Pierwszy raz samolotem - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-29, 17:02   #1411
kateriana
Przyczajenie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

Ja już dwa miesiące temu leciałam pierwszy raz i wasze wskazówki były dla mnie bardzo pomocne. Odprawa nie była taka straszna jak myślałam, tylko bramki na lotnisku w Katowicach są bardzo czułe, no ale co zrobić. Świetnie się startuje i ląduje, ale najlepsze jest według mnie gdy samolot skręca w powietrzu.
kateriana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 19:19   #1412
senna24
Raczkowanie

Witam. nie radzę kupować biletów długo przed terminem z ryanair. Ja kupiłam z prawie 2 miesięcznym wyprzedzeniem no i oczywiście przychodzi dzien lotu a ja nie mogę lecieć z powodów osobistych. Chciałam go sprzedać za połowę ceny na allegro ale jak przeczytałam ile ktoś będzie musiał zapłacić za zmianę nazwiska to zrezygnowałam. Cena to od 80 do 120 funtów, a wizzair około 150zł. Także jest różnica. W ryanair mają podobnę gorsze warunki, starsze samoloty no i jest dużo drożej!!
senna24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 15:09   #1413
smallfemme
Przyczajenie

hej. ja pozdrawiam z UK przezylam lot, jestem z siebie dumna szczegolnie ze potrafilam nawet wybrac sobie napoj w samolocie, a potem nie przegapilam swojego bagazu na tasmie ale toaleta w samolocie to nic ciekawego. za to ciekawa byla burza ktora nas zlapala tuz przed startem. bylismy przez to spoznieni ponad 40 minut. straszne przezycie za dwa tygodnie wracam, znow samolotem
smallfemme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 18:56   #1414
Olanta94
Raczkowanie

A ja będę leciala tanimi liniami właśnie 3 lipca (08r.) . Już dwa razy sniło mi sie ze samolot sie roztrzaskal !!! :| 2 razy... heh. panikuje, wiem. No ale pierwszy lot Lecę z mamą i boję się że nie bd siedziala prtzy oknie bop juz mi ktos zajmie !! Lece z Katowic (Pyrzowice) Do Liverpoolu.
Olanta94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 19:34   #1415
Gwiazdka86ms
Przyczajenie

Ja lecę już jutro liniami Ryanair z Krakowa do Dublinu i sie martwię bo nie mogę się spakować. Za kazdym razem jak ważę moją walizkę to jest w niej za dużo o 2 kg! Pewnie będę musiała jutro zapłacić na lotnisku 30 EUR za nadbagaż, bo z tego co czytałam w internecie to Ryanair nie przymyka na to oczu.
Gwiazdka86ms jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 20:48   #1416
nicole697
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdka86ms Pokaż wiadomość
Ja lecę już jutro liniami Ryanair z Krakowa do Dublinu i sie martwię bo nie mogę się spakować. Za kazdym razem jak ważę moją walizkę to jest w niej za dużo o 2 kg! Pewnie będę musiała jutro zapłacić na lotnisku 30 EUR za nadbagaż, bo z tego co czytałam w internecie to Ryanair nie przymyka na to oczu.
moze Tobie akurat nic nie powiedzą a do pracy lecisz czy tak na wakacje tylko? ja dopiero 9 sierpnia ale pewnie bedę miała podobny problem co Ty
nicole697 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 09:50   #1417
Olanta94
Raczkowanie

A ja zabardzo nie umiem jezyka xd
Stary 2008-07-01, 11:31   #1418
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez senna24 Pokaż wiadomość
Witam. nie radzę kupować biletów długo przed terminem z ryanair. Ja kupiłam z prawie 2 miesięcznym wyprzedzeniem no i oczywiście przychodzi dzien lotu a ja nie mogę lecieć z powodów osobistych. Chciałam go sprzedać za połowę ceny na allegro ale jak przeczytałam ile ktoś będzie musiał zapłacić za zmianę nazwiska to zrezygnowałam. Cena to od 80 do 120 funtów, a wizzair około 150zł. Także jest różnica. W ryanair mają podobnę gorsze warunki, starsze samoloty no i jest dużo drożej!!
oj, nie uogólniałabym tego tak, wczesniej kupione bilety kosztują dużo, dużo taniej.
A losowych przypadków nie przewidzisz, równie dobrze trzeba by siedziec i nic nie robic, bo przecież coś nieprzewidzianego moze się wydarzyc
smallfemme te łazienki sa takie malutkie

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 16:23   #1419
krecik8
Przyczajenie

Hej Mam 12 lat i 28 lipca lecę z Okęcia do Madrytu ;] Troszkę się cykam, jednak po przeczytaniu tago wątku właściwie nie mogę się doczekać lotu xD Powiedzcie mi, czy na Okęciu naprawdę trudno jest się w tym wszystkim odnaleźć? Lecę sama, dlatego najbardziej boję się odpraw i ogólnie, że się w tym wsystkim nie połapię ;( Bo co do samego lotu to już jestem spokojna
krecik8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 10:20   #1420
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
Raczej o nadbagaż czepiają się od pełnego kg. Ja miałam nadbagaż 4,5 kg to mi policzyli za 4kg. Pewnie zależy od osoby, jedna czepi sie od 1kg, druga w ogole.
berruska leciałaś z Polski? Ile kazali Ci dopłacić za1 kg nadbagażu? Bo te ceny na stronie to są kosmiczne

Ja kiedyś dzwoniłam do lini ryanair, żeby zapytać czy mogę zabrać ze sobą laptopa w osobnej torbie, oprócz podręcznego, to mi pani powiedziała, że to zalezy na kogo trafię w kontroli. Trochę się zdenerwowałam, bo powinno być jasne powiedziane czy można czy nie, a nie że to zależy od humoru kontrolera.

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 10:42   #1421
Olanta94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krecik8 Pokaż wiadomość
Hej Mam 12 lat i 28 lipca lecę z Okęcia do Madrytu ;] Troszkę się cykam, jednak po przeczytaniu tago wątku właściwie nie mogę się doczekać lotu xD Powiedzcie mi, czy na Okęciu naprawdę trudno jest się w tym wszystkim odnaleźć? Lecę sama, dlatego najbardziej boję się odpraw i ogólnie, że się w tym wsystkim nie połapię ;( Bo co do samego lotu to już jestem spokojna
Masz 12 lat ? A puszczą cie na poklad samolotu skoro jestes sama i bez opieki ?
Stary 2008-07-02, 12:06   #1422
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
Napisane przez Olanta94 Pokaż wiadomość
Masz 12 lat ? A puszczą cie na poklad samolotu skoro jestes sama i bez opieki ?
Na podkład przy pisemnej zgodzie raczej wpuszczą, ale mnie to by rodzice nie puścili zupełnie samej mimo że jestem 3 lata starsza

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 13:40   #1423
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
berruska leciałaś z Polski? Ile kazali Ci dopłacić za1 kg nadbagażu? Bo te ceny na stronie to są kosmiczne

Ja kiedyś dzwoniłam do lini ryanair, żeby zapytać czy mogę zabrać ze sobą laptopa w osobnej torbie, oprócz podręcznego, to mi pani powiedziała, że to zalezy na kogo trafię w kontroli. Trochę się zdenerwowałam, bo powinno być jasne powiedziane czy można czy nie, a nie że to zależy od humoru kontrolera.
akurat wtedy leciałam do Polski i innymi liniami tzn. Skyeurope.
Płaciłam 4euro za każdy kg

Stary 2008-07-02, 14:06   #1424
krecik8
Przyczajenie

Wpuszczą mnie bez problemu, znajoma mamy pracuje w biurze podróży i to ona załawiała mi samolot, dzwoniła tam nawet specjalnie, żeby się upewnić i wszystko jest ok. Co do pozwolenia rodziców - to był pomysł mojej mamy - ona ma znajomych w Hiszpani no i chciała, żebym tam poleciała na wakacje. Ja bylam całkowicie przeciw, nie chciałam i nie chcę tam lecieć, no ale niestety nie mam wyjścia;(
Stary 2008-07-02, 14:14   #1425
wenedka
Zakorzenienie

Ej, a do 16 lat nie trzeba mieć opiekuna, by lecieć?
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 14:28   #1426
krecik8
Przyczajenie

być może to zależy od linii - ja w każdym razie jestem na 100% pewna, że opiekuna mieć nie muszę A lecę liniami Air Europe
Stary 2008-07-02, 15:18   #1427
ewka_609
Rozeznanie

Ja lecę w sobotę do UK już 2 raz. Mam tylko bagaż podręczny. I się zastanawiam czy mogę wziąć torebkę, żeby miec tam mp3, telefon, takie sprawy ;p Ostatnio nie wiedziałam i torebkę miałam w torbie. Na stronie ryanair nic na ten temat nie pisze, a Wy tutaj tyle stron zapisałyście, że bark mi sił do przeczytania tego.
Powiedzcie mi, czy mogę oprócz podręcznego, zabrać też torebkę...
ewka_609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 15:44   #1428
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewka_609 Pokaż wiadomość
Ja lecę w sobotę do UK już 2 raz. Mam tylko bagaż podręczny. I się zastanawiam czy mogę wziąć torebkę, żeby miec tam mp3, telefon, takie sprawy ;p Ostatnio nie wiedziałam i torebkę miałam w torbie. Na stronie ryanair nic na ten temat nie pisze, a Wy tutaj tyle stron zapisałyście, że bark mi sił do przeczytania tego.
Powiedzcie mi, czy mogę oprócz podręcznego, zabrać też torebkę...
dzwonilam do ryanair i mozna miec tylko podreczny, a jesli ktos chce miec torebke to musi ją schowac do podrecznego.
A przeciez do podrecznego mozesz siegac w trakcie lotu, schowaj sobie na wierzchu mp3 i wyciagnij w czasie lotu

Stary 2008-07-02, 16:01   #1429
CzarnaLandrynka
Rozeznanie

A ja nawet nie wiem, czy w tym roku lecę, czy nie . Zawsze dowiaduje się na samym końcu, mimo że mamy vouchery, np. od miesiąca . W sumie to fajne jest, taka kinder-niespodzianka.
Olanta94 - mi się wydaje, że miejsca są z góry przydzielane??? Jeśli masz, powiedzmy 19F(różnie się numeruje, ale czy takie istnieją to nie pamiętam) i to jest przy oknie, jeśli ktoś cię uprzedzi, wystarczy poprosić o przesiadkę

Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare!
kupionych - 1
zużytych - 1

House Addict.
Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela.
CzarnaLandrynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 17:17   #1430
Klaudix213
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez krecik8 Pokaż wiadomość
No to jestesmy w podobnej sytuacji =) Ja mam 14 lat. Lece sama 23 lipca do Rzymu tez z okecia ;] No i nie nie wiem wogole jak to bedzie z tymi odprawami i wogole ;P Najbardziej to sie boje ze sie zgubie czy cos =/
Klaudix213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 17:26   #1431
CzarnaLandrynka
Rozeznanie

Najlepiej jest się trzymac grupy polskich turystów, z którymi lecisz, komunikaty nadawane przez głośniki są kiepskiej jakości.
Nie dość że pan/pani mówią, jakby mieli pełne usta, lub porządnie się nie wyspali, to jeszcze sypią takie kwiatki...
Na przykład:
"Szejkim Szery"
"Hurganda"
I teraz zagadka: o co chodziło osobie czytającej ?

kupionych - 1
zużytych - 1

House Addict.
Stary 2008-07-02, 17:44   #1432
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CzarnaLandrynka Pokaż wiadomość
A ja nawet nie wiem, czy w tym roku lecę, czy nie . Zawsze dowiaduje się na samym końcu, mimo że mamy vouchery, np. od miesiąca . W sumie to fajne jest, taka kinder-niespodzianka.
vouchery na jakiś konkretny lot macie? skąd? kto robi takie niespodzianki?

Stary 2008-07-02, 17:54   #1433
CzarnaLandrynka
Rozeznanie

Podałam taki przykład .
Rodzice, mam 15 - i póki co jeszcze z nimi jeżdżę. Po cichu marzy mi się Turcja lub Bułgaria...No, chociaż na przyszłe wakacje planujemy się już 'paczką' zgrać.

kupionych - 1
zużytych - 1

House Addict.
Stary 2008-07-02, 21:07   #1434
nicole697
Zadomowienie

a czy są jakieś wytyczne co do rozmiarów bagażu (przede wszystkim podręcznego)? bo muszę kupic sobie jakieś walizki i tak się zastanawiam żeby np nie okazało się że kupiłam za duża
myślałam o czymś takim np http://allegro.pl/item387244893_prom...a24.html#photo
Stary 2008-07-02, 21:59   #1435
Zosia-Samosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
dzwonilam do ryanair i mozna miec tylko podreczny, a jesli ktos chce miec torebke to musi ją schowac do podrecznego.
A przeciez do podrecznego mozesz siegac w trakcie lotu, schowaj sobie na wierzchu mp3 i wyciagnij w czasie lotu

Ja ostatnio mialam bagaz podreczny,torebka plus walizka z laptopem i niestety powiedzieli mi,ze musze komputer dopakowac do bagazu podrecznego co bylo niestety niemozliwe ze wzgledu na brak miejsca...ale mozna obejsc ten przepis.
Celnik poradzil,abym szybko poszla do jakiegos sklepu i poprosila duza reklamowke albo i nawet czarny worek na smieci i wszystko tam upchala.
Podejsc jeszcze raz do odprawy i pozniej mozna to juz sobie wypakowac i wsiadac do samolotu.Takze proponuje ewenualnie zabezpieczyc sie w ten sposob
Zosia-Samosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 22:03   #1436
Zosia-Samosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicole697 Pokaż wiadomość
a czy są jakieś wytyczne co do rozmiarów bagażu (przede wszystkim podręcznego)? bo muszę kupic sobie jakieś walizki i tak się zastanawiam żeby np nie okazało się że kupiłam za duża

Ta najmniejsza idealnie pasuje bo mam taka sama.
Zreszta tego typu komplety walizek sa tak produkowane,aby wlasnie te male pasowaly do zabrania na poklad samolotu.

Zreszta jak bedziesz potrzebowac to moge dokladnie zmierzyc ta swoja
Zosia-Samosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 00:27   #1437
blondi792
Raczkowanie

GG do blondi792

ja nigdy nie leciałam i nigdy nie polece. tak samo jak nie moge wciąść do windy. samolot i winda u mnie nie przejdą. wszystko inne może być.
blondi792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 08:56   #1438
nicole697
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zosia-Samosia Pokaż wiadomość
Ta najmniejsza idealnie pasuje bo mam taka sama.
Zreszta tego typu komplety walizek sa tak produkowane,aby wlasnie te male pasowaly do zabrania na poklad samolotu.

Zreszta jak bedziesz potrzebowac to moge dokladnie zmierzyc ta swoja
Ok dziekuję za odpowiedź

Cytat:
Napisane przez blondi792 Pokaż wiadomość
ja nigdy nie leciałam i nigdy nie polece. tak samo jak nie moge wciąść do windy. samolot i winda u mnie nie przejdą. wszystko inne może być.

Nigdy nie mów nigdy

Ja kiedyś do windy też nie potrafiłam wsiąsc teraz juz z tym walczę, chociaż wiem że sama bym raczej nie weszła... Ale z kimś to już dużo łatwiej A samolotem nigdy nie leciałam więc nie mogę jeszcze stwierdzic, że to nie dla mnie. Jednak myślę, że dam radę (jak się nie rozbije hihi)
Stary 2008-07-03, 11:14   #1439
styska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nicole697 Pokaż wiadomość
Na stronie linii lotniczych sa podane wymiaru bagażu podręcznego,ta mala walizka na pewno powinna być dobra, sama mam podobną.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 12:05   #1440
saitam
Przyczajenie

A ja mam pytanie czy wiecie cos na temat parkingu przy lotnisku w Katowicach Pyrzowicach wiem ,że ten przy samym lotnisku jest bardzo drogi za 2 tygodnie ok 380 zl .Podobno obok lotniska jest jakiś z innej firmy dużo tańszy
saitam jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości