|
|
#511 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 20:01 |
|
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Już wcześniej pisalam, że jest to spoko, jeśli ktoś ma chęć i pieniądze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobnie uważam że jest w przypadku wspólnego mieszkania z partnerem kwotę którą dokłada się partnerka/partner do całego kosztu życia nie musi być rozdzielona konkretnie na co to jest i nie zakładam że będzie to połowa. Ale układ 60% partner z mieszkaniem, a np. 40% partner mieszkający. Co do mieszkania z rodzicami jest sporo osób które pracują i mieszkają z rodzicami a mimo to nie dokładają się do niczego. |
|
|
|
|
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#515 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Przecież w mieszkanie zużywa się wszystko sprzęty, meble, inne wyposażenie. |
|
|
|
|
|
#516 |
|
BAN stały
|
Ja pier... Hehehehe no to sie usmialem
Naprawde istnieja takie glupie typiary i wiaza sie z takimi udupami no czysty sknerus Bo chu... sie meczyc z pacholkiem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#517 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#518 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. Owszem, częściej czajnik jest używany i kran, ale żeby za to kogoś "kasować"?
|
|
|
|
#519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówimy o perspektywie wymiany za 10 lat zamiast 20, ale te rzeczy też się zużywają. Tak samo kran, baterie, kafelki, kaloryfery, dywany, wypoczynek, materac na łóżko. Nawet głupie ściany się brudzą i fajnie czasem pomalować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#520 |
|
Wtajemniczenie
|
Wynajmując mieszkanie standardowym zabiegiem jest uwzględnianie amortyzacji, czyli kosztu zużywania się mieszkania w czasie. I wcale to nie są małe koszty.
|
|
|
|
|
#521 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja takie rzeczy ogarniam na bieżąco, wpisuję to w bieżące wydatki, nie mam żadnego "funduszu remontowego".
|
|
|
#522 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli jedno z partnerów zjada 1/3, drugie 2/3, a symbolicznie kupują wspólnie jedzenie za tysiaka miesięcznie to niejadek robi obżartuchowi prezent za 2 tyś zł rocznie. ![]() Cytat:
Masz mieszkanie, masz rachunki tak czy siak. Jeśli na media wydajesz 300 zł to czy masz dziewczynę czy nie tyle co miesiąc płacisz bo to twoje mieszkanie. Wprowadza się dziewczyna i przykładowo rachunki wzrastają na 400 zł. Gdy płacicie po połowie dziewczyna rocznie dokłada do Ciebie 1200 zł bo jej rachunki kosztują 1200 zł a nie 2400. ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
ale w związku przestaje to byc takie proste a ponoć 80% par kłóci się właśnie o finanse. ![]() Potem jak jedno z partnerów wkłada do budzetu kilkaset zł bo tu pączki a tam jakaś zmiotka ![]() albo więcej ogarnia dom , obowiązki to jak drugie tego nie widzi bo w sklepie nie było albo nie myśli tym że zmywanie nie czeka na niego symbolicznie za kazdym razem to padają chamskie teksty: no ja nie widzę, żebyś ty wydał na to czy tamto. ![]() A druga strona się wkurza i słusznie. Tu jest fajne wsiadanie na dziewczynę i jej honor bo jest realna wyraźna jakaś kwota za jakiś kredyt. Ale większość nie patrzy tu właśnie na detale, owszem, pisze się, że facet mało fajny i niech spada, ale podstawą całych tu rozważań jest, że to dziewczyna zrezygnowała z pracy i ''musiała'' się przeprowadzić do chłopaka, a nie chłopak do dziewczyny, to ona miała straty, nie chłopak, i znakomicie to się ignoruje jadąc jej od amatorek sponsoringu i innych roszczeniowych harpii.
|
||||
|
|
|
|
#523 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Partner /partnerka to nie duch wcielony tylko człowiek który korzysta z lokum mieszkalnego tak samo jak potencjalny współlokator-to że Autorka jest jego partnerka nie sprawia że może na nim żerować i mieszkać u faceta za pół darmo. Co to za zasady są ? Ja też bym oczekiwała że partner będzie się dokładał do wynajmu ,w jakiejś symbolicznej kwocie . Rzeczy się zużywają i z czasem widać ślady użytkowania . I oczekiwałabym że sam z Siebie zaproponuje mi taki pomysł a nie wyjdzie dumnie z założenia że ja będę go sponsorować. nonsens. Edytowane przez Magdaaa24 Czas edycji: 2018-01-24 o 12:22 |
|
|
|
|
|
#524 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Inne niż Twoje. I, co może wydawać Ci się dziwne, ludzie są z nich zadowoleni.
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zasady są takie jakie sobie partnerzy ustalą. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
A hipotetyczna sytuacja. Facet mieszka u was, wy płacicie całość kredytu. W związku z tym jego stać co roku na egzotyczne wakacje.
Byłoby spoko, gdyby pojechał sam? W sensie, jak byście się z tym czuły? To tak z ciekawości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#528 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak czytam te dwa wątki, to się zastanawiam, czy ta sztywność myślenia to na potrzeby bicia piany, czy tyle osób rzeczywiście tak funkcjonuje. |
|
|
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że to osoby dzielące wszystko na twoje/ moje i nie rozumieja innego punktu widzenia. U mnie taki temat nie wystepuje i w żadnym związku nie występował, bo nie szukam takich partnerów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam tak samo. Wstawki o żerowaniu, bogaceniu się na koszt partnera to dla mnie kosmos.
|
|
#532 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze to smutno czyta się teksty twój kredyt i ty powinieneś go spłacać i klapki na oczy nikogo nic więcej nie interesuje, nawet elegancko że jesteś taki głupi i kupiłeś swoje mieszkanie, dotychczas musiałam wynajmować ale skoro mogę u ciebie mieszkać za darmo to jest pięknie. Załóżmy że ja płace za wynajem 1500zł plus 500zł jedzenie i moja partnerka również płaci 1500zł plus 500zł jedzenie znamy się krótko, chcemy ze sobą zamieszkać. Ja chce kupić mieszkanie partnerka załóżmy póki co nie chce, a wspólny kredyt na tym etapie znajomości nie wchodzi póki co w grę. Kupuje to mieszkanie wpłacam wkłada własny, urządzam i proponuje partnerce taki układ ja płacę cały kredyt 1000zł, a ty 500zł opłaty i zrób częściej zakupy (ja 400zł, ona 600zł). Ja co miesiąc wydaje 1400zł, ona 1100zł. Zamieszkalibyśmy razem na wynajmowanym koszta rozłożyły by się po 750zł plus 500zł jedzenie ja, ona 750zł plus 500zł jedzenie czyli oboje po 1250zł/miesięcznie za wydajemy i na dach nad głową i jedzenie. Nie da się tego bardziej zobrazować. nie miałbym nic przeciwko gdyby to moja partnerka zdecydowała się na zakup mieszkania na kredyt, wówczas ja nie widzę innego rozwiązania jak płacenie połowę wszystkiego. To jest żerowanie na 2 osobie?
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-24 o 16:15 |
|
|
|
|
#533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#535 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No niekoniecznie, ja tam bym się nie zgodziła na czarny sufit, bez względu na siłę uczucia do partnera
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
A on dalej swoje wyliczenia 😉
Możesz tłumaczyć najjasniej, ale i tak mam inne zdanie jak wiele osób tutaj. Jedynie mnie przekonałeś, że jesteś facetem, który by kroił swoje dziewczynę na kasę 😏 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-24 o 17:31 |
|
|
|
|
|
#538 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ciekawe jest to, że Mahdab cały czas pisze z punktu widzenia strony z kredytem, a Ty ją od egoistek wyzywasz.
|
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
to wszystko zależy od indywidualnego podejścia do związków. ja np. mam podejście następujące:
jestem z facetem w związku i chcemy ze sobą zamieszkać (przy czym związek musiałby wejść w poważniejszą fazę, bo w przeciwnym razie nie rozważałabym nawet wspólnego zamieszkania). ja mam mieszkanie na kredyt, a skoro mieszkam w nim sama, tzn. że mnie na ten kredyt stać. gdy facet się do mnie wprowadza uznaję, że tworzymy wspólnotę, więc mu mówię: co jest moje, to jest Twoje, mieszkaj u mnie jak u siebie w domu. a u siebie w domu odstępnego się nie płaci. jak zepsuje się coś, co użytkujemy wspólnie, to nie ma większego znaczenia, kto za to zapłaci, bo ja uznaję, że nasze pieniądze są nasze wspólne. i tego samego podejścia oczekuję od partnera, z innym się nie dogadamy. nie, nie bolałoby mnie, że partner odkłada więcej swoich pieniędzy, bo tak jak mówię - co jest Twoje, to jest moje, a jak nie, to nie jesteśmy sobie pisani widocznie. poza tym dla mnie to nie różniłoby się prawie niczym od sytuacji, w której ja odkładam 1000zł co miesiąc do skarpety i partner odkłada 1000zł do skarpety. po czym ja biorę moją skarpetę i kupuję za nią mieszkanie. a partner zostaje ze swoją. absolutnie nie twierdzę, że takie podejście jest uniwersalnie dobre. ot jest dobre dla mnie po prostu. |
|
|
|
|
#540 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.

aby tobie pracującemu matka fundowała jedzenie i inną resztę, w koncu wodę w łazience zużywaleś, ale no wlaśnie, słowo klucz, ''swoje'' utrzymanie, zakładam że kredytów inwestycyjnych czy konsumpcyjnych za rodziców nie spłacałeś. 

. Owszem, częściej czajnik jest używany i kran, ale żeby za to kogoś "kasować"?