|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
to nie przeczytalam dokladnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#362 |
|
zuy mod
|
Mialabym żal, co innego podział za rachunki, co innego opłata za wynajem.
Ja nie wzięłam nic jak koleżanka mieszkała u nas chyba miesiac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#363 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem przed ślubem trzeba takie rzeczy uregulować. Jak np. współwłasność. Cytat:
Urząd skarbowy obchodzi adres zamieszkania, nie zameldowania. Adres zameldowania jest za to ważny w urzędzie pracy |
||
|
|
|
|
#364 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
) (natomiast facet autorki zamierzał policzyć jej taniej niz to co placiła dotychczasowo, przy czym gdyby autorka u siebie stracila pracę lub z niej zrezygnowała spokojnie mogła choćby wrócić do mieszkania do rodziców). Juz mniejsza, i tak cały wątek będzie pazerną harpią, bo przecież facet siłą z aktualnej firmy jej nie zabrał i w pociąg nie wsadził. Z ciekawostek: Podczas jednego z eksperymentów zbadano mózgi uczestników za pomocą rezonansu magnetycznego i okazało się, że kiedy się zakochujemy, kora czołowa, część mózgu odpowiedzialna m.in. za logiczne myślenie i ocenianie innych jest nieaktywna. To wyjaśnia, dlaczego wobec ukochanej osoby jesteśmy często mniej surowi i krytyczni, znikają wszelkie wątpliwości i obawy. To wyjaśnia także poniekąd powiedzenie "miłość jest ślepa". Inne badania wykazują z kolei, że stan zakochania "wyłącza" te obszary w mózgu, które kontrolują strach i inne negatywne emocje. ze: http://www.focus.pl/artykul/co-dziej...ie-zakochujesz To jak gdyby wyjasnia dlaczego po pół roku związku autorka w propozycji chłopaka usłyszała:''skoro chcesz zmienić pracę, wprowadź się do mnie, będzie fajnie, zamieszkamy razem , i policzę ci i tak mniej niż płacisz u siebie teraz, a już mniej niż od obcego w tym pięknym mieście, także same zalety, hoho'' natomiast nie dosłyszała drobnym druczkiem: ''rzuć dla mnie robotę frajerko nie mając nowej, na kij ci wypłata, tylko bierz słoik z oszczędnościami bo pamiętaj, że ja mam w dupie że z dnia na dzien dla naszej miłości zostajesz bez dochodu, pomogę ci tylko tyle, że będziesz mieszkać na kreskę, hehe '' - z czego zdałby sobie raczej przeciętny człowiek najpóźniej po miesiącu widząc za co/w jakiej kwocie chłopak wystawia rachunek.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-22 o 17:48 |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- mnie ciężko byłoby ogarnąć że po ślubie wspólnie spłacamy kredyt do którego nie jestem dopisana, na nieruchomość której nie jestem współwłaścicielką. |
|
|
|
|
|
#366 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pisałam o pomocy stronie z zobowiązaniami, ale tutaj rozmawiamy o regularnym odstępnym, bo inaczej jest "darmoszka". Jaka różnica, czy koleś spłaci kredyt za 10 lat czy spłacił 10 lat temu? Nadal trzeba płacić odstępne, bo inaczej to "darmoszka", bo korzystamy za darmo z dobra, na które ktoś wyłożył czy wykłada pieniądze. Dla mnie to naprawdę fascynujące, wychodzi na to, że w związku wypada dzielić indywidualne zobowiązania finansowe, ale nie wypada korzystać z dorobku tej drugiej osoby. |
|
|
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;80737901]Zupełnie nie odpowiedziałaś mi na pytanie, kiedy kończy się "darmoszka" przy mieszkaniu w mieszkaniu partnera z partnerem, a do kiedy trzeba opłacać mu odstępne.
Ja pisałam o pomocy stronie z zobowiązaniami, ale tutaj rozmawiamy o regularnym odstępnym, bo inaczej jest "darmoszka". Jaka różnica, czy koleś spłaci kredyt za 10 lat czy spłacił 10 lat temu? Nadal trzeba płacić odstępne, bo inaczej to "darmoszka", bo korzystamy za darmo z dobra, na które ktoś wyłożył czy wykłada pieniądze. Dla mnie to naprawdę fascynujące, wychodzi na to, że w związku wypada dzielić indywidualne zobowiązania finansowe, ale nie wypada korzystać z dorobku tej drugiej osoby.[/QUOTE] a ja jestem ciekawa, co by było, gdyby sprawa dotyczyła samochodu wziętego na kredyt czy takiej lodówki, na którą facet zaciągnął pożyczkę. też trzeba się dokładać do raty, bo inaczej korzystanie z tego auta/lodówki byłoby darmoszkowaniem? |
|
|
|
|
#368 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Rozbawia mnie ponadto argumentacja: "no tak, facet burak, ale skoro się zgodziła na taki układ, to teraz musi się tego trzymać do grobowej deski". No helooooł - niby w imię czego? Autorka była naiwna, teraz to wie i chwała jej za to, że ocknęła się po 9 miesiącach, a nie 9 latach---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Z okazji samochodu spłacanego w ratach padł już tutaj argument, że należy się dorzucać do paliwa - co pasuje do omawianego przypadku jak kwiatek do kożucha.
|
|
|
|
#369 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() więc pytanie brzmi, czy oprócz dorzucania się do paliwa należy również dorzucać się do raty za kredyt na jego zakup. |
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad 2. Jeśli korzystałabym z auta, dorzuciłabym się i do kredytu.
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
No jeżeli ja też bym korzystała z auta, prowadziła go, to jakby mnie było stać, to bym dołożyła. Jednak jeżeli bym nie korzystała, ale czasem była podwieziona, to wolałabym dawać kwotę bardziej za paliwo. Tzn czy wydałby na to czy na kredyt trudno, ale nie uznałabym chyba, że wtedy muszę tak dużo się dorzucać. To jeszcze zależy jakie bym miała możliwości finansowe, bo jakbym mogła to i sporo bym pomogła. Jednak tak samo tutaj nie uważam tego za swój obowiązek, tylko chęć i źle bym się czuła, gdybym była do tego zmuszana.
|
|
|
|
|
#375 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
W sytuacji autorki bym już przy świadomości że nie ogarnę finansowo próbowała negocjować, nie czekałabym aż się zrobią z tego dwa tysie długu, żeby zauważyć że coś jest nie halo z tym układem.
|
|
|
|
#376 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że takie podejście jest w porządku. Zasada podstawowa, w związku dzielimy się kosztami życia i pomagamy sobie nawzajem, nie zrzucamy wszystkiego na jedną osobę. Skoro ja miałbym mieszkanie w kredycie i miałbym płacić cały kredyt, a moja partnerka tylko połowę opłat to uczciwe byłoby gdyba ona np. kupiła na siebie auto w kredycie a ja bym korzystał z niego na równych prawach tak jak moja partnerka z mojego mieszkania dokładając się jedynie do paliwa. To przykład jak można fajnie zrównoważyć budżetu oby partnerów, nikt nie czuje się wykorzystywany i nadmiernie obciążony kosztami, a razem mamy gdzie mieszkać i czym jeździć. Bo to o to w tym wszystkim chodzi.
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#379 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Było by to w porządku czy nie? Tylko gdzie tu sens i logika? ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Oczywiście, że tak. Nawet dołożyłbym się do połowy AC i OC i rzecz jasna napraw. |
|
|
|
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdybyś kupił mieszkanie bez kredytu, to też partnerka by miała płacić jak za wynajem? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiesz że zapraszanie kogoś do kina czy knajpy jest niezależne od płci i to że jesteś mężczyzną nie oznacza, że masz w obowiązku ponosić tego typu koszty? I że partnerka może nie chcieć np. takich wyjść albo drogich prezentów? Tego typu rzeczy funduje się komuś/ daje na prezent jeśli Cię stać, a nie kosztem żerowania na partnerze. Wielki mi prezent jak najpierw zdzierasz z partnerki na kredyt a potem dajesz jej coś w zamian. A może ona nie chce prezentu, tylko mieć pieniądze na własne mieszkanie i nie żyć wiecznie u kogoś. Gdybyś był sam i wynajął podobne mieszkanie do swojego a swoje komuś innemu, byłbyś tylko stratny. Zakładając ten sam standard, lokalizację, i że płaciłbyś odstępnego tyle samo, co dostawałbyś od swojego najemcy. Efekt? Strata z tytułu odprowadzania podatku za wynajem. Dopiero po poznaniu partnerki, jej wprowadzeniu się z Tobą na wynajem i współdzielenia opłat wychodziłbyś na plus, czyli miałbyś zysk. Wniosek? Zysk miałbyś dzięki partnerce, zarabiałbyś na jej obecności. ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2018-01-22 o 21:48 |
||
|
|
|
|
#382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-22 o 22:02 |
|
|
|
|
|
#383 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Natomiast gdybym kupił mieszkanie za gotówkę bądź dostał od rodziców czy też w spadku nie istniał by dla mnie miesięczny koszt w postaci raty kredytu. Istniały by koszta w postaci opłat, jedzenia itd. i w tej sytuacji dzieliłbym się z moją partnerką tylko tymi kosztami. |
|
|
|
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#386 | ||
|
Raczkowanie
|
Nawet gdyby płacenie za AC i OC przekraczało Twoje możliwości finansowe z powodu ceny auta?
Nie rozumiesz że zapraszanie kogoś do kina czy knajpy jest niezależne od płci i to że jesteś mężczyzną nie oznacza, że masz w obowiązku ponosić tego typu koszty? I że partnerka może nie chcieć np. takich wyjść albo drogich prezentów? Tego typu rzeczy funduje się komuś/ daje na prezent jeśli Cię stać, a nie kosztem żerowania na partnerze. Wielki mi prezent jak najpierw zdzierasz z partnerki na kredyt a potem dajesz jej coś w zamian. A może ona nie chce prezentu, tylko mieć pieniądze na własne mieszkanie i nie żyć wiecznie u kogoś. Żerowaniem jest zrzucanie na partnera kosztów związanych z mieszkaniem. Bo gdyby nie mieszkanie z rodzicami czy właśnie tak jak ty uważasz z partnerem w każdej innej konfiguracji osoba taka ponosiła by koszta związane z zapewnieniem sobie dachu nad głową. Cytat:
Po co miałby robić coś takiego mieszkając sam? A związek polega na tym że pomagamy sobie na wzajem i przez to oboje coś zyskujemy. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- [/COLOR] Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-22 o 22:38 |
||
|
|
|
|
#387 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do kredytu się nie dokladasz (albo inaczej, nie powinna druga strona tego wymagac) bo to nie twoja rzecz skąd ma to mieszkanie. To jest katastrofa zeby ktokolwiek splacal moje mieszkanie i nikt mi nie wmowi że jest inaczej Zresztą to nie ma znaczenia czy nazwiemy to rata na kredyt, czy czynsz, jestem zdania, że nie powinno się zarobkowac na bliskich. Jedna osoba pytała o przyjęcie pod dach przyjaciółki, jakbym nie miała noza na gardle to bym nie wzięła nawet za rachunki, mieszkała kiedyś u mnie w pokoju na studiach koleżanka mojej koleżanki za która ta poreczyła, wzięłam od niej symbolicznie 50 zł za tydzień. To była mi obca osoba. Nie lubie wszedzie szukac okazji do zarobku. Pieniądze są w życiu bardzo ważne, ale ważniejsi są ludzie którymi się otaczamy, czasem więcej się zyska podając bezinteresownie pomocna dłoń. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli partner kobieta lub mężczyzną będzie chciał mieć SWOJ laptop, auto czy mieszkanie to weźmie sobie kredyt i sobie kupi. Jak do niektórych może nie docierać że własne rzeczy się z zasady samemu kupuje? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Do czegoś takiego prowadzi właśnie myślenie, kredyt jest twój to sobie go spłacaj. Nie chodzi tu o to żeby wszystko kupować razem i po połowie, chodzi tu przede wszystkim o to żeby dzielić się w miarę sprawiedliwie kosztami wspólnego życia nie zostawiając na barkach jednego z partnerów. Wszystko jest kwestią dogadania się na jakich zasadach. Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-22 o 23:28 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.

to nie przeczytalam dokladnie. 

) (natomiast facet autorki zamierzał policzyć jej taniej niz to co placiła dotychczasowo, przy czym gdyby autorka u siebie stracila pracę lub z niej zrezygnowała spokojnie mogła choćby wrócić do mieszkania do rodziców). 

Autorka była naiwna, teraz to wie i chwała jej za to, że ocknęła się po 9 miesiącach, a nie 9 latach

Zresztą to nie ma znaczenia czy nazwiemy to rata na kredyt, czy czynsz, jestem zdania, że nie powinno się zarobkowac na bliskich.