Dług za mieszkanie u faceta - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-22, 12:41   #331
Ksiegowa85
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Nie "kogoś", ale partnera życiowego. Z tą darmoszką też bym nie przesadzała.
No właśnie.
U mnie przez miesiąc mieszkali znajomi (parka), nie wzięłam od nich więcej niż cześć(samych) opłat za mieszkanie.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ksiegowa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 13:03   #332
ssnn
Rozeznanie

Sposób rozliczania się z partnerem, gdy mieszka się w mieszkaniu obciążonym kredytem to kwestia umowna.
Warto wziąć pod uwagę:
- jak/ile kto zarabia
- jak długo ma trwać taka forma rozliczeń
- czy "lokator" ma (już albo w perspektywie) inną nieruchomość
- czy "właściciel" wynajmowałby pokój komuś obcemu, żeby spiąć budżet
- jakie "lokator" ma mieszkaniowe alternatywy

I hipotetycznie:

A zarabia nieźle, ma swoje mieszkanie w swoim mieście, przed przeprowadzką znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia średnio, spłaca kredyt, ew. rozważa wynajęcie pokoju komuś obcemu. A przenosi się do B i nie ma problemu ekonomicznego, żeby dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu.

Kontra:
A zarabia średnio, nie ma mieszkania w swoim mieście, dopiero po przeprowadzce znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia średnio, ale dwa razy lepiej, spłaca kredyt, nie ma opcji wynajmu, bo mieszkanie nie jest rozkładowe. A przenosi się do B i traci płynność finansową, bo musi dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu. Docelowo A jest w stanie ponosić takie koszty, ale zostaje bez szansy na oszczędności, B natomiast może odkładać więcej kasy dzięki nakładom A.

A pomiędzy np:
A zarabia średnio, nie ma mieszkania w swoim mieście, dopiero po przeprowadzce znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia podobnie, spłaca kredyt. A przenosi się do B i traci płynność finansową, bo musi dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu, docelowo jednak obie strony w podobny sposób są obciążone kosztami utrzymania i w podobnym stopniu mogą oszczędzać.

Wariantów jest oczywiście nieskończona ilość...

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

A nie zgłaszanie mieszkańca spółdzielni/wspólnocie - o ile są koszty rozliczane od osoby - to zwyczajne oszustwo, tak nawiasem mówiąc.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 13:17   #333
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Ja mam pytanie do zwolenników rozwiązania, gdy ściąga się opłatę za użytkowanie mieszkania partnera, aby w tymże mieszkaniu wić gniazdko z tymże partnerem: czy kiedyś ta opłata znika? Po pierwszej rocznicy? Po ślubie? Po śmierci? Po spłaceniu kredytu? Żeby to przestało być darmoszką.

Ciężko mi ogarnąć umysłem, aby płacić np. mężowi za to, że z nim mieszkam Nie mówię tu o dzieleniu kosztów utrzymania mieszkania typu czynsz, opłaty, niechże nawet podatku od nieruchomości, tylko o płaceniu ODSTĘPNEGO.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 13:20   #334
coccinelle7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ksiegowa85 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Przykładowo (na osobe):
- opłaty za mieszkanie plus net- 350
- jedzenie/chemia- 600 zł
- wyjścia- 200zl
To tak lekka reka daje 1150zl.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ej serio, nie popadajmy w absurd, ja myślę że akurat każdy dorosły człowiek wie że jedzonko nie spada z nieba, tak samo prąd woda, i że za to trzeba zapłacić. Bardziej się rozchodzi o to czy należy płacić za mozliwosc dachu nad głową. Wg większości dziewczyn nie. Wg mnie, tak, symboliczne parę stówek, przy założeniu że mam te pieniądze. Nie mogłabym patrzeć że partner wyskakuje comiesięcznie z ogromnej kasy, a ja dopłacam 0 zł mimo że mnie stać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-01-22, 13:22   #335
QueenOfHearts
Rozeznanie

autorko,
moim zdaniem zbyt dobrze twoja sytuacja zwiazkowa nie wygląda.

Takie chłodne kalkulacje nie pasują i do zwiazku opartego na trosce i zaufaniu.

Miałabym identyczne zdanie gdyby ten wątek założył twój facet i to ty byłabyś stroną rozliczającą.
Stary 2018-01-22, 13:28   #336
coccinelle7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ssnn Pokaż wiadomość
Sposób rozliczania się z partnerem, gdy mieszka się w mieszkaniu obciążonym kredytem to kwestia umowna.
Warto wziąć pod uwagę:
- jak/ile kto zarabia
- jak długo ma trwać taka forma rozliczeń
- czy "lokator" ma (już albo w perspektywie) inną nieruchomość
- czy "właściciel" wynajmowałby pokój komuś obcemu, żeby spiąć budżet
- jakie "lokator" ma mieszkaniowe alternatywy

I hipotetycznie:

A zarabia nieźle, ma swoje mieszkanie w swoim mieście, przed przeprowadzką znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia średnio, spłaca kredyt, ew. rozważa wynajęcie pokoju komuś obcemu. A przenosi się do B i nie ma problemu ekonomicznego, żeby dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu.

Kontra:
A zarabia średnio, nie ma mieszkania w swoim mieście, dopiero po przeprowadzce znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia średnio, ale dwa razy lepiej, spłaca kredyt, nie ma opcji wynajmu, bo mieszkanie nie jest rozkładowe. A przenosi się do B i traci płynność finansową, bo musi dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu. Docelowo A jest w stanie ponosić takie koszty, ale zostaje bez szansy na oszczędności, B natomiast może odkładać więcej kasy dzięki nakładom A.

A pomiędzy np:
A zarabia średnio, nie ma mieszkania w swoim mieście, dopiero po przeprowadzce znajduje pracę w mieście partnera, B zarabia podobnie, spłaca kredyt. A przenosi się do B i traci płynność finansową, bo musi dorzucić więcej do kosztów utrzymania i odciążyć B w spłacie kredytu, docelowo jednak obie strony w podobny sposób są obciążone kosztami utrzymania i w podobnym stopniu mogą oszczędzać.

Wariantów jest oczywiście nieskończona ilość...

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

A nie zgłaszanie mieszkańca spółdzielni/wspólnocie - o ile są koszty rozliczane od osoby - to zwyczajne oszustwo, tak nawiasem mówiąc.
Otóż to. Zgadzam się, że sprawa zależy od wielu czynników. Ja tylko polemizuje z wizażankami które twardo twierdzą, że jak dokladasz się do kredytu to dajesz się doić. Niezależnie od sytuacji.

Stary 2018-01-22, 13:30   #337
Hultaj
BAN stały

Tyle dysukusji w tym wątku a gdyby sobie zadać fatygę i przeczytać 6 autorkich postów to już na początku autorka wyjaśniła, że ''dług'' jej się zrobił gdy była bezrobotna - i to o pobieranie opłaty za kredyt w okresie gdy nie miała pracy ma pretensje - bo to dlatego ma teraz 2 tyś na minus.
I do tego ma zastrzeżenia.

Dziewczyna nie kalkulowała ze szczegółami, nie była cyniczna, podjeła decyzje w dobrej wierze, w praktyce wyszło jak wyszło, facet nie był dla niej tak wspaniałomyślny jak ona chciała być dla niego.

Ale miała pracę i nie musiała naruszać oszczędności. Zdecydowała się na przeprowadzkę i rzucenie pracy dla nich obojga i facet który (swoją słodką lokalizacją) przyczynia się do tego że dziewczyna zostaje bez dochodów, ale ma to w dupie i na dzien dobry zaczyna jej liczyć za ten jego cudny kredyt (czy do dnia wprowadzki dziewczyny 9 mscy temu miał przez 2 lata i 3 msce współkolatora czy zwietrzył okazję gdy wprowadziłą się ona ??) to raczej taki trochę kawał wooja i troszkę dywagacje o kredytach i mieszkaniach za rzekomy frajer są tu od czapy.

To tyle w temacie jej ponoć jakiegokolwiek ''moralnego obowiązku'' względem niego że ''obiecałaś, to miej honor''.
A gdzie jest jego honor? Nie wiedział że jak dziewczyna nie ma pracy bo przeprowadziła się do misiowego miasta to dalej ma wydatki a wypłaty to już nie?
Ona to mu prezent za kilka tysięcy zrobić może? Fajnie, ale trochę jej nie stać.

To że nie zwróciła chłopcu na to uwagę 9 mscy temu (a on taktownie udawał, że tego nie widzi), to nie znaczy, że nie może poruszyć tematu dzisiaj niezależnie od tego czy dalej sobie będą słodko parą czy nie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-01-22 o 13:36
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 13:45   #338
Ariada
Wtajemniczenie

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;80725401]Ja mam pytanie do zwolenników rozwiązania, gdy ściąga się opłatę za użytkowanie mieszkania partnera, aby w tymże mieszkaniu wić gniazdko z tymże partnerem: czy kiedyś ta opłata znika? Po pierwszej rocznicy? Po ślubie? Po śmierci? Po spłaceniu kredytu? Żeby to przestało być darmoszką.

Ciężko mi ogarnąć umysłem, aby płacić np. mężowi za to, że z nim mieszkam Nie mówię tu o dzieleniu kosztów utrzymania mieszkania typu czynsz, opłaty, niechże nawet podatku od nieruchomości, tylko o płaceniu ODSTĘPNEGO.[/QUOTE]
Mi ciężko ogarnąć umysłem, żeby mój mąż spłacał sam w całości kredyt, podczas gdy ja odkładam kasę na koncie.
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 14:03   #339
Karena 73
Kobieta z klasą

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80688951]facet - burak, dno i wodorosty. Biznesmen z bożej łaski. Facet w związku (?) zamieszkuje z dziewczyną i zanim ona znajdzie pracę - "nalicza jej dług do oddania". Kiepsko.

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

wynajemca ma obowiązek zgłoszenia do US faktu wynajmowania. Czego facecet Autorki nie zrobił. I odprowadzania od czynszu najmu podatku. Czego pewnie też nie zrobił.[/QUOTE]

Tylko wtedy, gdy na tym zarabia, w innym wypadku nie ma od czego płacić podatku.

On dno, a autorka chyba szukała sponsora i nie wyszło.
Stary 2018-01-22, 14:05   #340
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Mi ciężko ogarnąć umysłem, żeby mój mąż spłacał sam w całości kredyt, podczas gdy ja odkładam kasę na koncie.
Pi slubue mozecie zmieniv ustalenia. Mozecie uznac ze mirszkanie bedzie wspolnie i wspolnie placic.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 14:10   #341
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Autorka chciała robić jakiś drobne zakupy. Czasem.
Stary 2018-01-22, 14:20   #342
Hultaj
BAN stały

Cytat:
sponsorki to raczej on szukał.

nie wiem na jakiej podstawie tak ją chamsko oceniłaś.
przypomnę Ci jej słowa bo widać jej posty były za długie.
specjalnie zostawię także te mniej miłe dla niej fragmenty ale chyba najistotniejsze wytłuszczę.

Cytat:
i czuję się pokrzywdzona, ponieważ wszystkie rachunki płacimy* po połowie. O ile czynsz, jedzenie, chemię itp. uważam, że powinniśmy pokrywać po równo, o tyle spłacanie jego kredytu (w 50%) sprawia, że czuję się dziwnie. Zwłaszcza, że on zarabia sporo więcej (prawie 2x więcej). Tyle samo wołał jak tylko się wprowadziłam i nie miałam jeszcze pracy.
*Na początku płaciłam z oszczędności, aż się wyprztykałam ze wszystkiego. Potem, zanim znalazłam pracę w nowym miejscu trochę potrwało i on za wszystko płacił, ale "do oddania". Teraz płacę na bieżąco, ale cały czas mam dług - jak za mało zapłacę, bo mi nie starcza to się kumuluje - doszło do tego, że wiszę mu ok. 2000 zł (!)

Oczywiście wszelkie opłaty mieszkaniowe typu woda, prąd i czynsz oraz za jedzenie mam zapłacone, tylko gdzieś z połowa tej kasy na kredyt (czyli on i tak jest na plus). Aczkolwiek jakbym nie musiała płacić jego kredytu to i tak bym coś odpalała w dodatku, płaciła więcej za zakupy czy coś. Ale jego skąpstwo objawiające się coraz częściej i więcej sprawia, że podwójnie mi się odechciewa wręczać mu jakąkolwiek kasę

I dokładnie, inaczej bym patrzała jakbym miała płynność finansową, a mam żal, że liczył mnie "do długu" kiedy szukałam pracy po przeprowadzeniu się do niego.
owszem, lepiej by było gdyby dziewczyna najpierw znalazła pracę a potem rzuciła aktualną i się przeprowadziła ale pewnie zdecydowała się na taką a nie inną kolejność przekonana, że łatwiej będzie jej chodzić na rozmowy będąc na miejscu niż jechać po 300 km.
Ale to nie powód by własny facet był dla niej - od początku - dupkiem.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

a gdyby szukała sponsora to chyba nie zastanawiałaby się nad sprawą po 9 mscach gdy jest na niemałym minusie tylko od początku by lansowała:
''no kochanie, chyba śnisz, obowiązkiem faceta jest utrzymać dziewczynę i zapewnić jej mieszkanko''.
on jakoś nie miał problemu na dzien dobry twardo ją kasować olewając serdecznie jej bezrobocie.

teraz to panna się już tylko zastanawia czy tylko odejść czy też może faktycznie jest mu coś winna bo coś mu obiecała.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 14:43   #343
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez coccinelle7 Pokaż wiadomość
Nie mogłabym patrzeć że partner wyskakuje comiesięcznie z ogromnej kasy, a ja dopłacam 0 zł mimo że mnie stać.
A mi trudno patrzeć, jak dana osoba przez X czasu spłaca komuś połowę rat kredytu, na końcu nie mając z tego nic, a ten ktoś jest właścicielem kredytowanego mieszkania.

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Tylko wtedy, gdy na tym zarabia, w innym wypadku nie ma od czego płacić podatku.
A on wszak zarabiał. Przy wynajmie płaci się czynsz, ale wówczas się nie spłaca wynajmującemu kredytu - zatem pieniądze przekazywane przez Autorkę nie były niczym innym jak zarobkiem jej chłopaka.
Stary 2018-01-22, 14:46   #344
motyla
Zakorzenienie

przyjmijmy, że ten facet nie ma kredytu, tylko pożyczył od rodziców kasę, aby kupić mieszkanie za gotówkę. co miesiąc spłaca rodzicom tyle, ile wynosi ta rata obecnego kredytu. nadal Autorka powinna się dokładać do tej spłacanej kwoty?

pomijam zupełnie kwestię, że oni się dogadali co do obecnego rozwiązania, bo każda para ma prawo dogadać się, jak tylko chce. ale chyba nie o to Autorka ma największy żal. najbardziej ją boli - i słusznie zresztą - że w ogóle nie wziął pod uwagę, że ona szuka pracy i żyje jedynie z oszczędności, i mimo to brał od niej ustaloną kwotę. w dodatku jeszcze dług jej naliczył. not cool.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 14:54   #345
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość

Od umowy bezpłatnego użyczenia też się odprowadza podatek, a wylicza się go na podstawie średniej wartości wynajmu w okolicy Natomiast nie wiem jak urząd skarbowy by się do tego odniósł, czy potraktowałby to jako użyczenie.
Btw od tego roku donos do skarbówki jest zwolniony z podatku. Podobno można zgarnąć tysiąc złotych, więc 50% poniesionych kosztów się zwróci Do niczego nie namawiam! Nie jestem za donoszeniem w ramach zemsty.

Stary 2018-01-22, 15:09   #346
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:
Ogarniesz to umyslem jak maz postanowi się z Tobą rozejsc i będziesz musiała wynieść się z jego mieszkania z zerem na koncie
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 15:20   #347
kennedy
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80729771]Ogarniesz to umyslem jak maz postanowi się z Tobą rozejsc i będziesz musiała wynieść się z jego mieszkania z zerem na koncie[/QUOTE]
Ot to.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2018-01-22, 15:26   #348
Ariada
Wtajemniczenie

Jak zakładacie, że tak się skończą Wasze związki to rzeczywiście tez nie chciałabym inwestować nawet złotówki w zwiazek

Swoją drogą dlaczego odrazu zakładacie, że dokładanie się do mieszkania sprawi, że samemu nie uda się zaoszczędzić? Ja tu myślę o niewielkich kwotach rzędu 200-300zł poza rachunkami. To nie są zawrotne kwoty.

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-01-22 o 15:29
Stary 2018-01-22, 15:28   #349
coccinelle7
Zadomowienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80729771]Ogarniesz to umyslem jak maz postanowi się z Tobą rozejsc i będziesz musiała wynieść się z jego mieszkania z zerem na koncie[/QUOTE]Albo ze sporymi oszczędnościami wynikającymi z faktu, że przez lata nie musiałaś płacić wynajmu ani brać na siebie żadnych kredytów, tak jak robi to większość dorosłych ludzi.

Stary 2018-01-22, 15:31   #350
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Jak zakładacie, że tak się skończą Wasze związki to rzeczywiście tez nie chciałabym inwestować nawet złotówki w zwiazek

nie zakładacie, a bierzecie pod uwagę. to diametralna różnica.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Albo ze sporymi oszczędnościami wynikającymi z faktu, że przez lata nie musiałaś płacić wynajmu ani brać na siebie żadnych kredytów, tak jak robi to większość dorosłych ludzi.

tak z ciekawości zapytam - gdybyś wprowadziła się do faceta, który mieszkanie odziedziczył i jest jego, nie ma żadnego kredytu, to też byś mu płaciła jakąś dodatkową kasę, bo nie musisz już wynajmować?
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 15:32   #351
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Albo ze sporymi oszczędnościami wynikającymi z faktu, że przez lata nie musiałaś płacić wynajmu ani brać na siebie żadnych kredytów, tak jak robi to większość dorosłych ludzi.

Czuję się taka niedojrzała.

Dla mnie nie zaproponowanie nawet dokładania jakiejś niewielkiej kwoty, albo wręcz miganie się od tego to żerowanie. Żadne argumenty nie przekonają mnie, że nie. Co innego, gdy partner nie chce od nas pieniędzy, ale wypada zawsze zaproponować dokładanie się trochę więcej niż połowa rachunków.

Nie popieram zachowania partnera autorki. Uważam je wręcz za burackie. Ale z drugiej strony ona się na to zgodziła. Poza tym pisała też, że układ był korzystniejszy niż wynajmowanie samemu.
Co prawda, jej partner z naliczaniem długu mógł się wstrzymać na okres jej bezrobocia, zwłaszcza jeśli myśli o niej poważnie jak o partnerce życiowej - ale tutaj chyba właśnie tego zabrakło. Też raczej nie chciałabym sponsorować faceta, z którym nie wiążę przyszłości.

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-01-22 o 15:33
Stary 2018-01-22, 15:33   #352
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:

Jakbym miała placic kredyt na mieszkanie to bym chciała być jego właścicielem na papierze wiec albo byśmy kupili coś razem i razem splacali albo on ma na siebie mieszkanie i za nie płaci sam
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 15:58   #353
201805170918
Konto usunięte

A przy okazji tematu zapytam, co sądzicie o takiej sytuacji, na którą pożaliła mi się znajoma.

Musiała z dnia na dzień opuścić pokój, ze względu na niezrównoważonego właściciela. Oczywiście od razu zajęła się szukaniem czegoś nowego, chciała byle co lub hostel, zanim znajdzie odpowiedni pokój, ale jej dobra przyjaciółka zaproponowała, żeby zamieszkała na ten czas u niej i jej faceta. To były 3 tygodnie, przyjaciółka ją skasowała oprócz opłat za media, to jak za normalny wynajem. Mimo, że dodatkowego pokoju nie wynajmowali nigdy i nie zamierzają tego robić też teraz.

Koleżanka ma niesmak, że przyjaciółka chciała na niej zarobić itd. Nie umawiały się na konkretną kwotę, ale zakładała z góry, że skoro proponuje jej pomoc, to skasuje tylko za zużycie wody itd.

Co sądzicie o tej sytuacji?
201805170918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 16:02   #354
karoncia
Przyczajenie

Dokładanie się do rachunków, jedzenia i tak dalej jak najbardziej ok, ale ten kredyt też mi się wydaje dziwny, można spłacać go razem, jak w przyszłości mieszkanie będzie należało do danej pary, a nie, że ona mu pomoże spłacać, ale mieszkanie docelowo będzie tylko jego.
Nie wiem, ja bym chyba od ukochanej osoby nie brała kasy jakiejś za wynajem, tylko liczyłabym na dołożenie się do kosztów życia i tyle, no ale każdy związek jest inny. Ja bym pewnie dla świętego spokoju i czystego umysłu spłaciła ten dług mimo wszystko.
Stary 2018-01-22, 16:07   #355
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Mediterrania Pokaż wiadomość
Koleżanka ma niesmak, że przyjaciółka chciała na niej zarobić itd.
Też bym miała niesmak.
Szkoda że wcześniej nie ustaliły jak będzie płatność wyglądała.
Stary 2018-01-22, 16:18   #356
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mediterrania Pokaż wiadomość
A przy okazji tematu zapytam, co sądzicie o takiej sytuacji, na którą pożaliła mi się znajoma.

Musiała z dnia na dzień opuścić pokój, ze względu na niezrównoważonego właściciela. Oczywiście od razu zajęła się szukaniem czegoś nowego, chciała byle co lub hostel, zanim znajdzie odpowiedni pokój, ale jej dobra przyjaciółka zaproponowała, żeby zamieszkała na ten czas u niej i jej faceta. To były 3 tygodnie, przyjaciółka ją skasowała oprócz opłat za media, to jak za normalny wynajem. Mimo, że dodatkowego pokoju nie wynajmowali nigdy i nie zamierzają tego robić też teraz.

Koleżanka ma niesmak, że przyjaciółka chciała na niej zarobić itd. Nie umawiały się na konkretną kwotę, ale zakładała z góry, że skoro proponuje jej pomoc, to skasuje tylko za zużycie wody itd.

Co sądzicie o tej sytuacji?
Też by mi było przykro. Jakby moja przyjaciółka miała ciężką sytuację, do tego to tylko 3 tygodnie, a nie całe miesiące, to nie byłabym wręcz w stanie brać od niej pieniędzy i to na cały wynajem. Przecież nie straciłabym na tym dużo, a pomogłabym bliskiej osobie. Według mnie to normalne i nawet nie pomyślałabym, żeby brać od niej na wynajem. Pomogłabym jej po prostu jak przyjaciółka, a nie najemca i osoba, która chce zarobić i to na jej krzywdzie. Ona i tak miałaby problemy, okropne jest jej ich dokładać.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2018-01-22 o 16:20
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 16:21   #357
kennedy
Zakorzenienie

Czemu ma zal skoro jorzystala sama powinna wpasc na to zeby dolozyc sie 1/3 do rachunkow

Stary 2018-01-22, 16:23   #358
Rena
Zakorzenienie

Mnie tez dziwi, ze ktos nie ustala z gory zasad platnosci. Albo zgadza sie na niesprawiedliwy podzial i dopiero jak jest konflikt, to reaguje.
Moim zdaniem nawet jak mieszkanie jest jego i ona doklada tylko do oplat (woda, prad etc), to gdyby zwiazek przetrwal wiele lat to ona i tak wyda w koncu poczynione oszczednosci na ich wspolne zycie. Ale jak sie rozstana to ona zostaje z oszczednosciami, a on z mieszkaniem. Wiec jest sprawiedliwie, bo to ona sie musi wyprowadzic. Majac oszczednosci ma za co.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 16:26   #359
Candy_lips
Zakorzenienie

Dołożyć się mogłaby, ale no naprawdę ja już bym wolała nie wziąć od przyjaciółki pieniądze za 3 tygodnie niż tylko patrzeć, by mi dała i to jeszcze za wynajem w ciężkiej sytuacji. Ta osoba wtedy skoro na co dzień nie wynajmuje to naprawdę na niej zarobi i to wtedy przyjaciółka dokłada się do kredytu mieszkając tylko 3 tygodnie. Co innego dołożenie się do opłat, odwdzięczenie się, jeżeli chce, a co innego branie stawki jak za wynajem. Ja bym tego nie zrobiła przyjaciółce. No ale oczywiście to powinno ustalić się przed zamieszkaniem.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 16:34   #360
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Czemu ma zal skoro jorzystala sama powinna wpasc na to zeby dolozyc sie 1/3 do rachunkow
"przyjaciółka ją skasowała oprócz opłat za media, to jak za normalny wynajem".
Czyli tu mowa nie tylko o 1/3 rachunków.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości