|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#452 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-23 o 12:46 |
|
|
|
|
|
#453 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#454 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym zarabiała 10 tysięcy, a partner 2, to nawet opłat na pół bym nie chciała. Mówimy o zbliżonych zarobkach, a jak nie to sensownie się podzielić według zarobków. Gdyby partner zarabiał 3 tysiące, a ja 5, to 20/30% byłoby bardzo miłe z jego strony. Sprawa jest bardzo indywidualna. Ale tak, nawet partnerowi z mieszkaniem jego płaciłabym jakąś ugadaną kwotę, bo nie widać, ale rzeczy się zużywają. Odkladałabym to na jakiś fundusz remontowy etc. i finansowalibyśmy z tego zakup nowej pralki jak stara się zużyje. W efekcie jemu zostają pieniądze na odremontowanie porządne tego mieszkania raz na jakiś czas, bo wszystko się bardzo powoli i niezauważalne zużywa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Ale problem. Jak partner uczciwy, to przecież się zgodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#456 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#458 |
|
Gazela inteligencji
|
US tak, ale serio twierdzisz, ze po rozstaniu partner ma obowiązek oddać kasę dobrowolnie mu daną? Ewentualnie z umową „na gębę”, której w żaden sposób nie udowodnisz, szczególnie w przypadku, kiedy kasa była dawana do ręki? Jakim cudem? Przecież ten ktoś może powiedzieć, że takie mieli ustalenia w związku, że jeden partner daje na życie tyle, a drugi tyle. I jak coś takiego udowadniać i oddawać?
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie jest komedia romantyczna z juesej ani bajka disneya. |
|
|
|
|
|
#460 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do podatku za wynajem to można go płacić zero - kwestia poniesionych kosztów, amortyzacji, itp.
oczywiście wszystko legalnie, zgłoszone do US.Jeśli zaś chodzi o ponoszenie dodatkowych kosztów to ja np. nie miałabym nic przeciwko jakby partner po prostu płacił cały czynsz do spółdzielni. Ja zapewniam nam dach nad głową w postaci mieszkania na kredyt, którego ratę spłacam do baku - swoją drogą nazywam to długoterminowym wynajmem do banku, natomiast partner zapewnia nam wodę, gaz, wywóz śmieci oczywiście sama bym nie powiedziała TŻtowi że musi tak robić. Ale wiem, że jeśli to ja bym się wprowadzała do niego to bym zaproponowała taki układ, który wydaje mi się bardzo sprawiedliwy. Koszt nie jest ogromny, ale jednocześnie odciąża nieco partnera. Co do płacenia rachunków na pół to wiecie że one rosną jak mieszka więcej osób? Np. teraz mam 600zl, ale jak mieszkał ze mną były to było to 800zl. Wiec połowa rachunków 400zl to nie jest połowa tego co miałam sama. W praktyce jestem "odciążona" aż 200zl. Szaleństwo, jeśli chodzi o wspomaganie partnera i interes życia nie ma co.Ktoś się mnie zapytał kiedy skonczylabym pobieranie dodatkowej kwoty za mieszkanie w moim mieszkaniu przez partnera? A dokładnie wtedy kiedy mielibyśmy cały wspólny budżet. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#461 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=motyla;80758436]owszem, partnerka może Cię odciążyć w tym momencie, ale nie zapominaj proszę, że to obciążenie a) wziąłeś sam z siebie, nikt Cię nie przymuszał; b) wziąłeś w wybranym przez siebie banku na okres również wybrany przez siebie; c) musiałbyś spłacać tak czy siak, z partnerką czy bez; d) pewnego dnia się skończy, a Ty zostaniesz z mieszkaniem na własność.
Ale nikt mojej partnerki nie zmuszałby to wspólnego zamieszkania. Zapewne byłaby to wspólna decyzja. Pamiętaj też że urządzenie mieszkania na rynku pierwotnym lub odremontowanie kupionego na rynku wtórnym to też koszt ok. 50tyś. No właśnie po rozstaniu ja dalej zostaje z kredytem na swoich barkach, a moja partnerka wychodzi z odłożoną gotówką, której nie byłaby by w stanie uzbierać wynajmując od Kowalskiego. ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Zobacz moje wyliczania w poście powyżej i odnieś się proszę do tego. Przecież ja nie upieram się i powtarzam to po raz ostatni, że pieniądze które dokładała by moja partnerka miały by iść stricte na ratę kredytu. |
|
|
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Umawiacie się na płatność w gotówce. Jeśli się nie zgodzi to od początku widać coś nie halo.
Ja bym tak nie robiła, ale to dla tych niedowiarków. Równie dobrze mogę upatrzyć sobie ofiarę, której numer konta znam, cichaczem robić jej przelewy na mniejsze kwoty, żeby się nie zorientowała, tylko tytuł dać odpowiedni, a potem żądać udziału w mieszkaniu, gdyby to było takie proste.
|
|
#464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chyba jestem jakąś nienormalna, ale wolę żeby partner miał niż ktoś obcy, te dodatkowe 5%. Nawet w sytuacji rozstania z jego winy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#469 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
W życiu nie zgodziłabym się płacić komukolwiek większych kwot w gotówce. Jeśli ktoś jest uczciwy, to nie ukrywa swoich ruchów finansowych. |
||
|
|
|
|
#471 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam z kolei wolę mieć jakąkolwiek ochronę ze strony prawa, gdy płacę komuś kasę za to, że mogę u niego mieszkać. poza tym przecież facet nie musi mieć kredytu, ale np. może mieć silne postanowienie, że będzie odkładać 1000zł na swoje konto, żeby kiedyś odkupić od wujka za gotówkę mieszkanie, które mu wujek teraz bezpłatnie użycza. też nie miałabyś problemu w płaceniu więcej, niż połowa rachunków? przecież to jest tak, jakby partnerzy odkładali swoją kasę na swoje własne kupki. tylko że jeden partner swoją kupkę zamieni w mieszkanie. a drugi będzie miał gotówkę. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Zgadza się ja jestem za tym aby dzielić się kosztami wspólnego życia, nie za tym by obciążać nadmiernie któraś ze stron. A życie zweryfikuje ja i komu jest lepiej czy gorzej. |
|
|
|
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
nie odwracaj już kota ogonem. kredyt będzie się wliczał do kosztów wspólnego życia w momencie, gdy dopiszesz do niego partnerkę + biorąc kredyt, sam się obciążasz, więc nie udawaj, że obciąża Cię partnerka, która się do Ciebie wprowadza i chce płacić wszystkie rachunki na pół.
|
|
|
|
|
#474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
Nie byłabym z osobą, która byle zarobić wynajęła swoje mieszkanie i wprowadziła się ze mną na wynajem. Chyba że to jej mieszkanie byłoby za małe dla 2 osób.
|
|
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#477 |
|
Raczkowanie
|
No ale jak ty zarabiasz na fakcie że wprowadziłabyś się do faceta z mieszkaniem w kredycie to już jest ok? Bo załóżmy za wynajem płacisz 1300zł a facetowi płaciłabyś 300zł. Czyli 1000zł zostaje na koncie, zauważasz ten aspekt?
|
|
|
|
|
#478 |
|
Zakorzenienie
|
a jak założymy, że mieszkasz u rodziny za darmo, to nawet jesteś stratna!
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz co ci powiem jeszcze, mieszkając u rodziców też poczuwałem się aby ich odciążyć w kosztach życia i dawałem na swoje utrzymanie. Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-23 o 14:17 |
|
|
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.

itd.