jednak nt było podstawą, którą zawsze lekarz sprawdził. Nie pytał pacjentki, czy chce czy nie, bo idąc tym tropem po co też miałby sprawdzać serce czy mózg... Jeśli nie sprawdza, to dla mnie to tak jakby nie bardzo czuwał nad zdrowiem swojego pacjenta - dzidziusia. Sprawdzanie nieprawidłowości służy nie tylko temu, żeby usunąć ciążę ale też temu, żeby rodzice mogli oswoić się z ewentualną wadą/chorobą, przygotować do opieki i porodu w odpowiednim miejscu.Myślę, że to zależy od tego gdzieś głęboko zakorzenionego światopoglądu niekoniecznie związanego z wyznawaną wiarą
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-01-18 o 09:26 |
||
|
|
|
#472 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() (przyznam się bez bicia, że i mnie zdarzyło się dziabnąć tę malutką tableteczkę od taty jak się słabo czułam... )
|
|
#473 |
|
Raczkowanie
|
Ja zaczynam 16 tc i mnie się przybrało już 4kg, porównując wagę sprzed ciąży, nie zmieniłam bardzo swoich przyzwyczajeń może jem ciut więcej i częściej pozwalam sobie na zachcianki, no i już nie chodzę na siłownie
|
#474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli czujesz, że lekarz sprawdził wszystko jak należy, to koniec tematu. Tak tu trochę skoczyłyśmy na niego... A Ela ładnie napisała
|
|
#475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Summer nie przejmuj.się,pewnie nadrabiasz,bo bylas chudzinka.W poprzedniej ciąży.schudlam 4 kg,a następnie nadrobilam te 4 kg i jeszcze 5 kg dorzucilam!!!W 1 trymestrze!!!Przy moim wzroście to naprawdę dużo.Wazylam 55 kg,teraz z drugim maleństwem ważę 48 kg w tym samym czasie.
|
|
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ciężko mi Was nadrobić dziś, przepraszam jak nie odpowiem na czyjeś pytania
![]() Norka mimo niezadowolenia gratuluję zdrowego maluszka ładne wymiary. Co do torecanu, to lekarz chyba wiedział co robi, ale mnie jak miałam jelitówkę w 7 tc nie chcieli dać na IP bo były przeciwwskazania... Może tylko dla pierwszego trymestru?Summer 17 cm, o rany! To już tak dużo... Mój pewnie z 10 cm za Twoim bąblem jeszcze
|
#478 |
|
Zadomowienie
|
Hej,ja juz po wizycie. Dziś szybko poszło,chyba doktor doszedł do wniosku,ze jak mam jutro UG to nie ma co się zgłębiać,wiec tylko szybki look na usg,ze serduszko bije. Cytologia 1 grupa (spodziewalam się,ze bedzie gorzej). Przepisał mi luteine pod język i kazał zmienić ten suplement po ktorym mi niedobrze. Następna wizyta 15 lutego. Aaa i te cuda co mi wyszły w morfo to tak podobno wychodzi w ciąży 😂 wiec luuuuuz. To teraz czekam na jutro,proszę o kciuki
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#479 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I każdy problem jest ważny! Owszem, ktoś może mieć większy, ale to nie sprawia, że Twój przestaje istnieć, więc proszę nie znikać ![]() Dziewczyny już Ci dobrze napisały o odżywianiu, mogę się podpisać i dodać, że tak, niestety czasem tak jest, że tyje się dużo, chociaż odżywiasz się zdrowo. Tak jak w życiu, tak i w ciąży jedna kobieta na skłonności do tycia, inna nie. U mnie było trochę podobnie jak u Ciebie. Zawsze szczupła, 10 lat tańczyłam i latami bardzo pilnowałam diety, wyobrażałam sobie, że w ciąży będę dalej szczupła z małą piłeczką, a tymczasem po prostu przestałam sobie odmawiać każdego kęsa, jak to wcześniej ciągle robiłam, jadłam trochę częściej, bo inaczej z głodu było mi słabo i kilogramy leciały w górę jak szalone, przytyłam 27... W drugiej ciąży pilnowałam się znowu bardziej z dietą - wynik 25, więc różnica żadna Wszystko później zrzucałam. Trzecia ciąża podobnie, tylko jeszcze nie zdążyłam wszystkiego zrzucić i teraz o dziwo prawie nic jeszcze nie przybrałam. Organizm widocznie wie co mu jest potrzebne, mam nadzieję Nie biczuj się, bo przytyłaś 4, a mogłaś 2! Lekarz burak, powinien się powstrzymać od śmiechu i uwag innych niż merytoryczne.---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- Cytat:
A czemu teraz jeszcze luteinę?
|
|
#480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.

. Papucki sa bardzo wygodne i cieplutkie.
dlatego zamówiłam sobie 2 pary spodni ciążowych z allegro
ale na pewno bede opowiadac o swoich przeżyciach, jezeli ktos bedzie mial podobny problem lub jakies wątpliwości co do badań itp...
tylko???
. Mam nadzieje ze to juz sie kończy. Bo dalej nie dam rady. Ryczeć mi sie chce od tych mdłości.
.
. A najlepsze moja szefowa podeszła do nas i sie pyta jak przyjechaliśmy wiec jej mowie ze autem a ona na to „a tak bo wy to nigdy nie pijecie” 

Już zaciskam! 

Ale mówił, że on tylko tako gada, że nie da się narazie nic dopatrzeć.
)

I każdy problem jest ważny! Owszem, ktoś może mieć większy, ale to nie sprawia, że Twój przestaje istnieć, więc proszę nie znikać
Wszystko później zrzucałam. Trzecia ciąża podobnie, tylko jeszcze nie zdążyłam wszystkiego zrzucić i teraz o dziwo prawie nic jeszcze nie przybrałam. Organizm widocznie wie co mu jest potrzebne, mam nadzieję