|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: niedziela bez zakupów
|
|
|
|
#3032 |
|
Konto usunięte
|
Onnaa, ale wytłumacz nam, czemu zamykają sklepy, a np. Restauracji czy kin nie?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3033 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3035 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co z tego, że kasjerka ma wolną niedzielę, jeśli jej mąż pracuje w knajpie a córka dorabia sobie w kinie. Śmieszny ten argument "niedziela dla rodziny". |
||
|
|
|
#3036 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle wytlumaczcie mi coś - tak się trąbi o tych wolnych niedzielach dla kasjerek, czas dla rodzin, trele morele. Ale jednocześnie jest nagonka na lekarzy wypowiadajacych opt - out którzy nie chcą pracować więcej niż 48 godz/tydzień co i tak przekracza etat. Bo źli, nie chcą służyć i robić 72 godz /tydzień. Gdzie tu sprawiedliwość? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#3037 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3038 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Już pisałam dlaczego niedzielę są dobre np.dla mnie i dla osób które znam ale rozumiem,że komuś się to może nie podobać i nie pisze od razu,że jest głupi Nie wiem czy wiesz ale ludzie są inni,różnią się od siebie i nie każdy będzie miał takie samo zdanie jak każdy
Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2018-01-20 o 23:54 |
|
|
|
|
#3039 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-21 o 00:02 |
|
|
|
|
#3040 |
|
Zakorzeniona
|
Ale jak można popierać zakaz, który doprowadza do zwolnień? Jeśli 1000 osób ma pracę, ale część narzeka na zmiany w niedzielę, to nadal jest lepsza sytuacja niż wtedy, jeśli po zakazie 200 traci pracę - choćby pozostałe 800 osób było zachwycone wolną niedzielą.
|
|
|
|
#3041 |
|
BAN stały
|
No ok a dlaczego już są niby zwolnienia skoro jeszcze półtora miesiąca do tego żeby sklepy zamknęli bo nie bardzo rozumiem?Czy te osoby z tego wątku dostały już wypowiedzenia?Czy to tylko strasznie zwolnieniami?
Bo z 500 plus miało być to samo miało być wielkie bezrobocie a jest w moim rejonie najniższe od wielu lat,pracy tak dużo,że pracodawcy nie mają pracowników do pracy. Rząd niby sam chce zobaczyć jak to będzie funkcjonować dlatego nie robi od razu wszystkich wolnych niedziel tylko dwie w miesiącu. Rozumiem,że są taki Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2018-01-21 o 00:05 |
|
|
|
#3042 |
|
Zakorzeniona
|
Ale rozumiesz, że Twój rejon to nie cała Polska? Ogarniasz terminy wypowiedzeń? Bo jeśli ktoś pracował poniżej 3 lat, to przysługuje mu miesiąc wypowiedzenia liczony od 1 dnia miesiąca, więc osoba zwalniana od marca już mogła otrzymać jak najbardziej wypowiedzenie, a tym bardziej ci, których obowiązują 3 miesiące wypowiedzenia.
|
|
|
|
#3043 |
|
Zakorzenienie
|
Z 500 plus jest małe bezrobocie, bo wiele kobiet w imię tej kasy zrezygnowało z pracy i siedzą na ubezpieczeniu męża. Tak więc nie są zarejestrowane jako bezrobotne. Ot zagadka rozwiązana. Wiele rodzin żyje na takim samym poziomie finansowym jak żyło
I nie ciesz się z tego tak bardzo już, bo efekty tego zobaczymy za kupe kupe lat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3044 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzę jednak ze ty nadal nie rozumiesz o co chodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:31 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- Cytat:
Zrobię tak jak ty to może dotrze - U MNIE układamy już grafik na marzec. Naprawdę tak ciężko Ci to ogarnąć? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3045 |
|
Raczkowanie
|
Czytam Was i się śmieję. Z Was oczywiście
![]() I tak wszyscy przyłazicie do marketów tylko po to by pozwiedzać a nie zakupy zrobić. Jak nagle w niedzie ciasteczek nie kupicie to nie umrzecie od tego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3046 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja serio rozumiem wszystkie argumenty przeciw, ale niektóre wpisy przekraczają tutaj wszelkie granice absurdu. Najpierw gadka, że ten zakaz dotyczył będzie małej liczby osób pracujących w niedziele, bo przecież gastronomia czy kina będą otwarte, a za chwilę, że to położy polska gospodarkę bo jacyś Niemcy czy Czesi mieszkający blisko naszej granicy nie przyjadą do nas na zakupy
. Oczywiście współczuję tym, ktorzy pracę stracą, ale to serio nie będzie jakiś Armagedon. Koniunktura jest na tę chwilę taka, że raczej nie ma problemu ze znalezieniem prostych zajęć, a umówmy się że osoby, które pracowały w galeriach czy marketach raczej nie projektowały silników rakietowych dla NASA. Mieszkam w regionie, który niby słynie z bezrobocia, a ciężko nie zauważyć ofert pracy na stacjach benzynowych, pizzeriach czy kinach.Poza tym nie wiem dlaczego wychodzicie z założenia, że rządzący mają robić tak, żeby było dobrze wszystkim? (tak, wiem, "przeciez to ich psi obowiązek", "przecież od tego są", bla, ) Przecież to jest nierealne. PiS ma swój elektorat, a ten widocznie w sporej części ten zakaz popiera (sam znam kilku ich wyborców, którzy faktycznie zakaz popierają). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez _Bumblebee_ Czas edycji: 2018-01-21 o 09:02 |
|
|
|
#3047 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
Treść usunięta
|
|
|
|
#3048 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co cie obchodzi co kto robi w niedzielę? Tak, ja lubię chodzić po sklepach w ramach oglądania, a na koniec kupię koszulkę za 9.99 albo i wyjdę bez niczego. No i co? Co z tego? Jak ktoś miał w dupie dzieci czy męża od poniedziałku do niedzieli, to będzie ich miał w dupie i w wolną niedzielę, to nie tak, że rodzice mają dzieci gdzieś, bo pracują w niedzielę. Mam matkę nauczycielkę, ma wolną każdą sobotę i niedzielę i... Nie interesowała się mną, nigdy. Pozamykajmy wszystko, z wyjątkiem szpitali, policji i straży. Wszelkiego rodzaju stacje paliw - ludzie nauczą się tankowac w sobotę, jak nie zatankuja w niedzielę to nie umra, apteki (no dobra, jedna na miasto niech będzie otwarta) - jak ktoś chce leki to niech kupi w sobotę. O, moja praca to dobry przykład - świetlica dla bezdomnych. Niech oni sobie siedzą w parku czy gdzieś w niedzielę przy - 10, ja chce mieć wolne! Ja mam rodzinę! A oni tam przychodzą siedzieć na dupie, nic pożytecznego nie robią! Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chcę żeby x nie pracował od początku maja, to zerkam w jego teczkę, patrzę że ma okres wypowiedzenia np. 2 miesiące, daję wypowiedzenie z ostatnią sobotą lutego. Tajemnica rozwiązana.
|
|
#3050 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3051 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8067169 6]Ciekawe, gdzie sa teraz madrale, ktore sie w zeszlym roku zapieraly, ze nikogo nie zwolnia.[/QUOTE]
Nadal będą tak twierdzić. Tak jak w szkolnictwie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#3052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko na tyle Cię stać?
|
|
|
|
|
#3053 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy ty nie rozumiesz że tu nie chodzi tylko i wyłącznie o możliwość zrobienia zakupów w niedzielę tylko o zabranie ludziom możliwości wyboru? Jak już było wielokrotnie pisane na wątku wystarczyło wprowadzić zmiany w prawie pracy gwarantujące w KAŻDEJ PRACY 2 wolne niedziele. A tymczasem tworzy się uprzywilejowana grupę zawodowa. Proponuję zamknąć w niedzielę wszystko, łącznie z kosciolami, niech księża też mają wolne, msze od poniedziałku do soboty. Po co taka rodzina ma tracić czas na mszy, więzi nie zaciesni bo nawet pogadać na mszy nie można. Poza tym nie sadz innych po sobie. To że ty idziesz do marketu pozwiedzać (bo skąd inaczej byś wiedziała o takiej możliwości? No chyba że u ciebie w rodzinie się tak czas spędza lub jest to popularne u Twoich znajomych) to nie znaczy że inni tak robią. Ja, moja rodzina i znajomi idziemy do supermarketu na uwaga uwaga - zakupy. Do zwiedzania znamy ciekawsze miejsca. Jakże ubogie musi być twoje życie kulturalno - podróżnicze że zwiedzasz markety. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Talullah Czas edycji: 2018-01-21 o 09:55 |
|
|
|
|
#3054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Matki Ci współczuję, pewnie przez to jesteś takim człowiekiem co nie szanuje innych. A co do zamknięcia wszystkiego oprócz szpitali, straży i policji to się zgadzam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Zabraniają ludzią pracować? Jak ktoś bedzie chciał w niedziele pracować to jest jeszcze dużo innych zawodów w ktorych w niedziele może iść do pracy. Wybór jest a nie tak jak gadacie że nie ma. Wszyscy niby piszecie że kasjerką wolność wyboru sie odbiera? Pierd... taką wolność wyboru. Ja się cieszę że będę miała 2 niedzielę w moesiacu wolne zamiast jednej lub wcale. A nie jest w każdym markecie tak że za niedzielę się więcej płaci. Pracowałam w kilku i w żadnym się z tym nie spotkałam, a wole w tygodniu za niedzielę to sobie sami weźcie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3055 |
|
Konto usunięte
|
No ale to nie jest tak, że kasjerka zapierdziela 7 dni w tygodniu. Kasjerka ma normalnie wolny dzień w ciągu tygodnia, jak każden jeden pracownik, niezależnie od miejsca pracy. Czemu to musi być niedziela? I czemu tylko kasjerzy?
|
|
|
#3056 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co ciebie obchodzi co oni będą w niedzielę robić? Powinno być równe prawo pracy dla wszystkich, czyli gwarantowane np 2 wolne weekendy w miesiącu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3057 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
#3058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I rzeczywiście, ludzią nie zabraniają pracować, jak już to ludziom. I naucz się chociażby jak się nazwę twojego własnego zawodu odmienia skoro już chcesz go nie zmieniać bo się przepisy zmieniły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3060 |
|
Konto usunięte
|
Ale wiesz, że np. Dla studentów taka praca w sklepie czy restauracji w weekend to często jedyne źródło dochodów (poza oczywiście rodzicami)? Bo call center w niedziele pozamykane. A studentów opłaca się zatrudniać. No i cóż, teraz zostaje tylko gastronomia
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.